tropem_misia1 01.01.11, 20:30 Znam 94-letniego starca, który całe życie pił, dziś jeszcze pije i jest zdrów jak ryba. Brat jego natomiast nie brał nigdy kropli do ust i umarł, mając 2 lata. (Julian Tuwim) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leziox Re: Pod rozwagę: 01.01.11, 20:50 Pijmy wiec a nawet chlajmy.Tuwim i jego tlusta Lokomotywa nie mogli sie mylic! Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Pod rozwagę: 01.01.11, 20:58 leziox napisał: .Tuwim i jego tlusta Lokomotywa nie mogli sie mylic! Tuwim to był najlepszy i najmądrzejszy poeta piszący po polsku. Tylko niepotrzebnie ześwinił się po wojnie Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, życzę wszystkim melinowiczom. Odpowiedz Link
leziox Re: Pod rozwagę: 01.01.11, 22:38 Az tak dobrze nie znam jego zyciorysu ale zycze tobie Piotr w imieniu Melynki wszystkiego dobrego i oczekuje kolejnej ciekawej opowiesci n/t tym razem Tuwima. I to nie jest zaden zart. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Pod rozwagę: 02.01.11, 10:15 Ja poważnie o piciu, a tu widzę znowu o rozliczaniu się ...aaaaaaaaaaaa!! Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Pod rozwagę: 02.01.11, 13:51 tropem_misia1 napisała: > Ja poważnie o piciu, a tu widzę znowu o rozliczaniu się ...aaaaaaaaaaaa!! To nie jest kwestia rozliczeń, przynajmniej nie w przypadku Tuwima, którego kocham od czasu jak nauczyłem się czytać, a nawet jeszcze wcześnie , bo "Lomokotywę"() czytała mi babcia. Tuwim zawsze był lewicowcem, jak zresztą ogół Żydów, za co przed wojną był bardzo mocno represjonowany przez środowiska prawicowe i nacjonalistyczne. Po wojnie zachowywał się "niepięknie, może nawet mocno niepięknie", ale że był już człowiekiem schorowanym psychicznie, opętanym przez fobie i depresje, więc jakoś łatwiej wybaczyć mu wszystkie świństwa. Mimo narastającego, z wiekiem, krytycyzmu względem wszelkiego rodzaju autorytetów, Tuwima nadal kocham. Natomiast wóda "wyłożyła" kariery wielu pisarzy i poetów, czyniąc z nich kanalie( Iredyński, Grochowiak, Gałczyński). Przepraszam za zaśmiecanie wątku, już mnie nie ma. Pozdrawiam Tropciu i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku . Odpowiedz Link
tropem_misia1 Uchowaj Boże, 02.01.11, 15:37 nie zaśmiecasz! przeca. Własne zdanie, opinia to rzecz cenna. a ja...ja przede wszystkim pisze niepoważnie, bo tego mi trzeba zastrzegłam to zresztą w sygnaturce Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Do wyboru: 02.01.11, 13:15 "Przebudzenia po upojeniu alkoholowym: - na Kopciuszka - budzisz się w jednym bucie; - na Rejtana - budzisz się pod drzwiami z rozdartą koszulą; - na Królewnę Śnieżkę - budzisz się i dostrzegasz jeszcze siedmiu nieprzytomnych facetów; - na Czerwonego Kapturka - budzisz się w łóżku babci; - na Krzysztofa Kolumba - budzisz się i nie wiesz, gdzie jesteś; - na Śpiącą Królewnę - budzisz się i czujesz, że ktoś cię całuje, otwierasz oczy i widzisz, że pies ci mordę liże." Odpowiedz Link
leziox Re: Do wyboru: 02.01.11, 16:15 A mnie ta lokomotywa tuwimowska jakos natchnela i rábnalem na jej temat poemat. Tylko jeszcze musze deczko opracowac i publikowac bede. Odpowiedz Link
leziox Re: Do wyboru: 02.01.11, 16:49 Nic nie bucha z brzucha ale w stylu podobnym bylo kiedys takie co: "Zar z rozgrzanego jej brzucha bucha... Tlusta dziewucha..:" Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Do wyboru: 03.01.11, 08:21 Bucha z brzucha! nawet wlazłam w wierszyk gwoli przypomnienie i bucha żar bucha i nie musi byc do tego dzioucha Odpowiedz Link
leziox Re: Do wyboru: 03.01.11, 08:32 Dlaczego nie?W lokomotywie mogloby byc ciekawie,a i czlek nie zmarznie nawet zimá.Jak to sobie wyobrazilem to chcialbym zostac maszynista na pare dni chociaz. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Do wyboru: 03.01.11, 08:50 oj ja tam nie wiem czy to dobry pomysł w TVN24 na okrągło o PKP właśnie usłyszałam , ze do biletów powinni dodawać cewniki ,bo nawet toalety nieczynne Odpowiedz Link
leziox Re: Do wyboru: 03.01.11, 09:32 Aktualnie w pociagu mozna lac wszedzie-i tak nikt w tym smrodzie nie zauwazy. A ja myslalem o takiej ladnej lokomotywie parowej,gwizdzacej,sapiácej,ciagnacej wagony w jakims dobrym czasie i w kraju normalnym... Odpowiedz Link
tropem_misia1 Nic tylko trza sie udać do 03.01.11, 10:43 Wolsztyna.... będąca pod wrażeniem :Z cichym westchnieniem z czeluści brzucha, ogromnej czerni -ja przy niej krucha, słaba,znikoma- mozolnie rusza... Wiekiem ,historią każdego wzrusza. Oprócz wzruszenia doznaję pokory, tak stojąc przy niej ,bo rozmiar spory i masę wielką ona posiada. I czuję w trzewiach ,że małym biada. Ona prędkości wciąż nabierając, ze swych wnętrzności skowyt wydając mimo ogromu przestrzeń przecina. Ja tracę oddech i wpół się zginam gdy pędem mija moja postać małą. I choć zniknęła porwała mnie całą. cacy stuka ............ Odpowiedz Link