czarek_sz 02.04.14, 20:55 Tadeusz Faliszewski - Bal u Starego Joska, 1934 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarek_sz Re: Klimaty melinowe 02.04.14, 22:14 Starowarszawskie klimaty www.sztetl.org.pl/pl/article/warszawa/30,teksty-kultury/26424,ulica-gnojna-widziana-oczami-isaaca-bashevisa-singera/ Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Klimaty melinowe 02.04.14, 22:18 Kurczę, jak pomyślę, jaka ona była inna przed wojną, o ile piękniejsza, ciekawsza... Żal. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Klimaty melinowe 03.04.14, 15:45 Nie ona jedna była kiedyś może nie tyle piękniejsza co ciekawsza starszy Brat ożenił się z Prażanką i mieszka na Pradze Płd. Gdy jeździmy do Nich wysiadamy na Grochowskiej kilka przystanków za Rondem Wiatraczna /patrząc od Al Waszyngtona/ i dalej idziemy pieszo pomiędzy zapuszczonymi przedwojennymi niewielkimi kamieniczkami. Człowiek czuje się tam jakby cofnął się o wieki. Latem dzieciaki latają tam po uliczkach w samych majtkach i z gilami do pasa a starsi siedzą bądź w domach bądź w przydomowych ogródkach i popijają gawędząc. Mimo że już wiele lat po wojnie to tam czas się zatrzymał. Na Saskiej Kępie na Woli czy na starym Mokotowie też jest na co popatrzeć z tego co z przed wojny zostało. Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 06:55 To brat chyba mieszka w okolicach parku Olszynki Grochowskiej, tzn. oficjalnie parku Szypowskiego (nawet nie wiedziałam, że on się tak nazywa) bo tam zostały takie kamieniczki. Ciekawe, na Trembowelskiej mieszkali moi dziadkowie, i ja tez tam mieszkałam do 7 roku życia, a potem często odwiedzałam dziadków, aż do smierci babci, więc znam te okolice. Tam też, w jednym z domów mieszkała rodzina Romów, zaraz przy parku. Czarek, kto wie, może my się już znamy z widzenia Odpowiedz Link
girl_42 Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 09:24 A ja będę 25 -27 czerwca w Warszawie (co prawda w CZD ,ale połączenie do Centrum już sprawdziłam) ,to może ktoś miałby ochotę na jakąś kawkę ? Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 12:03 Ja w tym czasie na Mazurach w okolicach Szczytna będę łowił ryby popijał zimne piwko oddychał świeżym leśnym powietrzem oraz rwał ze ślubną leśne jagody których tam w bród girl_42 napisała: > A ja będę 25 -27 czerwca w Warszawie (co prawda w CZD ,ale połączenie do Centru > m już sprawdziłam) ,to może ktoś miałby ochotę na jakąś kawkę ? Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 12:00 Do Parku Szypowskiego mają ok 15 minut spacerem /od Łukowskiej/ byliśmy tam z nimi raz i co zapamiętałem, prócz tego że Park ma bardzo starą i ciekawą historię to m.in duży głaz z tablicą poświęconą osobie której imieniem został nazwany ów Park. Bratowa urodziła się i wychowała na Kobielskiej więc też nie tak daleko gdzie mieszkają obecnie. Praga to wciąż bardzo ciekawa dzielnica m.in z uwagi na ilość starej często od lat nieremontowanej zabudowy. Być może spotkaliśmy się kiedyś gdzieś na mieście - może na Różyckiego a może gdzieś w Centrum, kto wie debi_bebi napisała: > To brat chyba mieszka w okolicach parku Olszynki Grochowskiej, tzn. oficjalnie > parku Szypowskiego (nawet nie wiedziałam, że on się tak nazywa) bo tam zostały > takie kamieniczki. Ciekawe, na Trembowelskiej mieszkali moi dziadkowie, i ja t > ez tam mieszkałam do 7 roku życia, a potem często odwiedzałam dziadków, aż do s > mierci babci, więc znam te okolice. Tam też, w jednym z domów mieszkała rodzina > Romów, zaraz przy parku. > Czarek, kto wie, może my się już znamy z widzenia > Odpowiedz Link
mala200333 Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 12:05 Cudownie jest tak sączyć winko i patrzeć.. Odpowiedz Link
zegor Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 12:23 Czy można winko wymienić na coś innego ? Mój mało kulturalny żołądek na winko reaguje zgagą Ogólnie,to ja też taki mało kulturalny i ciągnie mnie do mocniejszego napoju...... Widok i pogoda wspaniała, czego niestety u mnie brak .... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 12:38 Jeśli wino to tylko wytrawne jeśli wódka to tylko czysta schłodzona. I oby nie połączone Odpowiedz Link