Dodaj do ulubionych

Klimaty melinowe

• debi_bebi Re: Klimaty melinowe 02.04.14, 22:04
      O Gnojnej
      • czarek_sz Re: Klimaty melinowe 02.04.14, 22:14
        Starowarszawskie klimaty smile
        www.sztetl.org.pl/pl/article/warszawa/30,teksty-kultury/26424,ulica-gnojna-widziana-oczami-isaaca-bashevisa-singera/
        • debi_bebi Re: Klimaty melinowe 02.04.14, 22:18
          Kurczę, jak pomyślę, jaka ona była inna przed wojną, o ile piękniejsza, ciekawsza...
          Żal.
          • czarek_sz Re: Klimaty melinowe 03.04.14, 15:45
            Nie ona jedna była kiedyś może nie tyle piękniejsza co ciekawsza smile starszy Brat ożenił się z Prażanką i mieszka na Pradze Płd. Gdy jeździmy do Nich wysiadamy na Grochowskiej kilka przystanków za Rondem Wiatraczna /patrząc od Al Waszyngtona/ i dalej idziemy pieszo pomiędzy zapuszczonymi przedwojennymi niewielkimi kamieniczkami. Człowiek czuje się tam jakby cofnął się o wieki. Latem dzieciaki latają tam po uliczkach w samych majtkach i z gilami do pasa a starsi siedzą bądź w domach bądź w przydomowych ogródkach i popijają gawędząc. Mimo że już wiele lat po wojnie to tam czas się zatrzymał.
            Na Saskiej Kępie na Woli czy na starym Mokotowie też jest na co popatrzeć z tego co z przed wojny zostało.
            • debi_bebi Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 06:55
              To brat chyba mieszka w okolicach parku Olszynki Grochowskiej, tzn. oficjalnie parku Szypowskiego (nawet nie wiedziałam, że on się tak nazywa) bo tam zostały takie kamieniczki. Ciekawe, na Trembowelskiej mieszkali moi dziadkowie, i ja tez tam mieszkałam do 7 roku życia, a potem często odwiedzałam dziadków, aż do smierci babci, więc znam te okolice. Tam też, w jednym z domów mieszkała rodzina Romów, zaraz przy parku.
              Czarek, kto wie, może my się już znamy z widzenia smile
              • girl_42 Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 09:24
                A ja będę 25 -27 czerwca w Warszawie (co prawda w CZD ,ale połączenie do Centrum już sprawdziłam) ,to może ktoś miałby ochotę na jakąś kawkę ?
                • czarek_sz Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 12:03
                  Ja w tym czasie na Mazurach w okolicach Szczytna będę łowił ryby popijał zimne piwko oddychał świeżym leśnym powietrzem oraz rwał ze ślubną leśne jagody których tam w bród smile
                  girl_42 napisała:

> A ja będę 25 -27 czerwca w Warszawie (co prawda w CZD ,ale połączenie do Centru
                  > m już sprawdziłam) ,to może ktoś miałby ochotę na jakąś kawkę ?
              • czarek_sz Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 12:00
                Do Parku Szypowskiego mają ok 15 minut spacerem /od Łukowskiej/ byliśmy tam z nimi raz i co zapamiętałem, prócz tego że Park ma bardzo starą i ciekawą historię to m.in duży głaz z tablicą poświęconą osobie której imieniem został nazwany ów Park. Bratowa urodziła się i wychowała na Kobielskiej więc też nie tak daleko gdzie mieszkają obecnie. Praga to wciąż bardzo ciekawa dzielnica m.in z uwagi na ilość starej często od lat nieremontowanej zabudowy.
                Być może spotkaliśmy się kiedyś gdzieś na mieście - może na Różyckiego a może gdzieś w Centrum, kto wie smile
                debi_bebi napisała:

> To brat chyba mieszka w okolicach parku Olszynki Grochowskiej, tzn. oficjalnie
                > parku Szypowskiego (nawet nie wiedziałam, że on się tak nazywa) bo tam zostały
                > takie kamieniczki. Ciekawe, na Trembowelskiej mieszkali moi dziadkowie, i ja t
                > ez tam mieszkałam do 7 roku życia, a potem często odwiedzałam dziadków, aż do s
                > mierci babci, więc znam te okolice. Tam też, w jednym z domów mieszkała rodzina
                > Romów, zaraz przy parku.
                > Czarek, kto wie, może my się już znamy z widzenia smile
                >
    • mala200333 Re: Klimaty melinowe 03.04.14, 11:07
      https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/10153155_613578652050975_698723580_n.jpg
      Lubinie takie degustacje?
      • leziox Re: Klimaty melinowe 03.04.14, 11:53
        Lubimy.Zwlaszcza w takich okolicach.
        • mala200333 Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 12:05
          Cudownie jest tak sączyć winko i patrzeć..
          • zegor Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 12:23
            Czy można winko wymienić na coś innego ?
            Mój mało kulturalny żołądek na winko reaguje zgagą big_grin
            Ogólnie,to ja też taki mało kulturalny
            i ciągnie mnie do mocniejszego napoju......
            Widok i pogoda wspaniała,
            czego niestety u mnie brak ....
            • czarek_sz Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 12:38
              Jeśli wino to tylko wytrawne jeśli wódka to tylko czysta schłodzona. I oby nie połączone smile
              • mala200333 Re: Klimaty melinowe 05.04.14, 14:12
                Fakt. Tego łączyć nie ..lzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka