cambria1.2 24.01.20, 08:59 Kiedy księżyc jest w nowiu Ludzie mówią I love you (J.Kofta) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 09:12 Aj lawju moja mała skocz mi po browara (ja) Odpowiedz Link
znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 11:09 A szukaj na kanale Osobiście mam wrażenie, że czasami mu te głoski pływają, ale nie mam słuchu absolutnego. Odpowiedz Link
znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 12:14 No. Ale co on ma do Japończyka z zaburzoną artykulacją pod wpływem języków europejskich? Odpowiedz Link
znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 12:24 Hyhy. Kiedyś mi żona z obcych terenów powiedziała, że jakkolwiek w stosunku do niej mam wymowę ogólnopolską - to jak tylko przekroczę próg domu rodzinnego, przeskakuję na "akcent" poznański. Bo nie chodzi tu tylko o specyficzne lokalne słowa. Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: I znów nów 24.01.20, 12:57 Nie mogę zrobić nic Sterowany jestem wciąż... Odpowiedz Link
znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 12:59 A pomyśl o Kubusiu. Bo jakbyś tu i teraz zażądała poznanskiego akcentu - to bym się zes... skupił, a nie dał rady. Po prostu trzeba się udać w takie miejsce, gdzie akcent Cię znajdzie sam. Odpowiedz Link
leziox Re: I znów nów 24.01.20, 13:07 Nawet nie wiedziałem, że akcent poznański jest tak słyszalny podczas rozmowy, bo nawet na Jeżycach jakoś się tego nie wyczuwało. No ale może mam do czynienia z tak wieloma akcentami, że wszystko zaczyna się powoli rozmywać, a człek tych innych coraz lepiej rozumie. Odpowiedz Link
znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 13:09 A byłeś szefie W ŚRODKU jeżyckiego domu? W rodzinie, która tam mieszka od 46 roku? Bo to wszystko też ma znaczenie. Odpowiedz Link
znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 13:11 Ta-o opisane słowami - nie jest prawdziwym Tao. Odpowiedz Link
leziox Re: I znów nów 24.01.20, 13:14 W domach bywałem, ale nie pytałem zbytnio o pochodzenie oraz staż PT rodziców, zainteresowany raczej wdziękami córki tej czy owej. W pewnych sytuacjach oczy bywają zamglone innymi walorami. Odpowiedz Link
znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 13:18 No to wszystko jasne. Dziadek też nie był z Poznania. Zielona Góra - proponowali mu stanowisko w Warszawie, ale wybrał Poznań. Myśmy też już nie mówili "czystą" gwarą poznańską. Słuchałeś kiedyś "blubrów Starego Marycha"? Też mam kłopoty ze zrozumieniem... Odpowiedz Link
leziox Re: I znów nów 24.01.20, 13:43 Dialekt to ciekawa rzecz, podobnie mają na Warmii i Mazurach, to znaczy może raczej mieli. Starsi wymierają, młodzi specjalnie nie kultywują już, więc pytanie "cy muzis po warmnińsku" też nie jest już zbytnio słyszalne. Odpowiedz Link
leziox Re: I znów nów 24.01.20, 13:54 Nic, bo nic nie mówi, kiedy leży zapijaczona w oborze. Odpowiedz Link
znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 13:57 Mój wuja jest jakoś z tamtych terenów. To nie jest TYLKO kwestia wymowy. Jak się go poprosiło o demo - to możesz szukać po guglu co powiedział. Poznań owszem ma takie różne szneki z glancem (pewnie już znane wszędzie?) - czym moja przyszła żona kiedyś jako frechowna salacha męczyła lokalnych sprzedawców - ale generalnie zdanie jest zrozumiałe. Odpowiedz Link