Dodaj do ulubionych

I znów nów

24.01.20, 08:59
Kiedy księżyc jest w nowiu
Ludzie mówią I love you wink

(J.Kofta)
Obserwuj wątek
    • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 09:12
      Aj lawju moja mała
      skocz mi po browara

(ja)
      • cambria1.2 Re: I znów nów 24.01.20, 10:22
        Ale wymowa przedwojenna, tak? Mala wink
        • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 10:26
          Dokladnie taka japońska, ani to l ani r.
          • cambria1.2 Re: I znów nów 24.01.20, 10:43
            Co na to logopeda?
            • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 10:45
              Co ma do tego logopeda. Ignac dał radę smile
              • cambria1.2 Re: I znów nów 24.01.20, 11:07
                A zrobi wrrrrrr?
                • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 11:09
                  A szukaj na kanale smile Osobiście mam wrażenie, że czasami mu te głoski pływają, ale nie mam słuchu absolutnego.
                  • cambria1.2 Re: I znów nów 24.01.20, 11:26
                    Może to pies spod biurka? Jak u Mietka.
                    • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 11:29
                      Ke?
                      • cambria1.2 Re: I znów nów 24.01.20, 11:59
                        Gałgan.
                        • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 12:14
                          No. Ale co on ma do Japończyka z zaburzoną artykulacją pod wpływem języków europejskich?
                          • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 12:24
                            Hyhy. Kiedyś mi żona z obcych terenów powiedziała, że jakkolwiek w stosunku do niej mam wymowę ogólnopolską - to jak tylko przekroczę próg domu rodzinnego, przeskakuję na "akcent" poznański. Bo nie chodzi tu tylko o specyficzne lokalne słowa.
                            • cambria1.2 Re: I znów nów 24.01.20, 12:57
                              Nie mogę zrobić nic
                              Sterowany jestem wciąż...
                              • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 12:59
                                A pomyśl o Kubusiu. Bo jakbyś tu i teraz zażądała poznanskiego akcentu - to bym się zes... skupił, a nie dał rady. Po prostu trzeba się udać w takie miejsce, gdzie akcent Cię znajdzie sam.
                                • leziox Re: I znów nów 24.01.20, 13:07
                                  Nawet nie wiedziałem, że akcent poznański jest tak słyszalny podczas rozmowy, bo nawet na Jeżycach jakoś się tego nie wyczuwało. No ale może mam do czynienia z tak wieloma akcentami, że wszystko zaczyna się powoli rozmywać, a człek tych innych coraz lepiej rozumie.
                                  • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 13:09
                                    A byłeś szefie W ŚRODKU jeżyckiego domu? W rodzinie, która tam mieszka od 46 roku? Bo to wszystko też ma znaczenie.
                                • cambria1.2 Re: I znów nów 24.01.20, 13:08
                                  Taaa, o!
                                  • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 13:11
                                    Ta-o opisane słowami - nie jest prawdziwym Tao.
                                    • leziox Re: I znów nów 24.01.20, 13:14
                                      W domach bywałem, ale nie pytałem zbytnio o pochodzenie oraz staż PT rodziców, zainteresowany raczej wdziękami córki tej czy owej. W pewnych sytuacjach oczy bywają zamglone innymi walorami.
                                      • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 13:18
                                        No to wszystko jasne. Dziadek też nie był z Poznania. Zielona Góra - proponowali mu stanowisko w Warszawie, ale wybrał Poznań. Myśmy też już nie mówili "czystą" gwarą poznańską. Słuchałeś kiedyś "blubrów Starego Marycha"? Też mam kłopoty ze zrozumieniem...
                                        • leziox Re: I znów nów 24.01.20, 13:43
                                          Dialekt to ciekawa rzecz, podobnie mają na Warmii i Mazurach, to znaczy może raczej mieli. Starsi wymierają, młodzi specjalnie nie kultywują już, więc pytanie "cy muzis po warmnińsku" też nie jest już zbytnio słyszalne.
                                          • cambria1.2 Re: I znów nów 24.01.20, 13:52
                                            A co muza na to?
                                            • leziox Re: I znów nów 24.01.20, 13:54
                                              Nic, bo nic nie mówi, kiedy leży zapijaczona w oborze.
                                              • cambria1.2 Re: I znów nów 24.01.20, 13:56
                                                I nawet aluzji nie robi?
                                          • znikam_wracam Re: I znów nów 24.01.20, 13:57
                                            Mój wuja jest jakoś z tamtych terenów. To nie jest TYLKO kwestia wymowy. Jak się go poprosiło o demo - to możesz szukać po guglu co powiedział. Poznań owszem ma takie różne szneki z glancem (pewnie już znane wszędzie?) - czym moja przyszła żona kiedyś jako frechowna salacha męczyła lokalnych sprzedawców - ale generalnie zdanie jest zrozumiałe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka