Dodaj do ulubionych

ELEKTORATY jak z waty

01.10.11, 09:24
ELEKTORATY jak z waty
Autor: ANDRZEJ SIKORSKI

Panowie Tusk, Kaczyński, Napieralski, Pawlak! Wychylcie po flaszce na głowę! Na trzeźwo nie uwierzycie, jakie poglądy mają Wasi wyborcy!

Sztabowcy PO, PiS, SLD i PSL powinni na nowo ułożyć programy partyjne, a politolodzy napisać książki z teorii polityki. Najnowszy sondaż CBOS "Elektoratypartyjne o istotnych kwestiach społeczno-politycznych" stawia na głowie dotychczasową wiedzę, teorię i praktykę z zakresu polityki.

Każde dziecko doskonale wie, że Platforma Obywatelska jest partią liberalną w kwestiach gospodarczych i socjalnych. Nie wiedzą jednak o tym jej wyborcy. Aż 82 procent miłośników partii rządzącej opowiada się za pełnieniem przez państwo funkcji opiekuńczych, a tylko nieliczni (8procent) sądzi, że to przede wszystkim obywatele powinni zadbać o zapewnienie sobie i swojej rodzinie darmowej opieki zdrowotnej, emerytury, możliwości kształcenia itp. Sztandarowym hasłem PO jest powszechna prywatyzacja. Tymczasem większość miłośników Platformy (65procent) jest zdania, że należy prywatyzować powoli i tylko niektóre przedsiębiorstwa państwowe. Prywatyzację szybką i obejmującą możliwie dużą liczbę przedsiębiorstw państwowych popiera tylko 18 procent. Pamiętacie słynne zapowiedzi Platformy o wprowadzeniu podatku liniowego? Niemal dwie trzecie zwolenników PO (63procent) opowiada się za progresywną skalą podatkową. Tak jak socjaliści! Wprowadzenie podatku liniowego postuluje zaledwie 27 procent wyborców Tuska i spółki. Do kompletu dodajmy jeszcze tylko, że 91 procent sympatyków Platformy opowiada się za rozdziałem państwa od Kościoła. Zdecydowana większość wyborców PO powinna więc głosować na lewicę.

Wyznawcy przewodniczącego Napieralskiego też mają nieźle namieszane pod kopułką. Słuchajcie, liderzy lewicy, wielu Waszych wyborców pomyliła narodowy socjalizm z socjalizmem demokratycznym. Więcej niż co czwarty (26procent) wyborca SLD jest za bezwzględnym zakazem aborcji. Aż 48 procent jest gotowych zrezygnować z praw i swobód obywatelskich w imię walki z przestępczością. Prawie połowa (48procent) opowiada się za lustracją i dekomunizacją. Za ścisłą integracją z Unią Europejską też nie wszyscy przepadają. Za zachowaniem w UE daleko idącej niezależności opowiada się aż co trzeci sympatyk SLD.

Czy można popierać PiS i być za aborcją, ścisłą integracją z Unią Europejską, przeciwko ograniczaniu swobód obywatelskich, przeciwko lustracji i za rozdziałem państwa od Kościoła? Tak! Zdecydowana większość wyznawców partii prezesa Kaczyńskiego (59procent) jest za tym, aby Kościół oddzielić od państwa i uważa, że nie powinien on się zajmować polityką. 12 procent wyborców PiS jest za liberalizacją aborcji, 23 procent nie ma w tej kwestii zdania, 15 procent zaś jest przeciwko lustracji i dekomunizacji. Prawo i Sprawiedliwość jest przeciwne ścisłej współpracy z Unią Europejską. W Parlamencie Europejskim posłowie PiS należą do grupy Europejskich Konserwatystów i Reformatorów ? frakcji eurosceptycznej i nacjonalistycznej. Tymczasem jedna trzecia (33procent) wyborców PiS jest euroentuzjastami i domaga się ścisłej integracji z Unią. Znaczna część (38procent) miłośników prezesa Kaczyńskiego nie podziela jego zapędów, by ograniczyć prawa i swobody obywatelskie w walce z przestępczością. Chce większego liberalizmu! Czyżby to stadionowi chuligani kokietowani przez PiS? W sprawach dotyczących właściwego ładu społeczno-gospodarczego i roli państwa poglądy zwolenników PiS są bliskie SLD. Potencjalni wyborcy PiS w ogromnej większości (86procent) oczekują od państwa pełnienia funkcji opiekuńczych. Wyraźna jest niechęć sympatyków tego ugrupowania do prywatyzacji: zdaniem 85 procent z nich należy prywatyzować powoli i tylko niektóre przedsiębiorstwa państwowe. Zdecydowana większość wyborców PiS (79procent) nie akceptuje istnienia nawet niewielkiego bezrobocia. Blisko trzy czwarte (73 procent) opowiada się za progresją w podatku od dochodów osobistych.

O wyborcach PSL można powiedzieć tylko tyle, że tak naprawdę nie mają wyrazistych poglądów, z wyjątkiem spraw socjalnych i gospodarczych. Podobnie jak sympatycy pozostałych partii chcą państwa opiekuńczego (89procent) Większość z nich (80procent) opowiada się za ograniczaniem tempa i zakresu prywatyzacji. Trzy czwarte (75procent) popiera progresywną skalę podatkową. Ponad dwie trzecie (69procent) chce bezwzględnej walki z bezrobociem. Co do kwestii integracji z Unią, to 38 procent chce się integrować, a 37 wprost przeciwnie. Zwolennicy PSL w większości (90procent) chcą rozdziału państwa odKościoła. 42 procent jest przeciwko przerywaniu ciąży, 23 jest za aborcją. 58 procent jest za lustracją, a 29 przeciwko. Są też podzieleni w opiniach na temat ograniczania swobód obywatelskich w celu zwiększenia skuteczności w walce z przestępczością: dla ponad dwóch piątych z nich (41procent) priorytetem jest bezpieczeństwo, a dla niewiele mniejszej grupy (37procent) ? przestrzeganie praw obywatelskich. Jest to więc elektorat idealny do przejęcia przez konkurencyjne ugrupowania.

Analizując poglądy elektoratów głównych partii, można stwierdzić, że wyborcy (nieważne, czy nacjonalistycznej prawicy, lewicy, czy liberałów) w większości są za państwem opiekuńczym, ograniczeniem prywatyzacji, progresywnymi podatkami, rozdziałem państwa od Kościoła. Z kolei wielu wyborców SLD jest za dekomunizacją, przeciw aborcji oraz za zachowaniem przez Polskę dużej niezależności w ramach Unii Europejskiej - przeciwnie do tego, co głosi Sojusz. Wyborcy PSL mogą zaś z powodzeniem zasilić szeregi sympatyków PO, PiS czy SLD. Może więc należy znieść sztuczne podziały polityczne? Wyniki badań wskazują też na jeszcze jedną prawidłowość. Obywatele nie znają programów poszczególnych partii politycznych oraz prezentowanych przez nie poglądów. Tak naprawdę głosują na córki Napieralskiego, urok posłanki Muchy czy nawet skłonność prezesa Kaczyńskiego do kotów.

www.nie.com.pl/art25267.htm
Obserwuj wątek
    • grzespelc To chyba przeczy Twojej tezie o Polakach 01.10.11, 16:42
      • diabollo Re: To chyba przeczy Twojej tezie o Polakach 03.10.11, 10:39
        Czcigodny Grzespelcu,

hehehe, najbezpieczniej byłoby odpowiedzieć na Twoją uwagę za tydzień - bez względu na wynik - czy Polacy w większości okażą się idiotami czy nie - i stwierdzeniu - "wiedziałem".

Cóż, naprawdę wierzę, (chyba każda wiara ma w sobie coś infantylnego), że Polacy w większości aż tak głupi nie są, na jakich wyglądają (czy myślą o sobie, znaczy o innych).

Tacy Amerykanie - w większości - są takimi kretynami, że dwa razy pod rząd wybrali Georgea W. B., a myślą o sobie, że są "największym narodem na świecie".

Polacy takimi kretynami w większości nie są, choć post-niewolnicze (chłopskie) i post-kolonialne społeczne kompleksy nie pozwalają nam z nadzieją (kolejny infantylizm?) patrzeć na samych siebie.
        Ale może to i zaleta?

Przecież nie ma nic gorszego od zadufanego w siebie idiotę, krytyczny wobec siebie gamoń jest dużo sympatyczniejszy.

Kłaniam się nisko.
        • oby.watel Re: To chyba przeczy Twojej tezie o Polakach 03.10.11, 11:33
          Czy będzie dowodem idiotyzmu odsunięcie od władzy ludzi, którzy całe grupy społeczne wyłączają poza nawias? Którzy walcząc z patologią stosują odpowiedzialność zbiorową? Blokują dostęp do informacji? Jak nie mając wyboru zamanifestować, że dość już tego? Że sobie Polacy nie życzą populisty w szatach liberała? Teraz pan premier przerwał peregrynacje po Polsce i popędził na miejsce wypadku, w którym zginął kibic. Czy można się dziwić ludziom, że nie chcą kolejnego pierwszego sekretarza, który odwiedzając kolejne miasta z gospodarskimi wizytami załatwia wybranym a to pracę, a to papę, a to interwencję, a to śledztwo. Dlatego należy glosować na PO, bo przykleiło się do niego wiele czołowych bezideowych postaci z innych partii?
        • grzespelc Re: To chyba przeczy Twojej tezie o Polakach 03.10.11, 16:01
          Obyś miał rację. Na szczęście wygląda na to, że nawet jak PIS wygra, to i tak przegra.
          • a000000 Re: To chyba przeczy Twojej tezie o Polakach 03.10.11, 16:11
            grzespelc napisał:

> Obyś miał rację. Na szczęście wygląda na to, że nawet jak PIS wygra, to i tak p
            > rzegra.

a wraz z nim - my wszyscy... dziękuję za taki szczęście.
            • grgkh Re: To chyba przeczy Twojej tezie o Polakach 03.10.11, 16:31
              Taka przegrana PiS będzie ich wygraną - gnój straszny z tego wyniknie i nic więcej. Stracony czas, okazje, które już nigdy nie wrócą. Chociaż i inni Europejczycy dużo lepiej od nas nie mają. Bez pisowskich odpowiedników o analogicznej mocy rażenia ale za bardzo do przodu, wyprzedzając nas, nie pobiegną. Tyle na pocieszenie, jeśli jest w takim pocieszaniu sens, bo sam przestaję go widzieć. smile
        • grgkh Re: To chyba przeczy Twojej tezie o Polakach 03.10.11, 16:27
          Mówisz, że Polacy aż takimi idiotami nie są? To czym się kierują, że co kadencję WIĘKSZOŚĆ wybiera do rządzenia odmienną radykalnie od poprzedniej formację?

Tym razem tylko strach przed PiS może się okazać przyczyną złamania tej "żelaznej" zasady. A jaki jest silny i skuteczny, to się okaże za tydzień. Czy przy tak chwiejnych poglądach (może raczej ich braku), zależnych od układu pasków na krawacie, koloru koszuli kandydatów i szczerości uśmiechu podczas sprzedaży tej samej kiełbasy wyborczej, można mówić o mądrości ludowej?

Zaiste, od szkół się wszystko zaczyna, a edukacja obywatelska u nas w gruzach leży.
          • witold17 Re: To chyba przeczy Twojej tezie o Polakach 04.10.11, 12:41
            grgkh napisał:

> Mówisz, że Polacy aż takimi idiotami nie są?

Ja myślę, że niestety są.

> Zaiste, od szkół się wszystko zaczyna, a edukacja obywatelska u nas w gruzach l
            > eży.

Może od szkół, a jednak chyba bardziej od domu rodzinnego. W momi regionie, który jest najgorliwszy w wybieraniu pis widzę niepokojącą prawidłowość. Młodzi ludzie, wydawałoby się nowocześni, otwarci na świat- popierają tych co ich rodzice. Radio rydza, włączone w domu na okrągło, działa znacznie mocniej niż szkoła i żadna edukacja obywatelska tego nie zmieni.
            • grgkh Re: To chyba przeczy Twojej tezie o Polakach 04.10.11, 19:16
              witold17 napisał:

> grgkh napisał:
              >
              > > Mówisz, że Polacy aż takimi idiotami nie są?
              >
              > Ja myślę, że niestety są.

Statystycznie...

> > Zaiste, od szkół się wszystko zaczyna,
              > > a edukacja obywatelska u nas w gruzach leży.
              >
              > Może od szkół, a jednak chyba bardziej od domu rodzinnego.

Miałem i to na myśli, ale jakiż my wpływ na wychowanie w domu mamy? A w szkołach państwo może dużo więcej. Odpowiedni program, kadra nauczycielska.

> W momi regionie, któ
              > ry jest najgorliwszy w wybieraniu pis widzę niepokojącą prawidłowość. Młodzi lu
              > dzie, wydawałoby się nowocześni, otwarci na świat- popierają tych co ich rodzic
              > e. Radio rydza, włączone w domu na okrągło, działa znacznie mocniej niż szkoła
              > i żadna edukacja obywatelska tego nie zmieni.

Tradycja. Tak było zawsze. I dlatego sugeruję, by państwo zaczęło to zmieniać systemowo.
    • witold17 Re: ELEKTORATY jak z waty 02.10.11, 12:29
      Kolejne wybory potwierdzają, że większoć naszego narodu nie ma żadnych poglądów. Ktoś napisał dawno temu (chyba jakiś Niemiec), że w 1980 Polacy strajkowali, bo chcieli, żeby w sklepach była kiełbasa i wódkę można było kupić przed 13-tą. A cała ta reszta- wolność, cenzura, itp.- to złudzenia garstki naiwnych ludzi, którym na tym zależało. Wtedy myślałem, że ta ocena była dla Polaków obraźliwa i niesprawiedliwa, teraz - po każdych wyborach, utwierdzam sie w przekonaniu o jej trafności.
      • a000000 Re: ELEKTORATY jak z waty 02.10.11, 13:02
        witold17 napisał:

że w 1980 Polacy strajkowali,
        > bo chcieli, żeby w sklepach była kiełbasa i wódkę można było kupić przed 13-tą.

potwierdzam. Zaczęło się od prywaty. Dodatek drożyźniany - 2 tys zł do pensji stoczniowej i powrót Walentynowicz do pracy, zwolnionej dyscyplinarnie tuż przed emeryturą za "zakłócanie porządku pracy"... od lat walczyła z komuną a komuna z nią.... Postulaty polityczne i ogólnokrajowe pojawiły się wraz z doradcami. Czyli inteligencją z KOR. Która też żyła w świecie ułudy, bo wołała o socjalizm z ludzką twarzą...
        To, co mamy teraz w Polsce nie ma się nijak do ówczsnych wyobrażeń.

Choć tak po prawdzie, Witoldzie, jeden przystojny klasyk twierdzi, że nie jest ważne jak się zaczyna.... ważne jak się kończy. O!
        • witold17 Re: ELEKTORATY jak z waty 02.10.11, 18:56
          a000000 napisała:

>.... Postulaty polityczne i ogólnokrajowe pojawiły się wraz z doradcami. C
          > zyli inteligencją z KOR. Która też żyła w świecie ułudy, bo wołała o socjalizm
          > z ludzką twarzą...

Słusznie i naukowo.To chyba dobrze, że te cholerne yntelegenty zmieniły zdanie wraz z sytuacją, prawda? Bo zdrowy trzon narodu dalej to samo: tzw. Solidarność nadal chce socjalizmu. No i metody się zmieniły- jakoś nie pamiętam w 1980 palonych opon, petard i oblewanych farbą budynków. Zapewne ten okropny KOR im tego zakazał...

> To, co mamy teraz w Polsce nie ma się nijak do ówczsnych wyobrażeń.

I całe szczęście...

• a000000 Re: ELEKTORATY jak z waty 02.10.11, 20:19
            witold17 napisał:

> I całe szczęście...

no i właśnie tego to my nie wiemy. Nie wiadomo co by nas czekało na tej innej drodze...

>Zapewne ten okropny KOR im tego zakazał

ani okropny, ani KOR... po prostu WOLNOŚĆ nadejszła z zachodu, panie dobrodzieju!
      • kora3 Re: ELEKTORATY jak z waty 02.10.11, 14:36
        No cóż ....mam okazję rozmawiac z ludźmi o wyborach i zcasem zgroza mnie bierze. W wiekszosci nie mają zielonego pojecia o jakichkolwiek ramach programowych partii, na której kandydata chcą oddać głos. U nas bardzo czestym motorem do oddania głosu na daną partię jest selekcja meganegatywna, albo przynajmniej negatywna.
        Z grubsza polega to na "zagłosuje na partię X, bo nie chce, zeby wygrała partia Y", albo "Jesli mam zagłosowac na X, albbo Y, to już wole z trojga złego na Z"
        • witold17 Re: ELEKTORATY jak z waty 02.10.11, 19:03
          Cóż, sama selekcja negatywna nie jest zła smile Ja w większości wyborów w wolnej Polsce głosowałem na mniejsze zło. Teraz też tak zrobię- PO nie jest partią moich marzeń. Ale nie chcę żeby moim krajem rządzili szaleńcy. Marzę o partii liberalnej, tak naprawdę liberalnej i w sprawie gospodarki, i światopglądu. Ale to tylko marzenia- taka partia, nawet jak powstanie- to i tak w Polsce rządzić nie będzie, przynajmniej nie a mojego zycia. Więc co mi zostaje- zacisnąć zęby i robić co trzeba...
          • a000000 Re: ELEKTORATY jak z waty 02.10.11, 20:17
            witold17 napisał:

>Więc co mi zostaje- zacisnąć zęby i robić co trzeba...

ale ja mam dosyć... ile razy jeszcze pójdę do urny z toporkiem w ręku? Kiedy w końcu pojawi się jakiś kandydat, na którego będzie można bez wstrętu głosować?

>Ale nie chcę żeby moim krajem rządzili szaleńcy.

Ani złodzieje. Ani kłamczuchy. Ani krętacze. Ani głupcy.

Jest tam kto jeszcze?
            • oby.watel Re: ELEKTORATY jak z waty 02.10.11, 20:31
              A skąd tych nieszaleńców, niezłodziei, niekłamczuchów, niekrętaczy, niegłupców wziąć? Gdzie ich znaleźć? W Chinach? Przecież to nasi bracia, siostry, krewni, znajomi. Poparcie durniom i hochsztaplerom zapewniają "oni"? Agenci KGB, Mosadu, a nie Polacy?
              • witold17 Re: ELEKTORATY jak z waty 02.10.11, 22:10
                oby.watel napisał:

> A skąd tych nieszaleńców, niezłodziei, niekłamczuchów, niekrętaczy, niegłupców
                > wziąć? Gdzie ich znaleźć? W Chinach? Przecież to nasi bracia, siostry, krewni,
                > znajomi. Poparcie durniom i hochsztaplerom zapewniają "oni"? Agenci KGB, Mosadu
                > , a nie Polacy?

No właśnie... Wałęsa powiedział kiedyś o sobie: Macie takiego prezydenta, na jakiego zasłużyliście.
                Nie byłem jego fanem, ale ta wypowiedź udała mu się znakomicie.
            • kora3 Jest taki mały :) problem Azerko 04.10.11, 19:53
              że proporcjonalny system wyborczy sprawia, iż głosujacv nawet na najporzadniejszego człowieka z danej partii, głosujesz na całą liste , na której są ww. przez Ciebie.

Ja, jako, ze znam polityków z tutejszego pidwórca dobrze, niektórych nawet b. dobrze (a nie tylko z debat i z plakató przedwyborczych) moze bym i nie miała problemu wybrać konkretnych ludzi, o których wiem, ze sa w porzadku. Tylko, ze głosujac na któregoś z nich, głosowałabym takzer na tych innych na liscie, których też znam i budza we mnie odruch wymiotny.
          • grgkh Re: ELEKTORATY jak z waty 03.10.11, 16:42
            witold17 napisał:

> Cóż, sama selekcja negatywna nie jest zła smile

Też uważam, że selekcja negatywna nie jest zła.

Ale pojawiła się alternatywa RP. Wreszcie ktoś taki ma szanse wejść do sejmu. Wiem, że jakość tej ekipy jest daleka od moich o niej marzeń, ale to jest też ruch na zasadzie selekcji negatywnej. Tak samo dobry, jak każdy inny, który ma racjonalne uzasadnienie.
            • witold17 Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 13:07
              grgkh napisał:

> Ale pojawiła się alternatywa RP. Wreszcie ktoś taki ma szanse wejść do sejmu. W
              > iem, że jakość tej ekipy jest daleka od moich o niej marzeń, ale to jest też ru
              > ch na zasadzie selekcji negatywnej. Tak samo dobry, jak każdy inny, który ma ra
              > cjonalne uzasadnienie.

Masz na myśli Palikota? Przyznaję, że ze sporym niedowierzaniem - ale też i dużą satysfakcją - obserwuję jego notowania w sondażach. Wynik wyborczy Palikota będzie dość dokładnym wyliczeniem, ile stracił Tusk na idiotycznym pomyśle wypchnięcia go z PO. Może to nawet kosztować utratę władzy. Interesujące będą ankiety o przepływie wyborców- zapewne wyjdzie, że na ludzi Palikota głosowali w 80% dawni wyborcy PO, a w 20% ci, którzy wcześniej nie głosowali w ogóle. Czy coś z tego wyjdzie dobrego- pożyjemy, zobaczymy. Ponoć nadzieja umiera ostatnia...
              • oby.watel Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 14:49
                witold17 napisał:

> Może to nawet kosztować utratę władzy.

Jakiej utraty władzy? Utraty nazwy stanowiska przy nazwisku i niczego więcej. Władzę mają i rządzą niepodzielnie. Trzeba być premierem, żeby gadać bezkarnie co ślina na język przyniesie, występować jawnie przeciwko interesowi kraju, łamać prawo i nie przejmować się? Kolesie mogą sobie przed kamerami skakać do gardeł, ale jak co do czego przyjdzie, to sobie krzywdy nie zrobią. Vide chociażby naciski, których nie było, czy Trybunał Stanu, którego nie będzie.
              • grgkh Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 18:49
                witold17 napisał:

> Masz na myśli Palikota? Przyznaję, że ze sporym niedowierzaniem - ale też i duż
                > ą satysfakcją - obserwuję jego notowania w sondażach. Wynik wyborczy Palikota b
                > ędzie dość dokładnym wyliczeniem, ile stracił Tusk na idiotycznym pomyśle wypch
                > nięcia go z PO.

Dokładnym, to nie. Palikot sporo ujadł SLD dzięki antyklerykalizmowi. Ale, co dla mnie jest ważne, po wielu latach oczekiwania na cud, zdarza się, że do sejmu mogą wejść ludzie, którzy już nie w formie zadymy, ale całkiem poważnie będą mogli mówić Polakom o roli, do której należy u nas sprowadzić kościół. Bo nie ukrywajmy, że tu chodzi o tylko o ich władzę, ale bolą nas skutki tej władzy - spieprzenie sprawy in vitro, antykoncepcja, wychowanie seksualne w szkołach, podziemie aborcyjne i te miliardy, które z budżetu państwa czarni za oferowane nam kłamstwa dostają z cmokaniem w pierścienie na tłustych paluchach. Mam dość zakłamania i tego, że prawdę się publicznie obraża, poniża, szkaluje, podczas gdy uczucia religijne są chronione.

Nawet za cenę gorszego wyniku PO, której życzyłbym zwycięstwa. Nawet za cenę przykrych konsekwencji wyborczych.

Tych, którzy się wahają, a nie leży im Palikot, namawiam na PO.

Bo taj jak władzy kleru, tak nie życzyłbym sobie władzy PiS. Gdy obserwuję, do jakich manipulacji i sztuczek słownych ci oszuści się posuwają, to gdybym musiał się im podporządkować, to chyba by mnie szlag trafił. wink

Ludzi, którzy ich promują, nie rozumiem. Nie rozumiem, jak oni myślą.

> Może to nawet kosztować utratę władzy. Interesujące będą ankiety
                > o przepływie wyborców- zapewne wyjdzie, że na ludzi Palikota głosowali w 80%
                > dawni wyborcy PO, a w 20% ci, którzy wcześniej nie głosowali w ogóle. Czy coś z
                > tego wyjdzie dobrego- pożyjemy, zobaczymy. Ponoć nadzieja umiera ostatnia...

Moja nadzieja umrze razem ze mną. Zawsze będę czekał na lepsze jutro. smile
                • witold17 Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 23:36
                  grgkh napisał:

> Ludzi, którzy ich promują, nie rozumiem. Nie rozumiem, jak oni myślą.

A ja chyba trochę pojąłem ten mechanizm, jak to się dzieje, skąd te 25 nawet 30% poparcia. Kaczyński, a za nim jego partyjni koledzy uosabiają cały zestaw narodowych wad Polaków. Takich jak kłótliwość, małostkowość, obrażalstwo, megalomania, ksenofobia, nacjonalizm, mściwość, podejrzliwość, powierzchowna "obrazkowa" religijność, hipokryzja. I nie wstydzą się ich, demonstrują je publicznie. Ludzie widzą w nich samych siebie, są tacy bliscy, swojscy... Jak ich nie popierać?
      • chickenshorts Re: ELEKTORATY jak z waty 02.10.11, 17:34
        witold17 napisał:

> Kolejne wybory potwierdzają, że większoć naszego narodu nie ma żadnych poglądów
        > . Ktoś napisał dawno temu (chyba jakiś Niemiec), że w 1980 Polacy strajkowali,
        > bo chcieli, żeby w sklepach była kiełbasa i wódkę można było kupić przed 13-tą.

Moze jakis avatar Brechta? A jak juz maja i zagryche i gorzale 24/7 to tylko zycie wieczne, eh?

> A cała ta reszta- wolność, cenzura, itp.- to złudzenia garstki naiwnych ludzi,
        > którym na tym zależało. Wtedy myślałem, że ta ocena była dla Polaków obraźliwa
        > i niesprawiedliwa, teraz - po każdych wyborach, utwierdzam sie w przekonaniu o
        > jej trafności.

Podzielam sentyment...
      • grgkh Re: ELEKTORATY jak z waty 03.10.11, 16:37
        Uczestniczyłem w tych protestach i potwierdzam, że tak było. "S", z którą się początkowo ideowo utożsamiałem, bardzo szybko pokazała swoje zwyczajne, "rewolucyjne" oblicze - jak w "Folwarku zwierzęcym" Orwella.

Szkoda, że dziś tak bardzo zniechęciliśmy własne zasoby ludzi mądrych i chętnych do działania na poziomie państwa.

Wiele jest tego przyczyn. Ale to najbardziej wpływa na jakość rządzenia, a potem przekłada się na prywatne skutki odczuwane przez każdego z nas.
        • witold17 Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 12:24
          grgkh napisał:

> Szkoda, że dziś tak bardzo zniechęciliśmy własne zasoby ludzi mądrych i chętnyc
          > h do działania na poziomie państwa.

I to jest największa strata, niestety. Kiedyś trafiłem przypadkiem w internecie na skład pierwszego sejmu- kontraktowego. Szczęka opada, kto tam był.
          Każdy następny wybór to gorszy skład "folwarku". Ktoś niedawno powiedział, że kolejne "nabory" do sejmu coraz bardziej upodabniają się do społeczeństwa, które ich wybiera. Trafne...
          • oby.watel Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 14:56
            Kogo wybiera społeczeństwo? Ludzi wskazanych przez liderów partyjnych. A dlaczego liderzy partyjni mieliby umieszczać na listach ludzi, którzy mogliby zagrozić ich hegemonii? I Kaczyński, i Tusk, I Napieralski pozbyli się z partii ludzi, którzy mogliby zagrozić ich pozycji. Na listach też ich nie chcą.

Ciekawe, że czcigodny Grgkh domagał się, by Mu wskazać na kogo ma głosować. A gdy już Mu wskazałem, nagle zaniemówił. Charakterystyczne, że za ogólną mizerię i de facto brak wyboru obwinia "nas". Zapomina, że za komuny też nie głosował na tych, których chciał i znał, ale na zaklepanych przez lidera partii. Jedyna różnica, że teraz jest ich czterech, a w PRL-u było trzech - PZPR, PSL i SD.
            • grgkh Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 19:12
              oby.watel napisał:

> Ciekawe, że czcigodny Grgkh domagał się, by Mu wskazać na kogo ma głosować.

Ja mam swoje preferencje i nie potrzebuję rad, zwłaszcza od kogoś, kogo nie uważam za autorytet w tej dziedzinie. Prosiłem, byś zdradził kogo Ty byś chciał widzieć u steru rządów.

> A gdy już Mu wskazałem, nagle zaniemówił.

Odpowiedziałeś na pytanie - chyba PO, czy źle to pamiętam? A ponieważ działasz niespójnie, co innego mówisz, a co innego robisz, więc olewam dalsze rozmowy z Tobą na ten temat.

A teraz proszę, nie zniekształcaj sensu tego, co mówiłem. Bo widać - mam nadzieję, że widzą to także inni - że prowadzisz tu jakieś rozgrywki personalne.

Obi, mnie bardzo dobrze zrobiła przerwa w działaniu tego forum. Zdystansowałem się szybko do miejsca, które traktuję jako sposób na spotykanie ludzi, z którymi miło mi się rozmawia. Czuję potrzebę, to tu zaglądam. Ale tylko po to właśnie, a nie po to, by się kłócić. Jeśli nie chcesz zachować tej konwencji, to Twoja sprawa. A ja, nawet na Twoje zaczepki, nie muszę odpowiadać. I raczej będę tego unikał.

> Charakterystyczne, że za ogólną mizerię
              > i de facto brak wyboru obwinia "nas".

Tak, nas czyli statystyczną sumę Polaków. Ty jesteś, mówię to szczerze, ponad statystykę, ale sam nic nie zdziałasz. A ja nie obwiniam (po winie można by oczekiwać kary), stwierdzam fakt. Ale fakt to interpretacja i Twoja ma prawo się różnić.

> Zapomina,

Zabraniam Ci wypowiadania się o mojej pamięci. Zapytasz, to Ci sam o niej opowiem. Ja lepiej wiem o sobie niż Ty.

> że za komuny też nie głosował n
              > a tych, których chciał i znał, ale na zaklepanych przez lidera partii. Jedyna r
              > óżnica, że teraz jest ich czterech, a w PRL-u było trzech - PZPR, PSL i SD.

Strzel sobie w łeb, bo nie widzę nadziei, żeby to się miało zmienić. Współczuję Ci. Autentycznie. Ktoś z takim stanem psychiki musi się czuć potwornie.
              • oby.watel Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 19:26
                grgkh napisał:

> Zabraniam Ci wypowiadania się...

I vice versa.
          • grgkh Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 18:59
            witold17 napisał:

> grgkh napisał:
            >
            > > Szkoda, że dziś tak bardzo zniechęciliśmy własne zasoby
            > > ludzi mądrych i chętnych do działania na poziomie państwa.
            >
            > I to jest największa strata, niestety. Kiedyś trafiłem przypadkiem w internecie
            > na skład pierwszego sejmu- kontraktowego. Szczęka opada, kto tam był.

A może to była "zasługa" PRL-u? smile Mówię poważnie. Może ta komuna w polskim wydaniu nie była taka totalnie zła (choć tak to wtedy czuliśmy), ale stworzyła warunki do powstania kadr.

> Każdy następny wybór to gorszy skład "folwarku".

To prawda. Wypalaliśmy się. Także ideowo. A co mają w głowach dzisiejsze dzieci? To one kiedyś będą rządzić światem. Co im dajemy? Czego uczymy?

> Ktoś niedawno powiedział, że kolejne "nabory" do sejmu
            > coraz bardziej upodabniają się do społeczeństwa, które ich wybiera. Trafne...

Też mi się to wydaje prawdziwe.

O, a jeśli to prawda, to dni rządzenia kleru są policzone. smile
            • chickenshorts Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 19:08
              grgkh napisał:

> O, a jeśli to prawda, to dni rządzenia kleru są policzone. smile

nawet ta cyfra jest przerazajaca... jesli idzie o polske
    • oby.watel Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 15:03
      Odmłodniałem. Właśnie usłyszałem, że kibice zostali oskarżeni z tego samego paragrafu, co warchoły z czasów PRL-u - za nielegalne zbiegowisko. Jeszcze chwila i będzie karany udział w nielegalnym zgromadzeniu, np. podczas marszu protestacyjnego....
      • chickenshorts Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 17:16
        oby.watel napisał:

> Odmłodniałem. Właśnie usłyszałem, że kibice zostali oskarżeni z tego samego par
        > agrafu, co warchoły z czasów PRL-u - za nielegalne zbiegowisko.

ale ktore 'warcholy', te radomskiie?... to b. wazne rozroznienie...

> Jeszcze chwila
        > i będzie karany udział w nielegalnym zgromadzeniu, np. podczas marszu protestac
        > yjnego....

carpe diem zatem...
        • oby.watel Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 17:29
          chickenshorts napisał:

> ale ktore 'warcholy', te radomskiie?... to b. wazne rozroznienie...

Czy to ważne? Odmłodniałem i to się liczy. Już wcześniej miałem objawy, gdy karano za "znieważenie organu" premiera, ale teraz poczułem się znowu młody i gdyby nie żona poleciałbym do akademika dziewczyny podrywać.
          • chickenshorts Re: ELEKTORATY jak z waty 04.10.11, 18:47
            oby.watel napisał:

> gdyby nie żona poleciałbym do akademika dziewczyny podrywać.

Zaczka? Leccie z zona (a nuz sie zgubi po drodze), no, albo odzyskacie...

Tym bardziej Carpe, anyway...
    • gaika Mini diagnozka 06.10.11, 23:20
      W dawnych westernach obcy jeździec też tylko na krótko przynosił ulgę. Ale więcej mieszkańcy zazwyczaj od niego nie oczekiwali: miał im zapewnić psychiczny komfort, że nadal kontrolują sytuację i są panami swojego życia. A kto tu mówi, że my, obywatele, mamy za wysokie wymagania wobec polityków? Wygląda na to, że dostajemy dokładnie to, czego chcemy - politykę, która nie rozwiązuje problemów, ale zapewnia nam komfort psychiczny i od czasu do czasu poczucie ulgi.

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35764,9601771,Klaus_Bachmann__Donald_Tusk_jak_szeryf_z_westernu.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka