Dodaj do ulubionych

ZASADY!!! najpierw kupuje, potem rezygnuje!!!!!!!!

19.08.11, 23:19
Ostatnio zdarzyła mi się mało przyjemna sytuacja. Pewna osoba prosiła o rezerwację i podanie wymiarów, potem cześć rzeczy potwierdziła i prosiła o nr konta do przelewu a po 4 dniach napisała, że jednak rezygnuje!!!!!!!!!!!!.
Jak traktować takie sytuacje? Umieszczac w wątku "nie polecam"?
To samo pytanie tyczy się rezerwacji, które są ciągle przeciągane i trwają bardzo długo....
Obserwuj wątek
    • pasik Re: ZASADY!!! najpierw kupuje, potem rezygnuje!!! 19.08.11, 23:22
      masz rację..nie wiem czy uzbroić się w cierpliwość....
      Mnie tak jedna osoba przed wakacjami wykiwała że odechciało mi się forum na jakiś czas.
      Też się zastanawiam czy nie podać ncka w nie polecam
      • czarna.perla Re: ZASADY!!! najpierw kupuje, potem rezygnuje!!! 19.08.11, 23:32
        Dlatego może ustalmy jakieś zasady. Może groźba znalezienia sie w "nie polecam" sprawi, że pewne osoby będą zachowywały się poważniej.
        Tzka, bardzo proszę nie kasuj narazie tego wątku!
        • ostrra Re: ZASADY!!! najpierw kupuje, potem rezygnuje!!! 20.08.11, 08:53
          Popieram.

Proponuję wstępne rezerwacje na krótkie terminy (maks doba np.). W tym czasie można się wycofać informując sprzedającego. Byłby to taki czas na podjęcie decyzji. W wątku można to zaznaczyć np.: wstępnie rezerwuję do wieczora.

Rezerwacje wiążące następowałyby po wstępnych lub z pominięciem tego etapu poprzez wpis np: biorę bluzkę nr 1 proszę o numer konta itd. Myślę, że takie transakcje też nie powinny się przedłużać i powinno określić się czas na wpłatę pieniążków lub odbiór osobisty. Moim zdaniem 7 dni nie dłużej.

• tzka Re: ZASADY!!! najpierw kupuje, potem rezygnuje!!! 20.08.11, 08:53
          Nie ma powodu, by go usuwac. Wprost przeciwnie. smile
          Jestem na etapie poprawiania regulaminu i znajdzie sie w nim zapis o rezerwacjach. W przyp. przeciagania rezerwacji czy rezygnacji z nich, sankcja moze byc wpisanie do watku "Nie polecam". Jednak zdarzaja sie rozne zyciowe sytuacje, ktore uniemozliwiaja czasami zakup zarezerw. rzeczy... Niemniej "recydywistkom", ktore rezerwuja rzeczy u kilku osob i przeciagaja te rezerwacje tygodniami, jak najbardziej nalezy sie niepochlebny komentarz, zeby ostrzec inne sprzedajace, ze z taka osoba moze nie byc warto wchodzic w kontakt handlowy.
          • mama_amelii Re: ZASADY!!! najpierw kupuje, potem rezygnuje!!! 20.08.11, 09:11
            Wspomne tez o osobach,które pojawiają się na forum,wystawiają ciuchy i albo zapominają,albo nie zaglądają już do wątku.W dwóch wątkach napisałam,że coś kupuję,ale dana osoba już nie odpisała(na maila też).Nie wiem,czy później pojawi się na forum z nowymi ciuchami,ale jeśli tak to tez powinna wiedzieć,że ma krechę.
            • czarna.perla Re: ZASADY!!! najpierw kupuje, potem rezygnuje!!! 20.08.11, 10:52
              Ta osoba, która napisała, że u mnie kupuje (nowa na forum), prosiła o nr konta a po 4 dniach zrezygnowała teraz rezerwuje ciuchy u kogoś innego, ten ktoś powinien byc przygotowany na to że może zrezygnować.

Mnie denerwują jeszcze Ci, którzy rezerwują albo i piszą, że biorą a potem nie odpowiadają na maile. Miałam 2 takie sytuacje w tym tyg., wysłałam po kilka wiadomości, zero odpowiedzi a widzę że osoby logują się na forum więc maile odczytały.
              • ireland1 Re: ZASADY!!! najpierw kupuje, potem rezygnuje!!! 20.08.11, 11:09
                Ja też miałam takie sytuacje. Jedna nawet trafiła do wątku 'Nie polecam'
                Jedna zarezerwowała kilka ubranek w wątku i cisza. Pisałam i w wątku i na gazetowego i cisza... Więc sprzedałam komuś innemu, ale sytuacja mnie trochę wkurzyła.
                Powinno się ostrzegać przed takimi osobami, ale może nie odrazu w wątku 'Nie polecam' może jeszcze jeden wątek założyć, ale to chyba też nie wyjście...

czarna Twoją sytuacjię powinnaś opisać w wątku 'nie polecam'
              • czarna.perla ireland 20.08.11, 11:16
                no właśnie zastanawiam się nad tym ale chcę zobaczyć jakie Wy macie zdanie na ten temat.

ja też czasmi rezerwuję ubranka ale albo za nie dziękuję albo potwierdzam, jeśli potrzebuje więcej czasu to tez o tym piszę.

Przecież jeśli ten ktoś nie był zdecydowany kupić nie powinien pisać, że kupuje mogła poprosić o więcej czasu do namysłu.

Moje wnioski z ostatnich tyg. na forum są takie, że bardzo ale to bardzo trzeba uważać na nowe osoby, zarówno te sprzedające jak i te kupujące.
                • ireland1 Re: czarna 20.08.11, 11:26
                  No właśnie,mogła zrezygnować przed zapytaniem o numer konta...
                  Wkurza mnie czasami ,że niektórzy ludzie nie mają odwagi cywilnej. Zarezerwowała ok, chce zrezygnować też ok ,ale niech to powie, a nie myśli ,że ciszą sprawa się sama załatwi.

A propos czarna jak się zakończyła sprawa, o której pisałaś do mnie na gazetowego. Pisałam do Ciebie ...
                  • czarna.perla Re: czarna 20.08.11, 11:41
                    napiszę wieczorem bo juz muszę lecieć, mąż czeka i się wścieka.
                    • pycia07 Re: albo taka sytuacja 20.08.11, 18:39
                      ktoś coś u mnie kupuje, prosi numer konta i milknie
                      po tygodniu piszę maila i pytam - cisza, kolejny mail i proszę, że jeżeli do jutra nie potwierdzi sprzedam komu innemu i cisza
                      wystawiam tą rzecz na allegro a ta osoba odpisuje dzień później, że tak oczywiście jest zainteresowana tylko nie miała dostępu do netu....
                      no i mnie trafia kurcze, ja się źle z tym czuję teraz i co mam zrobić? aukcję już obserwuje dużo osób...pewnie jej nie zakończę, ale jak znam życie to ta osoba stwierdzi pewnie, że to moja wina...że się nie odezwała od 11 do 20 sierpnia...bo ja rozumiem, nie ma mnie nie mam netu ale jakoś o tym informuję...
                      • ireland1 Re: albo taka sytuacja 21.08.11, 11:18
                        Nie powinnaś się źle z tym czuć,bo to nie Twoja wina. Poinformowałaś kupującą to ona nie dała znaku, więc jej strata. Możesz jej napisać,że wystawiłaś tą rzecz na allegro i może ją teraz tam kupić... no chyba,że nie będzie kupujących to możesz jej sprzedać po zakończeniu aukcji...Ja na pewno bym aukcji nie odwoływała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka