Dodaj do ulubionych

Ocena fachowości personelu sklepowego ;)

11.06.11, 12:32
Może warto byłoby i taki watek pociągnąć? wink

Miałam okazje być ostatnio w sklepie Patiimaks w Gorzowie i mam szereg uwag wink. Zacznę od tego, że wyboru specjalnego nie ma, pomimo półek zawalonych fotelikami. Nie ma wyboru w fotelikach z izofixem. Nie wiem czym to jest spowodowane? Brakiem zainteresowania? czy może brakiem przeszkolonych pracowników, którzy potrafiliby doradzić rodzicom, jakie są najbezpieczniejsze foteliki?

My pojechaliśmy przymierzyć do auta, a potem małą do fotelika - BS IZI COMBI 3 IZOFIX. Telefonicznie uzyskałam informację, że jest taki na stanie. Jadę więc. Na miejscu okazało się, że jest IZI COMBI, ale bez izofixa. Grrr... No nic, myślę sobie, to chociaż popytam na miejscu, jak się go montuje i przymierzę córę...
No i pani ekspedientka próbowała mi powiedzieć, że BS IZI COMBI 3 IZOFIX montuje się na izofixie przodem do kierunku jazdy. Sama przez chwilę zwątpiłam, ale myślę - kurcze, tyle stron, wątków, opisów itd. przewertowałam, że chyba się nie mylę? Ten akurat na izofixie montujemy tyłem, prawda? wink
Innych ciekawych (czyt. bezpiecznych) fotelików na izofixie nam nie przedstawiono z braku ich na stanie, jeden natomiast wręcz odradzono ze względu na to, jak powiedziała owa pani, że "widzi, że zwracamy uwagę na bezpieczeństwo, a ten do takich nie należy". Czy jakoś tak to szło wink.
Udało się przynajmniej włożyć małą do Besafe'a - trochę jeszcze jej brakuje, za maleńka jest. Albo coś nie tak nam pokazano wink

Jednym słowem: pracowników Patiimaks powinien wysłać na szkolenia o fotelikach. Jedyne, czego nie można pani odmówić - była miła i uprzejma smile. No ale to nie wszystko w takim przypadku smile

Jakie Wy, drodzy Forumowicze, macie doświadczenia ze sklepami w realu?
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 12:39
      bardzo niestety podobne...
      Kraków- sieć Entliczek-Pentliczek- foteli do 18kg nie uświadczysz, przy każdej wizycie miałam wrażenie że oboje z mężem wiemy więcej nt fotelików, ich montażu i wyników niż sprzedawcy
      podobne wrażenia jesli chodzi o Świat Dziecka
      Kolorino ( zamknięte już) owszem, wybór fotelików BeSafe był duży ale wiedza sprzedawców taka sobie wink przymierzenie fotela do auta polagało na postawieniu go na siedzeniu bo cytuję "nie pozwalamy zapinać na zaczepy Isofix bo czasem się zdarza, że się zacina i się nie da odpiąć " zatem kupowaliśmy Combi polegając na opinii Ilhenny'ego że pasuje nam do obydwóch aut wink
      • jamajka_g Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 12:53
        No właśnie, też odnieśliśmy wrażenie, że wiemy duuużo więcej o fotelikach, niż pani nas obsługująca. A to trochę nie w porządku, bo jak pójdą do sklepu rodzice, którzy nie mają czasu buszować po necie w poszukiwaniu informacji i będą zdani tylko i wyłącznie na sprzedawcę, to ... kupią, co jest na stanie, niekoniecznie bezpieczne i dobre dla ich dziecka. Tak myślę.
    • ilhenny Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 12:41
      od samego początku usuwamy dobre jak i złe doświadczenia z sklepami
      przynajmniej od momentu kiedy wszystko się wyjaśni
      w sieci łatwo zrobić kilka wpisów jaki to dobry jest sklep ABC a jaki zły jest ABC
      bardzo często widzę i czytam kiepskie recenzje dobrych fotelików i dobre tandetnych

jak ktoś poleci ci dobry sklep w tamtej okolicy i albo też ponarzeka na ten sam usuniemy wątek
      • jamajka_g Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 12:43
        Ok, przyjmuję, dzięki za wyjaśnienie smile
        • jamajka_g Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 12:45
          To może jeszcze tylko dodam, żeby było jasne, że nie tylko w Patiimaksie szukałam - w Gorzowie są właściwie cztery sklepy z fotelikami (o których wiem) i w żadnym innym Besafe Combi nie było, stąd moja wizyta i ten komentarz o Pati...
          • ilhenny Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 13:00
            w znanym mi bardzo dobrze sklepie też nie zawsze są wszystkie foteliki, ale sprzedawca musi wytłumaczyć i pokazać jak powinno to wyglądać i działać, na przykład za pomocą Combi spokojnie można pokazać jak działa Kid czy Comforty

ja też nie przymierzam Combi na pasy do samochodu, czemu, bo po pierwsze trzeba rozerwać worek z pasami, a po drugie jest to pracochłonne i jeśli już pokażę na sucho i klient się zdecyduje, a ja widzę szanse iż uda się go zamontować, to dopiero wtedy wyjmuję kanapki herbatkę i ekspresowo w 30 minut montuję smile
            • jamajka_g Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 13:05
              No ja wiem, że nie wszystkie się da mieć na półkach przy tej olbrzymiej gamie fotelików, ale żeby chociaż jeden dobry na izofixie tyłem był... wink

Ekspresowo smile) Miodzio, nie mogę się doczekać montażu... big_grin

A tak przy okazji podpytam - czy montaż na pasy przodem w IZI Combi 3 jest na tyle bezpieczny, by można jechać w trasę bez serca na ramieniu? wink
              • ilhenny Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 13:09
                no pewnie że tak, można jechać bez stresu, poruszamy się w śród najlepszych fotelików świata, więc narzekanie na jakieś małe wady ich są niczym w porównaniu do ogromu tandety na rynku
                • jamajka_g Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 13:13
                  Kolejny raz wielgachne dzięki! smile Bez tego forum kupiłabym jakieś barachło nic nie warte i nawet bym nie wiedziała.

No to chyba kończę temat wyboru fotelika i zostaję bezdyskusyjnie przy Combi na izofixie. Czas na szukanie sponsorów po rodzinie... wink)
    • klarci Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 13:12
      ja z półtora roku temu jak wspomniałam w małym sklepiku (zaproponowano mi zakup fotelika samochodowego, jakies coneco i coś jeszcze mieli), że planuję kupić 9-18 tyłem, to patrzyły na mnie z pobłażaniem jak na wariatkę ...

w Świecie dziecka jest różnie. jeste jeden sprzedawca wiecznie zdziwiony, jak mu coś mówię i opowiadajacy bzdury na fotelik.info, adac itp. uncertain za to kierownik bardziej kumaty. zainstalował nam Izi Combi, wyjaśnił mężowi co i jak i wogóle miła obsługa.
      od teraz jeżeli będę coś u nich kupowała, to zawsze od razu poproszę kierownika uncertain
      • ilhenny Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 13:31
        w dużych sklepach podobno jest duża rotacja pracowników i nie zawsze zdążą się wyedukować ja niestety jak idę na podpatrzenie konkurencji to trafiam na kumatych
        może dla tego że zakładam koszulkę firmową smile z napisem o fotelikach wiem wszystko smile
        • jamajka_g Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 13:34
          >może dla tego że zakładam koszulkę firmową smile z napisem o fotelikach wiem wszy
          > stko smile

Bueheheeee big_grin big_grin
          Że też wcześniej ten tekst tu nie padł... big_grin Wiedziałabym, jak się dobrze przygotować do wizyty w sklepie big_grin
        • klarci Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 12.06.11, 00:54
          otóż właśnie to ten sam pan, co dwa (dwa i pół w sumie) lata temu kłócił się ze mną, że Maxi Cosi 0-13 bez bazy isofix, ma 5 gwiazdek w adac w bezpieczeństwie. dopiero kolega go uświadomił, że nie ma racji uncertain

niestety ostatnio jak byłam, to podobno wielu sprzedawców zwolini - jak widać selekcję mają kiepską sad
      • jamajka_g Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 13:36
        Na mnie pani patrzyła z pobłażaniem, jak jej powiedziałam, że combi 3 izofix nie montuje się na izofixie przodem, tylko tyłem wink
        Pewnie gdyby był mój upatrzony model, to też bym poprosiła o kogoś bardziej obeznanego z tematem.
        No cóż, pewnie racja jest, że duża rotacja pracowników jest i stąd braki w wyszkoleniu...
        • mrukumaster Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 16:38
          hehehe się ubawiłem smile ale coś w tym jest. Bo jak czasem klienci mówią, że przez telefon potrafię powiedzieć więcej niż niejeden sprzedawca na żywo. E-foteliki mają forum na którym bardzo Romera promują więc może coś jest na rzeczy. Jak są zdjęcia na fotelik.info to często sa ludzie e-foteliki i zawsze widzę albo Romera safefix plus albo kidfixa. Ja w kompetencje sprzedawców, których nie znam nie wchodzę no chyba, że sam dla zabawy czasem sobie na zakupkach zaglądnę do jakiegoś sklepu i po słucham coś o wózkach czy fotelach. Co do szkoleń moim zdaniem certyfikat typu znawca fotelików od fotelik.info może być zbędny. Ja np. jestem lekkim maniakiem wózkowo-fotelikowym i dużo wiedzy sam sobie znalazłem i przyswoiłem choć zawsze jakieś dodatkowe informację chętnie przyjmuję i koduje w głowie jako ważne big_grin
          • ilhenny Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 11.06.11, 16:44
            nie ma co trzeba się pakować i do Warszawy imprezka już się zaczęła
            są wszyscy więc zawsze człowiek się dowie czegoś mądrego
    • malagosa Re: Kalisz-SKLEP MALUTEK UL. POLNA 13.06.11, 10:02
      Sklep Malutek w Kaliszu (w wielkopolsce) to chyba jedyny sklep w tym mieście w którym jest spory wybór fotelików bezpiecznych z testami adac, (ewentualnie mogą sprowadzić) gdzie personel oprócz tego, że jest miły to sporo wie o fotelikach, można poćwiczyć zapinanie w sklepie na specjalnych siedzeniach samochodowych, nawet można liczyć na pomoc przy zapięciu w aucie na parkingu, polecam i pozdrawiam pracowników sklepu. szerokim łukiem natomiast omijam np. sklep -hurtownie ABC na ul. Częstochwoskiej, tam króluje zasada, że dobre jest to co akurat mamy ( a mają to co najtańsze i testów nie widziało ) a zresztą jak to jedna z pracowic okresiła przy doradzaniu zakupu , że "po co wydawać pieniądze jak to tylko rok będzie się używało", sadzę po kilku zdaniach wymienionych z Paniami w tym sklepie, że nie wiedzą co to testy np ADAC, nie mówiąc o podstawowej wiedzy o bezpieczeństwie dzieci, wraz z ilością pytań narasta ich niechęć do klienta, który "stwarza problemy" .
    • 1zuzanna2012 foteliki samochdowe 15.10.13, 20:07
      Nie polecam nikomu sklepu MALUTEK w Kaliszu przy ul. Polnej 20, bo było miło i fachowo w chwili zakupu, ale w momencie zwrotu lub wymiany towaru-okazało się to niemożliwe, bo właściciel stawia na zarobek, a nie zadowolenie klienta. Chodzi o fotelik samochodowy-wybrany model okazał się niepraktyczny, a szef nie oglądając go stwierdził, że nie może go przyjąć, bo jest przyniszczony, choć poprosiłam o wymianę dwa dni po zakupie. Do najtańsztych on nie należał, więc na pewno o to chodziło. Dla mnie i znajomych nie ma MALUTKA!!! A do p. K. Kotowskiego mam sugestię, aby się zastanowił, czy tak się traktuje klientów w dzisiejszych czasach, gdy jest taka konkurencja. Jest mi przykro, że tak nieładnie mnie w tym sklepie potraktowano. Robiłam tam zakupy bardzo wiele razy, ale nie mam zamiaru dawać więcej zarobić komuś, kto okazuje się bezduszny w chwili kłopotu. Bardzo pięknie p. opisał zalety fotelika tylko nijak się one sprawdziły w praktyce i na dalszy czas użytkowania sprawią więcej kłopotu niż pożytku-dodam dla innych, że chodzi o podwyższenie fotelika, aby się dobrze zastanowili nad ich kupnem i nie dali się omamić jak ja i nie kupujcie nic w pośpiechu, zwłaszcza za większe pieniądze, bo "pośpiech to zły doradca". Mama roczniaka

• thea19 Re: foteliki samochdowe 21.10.13, 20:50
        ale o jakie podwyzszenie fotelika chodzi? w fotelach to sie tylko zaglowek da podnosic (poprawcie mnie jak sie myle). fotel tez nie ma byc praktyczny bo to nie robot kuchenny ,tylko ma byc bezpieczny.
        ps zwrot pelnowartosciowego towaru to dobra wola sklepu i trzeba taka mozliwosc ustalic przed zakupem. taki fotel mogl miec bogata historie w 2 dni wiec troche sie nie dziwie odmowie, tym bardziej jak byl uzywany.
    • marcowa_aprilla Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 21.10.13, 22:06
      ja dzis bylam w sklepie i trafilam srednio, ale podobno "tego pana od fotelikow dzis nie bylo"
      inny pan na pytanie wczesniejsze telefoniczne jakie mają foteliki rwf kazal zadzwnic za 10 minut i poszedl szukac
      no w sumie i tak milo ze sie fatygowal
      okazalo sie ze maja interesujace mnie modele, wiec pojechalam

Pan zaczal mnie namawiac na montowany przodem, bo ten tylem nigdy nie bedzie tak stabilny.....

nie dalam sie przekonac i zarządalam pokazania tych tylem
      wstepnie chce romer maxfix lub dualfix
      poszlismy przymierzyc do auta, ale pan nie dal rady wysunąc zaczepow: o widzi Pani tu jest napis zeby pociagnac tą tasiemke i sie zaczepy powinny wysunac, a sie nie wysuwaly
      no nic, zobaczylam chociaz ile miejsca zajmuje, i ze przedni fotel nie bedzie wylaczony z uzytku
      musze sie przjechac drugi raz i mam nadzieje ze ten drugi Pan okaze sie bardziej fachowy

i teraz jeszcze mam dylemat, bo w internecie ceny są o srednio 300zł nizsze, negocjować czy olac i kupic w necie?
      • kaliskikwiatek Re: Ocena fachowości personelu sklepowego ;) 12.03.16, 13:51
        Widzę różne opinie, ale ja uważam, że sklep Malutek w Kaliszu ma największy wybór w okolicy. Byłam z mężem i dzieckiem w zeszłym tygodniu kupić fotelik i muszę przyznać, że obsługa moim zdaniem jest na wysokim poziomie. O fotelikach dowiedziałam się takich rzeczy jakich nie piszą w internecie. Nie ukrywam, że byłam w innych sklepach w Kaliszu, ale miałam wrażenie, że ich wiedza jest marna bo na większość moich pytań nie uzyskałam rzeczowych odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka