Dodaj do ulubionych

0-18 a 9-18 ??

29.02.16, 12:11
Stoję przed dylematem kupna fotelika. Dziecko ma pół roku i waży 9 kg, siedzi stabilnie. Do tej pory jeździło w nosidełku z wózka (3w1, producent chyba karex, wg producenta fotelik od 0 do 11 kg). Za jakieś 2 miesiące czeka nas kilka dłuższych wyjazdów i chciałabym przesadzić dziecko do czegoś bardziej bezpiecznego, wiecie, przywiązałam się już do dziecka smile

No i stąd moje pytanie, czy opłaca się inwestować w fotelik 0-18, czy szukać już czegoś z następnej grupy? Czy te foteliki 0-18 są dużo mniejsze od 9-18? Tak podejrzewam, bo skoro nadają się dla noworodków to chyba nie mogą być dostatecznie duże dla 3-latków.. Tym bardziej że moje dziecko jest z tych dorodnych (wzdłuż i wszerz). Nie chciałabym za rok znowu zmieniać.

Na fotelik z bazą możemy przeznaczyć max 1500 zł. Szukam fotelika tyłem do kierunku jazdy, ale mam obawy o chorobę lokomocyjną (ja miałam w dzieciństwie bardzo ostrą odmianę). I tu znów dylemat, czy niedługo nie będę musiała kupować jednak czegoś przodem. W tej cenie nie znajdę raczej fotelika z opcją przodem i tyłem (opcją, a nie koniecznością jazdy przodem po 13 kg).

Czy ktoś pomoże mi rozwiać którąś z wątpliwości?
Obserwuj wątek
    • kapao1 Re: 0-18 a 9-18 ?? 29.02.16, 14:01
      Wydaje mi się, że jeśli chodzi o wymiary foteliki 0-18 i 9-18 to są one do siebie zbliżone. Foteliki 0-18 różnią się tym, że mają wkładkę redukującą, którą się później zdejmuje (Twoje dziecko jeździłoby już raczej bez takiej wkładki).
      • sabina_online Re: 0-18 a 9-18 ?? 29.02.16, 17:32
        Kryteria i budżet spełnia axkid duofix trochę droższy, ale zakres wagowy wyższy 9-25 kg www.osiemgwiazdek.pl/axkid-duofix.html
    • thea19 Re: 0-18 a 9-18 ?? 29.02.16, 19:10
      nie bardzo wiem czy w jakichkolwiek fotelach rwf pow 9kg sa bazy. to musi byc sporadyczne rozwiazanie. w fotelach 9-18 bardziej powszechny jest isofix. jesli masz w aucie na taki zakres wagowy tylem, to foteli pare jest. jest jeszcze przedzial rwf 9-25 ale montowany tylko na pasy. taki besafe izi plus starczy do min. 5roku zycia (moje dziecko ma ponad 5lat i jeszcze jezdzi a jest na 90centylu)
      • ddd353 Re: 0-18 a 9-18 ?? 29.02.16, 19:40
        a, nie, nie ja bazy nie potrzebuję, chodziło mi o mocowanie isofix. Do tej pory myślałam że baza = isofix smile Fotelik nie będzie często przenoszony pomiędzy autami.
        • thea19 Re: 0-18 a 9-18 ?? 29.02.16, 20:10
          sprawdz jakiej klasy isofix masz w aucie zanim kupisz rwf powyzej 13kg
    • panna.z.wilka Re: 0-18 a 9-18 ?? 29.02.16, 23:10
      ja woziłam swojego syna w bs izi combi, czyli 0-18 - zmieniliśmy fotelik 3mce przed 4 urodzinami (17,5kg). ale to nie jest fotelik dla noworodków, ta kategoria jest myląca.

też, jak ty, obawiałam się choroby lokomocyjnej i z tego powodu wzięłam fotelik montowany tył/przód. finalnie nie wiem nawet jak się go montuje przodem, bo nigdy nie było potrzeby ?

na twoim miejscu wzięłabym rwf 9-25. jeśli upierasz się przy opcji z montażem przodem to coś w stylu duofixa lub kidzone'a. albo multitech.
    • tylempl Re: 0-18 a 9-18 ?? 01.03.16, 08:39
      > ... waży 9 kg, siedzi stabilnie
      > No i stąd moje pytanie, czy opłaca się inwestować w fotelik 0-18, czy szukać ju
      > ż czegoś z następnej grupy? Czy te foteliki 0-18 są dużo mniejsze od 9-18?
      Zerknij na 9-25kg

> Na fotelik z bazą możemy przeznaczyć max 1500 zł. Szukam fotelika tyłem do >kierunku jazdy. W tej cenie nie znajdę raczej fotelika z opcją przodem i tył
      > em (opcją, a nie koniecznością jazdy przodem po 13 kg)

Znajdziemy, np:
      Axkid Kidzone
      Britax Multitech

ew.
      BeSafe Combi X4 Isofix (0-18kg)
      Klippan Triofix Recline Comfort Recline (9-18kg tyłem lub przodem na isofix lub pasy) a potem 18-36kg przodem (choc to okolice ~ 1799zł)
      Polecam tabelkę porównawcza do fotelików RWF.
      • gazdzina82 Re: 0-18 a 9-18 ?? 29.11.16, 22:43
        my jako pierwszy fotelik wybralismy Concorde Reverso Plus 0-23kg. Świetny jest, ma isofix, wszystkie atesty, montowany jest tyłem do kierunku jazdy. Super się sprawdza
        • tylempl Re: 0-18 a 9-18 ?? 30.11.16, 12:19
          gazdzina82 napisał(a):

> my jako pierwszy fotelik wybralismy Concorde Świetny jest, ma isofix, wszystkie atesty, montowany jest tyłem do kierunku jazdy. Super się sprawdza
          Atesty to ma każdy fotelik.

Do jakiego wieku/kg jezdzi dziecko w tej styropianowej wkładce?

Pani pytała o model kombinowany a nie tylko tyłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka