danik1 09.04.04, 20:25 Czy lek antydepresyjny wplywa jakos ujemnie na ciaze i dziecko? Biore zaledwie od kilku miesiecy a obecnie planuje zajsc w ciaze, boje sie jednak czy to nie zaszkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uri_ja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 09.04.04, 21:56 POWTARZAM,leki przeciwdepresyjne a raczej ich przyjmowanie wyklucza ciążę. jesli zajdziesz będziesz musiała przerwać leczenie. zbyt wczesne przerwanie leczenia+zmiany hormonalne= nawrót. branie leków w ciazy=uszkodzenia płodu. ****************************************** myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! stary dowcip, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
carlabruni Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 10.04.04, 11:28 Podpisuje się pod tym co napisała Uri. Dziewczyna ma w 100% racje. Pozdrawiam Cię danik i przemyśl jezczerz to wszytko Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 09.04.04, 22:05 Wpisz "ciaża" w wyszukiwarkę, na forum było bardzo dużo postów na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 10.04.04, 12:09 W ciaży mozna brac leki antydepresyjne! Nie powinno się ich przyjmowac jedynie na 3 miesiace przed zajściem w ciaże i w pierwszym trysemestrze (okres organogenezy, gdy kształtuja się narzady dziecka). Poza tym istnieje jeszcze alternatywna metoda leczenia depresji, która stosuje się gdy nie powinno stosowac się leków - elektrowstrzasy i stosuje się ja w gdy w czasie ciaży pojawi się depresja o dużym nasileniu. Jestem pewna tych informacji, "przerabiałam" ten temat z moim lekarzem przez ładnych kilka lat! - awanturka Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 10.04.04, 15:28 Awanturko, a cóż ja miałam innego na myśli pisząc swój post. jakoś pierwszy trymest przypada jednak w ciąży, a z tego co pamiętam po zajściu w nią, a więc w trakcie brania leków nie powinno się w nią zachodzić. poza tym troszkę się jednak mylisz: dopuszcza się branie antydpresantów tylko z jednej grupy i to tylko wtedy gdy "korzyści z brania leku przewyższają ewentualne szkody". w ciaży i polopiryna może być szkodliwa dla dziecka... Pozdrawiam Cię serdecznie. ****************************************** myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! stary dowcip, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 10.04.04, 15:47 Nie pisałam tego, żeby negowac Twoja wypowiedź tylko po to żeby ja uzupełnic. Rzeczywiście nie pomyślałam o tym,że rozmawiałam z moim lekarzem tylko o jednej grupie leków - SSRI (tylko one u mnie okazuja sie byc skuteczne). O Stosowaniu w ciaży leków innych grup rzeczywiście nic nie wiem i nie powinnam wypowiadac się o antydepresantach stosujac takie uogólnienie. - awanturka Odpowiedz Link Zgłoś
danik1 Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 12.04.04, 21:37 Bardzo, bardzo Wam dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Bardzo mi pomogly. Pozdrawiam! Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
vinja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 12.04.04, 22:09 Biorę leki przeciwdepresyjne od ok 18 lat , urodziłam w tym czasie dwoje zdrowych dzieci . Nie przerywałam leczenia na okres ciąży , jedynie pamiętam , że zmieniono mi na ten czas leki przeciwdepresyjne na słabsze chyba. Moje dzieci są zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 12.04.04, 22:32 wyjatek, nietety nie czyni reguły, mnie kazali leki odstawić, za co zapłaciłam tragicznym nawrotem choroby. nie tylko ja z resztą, tam gdzie bywam, od takich przypadków aż się roi. nie lepiej to dać sobie na wstrzymanie na 2-3 lata? ja na następną ciążę sie nie piszę, choc nie powiem, żebym nie miała ochoty na dzidziusia...ale cóż... Pozdrawiam. ****************************************** myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! stary dowcip, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
vinja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 12.04.04, 23:24 uri_ja napisała: > wyjatek, nietety nie czyni reguły, mnie kazali leki odstawić, za co zapłaciłam > tragicznym nawrotem choroby. nie tylko ja z resztą, tam gdzie bywam, od takich > przypadków aż się roi. nie lepiej to dać sobie na wstrzymanie na 2-3 lata? ja > na następną ciążę sie nie piszę, choc nie powiem, żebym nie miała ochoty na > dzidziusia...ale cóż... Pozdrawiam. > ****************************************** > myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! > stary dowcip, wiem... ha ! bo najmądrzej by było , gdyby ciążę zaplanować , leki powolutku odstawić i tyle... Tylko najczęściej następuje "wpadka" ... Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 13.04.04, 09:06 wpadka? chyba, że zamierzona... większość ludzi pragnie mieć dzieci, nie? poza tym niewiele pigułek antykoncepcyjnych "gra" z antydepresantami. a inne środki, to trochę półśrodki... ****************************************** myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! stary dowcip, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
danik1 Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 14.04.04, 21:04 uri_ja napisała: > wpadka? chyba, że zamierzona... większość ludzi pragnie mieć dzieci, nie? poza > tym niewiele pigułek antykoncepcyjnych "gra" z antydepresantami. a inne środki, > > to trochę półśrodki... > ****************************************** > myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! > stary dowcip, wiem... Hej! Ja biore pigulki antykoncepcyjne i tabletki antydepresyjne! Czy to cos szkodzi? Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
danik1 Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 14.04.04, 21:49 Jakie co? Pigulki czy tabletki? Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 15.04.04, 07:26 pigułki. ****************************************** myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! stary dowcip, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 16.04.04, 09:23 danik1 napisała: > Diane no to masz szczęście! Diana gra, a poza tym sama nie powoduje pogorszenia samopoczucia (niektóre tak, ze względu na dawki i "jakość" hormonów). Pozdrawiam serdecznie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vinja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 14.04.04, 21:43 uri_ja napisała: > wpadka? chyba, że zamierzona... większość ludzi pragnie mieć dzieci, nie? poza > tym niewiele pigułek antykoncepcyjnych "gra" z antydepresantami. a inne środki, > > to trochę półśrodki... Wiadomo , że większość ludzi pragnie mieć dzieci ale...nie za dużo tych dzieci :-) URIJO , chyba nie jesteś przedstawicielką LPR , albo innego "rydzyka" ups -to żart > ****************************************** > myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! > stary dowcip, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 15.04.04, 07:42 nie, wręcz bardzo nie... ****************************************** myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! stary dowcip, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
vinja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 15.04.04, 21:29 uri_ja napisała: > nie, wręcz bardzo nie... > ****************************************** > myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! > stary dowcip, wiem... Uff......to dobrze , odetchnęłam :-) A poważnie - będąc w ciąży , panicznie bałam się o dziecko , nie pomagały tłumaczenia lekarzy , byłam nie do opisania przestraszona , zrozpaczona , że będzie chore... Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: Ciaza a leki antydepresyjne??? 16.04.04, 09:25 no to bardzo mi przykro. serio. i szkoda, że się tak nadenerwowałaś...Pozdrawiam Cię serdecznie! ****************************************** myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam! stary dowcip, wiem... Odpowiedz Link Zgłoś