Dodaj do ulubionych

Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty

21.06.07, 18:46
Pomóżcie. Mam za sobą epizody depresyjne, moja znajomość leków zatrzymała się na prozacu. Małpa wróciła, idę do lekarza, nie chcę dać sobie wcisnąć leku, po którym się spasę i który mnie otępi. Jakie są nowe "bezpieczne" pod tym względem antydepresanty, a na co uważać? Prozac był OK, ale to już podobno prehistoria.
Obserwuj wątek
    • siwa_zakiwala_sie_na_smierc Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 21.06.07, 18:58
      teraz w modzie jest old school. leki trojpierscieniowe dyskretnie wysuwajace sie
      z torebki, pochwalenie sie na przyjeciu elektrowstrzqasami na odmlodzenie mozgu,
      to robi wrazenie w towarzystwie.
      • com_sui Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 25.06.07, 01:32
        Komuś odpowiedź osoby o nicku wątpliwej urody może wydać się zabawna. Ten dowcip
        jednak bardzo nisko lata.

---

Leki antydepresyjne naprawdę nie otępiają, nie wiem, skąd ten pogląd. Nie
        powinny zaburzyć procesów myślenia, kojarzenia etc. To depresja owo myślenie
        jest w stanie ohydnie spowolnić.
        Angharad, powodzenia, będzie dobrze.
        • eizo111 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 25.06.07, 01:38
          heh
          jednak polemizował bym
          zależy jakie leki
          niektóre owszem nie ale w innych to jest efekt uboczny występujący baaardzo
          często a jak pacjent zajdzie lek który choć trochę podnosi mu nastrój to trzyma
          się go jak brzytwy
          • eizo111 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 25.06.07, 01:40
            to było do sygnaturki jak by ktoś nie zauważył
          • ef92 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 25.06.07, 02:06
            jak pacjent zajdzie lek który choć trochę podnosi mu nastrój to trzyma
            > się go jak brzytwy

ja sie nie trzymam, owszem antydepresanty podnosza mi nastroj, zawsze na mnie
            reaguja w tym wzgledzie , blokuja mysli o zakonczeniu zycia( na mnie wogole
            substancje psychotropowe wyraznie dzialaja z reguly), ale skutki uboczne nie
            wiem czy sa warte podniesienia nastroju. zaznaczam ze nie mam depresji
            endogennej, gdzie pewnie kazda poprawa jest wskazana od lekow.
        • ef92 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 25.06.07, 01:44
          nie moralizuj tyle

> Leki antydepresyjne naprawdę nie otępiają, nie wiem, skąd ten pogląd. Nie
          > powinny zaburzyć procesów myślenia, kojarzenia etc.

jak nie wiesz skad ten poglad to skad wiesz, ze tak nie jest?
          • ef92 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 25.06.07, 01:55
            ef92 napisał:

> nie moralizuj tyle

tak sie zaczyna, a pozniej nawet sie nie obejrzysz i trzy koty bedziesz miala w
            mieszkaniu.
        • ef92 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 25.06.07, 01:50
          Nie
          > powinny zaburzyć procesów myślenia, kojarzenia

dla mnie sa neutralne w tym wzgledzie. tak samo jak marnie bylo z kojarzeniem i
          pamiecia bez nich, tak samo z nimi. nie mowiac juz tumiwisizmie po nich
          wystepujacym u mnie co odbiera troche powody do kojarzenia.
          • ef92 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 25.06.07, 02:08
            nie wiem czy hamuja funcje poznawcze, ale na pewno hamuja kwestie emocjonalne.
            po to sie je przeciez przepisuje nerwicowca.
    • eizo111 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 25.06.07, 01:42
      jak ci pomógł to co jeszcze stękasz wróć do prozacku

a jak lekarz zapisze coś innego to pokornie łykaj
      • sneeper_1 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 25.06.07, 10:46
        <Komuś odpowiedź osoby o nicku wątpliwej urody może wydać się zabawna. Ten <dowcip
        <jednak bardzo nisko lata.

- dawno,dawno,...na swoj gatunek, kiedy ten dowcip podfruwal sobie wysoko,
        zostal zestrzelony,..to dobre okreslenie,
        ..i potem cale zycie tak nisko latal
        • sneeper_1 neurole ptice ,.....otepiaja, 25.06.07, 10:52
          • suchyxxx2 Re: neurole ptice ,.....otepiaja, 25.06.07, 11:43
            Hmm - większość leków z grupy ssri zwykle nie powoduje tycia a nawet odchudza.Masz do wyboru-zoloft,citalopram,fevarin,fluoksetynę zamiast prozacu czy seroxat,lexapro.Jest jeszcze efectin z innej grupy ale też zwykle nie powoduje tycia a wręcz przeciwnie.Zależy co Ci jest.Jeżeli nie masz energi i chcesz być pobudzona to - seroxat,cital,fluoksetyna a jeżeli chcesz być spokojniejsza i mniej nerwowa/lękliwa to zoloft,fevarin.Ale pamiętaj że leki mogą działać na każdego inaczej i np. seroxat zamiast Cię pobudzić to zmuli więc różnie to bywa-ja tylko napisałem jak było ze mną
            • sneeper_1 Re: neurole ptice ,.....otepiaja, 25.06.07, 12:01
              atomoksetyne,moclobemid, 1 lek to chyba wystarczylby po co mi 25 kolego ??
              • sneeper_1 Re: neurole ptice ,.....otepiaja, 25.06.07, 12:14
                z neuroleptykow to abilify jest chyba fajny,
                ale nie wiem ilu kumpli to bierze,...ja nie bralem,
                no i ta cena,...to moze sulpiryd ?
            • angharad Dzięxxxx Suchyxxx: 26.06.07, 23:15
              Dzięki za tropy. Teraz trochę poszperam i poduczę się o tych lekach. Już nie będę taka zielona i nie dam się struć. ;)
              • sneeper_1 Re: Dzięxxxx Suchyxxx: 29.06.07, 16:23
                A otepiaja ptice.
                Sordinol z dawka dobowa 600 mg w gornej granicy terapeutycznej to jest 3 x po 4
                tabletki, czyli 12 tabletek. Mozna skonac.

nie pozdrawiam.
    • lucyna_n Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 29.06.07, 16:40
      jakie to rozczarowujące że nowe leki jakoś nie specjalnie genialne.
      • sneeper_1 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 29.06.07, 16:43
        a nie wiem,
        genialne to bylo podawanie fluanxolu w megadawkach,
        10 razy wiekrzych od standardowych,
        dobrze ze sie nie przyjelo
        • sneeper_1 Re: Depresja maskowana - pytanie o antydepresanty 29.06.07, 16:51
          3 x po 4 tbl. to jest 300 mg sorki,
          dla scislosci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka