Dodaj do ulubionych

~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.06.20, 21:32

W Unii Europejskiej epidemia koronawirusa pozostaje pod kontrolą. Tymczasem w USA po chwilowym wypłaszczeniu - liczba nowych zachorowań znów rośnie. Kilka ostatnich dni przyniosło kolejne rekordy wykrytych przypadków zakażenia. W sumie potwierdzono 2,5 mln zachorowań i 125 tys. zgonów osób chorych na COVID-19.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.06.20, 23:32
      Cobb sees 81 new cases of COVID-19 Sunday, as total reaches 4,607
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.06.20, 16:46
      Iran chce aresztować Donalda Trumpa. Prokurator wydał nakaz
      Irański prokurator wydał nakaz aresztowania prezydenta USA Donalda Trumpa, którego obwinia o śmierć generała Kasema Sulejmaniego. Władze Iranu wystąpiły do Interpolu o pomoc w zatrzymaniu amerykańskiego przywódcy.
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.06.20, 16:48
        Irański prokurator z Teheranu, Ali Alqasimehr prowadzi postępowanie w sprawie śmierci generała Kasema Sulejmaniego, który zginął po ataku amerykańskiego drona w styczniu tego roku. Śledczy wydał nakaz aresztowania Donalda Trumpa, który miał wydać rozkaz w tej akcji. Oprócz prezydenta USA we wniosku wymienionych jest jeszcze innych 30 osób, nie wymienionych jednak z nazwiska.

Prokurator poprosił też o pomoc w zatrzymaniu Interpol, który miałby umieścić przywódcę USA na liście najbardziej poszukiwanych przestępców. Instytucja ta nie skomentowała sprawy
        • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.06.20, 16:50

O nakazie aresztowania napisał portal wprost.pl powołując się na agencję informacyjną ISNA - irańską agencję studencką, kontrolowaną przez irańskie władze. Prokurator chce, żeby Trump stanął przed sądem, nawet jeśli skończy się wcześniej jego kadencja.

USA i Iran wzajemnie oskarżają się o terroryzm

Generał Kasem Sulejmani zginął 3 stycznia br. w wyniku ataku amerykańskiego drona. w pobliżu Międzynarodowego Portu Lotniczego w Bagdadzie. Wojskowy był dowódcą elitarnej jednostki Al Kuds, działającej w ramach Korpusu Strażników Rewolucji Islamskie, uznawanego przez USA za organizację terrorystyczną, i jednym z dowódców irackiej milicji Abu Mahdi al-Muhandis. Władze USA obwiniały gen. Sulejmaniego o śmierć wielu Amerykanów i swoich koalicjantów, a także za akcje przeciwko bazom koalicyjnnym w Iraku. Miał on też zatwierdzić ataki na ambasadę Stanów Zjednoczonych w Bagdadzie.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.06.20, 17:14
      Cobb sees 81 new cases of COVID-19 Sunday, as total reaches 4,607
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.06.20, 06:19

Gubernator Nowego Jorku Andrew Cuomo przedstawił w poniedziałek kolejne sukcesy stanu w zwalczaniu koronawirusa. Z uwagi na nasilenie pandemii w innych częściach kraju zaapelował do prezydenta Donalda Trumpa, by ten wprowadził obowiązek noszenia maseczek w miejscach publicznych.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.06.20, 17:46
      Biuro Przemysłu i Bezpieczeństwa Departament Stanu USA zatwierdziło obostrzenia jakie mają objąć eksport podzespołów i sprzętu elektronicznego.

Jak podała we wtorek rosyjska telewizja Dożdż biuro Departamentu Handlu chce ograniczenia sprzedaży półprzewodników, systemów radarowych, komputerów, sprzętu telekomunikacyjnego do Chin, Rosji, Armenii, Azerbejdżanu, Kazachstanu, Ukrainy, Białorusi, Iraku i Wenezueli. Amerykańscy eksporterzy by sprzedać tego typu sprzęt i podzespoły do wymienionych państw będą musieli uzyskać specjalną licencję wydawaną właśnie przez Departament Handlu. Do tej pory wiele cała grupa przedsiębiorstw była zwolniona z takiego obowiązku.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.06.20, 19:04
      W Unii Europejskiej epidemia koronawirusa pozostaje pod kontrolą. Tymczasem w USA po chwilowym wypłaszczeniu - liczba nowych zachorowań znów rośnie. Kilka ostatnich dni przyniosło kolejne rekordy wykrytych przypadków zakażenia. W sumie potwierdzono 2,5 mln zachorowań i 125 tys. zgonów osób chorych na COVID
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.07.20, 18:10
      W ciągu minionej doby w USA wykryto aż 52 898 przypadków COVID-19. To nowy dobowy rekord. W kilku stanach na południu i zachodzie nastąpił gwałtowny wzrost zakażeń. Zamykane są kina, restauracje i bary. Liczba zakażeń koronawirusem w USA przekroczyła 2,6 mln osób, a liczba ofiar to 126 360. Na czele niechlubnego rankingu znajduje się Nowy Jork. Od początku pandemii odnotowano tam aż 393 302 przypadków. - To trauma na całe życie, uraz, który będzie się nosiło przez resztę życia - mówią amerykańscy lekarze, którzy mimo zmęczenia walczą z COVID-19 na pierwszej linii frontu
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 03.07.20, 06:41
      W Stanach Zjednoczonych wykryto w czwartek 2 lipca rekordową liczbę 55 274 przypadków koronawirusa w ciągu doby - poinformował Reuters. W aż 36 stanach rośnie odsetek testów z wynikiem pozytywnym.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-koronawirus-w-usa-ponad-55-tysiecy-przypadkow-w-ciagu-doby-t,nId,4590350#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 04.07.20, 19:59

Stosunki między Stanami Zjednoczonymi i Chinami nadal są napięte. Mimo tego Waszyngton podjął decyzję o wysłaniu amerykańskich żołnierzy na Morze Południowochińskie. Ujawniono, co będą tam robić. Pomysł może wzbudzić sprzeciw Chińczyków.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.07.20, 20:39
      Stany Zjednoczone we wtorek oficjalnie opuściły Światową Organizację Zdrowia (WHO). Prezydent Donald Trump wyrażał chęć podjęcia tego kroku od kilku miesięcy, krytykując WHO za jej reakcję na pandemię koronawirusa
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.07.20, 05:28
      Georgia, USA...Gubernator Brian Kemp ogłosił stan wyjątkowy w poniedziałek po wzmożonej strzelaninie podczas weekendu 4 lipca, w której rannych było 31 osób i zabito pięć po tygodniach brutalnej przestępczości i zniszczenia mienia w Atlancie.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.07.20, 05:37
      Według danych Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa z Baltimore w ciągu ostatniej doby w całych USA zanotowano ponad 1100 nowych zgonów, tym samym liczba przypadków śmiertelnych od początku pandemii wynosi 131 362.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.07.20, 17:16
      W miarę jak w Stanach Zjednoczonych w rekordowym tempie przybywa zakażeń koronawirusem – ich liczba właśnie przekroczyła 3 mln, a poszczególne stany powstrzymują się przed otwarciem gospodarek – administracja Trumpa coraz więcej swoich nadziei pokłada w szczepionce, która może nigdy nie zaistnieć. A nawet jeśli, to i tak momentalnie nie zdławi epidemii, pisze Dan Diamond z POLITICO.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.07.20, 08:23
      Cobb adds 109 new COVID-19 cases Sunday
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 16.07.20, 16:43
      Cobb adds 183 new coronavirus cases, two new deaths
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 16.07.20, 16:44
        mala200333 napisała:

> Cobb adds 183 new coronavirus cases, two new deaths
        >
        >

Manifestacje, kupowanie broni. Wirus...
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 00:19
      https://scontent-atl3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/109786174_3359478734109573_8424195822570290423_o.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=8024bb&efg=eyJpIjoibCJ9&_nc_ohc=lrZHzwAEPPwAX9FY7Hf&_nc_ht=scontent-atl3-1.xx&tp=14&oh=40a20b33c4b84dc75697ecc1393907fe&oe=5F350D05rawik-is-me napisał:

> Katastrofa kolejowa w USA. Jest wiele ofiar
      > Dramat w stanie Waszyngton. Co najmniej jeden wagon wykolejonego pociągu runął
      > z wiaduktu na przejeżdżające pod nim samochody. Trwa akcja ratunkowa. Jest wiel
      > u rannych i zabitych.
      >
      >
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 00:23

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji otrzymała skargi na wydanie programu TVP Info "W tyle wizji", w którym prowadzący Rafał Ziemkiewicz drwił ze stanu zdrowia Jerzego Stuhra — informuje portal Press
        • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 00:28
          W poniedziałkowym wydaniu "W tyle wizji" do tego zdarzenia odniósł się Rafał Ziemkiewicz. "Poszły takie wiadomości, których przez delikatność się nie wrzuca w obieg publiczny, że jeden ze sławnych aktorów starszego
          pokolenia słynący z zajadłości antypisowskiej wylądował tej nocy wyborczej w szpitalu" — powiedział w trakcie programu publicysta. I dodał, że "prawdopodobnie miało to związek" z wynikiem wyborow.
          Na koniec Ziemkiewicz odniósł się do podejrzenia udaru mózgu aktora i przywołał Tomasza Lisa, który w 2019 roku miał podobne problemy zdrowotne: "Niech to też będzie przestrogą dla tych, co jak Tomasz Lis dali się podniecić tym TVN-om" —
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:15
      Napięcie między USA z Chinami. Ameryka rozważa zakaz wjazdu dla członków partii i ich rodzin
      Stosunek wobec Chin stał się jedną z bardziej gorących osi kampanii prezydenckiej w USA. Według nieoficjalnych źródeł, administracja Donalda Trumpa rozważa wprowadzenie zakazu podróżowania do Stanów Zjednoczonych wszystkim członkom Komunistycznej Partii Chin oraz ich rodzinom.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:20
      Po chwilowej poprawie Stany Zjednoczone zmagają się z kolejną, jeszcze potężniejszą falą zachorowań na koronawirusa. W czwartek padł kolejny rekord dziennej liczby infekcji. Liczba ofiar znów zbliża się do tysiąca na dobę
      • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:22
        Na terenie Stanów Zjednoczonych odnotowano w czwatek rekordową liczbę zakażeń wirusem SARS-CoV-2. W ciągu jednej doby zainfekowanych zostało ponad 77 tysiecy osób. Dotychczas rekord wynosił około 72 tysiące i padł tydzień wcześniej.
        Według agencji Reutera, w ostatnim czasie szczytowa faza pandemii zapanowała w 40 spośród 50 stanów kraju. Nowymi epicentrami choroby stały się m.in. Arizona, Teksas, Floryda i Kalifornia. Wraca znana z kwietnia i maja sytuacja, gdy z braku miejsca w kostnicach niektóre stany muszą radzić sobie, wynajmując ciężarówki-chłodnie od prywatnych firm.
        Znaczna poprawa nastąpiła natomiast w stanach Nowy Jork i New Jersey, które przez długi czas były najbardziej dotknięte koronawirusem. W ostatnich dniach spada tam zarówno liczba zakażeń, jak i ofiar.
      • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:23
        Na terenie Stanów Zjednoczonych odnotowano w czwatek rekordową liczbę zakażeń wirusem SARS-CoV-2. W ciągu jednej doby zainfekowanych zostało ponad 77 tysiecy osób. Dotychczas rekord wynosił około 72 tysiące i padł tydzień wcześniej.
        Według agencji Reutera, w ostatnim czasie szczytowa faza pandemii zapanowała w 40 spośród 50 stanów kraju. Nowymi epicentrami choroby stały się m.in. Arizona, Teksas, Floryda i Kalifornia. Wraca znana z kwietnia i maja sytuacja, gdy z braku miejsca w kostnicach niektóre stany muszą radzić sobie, wynajmując ciężarówki-chłodnie od prywatnych firm.
        Znaczna poprawa nastąpiła natomiast w stanach Nowy Jork i New Jersey, które przez długi czas były najbardziej dotknięte koronawirusem. W ostatnich dniach spada tam zarówno liczba zakażeń, jak i ofiar.
        Dzienna liczba nowych przypadków wynosi w Stanach średnio około 60 tysięcy. To znacznie więcej niż w najgorszym czasie epidemii w kwietniu, gdy rekordowo było ich 39 tysięcy. Jednocześnie spada liczba ofiar śmiertelnych, która nie przekracza dziennie tysiąca, przy ponad 2700 w kwietniowym apogeum
        • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:24
          Czwartkowa liczba potwierdzonych ofiar epidemii wyniosła 969. Jest to najwięcej od początków czerwca. Gwałtownie rośnie liczba przypadków śmiertelnych m.in. na Florydzie i w Karolinie Południowej
          • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:25
            Kolejne stany, np. Kolorado i Arkansas, wprowadzają też nakaz noszenia maseczek w miejscach publicznych. Z kolei w poniedziałek, gubernator Kalifornii, Gavin Newsom, zarządził zawieszenie działalności m.in. restauracji, barów, kin czy muzeów.
            W Stanach Zjednoczonych odnotowano już blisko 3,7 miliona zakażeń COVID-19, z czego ponad 141 tysięcy zakończyło się tragicznie. Według epidemiologów z Uniwersytetu Waszyngtońskiego, jeżeli kraj nie przedsięweźmie zdecydowanych kroków i nie przywróci obostrzeń, to do listopada liczba zmarłych przekroczy 220 tysięcy.
            Kolejne rekordy padły również dla Brazylii i Indii. W pierwszym z tych krajów liczba przypadków przekroczyła w czwartek dwa 2 miliony, w drugim milion. Na całym świecie potwierdzono już niemal 14 milionów zarażeń koronawirusem. Pandemia pochłonęła życie co najmniej 593 tysięcy osób.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 21:50
      https://scontent-atl3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/109461028_3361779287212851_6870592878292368589_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=Vmt9MWQeZDAAX9E77qL&_nc_ht=scontent-atl3-1.xx&oh=f6506c08c11ef56a9fad7f704bfa3fda&oe=5F3718BB
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 23:15
      https://i.wpimg.pl/1190x/filerepo.grupawp.pl/api/v1/display/embed/8f80c32f-5aca-46df-8b66-405284c7600crawik-is-me napisał:

> Katastrofa kolejowa w USA. Jest wiele ofiar
      > Dramat w stanie Waszyngton. Co najmniej jeden wagon wykolejonego pociągu runął
      > z wiaduktu na przejeżdżające pod nim samochody. Trwa akcja ratunkowa. Jest wiel
      > u rannych i zabitych.
      >
      >
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 23:31

Jak podał Reuters, z udostępnionego mu tekstu zalecenia ministra obrony USA Marka Espera wynika, że faktycznie zakazał on wywieszania na amerykańskich obiektach wojskowych na całym świecie flagi pokonanej w wojnie secesyjnej Konfederacji
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 23:34
        Jak zaznacza Reuters, decyzja ta może zwiększyć napięcia między Esperem a prezydentem USA Donaldem Trumpem, który bronił Amerykanów wywieszających flagę secesjonistycznego Południa. Zdaniem prezydenta jest to przejaw korzystania z konstytucyjnej wolności wypowiedzi. Tymczasem dla wielu Amerykanów publiczna obecność tej flagi może być obraźliwa, gdyż widzą w niej nawiązanie do niewolnictwa czarnoskórych mieszkańców USA i symbol białej supremacji.

Zobacz również: Ambasador USA dziękuje polskiemu MSZ w sprawie Nord Stream 2
        Natomiast dla zwolenników flagi reprezentuje ona dziedzictwo i kulturę Południa oraz upamiętnia zabitych i rannych w wojnie secesyjnej w latach 1861-1865 żołnierzy Konfederacji.

Trump publicznie sprzeciwił się usuwaniu pomników konfederackich generałów i zamiarom zniesienia pochodzących od nich nazw baz wojskowych takich jak Fort Bragg w Północnej Karolinie czy Fort Hood w Teksasie.
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 23:34
        Jak zaznacza Reuters, decyzja ta może zwiększyć napięcia między Esperem a prezydentem USA Donaldem Trumpem, który bronił Amerykanów wywieszających flagę secesjonistycznego Południa. Zdaniem prezydenta jest to przejaw korzystania z konstytucyjnej wolności wypowiedzi. Tymczasem dla wielu Amerykanów publiczna obecność tej flagi może być obraźliwa, gdyż widzą w niej nawiązanie do niewolnictwa czarnoskórych mieszkańców USA i symbol białej supremacji.

Zobacz również: Ambasador USA dziękuje polskiemu MSZ w sprawie Nord Stream 2
        Natomiast dla zwolenników flagi reprezentuje ona dziedzictwo i kulturę Południa oraz upamiętnia zabitych i rannych w wojnie secesyjnej w latach 1861-1865 żołnierzy Konfederacji.

Trump publicznie sprzeciwił się usuwaniu pomników konfederackich generałów i zamiarom zniesienia pochodzących od nich nazw baz wojskowych takich jak Fort Bragg w Północnej Karolinie czy Fort Hood w Teksasie.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.07.20, 03:20
      Zamknięcie granicy pomiędzy USA i Kanadą będzie wydłużone do 21. sierpnia. O decyzji poinformował premier Kanady Justin Trudeau. - Będziemy blisko współpracować z naszymi amerykańskimi sąsiadami, aby zapewnić bezpieczeństwo mieszkańcom po obu stronach granicy - zapewnił Trudeau.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.07.20, 12:13
      Epidemia koronawirusa w Stanach Zjednoczonych nie słabnie. W czasie weekendu (18 i 19 lipca) zanotowano ponad 128 tys. zakażeń. Władze stanów Arizona oraz Teksas zdecydowały się na zakup ciężarówek-chłodni, aby odciążyć przepełnione kostnice
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.07.20, 16:06
      W środę półwysep Alaska nawiedziło silne trzęsienie ziemi o magnitudzie 7,8. Ogłoszono alarm przed tsunami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka