mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.06.20, 21:32 W Unii Europejskiej epidemia koronawirusa pozostaje pod kontrolą. Tymczasem w USA po chwilowym wypłaszczeniu - liczba nowych zachorowań znów rośnie. Kilka ostatnich dni przyniosło kolejne rekordy wykrytych przypadków zakażenia. W sumie potwierdzono 2,5 mln zachorowań i 125 tys. zgonów osób chorych na COVID-19. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.06.20, 23:32 Cobb sees 81 new cases of COVID-19 Sunday, as total reaches 4,607 Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.06.20, 16:46 Iran chce aresztować Donalda Trumpa. Prokurator wydał nakaz Irański prokurator wydał nakaz aresztowania prezydenta USA Donalda Trumpa, którego obwinia o śmierć generała Kasema Sulejmaniego. Władze Iranu wystąpiły do Interpolu o pomoc w zatrzymaniu amerykańskiego przywódcy. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.06.20, 16:48 Irański prokurator z Teheranu, Ali Alqasimehr prowadzi postępowanie w sprawie śmierci generała Kasema Sulejmaniego, który zginął po ataku amerykańskiego drona w styczniu tego roku. Śledczy wydał nakaz aresztowania Donalda Trumpa, który miał wydać rozkaz w tej akcji. Oprócz prezydenta USA we wniosku wymienionych jest jeszcze innych 30 osób, nie wymienionych jednak z nazwiska. Prokurator poprosił też o pomoc w zatrzymaniu Interpol, który miałby umieścić przywódcę USA na liście najbardziej poszukiwanych przestępców. Instytucja ta nie skomentowała sprawy Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.06.20, 16:50 O nakazie aresztowania napisał portal wprost.pl powołując się na agencję informacyjną ISNA - irańską agencję studencką, kontrolowaną przez irańskie władze. Prokurator chce, żeby Trump stanął przed sądem, nawet jeśli skończy się wcześniej jego kadencja. USA i Iran wzajemnie oskarżają się o terroryzm Generał Kasem Sulejmani zginął 3 stycznia br. w wyniku ataku amerykańskiego drona. w pobliżu Międzynarodowego Portu Lotniczego w Bagdadzie. Wojskowy był dowódcą elitarnej jednostki Al Kuds, działającej w ramach Korpusu Strażników Rewolucji Islamskie, uznawanego przez USA za organizację terrorystyczną, i jednym z dowódców irackiej milicji Abu Mahdi al-Muhandis. Władze USA obwiniały gen. Sulejmaniego o śmierć wielu Amerykanów i swoich koalicjantów, a także za akcje przeciwko bazom koalicyjnnym w Iraku. Miał on też zatwierdzić ataki na ambasadę Stanów Zjednoczonych w Bagdadzie. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.06.20, 17:14 Cobb sees 81 new cases of COVID-19 Sunday, as total reaches 4,607 Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.06.20, 06:19 Gubernator Nowego Jorku Andrew Cuomo przedstawił w poniedziałek kolejne sukcesy stanu w zwalczaniu koronawirusa. Z uwagi na nasilenie pandemii w innych częściach kraju zaapelował do prezydenta Donalda Trumpa, by ten wprowadził obowiązek noszenia maseczek w miejscach publicznych. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.06.20, 17:46 Biuro Przemysłu i Bezpieczeństwa Departament Stanu USA zatwierdziło obostrzenia jakie mają objąć eksport podzespołów i sprzętu elektronicznego. Jak podała we wtorek rosyjska telewizja Dożdż biuro Departamentu Handlu chce ograniczenia sprzedaży półprzewodników, systemów radarowych, komputerów, sprzętu telekomunikacyjnego do Chin, Rosji, Armenii, Azerbejdżanu, Kazachstanu, Ukrainy, Białorusi, Iraku i Wenezueli. Amerykańscy eksporterzy by sprzedać tego typu sprzęt i podzespoły do wymienionych państw będą musieli uzyskać specjalną licencję wydawaną właśnie przez Departament Handlu. Do tej pory wiele cała grupa przedsiębiorstw była zwolniona z takiego obowiązku. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.06.20, 19:04 W Unii Europejskiej epidemia koronawirusa pozostaje pod kontrolą. Tymczasem w USA po chwilowym wypłaszczeniu - liczba nowych zachorowań znów rośnie. Kilka ostatnich dni przyniosło kolejne rekordy wykrytych przypadków zakażenia. W sumie potwierdzono 2,5 mln zachorowań i 125 tys. zgonów osób chorych na COVID Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.07.20, 18:10 W ciągu minionej doby w USA wykryto aż 52 898 przypadków COVID-19. To nowy dobowy rekord. W kilku stanach na południu i zachodzie nastąpił gwałtowny wzrost zakażeń. Zamykane są kina, restauracje i bary. Liczba zakażeń koronawirusem w USA przekroczyła 2,6 mln osób, a liczba ofiar to 126 360. Na czele niechlubnego rankingu znajduje się Nowy Jork. Od początku pandemii odnotowano tam aż 393 302 przypadków. - To trauma na całe życie, uraz, który będzie się nosiło przez resztę życia - mówią amerykańscy lekarze, którzy mimo zmęczenia walczą z COVID-19 na pierwszej linii frontu Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 03.07.20, 06:41 W Stanach Zjednoczonych wykryto w czwartek 2 lipca rekordową liczbę 55 274 przypadków koronawirusa w ciągu doby - poinformował Reuters. W aż 36 stanach rośnie odsetek testów z wynikiem pozytywnym. Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-koronawirus-w-usa-ponad-55-tysiecy-przypadkow-w-ciagu-doby-t,nId,4590350#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 04.07.20, 19:59 Stosunki między Stanami Zjednoczonymi i Chinami nadal są napięte. Mimo tego Waszyngton podjął decyzję o wysłaniu amerykańskich żołnierzy na Morze Południowochińskie. Ujawniono, co będą tam robić. Pomysł może wzbudzić sprzeciw Chińczyków. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.07.20, 20:39 Stany Zjednoczone we wtorek oficjalnie opuściły Światową Organizację Zdrowia (WHO). Prezydent Donald Trump wyrażał chęć podjęcia tego kroku od kilku miesięcy, krytykując WHO za jej reakcję na pandemię koronawirusa Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.07.20, 05:28 Georgia, USA...Gubernator Brian Kemp ogłosił stan wyjątkowy w poniedziałek po wzmożonej strzelaninie podczas weekendu 4 lipca, w której rannych było 31 osób i zabito pięć po tygodniach brutalnej przestępczości i zniszczenia mienia w Atlancie. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.07.20, 05:37 Według danych Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa z Baltimore w ciągu ostatniej doby w całych USA zanotowano ponad 1100 nowych zgonów, tym samym liczba przypadków śmiertelnych od początku pandemii wynosi 131 362. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.07.20, 17:16 W miarę jak w Stanach Zjednoczonych w rekordowym tempie przybywa zakażeń koronawirusem – ich liczba właśnie przekroczyła 3 mln, a poszczególne stany powstrzymują się przed otwarciem gospodarek – administracja Trumpa coraz więcej swoich nadziei pokłada w szczepionce, która może nigdy nie zaistnieć. A nawet jeśli, to i tak momentalnie nie zdławi epidemii, pisze Dan Diamond z POLITICO. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.07.20, 08:23 Cobb adds 109 new COVID-19 cases Sunday Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 16.07.20, 16:43 Cobb adds 183 new coronavirus cases, two new deaths Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 16.07.20, 16:44 mala200333 napisała: > Cobb adds 183 new coronavirus cases, two new deaths > > Manifestacje, kupowanie broni. Wirus... Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 00:19 rawik-is-me napisał: > Katastrofa kolejowa w USA. Jest wiele ofiar > Dramat w stanie Waszyngton. Co najmniej jeden wagon wykolejonego pociągu runął > z wiaduktu na przejeżdżające pod nim samochody. Trwa akcja ratunkowa. Jest wiel > u rannych i zabitych. > > Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 00:23 Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji otrzymała skargi na wydanie programu TVP Info "W tyle wizji", w którym prowadzący Rafał Ziemkiewicz drwił ze stanu zdrowia Jerzego Stuhra — informuje portal Press Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 00:28 W poniedziałkowym wydaniu "W tyle wizji" do tego zdarzenia odniósł się Rafał Ziemkiewicz. "Poszły takie wiadomości, których przez delikatność się nie wrzuca w obieg publiczny, że jeden ze sławnych aktorów starszego pokolenia słynący z zajadłości antypisowskiej wylądował tej nocy wyborczej w szpitalu" — powiedział w trakcie programu publicysta. I dodał, że "prawdopodobnie miało to związek" z wynikiem wyborow. Na koniec Ziemkiewicz odniósł się do podejrzenia udaru mózgu aktora i przywołał Tomasza Lisa, który w 2019 roku miał podobne problemy zdrowotne: "Niech to też będzie przestrogą dla tych, co jak Tomasz Lis dali się podniecić tym TVN-om" — Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:15 Napięcie między USA z Chinami. Ameryka rozważa zakaz wjazdu dla członków partii i ich rodzin Stosunek wobec Chin stał się jedną z bardziej gorących osi kampanii prezydenckiej w USA. Według nieoficjalnych źródeł, administracja Donalda Trumpa rozważa wprowadzenie zakazu podróżowania do Stanów Zjednoczonych wszystkim członkom Komunistycznej Partii Chin oraz ich rodzinom. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:20 Po chwilowej poprawie Stany Zjednoczone zmagają się z kolejną, jeszcze potężniejszą falą zachorowań na koronawirusa. W czwartek padł kolejny rekord dziennej liczby infekcji. Liczba ofiar znów zbliża się do tysiąca na dobę Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:22 Na terenie Stanów Zjednoczonych odnotowano w czwatek rekordową liczbę zakażeń wirusem SARS-CoV-2. W ciągu jednej doby zainfekowanych zostało ponad 77 tysiecy osób. Dotychczas rekord wynosił około 72 tysiące i padł tydzień wcześniej. Według agencji Reutera, w ostatnim czasie szczytowa faza pandemii zapanowała w 40 spośród 50 stanów kraju. Nowymi epicentrami choroby stały się m.in. Arizona, Teksas, Floryda i Kalifornia. Wraca znana z kwietnia i maja sytuacja, gdy z braku miejsca w kostnicach niektóre stany muszą radzić sobie, wynajmując ciężarówki-chłodnie od prywatnych firm. Znaczna poprawa nastąpiła natomiast w stanach Nowy Jork i New Jersey, które przez długi czas były najbardziej dotknięte koronawirusem. W ostatnich dniach spada tam zarówno liczba zakażeń, jak i ofiar. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:23 Na terenie Stanów Zjednoczonych odnotowano w czwatek rekordową liczbę zakażeń wirusem SARS-CoV-2. W ciągu jednej doby zainfekowanych zostało ponad 77 tysiecy osób. Dotychczas rekord wynosił około 72 tysiące i padł tydzień wcześniej. Według agencji Reutera, w ostatnim czasie szczytowa faza pandemii zapanowała w 40 spośród 50 stanów kraju. Nowymi epicentrami choroby stały się m.in. Arizona, Teksas, Floryda i Kalifornia. Wraca znana z kwietnia i maja sytuacja, gdy z braku miejsca w kostnicach niektóre stany muszą radzić sobie, wynajmując ciężarówki-chłodnie od prywatnych firm. Znaczna poprawa nastąpiła natomiast w stanach Nowy Jork i New Jersey, które przez długi czas były najbardziej dotknięte koronawirusem. W ostatnich dniach spada tam zarówno liczba zakażeń, jak i ofiar. Dzienna liczba nowych przypadków wynosi w Stanach średnio około 60 tysięcy. To znacznie więcej niż w najgorszym czasie epidemii w kwietniu, gdy rekordowo było ich 39 tysięcy. Jednocześnie spada liczba ofiar śmiertelnych, która nie przekracza dziennie tysiąca, przy ponad 2700 w kwietniowym apogeum Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:24 Czwartkowa liczba potwierdzonych ofiar epidemii wyniosła 969. Jest to najwięcej od początków czerwca. Gwałtownie rośnie liczba przypadków śmiertelnych m.in. na Florydzie i w Karolinie Południowej Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 15:25 Kolejne stany, np. Kolorado i Arkansas, wprowadzają też nakaz noszenia maseczek w miejscach publicznych. Z kolei w poniedziałek, gubernator Kalifornii, Gavin Newsom, zarządził zawieszenie działalności m.in. restauracji, barów, kin czy muzeów. W Stanach Zjednoczonych odnotowano już blisko 3,7 miliona zakażeń COVID-19, z czego ponad 141 tysięcy zakończyło się tragicznie. Według epidemiologów z Uniwersytetu Waszyngtońskiego, jeżeli kraj nie przedsięweźmie zdecydowanych kroków i nie przywróci obostrzeń, to do listopada liczba zmarłych przekroczy 220 tysięcy. Kolejne rekordy padły również dla Brazylii i Indii. W pierwszym z tych krajów liczba przypadków przekroczyła w czwartek dwa 2 miliony, w drugim milion. Na całym świecie potwierdzono już niemal 14 milionów zarażeń koronawirusem. Pandemia pochłonęła życie co najmniej 593 tysięcy osób. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 23:15 rawik-is-me napisał: > Katastrofa kolejowa w USA. Jest wiele ofiar > Dramat w stanie Waszyngton. Co najmniej jeden wagon wykolejonego pociągu runął > z wiaduktu na przejeżdżające pod nim samochody. Trwa akcja ratunkowa. Jest wiel > u rannych i zabitych. > > Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 23:31 Jak podał Reuters, z udostępnionego mu tekstu zalecenia ministra obrony USA Marka Espera wynika, że faktycznie zakazał on wywieszania na amerykańskich obiektach wojskowych na całym świecie flagi pokonanej w wojnie secesyjnej Konfederacji Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 23:34 Jak zaznacza Reuters, decyzja ta może zwiększyć napięcia między Esperem a prezydentem USA Donaldem Trumpem, który bronił Amerykanów wywieszających flagę secesjonistycznego Południa. Zdaniem prezydenta jest to przejaw korzystania z konstytucyjnej wolności wypowiedzi. Tymczasem dla wielu Amerykanów publiczna obecność tej flagi może być obraźliwa, gdyż widzą w niej nawiązanie do niewolnictwa czarnoskórych mieszkańców USA i symbol białej supremacji. Zobacz również: Ambasador USA dziękuje polskiemu MSZ w sprawie Nord Stream 2 Natomiast dla zwolenników flagi reprezentuje ona dziedzictwo i kulturę Południa oraz upamiętnia zabitych i rannych w wojnie secesyjnej w latach 1861-1865 żołnierzy Konfederacji. Trump publicznie sprzeciwił się usuwaniu pomników konfederackich generałów i zamiarom zniesienia pochodzących od nich nazw baz wojskowych takich jak Fort Bragg w Północnej Karolinie czy Fort Hood w Teksasie. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.07.20, 23:34 Jak zaznacza Reuters, decyzja ta może zwiększyć napięcia między Esperem a prezydentem USA Donaldem Trumpem, który bronił Amerykanów wywieszających flagę secesjonistycznego Południa. Zdaniem prezydenta jest to przejaw korzystania z konstytucyjnej wolności wypowiedzi. Tymczasem dla wielu Amerykanów publiczna obecność tej flagi może być obraźliwa, gdyż widzą w niej nawiązanie do niewolnictwa czarnoskórych mieszkańców USA i symbol białej supremacji. Zobacz również: Ambasador USA dziękuje polskiemu MSZ w sprawie Nord Stream 2 Natomiast dla zwolenników flagi reprezentuje ona dziedzictwo i kulturę Południa oraz upamiętnia zabitych i rannych w wojnie secesyjnej w latach 1861-1865 żołnierzy Konfederacji. Trump publicznie sprzeciwił się usuwaniu pomników konfederackich generałów i zamiarom zniesienia pochodzących od nich nazw baz wojskowych takich jak Fort Bragg w Północnej Karolinie czy Fort Hood w Teksasie. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.07.20, 03:20 Zamknięcie granicy pomiędzy USA i Kanadą będzie wydłużone do 21. sierpnia. O decyzji poinformował premier Kanady Justin Trudeau. - Będziemy blisko współpracować z naszymi amerykańskimi sąsiadami, aby zapewnić bezpieczeństwo mieszkańcom po obu stronach granicy - zapewnił Trudeau. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.07.20, 12:13 Epidemia koronawirusa w Stanach Zjednoczonych nie słabnie. W czasie weekendu (18 i 19 lipca) zanotowano ponad 128 tys. zakażeń. Władze stanów Arizona oraz Teksas zdecydowały się na zakup ciężarówek-chłodni, aby odciążyć przepełnione kostnice Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.07.20, 16:06 W środę półwysep Alaska nawiedziło silne trzęsienie ziemi o magnitudzie 7,8. Ogłoszono alarm przed tsunami Odpowiedz Link