Dodaj do ulubionych

~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• jerzy_55 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.01.21, 11:31
      A tam trwa wojna staruszków..wstyd..
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.01.21, 19:07
      Demokraci zapowiadają, że postarają się jeszcze w poniedziałek zacząć ekspresowy impeachment Donalda Trumpa. Byłby pierwszym prezydentem USA w historii, który dwukrotnie dostąpi tego wątpliwego zaszczytu. Najpierw chcą jednak postawić ultimatum wiceprezydentowi Mike'owi Pence'owi
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.01.21, 19:10
      Przewodnicząca Izby Reprezentantów, demokratka Nancy Pelosi, zapowiedziała początek starań o impeachment na poniedziałek. Pierwszym krokiem ma być formalne zwrócenie się do wiceprezydenta Pence'a z następującym ultimatum: w ciągu 24 godzin ma zdecydować, czy usunie Trumpa z urzędu na podstawie 25. poprawki do konstytucji, czyli uzna go za niezdolnego do pełnienia swoich funkcji.
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.01.21, 19:12
      Najprawdopodobniej Pence nie spełni żądania Pelosi. Według nieoficjalnych informacji podawanych przez amerykańskie media, wiceprezydent jest bowiem niechętny usuwaniu Trumpa z urzędu nieco ponad tydzień przed końcem kadencji. Nawet pomimo tego, że doszło między nimi do rozłamu i prezydent uważa go za zdrajcę. Niezależnie od postawy Pence'a, już we wtorek w Izbie Reprezentantów, izbie niższej amerykańskiego parlamentu, może zostać złożony formalny wniosek o impeachment. Został już przygotowany i podpisany przez ponad dwustu demokratycznych członków Izby Reprezentantów.
      Wniosek jest w praktyce aktem oskarżenia Trumpa. Liczy cztery strony i celowo jest bardzo zwięzły. Prezydent jest oskarżany o "umyślne sprowokowanie przemocy wobec rządu Stanów Zjednoczonych" i sprzeniewierzenie się swojej przysiędze, w której zobowiązuje się bronić porządku konstytucyjnego USA. Cały wniosek można przeczytać tutaj.
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.01.21, 19:14
      Głosowanie nad oskarżeniem Trumpa może mieć miejsce niedługo po formalnym włączeniu go do porządku obrad. Demokraci twierdzą, że może się to stać "w połowie tygodnia". Cała procedura zostanie maksymalnie skrócona i przyśpieszona. Nie ma większych wątpliwości, że jeśli do głosowania dojdzie, to mający większość w Izbie Reprezentantów demokraci je wygrają. Zwłaszcza, że co najmniej kilkunastu republikańskich członków Izby ma być przychylnych wnioskowi.
      Ten etap były jednak najłatwiejszy do pokonania.
      REKLAMA
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.01.21, 19:17
      Sygnały z kierownictwa Partii Republikańskiej w Kongresie są ostrożne. De facto lider republikanów w Senacie, senator Mitch McConnell, który przez lata niemal bezwarunkowo wspierał Trumpa, po szturmie na Kapitol się od niego odciął. Jednak jak napisał pod koniec minionego tygodnia w niepublicznym liście do innych senatorów, głosowanie nad impeachmentem przed końcem kadencji Trumpa, czyli 20 stycznia, jest praktycznie niemożliwe. Senat ma obecnie przerwę w obradowaniu, a jego członkowie rozjechali się po kraju. Planowo mają się zebrać dopiero pod koniec stycznia, kiedy już oficjalnie rozpocznie urzędowanie Joe Biden. Na wcześniejsze zwołanie obrad musieliby się zgodzić bez wyjątku wszyscy senatorowie, co jest uznawane za bardzo mało prawdopodobne.
      Niezależnie od tego, według przecieków z Białego Domu, trwają już na wszelki wypadek przygotowania. Obronie prezydenta miałby przewodzić jego najbardziej zaufany prawnik, czyli Rudy Giuliani, który wiernie stoi przy nim i bez wytchnienia pomaga mu propagować bezpodstawne teorie o fałszerstwie wyborczym. Większość innych prawników, którzy bronili prezydenta podczas jego pierwszego impeachmentu, teraz się od niego dystansuje i nie wyraża chęci współpracy. Jak pisze "New York Times", skala tego zjawiska miała "uderzyć" prezydenta.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 01:37
      Według FBI możliwy scenariusz na dzień inauguracji prezydenta Bidena to nie tylko powtórka ze "szturmu na Waszyngton", który miał miejsce 6 stycznia, ale także zamieszki we wszystkich 50 stanach USA.

Wg informacji zdobytych przez ABC News, zamieszki miałyby zacząć się nawet kilka dni przed 20 stycznia. Federalne Biuro Śledcze ma ostrzegać przed zorganizowaną "grupą zbrojną", która miałaby przyjechać do Waszyngtonu. W różnych częściach kraju pojawiają się ulotki prawicowych organizacji, które namawiają do wypowiedzenia posłuszeństwa nowej władzy. Kto nie może jechać do Waszyngtonu, proszony jest o "wizytę" w stanowym parlamencie.

Zarówno władze USA, jak i służby specjalne mierzą się obecnie z zarzutami o brak dobrego przygotowania do zabezpieczenia wiecu zwolenników Donalda Trumpa, który miał miejsce w środę 6 stycznia. W efekcie wybuchu zamieszek i próby szturmu na budynek Kapitolu zginęło wtedy pięć osób. Słabo przygotowana Straż Kapitolu nie była w stanie przeciwstawić się tłumowi.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 01:40
      O tym, że władze miasta zupełnie serio traktują doniesienia o możliwym zagrożeniu świadczyć może fakt, że w obawie przed dewastacją do 24 stycznia został zamknięty pomnik Jerzego Waszyngtona. To charakterystyczny, biały obelisk górujący nad miastem i będący jednocześnie jednym z jego najbardziej znanych symboli. Lokalne prawo mówi, że żaden budynek w mieście nie może być wyższy od szczytu pomnika.

Partii Demokratycznej próbują ponownie uruchomić procedurę impeachmentu prezydenta Donalda Trumpa. Jej powodzenie będzie jednak trudne, ponieważ potrzebna jest do tego zgoda Senatu, w którym wciąż rządzą Republikanie. Dodatkowo na niekorzyść Demokratów działa czas. Do końca kadencji opuszczającego urząd prezydenta pozostało zaledwie 9 dni.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 01:51
      ABC pisze, że "zidentyfikowana grupa zbrojna" planuje przyjechać 16 stycznia do Waszyngtonu i zapowiada "wzniecenie buntu, jeśli zostaną podjęte próby usunięcia Donalda Trumpa ze stanowiska".

Notatka pojawiła się, gdy przewodnicząca Izby Reprezentantów Nancy Pelosi przedstawiła artykuły oskarżające Trumpa o podżeganie do powstania, zaledwie pięć dni po tym, jak tłum jego zwolenników zaatakował Kapitol w próbie zablokowania potwierdzenia zwycięstwa wyborczego przez Kongres
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 01:55
      UDOSTĘPNIJ
      KOMENTUJ (284)
      Ze strony amerykańskiego Departamentu Stanu została usunięta biografia Donalda Trumpa. Jedyne zdanie, które zostało, informowało o tym, że "kadencja Donalda J. Trumpa skończyła się 11 stycznia o godz. 19:48". Z nieoficjalnych informacji wynika, że to celowe działanie jednego z urzędników. Niedługo potem, podstrona została usunięta

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/swiat/news-tajemnicza-wiadomosc-o-koncu-kadencji-donalda-trumpa,nId,4980360#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
      • jerzy_55 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 02:20
        ~TT- Wczoraj (23:41)
        Pierwsza Poprawka do Konstytucji Stanów Zjednoczonych gwarantuje wolność słowa oraz religi, prasy, petycji i zgromadzeń. 1. poprawka weszła w życie 15 grudnia 1791 roku. Gdzie obrońcy Konstytucji? Czemu jeszcze Facebok, twiter, google nie zostali wyłączeni z kontaktu

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/swiat/news-tajemnicza-wiadomosc-o-koncu-kadencji-donalda-trumpa,nId,4980360#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • jane_doe_hej Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 02:43

Ameryka Józka Bideta to skrzyżowanie Marksa z Coca Colą.

• jane_doe_hej Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 02:55
        Kazdy kij ma dwa konce. Demonstracja przed Bialym Domem przybrala nieprzewidziany obrot bo tak chcieli demokraci. Na poczatku byla to tylko spokojna manifestacja. Po kilku godzinach cos sie zmienilo i to moim zdaniem byla zaplanowana akcja przez demokratow by wprowadzic wsrod wspierajacych Trampa, sily destabilizujace i prowokujace natarcie i akty agresji. Ludzie skad my to znamy.. Szkoda tylko ,ze Prezydent skomentowal te zajscia tak oglednie i ze zgineli ludzie, ale mysle, ze to tez specjalna prowokacja by uzyc docelowo broni prawnej przeciwko Prezydentowi. To co bedzie sie dzialo w najblizszych dniach i miesiacach nie miesci sie w naszym systemie postrzegania wartosci i praworzanosci. BOZE miej w opiece NAROD STANOW ZJEDNOCZONYCH, bo ci chca teraz zlapac za stery beda bezwzgledni i zaslepieni nienawiscia. Ale jedno jest pewne, ze wszystkich czeka ten sama sprawiedliwosc- SMIERC- bez wzgledu na posiadane majatki, wplywy czy wladze, ....
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 17:24
      W poniedziałkowy wieczór podał się do dymisji ważny urzędnik Donalda Trumpa. Chodzi o Chada Wolfa, który był sekretarzem Departamentu Bezpieczeństwa Krajowego. Administracja prowadzi też śledztwo w sprawie ekstremistów, którzy brali udział w ataku na Kapitol.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 18:58
      Trump podczas wizyty rzucił w kierunku dziennikarzy kilka komentarzy - podają AFP i "Washington Post". Uważa, że postawienie go w stan oskarżenia byłoby niebezpieczne dla USA. Zapewnił też, że nie chce eskalacji przemocy.

Wysiłki demokratów na rzecz jego impeachmentu Donald Trump nazwał "absurdalnie niedorzecznymi oraz kontynuacją największego polowania na czarownice w historii polityki". Ustępujący prezydent mówił też o" ogromnej złości" - i nie odpowiedział na pytanie, czy sam złoży rezygnację z urzędu.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 19:02

Zaciekłość i nienawiść "demokratów" jest przerażająca i absurdalna - żądać ustąpienia na 8 dni przed końcem kadencji, to czysty idiotyzm i obraz rozszalałej nienawiści. Ameryka dostanie w doopę od nowej, "demokratycznej" władzy.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 12.01.21, 19:07
      Prezydent USA Donald Trump, pytany przez dziennikarzy, czy uważa, że ponosi odpowiedzialność za zeszłotygodniowy szturm na Kapitol, odparł, że jego ówczesne słowa były "całkowicie właściwe
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.21, 19:00

Prezydent USA Donald Trump odniósł się do zablokowania jego profili na Twitterze i Facebooku. - Wolność słowa jest atakowana jak nigdy wcześniej - stwierdził. Jego zdaniem teraz Ameryka potrzebuje pokoju...
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.21, 19:03
        On 50
        9 godzin temu
        Możni tego świata Ci co naprawdę rządzą dzięki pieniądzom nie pamiętają historii tego świata nie pamiętają czym to się zawsze kończyło. Ta droga prowadzi prosto do Rewolucji najbardziej krwawej formy odsuwania od władzy uzurpatorów którzy próbują skuc w łańcuchy ludzkośc.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.21, 19:06

No i patrzcie najpotężniejszym państwem na świecie jest Facebook i Twitter!? Czy tak powinno być wszak to portale społecznościowe, w których ze społecznością nikt się nie liczy!? Więcej na sklave.glowna
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.21, 19:10
      USA. Donald Trump może zostać odwołany ze stanowiska. Wszystko przez Izbę Reprezentantów, która zatwierdziła rezolucję wzywającą do skorzystania z 25. poprawki. Wcześniej odrzucił ją wiceprezydent Mike Pence

Czy Demokraci nie zdają sobie sprawy z tego, ze moze dojść do rozlewu krwi?
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.21, 23:54
      oświadczeniu zaapelował do swoich zwolenników o unikanie przemocy i łamania prawa. W ostatnim czasie pojawiły się informacje o możliwych zamieszkach w najbliższych dniach w związku z zaprzysiężeniem Joe Bidena na prezydenta USA

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-wybory-w-usa-2020/aktualnosci/news-donald-trump-apeluje-do-swoich-zwolennikow-o-unikanie-przemo,nId,4984775#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.21, 23:56
        Przy bezprecedensowych środkach bezpieczeństwa Izba Reprezentantów USA przegłosowała w środę artykuł impeachmentu prezydenta Donalda Trumpa, w którym zarzuca mu "podżeganie do powstania". Tym samym formalnie postawiono go w stan oskarżenia.

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-wybory-w-usa-2020/aktualnosci/news-impeachment-donalda-trumpa-wyniki-glosowania-w-izbie-repreze,nId,4984789#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
        • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.21, 23:59

W USA jest wszystko co potrzeba do wybuchu wojny domowej i rewolucji ludowej jednocześnie : pandemia, lockdown, setki milionów sztuk broni w rekach obywateli, bieda, bezdomność, terror neoliberalnych polityków i mediów, atak na tradycyjne wartości wyznawane przez większość Amerykanów,totalitarna władza korporacji, państwo policyjne, 2,5 miliona więżniów, brak nadziei na przyszłość, zadłużenie większości, 1% ma w posiadaniu 60% majątku narodowego, nienawiść rasowa
          • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.21, 00:00

Ameryka umiera na naszych oczach. Jak teraz chińczycy dorwą się do rosjan to pożoga rozleje się na cały świat. Do tego hindusi z pakistańczykami, turcy z ormianami, afrykanie ze sobą-rzeź na całego. Wystarczy że poczują się spuszczeni ze smyczy a czekają od lat

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-wybory-w-usa-2020/aktualnosci/news-impeachment-donalda-trumpa-wyniki-glosowania-w-izbie-repreze,nId,4984789#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.21, 05:31
      Do tej pory dobowa liczba zgonów wywołanych koronawirusem nie przekraczała w USA czterech tysięcy. Minionej doby ta bariera została przebita. Według danych Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w ciągu ostatnich 24 godzin COVID-19 przyczynił się do śmierci 4470 Amerykanów. Jednoczenie odnotowano kolejnych 235 tys. nowych przypadków SARS-CoV-2.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.21, 05:39
      Chciałbym wam opowiedzieć o kłopotliwych wydarzeniach z ostatniego tygodnia. Chcę powiedzieć jasno: jednoznaczenie potępiam przemoc, którą widzieliśmy. Przemoc i wandalizm nie mają miejsca w naszym kraju. Czynienie Ameryki lepszą zawsze dotyczyło obrony praworządności, wspierania praw kobiet i podtrzymaniu naszych najważniejszych wartości - powiedział Donald Trump w oświadczeniu opublikowanym na profilu Białego Domu.

- Żaden mój wyborca nie może popierać politycznej przemocy. Żaden nie może okazać braku szacunku dla naszych wartości. Nikt nie może grozić żadnemu z Amerykanów. Jeśli ktokolwiek robi te rzeczy, nie broni tych wartości, tylko je atakuje. Nie możemy tego tolerować - mówił Trump.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Donald Trump apeluje do zwolenników: nie popieram przemocy

Donald Trump nie ma już objawów koronawirusa
      - Ostatni rok był niezwykle trudny z powodu COVID-19. Widzieliśmy mnóstwo protestów, zamieszek i aktów przemocy. To musi się skończyć. Nieważne, czy jesteś z prawa, czy z lewa, czy jesteś Demokratą, czy Republikaninem. Nie ma miejsca dla przemocy! - zaznaczył prezydent USA.

- Wszyscy uczestnicy wydarzeń z ostatniego tygodnia zostaną pociągnięci do odpowiedzialności. Zwracam się do wszystkich, którzy wierzą w nasz sposób działania: łagodźmy spory i promujmy pokój w naszym kraju. Mówi się o planowanych kolejnych demonstracjach, zarówno w Waszyngtonie, jak i w całych Stanach Zjednoczonych. Każdy Amerykanin zasługuje, by jego głos został usłyszany z szacunkiem. To prawo wynikające z pierwszej poprawki do Konstytucji - stwierdził Trump.

- Wszyscy jednak muszą przestrzegać prawa. Wydałem polecenie służbom federalnym, aby użyć wszystkich koniecznych sił. Tysiące funkcjonariuszy Gwardii Narodowej broni bezpieczeństwa naszej stolicy. Podobnie jak wy wszyscy, byłem zszokowany i zasmucony skalą przemocy na Kapitolu. Chcę podziękować milionom Amerykanów, którzy ze spokojem i odwagą zareagowali na te wydarzenia - powiedział prezydent USA.

- To trudne i niespokojne czasy. Najważniejsze teraz jest słuchanie siebie nawzajem, a nie wyciszanie się nawzajem. Musimy się skupić na interesie narodowym, by dostarczyć cudowne szczepionki, które pomogą zwalczyć pandemię, odbudować gospodarkę i chronić nasze narodowe bezpieczeństwo. Wzywam Amerykanów, by nie dali się ponieść emocjom i zjednoczyli się w słusznej sprawie - zakończył Trump.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.21, 20:43
      w "Demokratycznej" Ameryce demokraci rzadza po demokratycznemu ,Trumpa blokuja jak moga .Kiedy to kolorowi rozwalali w pyl Amerykanskie miasta ,po zabojstwie afroamerykanina zwolujac sie na twitterach i fb i nikt tego nie kontrolowal i nie blokowal .Ot demokracja
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.21, 23:23
      Social media giant Facebook said earlier this week that it will remove all content containing the phrase "stop the steal" in order to cut down on "content that could incite further violence," but online crackdowns can make law enforcement's job more difficult when it comes to tracking down threats
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 15.01.21, 20:19

Próba inauguracji Bidena przełożona. Coraz więcej żołnierzy w Waszyngtonie
      Próba inauguracji prezydenta elekta USA Joe Bidena zaplanowana była na niedzielę. Decyzję o jej przełożeniu podjęto ze względów bezpieczeństwa
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 15.01.21, 20:21
        la
        6 godzin temu
        Oszukanczy Bajden nie bedzie mial spokoju.Amerykanie nigdy go nie zaakceptuja tak wiec zawsze bedzie otoczony armia i ochrona .To zaczyna byc Korea Polnocna
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 16.01.21, 02:06
      Silent dowody (...) wskazują na to, że celem uczestników zamieszek na Kapitolu, było schwytanie i zabicie demokratycznie wybranych przedstawicieli władz USA, w tym wiceprezydenta Mike'a Pence'a" - uznali prokuratorzy federalni we wniosku do sądu w Arizonie o przedłużenie aresztu dla Jacoba Chansleya, jednego z najbardziej prominentnych uczestników szturmu. Tymczasem prokurator Dystryktu Kolumbii Michael Sherwin oświadczył, że takich dowoDow...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka