Dodaj do ulubionych

~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.21, 05:39
      Szef amerykańskiej dyplomacji Antony Blinken twierdzi, że istnieją dowody na to, że Rosja planuje poważne agresywne działania wobec Ukrainy. - Musimy być przygotowani na wszystkie możliwości - stwierdził Blinken. Ostrzegł też Kreml przed inwazją na Ukrainę.
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.21, 05:41
        - W ostatnich tygodniach Rosja zintensyfikowała planowanie potencjalnych działań militarnych na Ukrainie, w tym rozmieściła wokół jej granic dziesiątki tysięcy dodatkowych żołnierzy - powiedział w środę w Rydze sekretarz stanu USA Antony Blinken na konferencji prasowej po zakończeniu dwudniowego spotkania ministrów spraw zagranicznych państw NATO.

Szef amerykańskiej dyplomacji dodał, że plany Moskwy zakładają zarówno wysiłki mające zdestabilizować Ukrainę od wewnątrz, jak i prowadzoną na dużą skalę operację militarną.

Rosja zaatakuje Ukrainę? Generał Polko dokładnie tłumaczy strategię Putina
        - Musimy być przygotowani na wszystkie możliwości. Nie wiemy, czy Władimir Putin podjął decyzję o inwazji na Ukrainę, ale wiemy, że w krótkim czasie może to zrobić, jeśli tak zdecyduje - stwierdził Blinken
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.21, 05:43
      Gdyby Rosja podążała ścieżką konfrontacji, jeśli chodzi o Ukrainę, jasno daliśmy do zrozumienia, że ​​zareagujemy zdecydowanie, w tym za pomocą szeregu środków ekonomicznych o dużym wpływie, których powstrzymaliśmy się w przeszłości. W przypadku dalszej agresji Rosji na Ukrainę, USA mogą i odpowiedzą w sposób, który poważnie uderzy w rosyjską gospodarkę - ostrzegł. - Działania Rosji będą miały poważne konsekwencje - podkreślił.

Koncentracja rosyjskiej armii. Czy to kolejny etap ataku na Europę?
      Rosja przejęła Półwysep Krymski od Ukrainy w 2014 roku, ale zaprzecza agresywnym zamiarom w obecnym kryzysie i twierdzi, że reaguje na groźne zachowanie NATO i Ukrainy.

Kreml poinformował w środę, że obawia się, że Ukraina szykuje się do próby odzyskania siłą prorosyjskich separatystycznych regionów na wschodzie kraju - czemu Kijów zaprzecza - i oskarżył ją o "bardzo niebezpieczne awanturnictwo".
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.21, 05:37
      Większość Amerykanów uważa, że głównym wrogiem Stanów Zjednoczonych jest rządzona przez reżim Kim Dzong Una Korea Północna – wynika z badania przeprowadzonego przez firmę YouGov i magazyn The Economist. Tylko we wrześniu Pjongjang przeprowadził kilka testów zaawansowanych pocisków.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.12.21, 17:22
      Mark Gunzinger, emerytowany pułkownik US Air Force i analityk w Instytucie Mitchella ocenił, że obecnie w starciu z Rosją i Chinami niezbędne są samoloty wyposażone w pociski manewrujące o zasięgu od 92 do 463 km. Zdaniem eksperta Stany Zjednoczone powinny skupić się zatem na produkcji nowej generacji amunicji o wysokiej precyzji oraz rozwoju swoich sił powietrznych.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.12.21, 15:45
      Inflacja skoczyła do 6,2 proc. "Wina Bidena". Ceny benzyny poszły w górę o 50 proc. "Wina Bidena". I nawet jeśli rozwiązania z ustawy "Build Back Better" podobają się ludziom, to wciąż słyszą od Republikanów, że wydatki publiczne skończą się jeszcze większą inflacją, a Biden chce drukować dolary bez pokrycia
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.12.21, 21:49
      Jak podają media zza oceanu, rzeczniczka Białego Domu Jen Psaki oficjalnie ogłosiła bojkot dyplomatyczny Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Pekinie, które odbędą się w lutym 2022 r. Dodała, że decyzja nie dotyczy sportowców, którzy będą mieli pełne wsparcie USA.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.12.21, 15:43
      - Pomijanie państw Europy Środkowo-Wschodniej w rozmowach USA-Rosja oceniamy negatywnie. To po prostu błąd - mówi w WP wiceszef Ministerstwa Spraw Zagranicznych Paweł Jabłoński. We wtorek odbędzie się wirtualne spotkanie prezydentów Joe Bidena i Władimira Putina dotyczące napięcia na granicy z naszym wschodnim sąsiadem. Od jego przebiegu może zależeć powstrzymanie konfliktu zbrojnego
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.21, 02:41
      mr.knox
      godzinę temu

Haha, Biden juz zbiera kopniaki z kazdej strony. Dzisiaj Chiny oznajmily, ze USA slono zaplaca za polityczny bojkot igrzysk
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.21, 03:31
      Na wtorkowych rozmowach prezydentów Rosji i USA, Władimira Putina i Joe'go Bidena, przeważał temat Ukrainy. Putin "wyraził poważne zaniepokojenie z powodu prowokacyjnych działań" władz w Kijowie wobec Donbasu - poinformował Kreml w komunikacie po rozmowach.
      Prezydenci Rosji i USA rozmawiali też o irańskim programie nuklearnym i poruszyli temat bezpieczeństwa informatycznego - dodano w oświadczeniu
      Prezydent USA Joe Biden nie dał żadnych gwarancji prezydentowi Rosji Władimirowi Putinowi w sprawie członkostwa Ukrainy w NATO - powiedział we wtorek doradca Bidena ds. be
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.21, 04:15
      Szczyt Biden-Putin. Ustalenia

Na temat jej przebiegu głos zabrały służby prasowe Kremla. "Prezydent Władimir Putin powiedział we wtorek przywódcy USA Joe Bidenowi, że Rosja jest zainteresowania uzyskaniem gwarancji wykluczających rozszerzenie NATO na wschód i rozmieszczenie systemów ofensywnych w sąsiadujących z nią krajach" - czytamy w komunikacie.

Jak sprecyzowano, Władimir Putin zażądał od Joe Biden gwarancji "mających formę prawną". "Prezydent Putin potępił też rosnący 'potencjał wojskowy' NATO w pobliżu Rosji" - zaznaczono.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.21, 04:16
      Szczyt Biden-Putin. Biały Dom komentuje

We wtorek wieczorem pojawił się także komentarz ze strony Białego Domu. - Prezydent Joe Biden ostrzegł prezydenta Rosji Władimira Putina, że jeśli dojdzie do nowej rosyjskiej inwazji na Ukrainę, to USA wprowadzą dotkliwe sankcje, wyślą Ukrainie większą ilość uzbrojenia i wzmocnią wschodnią flankę NATO - przekazał doradca prezydenta USA ds. bezpieczeństwa narodowego Jake Sullivan.

- Biden nie poczynił żadnych zobowiązań ani ustępstw w sprawie żądań Putina - zaznaczył Sullivan. Jak dodał, prezydent USA zaoferował Putinowi alternatywę w postaci dyplomatycznych sposobów rozładowania napięć i mechanizmów takich, jakich używano w czasie zimnej wojny.

Zdaniem urzędnika Władimir Putin mógłby zaryzykować zakończenie budowy i uruchomienie gazociągu Nord Stream 2 kosztem agresji na Ukrainę. - Przyszłość Nord Stream 2 w razie rosyjskiej inwazji na Ukrainę jest przedmiotem intensywnych dyskusji z naszymi sojusznikami, w tym z Niemcami - zaznaczył Sullivan.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.21, 14:03
      Zainscenizowana groźba rosyjskiej inwazji na Ukrainę osiągnęła swoje cele. Putin wyżebrał w USA kolejne złagodzenie sankcji a Biden pokazał, że nie jest dyplomatycznym miękiszonem oraz powiedział Moskwie mężne „nie” w kwestiach, w których Rosjanie i tak nie mają – i nigdy nie mieli – nic do powiedzenia.
      O tym, że wielka wojna z Rosją to cyrk, zorganizowany w Moskwie i Waszyngtonie, wiedzieli ponoć nawet Ukraińcy. Gdy przywódcy Polski i Litwy zaproponowali solidarnościową wizytę w zagrożonym inwazją Kijowie, ekipie tracącego gwałtownie poparcie Wołodymyra Zełenskiego najbardziej zależało, żeby w dyplomatycznej odsieczy prezydentów wzięły udział pierwsze damy, bo to dobrze wyglądałoby w obrazku.…wprost.pl
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.21, 18:45
      www.foxnews.com/media/fox-news-media-rebuild-all-american-christmas-tree-malicious-arson-attack-suzanne-scott-says
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.21, 17:02
      Po latach o kulisach tej sytuacji opowiedział na łamach brytyjskiej prasy George Osborne, były kanclerz skarbu. To właśnie on zwrócił się do Obamy z prośbą, którą przekazała mu wcześniej Elżbieta II.

Nietypowe zdarzenie na spotkaniu z królową Elżbietą II. Nagranie robi furorę w sieci
      — Czy mógłbyś powiedzieć prezydentowi, że jest późno i ja chcę iść spać? — miała powiedzieć Elżbieta II, a sytuację przypomina "Daily Mail".

Osborne uświadomił sobie, że otrzymał bardzo krępujące zadanie. — Spojrzałem na Baracka Obamę, który świetnie się bawił, popijając wódkę z martini razem ze swoimi kumplami i pomyślałem: "O mój Boże, będę osobą, która będzie musiała iść powiedzieć mu, żeby poszedł do domu" — powiedział tabloidowi.

Nie wiadomo, czy ówczesny kanclerz skarbu spełnił prośbę królowej, ale media przypominają, że podczas tego samego przyjęcia Barack Obama złamał królewski protokół. Nie przerwał swojego przemówienia, choć orkiestra rozpoczęła grać hymn Wielkiej Brytanii.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.21, 21:24
      Stany Zjednoczone próbują odizolować Viktora Orbána, ale wcale nie jest pewne, czy premier Węgier w ogóle się tym przejmie. Na dziś i jutro prezydent USA Joe Biden zaprosił przed ekrany komputerów przywódców ponad 100 krajów na wirtualny "Szczyt na rzecz demokracji". Zaprosił mającą problemy z praworządnością Polskę, zaprosił Serbię, pomimo wątpliwej wiarygodności demokratycznej i zaprosił wszystkich członków UE z wyjątkiem jednego: Węgier, pisze Lili Bayer z POLITICO.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 10.12.21, 15:51
      Donald Trump, były prezydent USA wyraził w bardzo dobitnych słowach żal wobec byłego premiera Izraela Benjamina Netanyahu. Trump ma za złe, że były szef izraelskiego rządu złożył gratulacje Joe Bidenowi. - Nie rozmawiałem z nim od tamtego czasu. J...ć go - wypowiedział się były prezydent USA na temat Netanyahu w wywiadzie udzielonym izraelskiemu dziennikarzowi Barakowi Ravidowi.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.12.21, 10:57
      49-letni Evan Neumann, jeden z setek uczestników styczniowego szturmu na amerykański Kapitol, został postawiony formalnie w stan oskarżenia. Jak potwierdziła w nocy z piątku na sobotę waszyngtońska prokuratura, mężczyzna zbiegł jednak na Białoruś, gdzie przebywa od kilku miesięcy
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.12.21, 11:04
      Koszty leczenia w USA należą do najdroższych na świecie. Przykładowo, za pobyt w szpitalu z powodu zapalenia płuc zapłacisz średnio 9,8 tys. dol. Z powodu złamania nogi – 16,8 tys. dol. Za insulinę płaci się dziesięć razy więcej niż w Kanadzie – około 300 dol. za fiolkę.
      Większość Amerykanów – ponad 60 proc. – jest objętych prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym, zwykle za pośrednictwem pracodawcy. Rocznie Amerykanie wydają na świadczenia zdrowotne 9,5 tys. USD na osobę. To najwyższa kwota spośród wszystkich wysoko rozwiniętych krajów.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.12.21, 17:12
      Dach magazynu firmy Amazon w Edwardsville w USA zawalił się, najprawdopodobniej z powodu bardzo silnego wiatru. Pod gruzami znajduje się bardzo dużo osób.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.12.21, 17:43
      W nocy z piątku na sobotę środkową część Stanów Zjednoczonych nawiedziły tornada. Tamtejsze media informują o tym, że zginęło nawet 50 osób. Według gubernatora stanu Kentucky Andy'ego Besheara ofiar może być znacznie więcej
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.12.21, 17:46
      Żywioł największe spustoszenie zasiał w stanie Arkansas i w Mayfield w stanie Kentucky, gdzie zawitał po pokonaniu 386 km.

"Washington Post" przekazał, że było to najdłużej, bez przerwy trwające tornado, jakie odnotowano w nowożytnej historii USA.

W większości miast wcześniej wspomnianych stanów ogłoszono stan alarmowy. Zaapelowano również do mieszkańców, by znaleźli bezpiecznie schronienie.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.12.21, 17:47
      temu
      Ciekawe kiedy ludzie w końcu zrozumieją że nie powinni obawiać się wybuchu wojny albo uderzenia asteroidy. To zmiany klimatyczne są największym zagrożeniem. Zobaczycie co będzie się działo w 2022 roku. Potężne tornada pojawią się w Europie i zmiotą z powierzchni ziemi wiele miasteczek i miejscowości. Ja już zaczynam się obawiać. Matka Ziemia to potęga
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.12.21, 18:02
      www.usatoday.com/story/news/weather/2021/12/11/tornado-damage-kentucky-tennessee-illinois/6475737001/
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.12.21, 18:11
      www.foxnews.com/live-news/deadly-tornadoes-rip-across-illinois-kentucky-missouri-arkansas-tennessee-live-updatesMakabra
    • black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 11.12.21, 18:49
      https://a57.foxnews.com/livenews.foxnews.com/images/2021/12/640/360/01886ae777d7075bdba2e9b69574b575.jpg?tl=1&ve=1
      Tornado

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka