black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.10.22, 20:40 Zastępca asystenta amerykańskiego sekretarza obrony ds. Rosji i Ukrainy Laura Cooper podczas wtorkowego briefiengu prasowego poinformowała dlaczego Stany Zjednoczone wstrzymują się od dostarczenia czołgów Ukrainie. Zastępca asystenta amerykańskiego sekretarza obrony ds. Rosji i Ukrainy Laura Cooper została we wtorek zapytana o powody nie wysyłania amerykańskich czołgów na Ukrainę. „Jasne jest, że Ukraina domagała się czołgów na najwyższym poziomie i uważają, że jest to pilna potrzeba. Dlaczego więc USA i sojusznicy do tej pory nie zaspokoili tej potrzeby” – czytamy na stronie Pentagonu. „Tak więc w przypadku czołgów absolutnie zgadzamy się, że Ukraińcy potrzebują czołgów. Stany Zjednoczone współpracowały z sojusznikami, aby wesprzeć Ukrainę tysiącem czołgów i innych pojazdów opancerzonych. Więc zdecydowanie widzimy potrzebę czołgów, które są najłatwiejsze do natychmiastowego dostarczenia i natychmiastowego rozmieszczenia na polu bitwy. To czołgi typu radzieckiego, które Ukraińcy już znają, wiedzą jak je obsługiwać, ale co ważniejsze, wiedzą, jak naprawić i mają części zamienne. Tak więc jednym z wyzwań związanych z wprowadzeniem innych czołgów typu zachodniego jest konserwacja i utrzymanie” – odpowiedziała Cooper. Odpowiedz Link
black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.10.22, 07:34 Prezydent USA Joe Biden ostrzegł w czwartek, że ryzyko nuklearnego Armagedonu jest najwyższe od czasu kryzysu kubańskiego z 1962 r. - Putin to człowiek, którego znam dobrze, on nie żartuje - powiedział Biden. - Od czasu Kennedy'ego i kryzysu kubańskiego nie mieliśmy do czynienia z perspektywą apokalipsy - powiedział amerykański prezydent, przemawiając na zbiórce funduszy dla Komitetu Kampanii Senatorów Demokratycznych. Oby jednak tylko straszył Odpowiedz Link
black_jotka Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.10.22, 07:38 Z zaskoczenia, bez normalnej oprawy medialnej i przygotowania ze strony Białego Domu, jak to się odbywa zazwyczaj, prezydent USA Joe Biden 79 l.) ogłosił w czwartek, że ułaskawia Amerykanów skazanych na mocy prawa federalnego za posiadanie marihuany. Amerykańskie media podkreślają zgodnie, że to gest wyborczy - za miesiąc w USA wybory do Senatu, w których demokraci mogą stracić dotychczasową przewagę Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 25.01.24, 19:18 Trump sie nie poddaje.. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 25.01.24, 23:02 Donald Trump pokonałby Joe Bidena, gdyby wybory prezydenckie w USA odbyły się teraz. Najnowszy sondaż pokazał zarazem, że zdecydowana większość wyborców jest zmęczona rywalizacją między tymi kandydatami. Wielu Amerykanów traktuje głosowanie na Trumpa lub Bidena jako "wybór mniejszego zła". Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.01.24, 11:12 Gwardia Narodowa przeciwko Straży Granicznej W środę ekipa CNN w Eagle Pass widziała, jak członkowie Gwardii Narodowej Teksasu instalowali kolejne ogrodzenia graniczne i drut kolczasty w obszarze Shelby Park. Drut powstrzymywał zarówno migrantów, jak i patrol graniczny przed wejściem na ten obszar. W problematyczną kwestię miesza się już rosyjska propaganda, która grzmi o „szykującej się lokalnej wojnie domowej” w Stanach Zjednoczonych. Sytuację komentują gwiazdy putinowskiej telewizji, m.in. Olga Skabiejewa i Władimir Sołowjow. „W Ameryce szykuje się lokalna wojna domowa: organy ścigania w Teksasie przejęły kontrolę nad granicą z Meksykiem i nie wpuszczają nielegalnych imigrantów do stanu, pomimo oficjalnego dekretu Bidena i decyzji Sądu Najwyższego. Zagraniczne media spekulują, że Teksas może odłączyć się od USA i zacząć istnieć jako odrębny stan. Teksańska Republika Ludowa, nareszcie” – można było przeczytać na jednym z kanałów na Telegramie. Wpis zacytował Biełsat. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 21.11.24, 23:55 Czekamy co zrobi Trump… Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.11.24, 01:27 Trump wskazał go na nowego prokuratora generalnego USA. Matt Gaetz w czwartek zdecydował się jednak wycofać swoją kandydaturę. W sprawie Gaetza toczyło się śledztwo FBI i komisji amerykańskiego Kongresu dotyczące zapłaty za seks z nieletnią. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.11.24, 03:18 Former congressman Matt Gaetz withdrew his name for consideration after scrutiny over allegations of sexual misconduct. Trump subsequently nominated former Florida Attorney General Pam Bondi. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.11.24, 01:32 Obrona oparła swoją sprawę na procesie Daniela Penny’ego w sprawie nieumyślnego spowodowania śmierci w Nowym Jorku – po tym, jak ostatni świadek zajął stanowisko i ujawnił, że Jordan Neely miał w chwili swojej śmierci nakaz aresztowania. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.11.24, 02:35 Amerykańskie agencje wywiadowcze i agencje bezpieczeństwa narodowego ostrzegły amerykańskie firmy wojskowe przed próbami sabotowania ich działań w kraju i za granicą przez rosyjskich agentów. O zwiększenie czujności i wzmocnienie środków bezpieczeństwa proszone są w szczególności te przedsiębiorstwa, które wspierają organizacje zaangażowane w wojnę w Ukrainie - zalecają służby. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raport-ukraina-rosja/news-amerykanski-wywiad-bije-na-alarm-ujawnia-cel-rosyjskiego-sab,nId,7861192#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.11.24, 18:09 When a Georgia judge convicted Jose Ibarra, Laken Riley's killer, on 10 counts and sentenced him to life in prison without the possibility of parole, politicians and pundits across the country expressed frustration that he was not sentenced to death Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.11.24, 03:55 Generał Jennie Carignan, szefowa sztabu kanadyjskiej armii, ostro skrytykowała kandydata prezydenta elekta USA Donalda Trumpa na ministra obrony Pete'a Hegsetha. Uważa on, że kobiety i mężczyźni "nie powinni razem służyć w jednostkach frontowych". Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.11.24, 16:28 Federal officials declined to provide more information to Fox News Digital about a "humanitarian flight" that Laken Riley's convicted killer, Jose Ibarra, was granted from New York City to Atlanta in September 2023. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.11.24, 23:24 Trump zapowiada wielkie cięcia w budżecie. Elon Musk, który ma "zdemontować biurokrację" w USA patrzy na Argentynę, gdzie Javier Milei "przy użyciu" piły łańcuchowej zlikwidował przez 10 miesięcy połowę ministerstw, ograniczył rządowe wydatki o 31 proc. i ograniczył inflację. Taka terapia szokowa w USA nie będzie jednak możliwa. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 25.11.24, 06:42 Ekipa prezydenta elektra Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa rozpocznie współpracę z administracją prezydenta Joe Bidena w celu osiągnięcia "porozumienia" między Ukrainą i Rosją — oświadczył w niedzielę w telewizji Fox News Michael Waltz, nominowany przez Trumpa na stanowisko doradcy ds. bezpieczeństwa narodowego Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.11.24, 07:18 Donald Trump potwierdził, że jego pierwszymi decyzjami gospodarczymi po styczniowej inauguracji będzie podniesienie ceł na produkty pochodzące z Chin, Kanady i Meksyku, co uzasadnia kryzysami związanymi z narkotykami i imigracją Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.11.24, 07:20 "20 stycznia, jako jedno z moich wielu pierwszych rozporządzeń wykonawczych, podpiszę wszystkie niezbędne dokumenty, aby nałożyć na Meksyk i Kanadę 25 proc. cło na wszystkie produkty przywożone do Stanów Zjednoczonych przez ich absurdalnie Otwarte Granice" - napisał Donald Trump w poście na należącej do niego platformie Truth Social. Trump ogłasza podwyżki ceł dla Kanady, Meksyku i Chin Prezydent-elekt dodał, że cła pozostaną w mocy, dopóki oba kraje nie powstrzymają dostaw narkotyków, w szczególności fentanylu, i "inwazji nielegalnych obcych" na Stany Zjednoczone Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.11.24, 23:30 Vance nie został jednak prawnikiem. Jego życie odmieniło się, gdy poznał Petera Thiela, kontrowersyjnego miliardera. James David pracował w Dolinie Krzemowej w jego firmie z branży kapitału podwyższonego ryzyka. Po kilku latach wrócił jednak do rodzinnego Ohio, gdzie założył organizację non-profit Our Ohio Renewal, której misją jest wspieranie młodzieży z uboższych środowisk. W 2019 roku współzałożył inwestującą w start-upy technologiczne firmę Narya Capital. Świat usłyszał jednak o J.D. Vansie za sprawą jego autobiograficznej książki, wydanej w 2016 roku, a w 2022 zekranizowanej przez Rona Howarda. W matkę chłopaka wcieliła się Amy Adams, a w "mamaw" Glen Close. W tym samym roku J.D. Vance zdobył miejsce w Senacie jako pierwszy od lat kandydat z Ohio bez wcześniejszego doświadczenia politycznego. Obiecał walczyć o interesy ludzi takich, jak kiedyś on i jego bliscy - wykluczonych, oszukanych i pominiętych przez system i polityczne elity. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.24, 03:19 Prawnicy prezydenta-elekta Donalda Trumpa żądają, aby prokurator generalna Nowego Jorku Letitia James wycofała sprawę o oszustwo cywilne przeciwko niemu, jego rodzinie i jego firmom „dla większego dobra kraju” – dowiedziała się Fox News Digital. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.11.24, 23:12 Prezydent elekt USA Donald Trump wybrał emerytowanego generała Keitha Kellogga, na specjalnego wysłannika ds. Rosji i Ukrainy. Kellogg był autorem artykułu nazwanego przez media "planem pokojowym", który zakładał zawieszenie broni i zmuszenie obu stron do negocjacji. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.11.24, 03:49 Magnat biznesowy Elon Musk, który alarmował w związku z gigantycznym, stale rosnącym długiem publicznym Ameryki, stwierdził, że wiele osób nie jest świadomych problemu Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.11.24, 20:18 Donald Trump ogłosił, że Claudia Sheinbaum, prezydentka Meksyku, zgodziła się na zatrzymanie migracji przez Meksyk, co skutecznie zamknie południową granicę USA. Trump poinformował o tym na swoim portalu TRUTH Social, dodając, że rozmowa dotyczyła także powstrzymania napływu narkotyków do USA. "Właśnie odbyłem wspaniałą rozmowę z nową prezydent Meksyku, Claudią Sheinbaum Pardo. Zgodziła się zatrzymać migrację przez Meksyk i do Stanów Zjednoczonych, skutecznie zamykając naszą południową granicę" - napisał Trump. Ale Sheinbaum przedstawiłan inną wersję rozmowy. Według niej, dyskusja dotyczyła meksykańskiej strategii migracyjnej, a karawany migrantów nie docierają do północnej granicy Meksyku, ponieważ są zatrzymywane wewnątrz kraju. Cusik pani buja. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.11.24, 20:19 "Podczas naszej rozmowy z prezydentem Trumpem wyjaśniłam mu kompleksową strategię zastosowaną przez Meksyk, aby zaradzić zjawisku migracji, z poszanowaniem praw człowieka. Dzięki temu migranci i przyczepy kempingowe objęte są opieką jeszcze przed przybyciem na granicę. Powtarzamy, że stanowiskiem Meksyku nie jest zamykanie granic, ale budowanie mostów między rządami i między narodami" - napisała Claudia Sheinbaum na portalu X. Ile kartele jej płacą? Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.24, 18:28 Służby sanitarne w 25 stanach USA alarmują o możliwości wybuchu epidemii. Chodzi o pochodzące z Meksyku ogórki, które - jak się okazało - są skażone bakterią salmonelli Odpowiedz Link