Dodaj do ulubionych

Zofia i Zbigniew Framerowie.

12.03.10, 09:18

Przez przypadek trafiłam na ten zespół.
Bardzo podoba mi się jak śpiewają.
Może ktoś wie więcej o tym zespole, jak potoczyła się ich dalsza kariera?
Szkoda żeby odeszli w zapomnienie, pięknie śpiewalismile

www.youtube.com/watch?v=fktPs5vWxPA&feature=related
Obserwuj wątek
    • Gość: Korniszon Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.10, 10:45
      W moich czasach byli uosobieniem kiczu/bezguścia/obciachu - do wyboru.
      Teraz patrzę na to trochę inaczej.
      W każdym razie chętnie poczytam sobie, co się z nimi dzieje ...
      • liiona Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. 12.03.10, 11:08
        Chwile po tym jak wysłałam post, zorientowałam się że popełniłam błąd.
        Zle napisałam nazwisko.
        Prawidłowo powinnam napisać
        Zofia i Zbigniew Framer, za co przepraszamsmile

Gość portalu: Korniszon napisał:
        > W moich czasach byli uosobieniem kiczu/bezguścia/obciachu - do wyboru.

Wyglądają na ludzi bardzo sympatycznych.
        Teraz są legendąsmile
        • mmoni Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. 17.04.11, 18:48
          Nie masz za co przepraszać.
          Zofia i Zbigniew Framerowie, tak samo jak Zofia i Zbigniew Nowakowie.

Nie wiem, skąd się wzięła ta niechęć do odmieniania nazwisk, o czym świadczą kilometrowe wątki na forum "Ślub i wesele" pt. "jaką formę nazwiska wpisać na zaproszeniu". Czy ludzie są tak narcystycznie przywiązani do swoich nazwisk, że każdą próbę ich odmiany (zgodną z duchem i gramatyką języka polskiego) traktują jako zamach na swoją godność?
      • Gość: Jasiek Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: 83.1.246.* 26.04.11, 18:39
        Aleś ty mudro - sama jesteś total bezguście durna babo!
        • Gość: gość Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.12, 17:56
          A ty, sądząc po Twoim komentarzu, jesteś kawał chama.
      • Gość: Joanna Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 16:12
        Fakt, są trochę kiczowaci, niestety - ale nie odejmuje im to jakiegoś specyficznego uroku.
        Zafascynowała mnie psychologia tej pary. Uderzająco wyraźnie widać, że to ona gra tu pierwsze skrzypce. Dominuje go totalnie; zarówno w sensie wokalnym jak i, wydaje się, wszelkim innym. (Niekoniecznie z korzyścią dla piosenki - bo jakoś zbyt drastycznie zaburzona jest tu równowaga.Tym bardziej, że w przeciwieństwie do niego, brak jej ciepła.)
        On jest niejako tylko oprawą dla niej (nie tylko na scenie, lecz, wydaje się, i poza sceną). Zwróciliście uwagę, jak stale jest w nią wpatrzony? Ona natomiast skoncentrowana jest wyłącznie na sobie i z rzadka tylko prześlizguje się po nim spojrzeniem.
        Poza tym, fascynuje mnie on sam w sobie. Zdumiewa mnie jakoś i jego mimika, i sposób poruszania się; jakiś dziewczęcy.
        Ciekawa jestem, jak oni funkcjonowali jako para. Kiedy patrzę na nich, mam uczucie, że to on w tym związku jest kobietą smile
      • Gość: alek0702@interia.p Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.retsat1.com.pl 09.03.14, 22:26

oboje nie żyją , pochowani są na cmentarzu w Lodzi przy ul. Farnej na Chojnach

• Gość: Dora Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 22:02
      Podobno pani Zofia Framer już nie żyje. Płyta z ich utworami ukazała
      się na CD.Szkoda,że są właściwie zapomniani.
      • liiona Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. 20.05.10, 22:04
        Szkoda i smutno, ze wszystko życiu tak szybko się kończy.
      • Gość: Dorota Zegarowska Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.centertel.pl 29.08.10, 03:27
        Tak, niestety, pani Zofia Framer nie żyje już od b. wielu lat. Zmarła w latach
        późnych 70tych w Nowym Jorku. Pojechała na występ do USA ze swoim mężem i grupą
        polskich artystów. Do Polski już nie wróciła, nie wiem, może myślała że będzie
        tam artystką na takim poziomie na jakim była w Polsce. Niestety, nie powiodło
        się jej biednej. Pracowała w jakiejś fabryce. Zmarła w skrajnej nędzy. Wiem to,
        bo mieszkałam w tym czasie w USA, i pamiętam wiadomość w polonijnej prasie.
        Szkoda Jej, zmarnowała się bidulka. Niełatwo jest poradzić sobie na obczyźnie.
        • Gość: Roman Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 20:55
          Czy Zofia Framer zgineła w wypadku samochodowym - jak słyszałem - w USA
        • poznan56 Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. 13.04.11, 18:18
          Zofia Framer zmarla tragicznie (samobojstwo) nie w koncu lat 70. lecz w r. 1983 w Nowym Jorku.
        • Gość: Jasiek Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: 83.1.246.* 30.04.11, 11:57
          Nie wprowadzaj ludzi w błąd - i jedź do Hameryki po wiedzę!
        • Gość: LW Re: Zofia i Zbigniew Framerowie.Grób w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.11, 22:26
          Link do Grób Państwa Framer globalne.cba.pl/forum/viewtopic.php?p=51248&sid=01c2a38097c8c0fe7bd7fdc452011a6b
        • Gość: riko Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.cable.mindspring.com 01.08.12, 04:35
          Glupoty pani pisze..."w skrajnej nedzy" to moze szanowna pani....???
      • Gość: LW Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. Grób Państwa Fram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.11, 22:23
        globalne.cba.pl/forum/viewtopic.php?p=51248&sid=01c2a38097c8c0fe7bd7fdc452011a6b
      • Gość: Bbbbbbbbbbbbbbb Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.play-internet.pl 18.06.16, 03:34
        Niekoniecznie zapomniani, ja Ich pamietam, osobiście jako 6 letnia dziewczynka dawałam Im kwiaty po występie, a ze względu na przyjaźń mojej mamy z Zosia, mogłam zajrzeć do garderoby byłam ich najmłodsza fanka. Zosia była śliczna i szkoda, ze tak szybko odeszła
    • Gość: ana Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: 62.69.228.* 18.08.10, 11:39
      W Szczecinie mieszkała siostra Pani Zosi i mimo, że starsza o 5 lat
      podobieństwo było ogromne. W latach 70-tych przez jakiś czas
      utrzymywałam z nią i jej rodziną znajomość, potem się jakoś rozeszło.
      Pani Zosia rzeczywiście niestety już nie żyje. Ciekawostką jest
      pseudonim artystyczny FRAMER, jest to zbitka dwóch nazwisk, których
      nie pamiętam dokładnie ale Pana Zbyszka FRAnkiewicz (czy Frankowski)
      i Pani Zofii SzuMER.
      Duet był alternatywą dla Tercetu Egzotycznego (charakteryzował się
      wyższą klasą) i dla duetu Danuta Rinn i Bogdan Czyżewski.
      • liiona Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. 18.08.10, 21:03
        Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam smile
        • Gość: Framerowie Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.lodz.mm.pl 29.03.12, 18:43

Mam pytanie, o datę urodzin Pani Zofii Framer - Szumer. Nigdzie nie mogę się dowiedzieć.
          Jeżeli by mi ktoś podał byłbym bardzo wdzięczny
      • adoptowany Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. 31.03.12, 16:57
        Gość portalu: ana napisał(a):

> W Szczecinie mieszkała siostra Pani Zosi i mimo, że starsza o 5 lat
        > podobieństwo było ogromne. W latach 70-tych przez jakiś czas
        > utrzymywałam z nią i jej rodziną znajomość, potem się jakoś rozeszło.
        > Pani Zosia rzeczywiście niestety już nie żyje. Ciekawostką jest
        > pseudonim artystyczny FRAMER, jest to zbitka dwóch nazwisk, których
        > nie pamiętam dokładnie ale Pana Zbyszka FRAnkiewicz (czy Frankowski)
        > i Pani Zofii SzuMER.
        > Duet był alternatywą dla Tercetu Egzotycznego (charakteryzował się
        > wyższą klasą) i dla duetu Danuta Rinn i Bogdan Czyżewski.

zapomniałas o innym słynnym duecie, Barbara i Zbigniew Kurtyczowie /oboje zyja/. Pan Zbyszek jest wykonawca spiewanego do dzis super hitu ' Cicha woda'
        • Gość: ella Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.13, 13:30
          Nazwisko żony pana Kurtycza to Dunin.
          Skorośmy już tacy drobiazgowi...
    • konrad-e Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. 01.09.10, 14:58
      No kicz nad kicze ale wielu ludzi bawilo sie przy takiej muzyce i chyba bawi do
      dziś?
      • Gość: Krzysztof Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 04.03.16, 15:39
        No kicz, nie kicz, ale nie każdemu było dane wystąpić w Paryskiej Olimpii - coś w tym jest.
    • Gość: gość Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.dsi-sieci.pl 14.12.10, 23:42
      www.bibliotekapiosenki.pl/Framerowie tu są ich utwory.
      • internetauta Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. 17.04.11, 14:41
        Chyba tylko kilka tych, które przypomniały się panu redaktorowi. Brakuje np. "Taka, taka" który był dość popularny swego czasu, ukazał się jako B-side wielu prywatnych pocztówek dźwiękowych.
    • mmoni Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. 17.04.11, 18:49
      Pojawili się w Amatorze Kieślowskiego
      YouTube około 7 minuty.
    • Gość: Jasiek Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: 83.1.246.* 30.04.11, 11:55
      kto mnie kurna podgląda? ja też ten wątek ostatnio oglądałem. I co? - i nic!
    • Gość: basia Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.golubdobrzyn.vectranet.pl 20.08.11, 23:46
      poddobno niezyja
    • Gość: romek Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.wroclaw.mm.pl 17.11.12, 14:00
      Idź na google tam wszystko jest opisane. Oboje już nie żyją.
    • Gość: pytam Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.13, 14:44
      Oni jeszcze żyją i śpiewają?
      • liiona Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. 29.11.14, 19:00
        Nie, nie śpiewają.
        Mój były szef to klon pana Zbyszka.
      • Gość: Bbbbbbbbbbbb Re: Zofia i Zbigniew Framerowie. IP: *.play-internet.pl 18.06.16, 03:26
        Chyba z za grobu, Zosia była kolezanka mojej cioci i mamy, kasku mi mowic do Niej ciociu", szkoda, ze tak szybko od nas odeszła, była śliczna i zawsze czarująca. Od zawsze byłam Jej fanka, a jak na tamte czasy nikt nie doszukiwał sie , w tym co robili kiczu tylko czekał na ich występ albo okazje posłuchania ich utworów. Zwyczajnie były inne czasy. Teraz disco polo to ponoć największy kicz, a na koncertach komplet i szalona zabawa....Nie zapominajmy, ze Framerowie występowali pol wieku temusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka