steamtrain 03.09.10, 17:31 No to czekamy na piania tych co kupili "samochod" i uwazaja ze spoldzielnia badz gmina ma obowiazak zapewnic im miejsce do parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
faith18 Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych uliczek 03.09.10, 17:31 tylko ciekawe gdzie ludzie mają stawać teraz? 30lat temu za komuny nikt nie pomyślał o parkingach i przestrzeni dla aut na osiedlach , stąd ta ciasnota na parkingach a ludzie parkują gdzie popadną. Będą miejsca parkingowe to i ludzie nie będą stawać gdzie popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 17:34 Dlugo nie trzeba bylo czekac :) Juz pierwszy "amator" sie pojawil. To po co amatorze kupowales mieszkanie w takim miejscu ? Moze trzeba bylo dom kupic z 3 miejscami w garazu :D I kto amatorze ma budowac te miejsca ? Za czyje pieniadze ? Odpowiedz Link Zgłoś
faith18 Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 18:12 A ty co durny arystokrata co mieszka w willi ma 3 auta i własny garaż? Jakbyś mieszkał na osiedlu to byś wiedział co to znaczy "bitwa o parking po 21" Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 18:20 Ale samochód MUSISZ mieć, bo bez niego ani rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Krotka pilka - stac cie na auto 03.09.10, 18:32 Krotka pilka - stac cie na auto to stac cie na miejsce parkingowe albo na garaz. Poza tym idzcie ludzie po rozum do glowy. Jesli jestescie spoldzielnia, to jako spoldzielcy wybudujcie garaz podziemny, a nad nim zrobcie plac zabaw. Jesli stac was na samochody, to stac was tez na budowe garazu. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Krotka pilka - stac cie na auto 03.09.10, 19:36 Na szczęście coraz więcej ludzi dowiaduje się, że faktycznie nie stać ich na utrzymanie samochodu. Chociaż nadal przyjmują to ze zdziwieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Krotka pilka - stac cie na auto 03.09.10, 20:43 musi być stać każdego, bo to państwo nie zapewnia komunikacji publicznej. Jak wygląda kolej w POlsce? Jest najgorsza w UE. Jak wygląda komunikacja autobusowa? To przeważnie stare busy sprowadzone w cenie złomu z zachodu. Państwo polskie ścioąga tylko (wolniorynkowo i z barcerowiczem na sztandarze) forsę od obywateli, a nic nie zapewnia. A jak fiorsy braknie to robią różnego rodzaju łąpanki i naloty wspierani propagandowymi gadzinówkami w rodzaju GW. Obecnie zamierzają POlować na osiedlach na krzywo zaparkowanych, wcześniej polowali na rowerzystów oraz przedsiębiorców - nasyłając tabun kontrolerów. TUSK, jesteś najgłupszym premierem świata! POtrafisz tylko prześladować i łupić społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
elitarny.czlonek.goldenline Re: Krotka pilka - stac cie na auto 03.09.10, 21:51 Terror cyklistów i bab z wózkami. Co im te samochody przeszkadzają? Ja na swoim osiedlu parkuje swoje cywilne i moje dwa dostawcze vito. Mogą mi skoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Re: Krotka pilka - stac cie na auto 03.09.10, 22:20 Te glupie baby z wozkami, nie? Po co sie dawaly zapladniac? Pewnie na zlosc takim co to chca po kilka samochodow zaparkowac im pod nosem. Powinny sie wyprowadzic, by ci z kilkoma samochodami mogli sobie pozyc, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Krotka pilka - stac cie na auto 03.09.10, 22:31 > Terror cyklistów i bab z wózkami. Co im te samochody przeszkadzają? Ja na swoim > osiedlu parkuje swoje cywilne i moje dwa dostawcze vito. Mogą mi skoczyć. Jestes modelowym przykladem czlowieka dla ktorego ten przepis powinien obowiazywac w nowej formie. Mam nadzieje ze zbierzesz duzo autografow za 3 przednie szyby. Odpowiedz Link Zgłoś
elitarny.czlonek.goldenline Re: Krotka pilka - stac cie na auto 03.09.10, 23:09 > Jestes modelowym przykladem czlowieka dzięki za komplement. Kobiety mówią, że jestem dość przystojny ale o karierze modela nie myslalem > Mam nadzieje ze zbierzesz duzo autografow Oj zbieram zbieram czasem, wlasnie ze względu na powyższe Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Stac na cos - utrzymac to jest to samo 03.09.10, 22:18 Ludzie nie rozumieja pojecia "stac na cos". Ja juz od mlodziezowych lat gdy dostalem pierwszy samochod ojca rozumialem to pojecie. Stac kogos na cos to nie znaczy miec pieniadze czy mozliwosci pozyczki na zakup tej rzeczy - to oznacza ze stac kogos na utzrymanie czegos. A tka sie sklada ze ze w wielu wypadkach zakup to tylko czesc (i czasem tylko drobna) kosztu posiadania czegos. Ludzie o tym nie mysla. Stad tez sie wydaje ze np. kupic mieszknie pod hipoteke to wszystko. A kto bedzie remotowal to i placil podatki oraz inne oplaty? Z kazda rzecza tak jest - nie tylko z samochodem. Moze pare osob wreszcie dojrzeje i zrozumie co oznaczaja pewne pojecia. Oby tak sie powoli dzialo... zamiast budzenia sie z reka w nocnikiu albo spieranie ze zycie nie jest takie jakie naprawde jest. Oszczedzi to nerwow. Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Stac na cos - utrzymac to jest to samo 03.09.10, 22:25 Ladnie napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz271181 Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 18:18 Znalazł się myślący co to albo jest bez samochodu i zazdrości tym co mają lub posiada domek jednorodzinny z garażem i myśli że jest kimś. Parkingi mają budować spółdzielnie bądź wspólnoty za pieniądze pobierane w formie czynszu. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 18:23 Niby dlaczego? Jaki spółdzielnia czy wspólnota ma w tym interes, żeby Ci fundować darmowy parking? A jeżeli na serio uważasz, że powinna, to czemu nie wybierzesz takich jej władz, które to zapewnią? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 19:38 Poza tym ani wspólnoty ani spółdzielnie nie pobierają czynszu :) Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 19:49 kapitan.kirk napisał: > Niby dlaczego? Jaki spółdzielnia czy wspólnota ma w tym interes, żeby Ci fundow > ać darmowy > parking? A jeżeli na serio uważasz, że powinna, to czemu nie wybierzesz takich > jej władz, które to > zapewnią? > > Pzdr > A taki interes, że Ty i Tobie podobni, a także inni nie będą narzekać że ktoś stawia na trawniku samochód, który przyznaję najlepszym parkingiem nie jest i nie powinien być. Jednak osiedla są dla ludzi, a samochód nie jest już dobrem luksusowym, tylko najnormalniejszą rzeczą pod słońcem i psim obowiązkiem administratorów jest zapewnić miejsca parkingowe - nie jesteśmy krajem z ubogiej części Azji, gdzie większość jeździ rowerami. Ludzie opanujcie się trochę - jak Cię nie stać na samochód lub go nie posiadasz, ponieważ nie jest Ci potrzebny - nie komentuj lub wczuj się także w sytuację drugiej strony. Od razu zaznaczam, że sprawdzam gdzie parkuję i nigdy nie zastawiam innych samochodów, uliczek, chodników itp. - najwyżej stawiam pojazd dalej - bo mnie jako kierowcę także drażnią przygłupy zostawiające auta bez pomyślunku i gdzie popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 20:15 Jednak osiedla są dla ludzi, a samochód nie jest już dobrem luksusowym, tylko najnormalniejszą rzeczą pod słońcem i psim obowiązkiem administratorów jest zapewnić miejsca parkingowe - nie jesteśmy krajem z ubogiej części Azji, gdzie większość jeździ rowerami. No popatrz, a ja myślałem, że zarządzanie nieruchomością polega raczej na obronie praw właściciela a nie na ułatwianiu bezpłatnego korzystania z nieruchomości przez osoby trzecie. Chcesz miejsce parkingowe to je sobie wykup albo wynajmij - im szybciej to zrozumiesz tym lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
g_adamski Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 23:56 ok. zbudują parking na 100 tys. samochodów na osiedlu na 5 tys. mieszkańców. ale jakaś gruba leniwa dupa będzie parkować tuż pod swoją klatką na kopercie dla niepełnosprawnych. A niepełnosprawny będzie dymał na wózku do sklepu 70m, bo ma miejsce przez grubą dupę zastawioną. I co wtedy powiesz, mądralo? Ja widzę takie sytuacje na moim osiedlu, zwykłym jak wszystkie. W zasięgu wzroku wolne miejsca, a pod klatkami ścisk grubych dup gdzie popadnie, że nawet przejść niemożna. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 18:29 ci co tu pisza ze najpierw trzeba wybudowac parkingi, to jest banda burakow i kretynow ktorzy maja za grube dupy zeby przespacerowac sie nawet 200m. w Niemczech na osiedlach czesto jest zakaz parkowania dluzej niz noc, albo w ogole nie wolno stawiac. Chcialo sie mieszkac w miescie - korzystaj z komunikacji miejskiej a nie samochodu - chcesz stawiac samochod pod oknem - wyprowadz sie na wies. A jak mieszkasz w miescie i cie nie stac na parking, to znaczy ze cie nie stac na samochod - sprzedaj go. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 18:56 @wojtas71: Hmm, mieszkałem w Niemczech i parkowałem na osiedlu dłużej niż jedną noc. I nie było żadnego zakazu. A mieszkańcy pobliskich kamienic parkowali auta na ulicy (zgodnie z ustawionymi tam znakami drogowymi). Nikt im nie holował, baaa, policja jeździła i nie nie usuwała zaparkowanych samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 19:36 sa zakazy na niektorych osiedlach i miejsca pakingowe zarezerwowane dla mieszkancow. I za takie miejsce sie placi! Jesli chodzi o kamieniece to najczesciej stoi napis informujacy, ze parkowac moga tylko mieszkancy, a za szyba musi lezec potwierdzenie z ratusza, ze tam mieszkasz i w obrebie ulic... wolno ci parkowac. Odpowiedz Link Zgłoś
aazz91060 Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 05.09.10, 05:13 Ale musza cieszyc sie barany ze SM. Kaska poplynie wartkim strumieniem bo tylko po to zostala wprowadzona ta ustawa. Kazda wymowka jest dobra ,zeby dopie...c Kowalskiemu.! I ja glosowalem na PO.? Odpowiedz Link Zgłoś
hera9 Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych uliczek 03.09.10, 17:31 w koncu!! Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni cwaniaczki ze spółdzielni 03.09.10, 17:33 a parkingi w zamian zbudujecie??? Czy też oddacie kolejne w użytek waszym kolesiom, którzy ogrodzą teren i pod nazwą parking strzeżony będą kasować 150 zyli za miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: cwaniaczki ze spółdzielni 03.09.10, 17:41 tsuranni napisał: > a parkingi w zamian zbudujecie??? Czy też oddacie kolejne w użytek waszym > kolesiom, którzy ogrodzą teren i pod nazwą parking strzeżony będą kasować 150 > zyli za miesiąc? Hmmm, a dlaczego właściwie oczekujesz, że ktoś powinien Ci za darmo zbudować i podarować parking??? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: cwaniaczki ze spółdzielni 03.09.10, 18:21 Spoko, Korwin Mikke jak zostanie prezydentem Warszawy da każdemu po dwa parkingi. Odpowiedz Link Zgłoś
part_of_the_game Bo kupił samochód i teraz mu się należy parking :) 03.09.10, 18:30 Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Bo kupił samochód i teraz mu się należy parki 03.09.10, 19:39 No ba - a jak ukradną furę to muszą oddać samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 jest rozsadne wyjscie : system tokijski 03.09.10, 21:22 tamze mozna samochod zarejestrowac po dostarczeniu zaswiadczenia o dysponowaniu miejsce postojowym. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: jest rozsadne wyjscie : system tokijski 03.09.10, 21:47 W ostateczności system z Singapuru - licytacja koncesji na rejestrację samochodu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: cwaniaczki ze spółdzielni 03.09.10, 17:41 Po pierwsze kolego to nie "cwaniaczki ze spoldzielni" zmienily prawo. Po drugie w czym problem - jesli macie zlych zarzadcow, zmiencie ich, walne zebranie i zarzad leci. No ale to za duzo zachodu prawda ? Lepiej posiedziec przed TV i ponarzekac ze za darmo miejsc nie robia, ze parkingow nie buduja (najlepiej strzezonych) Odpowiedz Link Zgłoś
tatankaiyotake Re: cwaniaczki ze spółdzielni 03.09.10, 17:59 no to "kolego" spróbuj zmienić władze w spółdzielni (a nie jakieś mini-wspólnocie mieszkaniowej) liczącej kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy członków. Takich przypadków w Polsce chyba nie zanotowano. Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: cwaniaczki ze spółdzielni 03.09.10, 21:58 A DLACZEGO JESTES W SPOLDZIELNI ? Kupiles takie mieszkanie czy je odziedziczyles ? Tak czy owak to byl TWOJ wybor - nikt cie do niego nie zmuszal. Wielu moich znajomych wystapilo ze spoldzielni i sa teraz we wspolnotach. Ale to wiesz, trzeba troche checi i wysilku a nie pierdzenia w kanape. Odpowiedz Link Zgłoś
g_adamski Re: cwaniaczki ze spółdzielni 04.09.10, 00:05 no racja kolego, faktycznie masz rację. Więc w takim razie możesz sobie zaparkować pod drzwiami klatki sąsiadów, tak by nawet nie otworzyli drzwi, bo cię spóldzielnia zwiodła. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni jako pierwsze usłyszelismy pianie kolesia 03.09.10, 17:34 którego nie stać na samochód lub na zdanie egzaminu na prawo jazdy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: jako pierwsze usłyszelismy pianie kolesia 03.09.10, 17:38 Kolego samochody to ja mam dwa, drugim jezdzi zona. Na obydwa mamy miejsce w garazu. Wykupione zawczasu kiedy byl tylko jeden samochod. Smiesza mnie "wlasciciele" samochodow za cale 5 czy 10 tysiecy, ktorzy uwazaja ze ktos powinien im cos za darmo zapewnic. Wszystko kosztuje, czynsz placisz za mieszkanie ale parking bys chcial za darmo ?:)) Bo kupiles golfa anno domini 98 ? :))) Buhehe Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: jako pierwsze usłyszelismy pianie kolesia 03.09.10, 21:09 nie pierz bresni, POpaprańcu rogaty - cały tabun Polaków mieszka w rejonach, gdzie nie ma garaży. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: jako pierwsze usłyszelismy pianie kolesia 03.09.10, 21:23 poborowy102 napisał: > nie pierz bresni, POpaprańcu rogaty - cały tabun Polaków mieszka w rejonach, gd > zie nie ma garaży. Czy to uprawnia ich do zastawiania dróg pożarowych i tratowania trawników? Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: jako pierwsze usłyszelismy pianie kolesia 03.09.10, 22:03 > nie pierz bresni, POpaprańcu rogaty - cały tabun Polaków mieszka w rejonach, gd > zie nie ma garaży. Myslisz ze mnie dotkniesz, dresie inwektywami ktorych uzywasz przy piwku pod blokiem ? Po pierwsze nie mam nic wspolnego z PO oszolomie, kupilem TAKIE MIESZKANIE ktore zapewnia mi garaz(e). Zrobilem to po przemysleniu i CELOWO. Te cale tabuny Polakow, dresie albo kupily takie mieszkania jakie maja albo je przejeli po ciotkach czy babciach. Nikt ich do tego nie zmuszal. Tak samo jak nikt ich nie zmusza do posiadania samochodu. Samochod nie jest obowiazkowy. Kazdy dres chyba uwaza ze kupujac golfa 96 od razu powinien dostac w prezencie miejsce parkingowe "bo jak nie to "bende" stawial na trawniku, bo powinni mi dac". K... cale zycie postawa roszczeniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych uliczek 03.09.10, 17:38 myśleli i wymyślili, VAT już niepotrzebny - samo to przyniesie kilka milionów, może nawet w miesiącu, a i policjantów na osiedlach będzie więcej - radia i alumy bezpieczniejsze! :) Koniec z kradzieżami i pobiciami na osiedlach. Przy okazji mandatów, złodzieje się wyniosą! :)))) Może i za srające pieski się wezmą? Odpowiedz Link Zgłoś
br00net Amatorszczyzna i "dziennikarstwo depeszowe" 03.09.10, 17:44 Niech autor artykułu pomieszka sobie na kilku wspaniałych polskich osiedlach gdzie miejsc parkingowych jest jak na lekarstwo. Prawo do dup... Odpowiedz Link Zgłoś
grundol1 Re: Amatorszczyzna i "dziennikarstwo depeszowe" 03.09.10, 17:50 > Niech autor artykułu pomieszka sobie na kilku wspaniałych polskich osiedlach Że niby baranku autor artykułu uchwalił to prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
lenx Re: Amatorszczyzna i "dziennikarstwo depeszowe" 03.09.10, 18:19 typowe dla sierot pokomunistycznych myślenie roszczeniowe. ich g. obchodzi czy komuś przeszkodzą swoim egoistycznym parkowaniem. bo ja tu mieszkam i dajcie mi luksus. biedne sieroty. Odpowiedz Link Zgłoś
br00net Kolejni idioci 03.09.10, 19:12 lepiej postawić na takich osiedlach kolejną biedronkę, lidla itp. itd. w dup.. mieć mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Kolejni idioci 03.09.10, 19:42 Przecież nie ma problemu - skoro potrzebujesz miejsce parkingowe to je sobie wykup lub wynajmij. Odpowiedz Link Zgłoś
esteczka Re: Kolejni idioci 03.09.10, 19:49 a ty kupujesz w małym sklepiku może? jak masz taki problem z gratem to go opyl. i korzystaj z mpk. wiesz... ludzie tak robią i żyją Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick Re: Amatorszczyzna i "dziennikarstwo depeszowe" 03.09.10, 19:59 br00net napisał: > Niech autor artykułu pomieszka sobie na kilku wspaniałych polskich osiedlach > gdzie miejsc parkingowych jest jak na lekarstwo. To po co nowobogackie buraki kupują mieszkania na takich osiedlach??? Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Spychologia stosowana 03.09.10, 17:55 Problem nielegalnie zaparkowanych aut można i da się rozwiązać. Nie trzeba tworzyć potworków prawnych zmieniając przepisy o ruchu drogowym i nakładając na Policję kolejne obowiązki. W świecie bardziej cywilizowanym od naszego rozwiązano to w ten sposób, że zarządcom terenu dano prawdziwą swobodę dysponowania własnością. W praktyce na terenach prywatnych obowiązują regulaminy korzystania z miejsc parkingowych, widoczne i dostępne dla wszystkich. W takim regulaminie napisane jest że nielegalne (niezgodne z regulaminem) parkowanie karane jest założeniem klampy (obejmy na koło), zdjęcie której kosztuje odpowiednią kwotę. Dajmy ludziom prawo dysponowania ich własnością. Pieniądze rozwiąża problem szybciej niż Policja i Episkopat razem wzięci. Jak się okazuje w Polsce cywilizacja jeszcze nie dotarła i najrostszy z możliwych sposobów rozwiązania jest absolunie niemożliwy do zreazliwowania. W zamian prezentuje się półprodukt, który goowno załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
tatankaiyotake Re: Spychologia stosowana 03.09.10, 18:01 w pełni się zgadzam z przedmówcą. Odpowiedz Link Zgłoś
dziczku Re: Spychologia stosowana 03.09.10, 18:35 Generalnie masz rację, tylko że... Otóż u nas też takie regulaminy istnieją, przyjrzałem się specjalnie tabliczkom pod Lidlem w okolicy, w której pracuję i wisi ich trochę: "Parking wyłącznie dla klientów Lidl", "Parkowanie do jednej godziny", i cała masa tabliczek o odholowywaniu. A rzeczywistość jest taka, że mieszkańcy okolicznych bloków oraz pracownicy firm położonych po jednej i po drugiej stronie zrobili sobie z tego swój własny, prywatny parking. Mało tego, nikt z nich nie parkuje nawet na wyznaczonych miejscach, tylko tak jak mu wygodnie. Ale gdyby kierownictwo tego konkretnego sklepu zaczęło egzekwować to, co stoi jak byk na w/w tabliczkach, to podejrzewam, że od razu posypałyby się głosy, że "jak to", "tak nie można" (tak było w przypadku stacji BP w którymś mieście). Dlatego chyba lepiej, że zajmą się tym mundurowi. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Spychologia stosowana 03.09.10, 18:38 No to spróbuj robaczku na polskim osiedlu z wyznaczonymi miejscami do parkowania usunąc samochód jelenia co zastawił wjazd,wejście do budynku,uniemożliwia przejazd innym. Samochody stawiane są w najbardziej nieprawdopodobnych miejscach, a straż miejska,Policja nic nie może zrobić. Nie pomagają nalepki,a część tych co chcą za darmo i pod oknem parkować za nalepki próbuje podawać wspólnoty i spółdzielnie do sądu za naruszenie dóbr.A o założeniu blokady na koła nie ma mowy,bo nie było prawa na to pozwalającego. Teraz to już możliwe,a na zachodzie też jest prawo,które pozwala na blokady na terenie osiedla. Dopiero to wprowadzone prawo pozwala na wspólne decydowanie o przeznaczeniu wspólnego terenu,a eliminuje tych co uważają,że jak kupili samochód i mieszkanie,to darmowy parking jest bonusem. A jak było fajnie,gdy szło się do pracy,a darmowy parking był na sąsiednim strzeżonym osiedlu,a obok jest parking,ale płatny. Do Polski cywilazcja,choćby w postaci takiego prawa właśnie dociera,bo inaczej posiadacze samochodów stosowali metodę wolnoć Tomku w swoim domku. jak się nie szanuje wspólnego dobra,a tylko zawłaszcza,to trzeba dostać cięgi ,żeby się tego nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Spychologia stosowana 03.09.10, 19:20 To że istnieją wewnętrzne regulaminy jest bez znaczenia skoro nie można ich egzekwować. Policja ani straż miejska nadal będą bezradne jeśli ktoś zaparkuje w poprzek ulicy ale nie będzie odpowiedniego znaku. Prawo o ruchu drogowym nie obejmuje wszystkich przypadków fantazji parkowania rodaków. Policja ani straż miejska nie są w stanie poradzić sobie z samowolką na ulicach które są objęte ich jurysdykcja to skąd pomysł że poradzą sobie na terenach prywatnych? Problem ignorowania przepisów bezpośrednio wpływających na bezpieczeństwo jest poza zasięgiem policji to czy problem parkowania ma być? Nie bedzię. Policja jest od czego innego. I dobrze. Od miesięcy toczę kampanię wśród moich sąsiadów by wprowadzić restrykcje dla parkujących w dzień, głownie pracowników okolicznych biur którzy zajmuja miejsca de fakto mieszkanców osiedla za które ulica została wybudowana ale jest ogólnie dostępna tzw droga wewnętrzna. Okazuje się że prawo mi zabrania, droga ma status drogi niczyjej!!! Jest bo jest. Gmina ma ją w doopie bo jest wewnętrzna ale przepisy są tak skonstruowane że żadna z osób prawnych które dzielą ten wspólny dojazd nie może objąć jej w zarząd. Tzn może ale tylko po to by ją remontować, ale wprowadzenie systemu ograniczającego parkowanie jest już niemożliwe. Ale gdyby była możliwość zakładania klamp na koła za słoną opłatą za zdjęcie. To ja jestem w stanie oddać cały zysk firmom które je zakładają. One już zadbają w sowim najlepszym interesie by mój interes był zabezpieczony. Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Spychologia stosowana 03.09.10, 22:06 >Policja ani straż miejska nadal będą bezradne jeśli ktoś zaparkuje w poprzek ulicy ale nie będzie >odpowiedniego znaku Guzik prawda. Idac dalej ta filozofia nie mogli by nic zrobic nawet jak bys postawil samochod na drodze publicznej, no bo przeciez nie ma znaku Odpowiedz Link Zgłoś
miecio1313 Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych uliczek 03.09.10, 18:15 Nareszcie może pogonią "inwalidów umysłowych" z miejsc dla niepełnosprawnych w centrach handlowych. co ciekawe że parkują tam najczęściej samochody po kilkaset tysięcy. Raz widziałem na takim miejscu naukę jazdy- takiemu idiocie powinni odebrać uprawnienia do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 18:24 Nie o tym jest artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-kabak O tym także! 03.09.10, 18:31 Przeczytaj cały tekst, a nie tylko komentarze na forum. Do tej pory do samochodu, który stanął na miejscu dla inwalidów pod supermarketem albo stanął tam w poprzek, blokując wyjazd pięciu innych aut, nie można było wezwać straży miejskiej ani policji, bo nie była to droga publiczna. Wreszcie można! Odpowiedz Link Zgłoś
dziczku Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 18:36 @furry: Między innymi o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
zxcv1984 Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 18:38 Sam nigdy na miejscach dla inwalidów nie parkuje ale szczerze powiedziawszy praktycznie zawsze jest ich wolnych miliard pińcet. Rozumiem, że powinno być wydzielone miejsce dla takich ludzi ale bez przesady, bo dochodzi do sytuacji, że nie ma gdzie zaparkować i robię 3 kółeczka dookoła parkingu czekając aż ktoś wyjedzie, bo nie ma kompletnie nic wolnego oprócz 10 wolnych miejsc dla inwalidów. Odpowiedz Link Zgłoś
zzzname Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 20:54 Cry me a river. Odpowiedz Link Zgłoś
signal Prawo prawem a egzekucja jak zawsze 03.09.10, 18:26 nikt tym sienie zajmie Odpowiedz Link Zgłoś
pan-kabak Ale teraz można wezwać policję / straż miejską 03.09.10, 18:32 Nawet jeśli sami nie będą takich aut szukać, to możesz wreszcie wezwać służby, żeby zholowały cwaniaczka, co uważa, że jak jest za mało miejsc parkingowych, to wolno mu zablokować samochody sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys102 Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych uliczek 03.09.10, 18:34 Z czego się cieszyć ? Czarne matołki znaków nie znają i robia swoje...kasa , mandaty, mózgu zero...oni nie są od myślenia, a sytuacja sytuacji nie jest równa ! ich łebki są PUSTE ! Odpowiedz Link Zgłoś
kondorx Bałaganu na osiedlowych uliczkach nie brakuje, ale 03.09.10, 18:52 wszędzie tam, gdzie osiedla budowano przed 1995r. brakuje miejsc parkingowych, miejsc na krótki postój. Zamiast prób rozwiązania, proponuje się opresje i represje. I nagle kierowca/wlaściciel samochodu staje się czymś w rodzaju wroga publicznego. Akcyza, ubezpieczenia, różne inne haracze, no i jeszcze zakazy, nakazy nawet pod domem. A zarządca drogi teraz dopiero będzie się mógł wykazać opresyjną pomysłowością. Jeszcze trochę i ograniczenia dotkną spacerujących chodnikami. Władzo, daj żyć! Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Bałaganu na osiedlowych uliczkach nie brakuje 03.09.10, 22:11 zaproponujesz rozwiazanie ? Ja mam proste, nie kupuj mieszkania w tamtym miejscu, jesli juz takie masz dostosuj sie do rozwiazan architektonicznych tamtych lat. Innej drogi nie ma. >Akcyza, ubezpieczenia a co ma piernik to wiatraka ? >Zamiast prób rozwiązania, proponuje się opresje i represje. Mniej samochodow. Znasz inne ? Wladze Londynu tez nie moga sobie z tym poradzic. Ciekawe czy na tamtejszych forach tez tacy uciemiezeni pisza. Ale cholera oni nie moga odwolywac sie przeciez do "minionej epoki" Odpowiedz Link Zgłoś
mokotowski.dzialkowiec Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych uliczek 03.09.10, 18:53 Wreszcie !!! Czekam na to z utesknieniem od dwoch lat. W poniedzialek chyba wezme sobie wolne i bede patrzec jak wlepiaja mandaty za parkowanie na chodnikach i wzdluz ulicy uniemozliwiajac miniecie sie dwoch samochodow... Banda ograniczonych bialych koszul ktora przyjezdza do siedziby Millenium na Chodkiewicza od poniedzialku do piatku z osiedlowych uliczek robi sobie darmowy parking stajac gdzie popadnie. Matki z wozkami chodza po ulicy bo szanowni bankowcy musza fury na chodnikach parkowac. Mam nadzieje, ze teraz sie Millenium w busy i tramwaje przesiadzie i nie bedzie robic samochodowego malpiego gaju. Odpowiedz Link Zgłoś
wiseba7 Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 19:04 Od paru lat mam kłopot z wyjazdem z garażu. Ustawiają się mądrusie,ktorzy po przywołaniu sygnałem /mieszkam na sąsiednim osiedlu i nie znam tam mieszkańcow/ urządzają mi awantury,że przywołuję,że nic się nie stało itp.Może wreszcie zapanuje porządek i będę mógł korzystać z garażu, ktory jest moją własnością,a gruntwykupiłem za ciężkie pieniądze/pod i przed garażem/.Myślę,że przy odrobinie zdrowego rozsądku i ustawieniu samochodu na jednym miejscu jakoś się pomieścimy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych uliczek 03.09.10, 19:00 nie przesadzajcie! Na moim osiedlu jest kilka parkingów strzeżonych, na których jest duzo wolnych miejsc (nawet wiszą banery reklamowe) a i tak pod klatka roi sie od fatalnie, na ścisk parkujących samochodów, które zastawiają drogi pozarowe. Na samochód było stać, bna parking już szkoda kaski? Odpowiedz Link Zgłoś
pimo282 Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 19:24 Czytając to "Od jutra zarządcy dróg wewnętrznych będą mogli stworzyć tzw. strefy ruchu na terenie których stróże prawa będą mogli egzekwować przepisy w ten sam sposób, co na drogach publicznych." Zastanawiam się co to jest - strefa ruchu - i jaki znak ma o tym informować :):) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofbober Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 19:33 Dowiesz sie za ok miesiac - bo ministerstwo jeszcze nie wie. Dopiero teraz MSWiA pracuje nad wygladem tych znakow - a dopoki ich nie bedzie (w prawie- rozporzadzenie ministra SWiA czas na produkcje i ustawienie znakow) to policja jest CIAGLE bezradna i nic nie moze. Stawiam 1000 pln na to, że przed 1 grudnia nie powstanie w PL zadna taka oznaczona strefa ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 20:35 Wypowiedź typowego idioty społecznego! Samochód można w tej chwili kupić za 1000pln, więc nie gadaj głupot o ty na co kogo stać umysłowy matole! Problemem jest brak miejsc parkingowych! Nie każdy chce i nie każdego stać na płacenie minimum 150pl misięcznie za parking (rzekomo) strzeżony. Dla niektórych 150pln to jest 50 bochenków chleba, 30 kostek masła itp... Łatwo oceniać kogoś przez swój pryzmat, nie? Więcej miejsc parkingowych (NIEPŁATNYCH!!!!!!!) i po kłopocie! Odpowiedz Link Zgłoś
zzzname Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 20:57 Jeżeli cię nie stać na parking za 150 zł to znaczy, że nie stać cię na używanie samochodu. I tyle. Nie ma nic za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 22:15 Jedynym idiota na tym forum (chociaz nie, jest tu jeszcze kilku) jestes ty. Wlasnie w tym problem ze samochod mozna kupic za 1000 PLN. Kupuje go kazdy i zaraz po chwili ustawia sie w kolejce po darmowe miejsce. Otoz nic nie ma za darmo. > 150pl misięcznie za parking (rzekomo) strzeżony. Dla niektórych 150pln to jest > 50 bochenków > chleba, 30 kostek masła itp... To nie kupuje sie samochodu. To moze na OC jeszcze oszczedzic i nie placic ? Ile to jest litrow mleka ? > Więcej miejsc parkingowych (NIEPŁATNYCH!!!!!!!) i po kłopocie! GDZIE kretynie ? GDZIE chcesz te miejsca zrobic skoro osiedla sa zatloczone? I KTO za to zaplaci ? Teoretyk gminny sie znalazl. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 23:10 > Problemem jest brak miejsc parkingowych! A skąd. Przecież teraz można parkować bez problemu wszędzie gdzie się wjedzie autem. Na chodniku, trawniku, przejściu dla pieszych, na znaku P-21, na przystanku... i nikt się tym nie przejmuje. Tak więc spoko - parkuj dalej jak parkowałeś. Nic ci nie grozi. To jest POLSKA. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 06.09.10, 10:28 > Problemem jest brak miejsc parkingowych! Nie każdy chce i nie każdego stać na p > łacenie minimum > 150pl misięcznie za parking (rzekomo) strzeżony. Hehehe... :) Nie każdy chce również płacić te 1000 zł za samochód, czy w związku z tym mógłbyś mi podać namiary na swoją brykę i miejsce jej postoju, żebym ją mógł sobie wziąć za frajer? Pojeżdże trochę, i oddam. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Policja nie interweniuje na drogach publicznych, 03.09.10, 19:52 więc niby dlaczego mieliby nagle zacząć reagować na drogach prywatnych? Wrocła, ul. Micińskiego, 50 metrów od komisariatu. Codziennie kilkadziesiąt samochodów zatrzymuje się na zakazie, policja z posterunku na pl. Piłsudskiego każdego dnia wielokrotnie tamtędy przejeżdża. I co? I nic. Olewają łamanie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l uliczki jak uliczki ale co z trawnikami? 03.09.10, 20:01 zastawione są wszystkie, zajechane i zamienione w błotniste place. Nie można przejść alejką czy drogą osiedlową, trawnikiem też już się nie daje. Na oko 10 % tych pojazdów nie ruszało z miejsca od roku, niektóre przyspawane na amen do gruntu lub asfaltu Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l kogo stać na autko niech buli za parking 03.09.10, 20:04 szczególnie ci którzy mieszkaja na blokowiskach i maja po TRZY pojazdy. Jeden do pracy, drugi na wakacje, trzeci do kościoła ;)) a znam takich którzy mają jeszcze czwatry jako magazyn części AC z jakiej racji? OC, no nie za graty 15 letnie i starsze Odpowiedz Link Zgłoś
mundek.88 Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych uliczek 03.09.10, 20:32 Spokojnie. Na razie nic się nie zmieni i dziennikarze niech nie krzyczą hurraaa. Pomimo, że od jutra wchodzi w życie ustawa brak jeszcze przepisów wykonawczych do niej oraz odpowiedniego oznakowania dróg na osiedlach. W związku z powyższym żaden stróż prawa nie wlepi na razie mandatu łamiącym przepisy ruchu drogowego na osiedlowych uliczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
rocky.bravo Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych uliczek 03.09.10, 20:37 Przepisy latwo zmienic. Tylko gdzie te miejsca do parkowania? Czy ktos naprawde zlosliwie parkuje na ulicy albo zastawia? Po prostu deweloperzy maksymalizuja powierzchnie pod bloki zeby zarobic, a parkingi sa symboliczne, po 10 stanowisk na blok 42 mieszkania... Zart. Mozna budowac autostrady i mozna stawiac fotoradary. Mozna karac kierowcow albo poprawiac im infrastrukture. Tylko my nie mozemy wybrac kraju gdzie mieszkamy.... Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 21:05 pałować, pałować i jeszcze raz pałować! A jeżeli kierowcom nie odpowiada pałowanie to niech spieprzają do pierwszej Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 22:12 Jeżeli devloperzy tak budują, a ich klienci kupują te mieszkania, to czemu masz żal do przepisów i tych co je wdrażają? Zażądaj od devlopera garażu, czy miejsca na parkingu (oczywiście zapłać za nie) i nikt cię nie ukarze mandatem za niewłaściwe parkowanie, czy nie sholuje z drogi pożarowej. Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 22:17 >Po prostu deweloperzy maksymalizuja powierzchnie pod bloki zeby zarobic, a parkingi sa >symboliczne, po 10 stanowisk na blok 42 mieszkania... Zart. Robia to tylko dlatego ze znajduja sie jelenie ktore to kupuja. Proste. Na dodatek sa szczesliwi placac do emerytury polowe dochodu rodziny za klite. Kto by takiej durnoty nie wykorzystal? Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 budżet w POtrzebie, 03.09.10, 20:38 bo tuskomatoslki rzad przewalił kasę więc - kombinują, komu by tu jeszczer przywalić mandat, żeby załatać dziurę. POlowali na rowerzystów, nie uzbierali ile trzeba, wysłąli kontrole do wszelkich możliwych firm, znajomy, który prowadził bar miał kontrolę co pół tygodnia (wszelkie możliwe!!) - też nie pomogło. No to teraz w ramach państwa POlicyjnego będziemy łatali mandaty parkującym pod blokami. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Efekt kryzysu 03.09.10, 20:40 W miarę pogłębiania się kryzysu należy spodziewać się dalszych pomysłów na wydzieranie kasy od ludu. Rząd tylko przyklaśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pinola Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych uliczek 03.09.10, 20:45 Z życia wzięte: na moim osiedlu (dzielnica Poznania) są 3 wieżowce po 130 mieszkań każde. I na te prawie 400 mieszkań przypada - uwaga - 16 miejsc parkingowych. A reszta musi sobie 'radzić'. Nie jestem za parkowaniem na trawnikach, chodnikach, zastawianiem wjazdu etc, ale wlepianie mandatu nie rozwiązuje problemu tylko przesuwa go w stronę posiadacza pojazdu... A masz za to żeś zamarzył o samochodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba Jeszcze nigdzie nie ma tych tzw. stref ruchu...]:) 03.09.10, 21:09 "zarządcy dróg wewnętrznych będą mogli stworzyć tzw. strefy ruchu" hłe hłe hłe... Jeszcze nie ma takich "stref ruchu" Czyli jak nie ma to miejscy strażnicy i policja drogowa nie mają tam czego szukać. Sie pewnie podniecili, że będa premie za mandaty a tu mogą mieć jedynie dużo nieprzyjemności. Akurat właściciel supermarketu marzy jedynie o tym, żeby na parkingu na klienta czyhał policjant czy inny strażnik, wspólnoty mieszkaniowe też się wypną na ten przepis a w wielkich spółdzielniach potrzebna będzie uchwała walnego zgromadzenia. Durny przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Jeszcze nigdzie nie ma tych tzw. stref ruchu. 03.09.10, 21:11 czyli, ze rząd będzie sie musiał w dupę POcałować, bo kasy nie zobaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba Dokładnie. To sowiecki przepis. 03.09.10, 21:25 Ustawodawca jakoś nie pojął, że na terenie prywatnym to właściciel może robić wszystko czego prawo nie zabrania. A prawo może zabraniać czegokolwiek tylko w ściśle określonych przypadkach. Np. aby uniknąć zagrożenia zdrowia i życia ludzi. Dlatego istnieją przepisy o drogach pożarowych, o konieczności zapewnienia dojazdu karetkom pogotowia i takie tam podobne przepisy. Ale gdzie indziej to sobie mogom ludziska parkować jak kcom ]:D Jak się za łby będą brali ,a nie wezwą policjanta, to tez ich prywatna sprawa. Będą chcieli to się umówią nie będą chcieli to się nie umówią. I nie ma tu miejsca dla władzy państwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
nautilus.pompilius Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 21:11 Błędnie przyjmuje się, że każdego frajera stać na samochód, a to nie prawda bo samochodem nie jest jakiś poszwabski wypierdziałek za 3000 zł. Ubezpieczenie OC takiego gówna powinno kosztować tyle, żeby nie opłacało się tego kupować - np. 10 000 zł rocznie. Wtedy okazałoby się, że buraki za 1200 brutto dymają tramwajami a samochody posiadają ludzie, których na to stać. Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Od jutra koniec z zastawianiem osiedlowych ul 03.09.10, 22:19 nautilus.pompilius napisał: > Błędnie przyjmuje się, że każdego frajera stać na samochód, a to nie prawda bo > samochodem nie jest jakiś poszwabski wypierdziałek za 3000 zł. Ubezpieczenie OC > takiego gówna powinno kosztować tyle, żeby nie opłacało się tego kupować - np. > 10 000 zł rocznie. Wtedy okazałoby się, że buraki za 1200 brutto dymają > tramwajami a samochody posiadają ludzie, których na to stać. To jest wlasnie prawda ktorej wielu roszczeniowych "Kiepskich" nie pojmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lesiu_lodz www.parkujeszjakdupek.pl 03.09.10, 21:23 trochę zdjęć jak barany parkują: parkujeszjakdupek.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba Ale nie parkują na twoim, więc o co ten dym? 03.09.10, 21:27 Zostaw roztrząsanie poprawności lub nie właścicielowi terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Ale nie parkują na twoim, więc o co ten dym? 03.09.10, 22:35 Jak Cię ktoś przyblokuje, to nie masz podstaw do jakichkolwiek pretensji pod jego adresem, gdyż nie jesteś właścicielem terenu po którym jeździsz (lub parkujesz), a tylko ten ma w swoich kompetencjach roztrząsanie tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
huston_mamy_problem niekonstytucyjne !! 03.09.10, 21:32 [i][teren prywatny to nie teren panstwowy i tyle/i] Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba Racja. 03.09.10, 22:13 Ale ciemny lud kupi durną argumentację rządu. A może jednak nie, bo nie jest aż taki ciemny? Olać ten przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: niekonstytucyjne !! 03.09.10, 22:54 Spokojnie, jeżeli ogrodzisz ten teren i zamkniesz bramą, to nikt nikomu tam mandatu nie wlepi (możesz wpuszczać kogo chcesz i parkować jak chcesz). Rzecz dotyczy terenów ogólnie dostępnych. Poza tym drogi pożarowe muszą być drożne (nawet w prywatnej firmie). Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba nie muszę grodzić. wystarczy info: prywatne. 03.09.10, 23:07 Nie ma takiego pojęcia: "teren ogólnie dostępny" Odpowiedz Link Zgłoś