tacx 14.01.09, 14:30 Wot i Wowka putin chciał rzucić w juszczenkę gooownem a juszczenko zamknął mu galantnie sracz i jeszcze odciął kanalizację. Mistrzostwo swiata po prostu. buhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zigzaur Skończyła się "słowiańska hojność" ??? 14.01.09, 14:37 No to czym "słowiański przywódca" pozyska innych Słowian, zwłaszcza tych prawosławnych, z Półwyspu Bałkańskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
mg-lex Re: Skończyła się "słowiańska hojność" ??? 20.01.09, 10:40 zigzaur, w imieniu forum na stronie Inosmi.ru Zapraszamy do rozmów. Polskie tłumaczenie artykułów i fora regularnie rozłożone na stronie Inosmi.ru i odsetki dyskusji na forum. Rzeczywiście, wielu uczestników forum, wyraził pragnienie, aby zaprosić Państwa do Rosji o kufel piwa. Jest to czeka na ciebie na forum Inosmi.ru.Proshu Przepraszamy za mój polski. Z poważaniem, Muslim Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 14:40 heyvalera.com/photo/2006/11/061104PutinGazprom.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
maryla3389 Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 14:55 Czytajac artykuly w Gazecie mozna odniesc wrazenie, ze rosyjscy przywodcy zajmuja sie glownie glosnym wyrazaniem niezadowolenia, wykrzywianiem geby, i nie maja poza tym nic swiatu i spoleczenstwu do zaoferowania. W tym ndznym kontekscie nawet kartofel wyglada na wielkiego wizjonera. Ciekawi mnie, ile ten portret ma wspolnego z rzeczywistoscia. Czy w Rosji naprawde niz pozytecznego sie nie dzieje, czy to Gazeta przegina z filtrowaniem i walkuje do znudzenia kazdy negatywny news? Czy w tak duzym kraju moze dziac sie cokolwiek pozytywnego? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 14:59 Czy w tak duzym kraju moze dziac sie cokolwiek > pozytywnego? Właśnie się dzieje. 20 lat wstają z kolan przy "pomocy" czekistów . A wkrótce padną na ryj i wierzgną walonkami. To już końcówka :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:25 moim zdaniem to co się dzieje, to jednak prosta kontynuacja tego, co zaczęto w gruzji, polityka putina jest zdaje się prosta, jak cep: odbudowa imperium za wszelką cenę, teraz czas na zblatowanie ukrainy i to wszystko najwyżej częściowo ma związek z kryzysem gospodarczym. wycieczki moskwy w stronę gruzji czy ukrainy to trochę jak próba odzyskania Zachodu przez Bizancjum za Justyniana w VI wieku, ale kudy Putinowi do Justyniana... i niech putinowi wyłożą ten przykład jacyś jajogłowi, bo dalej to idzie tak: kosztowne próby pozwoliły odzyskać południową Italię plus Iberię czyli dzisiejszą Hiszpanię oraz okrawki Afryki - ale finansowo zrujnowały cesarstwo, w konsekwencji prowadząc niemal do jego upadku, a rujnujące gospodarczo i dosyć szczątkowe zdobycze szybciutko z powrotem odpadły, już na zawsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 15.01.09, 11:34 ooo, a po dzisiejszych newsach widać ten cep w łapsku putina jak nagan w ręku enkawudzisty. Pod Northstream ta cała awantura, jak się go zbuduje to wtedy się Małorosję odetnie i rzuci na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:08 owszem, w porównaniu do epoki Breżniewa poprawiła się sytuacja materialna ludności, są nieliczne media opozycyjne; poza tym są fałszowane wybory, mordowani są opozycyjni dziennikarze, politycy i biznesmeni, władza nabija kieszenie dolarami (fiutin ma majątek ok. 40 mld.$), armia rosyjska rdzewieje, coś jeszcze? wnioski nasuwają się same, lepiej mieć demokratycznego i bogatego sąsiada niż kraj wstrząsany kryzysami, lepiej dla nas i Europy, ale jeżeli tak dalej pójdzie to za sąsiadów będziemy mieli Chińczyków, a tego tym bardziej nie chcę :) www.dziennik.pl/dziennik/europa/article110875/Rosja_i_Chiny_zagrazaja_swiatu.html Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:23 Co ciekawe, nie myśli nawet o zamianie na euro, jeny, juany czy franki szwajcarskie. Nie chcesz Chińczyków, to rozważ imperium tureckie. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:25 nie rozśmieszaj mnie zigi, osmańskie imperium to prehistoria Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:30 Ale przecież jakoś trzeba zapełnić próżnię! Turcja ma rozwijającą się gospodarkę, zdrowy ustrój, rosnącą liczbę ludności oraz wiele pobratymczych ludów w Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:37 waćpan raczysz jak zwykle żartować, to państewko, stojące jedną nogą w islamizmie (premier Erdogan) i drugą w Europie, nie mogące się zdecydować w którą stronę, wejdą za 20 lat do EU i tak się to skończy, bogaci ? Gastarbeiterami :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:42 Państewko? 80 mln ludzi to państewko? To tyle co Niemcy a więcej niż Francja czy Włochy. Kto ma więcej w sąsiedztwie? Do tego armia umiejąca walczyć z Moskalami. Nie mogące się zdecydować? Turcja CHCE do UE. Przeciwstawiają się głównie Francja i Niemcy, zazdrosne o swą pozycję. Turcja niegdyś eksportowała gastarbeiterów do Niemiec ale to były lata siedemdziesiąte. Ci ludzie nauczyli się niemieckiej pracy i pootwierali firmy u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:53 > Państewko? 80 mln ludzi to państewko? To tyle co Niemcy a więcej niż Francja cz > y > Włochy. Kto ma więcej w sąsiedztwie? > Do tego armia umiejąca walczyć z Moskalami. w porównaniu do Europy, USA, Rosji, Chin to karzełek, z Moskalami to oni mogą ewentualnie amerykańskimi rakietami powalczyć Nie mogące się zdecydować? > Turcja CHCE do UE. Przeciwstawiają się głównie Francja i Niemcy, zazdrosne o sw > ą > pozycję. nieprawda, że się przeciwstawiają, negocjacje utknęły z powodu Cypru i wolności obywatelskich >Turcja niegdyś eksportowała gastarbeiterów do Niemiec ale to były lata > siedemdziesiąte. Ci ludzie nauczyli się niemieckiej pracy i pootwierali firmy u > siebie. pracowałem też w tureckich firmach, najwięksi złodzieje, płacą grosze, zatrudniają nielegalnie swoje rodziny pobierając bezrobocie (najczęściej), poważnych tureckich firm jest kilka, ale to zupełne wyjątki Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 16:05 Europa nie jest jednolitym państwem. Gdyby Turcja weszła do UE, to miałaby drugie a wkrótce pierwsze miejsce w liczbie ludności. W Berlinie tego nie chcą. W Paryżu i Rzymie również. Turcja 80 mln, Rosja 140 mln. Z tą różnicą, że Turcja jest względnie jednolita etnicznie a Rosja nie. Ludność Turcji szybko rośnie, ludność Rosji maleje. Chiny i USA to nie ten region. Co do rakiet, to wolałbym, aby miała je Turcja niż Moskwa. A może Turcja cicho popiera atomowe aspiracje Iranu, żeby w odpowiedniej chwili... ? Ja mam na myśli gospodarkę turecką jako całość. Mają przemysł na zupełnie dobrym poziomie. Co do Cypru to słuszna uwaga. Ale jednocześnie dowód, że weszli w 1974 i żadna siła ich stamtąd nie wykurzy. W razie konfliktu o Krym wolałbym tam widzieć Turków niż Moskali. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 16:18 > Europa nie jest jednolitym państwem ale będzie, nie ma innego wyboru, chociaż w różnorodności piękno :) Europa bierze Turcję na wstrzymanie, ostatnio zrobili się państwem wyznaniowym...asmall to dobrze opisał, Turcja prowadzi politykę konfrontacji i na dobre jej to nie wyjdzie, jest sporo ludzi tureckiego pochodzenia w Niemczech,którzy bardzo dobrze się zasymilowali (szefem Zielonych został Turek urodzony w Niemczech), mają też niezłych pisarzy Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 15.01.09, 10:37 "Turcja jest względnie jednolita etnicznie" Oczywiscie! Niech Pan to powie.. Kurdom! :-))) "Mają przemysł na zupełnie dobrym poziomie." Oczywiscie! Niech Pan "wygoogla" kto jest wlascicielem absolutnej wiekszosci kombinatow metalurgicznych w Turcji. Ale Pan sie zdziwi.. "W razie konfliktu o Krym wolałbym tam widzieć Turków niż Moskali." W historii, Turcy tyle razy dostawali od Rosji w d.. ze strach do ruskich maja w genach. Moldawia, Ukraina, Krym, Kaukaz - to terytoria w wiekszosci wydarte Turkom w rezultacie zwycieskich wojen.. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Turcja się chwieje ... 14.01.09, 15:44 " Zastraszanie świeckiej opozycji i szybka islamizacja Turcji ma jednak kluczowy wplyw na turecka politykę zagraniczną i zadaniem Zachodu ma być przemyślenie sensu utrzymywania 'specjalnych więzów' z państwem, które w kluczowych sprawach zgadza się ze stanowiskiem Teheranu a nie Brukseli. Autorka sugeruje wręcz rozpoczęcie dyskusji nad usunięciem Turcji z NATO i zerwaniem negocjacji akcesyjnych z UE. Dowody? A) Iran 1)Turcja jako jedyne państwo NATO popiera prawo Iranu do rozwijania cywilnej technologii nuklearnej i najbardziej zdecydowanie opowiada sie przeciwko jakiejkolwiek interwencji zbrojnej Izraela czy USA w tym państwie. 2)Turcja lamie amerykański zakaz dokonywania inwestycji w irańskim sektorze energetycznym i szykuje się do podpisania wartej 3.5mld$ umowy na eksploatację pól gazowych w pd. Iranie.- gdzie tu miejsce na solidarność państw zachodnich? 3)Turcja jako pierwsze państwo członkowskie NATO zaprasza do zlożenia wizyty u siebie prezydenta Ahamdzinedżada- to dobra okazja do zebrania sie tlumów na trasie jego przejazdu przez Sultanahmet i triumfalnego powitania gościa okrzykami 'Bądź przeklęty Izraelu', 'Bądź przeklęta Ameryko' ::) B)Kaukaz- Turcja w momencie nawrotu do zimnowojennej retoryki i potrzeby zjednoczenia zachodu wobec ekspansywnej polityki Rosji w regionie czarnomorskim zachowuje pozycje neutralną, ograniczając sie do apelowania o pokój i w ten sposób oslabiając możliwość NATO przeciwstawienia się polityce Moskwy C)Sudan- premier Erdogan zlozyl kilka miesięcy temu wizytę w Chartumie, a w przyszlym miesiącu prezydent Omar al-Baszir, oskarżany o zbrodnie ludobójstwa w Darfurze, odwiedzi Turcję. Dobra okazja do nawiązania kontaktów gospodarczych- wbrew stanowisku USA i państw UE. D)Hamas- Turcja jako pierwsze po Iranie i Rosji państwo niearabskie nawiązalo kontakty z Hamasem po wyborach w 2006r., oczywiście ponownie wbrew naciskom Waszyngtonu i Brukseli. E)Afganistan - wbrew naciskom NATO i USA Ankara odmawia wzmocnienia symbolicznego konthngentu tureckiego w Afganistanie i zmiany jego profilu z 'odpoczywającego w bazach' na 'zwalczający talibów'. OK, może cos przeoczylem, Afganistan dodalem sam od siebie. Dluga lista problemów, w ktorych jednosc wspolnoty transatlantyckeij jest sprawa kluczowa. Turcja we wszystkich tych sprawach popiera stanowisko Moskwy i Teheranu. Być może leży to w interesie narodowym Turcji, być może nie jest on już zbiezny z interesem USA czy Zachodniej Europy. W takim razie- jaki jest sens dalszego utrzymywania 'bliskich związków'? Może czas na wymianę sojuszników? Turcja wychodzi z NATO, USA buduje swoją pozycje na Bliskim Wschodzie w oparciu o niepodlegly Kurdystan (na razie iracki, a w przyszlosci... kto wie? może siegający Malatyi, Urfy i Erzincanu?)." www.arabia.pl/smf/index.php?action=printpage;topic=6536.0 :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Turcja się chwieje ... 14.01.09, 15:52 To jest postawa wyczekująca. Czas pracuje na niekorzyść Rosji a na korzyść Turcji. Zawsze śmiertelnym wrogiem Turcji była Rosja. Zawsze Konstantynopol był głównym marzeniem carów. Nie Berlin, nie Wiedeń. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Turcja się chwieje ... 15.01.09, 10:41 Jek nigdy - jestem z Panem zgodny! Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Turcja się chwieje ... 15.01.09, 10:42 Mialem na mysli asmall4 - a :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maryla3389 Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:29 To prawda, ze w Rosji jest bardzo zle, ale mam wrazenie, ze nagonka medialna na Rosje tez donikad nie prowadzi, a jesli jest tak, ze wszystkie wiadomosci z Rosji filtruje sie, podkreslajac tylko te negatywne, to jednak jest to do pewnego stopnia nagonka. Znam wielu inteligentnych Rosjan, i wprawdzie niektorzy patrza z zazenowaniem na to, co sie dzieje, ale wiekszosc reaguje defensywnie, poczuwaja sie w obowiazku stawac po stronie swojego rzadu i bronic slusznosci jego decyzji w odpowiedzi na nieustanna krytyke. Znam tez wielu Chinczykow, ktorzy reaguja podobnie (z placzem i zloscia wlacznie) na probe dyskusji na temat sytuacji politycznej w Chinach. Jesli cokolwiek w tych krajach ma sie kiedys zmienic, to nie stanie sie to za sprawa naganiaczy z Gazety, tylko za sprawa tych wlasnie Rosjan czy Chinczykow, wiec to na ich opinie trzeba wplywac. Czy jesli Ty czytalbys Rosyjska gazete, albo rozmiawial z Rosjanami, i slyszal na okraglo same tylko negatywne newsy, okraszane inwektywami w rodzaju Polaczek itp., to tez bylbys obiektywny, czy raczej reagowalbys emocjonalnie? Ta polityka opluwania jest krotkowzroczna. Mozna chyba podawac dokladnie te same newsy w taki sposob, aby z jednej strony przekaz byl bardziej czytelny, a z drugiej strony moze przynajmniej udawal obiektywizm. Moze powinno byc wiecej faktow, racji obu stron opartych konkretnymi danymi i cytatami. Jesli ta kwestia jest tak wazna, to dlaczego nie mialyby obowiazywac w tej kwestii standardy podobne, jak w publikacjach naukowych? Piszac takie artykuly, nawet dla polskiego czytelnika, nalezaloby posatwic sie w styacji Rosjanina czytajacego to, albo dyskutujacego z Polakiem, ktory naczytal sie takiej codziennej polskiej prasy, i zastanowic sie, jak podejscie tej osoby sie zmieni pod wplywem zaslyszanych informacji i argumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:46 "naganiaczy z Gazety" a kto tu nagania ? to są wszystko fakty, dane z Rosji nie są wiarygodne, gdyż nie poparte przez niezależne Instytuty (których na Zachodzie jest bez liku, wyciąga się zawsze średnią)ty je też interpretujesz, ale na początek zdecyduj się czy jesteś kobietą, czy mężczyzną marylku :) na pewno ci to pomoże w jaśniejszej ocenie sytuacji, bo tak ładnie zaczęłaś , a teraz już przynudzasz :( co twoi znajomi sądzą ? ano inaczej niż moi :)a teraz parę medialnych faktów, czy myślisz, że to wszystko to nagonka ? a jeżeli to na kogo.... pl.youtube.com/watch?v=RpuEW7GUHtM Odpowiedz Link Zgłoś
maryla3389 Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 16:11 Nie musisz mnie przekonywac, bo Rosyjskie argumenty tez mnie nie przekonuja i z zasady jestem tutaj raczej po stronie zachodniej cywilizacji. Chce tylko zwrocic uwage na fakt, ze odbior tych wszystkich wiadomosci, nawet, jesli wszystkie sa prawdziwe, czemu absolutnie nie przecze, jest jednoznacznie negatywny, i ze nawet inteligentni, obiektywni ludzie reaguja emocjonalnie. Nie wiem, jakie sa reakcje na konflikt gazowy, staram sie nie poruszac tych kwestii, bo bardziej zalezy mi na zdrowych stosunkach z przyjaciolmi niz na forsowaniu jakichs racji. O tym, ze reakcje sa emocjonalne, mialem okazje sie przekonac wiele razy w przeszlosci. To jest ewidentne po pieciu minutach dyskusji w przypadku 99% osoob. Sam sprobuj, jesli nie wierzysz. Atmosfera na forum, gdzie dyskutuja praktycznie dwa obozy, jeszcze to pogarsza (fakt, ze kreuja to glownie naganiacze w rodzaju eva15, zapewne celowo polaryzujac opinie, i doskonale im sie to udaje). Nie twierdze wcale, ze wiem, jak rozwiazac ten problem, chce tylko zwrocic na niego uwage. Moze przesadzam nazywajac to nagonka, ale Rosjanin czytajacy Gazete tak moze sie czuc. Zakladajac, ze wszystkie negatywne newsy sa prawdziwe, czy mozna zrobic cos, zeby uniknac emocjonalnej i defensywnej reakcji Rosjanina czytajacego Gazete i forum? Odgnorne zwiekszenie liczby pozytywnych newsow do pewnego poziomu brzmi troche jak sowiecka propaganda, wiec to moze nie jest najlepsze rozwiazanie, ale wracajac do pierwszego pytania zastanawiam sie, czy naprawde nie ma nic pozytywnego, o czym mozna byloby i warto byloby pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Marylek, nie pieprz tych głupot i 14.01.09, 16:27 paszoł won nazad na Łubianku, w kantynie kończy się obiad, kotleta nie dostaniesz... Odpowiedz Link Zgłoś
maryla3389 Re: Marylek, nie pieprz tych głupot i 14.01.09, 16:39 Stad do Moskwy mam jakies 8000km, wiec na obiad juz raczej nie zdaze, ale dziekuje za troske. Milo wiedziec, ze rasowy polski katolicko-narodowy faszysta dba nawet o los bliznich zza Buga. Wiecej takich wizjonerow jak Ty, i bedzie zylo nam sie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 16:27 i co ja zrobię, że brak newsów pozytywnych ? smutne, ale prawdziwe, takie fora są zazwyczaj emocjonalne, są dodatkiem do artykułów, cenię GW, że pozwala się na tak wiele opinii, na innych forach cenzura nie dopuszcza niektórych wypowiedzi do publikacji, jestem tu już parę lat, ludzie przychodzą, odchodzą, zmieniają nicki, ale poziom jest znośny :) Odpowiedz Link Zgłoś
maryla3389 Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 16:40 Fair enough :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
maryla3389 Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 16:14 Nie musisz mnie przekonywac, bo Rosyjskie argumenty tez mnie nie przekonuja i z zasady jestem tutaj raczej po stronie zachodniej cywilizacji. Chce tylko zwrocic uwage na fakt, ze odbior tych wszystkich wiadomosci, nawet, jesli wszystkie sa prawdziwe, czemu absolutnie nie przecze, jest jednoznacznie negatywny, i ze nawet inteligentni, obiektywni ludzie reaguja emocjonalnie. Nie wiem, jakie sa reakcje na konflikt gazowy, staram sie nie poruszac tych kwestii, bo bardziej zalezy mi na zdrowych stosunkach z przyjaciolmi niz na forsowaniu jakichs racji. O tym, ze reakcje sa emocjonalne, mialem okazje sie przekonac wiele razy w przeszlosci. To jest ewidentne po pieciu minutach dyskusji w przypadku 99% osoob. Sam sprobuj, jesli nie wierzysz. Atmosfera na forum, gdzie dyskutuja praktycznie dwa obozy, jeszcze to pogarsza (fakt, ze kreuja to glownie naganiacze w rodzaju eva15, zapewne celowo polaryzujac opinie, i doskonale im sie to udaje). Nie twierdze wcale, ze wiem, jak rozwiazac ten problem, chce tylko zwrocic na niego uwage. Moze przesadzam nazywajac to nagonka, ale Rosjanin czytajacy Gazete tak moze sie czuc. Zakladajac, ze wszystkie negatywne newsy sa prawdziwe, czy mozna zrobic cos, zeby uniknac emocjonalnej i defensywnej reakcji Rosjanina czytajacego Gazete i forum? Odgnorne zwiekszenie liczby pozytywnych newsow do pewnego poziomu brzmi troche jak sowiecka propaganda, wiec to moze nie jest najlepsze rozwiazanie, ale wracajac do pierwszego pytania zastanawiam sie, czy naprawde nie ma nic pozytywnego, o czym mozna byloby i warto byloby pisac... (Jezeli ma to dla Ciebie jakies glebsze znaczenie, to jestem mezczyzna, ale nie potrzebuje sie w tym jakos szczegolnie utwierdzac dobierajac meski nick.) Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 16:44 >akladajac, ze wszystkie negatywne newsy sa prawdziwe, czy można zrobic cos, zeby uniknac emocjonalnej i defensywnej reakcji Rosjanina czytajacego Gazete i forum? Rosjanin powinien zdawać sobie sprawę jak ich widzimy, z tego co wiem jesteśmy u nich o wiele brutalniej traktowani (także na forach), uważam, że GW jest w miarę tolerancyjna i powściągliwa w opiniach na temat Rosji, i spełnia pożyteczną funkcję w obopólnym porozumieniu, prawie nikt nie występuje tu pod swoim prawdziwym nazwiskiem, ale sprawa płci jest sprawą delikatną i wzbudza czasami niepotrzebne emocje jako przykład "defensywa" Rosjanina... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=89735852&a=89743118-- Jeśli religia staje się przyczyną nieprzyjaźni, nienawiści i podziału, lepiej, gdyby nie istniała i odejście od niej byłoby prawdziwym aktem religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 16:32 Marylek, skażi łuczsze, pażausta, kto tam u was na Łubiankie nasrał w bałałajku? Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:22 Krym tez jest prezentem Rosji dla Ukrainy! Radze "abhaodowi" siegnac do podrecznika najnowszej historii (czasy N.S.Chruszczowa) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:28 Tak jest, moskalska flota paszła won z Krymu. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: prezenty się skończyły-wynocha z Krymu 14.01.09, 15:30 szanowny kolega chciałby "zinterpretować" historię jak fiutin najnowszą umowę z Ukrainą ? scenariusz Osetii Płd. się kłania, tym razem fiutinowi nie przejdzie kąsek przez gardło www.robertamsterdam.com/polska/stalin_putin.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
justlikeyouimagined Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 14:43 Na stronie głównej wali wręcz po oczach słowo 'pieniądzy'... Niech ktoś to poprawi... Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 14:44 Właśnie , prezenty w postaci niskich cen ropy , gazu i ich transportu też . Ukraina i Mongolia są w WTO ,a kacapia nie :) Ruscy są poza nawiasem świata i tak już pozostanie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Miedwiediew: prezenty się skończyły 15.01.09, 11:42 "Ukraina i Mongolia są w WTO ,a kacapia nie :)" Ech, gdyby Pan wiedział, ile trudu kosztowało Rosjan spreparowanie wiarygodnych przyczyn odwlekania wstąpienia ich do WTO... W tych gierkach i Ukraina i Polska i Gruzja tańczyła pod ruską muzykę :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Kacapie, zapłać najpierw za okupację, Holodomor, 14.01.09, 14:49 za Kołymę, 50 straconych lat, za Katyń i wszystko inne. Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Kacapie, zapłać najpierw za okupację, Holodom 14.01.09, 15:07 Ta, każdy w ten sposób będzie za coś musiał zapłacić, a gaz jest potrzebny teraz. Tylko problem jest w niewypłacalności Ukrainy i w problemach Rosji z niskimi cenami ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Rosja mogłaby być potęgą w czymś bardzo 14.01.09, 15:16 waznym, to jest produkcji zywnosci. Dobrze przeprowadzona reforma rolna w ciągu 10 lat zrobiłaby z Rosji jednego z najwiekszych eksporterów zboza, mięsa i cukru na swiecie. Na surowcach kacapy nigdy się nie dorobią. Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Rosja mogłaby być potęgą w czymś bardzo 14.01.09, 15:22 Ale to ich problem. Tera jest potrzebny GAZ. Jakby ukraińce zreformowali swój przemysł pewnie teraz by nie plajtowali. Ale to też nie nasz problem. Mają zapewnić tranzyt i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Niewydolność Ukrainy to inny problem. 14.01.09, 15:25 Naszym obowiązkiwem jest jednak wspierac Juszczenkę na zasadzie "To głupiec ale to nasz głupiec" Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Niewydolność Ukrainy to inny problem. 14.01.09, 15:41 Jak można go wesprzeć? Tylko finansowo. Czemu więc nie widzę ochotników do nalewania kasy do Ukraińskiego budżetu? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosja mogłaby być potęgą w czymś bardzo 14.01.09, 15:32 Na co ty liczysz? Rolnictwo wymaga chociaż odrobiny pracowitości, solidności, etyki, uczciwości. Tego w Rosji nie ma. Wolą wyławiać rybki. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Jako chłopak ze wsi powiem ci jedno. 14.01.09, 15:36 Rolnictwo wymaga jasno określonej sytuacji, do kogo ziemia należy, kto ją uprawia, itp. Kultura pracy, czy raczej zupełny brak tej kultury u Rosjan to sprawa poboczna. Zachodni farmerzy, już zresztą obecni w rosji, miejscowe spólki, miejscowi rolnicy, gdyby mieli ziemię na własność, zrobiliby z Rosji prawdziwy spichlerz Świata/ Podobnie, tylko że na mniejszą skalę jest też z Ukrainą. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jako chłopak ze wsi powiem ci jedno. 14.01.09, 15:49 Czyli problem nie do przeskoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Rosja mogłaby być potęgą w czymś bardzo 14.01.09, 16:27 Ależ Rosja jest jednym z największych producentów zboża. Eksportuje tyle mniej więcej ile Polska produkuje. Że może być lepiej? Pewnie. I jest coraz lepiej. Tyle, że czasu kijem nie popędzisz. To jest proces długotrwały. Odpowiedz Link Zgłoś
anakonda22 Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 14:50 ..POZDRAWIAM cenzora TEJ STRONKI...ZNÓW MNIE WYGUMKUJESZ?.. Odpowiedz Link Zgłoś
dkrytyk55 Dlaczego L.Kaczyński gości Juszczenkę,a Węgry nie? 14.01.09, 14:50 Kaczyńscy jeszcze raz dowiedli,że mają w dupie Polskę i Polaków a tym bardziej UE,popieranie Ukrainy,która blokuje gaz jest dla nas samobójstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Cicho kacapie! 14.01.09, 15:02 dkrytyk55 napisał: > Kaczyńscy jeszcze raz dowiedli,że mają w dupie Polskę i Polaków a tym bardziej > UE,popieranie Ukrainy,która blokuje gaz jest dla nas samobójstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
wilk_z_wolfow Juszczenko i Miedwiediew graja bardzo ostro ... 14.01.09, 15:03 Tymoszenko i Putin tez . A Lech Kaczynski staje sie strona w walce dwoch cwaniakow o kase . Niedobrze . Czy nie warto usunac sie w cien stamtad kontrolowac przebieg wypadkow ? A moze nie chodzi o gaz ? Moze chodzi o Odesse ? Nie wiem , ale chyba gajowy ma cos wiecej do powiedzenia , moze tam trzeba szukac odpowiedzi , tylko czy bedzie ktos odwazny i pocaluje go w ......reke ? Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 14:53 Dobre, nie ma jak trochę hipokryzji podszytej bezczelnością: "- Żadne państwo nie ma prawa brać innych państw jako zakładników. Nie można w ten sposób wykorzystywać swojej roli państwa tranzytowego - podkreślił Putin po spotkaniu z premierami Bułgarii, Mołdawii i Słowacji." I zapomniał dodać, że sam zatrzymał, zakręcając kurek, praktycznie cały tranzyt gazu z Azji Środkowej? A o tym że wymusił na wielu krajach z tamtego regionu niekorzystne dla nich umowy za przesył gazu do Europy - wykorzystując monopol Rosji na rury przesyłowe - też im wspomniał? I że płaci im grosze w porównaniu z cenami jakie dyktuje Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
maryla3389 Re: Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 15:03 No wlasnie, czy dziennikarze Gazety nie mogliby wysilic sie troche i sprobowac zestawic najwazniejsze fakty w tym kontekscie. Widzac 800- ny artykul na temat gazu z Rosji, nie moge oprzec sie wrazeniu, ze ten artykul, relacjonujac beznamietnie kolejny news, nie rozni sie niczym od 799 poprzednich. Na pewno jest ktos, kto sledzi ten temat z troche wieksza uwaga niz wiekszosc na tym forum, i moglby postarac sie o zorganizowanie i podsumowanie tych newsow i troche pelniejsze opracowanie tematu. Gazeta niby jest opiniotworcza, a robi to dosc nieudolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Marylek, skażi łuczsze, pażausta, kto tam u was na 14.01.09, 22:10 Łubiankie nasrał w bałałajku? zyks Czy po takiej odpowiedzi Prawdziwego Polskiego Patrioty dalej sie dziwisz "naganiaczce" Evie ? Nie wymagaj od koltunstwa czy to Tadziowego czy GW rzeczy niemozliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
pomysl.po.wypiciu Koniec prezentów? A białoruś ile płaci za gaz? 14.01.09, 14:54 panie Miediejew? i dlaczego tak malo? bo caluja d...? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Ruskie to duraki i tak zostanie :) 14.01.09, 14:57 Teraz szukają pieniążków barany ? To ciekawe :) Bo jeszcze niedawno umorzyli długi przyjaznym Sojuzowi kraikom :) - Libii 4.6 mld$ - Algierii 4.7 mld$ - bratniemu Irakowi 12 mld$ - bratniej Syrii 13 mld$ można by jeszcze długo wymieniać . Frajerzy myśleli ,że ropa będzie zawsze po 150$ ,a gaz po 500$. Ale jak to u ruskich , ich przewidywania zawsze biorą w łeb :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ruskie to duraki i tak zostanie :) 14.01.09, 15:37 A ile jeszcze szło na Al-Kaidę, na Leppera, na Gerdzia? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 to niestety prawda :( 14.01.09, 16:26 "Nikt nie ma już chyba wątpliwości, że dzisiejsza Rosja to ZSRR bez maski ideologii. Można powiedzieć, że opadły wszystkie koturny i ornaty komunistycznej pseudoreligii, a został tylko nagi szkielet dawnego imperium: aparat przemocy, który wystąpił jawnie. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do kalibru moralnego obecnej ekipy rządzącej w Moskwie, niech wystarczy tylko jeden przykład. W sierpniu 2000 r. państwowa ORT pokazała bombardowanie dużej wioski czeczeńskiej rakietami TOS-1 wypełnionymi łatwopalną cieczą i pociskami Toczka-U, które rozsiewają szrapnele pokrywające obszar 7 hektarów. Są to czyny sprzeczne z Konwencją Genewską z 1980 r. Jeśli zostało to zaaprobowane przez Putina, winien on jest bez wątpienia czynu określanego jako „terroryzm państwowy”. Nie wymyślił go jednak - podobnie jak i rosyjskiego zamiłowania do metod terrorystycznych. Jeśli chodzi o ich wersję bolszewicką, to trzeba się cofnąć do roku 1905. Wtedy to Lenin, rozgrzany rewolucją, napisał broszurę dla bojowników o sprawiedliwość społeczną. „Wielkie historyczne kwestie mogą być rozwiązane wyłącznie siłą. (...) To, co nas interesuje, to walka zbrojna. Powinna ona być prowadzona przez pojedynczych ludzi i małe grupy, częściowo do organizacji rewolucyjnych a częściowo nie. (...) Grupy te muszą natychmiast rozpocząć szkolenie wojskowe. Niektórzy mogą od razu podjąć się zabicia szpiega lub wysadzenia posterunku policji, inni obrabować bank. (...)” – pisał." www.polskieradio.pl/krajiswiat/archiwum/TematTygodnia/art.aspx?aid=524&s=TematTygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
mako75 Re: Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 15:03 Wot prezenty się skonczyły. pamięta miedwiediew na polecenie kogo gaz przestał płynąć??? I za te przerwe (na polecenie putinka- przypominam) bedzie musiał gazprom zapłacić europie, bo jak sam prezydent stwierdził prezenty sie skońzyły. Odpowiedz Link Zgłoś
mut Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 15:10 ruski to jednak 5 min nie wytrzyma żeby nie kłamać..... Odpowiedz Link Zgłoś
entelygent Obłuda Putina i tego drugiego nie zna granic... 14.01.09, 15:10 Wiem, że to trochę onetowy komentarz, bo niczego nowego nie wnosi, ale po prostu nawet nie wiem, jak to skomentować... Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Było nie popierać Juszczenki i Julii 14.01.09, 15:22 No to ładnie się UE przejechała - a Polska była w awangardzie "przyjaciół". Teraz powinno się wobec Ukraińców wyciągnąć retorsje. Odpowiedz Link Zgłoś
artctrl Re: Było nie popierać Juszczenki i Julii 14.01.09, 15:35 calą ta sytuacje sprokurowali rosjanie! Zamiast rozmawiac zakrecili kurek. Nie przewidzieli jak potoczą się wypadki. Zagonili sie sami w kozi róg:) A ukraincy postępują bardzo słusznie i pragmatycznie. Maja system przesylowy w ktorym moze znajdowac się albo rosyjski albo ich wewnetrzny gaz. No trudno od nich oczekiwac ze na rzecz Rosji i EU pozbawią cały swoj kraj gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Ukraincy wyjdą na tym do tyłu 14.01.09, 15:47 Jak podpisali umowę że będą obsługiwać tranzyt to mają jej dotrzymywać albo będą płacić kary umowne, które przecież na pewno w umowie były. Ani kraje UE ani Rosja im nie podaruje. A jak będą dalej łamać umowy to im Rosja i UE urządzi embargo na wszystko, oj, będzie bolało. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Moskwa wyjdzie do tyłu: 14.01.09, 15:59 1. Nie ma żadnej wspólnoty interesów między Europą a Moskwą. Moskwa chce sprzedawać drogo, UE chce kupować po cenach rynkowych. 2. UE płaci i wymaga, Moskwa nie wywiązuje się. 3. Moskwa ma płacić Ukrainie za przesyłanie a nie płaci. 4. I zasadnicze pytanie: czy Moskwa w ogóle ma gaz? Odpowiedz Link Zgłoś
artctrl Re: Ukraincy wyjdą na tym do tyłu 14.01.09, 16:00 1) ponoc sąd ukrainski stwierdzil ze podpisane umowy tranzytowe z rosja (czy tez jakas spolka szwarcarską) sa niezgodne z prawem ukrainskim. 2) Rosjanie chca sprzedawc Ukrainie gaz po cenie rynkowej ale oplaty za tranzyt chca placic smiesznie niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Coraz bardziej lubie Rosjan. Sa konkretni. 14.01.09, 15:27 Chcesz cos ode mnie, to plac. I tak ma byc we wspolczesnym swiecie. I taka wlasnie postawe przyjeli Rosjanie. Pojeli wspolczesne czasy. Gdzie tam do nich tym wszystkim pajacykom w koszulach bez krawatow i przykrotkich galotkach, sliniacych sie jakimis booojczyznianymi haselkami i butnie machajacych przykrotkimi ramionkami. Gdzie tam do nich tym wszystkim golodupcom, co liczyli, ze Bush da na loda. Gdzie tam do nich tym wszystkim karzelkom, krztuszacym sie w zapamietaniu i nienawisci. Ale i karzelki maja swoje zalety. Latwiej im zbierac chrust, nie musza sie tak bardzo schylac. Odpowiedz Link Zgłoś
artctrl Re: Coraz bardziej lubie Rosjan. Sa konkretni. 14.01.09, 15:38 UE chce i dobrze placi za gaz. No i co? Rosja wywiązuje się z kontraktów? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Coraz bardziej lubie Rosjan. Sa konkretni. 14.01.09, 15:53 Jest rzeczą oczywistą, że UE zastosuje zupełnie inne warunki w umowach handlowych z Moskwą. Odpowiedz Link Zgłoś
skynews Re: 14.01.09, 16:09 No właśnie o to dokładnie chodzi: były kanclerz Niemiec Gerhard Schroeder, jest członkiem rady nadzorczej Gazprom'u i również jest w kierownictwie Nord Stream AG z siedziba w Zug (Szwajcaria). Gazprom posiada 51% akcji Nord Stream AG. Jako że budowa rurociągu pod morzem bałtyckim jest bardzo kontrowersyjna i kosztowna trzeba przekonać europejczyków o tym jak celowa to inwestycja z powodu niesolidności Ukrainy i również innych krajów tranzytowych w tym Polski. Niemcy maja się stać centralnym dystrybutorem rosyjskiego gazu po Unii Europejskiej, kontrolując też jego ceny - nie na darmo został zatrudniony G.Schroeder z pensją 2 mil eur w Gazprom'e. Enjoy it ! Odpowiedz Link Zgłoś
roggeven Re: Coraz bardziej lubie Rosjan. Sa konkretni. 14.01.09, 16:31 Diabel stary europejczyku, jak zwykle tkwi w szczegolach.Czy wyobrazasz sobie powiedzmy starego weglarza, ktory na twoim placu wyladuje worki wegla dla Ciebie i sasiadow.Oczywiscie placisz za swoje wory, ale weglarz chce bys na wlasnych barach potachal im ichnie do kazdej bramy. Weglarz oczywiscie za dostawe u sasiadow kasuje. Rosjanie chca by energie potrzebna na przesyl gazu do powiedzmy Polski(wytwarzana poprzez opalane gazem turbiny napedzajace sprezarki) wytwarzali Ukraincy na wlasny koszt-oplaty tranzytowe tego nie pokrywaja Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Coraz bardziej lubie Rosjan. Sa konkretni. 14.01.09, 22:44 > Rosjanie chca by energie potrzebna na przesyl gazu do powiedzmy > Polski(wytwarzana poprzez opalane gazem turbiny napedzajace sprezarki) > wytwarzali Ukraincy na wlasny koszt-oplaty tranzytowe tego nie pokrywaja a kogo to interesuje?widziały gały co podpisywały?widziały i podpisały kontrakt na tranzyt do 2010,niech dokladają z własnej kieszeni jak byli idiotami!a tak w ogóle to podpisali bo byli pewni że będa kradzieżą kompensowac ewentualne straty,nie wyszło rosjanie powiedzieli -niet!no i sprawa się rypła,a turbiny i sprężarki są ukraińskie i nic rosjanom do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Konflikt ukazuje jak slabe jest to "mocarstewko" 14.01.09, 15:51 Ukraina gra bardzo ostro, bo wie, ze: 1. Gazprom musi zaspokoic bardzo duze potrzeby wewnetrzne rosyjkiego rynku (400-500 mld m3/rok) sprzedajac gaz PONIZEJ KOSZTOW. A zima jest ostra. Na Syberii notowano juz -60 tej zimy. Zatem z kazdym dniem Gazprom doplaca do dystrubucji gazu na terenie Rosji i traci kupe szmalu. 2. Gazprom tym samym nie moze sie narazic na utrate pieniedzy z rentownych rynkow UE poniewaz stanie sie de facto bankrutem a to oznacza, ze nigdzie nie bedzie mogl w czasach kryzysu pozyczyc pieniedzy. A juz ma 50 mld USD dlugow. Ukraina moze wytrzymac jeszcze dlugi czas. Podsumowujac. Zalosne rosyjskie panstewko jest mocne na taka Czeczenie czy Gruzje. Ale juz taka Ukraina potrafi stawic bardzo silny opor. A im na Kremlu marzy sie rywalizowanie z USA jak rowny z rownym :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Konflikt ukazuje jak slabe jest to "mocarstew 14.01.09, 16:11 Akurat niedługo Mr. Dick Cheney będzie wolny i do wzięcia. Może jemu powierzyć funkcję ratowania Gazpromu? Za skromne 100 % własności plus dotacje od państwa rosyjskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Gazprom to filia budżetu Rosji 14.01.09, 16:32 1. Gazprom nie musi sprzedawać gazu w Rosji poniżej kosztów. Jest to niezbyt mądry pomysł rządu i w zasadzie im szybciej się od niego odejdzie tym dla wszystkich będzie lepiej. 2. Rosja nie należy do UE i może sobie dotować dowolne firmy dowolnymi pieniędzmi tak że Gazprom z pewnością nie upadnie. 3. Ukraina tylko sobie szkodzi bo zdaje się nie uniknie nie retorsji zarówno ze strony Rosji jak i UE za swoje nieodpowiedzialne postępowanie. Ogólnie Ukraina straci o wiele więcej niż Rosja na tym konflikcie zgodnie z ogólną zasadą, że biednemu wiatr w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Re: Gazprom to filia budżetu Rosji 14.01.09, 16:59 > 1. Gazprom nie musi sprzedawać gazu w Rosji poniżej kosztów. Jest to niezbyt mą > dry pomysł rządu i w zasadzie im szybciej się od niego odejdzie tym dla wszystk > ich będzie lepiej. Jak Ty sobie to wyobrazasz??? Urealnienie cen gazu w Rosji oznacza podwyzke min 2 razy. Od razu masz spoleczny bunt a ceny wyrobow rosyjskiego przemyslu (opartego na gazie) ida w gore jak oszalale. Nikt w czasie kryzysu nie zaryzykuje takiego kroku. Rosja znajduje sie obecnie w fatalnym polozeniu i bedzie jeszcze gorzej, bo kryzys jest gleboki. > 2. Rosja nie należy do UE i może sobie dotować dowolne firmy dowolnymi pieniędz > mi tak że Gazprom z pewnością nie upadnie. Moga sobie dotowac. Problem w tym, ze trzeba miec z czego dotowac. A ceny surowcow nie tylko ropy i gazu ale takze metali leca na pysk. > 3. Ukraina tylko sobie szkodzi bo zdaje się nie uniknie nie retorsji zarówno ze > strony Rosji jak i UE za swoje nieodpowiedzialne postępowanie. To Rosja przegrywa te batalie. To juz jest az nadto widoczne. Tylko slepcy nie wiedza kto zakrecil zawor. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Kiedyś to były prezenty :) 14.01.09, 15:51 Minęły trzy lata i 22 czerwca 1944 roku towarzysze Be- ria i Żukow podpisali rozkaz nr 0078/42 dotyczący likwida- cji Ukrainy. Rozkaz przechowywany jest w (centralnym Ar- chiwum Państwowym Ukrainy - zbiór 1, opis 70, akta 997, strona 91. Dokument był wielokrotnie publikowany, dlatego nie będę przytaczał go w całości. Część wstępna mówi o tym, że „półfaszystowska ukraińska ludność" aktywnie sprzeciwia się władzy radzieckiej, a w szczególności powstawaniu koł- chozów. Na podstawie tego... „ROZKAZUJĘ: 1. Wysiedlić do odległych rejonów ZSRR wszystkich Ukraińców mieszkających pod niemieckimi rządami okupa- cyjnymi. 2. Wysiedlenie dotyczy: w pierwszej kolejności Ukraińców, którzy pracowali i służyli Niemcom; w drugiej kolejności pozostałych Ukraińców, którzy znają warunki życiowe panujące podczas okupacji niemiec- kiej; wysiedlenie rozpocząć po tym, jak zostaną zebrane plo- ny i przekazane na rzecz państwa na potrzeby Armii Czer- wonej; wysiedlenie powinno się odbywać wyłącznie w nocy i niespodziewanie, żeby nikomu nie udało się ukryć i żeby nikt nie mógł się kontaktować z członkami rodziny, którzy są w Armii Czerwonej. 3. Nad czerwonoarmistami i dowódcami z okupowanych terenów ustalić nadzór: w specjalnych wydziałach każdemu z nich założyć akta; wszystkie listy sprawdzać, ale nie przez cenzurę, tylko przez wydział specjalny; wystosować jednego tajnego współpracownika na 5 do- wódców i czerwonoarmistów. 4. Do walk z antyradzieckimi bandami przerzucić 12. i 25. dywizje NKWD. 163 Rozkaz ogłosić dowódcom do dowódcy pułku włącznie. Komisarz ludowy spraw wewnętrznych ZSRR Beria zastępca komisarza ludowego obrony ZSRR marszałek Związku Radzieckiego Żukow". Na szczęście Stalin nie pozwolił :) Odpowiedz Link Zgłoś
woj281 Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 15:58 Ludziska słuchajcie!! Moja babka, chłopka po 7 klasach (pamiętam jako dziecko a mam teraz 65 l.) mówiła na jakiegoś wiejskiego łajdaka, złodzieja, kłamcę, damskiego boksera- AZJATA . Nie wiedziałem o co chodzi. Dopiero gdy podrosłem powiedziała mi trochę o tym rosyjskim narodku. Skąd się wzieło słowa "zaiwanić" - ukraść? itp. Nic a nic nie wierzę tym czubarykom rosyjskim, którzy są teraz u władzy. Kagebista i jego podnóżek. To naród rabów , rozumie i liczy się tylko z silniejszymi gdy im przystawią pistolet do łba. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 16:13 na pewno nie będzie się liczyc z pryszczatym z ukr. i z dwoma kurduplami z wolski. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 16:32 Na gwałciciela też tak mówiła? To by tłumaczyło twoje lekko skośne oczy ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
moped26 Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 16:06 Tych ruskich pajaców kontrolują Niemcy. Jelcyn dostał 28 mld za wyjście z DDR. Tak, że w Polsce nigdy by nie było 81 gdyby nie zachód. Wałęsa dlatego został wybrany, bo w w Polsce rządziła klasa robotnicza. To tak krótko. Mogę więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-888 Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 16:17 To skomplikowana sprawa. Umowa jest umowa i nalezy sie wywiazac.Szkoda tylko, ze inni cierpia na tym - tymbardziej, ze jest zima!! Odpowiedz Link Zgłoś
moped26 Re: Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 16:24 To o co chodzi ?! Razputin łapuwkarz? Może komandosi w Moskwie. To byłoby fajne - światowy polityk w więźieniu? Ale jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
moped26 Re: Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 16:28 Do Guantanamo z nieudacznikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anty-fob Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 16:24 Bardzo prosze tych, ktorzy piszą o kacapach, skończcie z tym banderowskim językiem. To jest polskie forum, tu obowiązuje mam nadzieję polska kultura. Te wasze obelgi wysyłajcie na fora ukraińskie, choć tez nie jestem pewien że was za to pochwalą. Odpowiedz Link Zgłoś
albinnos Re:Cos takiego jak ukrainski narod nie istnieje 14.01.09, 16:35 Nie ma czegos takiego ,tak samo zreszta jak nie ma narodu bialoruskiego.I nigdy nie bylo.To jest po prostu ordynarna proba rozczlonkowania Rosji.Jak Polacy reaguja na proby okreslenia sie przez narod Slazakow?Rosjanie powinni moim zdaniem ostro przypieprzyc tym obu nibypanstwom a przy okazji walnac w Polske i sprawdzic przy okazji , jak daleko sa USA gotowi ryzykowac swoj kraj i umierac za Warszawe wraz z okolicami.Watpie w ich solidarnosc.Wkoncu nie sa juz tak calkiem glupi.Panie Putin, ryzykuj pan. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Odwrotnie, nie ma narodu rosyjskiego 14.01.09, 16:49 Narody żyjące w państwach nazywających się Białoruś i Ukraina to Rusini, naród o tysiącletniej historii. Narody te żyły przez kilkaset lat w jednym państwie z Polakami i Litwinami. Zostały podbite przez moskiewską dzicz pod koniec XVIII wieku i od tego czasu datuje się ich niewola. Nadzieję przynosiły klęski Moskwy w latach 1805, 1807, 1856, 1905, 1914, 1920 i 1941. Niestety, niefrasobliwa Anglia wspierała Moskwę i stąd takie nieszczęścia jak 1812, 1878, 1945. Zaś Moskale to nędzni buntownicy przeciwko prawowitej władzy Jagiellonów i ich następców. To zbieranina rabów i rozbójników a nie naród. Odpowiedz Link Zgłoś
albinnos Re:Sa wszyscy Polacy tak durni jak ty? 14.01.09, 16:56 To by mi co nieco o tej Polsce tlumaczylo, a w zasadzie tlumaczylo by duzo.Z drugiej strony znam paru twoich ziomkow , bystre osoby , choc jest ich naprawde niewiela.Ale ,tak mysle , to lepiej dla waszych sasiadow.Pojdzie latwiej ,jak bedzie juz tak daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re:Sa wszyscy Polacy tak durni jak ty? 14.01.09, 16:59 A co nie wiesz ze Bialorusini i Ukraincy to Polacy az po sam Wladywostok;)))hehe vivat czwarta kaczynskiego!!!;) Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re:Sa wszyscy Polacy tak durni jak ty? 14.01.09, 17:23 Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. Podstawą tego działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty[1], która doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re:Sa wszyscy Polacy tak durni jak ty? 14.01.09, 22:49 asmall4 napisał: > Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich > ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez > wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy > też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. Podstawą tego > działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty[1], która > doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji. no to spadaj trollu i po sprawie! Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re:Sa wszyscy Polacy tak durni jak ty? 15.01.09, 10:42 a ty jeszcze zapiskałeś www.trollske.se/butik/images/Troll-Father-Pappa.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re:Sa wszyscy Polacy tak durni jak ty? 14.01.09, 17:27 a ciebie łubiankowski morderco jeszcze nie zamknęli ? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=89735852&a=89743118 Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re:Sa wszyscy Polacy tak durni jak ty? 14.01.09, 17:33 Co ty, głupku, pieprzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista [...] 14.01.09, 16:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Odwrotnie, nie ma narodu rosyjskiego 14.01.09, 17:23 Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. Podstawą tego działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty[1], która doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
antyreakcjonista Re:Cos takiego jak ukrainski narod nie istnieje 14.01.09, 16:55 Oni wszyscy to Rusini, slowo "ukraina" znaczy "na skraju", wiec wlasciwie "Ukraincow mozemy nazywac tylko tych z zachodniej czesci i to nie wszedzie bo Rusini zakapaccy juz tak nie chca sie nazywac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 "swoimi" się zajmij :) 14.01.09, 17:26 "Nazwa Rosja, którą zaczęto używać pod koniec XV wieku, pochodzi od greckiej nazwy Rusi Rhōs. Zatem Rosja znaczy tyle co "Ruś".[1] O ile etymologia słowa Rosja wydaje się oczywista, o tyle pochodzenie słowa Ruś wzbudza wiele kontrowersji. W historii wywodzono ją od nazwy starożytnego plemienia Roksolanów (hipoteza Sz. Zimorowica), albo od słowa "rossieja" co oznacza "po ziemi, daleko" (hipoteza M. Stryjkowskiego). Współcześni językoznawcy wywodzą najczęściej nazwę Ruś od ugrofińskiego słowa "Ruotsi", które oznacza "mieszkańcy wybrzeża", "brzeżanie". Finowie do dzisiaj nazywają tak również Szwedów, od których słowo to mogli przejąć" Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "swoimi" się zajmij :) 14.01.09, 17:35 Niemieckie słowo "Russ" oznacza sadzę, czyli "Russland" to jest "kraj sadzy", co dowodzi gospodarki wypaleniskowej. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Do premiera Miedwiediewa powinien pojechać 14.01.09, 16:35 Do premiera Miedwiediewa powinien pojechać czołowy polityk międzynarodowy - czyli Pan Prezydent i wyjaśnić mu, jak to jest naprawdę. Mógł go też zaprosić na wiślański zameczek, na spotkanie z Prezydentem Juszczenką - i po sprawie, gaz (haz) zalewa Europę! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur A co? Wenezuela nie zapłaciła za broń? 14.01.09, 16:38 Też mają kłopoty finansowe? Odpowiedz Link Zgłoś
rosolina Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 16:38 Oczywiście, cały świat jest w kryzysie i traci pieniądze, tylko te szuszwole nie mogą się pogodzić ze stratą pieniędzy na cenach ropy, to chcą sobie to odbić na gazie. Ależ ci Europejczycy to głupole, żeby tak się uzależnić od tych kołchoźników. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Miedwiediew: prezenty się skończyły 14.01.09, 17:16 Ależ ci Europejczycy to głupole, > żeby tak się uzależnić od tych kołchoźników. To kacapy są durne jak but :) Żeby 20 lat po 89r nie wybudować ruro-, gazociangów , terminali LNG w kierunkach wschodnich ? I jeszcze tak się uzależnili od importu i exportu towarów z EU ,ale sami do EU nie chcą :) Tak to jest jak się FSB bierze za ekonomikę :) Odpowiedz Link Zgłoś
vaclavnewyork Kacapia sie konczy 14.01.09, 18:00 Rosjanie maja kolejna sznse wziasc swoje sprawy we wlasne dlonie.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Kacapia sie konczy 14.01.09, 18:25 Najlepszym sposobem na wybicie ze łbów imperialnych rojeń jest porządna klęska z upokorzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
acs-13 no patrzajta patrzajta jak sie rozpisalo 14.01.09, 23:06 swinskie badziewie na forum jakis zlot swin zorganizowaliscie ? a do chlewa swinie do chlewa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś