Dodaj do ulubionych

Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów

23.11.05, 09:21
Ja nie widzę żadnego problemu - przecież te więzienia nie są na terenie
kontynentalnych Stanów Żjednoczonych. Mało tego - guantanamo leży na
komunistycznej Kubie, a statki-więzienia pływają po wodach ekstertorialnych.
Nie ma problemu tylko trzeba lepszych strażników zatrudnić.
Powinni pojechać do Rosji - tam powinny zostać jeszcze jakiś porządne
podręczniki. :)
Obserwuj wątek
    • jerzy-j Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 10:25
      Tortury dla sprawców najcięższych przestępstw powinny być standardem w każdym
      kraju. W końcu taki morderca, gwałciciel czy skorumpowany polityk zasługuje na
      ciężką i okrutną karę, a nie np. całkiem niezły hotel za pieniądze podatników
      jak jest u nas.
      • ladne_sny Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 10:43
        zatem mam dla Ciebie matolku propozycje, niech przypadkowo na podstawie falszywych zeznan
        oskarza Cie o gwalt z zabojstwem wlacznie na dzieiseciolatku, a potem w imie wyznawanych przez
        Ciebie zasad niech Cie troche za to potorturuja, co? ;) tylko jak prawda wyjdzie na jaw, w polskim
        sadownictwie za jakies 6 do 10 lat, nie miej pretensji do panstwa o odszkodowanie za niesprawne
        konczyny ;)
        • marianna_777 "Oprawcy bestialsko torturowali ofiary", smiech na 23.11.05, 14:47
          sali.

Po pierwsze - czas wojny, i nie zadne tortury, a przygotowanie do mycia

W czasie pokoju za PRLu takie "tortury" to bylby odpoczynek dla wiezniow.

A co nowego w Korei polnocnej lub u Fidela - moze tym sie zajmiecie?
          Albo obcinaniem glowy przed kamera dla pokazania w Al-Dzazira?
      • kotek.filemon Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 10:59
        Tak - a naczelnym dowodem winy powinno być jej wyznanie. Tylko dlaczego mamy się
        cofać do średniowiecza? Poza tym nie wyobrażam sobie stosowania tortur w kraju
        "demokratycznym" - kojarzą mi się one z tak światłymi państwami jak Chiny, Iran
        i Rosja d. Związek Sowiecki. USA usilnie chce dołączyć do tego zaszcyztnego
        grona. Coraz lepiej im to wychodzi, nie da się ukryć...
        • kapitalizm Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 19:19
          ...polityczna poprawnosc rzeczywiscie narobila u ciebie duzo spustoszen,

nawet logicznie nie mozesz pomyslec,

torturowanie czy nawet zabijanie na wojnie jest rzecza nie unikniona, wazne
          jest kto to robi, w jakim celu i na kim - wazny jest kontekst,

a wiec jesli robi to panstwo suwerenne, odpowiadajace na atak (USA), w celu
          wydobycia informacji o terrorystach i skierowane przeciwko podejrzanym o
          terroryzm - to jest to moralne postepowanie - postepowanie oszczedzajace zycie
          wielu zolnierzy i przypadkowych cywilow,

jesli natomiast przeprowadza to panstwo niesuwerenne (Irak, Afganistan) lub
          nawet sami terrorysci i najczesciej na przypadkowych cywilach - to oczywiscie
          nigdy nie jest nieusprawiedliwione,

jak widzisz wszystko zalezy od kontekstu i umiejetnosci logicznego myslenia,

MYSL - NIE BADZ NAIWNY, ani politycznie poprawny.

• stevexxx Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 11:20
        Jeśli można torturować terrorystów, to można wszystkich, którzy się nie
        spodobają CIA. Niech taki udowadnia potem, że nie terrorysta i niech się
        cieszy, że nie zastrzelili. Czy ci co protestują przeciw wojnie w Iraku nie są
        czasem ukrytymi terrorystami? Warto sprawdzić, noc na baczność w zimnie i
        przyznają się do wszystkiego, a jak nie to można jeszcze podtopić.
        Jerzy, życzę Tobie i wszystkim zwolennikom tortur, żebyście przez pomyłkę
        zostali uznani za terrorystów albo bandytów. Parę dni tortur w wersji light
        może skłoni Was do zmiany poglądów bo inteligencji Wam niestety od niczego nie
        przybędzie.
        • kapitalizm Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 25.11.05, 08:15
          stevexxx napisał:

Jeśli można torturować terrorystów, to można wszystkich, którzy się nie
          spodobają CIA.

...dlaczego?

czy to, ze mozna scigac zlodzieji oznacza, ze mozna podejrzewac o zlodziejstwo
          kazdego?

MYSL - NIE BADZ NAIWNY.
      • praptak Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 14:38
        > Tortury dla sprawców najcięższych przestępstw powinny być standardem w każdym
        > kraju. W końcu taki morderca, gwałciciel czy skorumpowany polityk zasługuje na
        > ciężką i okrutną karę, a nie np. całkiem niezły hotel za pieniądze podatników
        > jak jest u nas.

Pomijając argumenty moralne - przy takim nastawieniu każdy przestępca, a nawet
        podejrzany będzie się ostrzeliwał aż do śmierci. Coś w rodzaju Magdalenki, tylko
        na większą skalę. Każdy, oprócz tych którzy wstąpią do policji, żeby sobie
        potorturować i pozabijać.

Powodzenia w świecie prostych rozwiązań...
      • pendrek_wyrzutek Panie jerzy-j: a kiedy torturowac? 23.11.05, 15:04
        jerzy-j napisał:

> Tortury dla sprawców najcięższych przestępstw powinny być standardem
        > w każdym kraju. W końcu taki morderca, gwałciciel czy skorumpowany
        > polityk zasługuje na ciężką i okrutną karę, a nie np. całkiem niezły
        > hotel za pieniądze podatników jak jest u nas.
        >

Czy proponuje Pan torturowanie juz skazanych, ktorych wina zostala
        dowiedzona? Co byloby takich tortur celem? I jakie tortury by Pan
        proponowal? I jak czesto/jak dlugo?

Czy tez proponuje Pan tortury wobec podejrzanych? Czy w takim przypadku
        wymuszone przyznanie sie do winy powinno byc uznawane za dowod?
      • matylda2001 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 04.12.05, 17:27
        Prosta recepta,ale nie przemyślana,przynajmniej tak mi się zdaje.Mamy być tacy
        sami,tortury,znęcanie?Czy tak ma wyglądać sprawiedliwość?
        • kapitalizm Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 06.12.05, 03:51
          matylda2001 napisała:

> Prosta recepta,ale nie przemyślana,przynajmniej tak mi się zdaje.Mamy być
          tacy
          > sami,tortury,znęcanie?Czy tak ma wyglądać sprawiedliwość?

...jesli torturuja aby zaoszczedzic ludzkie zycie - to wszyscy powinni byc ZA.
    • witomir Przed Wielkim Bratem uciec można tylko na księżyc 23.11.05, 10:45
      Czy trzeba zdetonowania 10 bomb atomowych na teryturium USA, by kraj ten się
      wyluzował z funkcji Szeryfa, kontrolującego globalne więzienie ? ...który uroił
      sobie, że świat cały mieści się w jego kieszeni plugawych interesów.
    • vitek25 USAmaniarze proszą się o nienawiść na świecie 23.11.05, 10:49
      kiedyś sku..n Kissinger i jemu podobni pomagali faszystom z Ameryki
      Południowej, potem pomagalii Pol-Potowi, wyhodowali Bin Ladena i Husajna, w
      Rwandzie nie ruszyli palcem itd, itp...
      A teraz na początku XXI wieku petrolowy prezydent wybrany
      głosami "najreligijniejszych" promuje tortury...

• antykretyn JESLI ARABY POKAZUJA PUBLICZNIE UCINANIE GLOW 23.11.05, 11:09

Niewinnym ludziom tylko za to ,ze pracuja w Iraku i sa bezbronnymi cywilami,to
      tym samym zwalniaja cywilizowany swiat od przestrzegania wszelkich norm
      moralnych i humanitarnych.
      Kazdy zlapany arab z bronia w reku na terenie walk,jezeli nie chce udzielic
      dobrowolnie informacji na temat swoich przywodcow,kontaktow,kryjowek,dostawcow
      broni i pieniedzy,logicznie biorac musi byc poddany torturom aby takie
      informacje z niego wydusic.
      Nie widze zadnych skrupulow w walce z tak nikczemnym wrogiem
      • dobrowoj Re: JESLI ARABY POKAZUJA PUBLICZNIE UCINANIE GLOW 23.11.05, 11:17
        Jaka to wyznaczana interesem naszej cywilizacji logika kazała im atakować Serbię
        w imię obrony prymitywnych, fanatycznych i ekspansjonistycznie nastawionych
        islamskich Albańczyków? To nie jest moja cywilizacja: Ameryka i jej wartości są
        równie obce Europie, jak fanatyczny bełkot islamistów i ich "braci w wierze".
        Obie strony konfliktu są karykaturą tych wartości, które stanowiły o wielkości i
        wspaniałym dorobku Starego Kontynentu.
      • stevexxx Re: JESLI ARABY POKAZUJA PUBLICZNIE UCINANIE GLOW 23.11.05, 11:29
        Nie widzę żadnej różnicy moralnej między terrorystą mordującym bezbronnych
        cywili a żołnierzem który torturuje bezbronnego terrorystę.
        • turrek Re: JESLI ARABY POKAZUJA PUBLICZNIE UCINANIE GLOW 23.11.05, 12:26
          Bezbronny terrorysta, dobre sobie! Odnoszę wrażenie, że należy dostosywać metody
          do zagrożeń. Zdecydowane NIE dla tortur sptosowanych przez policje oraz wojsk
          takich jak oenzetowskie. Natomiast Amerykasnie prowadzą wojnę( pomińmy teraz czy
          słuszną w wypadku Iraku) z przeciwnikiem nie respektującym ŻADNYCH konwencji i
          zasad. Wniosek nasuwa się sam.
      • niezbedny Re: JESLI ARABY POKAZUJA PUBLICZNIE UCINANIE GLOW 23.11.05, 11:30
        i dochodzimy do tego, ze w kraju arabskim tylko europejczycy i amerykanie moga nosic bron ? :|
        • marianna_777 NIE IDZIE O POKAZYWANIE A O UCINANIE GLOW 23.11.05, 15:09
          Ucinanie glow jest zupelnie normalnym obyczajem w kulturze arabskiej, wiec nie
          rozumiem czemu to kogokolwiek zniesmacza.
          takie wydarzenia robi sie tam rutynowo dla uczczenia rocznic np urodzin
          WIELKIEGO KALIFA, a jesli jeszcze nie, to jak nastanie kalifat.

Natomiast pokazywanie zdjec nagich (fu, co za obrzydlistwo) bogobojnych
          muslimow to najwyzsza zbrodnia przeciwko ludzkosci

Ci Amerykanie to doprawdy wstydu nie maja, barbarzyncy, zeby sie tak znecac nad
          pojmanymi bandytami, zamiast od razu kule w leb
    • menuet1 cywilizacja amerykańska 23.11.05, 12:12
      Młodemu człowiekowi ostatnio zadałem pytanie...' w jakim czasie Amerykanie
      znieśli segregację rasową '... to było bardzo dawno - odpowiedział . Jakież
      było jego zdumienie ,gdy mu podałem lata 70-te XX wieku. 30parę lat temu...
      To nie było w 19tym wieku!!!
      • case7 Re: cywilizacja amerykańska 23.11.05, 18:19
        w latach 60 tych
    • olex5 Ameryka to juz niestety faszystowski kraj 23.11.05, 12:22
      Ameryka to juz niestety faszystowski kraj
    • eva15 jedyne słuszne wnioski z fałszywych przesłanek 23.11.05, 13:04
      "W rezultacie używania "lekkich tortur" Amerykanie pozyskali również jednak
      informację, która stała się jednym z głównych argumentów za inwazją na Irak.
      Ibn Szejk al-Libi (..) zeznał w 2002 roku, że ludzie al Kaidy jeździli do
      Iraku, gdzie uczyli się używać broń biologiczną i chemiczną.
      Informacja ta została przedstawiona m.in. w słynnym wystąpieniu sekretarza
      stanu Colina Powella w ONZ, gdy przedstawiał on listę dowodów"przeciwko
      reżimowi Saddama.
      Wkrótce potem al-Liby odwołał swoje rewelacje.

A Ameryka poszła na wojnę na podstawie wydobytych siłą, fałszywych zeznań."

No i to jest dla Stanów JAK najbardziej argument ZA stosowaniem tortur.
      Tortury dały USA to, czego potrzebowały, a czego bez bicia by nie dostały -
      FAŁSZYWE powody do PRAWDZIWEJ wojny.
      • lungompa Re: jedyne słuszne wnioski z fałszywych przesłane 23.11.05, 14:10
        To znaczy, ze jestes za stosowaniem "ciezkich tortur" ? A swoja droga to sie
        przyznaj evka15 - chciala bys tak poszalec z wiezniami jak ta na zdjeciu co :)))
        • eva15 Re: jedyne słuszne wnioski z fałszywych przesłane 23.11.05, 15:01
          lungompa napisała:

> To znaczy, ze jestes za stosowaniem "ciezkich tortur" ?

To znaczy, że nie rozumiesz mojego tekstu.

> swoja droga to sie przyznaj evka15 - chciala bys tak poszalec z wiezniami jak
          >ta na zdjeciu co :))

Popełniasz jeden z najbardziej typowych błędów sądząc wg. siebie.
          • lungompa Re: jedyne słuszne wnioski z fałszywych przesłane 23.11.05, 15:30
            A ty sadzisz wedlog kogo - Marksa i Engelsa siebie czy Fidela ?
        • yurek11111 lungompa lubi byc na smyczy... :-))))))))))))))))) 25.11.05, 02:45
          lungompa napisała:

> To znaczy, ze jestes za stosowaniem "ciezkich tortur" ? A swoja droga to sie
          > przyznaj evka15 - chciala bys tak poszalec z wiezniami jak ta na zdjeciu
          co :))
          > )
    • unicef123 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 13:11
      kiedyś 1-szy Busch spotykał się z Hussejnem , ten drugi otrzymał 12 mld dolców
      od Ameryki. Następnie zrobił się be.Nie wolno się sprzeciwiać grając w tej
      samej lidze!.Teraz głupki idą do woja aby się potorturować ? Mam mdłości jak
      oglądam tę babę znęcającą się nad więżniami ! Gdyby ta z nią robiono różne
      dziwne rzeczy ( delikatnie powiedziane ) ? A wystarczy nie być psychopatą i to
      dotyczy wszystkich nacji oraz wyznań . Ludzie myślcie i nie dajcie się ogłupiać
      politykom !!!!!!!
    • e-milia79 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 14:01
      Nie, nie mogą.
      Zabijając stajemy sie mordercami. Torturując - katami.
      Jedyny sposób na powstrzymanie przemocy to zaprzestanie jej.
      Przemoc rodzi przemoc.
      Zapobieganie - tak. Odwzajemnianie - nie.
      Nie pomnażajmy ilości przemocy na swiecie.
      • lungompa Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 14:08
        Piekne... Frazesy - powiedz to rodzinom tych trzech tysiecy NIEWINNYCH ludzi
        ktorzy zgineli w NYC 9/11. Zanies swoje pacyfistyczne (piekne acz naiwne)
        zasady do Mekki i Mediny - zobaczymy co sie wtedy stanie - ja osobiscie - chce
        zyc.
        • miro79 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 14:26
          tak, płaczemy nad ludxmi którzy zginęli w WTC, a w dupie mamy ludzi, którzy
          zabijani są przez US Army w różnych konfliktach;
          jedyna moralnie uzadaniona wojna powinna mieć miejsce w ameryce; na granicach z
          meksykiem i kanada ustawic w szeregu ludzi z miotaczami ognia, niech wypala te
          zieme a potem zasadzimy tam kukurydze, ogórki, pomidory i nie będzie problemu z
          głodem na tej planecie
          • lungompa Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 15:28
            Widzisz miro79 to nie tak - w WTC zgineli cywile zabici przez terorystow.
            Na wojnie (w roznych konfliktach jak to napisales) gia w wiekszosci
            zolnierze... A juz zupelnie kompromitujesz sie tym "moralnie uzadaniona wojna
            powinna" wojna jest zlem. Niestety czasem jest to zlo konieczne... Kazdy
            broni siebie i swoich interesow - bez wzgledu na religie czy narodowosc.
            Jak myslisz - co by bylo gdyby USA nie istnialo ??? Czy Twoj kraj byl by
            wolny ??? Pomysl i podziekuj...
            • miro79 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 16:22
              jesli twierdzisz ze w roznych konfliktach gina tylko zolnierze to naiwny jestes;
              co do moralnej wojny to to raczej sarkazm z mojej strony i specjalnie uzyte
              przerysowanie; nie jestem za tym zeby zabijac ludzi - jestem za tym zeby usa
              poszlo won;
              a co do wolnosci tego kraju to nie smiesz mnie ze zalezy on od usa i za co ja
              mam im dziekowac? ze sobie bron poprawiaja a starej uzywaja po to tylko zeby
              powiekszyc strefe swoich wplywow? zeby miec wiecej i wiecej i wiecej pieniedzy?
              • lungompa Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 20:06
                Nie czytasz uwaznie miro79 - napisalem: gina w WIEKSZOSCI zolnierze.
                Nie, daleki jestem od sarkazmu - wojna to -trywializujac- jak dentysta -
                cholernie nieprzyjemna operacja ale czasem trzeba wyrwac zab nawet jesli to
                boli i krew sie leje... To uwazasz, ze Polska SAMA sobie wywalczyla wolnosc ?
                Teraz ty mnie rozsmieszasz - naprawde tak myslisz ? - bez wyscigu zbrojen
                gospodarka ZSRR nie rozpadla by sie tak szybko... Za co masz dziekowac ? A
                chociaz by za ten twoj komputer (amerykanski pomysl) i Internet (to amerykanska
                wojskowa technologia) na ktorym wypisujesz glupoty i za I wojne i za II wojene
                i za pomoc w obronie Lwowa, i za to co zrobil Regan dla Polski - wystarczy ???
                Ty oczywiscie chcesz miec mniej i mniej pieniedzy - rozumiem - jak tylko znowu
                bedziesz mial wiecej i wiecej daj mi znac - uwolnie cie od KAZDEJ sumy - moze
                byc nawet w euro :)))
                • miro79 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 20:28
                  ale ja jestem bliski sarkazmowi; a gdzie ja napisalem ze polska sama sobie to
                  wywalczyla? ja akurat daleki jestem od bezwzglednego uwielbienia dla tego kraju;
                  jesli nie maerykanie to gdzie indziej wyprodukowano by komputer a jesli nie
                  wyprodukowany by go to trudno, nie malbym go i nie wypisywalbym glupot; szczerze
                  - w dupie mam regana, po pierwsze nie przecenialbym jego zaslug dla polski, po
                  drugie moze by sie udalo z kim innym wywalczyc niepodleglosc, faktem jest nie ma
                  co gdybac; ja mam raczej pretensje do wciskania lap amerykancow w kazda kulture
                  ktora opiera sie mcdonaldowi, albo stara sie opierac;
                  co do kasy to mniej nie chce miec, ale nigdy nie parlem za kasa po trupach;
                  wole chyba jednak zyc w troche bardziej zacofanym tecvhnicznie swiecie niz w
                  rozwinietym na bardzo wysokim poziomie swiecie ale kosztem innych kultur
                  • lungompa Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 21:42
                    Miro79 - uwazam, ze stanowczo masz za duza dupe - i WTC i Regan - troche wiecej
                    szacunku dla zmarlych !
                    • miro79 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 22:33
                      na sam koniec pytanie retoryczne: czy zmarłych należy szanowac tylok i wylacznie
                      z tego powodu ze sa zmarli?

co do ofiar wtc - szacunek odczuwam, tylko nie podoba mi sie to ze ten problem
                      politycy staraja sie wykorzystywac dla wlasnych celow
                      • lungompa Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 23:11
                        Regana nalezalo szanowac i za zycia - to on rozwalil komune...
                        A co do politykow - no coz dlatego sa politykami.
                        Mimo roznic zdan - pozdrawiam miro79 (a o malo Cie nie zbesztalem publicznie)
                        Ide szykowac sie do Thanksgiving
                        Wiesz co - nie tnij jednak tego palca u nogi to naprawde by bolalo :))
                        • melipol Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 24.11.05, 11:13
                          lungompa napisała:

> Piekne... Frazesy - powiedz to rodzinom tych trzech tysiecy NIEWINNYCH ludzi
                          > ktorzy zgineli w NYC 9/11. Zanies swoje pacyfistyczne (piekne acz naiwne)
                          > zasady do Mekki i Mediny - zobaczymy co sie wtedy stanie - ja osobiscie - chce
                          > zyc.

• melipol Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 24.11.05, 12:36
                          lungompa napisała:

> zasady do Mekki i Mediny - zobaczymy co sie wtedy stanie - ja osobiscie - chce
                          > zyc.

Trzy tysiące ludzi w NYC 9/11 zostało zamordowanych z rozkazu "wiceprezydentem
                          od tortur" Cheneya i neocons.

W ataku na Irak nie chodziło o WMD tylko o ropę naftową. Kontrolując irackie
                          zasoby US może dyktować ceny światowe nie mówiąc o miliardowych profitach.
                          Potrzebny był pretekst. Obywatele USA nie poparli by wojny o ropę naftową.

Jeżeli obejrzysz wideo z momentu ataku na WTC to jest oczywiste, że był to
                          kontrolowane wyburzenie budynku.

www.rense.com/general68/demo.htm
                          www.newsmax.com/archives/articles/2005/11/17/122900.shtml
                          www.rense.com/general68/doomed.htm
                          www.rense.com/general68/mrev.htm
                          www.welfarestate.com/911/
                          smh.com.au/news/world/bush-knew-no-iraq-link-pre911-report/2005/11/23/1132703230171.html
                          www.whatreallyhappened.com/WMDlies.html
                          adeebmedia.blogspot.com/2005/11/impeach-vp-for-torture.html
                          www.waynemadsenreport.com/
                          www.thenation.com/doc/19960812/said
        • proteus_1 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 14:34
          Torturowanie więźniów nie zwróci życia ofiarom z NYC . To jest tylko czysta ,
          podła zemsta . ja nie wierzę by dało się powstrzymać przemoc inaczej niż siłą i
          inteligencją , ale na pewno nie uda się tego dokonać bezmyślną i nieprzemyślaną
          siłą w stylu administracji Busha - tu trzeba subtelnych działań wywiadowczych i
          infiltracji środowisk islamskich i co najważniejsze skończenia z krzewieniem
          wolności siłą.
          • rafvonthorn Erich Fromm, "Ucieczka od wolności" 23.11.05, 14:42
            Polecam, główna teza książki- na początku XXw. warunki życia w Europie się
            zmieniły, w związku z czym masy ludzi zatraciło poczucie bezpieczeństwa i aby
            je odzyskać zdecydowało się na poświęcenie swej wolności w imię bezpieczeństwa-
            Hitler.

Wszystkim, którzy uważają, że Hitler zapewnił albo wolność, albo bezpieczeństwo
            w europie szczerze gratuluję wyobraźni. Wolę, żeby upadła wspaniała kultura, z
            której będą dumne pokolenia, niż żeby na miejscu Europy (i USA) wegetowało
            takie ścierwo jak IV rzesza. Ale ja odważny jestem, a tchórzy miliony...
            • marianna_777 od wolności nie uciekniesz - ja osobiscie jestem 23.11.05, 15:18
              zdania ze muslimom nalezy wreszcie postawic ultimatum:

Jeszcze jeden atak na cywilna ludnosc w cywilizowanym kraju
              w skali Londynu, Madrytu, lub wiekszej,

to Mekka przechodzi do historii

nastepny atak - kolej na Medine

A rope mozna pompowac nawet w kosmicznych skafandrach
              Ropa jest pod ziemia - nie zostanie skazona!
              • samwuj proponujesz zaatakować Albanie? 23.11.05, 20:47
                ale dlaczego?
      • kapitalizm Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 19:33
        e-milia79 napisała:

Nie, nie mogą.
        Zabijając stajemy sie mordercami. Torturując - katami.
        Jedyny sposób na powstrzymanie przemocy to zaprzestanie jej.
        Przemoc rodzi przemoc.
        Zapobieganie - tak. Odwzajemnianie - nie.
        Nie pomnażajmy ilości przemocy na swiecie.

...czasem przemoc rodzi pokoj i koniec przemocy,

taka moralna przemoca bylo np. silowe wygranie wojny z niemcami i japonczykami,

wszystko zalezy od kontekstu,

• abhaod a czym sie roznia te totalitarne busshowskie 23.11.05, 15:00
      metody oklamywania spoleczenstwa od tych, ktorych zwalczaja, w koncu trzeba
      stosowac miarke mniejszego i wiekszego zla, aby samemu nie stac sie ofiara
    • ziolkowski_luk Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 15:33
      W zasadzie, nie chodzi mi tylko o żołnierzy USA, jestem pewnien, iż w innych
      więzieniach, gdzie przetrzymywani są jeńcy, nie uwzględnia się ustaleń
      konwencji genewskiej. A szumne Amnesty International, nic o nich nie wie i
      zapewne się nie dowie. Jednak osobiście uważam, że "torturowanie" więźniów
      wpjennych nie ma w sobie nic, bestialskiego. Po pierwsze, takie środki mogą
      pomóc w uzyskaniu informacji, wypracować sobie respekt. Szczególnie wśród,
      jeszcze nie pojmanych, do których doszła fama, iż pojamni nie będą zajadać się
      truskawkami. Równie dobrze, zakażmy żołnierzom strzelać do wroga z ostrych
      pocisków. Głupotą było, że to wszystko wyszło na jaw, i zrobiła się kolejna
      afera! Jeżeli nie zostali by pojamni, to zapewne i tak by zginęli. A tak, mogą
      się pocieszyć, dniami życia. Zapewne takie "życie", kojarzyć się może z ogólnie
      rozumianym piekłem... Pomijając pobudki, rozpoczęcia interwencji w Iraku i
      takie tam. Jednak u przeciętnego człowieka (takiego jak i ja), bliski wschód
      zawsze będzie się ewokował z epicentrum terroryzmu. Społecznej choroby
      cywilizacyjnej. Więc lepsza będzie profilaktyka, a niżeli leczenie z
      zagrożeniem przerzutów. Torturowała święta inkwizycja, dla podobnych korzyści.
      A niech i sobie zwycięska armia, podworuje z godności przegranych....
      • lungompa Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 15:55
        Ciekawa wypowiedz - zauwaz tylko, ze Konwencja Genewska dotyczy zolnierzy (w
        mundurach armi przeciwnika) gdy na wojnie ktos dziala jak bandyta czy terorysta
        i w cywilnym ubraniu strzela do przeciwnika - wtedy nie mam mowy o zadnych
        konwencjach. A co do tych tortur - czy stanie na golasa z torba na glowie to
        tortura ??? Chyba nawet jeden z "torturowanych" nawet sie... hmmm....
        Przyjzyjcie sie co na zdjeciu zostalo celowo zamazane :))))))))
        • miro79 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 16:32
          zastanwiam sie czy wkładanie więźniom w odbyt różnych rzeczy (o tyym byla mowa,
          gdy wyszla na swiatlo dzienne ta afera) albo stawianie ich nago ma na celu
          wydobyci informacji, czy raczej ośmieszenie więźniów;
          niech mi ktoś powie, co jest bardziej okrutne: odcięcie głowy, czy np.
          postawienie go nago i ośmieszanie? nazywamy tych ludzi barbarzyncami a nasi
          zolnierze to niby kim sa? aniolkami dajacymi wyzwolenie innym narodom za pomoca
          slow prawdy? moja prawda, twoja prawda i gó.. prawda;
          po co mi tam niesiemy kaganek demokracji? czy ona tam jest potrzebna? nie sadze;
          jesli zechca demokracji to dojda do niej sami, teraz na razie potrzeba nam ropy
          i gazu;
          • lungompa Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 19:12
            Wiesz wiezniowie to dziwna spolecznosc i podobno czasami sobie sami cos w odbyt
            wkladaja... Jesli mam wybierac miedzy obcieciem glowy a staniem nago - to
            zdecydowanie w 100% jestem za staniem na golasa (nie boli a i po staniu mozna
            usiasc - po obcieciu glowy raczej nie).
            Zolnierze sa po to by walczyc a nie dokonywac reform socjalnych - masz racje
            sami musza do tego dojsc ale jesli Islamscy fundomentalisci (nie Irakijczycy -
            wiem bylem rozmawialem) robia wszystko i za kazda cene (nawet morderstw i
            przemocy - chociaz podobno to religia pokoju hehehe) by nie dopuscic do zmian
            demokratycznych to... Jaka masz na to recepte ?
            • miro79 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 20:38
              no wlasnie o to mi chodzi, ze nic; po co im demokracja, skoro sie czuja dobrze w
              takim systemie? ewolucja nie zachodzi rownoczesnie wszedzie; pewne kultury
              rozwijaja sie w innym tempie niz np. europejska; sami dojda do pewnych rzeczy a
              jesli nie to ich problem; my i owszem powinnismy sie bronic przed nimi, ale po
              co od razu atakowac a jesli zaatakujemy to po co na sile wciskac cos co u nas
              ewoluowalo wiekami? o ile mi wiadomo nie znaleziono broni chemicznej
              biologicznej ani nuklernej i wiedzieli ze nie znajda - ropa - jedyny powod;
              a co do obcinania - ja wole nie miec glowy niz byc ponizanym; nie zgodze sie z
              toba ze stanie nago jesli ktos cie jeszcze lzy nie boli, nie wiem czy nie
              bolaloby bardziej niz obciecie glowy;

• lungompa Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 21:38
                Dobrze - ewolucja socjalna jakiejs grupy ludnosci to sprawa nie tylko danego
                kraju ale i calego Swiata w dobie globalizacji i czy to sie nam podoba czy nie -
                dotyczy KAZDEGO mieszkanca Ziemi - jak myslisz co by bylo gdyby terrorysci
                Islamscy rozwijajacy sie "wlasnym tempie" mieli bron nuklearna i srodki ich
                przenoszenia ? Niech sobie dochodza - prosze bardzo - ale nie kosztem mojego
                bezpieczenstwa (wyobraz sobie takim jestem egoista). Ropa to wazny powod ale
                nie jedyny - zapewniam cie.
                Rozumiem, ze z pewnych powodow... wolisz umrzec niz stac nago - z wrodzonej
                delikatnosci powstrzymam sie od kmentarza i zaniecham tego tematu by nie
                sprawic ci bolu. Ale wiem napewno, ze obcinanie glowy nozem boli - jesli nie
                umiesz sobie tego wyobrazic to zacznij od duzego palca u nogi - gwarantuje -
                bedziesz wyl z bolu (czego ci nie zycze i lojalnie uprzedzam - to BOLI !!!)
                • miro79 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 22:29
                  a maja tę broń? nic nie znaleziono; sluchaj albo czytaj skoro usa ma cia a mosad
                  jest najlepszy na swiecie to dlaczego nie wytluka ekstremistow? a od razu huzia
                  na caly kraj? swoja droga skad wiesz ze byly jeszcze inne powody?

a co do aluzji do mej nagosci to akurat co mam w spodniach jes najmniej wazne -
                  wybor miedzy ponizeniem a smiercia to raczej kwestia honoru i godnosci; swoja
                  droga ja bym nie potrafil postwic czlowieka i uwlaczac mu i smiac sie z niego;

to moj ostatni post w tym temacie, do porozumienia nie dojdziemy bo myslimy
                  inaczej i mamy inne priorytety; ale chyba przyznasz ze nie wszystkie metody
                  stosowane przez zlonierzy amreykanskich sluzyly tylko i wylacznie wyciagnieciu
                  zeznan;

pozdrawiam :)
    • jagnieszkaa Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 23.11.05, 16:53
      Tak.
      • eva15 Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 24.11.05, 01:47
        jagnieszkaa napisał:

> Tak.

Ze są takie głosy/stanowiska/opinie to wiemy. Pytanie jest, co zrobić z tymi,
        którzy NIE wierzą w szczególne prawa USA jako narodu wybranego wśród/przez
        wybranych?? Wszystkich zamęczyć dozwolonymi,jak piszesz, torturami?? Myślisz,
        że to realne? Bo, że ambitne,to od dawna już wiadomo...
    • antymuslim4 [...] 23.11.05, 17:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kapitalizm Re: BRAWO USA!!!!! ZABIC TYCH TERRORYSTOW!!!! 23.11.05, 19:52
        ...jesli ktos nie godzi sie na torturowanie to nie powinien rowniez godzic sie
        na zadna wojne - w tym rowniez obronna,

a to dlatego, ze na kazdej wojnie gina cywile i niewinni, przypadkowi ludzie,

w czasie np. ataku na podejrzane miejsce koncentracji sil przeciwnika czy
        nalotach bombowych zawsze gina przypadkowi ludzi - jeszcze nie slyszalem o tym
        aby protestowano takie praktyki wojenne,

w tym kontekscie torturowanie, a nawet zabijanie wybranych zolnierzy czy
        terrorystow jest wysoce moralne - gdyz jest ograniczone do ludzi
        nieprzypadkowych, ludzi zwiazanych z rzemioslem wojennym - jest aktem
        oszczedzajacym zycie niewinnych cywili.
    • yurek11111 Wiceprezydent od tortur!!!! :-))))))) 24.11.05, 21:24
      Biały Dom stwierdził, że ustawa ogranicza "prerogatywy władzy wykonawczej", a
      tego Kongresowi robić nie wolno. Senatorów nakłaniał usilnie do zmiany
      stanowiska wiceprezydent Dick Cheney. Składał wiele obietnic, a nawet groził.
      Bez skutku. Wreszcie przyszedł do McCaina z kompromisem. Zaproponował poparcie
      zakazu tortur, ale wyłączenie z niego CIA.

Wtedy stało się jasne, że Białemu Domowi nie chodzi o żadne konstytucyjne spory
      o "ograniczanie prerogatyw". Chodzi naprawdę o przyzwolenie na torturowanie.
      Washington Post w zjadliwych komentarzu redakcyjnym nazwał
      Cheneya "wiceprezydentem od tortur".

• kapitalizm Re: Wiceprezydent od tortur!!!! :-))))))) 25.11.05, 08:10
        yurek11111 napisał:

> Biały Dom stwierdził, że ustawa ogranicza "prerogatywy władzy wykonawczej", a
        > tego Kongresowi robić nie wolno. Senatorów nakłaniał usilnie do zmiany
        > stanowiska wiceprezydent Dick Cheney. Składał wiele obietnic, a nawet groził.
        > Bez skutku. Wreszcie przyszedł do McCaina z kompromisem. Zaproponował
        poparcie
        > zakazu tortur, ale wyłączenie z niego CIA.
        >
        > Wtedy stało się jasne, że Białemu Domowi nie chodzi o żadne konstytucyjne
        spory
        >
        > o "ograniczanie prerogatyw". Chodzi naprawdę o przyzwolenie na torturowanie.
        > Washington Post w zjadliwych komentarzu redakcyjnym nazwał
        > Cheneya "wiceprezydentem od tortur".

...czyli wreszcie jest ktos z "jajami" w tym rzadzie?
        • yurek11111 Re: Wiceprezydent od tortur!!!! :-))))))) 25.11.05, 15:47
          To znaczy ze w USA do wladzy 'dorwali sie' zbrodniarze i oszusci.
          **********************************************************************
          Odpowiadasz na :
          kapitalizm napisał:
          >
          > ...czyli wreszcie jest ktos z "jajami" w tym rzadzie?

• kapitalizm Re: Wiceprezydent od tortur!!!! :-))))))) 27.11.05, 19:31
            yurek11111 napisał:

To znaczy ze w USA do wladzy 'dorwali sie' zbrodniarze i oszusci.
            **********************************************************************
            Odpowiadasz na :
            kapitalizm napisał:
            >
            > ...czyli wreszcie jest ktos z "jajami" w tym rzadzie?

...nie rozumie czemu zbrodniarze,

przeciez dzialanie (tortura) prowadzace do oszczedzenia zycia tysiacom ludzi
            nie moze sie nazywac zbrodnia, no nie?

chyba, ze masz na mysli torturowanie dla samego torturowania?

takie torturownie mozemy zakwalifikowac jako zbrodnia - sprecyzuj o jakie
            torturowanie ci chodzi.
    • melipol 45 lal komunizmu zrobiło ludziom wodę z mózgu 25.11.05, 06:56
      To nie jest plebiscyt.
      Wartosc osiagnietych informacji w wyniku torturowanie ludzi jest bardzo niska.
      Torturowani przyznają się do zbrodni, których nie popełnili i zmyślają fakty aby
      uniknąć dalszych tortur.

--------------------------------
      Dziś mamy nowych producentów fałszywej historii Polski: obóz postkomunistyczny
      wykorzystuje umiejętnie "agitatorów" z "Wyborczej" i im podobnych, i głupotę
      polityków dla których ambicje liczą się więcej niż własny kraj.
      I naiwnych forumowiczów , którzy te fałszywki rozpowszechniają.

• melipol Re: Czy żołnierze USA mogą torturować więźniów 25.11.05, 07:00
      lungompa napisała:

 zyc.

Trzy tysiące ludzi w NYC 9/11 zostało zamordowanych z rozkazu "wiceprezydentem
      od tortur" Cheneya i neocons.
      Jeżeli obejrzysz wideo z momentu ataku na WTC to jest oczywiste, że był to
      kontrolowane wyburzenie budynku.

W ataku na Irak nie chodziło o WMD tylko o ropę naftową. Kontrolując irackie
      zasoby US może dyktować ceny światowe nie mówiąc o miliardowych profitach.
      Potrzebny był pretekst. Obywatele USA nie poparli by wojny o ropę naftową.

www.rense.com/general68/demo.htm

www.newsmax.com/archives/articles/2005/11/17/122900.shtml

www.rense.com/general68/doomed.htm

www.rense.com/general68/mrev.htm

www.welfarestate.com/911/

smh.com.au/news/world/bush-knew-no-iraq-link-pre911-report/2005/11/23/1132703230171.html
      www.whatreallyhappened.com/WMDlies.html

adeebmedia.blogspot.com/2005/11/impeach-vp-for-torture.html
      www.waynemadsenreport.com/

www.thenation.com/doc/19960812/said

• patience Tekst wystapienia w PE na temat tajnych wiezien CI 25.11.05, 09:05
      Wylaczenie spod jakiejkolwiek jurysdykcji to JEST powazny problem.

terra.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?651911
      • kapitalizm Re: Tekst wystapienia w PE na temat tajnych wiezi 07.12.05, 07:02
        www.msnbc.msn.com/id/10345320/
        Poll finds broad approval of terrorist torture
        Most in U.S., Britain, France, S. Korea say torture justified in rare instances

In America, 61 percent of those surveyed agreed torture is justified at least
        on rare occasions. Almost nine in 10 in South Korea and just over half in
        France and Britain felt that way
    • yurek11111 Moga,nie moga,FAKTEM jest ze TORTURUJA!!!!!!!!!!!! 25.11.05, 14:11
      • kapitalizm Re: Moga,nie moga,FAKTEM jest ze TORTURUJA!!!!!!! 27.11.05, 19:34
        ...jesli torturuja aby zaoszczedzic ludzkie zycie - to wszyscy powinni byc ZA.
        • walrus1 Re: Moga,nie moga,FAKTEM jest ze TORTURUJA!!!!!!! 07.12.05, 09:57
          No to powinnes gestapowcom z Pawiaka dac medal zaslugi, oni tez tylko w imie
          interesow panstwa dzialali.
          • kapitalizm Re: Moga,nie moga,FAKTEM jest ze TORTURUJA!!!!!!! 10.12.05, 05:22
            walrus1 napisała:

> No to powinnes gestapowcom z Pawiaka dac medal zaslugi, oni tez tylko w imie
            > interesow panstwa dzialali.

...nie w imie interesow panstwa, tylko dla ratowania zycia ludzkiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka