Forum   sola

sola

(933 wyniki)
  • Witam. Mam problem z uzupełnieniem soli w zmywarce whirpool. Mam ją od niespełna roku. Przed pierwszym uruchomieniem napełniłam dozownik na sól tak jak w instrukcji. Teraz zaświeciła się kontrolka wskazująca uzupełnienie soli. Gdy odkręciłam kurek od zbiornika soli, okazało się, że sól nadal w nim jest (prawie po korek), tyle że zbrylona. Nie mam możliwości jej uzupełnienia. Co robić, czy to jest prawidłowe? Proszę o pomoc
  • Zawsze mam problem ile soli mam dac do mielonego, zeby bylo dobre. Zawsze boje sie, ze przesole i zawsze wychodzi mi malo slone. Moze ktos ma sprawdzona miarke?? Np na pol kilo mielonego??
  • No więc w końcu upiekłam pstrąga w soli. Dla gości, bo pstrągów nie jadam. 40 minut, 180 st, na moje oko był lekutko przesuszony, ale pachnący i podobnoż znakomity. Zaniepokoił mnie trochę fakt, że solna skorupa nie była cała twarda. Na rybie, po rozbiciu, sól się sypała. Dała się łatwo zmieść ze skórką, ale efekt nie był taki, jak oczekiwałam. Może dałam za mało wody do soli?
  • Cala Polska, najwiecej chyba na Dolnym Slasku: 2.s.dziennik.pl/pliki/4718000/4718737-lista-producent-lw-1.pdf Dziennik pisze wiecej . Co ciekawe, w Warszawie sol drogowa podawala swoim klientom jedna z najlepszych i najdrozszych restauracji (wloska). Szok, ze w tej grupie cenowej oszczedzali na... soli.
  • Zastanawiam się, jak "przemycać" mojej mamie sól w potrawach. Nie znosi jej i najchętniej nie soliłaby w ogóle niczego, tymczasem powinna spożywać jej więcej, ma bowiem katastrofalnie niskie ciśnienie, powodujące m.in. zawroty głowy. Jednocześnie powinna dużo pić, lekarz zalecił jej popijanie bulionu z kostki, jako zawierającego dużo soli, ale jakoś mi się nie spodobał ten pomysł... Jej chyba też nie. Może jakieś słone wody mineralne ? Możecie coś polecić ?
  • kupilam mimo oporow meza,.... bo mu brzydko wygladala;) ijeszcze powiedzialam, ze go do tej ryby przekonam "-)- no i jestem w kropce, bo zupelnie nie mam pojecia jak ja przyrzadzic ( jest w calosci) googlowalam, ale jakos nie mam pojecia na co sie zdecydowac wiem, ze byly tu jakies przepisy na sole...moze ktos przypomni
  • . Dziwi mnie ta duża ilość soli. Jak myślicie - to nie jest błąd?
  • tak na szybko moze ktos wie, w ktorym masle jest najmniej soli / lub w ogole? z gory dzieki a.
  • witam jestem takim beztalenciem kulinarnym, że potrafię zepsuć najłatwiejszy przepis - tak też stało się z upieczona na soli karkówką; nie było aż tak tragicznie, ale mięso było upieczone nierównomiernie - na spodzie było bardzo dobre, wyżej były miejsca takie bardziej gumowate... i tak sobie pomyślałam, że gdyby tak całe to mięso zasypać solą to może byłoby lepiej... taki przepis znalazłam gdzieś na rybę... i tu pytanie do doświadczonych: czy mięsa też piecze się [b]w [/b]soli? czy ...
  • Witam. Szukam przepisu na pieczenie mięs na soli. Zgubiłam przepis, a wyszukiwarka nie działa. Szukałam w googlach i też nic. Pamiętam, że były zdjęcia na galerii potraw, ale też nie mogę znaleźć. Byłabym bardzo wdzięczna za podanie przepisu.
  • mam pytanie posiadam karkówke 2 kg, chce ja upiec ale wczesniej zapeklowac Na opakowaniu tejze soli peklowej jest mowa (3 gramy na 3 kg miesa) i to ma wystarczyc na te 2 kg miesa.? Czy dodatkowo jeszcze trzeba natrzec zwykła solę jesli tak to ile aby nie była za słona.Prosze o odpowiedz?
  • kupilam dzis mrozona rybe o takiej nazwie, obejrzalam ze wszystkich stron zdziwiona, bo cos mi tu smierdzialo, poniewaz slyszalam, ze panga lubi udawac solę, nie znalazlam lacisnkiej nazwy soli (jakos sola solae), ale bylo napisane, ze polawiana w oceanie spokojnym, choc kraj pochodzenia chiny. wzielam jednak, bo stwierdzilam, ze jak z oceanu to ok, a przeciez w chinach tez ryby plywaja i nie znaczy to, ze sa jakies fe od razu. jednak powalila mnie przy kasie cena - 14zl za kg ryby, a p...
  • Przepraszam, jesli temat juz wielokrotnie przewijał się przez forum, jestem tu pierwszy raz, postanowilam wyeliminowac z diety wszelkie syfy typu kostka rosołowa, Vegeta, itp. Jesli chodzi o mieso - nie ma problemu, przyprawy wystarcza, ostatnio odkryłam fit up Winiary, sa super, ale ciekawa jestem, jak ugotowac rosoł bez kostki rosolowej, lub tym bardziej bez soli. Bardzo Was proszę kochani, żebyście mi napisali wszystkie doświadczenia, jakie macie w tym temacie.
  • Jaka stosowac sol do zmywarek.Bedac w sklepie mialem do wyboru dwa rodzaje.Chodzi mi glownie o to, ze jedna byla drobna (SOMAT), a druga gruba (CALGONIT) Czy ma to jakies znaczenie?
  • Na swojej działce mam sporo gotowych do zerwania liści lubczyku. Jak z tego zrobić maggi? Jeden ze sposobów jaki znalazłem mówi aby przygotować słoną wodę włożyć tam liści dodać trochę octu i postawić na słońce. Jednak w jakich proporcjach? Ile liści, ile soli itp. Może ktoś podać (najlepiej sprawdzony) sposób przygotowania maggi?
  • przez roztargnienie zamiast soli wsypałem, niestety do pełna, proszek do zmywania do zmywarki BOSCH. Nie od razu zauważyłem dopiero gdy zaczęły się problemy to rozważyłem taaką możliwość - choć nie mam na 100% pewności że tak zrobiłem. Efekt jest taki że mam brudne naczynia - suszy na ciepło ale albo nie leci woda przez dysze albo leci zimna - jeszcze tego nie sprawdziłem. Zmywarka jeszcze na gwarancji i sam nie wiem czy wsypałem być moze ten proszek czy po prostu coś nawaliło... Pomóż...
  • Sola

    (4)
    W kuchni francuskiej sole w wykwintnej wersji podaje sie tez krotko obgotowane / poché / w bulionie rybnym, czesto z dodatkiem bialego wytrawnego wina. Bywaja faszerowane i zwiniete w rulonik, podaja z roznymi dodatkami, np. jarzynami, grzybami, truflami, krewetkami, homarem, ostrygami i in. Do tego odpowiednie sosy. Warto tu przypomniec slynna recepte " sola à la Maria Walewska ", ktora podaje sie w towarzystwie langusty, trufli i in. Ale to dosyc pracochlonne, osobiscie wo...
  • Niejednokrotnie zastanawiałam się, jaką rolę pełni sól /poza smakowymi/ w wyrobach mącznych. Czy sól dokładana np. do placka drożdżowego, uprzednio powinna być rozpuszczona w wodzie, czy mleku i w którym momencie wyrabiania ciasta powinna być dodana. Czy w środowisku słonym namnażają się drożdże?
  • Witam! "Zachorowałam" na młynek do gruboziarnistej soli. Nie chcę elektrycznego tylko raczej ręczny. Wybór jest spory i troche sie pogubiłam ;-) Możecie jakiś polecić ? Który sie sprawdza w codziennym uzytkowaniu ?
  • osoby pisza sos smakowal inaczej np.do kaczki chinskjej,do zeberek, wogole do miesa, juz kiedys pisalam jak smakuje jablko swieze i lekko posolone, chodzi o roznice od razu a nie o marynowaniu, czy ktos sprobowal jedzac brzoskwinie jedna czesc lekko posolic, napewno nie,a ta roznica smaku jest bardzo duza, tak samo jak wietnamczycy dodaja do gotowania rosolu np.z kurczaka listki bialej kapusty,nie wiem dlaczego ale tez tak robie,bo tak sie dowiedzialam, wlasnie ta roznice smaku owoce...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.