Dodaj do ulubionych

ryba w soli

IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.12, 18:08
No więc w końcu upiekłam pstrąga w soli. Dla gości, bo pstrągów nie jadam. 40 minut, 180 st, na moje oko był lekutko przesuszony, ale pachnący i podobnoż znakomity. Zaniepokoił mnie trochę fakt, że solna skorupa nie była cała twarda. Na rybie, po rozbiciu, sól się sypała. Dała się łatwo zmieść ze skórką, ale efekt nie był taki, jak oczekiwałam. Może dałam za mało wody do soli?
Obserwuj wątek
    • jagoda85 Re: ryba w soli 31.07.12, 20:59
      Po co dawałaś wodę do soli? Co to za przepis? Ja jak piekę to daję na spód naczynia dużo soli, kładę mięso, rybę i bardzo dokładnie obsypuję bardzo dużą ilością soli, mięso, czy ryba mają być szczelnie przykryte. Na wierzchu po upieczeniu sól jest dość sypka, natomiast głębiej jest skorupa z soli. wygląda to np. tak
      www.mniammniam.com/Ryba_pieczona_w_soli-686a.html
      • Gość: beata_ Re: ryba w soli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 22:56
        Hmmmm... podajesz przykład dokładnie odwrotny do tego, co mówisz. Skorupa jest z wierzchu, a głębiej (na rybie) sól jest dość sypka.
        W przepisie z tegoż przykładu jest również mowa o wodzie - no dobra, nie w samym przepisie, ale w poradzie jak przystosować sól drobnoziarnistą do "przepisowego" wykorzystania. O białkach tam jeszcze jest mowa :-)
      • simon_r Re: ryba w soli 08.08.12, 16:04
        wodą się sól spryskuje po to zeby stwardniała... potem taką skorupe solną bardzo łatwo zdejmuje się z ryby. Najlepiej jest spryskać sól spryskiwaczem takim jak do prasowania po zasypaniu ryby.
      • cucinissima Re: ryba w soli 08.08.12, 17:26
        Ja daje wode soli! Wtedy nie musisz zuzywac kilograma soli, zeby przykryc rybe. Uzywam tylko grubej soli morskiej do tego.
        Tak mnie we Wloszceh nauczono.

Tym, ze solna skorak jest zbyt miekka ja bym sie nie przejmowala. Wazne,zeby ryba byla upieczona. Ja skory z ryby pieczonej w soli nigdy nie jem.
    • mhr2 Re: ryba w soli 07.08.12, 13:43
      Gość portalu: miki202 napisał(a):

> No więc w końcu upiekłam pstrąga w soli. Dla gości, bo pstrągów nie jadam.

biedni goscie,
      • Gość: jagoda Re: ryba w soli IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.12, 17:05
        Dlaczego biedni, może lubią pstrągi. Pstrąg jest bardzo smaczną rybą.
        • mhr2 napewno, ale jak gospodyni nie zna jego smaku 08.08.12, 11:37
          Gość portalu: jagoda napisał(a):

> Dlaczego biedni, może lubią pstrągi. Pstrąg jest bardzo smaczną rybą.

to jak ja moze wspaniale podac?,
    • Gość: x a sola to też ryba ;) IP: *.unitymediagroup.de 08.08.12, 11:29
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka