Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      sola

sola

(15 wyników)
    • Pierwsze w życiu podejście do dyni zrobiłam. Dynia mała, bo trzykilowa. Postanowiłam zrobić zupę-krem. Z braku rozsądnego przepisu było na wyczucie. Rozgrzałam olej w garnku, wrzuciłam dużą pokrojoną cebulę i trzy ząbki czosnku (przekrojone tylko). Posmażyłam chwilę, wrzuciłam pół dyni (obranej, wypestkowanej i pokawałkowanej, rzecz jasna). Zalałam wrzątkiem do połowy wysokości, dorzuciłam kawałek imbiru w kawałeczkach, trochę garam massali, kuminu, mielonej kolendry i kardamonu, oraz p...
    • Hej! Czy możecie zdradzić w jaki sposób uzyskać miękki groch. Może ja coś knocę w czasie przyrządzania, bo nawet po kilku godzinach gotowania, groch jest w zasadzie dosyć twardy. Namaczam go na ok. 24 godziny przed gotowaniem, potem wylewam wode, w którym się moczył, wlewam czystą, dodaję soli, gotuję dłłłuuugooo i w zasadzie jego konsystencja nie jest nadal miękka. Taki sam problem mam z ciecierzycą. Czy to moja wina, czy może produkty które kupuję sa stare/zleżałe ? Ratujcie :(
    • Witam. Poratujcie prosze. Mam w domu 2 kg ziaren sezamowych i robie z nich paste, miksujac je z odrobina miodu i oliwy. Pyszne :-) A jaki jest sklad tahini? Czy tam jest cos oprocz sezamu? Wstyd sie przyznac, ale nie wiem, bo dotad jadlam je tylko w skladzie hummusu, ktory to chetnie bym sobie teraz zrobila...
    • Cukier kryształ i inne…. Cukry w formie kryształów po rozpuszczeniu np. w wodzie (herbata, napoje itd) przechodzą w formy niekrystaliczne. Ww. cukry proste, dwucukry, w roztworze występują w formie izomerów przestrzennych L i D w proporcji zbliżonej do 50% /50%. Jednym ze sposobów odróżnia ww. izomerów to różnice w skręcalności płaszczyzny światła spolaryzowanego. Cząsteczki D- i L- nazywamy enancjomerami danego związku. Jedynie D-cukry są formami przyswajalnymi dla człowi...
    • Jak ją ugotować? Namaczać czy nie? A może ktos ma ochotę sie ze mna podzielić jakimś przepisem? :)
    • Oto proste danie jarskie, ktore nigdy mi sie nie przejada. Kuchnia wloska. 250 gramow swiezej pasty, np. fettucine (swiezo zrobione kluski sa pewnie idealne - by sie nie przepracowac uzywam dobrego gotowego wielojajecznego makaronu, tego o szerokiej wstazce) 8 swiezych dojrzalych pomidorow (koniecznie swiezych, nie z zadnej puszki) 2-3 lyzki oliwy (inny olej nie da tego efektu) 2 mlode cebulki wiosenne 4 czastki czosnku 24 czarne oliwki spory peczek swiezych lisci basilikum (b...
    • cukinia(8)

Czy ktoś mógłby mi podać inne sposoby przyrządzania cukini niż opiekanie jej w panierce bądź bez. Wiem, wiem, że mogę poszukać wśród przepisów, ale chciałabym coś wypróbowanego i mało skomplikowanego. Ostatnio kombinowałam z sałatka z gotowanej cukini i oczywiście ....było niejadalne. Pozdrawiam:))
    • Otwarty:o) Moja propozycja : Zupa z marchewki 80 dag marchewki kroimy w kostkę wkładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy przez 30 min. Następnie całość miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i dodajemy łyżkę mąki i dokładnie ją rozprowadzamy. Staramy się jej nie przyrumienić. Zasmażkę dodajemy do zupy. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. 3 łyżki śmietany rozprowadzamy z 2 łyżkami zupy i zabielamy ją. Zup...
    • Ma ktoś jakiś "inszy" od mojego? Chętnie spróbuję "wariacji na temat" A mój stosowany to: 4 szklanki twarogu, 12 dkg masła, 0,25 l śmietany, 2 łyżki soli, łyżeczka kminku Twaróg odcisnąć, posolić i pokruszyć. Włożyć do miski i przykrywszy ściereczką trzymać w pokojowej temperaturze 3 - 4 dni aż sfermentuje. Po tym czasie dodać masło, śmietanę i utrzeć na gładką masę. Można przetrzeć przez sito. Dodać kminek, wymieszać i wyrabiać małe gomółki wielkości jaja. Ułożyć na desce lub w brytfa...
    • Ziemniaki to moje ulubione warzywo i moge zywic sie nimi w roznych kombinacjach. przedstawiam moja ostatnia pyszna ziemniaczana kompozycje, i prosze o nadsylanie sposobow na ich przygotowanie... (Chyba jestem glodna, a nie chce mi sie pichcic, to gadam o jedzeniu...) A wiec puree ziemniakowe z avocado. Ziemniaki ugotowac ( z odadatkiem czosnku, soli i oliwy), zgniescs, wygrzebac miazsz avocado, zgniesc z ziemniakami, posypac bazylia suszona, zmieszac, dodac oliwy (ja lubie ...
    • w polskiej kuchni istnieje "intytutcja" ziemniaków, kotleta i surówki - i teraz pytanie - z czego można zrobić (oprócz mięsa) kotleta - opanowałam kotlet z jajka, pieczarek, soi oczywiście, próbowałam z selera. macie jeszcze jakiś pomysł. czasem zjadłabym polski ziemniako-kotleto-surówkowey obiad (nawet jeśli wszystkie sładniki to warzywa) - bo czasem mam dość warzyw z makaronem, ryżem i kaszą
    • Sąsiad mnie namówił... Wytaszczyliśmy ode mnie dębową beczkę z piwnicy... Nawrzucaliśmy ogórków (2/3) i słodkiej czerwonej pozbawionej nasion papryki (1/3). Przyprawy takie jak do kiszenia ogórków + 2 łyżki miodu na 2 kg ogórków, wszystko zalaliśmy solanką i na tydzień zostawiliśmy w spokoju... Jakieś 2 godziny temu odbiliśmy dno beczki... O mamuńciu... Jestem pełen, a ta papryka nadal kusi... Ciemny chleb z wiejskim masłem i twarogiem, a do tego ta papryka... Niebo w gębie... Chyba...
    • Sól a nerki Polecam spożywanie nadmiarów soli = 100% kamienie nerkowe. Wtedy co niektórym przejdzie propaganda solonego, zaprawionego miąska. A obarczanie za to szczawianów to tylko wymówka, aby omijać temat niewygodnej w przemyśle mięsno-słoninowym soli, powszechnie tam używanej. Pozdrowienia Jędruś
    • Hej! Jesli ktoś ma jakieś info na temat tej fasoli oraz dania z nią to moze mi podać:o) byłam wczoraj w Poznaniu,trafiłam na sklep ze zdrową żywnością i masą herbat,ale to masą!:o) sliczne zapachy były no i z tą fasolą...jak ktoś może to niech dopomoże:o) Buziaki
    • Tofu (4)

Szukam sprawdzonych domowych przepisów na Tofu. Interesuje mnie najbardziej czym sciąć mleko sojowe, cytryna nie do końca spełnia te zadanie, serek jest zbyt miekki i się rozpada podczas krojenia i ma kwaśny posmak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się