Gość: Herod IP: *.tvk.torun.pl 07.02.10, 12:58 Przypominam, że w świetle polskiego prawa ściąganie filmów i muzyki zamieszczonych w internecie jest legalne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mike "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu nieznan... IP: *.eimperium.pl 07.02.10, 12:59 Jak dla mnie najbardziej pozytywna wiadomość dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
0x0001 "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu nieznan... 07.02.10, 13:00 I bardzo dobrze - film był całkiem przyzwoity, ale nie wiedziałem, że twórcy umożliwiają donacje. Takie inicjatywy trzeba popierać, właśnie zapłaciłem 5 USD, co wydaje mi się adekwatną kwotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szkot kasa i dziewczyny do lozka, czyli przywileje IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 07.02.10, 22:05 Wojna bedzie dluga, przywileje, przywileje... notariuszy i innych. Korporacje myzyczne latwo nie oddadza kasy i dziewczyn, ktore zeby zwiekszyc szanse z 0% do + przystaja na hotelowe propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu niezn IP: *.zone5.bethere.co.uk 07.02.10, 13:08 Racja, ale ich udostępnianie już nie, a wszystkie programy P2P ściągając udostępniają pliki innym. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_sam_pras Re: "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu niezn 08.02.10, 08:55 racja, ale program można skonfigurować tak, że nie będzie udostępniać danych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola "piracenie" "donacje" przyznaję nagrodę IP: 77.255.32.* 07.02.10, 13:22 piracenie w tekście, donacje w komentarzach, częściej chłopcy odwiedzacie zagraniczne strony www niż polskie szkoły. choć przyznaję, autor przynajmniej zaznaczył skąd wziął informacje, a nie ukradł czyjąś pracę, jak daniej cieślak, pani sosnowska, czy inni ludzie z porali w ramach agora.s.a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: "piracenie" "donacje" przyznaję nagrodę IP: *.icpnet.pl 07.02.10, 14:13 Błąd ortograficzny w Twoim tekście - spółka Agora zarejestrowana bez kropek, literówki. Ola do przedszkola!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: "piracenie" "donacje" przyznaję nagrodę IP: *.chello.pl 07.02.10, 20:26 nawet nie wiem jak skomentować Twoją wypowiedź... jak z piraceniem można jeszcze się zgodzić, tak proponuję sobie sprawdzić co oznacza słowo donacja... bo póki co to Tobie również brakuje obycia z językiem polskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: "piracenie" "donacje" przyznaję nagrodę IP: 212.109.135.* 08.02.10, 09:19 Ola zdecydowanie do przedszkola. Tak, żebyś nie musiała szukać: sjp.pwn.pl/lista.php?co=donacja&sourceid=Mozilla-search&od=0 Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi przeciez wiadomo czym się kierują koncerny medialn 07.02.10, 13:51 medialne... prawa autorskie dla nich to tylko narzedzie które ma im zapewnić monopol - nic więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu nieznan... IP: *.chello.pl 07.02.10, 14:29 Jak dla mnie film taki sobie. Lubię kino alternatywne a ten film nie jest najgorszy ale na pewno jakoś specjalnie mnie nie poruszył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKKO ja po obejrzeniu star treka..pirata... poszedlem IP: *.telpol.net.pl 07.02.10, 14:58 na niego do kina.. wziąwszy ze soba dwie osoby:-) no i co stracili na tym ze obejrzalem pirata? wg mnie te piractwo to na ciągana sprawa. to samo z mp3 .. mam ... sciągnalem... ale i tak słucham przewaznie radia internetowego... wiec zajmuja mi tylko niepotzrebnie miejsce na dysku.. usune je! Co innego z serialami... w Polsce aby byc na biezaco... jest sie zmuszonym do piractwa... niestety... i nie mowie tu o poślizgu dni czy miesięcy.... ale lat .a niejednokrotnie dekad.. w przypadku filmow sf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brak Re: ja po obejrzeniu star treka..pirata... poszed IP: *.icpnet.pl 07.02.10, 16:14 Niestety bo "ktoś musi zarobić" i wszystko na upartego musi być tłumaczone z lektorem i swoje przeczekać. Ciekaw jestem kto by piracił takiego n.p Doctora Housa , kiedy na oficjalnej stronie byłby link do jego obejżenia w dobrej jakości z napisami (nawet z reklamami na początku tak jak jest w iplex?)? ALe to dla nich zbyt wytężona praca, chłopaki z napisy24.pl robią napisy do niego w ciągu 5h,im by to zajęło pewnie 4 miesiące i by wzieli 1/5 budżetu odcinka na zrobienie ich... Tak to niestety wygląda i nie wydaje się żeby coś się w tej materi zmieniło... Telewizja coraz bardziej upada, ludzie przestają ją oglądać ale wszyscy i tak producenci gorączkową się jej trzymają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: ja po obejrzeniu star treka..pirata... poszed IP: 212.87.25.* 08.02.10, 08:37 jakosc tych napisow jest zreszta adekwatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigzaur Najwięksi złodzieje to mpaa, riaa and zaiks IP: *.fi.tartu.ee 07.02.10, 18:11 Mało kto zdaje sobie sprawe ale ludzie tworzący piosenki czy filmy dostają marne ochłapy. 1%-5% Reszta 95% idzie na utrzymanie tej mafii i ich kurczowo trzymających się stołków mafiozów. Najwyższa pora rozwiązać te kryminalne kartele i przegonić starych dziadów w cztery wiatry. ZAIKS na przykład przejada większość pieniędzy na pensje i imprezowanie w górskich kurortach. Okruchy które zostają wysyła się reszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endy Re: Najwięksi złodzieje to mpaa, riaa and zaiks IP: *.chello.pl 08.02.10, 01:32 No niestety tak to wygląda :/ Jak pokazał ten przypadek, dobry film się sam obroni. Koncerny wypuszczają często buble, za duże pieniądze, więc wiedzą, że nikt normalnie by za to tyle nie zapłacił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu nieznan... IP: 80.94.19.* 07.02.10, 18:32 Film Ink mi się podobał, wpłaciłem datek za niego jakieś dwa miesiące temu. Chętnie zapłacę również za inne filmy które zdarza mi się obejrzeć z sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu nieznan... IP: *.warszawa.mm.pl 07.02.10, 19:19 jak będe mogła za rozsądną cenę i w rozsądnym czasie od ich premiery kupić filmy, seriale i muzykę w sieci to to zrobię. wolałabym oglądać wszystko w dobrej jakości, bez limitów itp., ale niestety skoro koncerny tego nie potrafią zrozumieć... same są sobie winne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Film średni "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu nieznan... IP: *.chello.pl 07.02.10, 19:46 ...wcale nie powalający, choć rzeczywiście daleki od mainstream'u. Twórcy mają jeszcze długą drogą przed sobą, tak więc nie dziwię się, że duże studia spuściły ich po brzytwie. Film ma genialną, po prostu turobodymo, muzykę. Aktorzy są również nieźli i całkiem fajnie poprowadzeni (polecam uwadze sceny walki, ale nie tylko). Zgrzytem są fałdy scenariusza, tudzież charakteryzacji. W każdym razie, filmowi nie brak tzw. klimatu, co trudno powiedzieć o typowej, miałkiej produkcji made in Hollywood... zwykle sequelu czegoś tam z przeszłości... Budujące jest natomiast to, że forma dystrybucji, czyli tzw. piractwo, okazało się dla twórców zbawienne. I to jest chyba przyszłość - płacę za to co mi się podoba. A nie jak w dotychczasowym modelu - płacę zanim się z tym zapoznam... Chociaż potem pluję sobie w brodę, że poszedłem do kina (za cenę 3/4 fajnego DVD)... Dodatkowo pomijając przy tym haracz dla korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Administrator banał - nie jestesmy juz tępą 19-wieczną gawiedzią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 21:38 nie kupujemy kotów w workach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skull and bones "Spiracenie filmu było absolutnie najlepszą rzeczą IP: *.icpnet.pl 08.02.10, 03:02 Takie słowa z ust twórcy brzmią jak wyrok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: "Spiracenie filmu było absolutnie najlepszą r IP: *.chello.pl 08.02.10, 07:32 Gość portalu: skull and bones napisał(a): > Takie słowa z ust twórcy brzmią jak wyrok ;) bo to wyrok, zostali wykleci z branzy, zadna wytwornia czy gwiazda nie zainteresuje sie nimi bo psuja im bussines filmu nie widzialem, ale mam nadzieje, ze zarobili na tyle zeby zrobic kolejny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystian Piractwo seriali IP: *.173.26.85.tesatnet.pl 08.02.10, 08:05 Jestem ciekaw czy ludzie beda piracic nowy serial Pacyfik. Emisja w polskim HBO dzien po usa. Wyjdzie czy piracimy bo jest wygodniej czy z koniecznosci ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nolog Re: Piractwo seriali IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.10, 10:49 Będą dalej piracić, "bo nie każdy ma HBO". Złodziej to nie fach, to charakter (mogę, więc biorę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ifr "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu nieznan... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 08:28 Piractwo jest złe i pogrąża wszystkich z branży!! Tylko teraz pytanie dlaczego MPAA, RIAA, czy ZAIKS jest opłacany przez wytwornie? Dlaczego aktorzy maja mln na kontach?? skad to?? Przecież przez piractwo cały szołbiznes jest biedny! Kwestia moralna- za udawanie kogoś innego zarabiac 100x więcej niż czlowiek ktory ma "normalna prace". I kto tu kogo oszukuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapuśniak "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu nieznan... IP: *.tktelekom.pl 08.02.10, 11:43 Z życia wzięte, historia prawdziwa: zespół happysad. Pewien użytkownik Internetu usłyszał w Last.fm fajną piosenkę. Po nitce do kłębka trafił na więcej piosenek tego zespołu. Potem spiratował od kolegi 3 dotychczasowe płyty. Tak mu się spodobały, że słuchał ich w kółko. Od tego czasu: 1. był na dwóch koncertach (po kilkadziesiąt złoty każdy bilet, zabierając ze sobą po 3 znajomych) 2. kupił płytę DVD konecrtową (kilkadziesiąt złotych) 3. kupił najnowszą płytę CD (choć po internecie chodziła już jej pełna wersja mp3 - kolejne kilkadziesiąt złotych) 4. wybiera się na kolejne koncerty.... Gdyby nie spiratował tych 3 pierwszych płyt, pozostałby zapewne na tej jednej pierwszej piosence, a tak wydał już kilkaset złotych dla zespołu happysad.... Czy piractwo jest złe, czy jednak nie do końca? Odpowiedz Link Zgłoś
esgalen "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu nieznan... 08.02.10, 12:12 Różnica jest prosta, aż nie mogę uwierzyć, że nikt tego nie dostrzegł podczas pisania artykułu. Tam gdzie przeznacza się ogromne nakłady na marketing, piractwo postrzegane jest jako zagrożenie. W przedsięwzięciach, które nie są w stanie sfinansować kampanii marketingowej, a zatem przede wszystkim z wytwórni niezależnych, "piractwo" to idealny sposób na dotarcie do widza. Zatem niszczenie piractwa to sposób na zniszczenie konkurencyjnego sposobu dotarcia do klienta. Filmowiec kiedyś nie miał wyboru, musiał zgodzić się na warunki koncernów. Dzisiaj może dotrzeć do widza w odmienny sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: "Ink": piractwo umożliwiło sukces filmu niezn IP: 62.29.161.* 08.02.10, 12:49 Dobry wniosek, trafiony. Podpisuję się. Odpowiedz Link Zgłoś