Dodaj do ulubionych

swobodny dostep do partycji fat32

08.02.04, 19:09
Pewnie mowiono o tym juz kilka razy, ale osobiscie sie w tym wszystkim gubie... chcialabym miec normalny, swogodny dostep (odczyt/zapis) do partycji windowsowych bez zadnego montowania i wykonywania innych zaklec magicznych. Chyba mozna to zrobic tak, zeby to wszystko sie robilo samo na starcie i zeby mogl sie do tego dostac kazdy uzytkownik (i nie z konsoli tylko przez tego nieszczesnego konquerora). Tak jak w windowsie - zrobie sobie skrot na pulpicie, klik i mam partycje do wgladu. Wybaczcie, przyzwyczajenie :)

pozdrawiam
m.
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: swobodny dostep do partycji fat32 08.02.04, 19:30
      dopisac do /etc/fstab by byla montowana przy starcie systemu + dodanie tam
      odpowiedniej flagi (zebym teraz pamietal jakiej:) by system byl dostepny do
      zapisu dla wszystkich
      • m85 Re: swobodny dostep do partycji fat32 08.02.04, 19:38
        kell99 napisał:

> dopisac do /etc/fstab by byla montowana przy starcie systemu + dodanie tam
        > odpowiedniej flagi (zebym teraz pamietal jakiej:) by system byl dostepny do
        > zapisu dla wszystkich

Jakiej flagi?? (a raczej co to?) I co mam dopisac? I jeszcze z ciekawosci - czy korzystanie pod linuksem z fata jako systemu plkow dla partycji niesystemowych ma jakies odbicie w wydajnosci tudziez jakies inne mankamenty? Bo to cos za pieknie wyglada :)
        • pollak Re: swobodny dostep do partycji fat32 08.02.04, 19:50
          m85 napisała:

> Jakiej flagi?? (a raczej co to?) I co mam dopisac?

Mniej więcej coś takiego (do /etc/fstab):
          /dev/hda2 /mnt/fat vfat user,quiet,showexec 1 0
          • m85 Re: swobodny dostep do partycji fat32 09.02.04, 17:57
            chyba wszystko zrobilam jak trzeba (zrobily mi sie skroty na pulpicie), otwieram konquerorem - 0 plikow, 0 katalogow.Z konsoli moge sie to tego dostac tylko jako root, a potrzebuje, zeby to bylo dostepne dla wszyskich uzytkownikow...
            • furry Re: swobodny dostep do partycji fat32 09.02.04, 18:24
              kurde, ludzie jednak nie potrafia czytac.

man mount
              szczegolna uwage zwroc na flage 'umask'

fr
              • m85 Re: swobodny dostep do partycji fat32 09.02.04, 20:14
                > kurde, ludzie jednak nie potrafia czytac.

Nie denerwuj sie tak :) Myslalam, ze nie trzeba juz nic kombinowac, tym bardziej, ze dyski (skroty, powiazania - juz nie wime jak to sie nazywa - to cos co mam na pulpicie) maja ikonke zamontowanych.. (jak mieszam pojecia prosze mnie poprawic)

Przegladalam wczoraj man mount, tylko tak sie sklada, ze ja troche zielona jestem i pewne rzeczy malo mi mowia (oki, wiem do czego sluzy umask, ale nie wiem jak go uzywac). Pewnie wszystko jest tam gdzies napisane, ale pomiedzy takimi ilosciami niezrozumialego dla mnie tekstu, ze trudno jest mi w tym cokolwiek wylapac. Do mnie trzeba prostym jezykim - odpal vi, wpisz to i to i dziala. Jeszcze mi zejdzie troche czasu zaim naucze sie tym wszystkim bawic, a przede wszystkim - korzystac z... dokumentacja to sie nazywa? (nam mount i jemu podobne)

pozdrawiam
                majka
    • da.killa Re: swobodny dostep do partycji fat32 09.02.04, 19:39
      /dev/hda1 /mnt/win_c vfat
      showexec,quiet,iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0
      • m85 Re: swobodny dostep do partycji fat32 09.02.04, 20:24
        Moze tak bedzie prosciej:

/dev/hda7 / ext3 defaults 1 1
        none /dev/pts devpts mode=0620 0 0
        /dev/hda9 /home ext3 defaults 1 2
        none /mnt/cdrom supermount dev=/dev/scd0,fs=auto,ro,--,iocharset=iso8859-2,codepage=852 0 0
        none /mnt/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=auto,--,iocharset=iso8859-2,sync,codepage=852 0 0
        /dev/hdc6 /mnt/hdc ext3 defaults 1 2
        /dev/hda1 /mnt/win_c vfat showexec,quiet,iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0
        /dev/hda5 /mnt/win_d vfat showexec,quiet,iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0
        /dev/hda6 /mnt/win_e vfat showexec,quiet,iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0
        none /proc proc defaults 0 0
        /dev/hda8 swap swap defaults 0 0

Co jest zle? Konqueror nie widzi nic, z konsoli mozna sie dostac tylko przez root, a z pulpitu zniklo mi to co zwyklam nazywac skrotem (utorzyly sie przy poprzedniej "skladni" typu: /dev/hda2 /mnt/fat vfat user,quiet,showexec 1 0)
        • da.killa Re: swobodny dostep do partycji fat32 09.02.04, 23:37
          Może masz prawa dostępu do katalogów w /mnt źle ustawione?
          • m85 Re: swobodny dostep do partycji fat32 10.02.04, 14:37
            > Może masz prawa dostępu do katalogów w /mnt źle ustawione?

moze... tylko jak to sprawdzic?
            • da.killa Re: swobodny dostep do partycji fat32 10.02.04, 15:00
              ls -l /mnt
              • m85 Re: swobodny dostep do partycji fat32 10.02.04, 17:56
                drwxrwxrwx 1 root root 0 lut 10 14:27 cdrom/
                drwxrwxrwx 1 root root 0 lut 10 14:27 floppy/
                drwxr-xr-x 3 root root 4096 gru 26 20:57 hdc/
                drwxrwxrwx 10 root root 4096 sty 1 1970 win_c/
                drwxrwxrwx 28 root root 4096 sty 1 1970 win_d/
                drwxrwxrwx 12 root root 16384 sty 1 1970 win_e/

to chyba co nieco wyjasnia... tylko jak to zmienic??
                • e.111 Re: swobodny dostep do partycji fat32 11.02.04, 00:49
                  m85 napisała:

> to chyba co nieco wyjasnia... tylko jak to zmienic??

...a co chcesz tu zmieniac ;)
                  powiedz lepiej gdzie zgubilas <user> w fstab?

• da.killa Re: swobodny dostep do partycji fat32 11.02.04, 06:11
                    e.111 napisał:

> powiedz lepiej gdzie zgubilas <user> w fstab?

A po co to "user"? Ja mam tak jak podałem i działa bez problemu - każdy user
                    może rw na tej partycji - przed chwilą sprawdziłem, żeby się upewnić :)

da.killa
                    • e.111 Re: swobodny dostep do partycji fat32 11.02.04, 10:02
                      da.killa napisal:
                      > A po co to "user"? Ja mam tak jak podałem i działa bez problemu - każdy user
                      > może rw na tej partycji - przed chwilą sprawdziłem, żeby się upewnić :)

...rw to może i może ;))
                      ale podmontowac partycji nie może(chyba,że jest ustawione <auto> w fstab,albo
                      została stworzona specjalna grupa np.monteros;) mająca uprawnienia do montowania
                      katalogow...
                      • e.111 PS: swobodny dostep 11.02.04, 10:41
                        u m85 wygląda to tak:
                        /dev/hda5 /mnt/win_d vfat
                        showexec,quiet,iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0
                        pollak proponował tak:
                        /dev/hda2 /mnt/fat vfat user,quiet,showexec 1 0
                        czyli działać powinno tak:
                        /dev/hda5 /mnt/win_d vfat user,exec,quiet,umask=000
                        • e.111 fstab i magia 11.02.04, 11:09
                          www.linuxfan.pl/dyskusje/2001.6/139.php3
                      • da.killa Re: swobodny dostep do partycji fat32 11.02.04, 11:38
                        e.111 napisał:

> ...rw to może i może ;))
                        > ale podmontowac partycji nie może(chyba,że jest ustawione <auto> w fstab,

A po co ma mountować, jak to się samo przy starcie załatwia? :p
                        • e.111 Re: swobodny dostep do partycji fat32 11.02.04, 11:49
                          da.killa napisał:
                          >
                          > A po co ma mountować, jak to się samo przy starcie załatwia? :p
                          >
                          ..hy,chyba właśnie u niej sie nie ustawia,czy może coś przeoczyłem w postach
                          powyżej?
                          :)
                          • da.killa Re: swobodny dostep do partycji fat32 11.02.04, 12:49
                            e.111 napisał:

> ..hy,chyba właśnie u niej sie nie ustawia,czy może coś przeoczyłem w postach
                            > powyżej?

No właśnie... ja się na tym nie znam, ale mój fstab wystarcza do podmontowania
                            automatycznego partycji windowsianych z pełnymi prawami dla wszystkich userów.
                            Dlaczego u niej to nie działa?

da.killa
                • da.killa Re: swobodny dostep do partycji fat32 11.02.04, 06:14
                  m85 napisała:

> drwxrwxrwx 10 root root 4096 sty 1 1970 win_c/

> to chyba co nieco wyjasnia... tylko jak to zmienic??

Katalog ma prawo do odczytu, wejścia i zapisu dla wszystkich - powinno być
                  dobrze... Przemountowałaś te windowsowe partycje po zmianach w fstab?

da.killa
                  • m85 Re: swobodny dostep do partycji fat32 11.02.04, 14:29
                    dobra dobra... co co ja mam z tym w koncu zrobic zeby:
                    a) dzialalo
                    b) nie trzeba bylo montowac
                    c) kazdy uzytkownik mial prawo odczytu i zapisu
                    d) nie robilo jaj przez konquerora (tudziez cokolwiek innego - byle nie przez konsole!)

:)
                    • e.111 Re: swobodny dostep do partycji fat32 11.02.04, 15:24
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15430&w=10631074&a=10686769
                      • m85 Re: swobodny dostep do partycji fat32 11.02.04, 17:51
                        o przepraszam :) tak zawzeicie dyskutowaliscie na ten temat, ze az z wrazenia przeoczylam :) dzieki :))

DZIALA :))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka