Dodaj do ulubionych

znowu o dyplomach

03.06.04, 14:30
czy ktos moglby mi podpowiedziec gdzie rozpoczac zalatawianie nostryfikacji
dyplpmu architekta ,mam juz papiery przetlumaczone przez tlumacza
przysieglego ,potwierdzone w ambasadzie w warszawie. i teraz nie wiem gdzie
isc...na politechnike czy do izby ? (jestem spod mediolanu)
z gory dzieki za info-asia
Obserwuj wątek
    • dorrit Re: znowu o dyplomach 09.06.04, 13:21
      Normalnie, do niedawna, nostryfikacje dyplomu uniwersyteckiego robilo sie na
      wybranym przez Ciebie uniwersytecie (czy politechnice). Kazdy uniwerek
      (segreteria studenti lub czasem jest segreteria studenti stranieri) powinien
      miec liste dokumentow potrzebnych do uznania dyplomu. Dyplom jest jednym z tych
      dok., na ogol potrzebne jest jeszcze "dichiarazione di valore" z konsulatu
      wloskiego, program studiow przygotowany przez Twoja macierzysta uczelnie, wykaz
      egzaminow, bywa, ze cos z tego moze byc "a cura dello studente" czyli wyk.
      przez Ciebie. Sa terminy przedstawienia tychze dok. na uczelni wloskiej, na
      ogol jesienne. Nastepnie powiadamiaja Cie, na ktory rok zostalas wpisana, jakie
      egzaminy masz do zdania, no i trzeba pisac znowu prace mgr. Nie ma reguly, ile
      i jakie beda to egzaminy, bo zalezy to od uczelni...
      Ja wzielam 2 lata temu taki wykaz dokumentow do uznania dyplomu z 3 rzymskich
      uniwersytetow, byly niewielkie roznice, ale wiekszosc wymagan byla podobna i
      jak na razie zrezygnowalam, bo nie mam czasu na nowe studia i przygotowywanie
      egzaminow, miotam sie miedzy praca i dwojka maluchow. Poza tym bedac krotko w
      PL wybralam sie na moja uczelnie - akurat nie ma tam czegos takiego jak
      oficjalny (typu: na papierze uczelni, pieczatka, te rzeczy) program moich
      studiow, czyli opis przedmiotow, wykaz egzaminow z opisem (tu ewentualnie
      moglby posluzyc moj przetlumaczony indeks).
      Zycze Ci dobrego wyboru (uczelni do nostryfikacji, mam na mysli) i powodzenia!
      Pamietam z innego forum, ze juz pracujesz w zawodzie, czyli wnosze, ze
      nieoficjalnie? Pozdrawiam.
      • slims1 Re: znowu o dyplomach 09.06.04, 23:07
        pracuje ze tak powiem jako wyrobnik bez prawa podpisywania projektow. powiem ci
        ze program studiow napisalam sobie sama i mi go podbili wdziekanacie- bo tak
        nie doczekalabym sie nigdy ,tak samo wyciagi z indeksow. tak sobie mysle ze
        sprobuje podejsc wlochow pojde z wszyskimi papierami najpierw do izby arch. a
        noz sie cos zmienilo po naszym wejsciu do unii i mi uznaja dyplom. tak czy siak
        dyplom to nie wszystko -zeby mo samodzielnie wykonywac zawod trzeba zdac tu
        egzamin panstwowy po odbyciu chyba 3 lat praktyki. troche strasznie to wszystko
        wyglada .
        a tak na marginesie jutro jade do rzymu po raz pierwszy... podobno
        ajpiekniejsze miasto w europie -zobaczymy
        pozdrawiam
        • linn_linn Re: znowu o dyplomach 10.06.04, 09:10
          Niestety zawody takie jak architekt, adwokat, aptekarz sa we Wloszech
          przekazywane z pokolenia na pokolenie.
          • slims1 Re: znowu o dyplomach 10.06.04, 11:38
            w polsce tez... ale z tego co zauwazylam we wloszech ciesza sie wiekszym
            powazaniem niz u nas i moze dlatego tak trudno sie nostryfikowac
            • linn_linn Re: znowu o dyplomach 10.06.04, 13:34
              Powazanie to duze slowo. Czasem sa potrzebni i kaza sobie slono placic, ale
              specjalnego powazania nie zauwazylam. Goszcza w kronikach kryminalnych zbyt
              czesto.
    • zuzinkas Re: znowu o dyplomach 10.06.04, 18:20
      pytanie z innej paczki.
      czy ty nie jestes ta Asia co szukala kogos z Mediolanu na forum turystycznym na
      Onecie????
    • avreska Re: znowu o dyplomach 10.06.04, 23:09
      Sprobuj poczytac tu www.buwiwm.edu.pl/uzn/index.htm.
      Ponoc dyplomow architekta, stomatologa, pielegniarki, farmaceuty i weterynarza
      nie trzeba wcale nostryfikowac w Unii!
      • linn_linn Re: znowu o dyplomach 11.06.04, 09:16
        Troche inaczej:
        www.aic.lv/matra_p/public/PL/prof_PL/index.htm
      • dorrit Re: znowu o dyplomach 11.06.04, 12:17
        Avreska, ale wlasnie na stronach, ktore podajesz, przy Wloszech sa wymienione
        dokladnie wszystkie te zawody jako "regulowane" czyli kwalifikacje obywateli UE
        podlegaja we Wloszech procedurze uznania. Viva Italia...
        • linn_linn Re: znowu o dyplomach 11.06.04, 13:54
          Mnie zdziwiloby, gdyby tak nie bylo. Juz widze klody rzucane pod nogi komus,
          kto chce pracowac w tych zawodach. Niezaleznie od wymogow formalnych, ktore sa.
    • avreska Re: znowu o dyplomach 11.06.04, 23:02
      Scusa, faktycznie pomylilam link, ten wlasciwy mam w pracy, podesle go w
      przyszlym tygodniu, ale...
      czy nie pisalas, ze pracowalas w zawodzie w Polsce? W takim razie to zupelnie
      inna "para kaloszy", w takim bowiem przypadku nie wchodzi juz zupelnie w
      rachube uznawianie dyplomu ukonczenia studiow, ale uznania kwalifikacji
      zawodowych! Reguluja to dwie europejskie dyrektywy: 89/48/EWG i 92/51/EWG. Na
      Twoj plus dodatkowo masz fakt, ze potwierdzenie kwalifikacji zawodowych
      architekta, nie lezy we wladzy dyskrecjonalnej konkretnego panstawa (czytaj:
      Wloch), ale zostalo unormowane Unijnie i panstwo przyjmujace musi tego dokonac
      w ciagu 3 miesiecy od zlozenia przez Ciebie podania. O wszelkie szczegoly nie
      pytaj w Ministerstwach Oswiaty itp., ale kieruj sie od razu do: Ministerio
      Coordinamento Politiche Communitarie, Via Giardino Theodoli 66, I - 00186 ROMA,
      tel.: +39-06-6779 53 22.
      Po takim uznaniu bedziesz mogla spokojnie podpisywac wlasne projekty. Pewnie
      troszeczke trudniej bedzie Ci zalozyc wlasna firme, no ale to wynika z wszech
      panujacego nepotyzmu w Twoim zawodzie,a zwlaszcze w izbach!
      Zycze powodzenia i niech wloscy architekci tremano di paura, wystarczy zobaczc
      jakie sukcesy odnosza Twoi koledzy po fachu w Irlandii!
      • slims1 Re: znowu o dyplomach 13.06.04, 20:42
        dzieki serdeczne za info -podnioslam sie na duchu -bo ponowne studiowanie nie
        usmiechalo mi sie bardzo. zaczynam wiec dzialac, za jakis czas napisze w jakim
        jestem punkcie -moze sie to przyda innym. averska jakbys mi mogla podeslac ten
        link- bede ci bardzo wdzieczna .
        do zuzinkas- tak to ja. przeczytalam w poprzednch postach ze pare miesiecy temu
        zorganizowalyscie spotkanie polonijne bardzo chetnie ,bym sie przylaczyla jesli
        spotykalybyscie sie jeszcze w przyslosci.moj mail slims@go2.pl
        pozdrawiam asia
      • slims1 Re: znowu o dyplomach 04.07.04, 17:52
        tak iec po okolo miesieczym okresie prawie codziennyh telefonow do Ministerio
        otrzymalam 2 rozne odpowiedzi -
        1.jedna przeslala na wlasna reke litosciwa sekretarka -jest to przykladowa
        domanda d riconoscimento del titolo zeby moc ie zapisac do izby archcitektow-
        zlozona przez obywatelke niemiec . powoluje sie wniej na direttive comunitarie
        85/61/CEE, 86/17/CEE e decreto legislativo 27 gennaio 1992, n.129
        do zalaczenia sa nast. dokumenty:
        -curriculum vitae professionale
        -diploma in copia autentica tradotta e legalizzata
        -casellario giudiziario rilasciato dalla Corte Fedeale di cassazione del paese
        di provenienza-copia autentica tradotta e legalizata
        -copia autentica della carta d'identita
        -copia autentica del titolo di abilitazione all' esercizio proffesionale
        -copia dell' eventuale iscrizione all albo professionle del paese di provenienza

2.natomiast po 2 tyg przyslali mi oficjalna odpowiedz w ktorej jst co innego:
        riconoscimento titolo di architetto ai sensi art. 49 D.P.R. 394/99 ai sensi del
        dereto legislativo 129/93 (architetto conseguito in un paese extracomunitario)
        a do zaaczenia sa nasepujace dokumenty:
        -copia autentica del titolo di studio tradotta e convalidata dalla
        rapresentanza diplomatica o consolare italiana competente per teritiorio
        -certificato analitico degli esami superati rilasciato dall'instituzione in cui
        e stato conseguito il titolo ,tradotto convalidato
        -programma delle materie studiate
        -copia autentica del titolo di abilitazione all ezercizio professionale
        -copia dell' eventuale iscrizione all albo professionle del paese di provenienza
        -dichiarazione di valore da parte della rappresentanza diplomatica o consolare
        italiana nel paese di conseguimento del titolo che ne attesti la validita
        abiliante all esercizio della professione in loco.
        -dichiarazione certificata attestante l'attivita proffesionale svolta all estero
        -autocertificazione sulla non sussistenzaa di impedimenti di tipo professionale
        o penale all esercizio della professione
        -composizione e sottoscrizione dell'allegata scheda notizie relativa ad ogni
        singolo lavoro svolto all estero.
        (dostalam tez taka tabele odnosnie zrobionych projrktow do wypelnienia)

moze te rzeczy przydadza sie komus
        a moze ktos oswieci mnie ktorej wersji sie trzymac ? - czy to mozliwe ze ta
        druga odpowiedz oficjalna ,ktora odnosi sie do "architetto conseguito in un
        paese extracomunitario "- odnosi sie do krajow spoza UE? a wiec nie dotyczy
        polakow?
        czekam na jakas madra podpowiedz...
        pozdr. asia
        ps. scusa za ew. bledy
        • pietro_meg Re: znowu o dyplomach 05.09.04, 21:22
          Asia, dowiedzialas sie w koncu, ktorej z ww. wersji sie trzymac?? Myslimy z
          mezem (architektem) o wyjezdzie do Wloch i chetnie dowiedzielibysmy sie jakie
          formalnosci trzeba zalatwic, aby mogl tam wykonywac swoj zawod. Dodam, ze ma
          juz polskie uprawnienia i ciekawi jestesmy czy duzo jest zalatwiania aby je w
          Italii uznali.
          I pytanie z innej beczki - ale tez architektonicznej - na jakie zarobki mozna
          we Wloszech liczyc pracujac - jak to napisalas - jako wyrobnik, bez prawa do
          podpisywania swoich projektow. A ile podpisujac - jesli to nie tajemnica. Bo
          zakladajac krotki wyjazd, moze niekoniecznie trzeba bawic sie w te wszystkie
          formalnosci z nostryfikacja...
          • natka110 Re: znowu o dyplomach 09.09.04, 10:42
            Czesc, a nie wiecie, co z dyplomem z ekonomii? mam skonczone SGHw Warszawie,
            wykaz przedmitow dostene bez problemu - na SGH mialam nadwyzke 30 przedmiotow,
            zrobilam 2 kierunki, ale dyplom mam z jednego. Gosc w ambasadzie w Waw
            twierdzi, ze zaelzy od uniwerku, czasami nie chce zeby zdawac extra egzaminy,
            tylko przepisuja jakby dyplom na podstawie prohgramu studiow w Polsce.
            Do kogo mam sie tutaj dobijac??
            Poprsze odp mailem, na natka1@inwind.it

dzieki
            • slims1 Re: znowu o dyplomach 09.09.04, 13:32
              nie wiem jak jest z dyplomem ekonomii .wg mnie ze wszystkimi dyplomami sa dwie
              drogi -albo przez wyzsza uczelnie ,albo przez ministerstwo.
          • slims1 Re: znowu o dyplomach 09.09.04, 13:30
            odnosnie tych dwoch wersji to z moich badan temetu wynika ze odnosza sie do
            dwoch roznych spraw- jedna (odpowiedz oficjalna z ministerstwa dotyczy uznania
            uprawnien zawodowych (riconoscimento di titolo) ,a druga (te dokumenty co
            skladala niemka ) - dotyczy zapisania sie do izby architektow wloskich. tak
            wiec ja osobiscie kompletuje obie listy.
            co do zarobkow to wyrobnik ok 1000-1200e
            a architekt z uprawnieniami - tak jak w polsce -jedni bardzo duzo ,innni jak
            wyrobnicy- zalezy jakim sie jest architektem i czy ma sie klientow...
            wydaje mi sie ze jesli chcecie przyjechac na krotko tu czy gdziekolwiek indziej
            to nie ma sensu zawracac sobie glowy nostryfikacja
            pozdrawiam asia
            • wierzba_m Re: znowu o dyplomach 09.09.04, 18:53
              A ja mam jeszcze pytanie odnośnie biur projektowych - jak to tam wygląda, czy praca jest zbliżona do naszych warunków, w jakim stopniu Wloscy architekci posługują się komputerami (jakie programy?) a w jakim ręcznym rysowaniem?
              A jakie są obowiązki architektów we Włoszech (nadzór projektu podczas budowy? rozwiązania budowlane elementów budynku? itp...)
              Będę wdzięczna za odpowiedź - jeśli ktoś zna ;-))
              Pozdrawiam
              Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka