Dodaj do ulubionych

Do redakcji - obowiązkowy login

11.11.04, 10:31
Droga redakcjo,
Na ogólnym forum np. "Poznań" można wpisywać posty bez obowiązkowego login'u
w gazeta.pl. Czy na tej samej zasadzie nie mogłyby funkcjonować prywatne fora
regionalne?
Zrobiłem wywiad wśród kikunastu bliższych i dalszych znajomych. Większość z
nich korzysta z dostępu do sieci od 1 roku do 2 lat i jest
jeszcze "nieoswojona". Obawiają się wszelkich wymuszonych logowań. Nasz
internet to jeszcze nie USA i uważam, że moglibyście tego obowiązkowego
logowania nie wymuszać. Zwlaszcza w przypadku forów regionalnych gdzie czesto
samo napisanie czegoś jest przeżyciem, a wejscie z loginem jeszcze większym
problemem.
Obserwuj wątek
    • vipunia Re: Do redakcji - obowiązkowy login 11.11.04, 13:56
      Rzeczywiście logowanie dla wielu stanowi istotne utrudnienie, myślę że o tym czy forum powinno być na zasadzie TYLKO logowania czy dopuszczane będą posty także "gości" powinien decydować autor forum/admin.

Pozdrawiam,
      Iwona
    • mankut400 Re: Do redakcji - obowiązkowy login 11.11.04, 14:10
      A ja popieram logowanie.
      Zobaczcie, ile razy jest tak iż w różnych kontrowersyjnych sprawach odzywa się
      sporo "przydupników" - tyle że ze stylu wypowiedzi można podejrzewać iż jest to
      dzieło TEJ SAMEJ osoby.
      Obowiązkowe logowanie tego nie ukróci, ale przynajmniej utrudni!
      Nie będąc zwolennikiem cenzury, nieraz stwierdzam iż moderator by się przydał
      (choćby wykluczający podszywaczy).
      Bardziej szanuję też głosy osób wypowiadających się pod nickami stosowanymi od
      wielu miesięcy (w necie to już prawie epoka), aniżeli różne "efemerydy".
      • Gość: XXL Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.tinet / *.tinet.pl 11.11.04, 16:30
        mankut400 napisał:

> Obowiązkowe logowanie tego nie ukróci, ale przynajmniej utrudni!

Niczego nie ukróci, możesz sobie założyć 100 loginów nie pisząc prawdy.

> Nie będąc zwolennikiem cenzury, nieraz stwierdzam iż moderator by się przydał
        > (choćby wykluczający podszywaczy).

Żaden moderator nie wykluczy podszywaczy, bo by musiał śledzić każdorazowo
        IP z danymi w loginie, a przy zmiennym IP jest to nawet niemożliwe.

>Bardziej szanuję też głosy osób wypowiadających się pod nickami stosowanymi od
        > wielu miesięcy (w necie to już prawie epoka), aniżeli różne "efemerydy".

A co za różnica czy nick jest zalogowany czy nie, przy nie logowanym
        można sprawdzić po adresie kto zacz.

Logowanie jest przydatne wyłącznie dla gazety :
        - może się wykazać przed reklamodawcami
        - może wysyłać SPAM reklamowy na skrzynki
        - może prowadzić rejestr uczestników w niewiadomym celu.
        - pośrednio wpływać na cenzurowanie oraz blokować piszących.

Zobacz na forum Świat czy aktualności, logowanie niczego nie zmienia.
        • krystian10 Re: Do redakcji - obowiązkowy login 12.11.04, 18:33
          Jestem od dawna na foru ze stałym nickiem i jeszcze żadnego spamu nie dostałem ,
          - niewiadomym celu ?????
          - sam wielu bym zablokował za pisanie głupot
      • Gość: dr huckenbush Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 01:18
        Moderator? A fuj! Wlasnie dzieki temu ze nie ma tu moderatora to forum wyglada
        porzadnie - bo kazdy pisze co chce (o ile nie lamie regulaminu/prawa - to z
        oczywistych powodow jest usuwane) i od razu listy sie pojawiaja na forum. Zobacz
        sobie onet - chca byc politycznie poprawni i co z tego jest? To, czy Twoja
        wypowiedz sie pojawi czesto zalezy od widzi-mi-sie moderatora.
    • conena Re: Do redakcji - obowiązkowy login 11.11.04, 14:17
      napisanie czegos jest przeżyciem?? mamy 2004 rok, internet wszędzie, komputery
      powszechne, polowa ludzi jest uzależniona od netu a Ty mówisz, że napisanie
      czegoś jest przeżyciem? sorry, ale nie wierzę w to:) chyba, że dla niektórych
      ludzi po 60...
      jak twoje forum jakiś troll zaleje wulgaryzmami, spamem itp to docenisz
      potrzebę logowania.
      • Gość: m-nocny Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.icpnet.pl 11.11.04, 20:17
        Szanowna Damo,
        Pisałem o forach regionlanych, gdzie wielu ludzi łączy się z modemów i gdzie w
        pracy lub w szkole niekoniecznie ma się łatwy dostęp do netu. Rozejrzyj się
        troche wokoł siebie bo chyba nawet Poznań nie wygląda tak jak piszesz. A jak
        ktoś wyżej napisał można mieć 100 różnych loginów i zalewać fora spamem
        wulgaryznmai jeśli się ktoś uprze.
      • Gość: dr huckenbush Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 01:21
        Zobacz w ten sposob. Czy na tym forum masz zalewanie przez trolli? Nie. Wiec tym
        bardziej na forach typu Ostrow, Swarzedz - gdzie pisze duzo mniej osob - nie
        powinno byc z tym problemu. I nie bylo, bo pamietam czasy gdy byly one
        ogolnodostepnymi forami i wszystko bylo oki. Efekt wprowadzenia logowania jest
        taki, ze obecnie listy na niektorych z tych for pojawiaja sie wyjatkowo rzadko.
        • redakcja Re: Do redakcji - obowiązkowy login 12.11.04, 12:07
          Odpowiedź na wszystkie pytania możecie uzyskać, jeśli ten wątek pojawi się na
          forum o forum. Przenieść go tam?

pozdrawiam
          Błażej Wandtke
          • Gość: dr huckenbush Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 17:28
            Bardzo bym prosil. A gdzie znajdziemy forum o forum?
            • Gość: LC Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 21:00
              JAest tutaj forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=299
              PS Pomysł dobry lokalne (powiatowe) fora mogą odżyć dzięki braku obowiązku
              logowania
          • Gość: m-nocny Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.icpnet.pl 12.11.04, 20:39
            Jak wyżej. Nie mam nic przeciw temu.
            • Gość: piecyk gazowy Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.11.04, 21:17
              Popieram. Nigdzie nie powinno być przymusowego logowania.
    • Gość: Thin_Air Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.icpnet.pl 13.11.04, 10:46
      Ja bym zostawił regionalne bez logowania promocyjnie na rok - 2 lata. Bez
      takiej możliwości trudno liczyć na ich rozwój. Jestem "ze wsi" więc trochę
      czuję bluesa. Moim zdaniem projekt "portal gazeta.pl" mało dynamicznie się
      rozwija. A inicjatywy regionalne to kierunek gdzie sporo można osiągnąć.
    • Gość: m-nocny Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.icpnet.pl 15.11.04, 21:19
      Wątek ten zgodnie z prośbą redakcji został przeniesiony na stronę "Forum o
      forum" ze strony Poznania. Chciałbym się doczekać jasnej odpowiedzi czy jest
      szansa że na forach regionalnych (typu Swarzędz, Puszczykowo, Kornik) można
      będzie się wypowiadać bez obowiązkowego logowania. Pytam tylko o te fora
      (regionalne). Widzę, ze rownolegle toczy się podobna dyskusja w sąsiednim wątku
      (achkolwiek na wyższym poziomie abstrakcji). Podobnie jak kilka innych tu osob
      uważam, że przy obowiązkowym loginie nie ma aktualnie szans na rozwój tych
      forow, o których wspominam ale pewnie nie jest to znowu takie ważne.
      • tebe Re: Do redakcji - obowiązkowy login 16.11.04, 14:50
        Witam

To są fora prywatne bądź po prywatyzacji.
        Nie będziemy tam wyłączać logowania, ale spróbujemy coś zrobić, żeby więcej
        osób na nie trafiało ze stron regionalnych. One się nie rozwijają dlatego że
        trzeba się tam logować, tylko dlatego, że za mało osób o nich wie.

Pozdrawiam
        • Gość: m-nocny Re: Do redakcji - obowiązkowy login IP: *.icpnet.pl 16.11.04, 18:50
          Na pewno wiesz lepiej. Na pewno też "coś" zrobicie.
          Jestem z Kórnika, dziś i wczoraj rozmawiałem z kilkoma osobami a propos tego
          nieszczęsnego logowania. Nie mam już siły i czasu dalej dyskutować. Częściej w
          każdym razie spotykam osoby ktore mają alergię na logowanie niż robią to
          chetnie. Może to jakiś atawizm, który pozostal we krwi po czasach komuny.

Nie wiem dlaczego administrator forum nie mogłby dopuścić rezygnacji z
          logowania. Obserwowałem forum Kórnika przed tym nim je burmistrz zamknął i nie
          widzę żadnych rozsądnych argumentow, ktore uzasadniałyby tam obowiązkowe
          logowanie - tym bardziej że jak tu do znudzeenia się pisze kto chce i tak jest
          całkiem anonimowy i pisze bzdury.

Szkoda ten temat dalej boksować. Wywieście haslo "regulamin jest nieznmienny
          bo..." i ok. A lokalnie wczesniej czy poźniej powoli będą powstawały niszowe
          inicjatywy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka