Dodaj do ulubionych

Początkujący działkowicz!!!!!!

14.01.05, 20:43
Witam. Jak widać w nagłówku jestem początkującym ogrodnikiem.Mam w związku z
tym kilka pytań.
Czy na wiosnę można sadzić drzewka owocowe-kosztele-gdzie je dostać
Czy można sadzić krzewy- maliny, itp.
Co ładnie szybko pnie się po wszystkim
A i czy randap nie zaszkodzi w óźniejszym czasie bawiącemu się na takim
trawniku dziecku
Obserwuj wątek
    • zyga5 Re: Początkujący działkowicz!!!!!! 16.01.05, 18:41
      Jeśli drzewko lub krzew jest w pojemniku w którym rosło to można sadzić o każdej
      porze roku/z wyjątkiem zimy/.Dostać je można w każdym prawie sklepie ogrodniczym
      lub centrum a nawet wysyłkowo.Posadź sobie maliny odmiany Polana.Jest to odmiana
      późniejsza od tych malin co kiedyś rosły w lasach ale nie trzeba opryskiwać bo
      wtedy już robactwo nie fruwa.Owocują bardzo obficie i do samych
      przymrozków.Prawie nie trzeba podpór.Owocują na pędach jednorocznych.Po zbiorach
      ścinamy wszystkie pędy.Jeżeli masz ziemię pruchniczą to lepiej sadzić wiosną,bo
      sadzone jesienią nie ukorzenią się i zostaną wypchnięte na zewnątrz i
      zmarzną/czego sam doświadczyłem/.Mam trawnik ale randapu nie stosowałem,bo nie
      było takiej potrzeby.Używałem go sporadycznie pod krzewami smarując liście
      pędzelkiem podkładając deseczkę.Jeżeli Ci to w czymś pomoże to się cieszę.Zygmunt.
    • zyga5 Re: Początkujący działkowicz!!!!!! 16.01.05, 19:52
    • jerzy.wozniak Re: Początkujący działkowicz!!!!!! 18.01.05, 22:11
      Drzewka owocowe są sprzedawane głównie z tak zwanym gołym korzeniem czyli bez
      ziemi. sadzimy je raczej tylko jesienią na przełomie października i listopada.
      Można tez posadzić je wiosną, ale bardzo wczesną już w marcu i wówczas należy
      je bardzo obficie podlewać. Drzewko po posadzeniu bardzo silne przycinamy.
      Roundap jest środkiem niszczącym wszystkie rośliny łącznie z trawą. W celu
      odchwaszczenia trawnika stosujemy środki niszczące rośliny dwuliścienne takie
      jak na przykład Sterane. Dzieci mogą korzystać z trawnika po 2-3 tygodniach od
      oprysku. Jednak najlepsza metoda niszczenia chwastów trawnikowych jest częste i
      regularne koszenie trawnika.
      Jurek
    • dorbuk Re: Początkujący działkowicz!!!!!! 21.01.05, 12:45
      Dziękuję za udzielone rady.
      >Proszę jeszcze o polecenie jakiegoś ładnego,łatwego w uprawie krzeewu pnącego
      bądź innej pnącej rośliny,która pieła by się po wszystkim i ładnie prezentowała
      • piasia Re: Początkujący działkowicz!!!!!! 21.01.05, 15:05
        Do cienia - bezapelacyjnie bluszcz (hedera). Pnie się po wszystkim, łącznie z
        murami i pniami drzew. Zimozielony! Rośnie szybko, mozna go bardzo łatwo
        rozmnażać z kawałków łodygi ukorzenionych w wodzie.
        Może też być trzmielina japońska, zwłaszcza odmiany o pstrych liściach. Wada -
        wolno rosnie.

Na miejsca słoneczne - absolutnym hitem jest dla mnie winobluszcz
        pięciolistkowy. Bardzo łatwy w uprawie, przyjmuje się z wyrwanego z ziemi
        patyka, rośnie błyskawicznie, podpór czepia się za pomocą wąsów, jesienią
        przebarwia się na czerwono (wszystkie odcienie, jakie można sobie wyobrazić).
        Starsze pędy kwitną (kwiaty niewielkie) i owocują - i to jest dopiero widok,
        gdy wśród czerwonych liści widać grona ciemnofioletowych jagód. Jest też
        odmiana Murorum która potrafi się piąć po murze.

Może tez być winobluszcz trójklapowy - ale głównie na mury i ściany, do których
        przyczepia się "łapkami" tak mocno, że nie da się oderwać. Jesienią przebarwia
        się na wszystkie możliwe odcienie czerwieni i purpury.

Bardzo łatwy w uprawie jest tez chmiel. Rośnie szybko, rozrasta sie jeszcze
        szybciej, znaleźć go można na nieużytkach, przyjmuje się bez pudła - najlepiej
        sadzić wczesną wiosną.

To są te najprostsze w uprawie, niezawodne, najmniej kapryśne i najmniej
        wymagające, co nie znaczy że nieładne! Pewnie, że każdemu marzy się kolekcja
        powojników czy dorodna glicynia, ale to arystokracja, która nawet
        doświadczonemu ogrodnikowi potrafi się opierać i nie zakwitnie "bo nie".
      • dorbuk ślimali 07.02.05, 10:58
        W zeszłym roku na moich jabłuszkach było mnustwo ślimaków. Czy powinnam już
        teraz coś z tym zrobić. Jeśli tak to co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka