Dodaj do ulubionych

zęby - przyczyną ???

30.06.05, 07:08
Chce Was zapytac, bo moze slyszalyscie gdzies lub wiece cos na temat
problemow z zebami a poronieniami. Ja slyszalam rozne opinie, ale zadnych
konkretow.
Moj problem wyglada tak: zawsze mialam slabe zeby, ale regularnie chodze do
dentysty. W szkole podstawowej mialam silny bol szostki, ktora dentystka
leczyla mi kanalowo. Przez te lata ( ok 12-14) ten zabek mnie pobolewal
(czulam takie gniecenie), jednak w porownaniu z tamtym bolem wydawal mi sie
niczym, wiec nie zwracalam uwagi. Jednak ostatnio bol sie nasilal, zwlaszcza
jak biegalam, czulam "uwieranie". Postanowilam zrobic rtg - panorame calej
szczeki i poszlam do dentyski... Ta rozwiercila mi tego zeba, poczyscila i
powiedziala, ze teraz zmienila sie wiedza, i ze kiedys mowilo sie o 2
kanalach w zebach, a jak sie okazuje jest ich znacznie wiecej, u mnie ok 5.
Coz. Wyslala mnie na konsultacje do chirurga szczekowego, ktory znalazl 2
stany zapalne (przewlekle). Okazalo sie, ze w tej leczonej szosce od nastu
lat mam stan zapalny... a dalej... jak zrobilam dokladniejsze zdjecie, to
okazalo sie, ze w kanale od tych nastu lat znajduje sie ulamany sprzet
dentystyczny. Nie znam sie na rtg, ale wyglada, jakby sie przebil dalej.
Okropne to, mnie sie juz plakac chce jak sobie pomysle.
Zastanawiam sie tylko, czy taki przewlekly stan zapalny mogl byc przyczyna
poronien... Czytalam, ze stany zapalne sa niewskazane....
Czeka mnie teraz rwanie ( dwoch zebow) - niestety.

Moze wiece cos na ten temat...
Prosze o opinie...

Ja troche bym chciala w to wierzyc i moze sobie wmawiam, ze jak wylecze, to
juz wszystko bedzie dobrze, ale wolaalbym znac fakty....

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ikaes Re: zęby - przyczyną ??? 30.06.05, 09:18
      nie wiem, czy stan zapalny zęba może być przyczyną poronień, ale to bardzo
      możliwe, wiem tylko, że w ciąży, a przynajmniej w pierwszym trymestrze nie
      należy wyrywać zębów, bo można poronić - to zbyt duży wysiłek dla organizmu.
      Dlatego zawsze przed wyrwaniem zęba dobry dentysta powinien pytać się
      pacjentki, czy nie jest czasem w ciąży.
      • delta77 Re: zęby - przyczyną ??? 30.06.05, 14:55
        dziekuje za odpowiedz...
        Co do wyrywania zebow w I trymestrze ( w ogole w ciazy) to chyba racja, bo sam
        stres z tym zwiazany i pozniej bol..., ograniczenie srodkow przeciwbolowych...
        Szkoda, ze wczesniej nie zrobilam tego rtg..., moze wszystko byloby inaczej.
        Pomyslalam jeszcze, ze skoro tam mialam "cialo obce", to organizm w jakis
        sposob z nim "walczyl"....
        no nie wiem...
        zapytam innych dentystow, albo raczej gina, bo stomatolodzy mam wrazenie, ze
        troche sie bronia przed odpowiedzia...
        • delta77 Re: zęby - przyczyną ??? 30.06.05, 15:35
          napisalam tez to pytanko na stronie "dla starajacych sie" i co sie dowiedzialam:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=25848521&v=2&s=0
    • mama.mimi Re: zęby - przyczyną ??? 01.07.05, 15:12
      Myślę że bardzo ważne jest aby nie było stanów zapalnych pod zębami. Ja
      urodzilam dziecko w 23 tc. Nie zdążyłam zrobić RTG przed ciążą a jak się
      okjazało teraz mam sporego ziarniniaka pod matrwym zębem, nie wiem czy uda mi
      się go wyleczyć.
      Kiedy jest np ziarniniak to organizm walczy z tą infekcją, całe sily są
      skupione w tym miejscu, niestety organizm nie ma nieraz siły działać i walczyć
      na kilku frontach, wtedy niewielka infekcja wystarczy, żeby wszystko padło,
      oczywiście nie zawsze.
      U mnie chyba to tak było, dodam, że jako że miałam ziarniniaka, nie wyleczyłam
      w ubiegłym roku przed ciążą grzybicy ogólnoustrojowej tylko podleczyłam, jako
      że to to złapałam przeziębienie będąc w ciąży czego zazwyczaj nie miewam i
      efekt mam taki jaki mam, tzn nie mam dziecka.

pozdrawiam
      • delta77 Re: zęby - przyczyną ??? 02.07.05, 12:24
        mama.mimi - dziekuje za odpowiedz. Ja tez juz uwazam, ze jesli organizm walczy
        z infekcja w 1 miejscu, to jest oslabiony i inne "fronty" juz przegrywaja...
        Powiedz mi prosze, jakie mialas objawy tej grzybicy ogolnoustrojowej...?
        Zastanawiam sie, czy ten problem i mnie dotyczy, bo mam niepokojace objawy.
        Mage napisac do Ciebie na priva?
        pozdrawiam
    • mama.mimi Re: zęby - przyczyną ??? 02.07.05, 12:35
      PODAJĘ OBJAWY TOWARZYSZĄCE GRZYBICY,nie mam ich wszystkich ale sporo niestety:
      alergie pokarmowe,alkoholizm,astma,ataki paniki i placzu,bezsennosc,bóle
      glowy,brzucha,bialy jezyk brak koordynacji ruchowej, brak równowagi,brak
      koncentracji,ciagle zmeczenie,ciezkie miesiaczki,czeste infekcje, ciagle
      odchrzakiwanie, depresja (w tym maniakalna), krotka pamiec, mrowienie w
      konczynach, stronienie od towarzystwa,mroczki przed oczami, klopoty w nauce i
      wychwaniu, kopanie podczas snu, krytykanctwo,laknienie pewnych
      pokarmów,nadmierna nadwaga lub niedowaga, sucha cera, lupus (toczen), swedzenie
      odbytu i skory,ubytek tkanki kostnej, wirus Epstein-Bar,, nadmierne pocenie
      sie, wrazliwosc na perfumy, , niedoczynnosc tarczycy, wrazliwosc na mleko,
      pieczywo,, niepewnosc, zagrozenie, wrzody, , nerwowosc, wybuchowosc, wykwity
      skórne i luszczyca, , niecierpliwosc, wyczerpanie po przebudzeniu, ,
      niestrawnosc, zaburzenia wzrokowe, , niska temperatura ciala, zaburzenia
      hormonalne, czeste oddawanie moczu, wysoki poziom cukru we krwi,tradzik
      mlodzienczy (acne), zaburzenia cyklu miesaczki,objawy psychiatryczne,
      pobudliwosc,zapalenia drog moczowych, gazy, wzdecia, odbijanie sie, obsessive
      compulsive disorder, zapalenia drog rodnych (cysty), hemoroidy, ospalosc,
      leniwosc, zapalenia paznokci, impotencja, pesymizm, gderliwosc, zapalenia uszu
      u dzieci, klopoty z prostata, pieczenie przy oddawaniu moczu, zapalenia zatok
      (przeziebienia),, pogorszenie objawów w wilgoci, zimne dlonie i stopy, klopty
      decyzyjne, przedwczesne starzenie sie,ucisk w klatce ,utrata wlosów, zly zapach
      ciala i z ust.

Trzeba wykonać badanie kału na obecność grzybów

pa pa
      • delta77 Re: zęby - przyczyną ??? 02.07.05, 12:41
        mam chyba wiekszosc z nich... i tez to zaczelam podejrzewac....
        zrobie bad. kalu, a nie byloby lepiej z krwi..., widzialam, ze tez sa takie
        badania... albo z gardla??? - czesto mnie boli...
        zalamana jestem, ale myslalam, ze tylko ja to mam.

Dziekuje
        • mama.mimi Re: zęby - przyczyną ??? 03.07.05, 14:07
          Grzybica najpierw atakuje układ pokarmowy, siedlisko to jelita i stamtąd za
          jakiś czas atakuje dalej, przechodzi do krwi i wtedy mówimy o grzybicy
          ogólnoustrojowej. Poza tym ludzie mają Candidę albicans (grzyb, który ja mam)w
          przewodzie pokarmowym, jest ona potrzebna do rozkladu cukru, jednak jeśli trafi
          na odpowiednie podloże to zaczyna szaleć, wrasta w jelita, robi w nich
          mikroszczeliny i idzie dalej.
          Lepiej zrób badanie kału.
          Prześlę Ci artykuł na priv.

pozdrawiam
          • delta77 Re: zęby - przyczyną ??? 04.07.05, 15:04
            Zrobie to badanie w tym tygodniu. mam duzo niepokojacych objawow. Jesli mozesz,
            to podeslij mi ten artykul. (Ja juz tez troche poszulkalam w internecie).
            moj adres:
            delta77@gazeta.pl

dziekuje
            • mama.mimi Re: zęby - przyczyną ??? 04.07.05, 16:08
              Już Ci wczoraj przesłałam.

pozdr
            • mama.mimi Re: zęby - przyczyną ??? 05.07.05, 10:20
              Chyba nie przechodzi ten artykuł na priv, więc wklejam tutaj

Pozdrawiam

OBJAWY,PRZYCZYNY I ELIMINACJA PRZEROSTU DROZDZAKOW W ORGANIZMIE

I.PRZYCZYNOWO-SKUTKOWY OPIS PRZEROSTU DROZDZAKOW.

II.ELIMINACJA PRZEROSTU I POWROT DO ZDROWIA.:
              1. Zmiana diety celem zaglodzenia drozdzy i powstrzymania ich rozwoju.
              2. Eliminacja nadmiaru drozdzy przy uzyciu lekarstw i ziol.
              3. Oczyszczenie organizmu z nagromadzonych trucizn i martwych drozdzy.
              4. Naprawa przeciekajacego jelita i systemu immunologicznego.
              5. Zmiana trybu i pogladu na zycie.

III. MOJA HISTORIA CHOROBY I POWROTU DO ZDROWIA.

OBJAWY:
              alergie pokarmowe,alkoholizm,astma,ataki paniki i placzu,bezsennosc,bóle
              glowy,brzucha,bialy jezyk brak koordynacji ruchowej, brak równowagi,brak
              koncentracji,ciagle zmeczenie,ciezkie miesiaczki,czeste infekcje, ciagle
              odchrzakiwanie, depresja (w tym maniakalna), krotka pamiec, mrowienie w
              konczynach, stronienie od towarzystwa,mroczki przed oczami, klopoty w nauce i
              wychwaniu, kopanie podczas snu, krytykanctwo,laknienie pewnych
              pokarmów,nadmierna nadwaga lub niedowaga, sucha cera, lupus (toczen), swedzenie
              odbytu i skory,ubytek tkanki kostnej, wirus Epstein-Bar,, nadmierne pocenie
              sie, wrazliwosc na perfumy, , niedoczynnosc tarczycy, wrazliwosc na mleko,
              pieczywo,, niepewnosc, zagrozenie, wrzody, , nerwowosc, wybuchowosc, wykwity
              skórne i luszczyca, , niecierpliwosc, wyczerpanie po przebudzeniu, ,
              niestrawnosc, zaburzenia wzrokowe, , niska temperatura ciala, zaburzenia
              hormonalne, czeste oddawanie moczu, wysoki poziom cukru we krwi,tradzik
              mlodzienczy (acne), zaburzenia cyklu miesaczki,objawy psychiatryczne,
              pobudliwosc,zapalenia drog moczowych, gazy, wzdecia, odbijanie sie, obsessive
              compulsive disorder, zapalenia drog rodnych (cysty), hemoroidy, ospalosc,
              leniwosc, zapalenia paznokci, impotencja, pesymizm, gderliwosc, zapalenia uszu
              u dzieci, klopoty z prostata, pieczenie przy oddawaniu moczu, zapalenia zatok
              (przeziebienia),, pogorszenie objawów w wilgoci, zimne dlonie i stopy, klopty
              decyzyjne, przedwczesne starzenie sie,ucisk w klatce ,utrata wlosów, zly zapach
              ciala i z ust.

JEZELI PANSTWO POZNAJECIE WIEKSZOSC POWYZSZYCH OBJAWOW LUB TYLKO NIEKTORE Z
              NICH,MOGA ONE BYC SKUTKIEM PRZEROSTU DROZDZAKA CANDIDA ALBICANS LUB INNEGO, CO
              POWODUJE ZANIECZYSZCZENIE ORGANIZMU ICH WYDZIELINAMI ,KTORE OSLABIAJA SYSTEM
              OBRONNY DAJAC POWYZSZE SYMPTOMY.

PRZYCZYNY:
              oslabiony system immunologiczny, dlugotrwale przyjmowanie antybiotykow, picie i
              gotowanie przy uzyciu wody z kranu, dieta bogata w proste weglowodany
              (ziemniaki, pieczywo) zazywanie pigulek przeciwciazowych i sterydow, stres i
              wyczerpanie, brak snu i wypoczynku, naduzywanie cukru, wielokrotne ciaze,
              ogolne oslabienie organizmu, dieta bogata w mieso i mleko zawierajace
              antybiotyki, hormony i sterydy, czeste spozywanie junk foods (hamburgery, hot
              dogi, pizza, gotowe posilki), niskie spozycie warzyw, naduzywanie kawy,
              alkoholu, nikotyny, spozywanie slodzonych i gazowanych napojow (cola, tzw soki
              owocowe), duze spozycie, keczupu, musztardy, octu, produktów wedzomych,
              sfermentowanych, przebywanie i praca w pomieszczeniach wilgotnych, zakurzonych,
              klimatyzowanych, narazenie na promieniowanie jadrowe, rentgenowskie,
              elektromagnetyczne.

POJEDYNCZA LUB KOMBINACJA W/W PRZYCZYN JEST CZYNNIKIEM SPPRZYJAJACYM
              PRZEROSTOWI DROZDZY W ORGANIZMIE.

I PRZYCZYNOWO-SKUTKOWY OPIS PRZEROSTU DROZDZY
              Pod koniec XX wieku, szczegolnie w krajach uprzemyslowionych pojawila się nowa
              grupa pacjentow, uskarzajaca się na zespol niejasnych, na pozor nie powiazanych
              ze soba symptomow, przejawiajacych się byciem chorym totalnie z objawami wielu
              roznych chorob wystepujacych jednoczesnie. Pacjenci kierowani są do roznych
              specjalistow, którzy stwierdzaja że wszystko jest z nimi OK. Ostatnim ze
              specjalistów jest przewaznie psychiatra, ktory stwierdza że wszystko to jest u
              pacjenta w glowie, że pacjent wmawia sobie te choroby.Czyzby?

Pojawianie się tego rodzaju pacjentów nastapilo lata po tym jak wspolczesna
              medycyna zdecydowała się leczyc wiekszość schorzen przy pomocy antybiotykow,
              czyli produktów plesni. Antybiotyk o szerokim spektrum zabija wszelkie bakterie
              w organiźmie czlowieka nawet te przyjazne, które wspolzawodnicza o kolonizacje
              naszego przewodu pokarmowego z adwersarzem zwanym candida albicans
              Candida albicans jest niepozornym organizmem bakteryjno-drożdżowym z pogranicza
              swiata roslinnego zamieszkujacym dolana czesc przewodu pokarmowego od momentu
              naszego przyjscia na ten swiat. Spelnia ona wazna role trawienna pomagajac w
              procesie rozkladu cukru przez organizm. Jej drugie oblicze jako niszczyciela
              naszego systemu immunologicznego w przypadku jej przerostu, poznajemy ostatnimi
              laty chociaz pierwsze przypadki były opisane już przez ojca przysiegi
              lekarskiej Hipokratesa.Candida jest obecna praktycznie wszedzie w srodowisku i
              dopoki nasz organizm posiada normalne funkcje obronne jest dla nas niegrozna. .
              .Inni mieszkancy jelit to tzw „pozytywne” bakterie: acidophilus, bulgaricus,
              bifudus i inne. Podobnie jak candida, odgrywaja wazna role w trawieniu,
              ponaddto co jest mniej rozpowszechnione lub uznawane, kontroluja rozwoj candidy
              albicans odzywiajac się nia. Te pozytywne bakterie są zasiedlane w przewodzie
              pokarmowym z mlekiem matki. Sam fakt nie karmienia piersia noworodka moze
              powodowac niekorzystny stan braku rownowagi miedzy pozytywnymi bakteriami a
              candida, co czasami ma powazne konsekwencje w przyszlosci.
              Glownym czynnikiem sprzyjajacym przerostwi candidy jest nadmierne przyjmowanie
              antybiotyków szczegolnie o szerokim spectrum. Antybiotyk bedacy produktem
              plesni o wlasciwosciach bakteriobojczych, nie jest w stanie wybiorczo
              unicestwic zlych bakterii pozostawiajac lactobicilus, ktory spelnia pozytywna
              role. Usuwa wszystkie bakterie napotkane bez wyjatku kreujac w ten sposob
              nierownowage i poczatek problemow. Niestety lekarz nie doradza nam bysmy w
              trakcie kuracji lub po jej zakonczeniu zasiedlili przewod pokarmowy ponownie
              przyjaznymi bakteriami, usunietymi przez antybiotyk a tak niezbednymi dla
              naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dokonać tego mozna przy pomocy
              probiotics czyli zasuszonych szczepów pozytywnych bakterii, które w
              sprzyjajacych warunkach czyli wilgoci i ciepła (jelita) zaczynaja się
              rozrastac, odtwarzjac rownowage zaburzona przyjmowaniem antybiotykow. Kupujac
              probiotics nalezy zwrocic uwage by były jak najswiezsze, najlepiej schlodzone i
              były liczone w miliardach a najlepiej w dziesiatkach miliardow.
              Nie neguje powyzszymi stwierdzeniami zbawczej roli antybiotyków w sytuacjach
              zagrazajacych życiu infekcji, ale podawanie ich a szczegolnie tych o szerokim
              spectrum w sytuacjach zaziebienia itp graniczy z lekkomyslnoscia. Na szczescie
              wg ostatnich statystyk na skutek wzrastajacej swiadomości lekarzy i pacjentów
              ilość przpisanych recept na antybiotyki spadła o 30%.
              Kolejnym powodem przerostu drożdży w organiźmie jest wspolczesna dieta, ktora
              odbiega znacznie od tego czym żywilismy się w czasach gdy nasze życie
              towarzyskie kwitlo w jaskiniach. Tu skubnelismy jakiegos korzonka, tam warzywko
              potem jakis owoc czy zwierzatko. Bylo to pozywienie w naturalnej nieskazonej,
              nieprzetworzonej, swiezej postaci o wysokich walorach odzywczych i
              antygrzybiczych.
              Wspolczesna niepsujaca się żywność nafaszerowana jest konserwantami jak MSG,
              BHA, BHT i okolo 15 tys. innych o bardzo negatywnych skutkach na zdrowie
              czlowieka. Produkty te są trwale, latwe w przechowywaniu i przyrzadzeniu ale są
              martwe, nie zawieraja żywych skladników odzywczych potrzebnych czlowiekowi do
              rozwoju i kontrolowania populacji drożdży w naszym organizmie. Przykladem niech
              bedzie tu chleb nasz powszdni sporzadzony z oczyszczonej (usuniete skladniki
              odzywcze (bliczowanej maki z dodatkiem wody z kranu (chlor, fluor) i drożdż
            • mama.mimi Re: zęby - przyczyną ??? 05.07.05, 10:25
              Coś mi nie idzie z tym artykułem, więc podaję namiar na niego i inne

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15954&w=12805327
            • mama.mimi Re: zęby - przyczyną ??? 05.07.05, 10:26
              i jeszcze to

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15954&w=24030287
            • mama.mimi Re: zęby - przyczyną ??? 05.07.05, 10:29
              i ostatnie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=25743881
              Mi osobiście pomaga homeopatia na Candidę, ale trzeba znaleźć dobrego
              specjalistę.

Niedowiarków jest cała masa, ale czy to ważne?
              • delta77 Re: zęby - przyczyną ??? 05.07.05, 11:04
                mama.mimi - jestes cudowna! Nie sadzilam, ze mozna to tu znalezc... Szok!
                Wlasnie czytam i zsuwam sie z krzesla.... Teraz musze zaczac szukac homeopaty w
                Kraku, a raju, ale numery. Odrzucilam juz cukier, ale do kawy wsypalam plaska
                lyzeczke... crying, ide kupic duzo czosnku no i postaram sie wdrozyc w zycie nowa
                diete.
                Jeszcze raz Ci dziekuje!!!!!
                d.
                • zebra51 Re: Mama.Mimi 05.07.05, 11:10
                  Tez mi kiedys pomogla smile
                  Zmiana diety i nastawienia do zycia dziala!
                  • mama.mimi do zebra51i nie tylko 06.07.05, 16:05
                    Witaj

Jak się czujesz zebro? Ciekawa jestem co u Siebie zmieniłaś, co wyeliminowalaś?

Mnie nadal przeraża Candida. Dziś odebrałam wyniki dwoch osób z rodziny i
                    obydwie są przerośnięte tym gadem, trzeba to wyleczyć, bo zaraża się dzieci
                    przy ewentualnym porodzie ponoć.
                    Jest to zmora naszych czasow, która nas dziesiątkuje a zazwyczaj lekarze leczą
                    dziesiątki objawow, nie szukają przyczyny w tym grzybku, nie wiem dlaczego?
                    Kończy sie często rakiem jelita grubego.
                    Ja osobiście straciłam zaufanie do medycyny, przerzuciłam się na homeopatię i
                    co się da to tam leczę, oczywiście musi być dobrym specjalistą bo inaczej klapa.
                    Ja leczę grzybka już miesiąc, jeszcze długa droga przede mną, tym bardziej że w
                    krwi mam zarodniki tej paskudy, nieźle mi się zasiała. Czyli tak do końca do
                    kitu nie jestem, jestem bardzo dobrym podlożem dla tej małpy, he he

pa
                    • zebra51 Re: do zebra51i nie tylko 07.07.05, 08:38
                      Witaj smile
                      Przede wszystkim nastawienie do życia. Postanowilam nie szukac w sobie wad i
                      nie miażdzyć sie zmartwieniami, na ktore nie mam wplywu. Autosugestia to jednak
                      potezna sprawa. Jestem tutaj i teraz. I kazdy dzien jest mi dany tylko jeden
                      raz.
                      Poza tym zrezygnowalam ze slodyczy i za Twoją rada zajadam sie galaretkami. Na
                      slodko i tymi z miesem. Pyychaaa smile) O stawach zapomnialam, cera ladniejsza.
                      Dziala kochana, dziala smile
                      Musze jeszcze pocwiczyc wypiek chleba. Ale wszystko przede mna!
                      Pozdrawiam!
    • margonik Re: zęby - przyczyną ??? 11.08.05, 21:05
      Nie wiem, czy mogą być przyczyną poronień, ale wiem od swojej dentystki, że
      mogą być przyczyną wielu chorób wewnętrznych, których związku z zębami w ogóle
      sie nie podejrzewa. Także na poronienie, podejrzewam, także mogą mieć wpływ.
      Pewnie nie bezpośredni, ale jakoś tam mogą się przyczyniać do tego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka