Dodaj do ulubionych

czy nadgodziny są płatne?

IP: 217.153.24.* 30.08.05, 10:05
W regulaminie niby jest napisane, ze tak lub pracownikowi przysluguje za
nadliczbowo przepracowany czas dodatkowy odpoczynek. Jak jest w praktyce? Czy
roznie sie to w zaleznosci od instytucji?
Obserwuj wątek
    • ella111 Re: czy nadgodziny są płatne? 30.08.05, 10:30
      U mnie w praktyce tak wlasnie jest: albo Ci placa za godziny nadliczbowe albo
      dostajesz wolne (150%, czyli za dwie godziny dostajesz 3). Sama wybierasz co Ci
      bardziej odpowiada. Wlasnie dzis mam wolne popoludnie za godziny nadliczbowe ;-)
      To chyba nie dotyczy kategorii A.
    • Gość: Texas Re: czy nadgodziny są płatne? IP: *.cec.eu.int 30.08.05, 10:44
      Do odbioru nadgodzin upowaznione sa tylko osoby z kategorii C, lub w wyzszych
      kategoriach pracujacy na flexi.

Za kazda godzine nadgodzin przysluguje 1,5 h do odbioru, jednak odbior
      nadgodzin nie moze przekroczyc 99 dni w ciagu roku. W wyjatkowych przypadkach
      np. gdy nie zostala udzielona zgoda na odbior nadgodzin pracownik moze wystapic
      o ekwiwalent pieniezny.
      Tyle wg Staff Regulations.

W Komisji, w moim DG, w praktyce odbieramy sobie nadgodziny w postaci wolnych
      porankow lub popoludni, ale w przeliczniku 1:1.

Pzdr:)
    • Gość: ja Re: czy nadgodziny są płatne? IP: *.cec.eu.int 30.08.05, 11:03
      W tym roku w Komisji wchodzi obowiazkowy flexitime dla wszystkich DG. I chyba
      bardzo dobrze ...

Dotychczas bylo tak, ze zalezalo to od HoU.
      W praktyce wygladalo to tak:
      - kolezanka z unitu sasiedniego pracowala po 9 h dziennie, ale za to w piatki
      po lunczu jechala juz na weekend
      - ja raczej nie spedzalam w pracy przepisowych 7.5 h tylko troche wiecej, a za
      kare w piatki krew mnie zalewala jak widzialam ze sasiednie dzialy sobie to
      odbieraja, a ja nie moge.

No ale od jesieni sie to skonczy.
      • Gość: Karola Re: czy nadgodziny są płatne? IP: *.cec.eu.int 30.08.05, 11:12
        U mnie to zalezy od szefa unitu ale wiekszosc ludzi siedzi dluzej i zadnych
        nadgodzin nie dostaje do odbioru.

• ella111 Re: czy nadgodziny są płatne? 30.08.05, 11:18
          a u mnie szef nie chce zeby sekretarki siedzialy dluzej niz do 17 :-)
          • Gość: Karola Re: czy nadgodziny są płatne? IP: *.cec.eu.int 30.08.05, 13:22
            O sekretarkach to ja nie wiem. Mowie o A
            • Gość: oh i ah Mania wyzszosci??? IP: *.217.132.216.coditel.net 30.08.05, 14:37
              ????? BO no to wskazuje twoja wypowiedz.
        • Gość: Texas Re: czy nadgodziny są płatne? IP: *.cec.eu.int 30.08.05, 17:22
          A czy ta "reszta" pracuje na flexi? Jesli nie, to nie ma sensu zrzucac winy na
          szefa unitu.

Pzdr:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka