08.02.05, 23:02
chcialam was prosic o pomoc, czy ktos wie gzie kupic twarog? taki zwykly jak
nasz polski ?lub jak go zrobic z holenderskiego swiezego mleka takiego prosto
od krowy, probowalam, znalazlam burka co sprzedaje swieze mleko od krow ,
wiec kupilam, nastawilam na zsiadle i czekalam i czekalam, ale ono nie
zsiadlo tylko zasmierdzialo,probowalam tez do tego mleka za ktoryms razem
dodac troche naturalnego jogurtu ale to tez nie pomoglo tylko to mleko po
czasie gorzej smerdzialo,pomozcie...
Obserwuj wątek
    • mister1 Re: twarog 09.02.05, 07:13
      w polskich sklepach ile dusza zabraknie ( nie wiem gdzie mieszkasz. Ja kupuje w
      Hadze). Moja Mama robi twarog ( bialy ser) z holenderskich twarozkow (
      podrzewa, wyciska i wychodzi z tego zupelnie jak polski).
    • mister1 Re: twarog - receptura 10.02.05, 11:48
      A oto instrukcja na (bialy ser) twarog - ktora wlasnie telefonicznie
      otrzymalem:

      Na dwa pudelka twarogu ( najzwyklejszego, holenderskiego ) pudeleczko kwasnej
      smietany.
      Zmieszac, przelozyc do garnka. Ten umiescic w duzym garnku z woda. Podgrzac,
      tak by sie twarog zrobil cieply ( pare razy zamieszac). Potem przelozyc na
      sciereczke umieszczona w durszlaku. Cala noc niech sobie scieka. Z rana bedzie
      gotowy. Jesli sie chce miec bialy ser twardszy – zawinac w sciereczke i dobrze
      wycisnac, by wyszla oselka sera.
      No i tyle..

    • wesca1 Re: twarog 12.02.05, 16:13
      z twarogu sa pyszne smarzone placki, roboty na 10 minut, ale za to smaczne
      jedzonko, tak na 0,5kg twarogu ukrecic kogiel mogiel z 2 jajek, do roztartego
      lub przemielonego twarogu dodac kogel-mogel ,szczypte soli , 3-4 lyzki maki ,
      niektorzy dodaja jedno bialko, wszystko razem wymieszac i smazyc na patelni
      placki (takie jak placki ziemniaczane),do zjedzenia polac smietanka i posypac
      cukrem, pycha..
      • payuta Re: twarog 22.03.05, 14:01
        Mister,a jaki dokladnie ten ser trzeba kupic,ma jak nazwe lub co ,bo tego tu
        tyle ze w sumie trudno wybrac,a twarozek zeczywiscie by sie jaki przydal,na
        taki serniczek naprzyklad.Juz dzieki za podpowiedz:-}}P.P.
            • wesca1 Re: twarog 24.03.05, 16:41
              probowalam z tym twarogiem, i wychodzi .
              tylko samk tego twarogu zostaje taki sam jak ten czczy smak holenderskiego
              kwarka, ... a moze by tak zamiast kwasnej smietanki dodac normalna tlusta
              slodka smietane?
              • payuta Re: twarog 24.03.05, 20:33
                Czyli trzeba jakies labolatorium doswiadczalne w kuchni zalozyc:-}}}
                Wesca,a czy ty probowalas cos z tego sera zrobic???Sernik,pierogi,lub jakis inny
                przysmak???Cos ci z tego wyszlo???Jakos smakowalo????Sorry ze tyle pytam,ale
                ciekawosc przed experymentem mnie zzera:-}}}
                Bo wiesz jak ma mi kuchnie rozsadzic ....:-}}}
                Z gory dzieki za info.P.P.
                • wesca1 Re: twarog 24.03.05, 21:57
                  no jeszcze jestem na etapie probowania zrobienia smacznego twarogu,jedynie co
                  wiem na pewno ze garkow nie wysadza, hahahah choc przy moich zdolnosciach i to
                  jest mozliwe
                  pozdrawiam..
              • mister1 Re: twarog 27.03.05, 13:53
                robilem ostatnio dwa razy bialy ser - zwlaszcza ten z niemieckiego,
                pelnotlustego twarogu byl perfekt ( ten z holenderskiego "franse kwark" byl tez
                calkiem przyzwoity, moze dzieki temu, ze mialem dobra, francuska smietane).
    • wesca1 Re: twarog 24.03.05, 22:23
      to bylo gdzies pol roku po remoncie kuchni,
      chcialam ugotowac paczke makaronu, wzielam duzy garnek
      wlozylam do zlewu ( niezauwazylam tylko w zlewie
      przykrywki od sniadaniowki)nalalam wody i postawilam na kuchni
      zeby sie zagotowala ,poszlam do pokoju zapalilam papierosa
      i czekam na te wode i po doslownie chyba 5 min, widze ze czarne
      fanfocle mi fruwaja,zdziwienie - co to? wchodze do kuchni i
      nic nie widze - tylko pelno szarego gryzacego dymu i te czarne fanfocle
      ,wszedzie sie unosily,zaraz otworzylam drzwi od kuchni zeby wywietrzyc
      no i zgasilam gaz pod garnek, garnek byl caly opalony i czarny, no i moja
      kuchnia tez, zamiast obiadu zjedlismy frytki , i niestety ale malowanie
      kuchni tez trzeba bylo zrobic
    • mister1 Re: twarog 20.04.05, 19:38
      Robi sie bialy serek - 3 pudelka twarogu "magere kwark biogarde" z AH ( po 80
      i pare centow za 1/2 kilo) oraz dwa opakowania polskiej smietany ( z polskiego
      sklepu w Hadze). Juz zawiniety w sciereczke odcieka z serwatki - jutro z rana
      degustacja.
        • mister1 Re: twarog 21.04.05, 08:26
          polska smietana zupelnie niepotrzebna, moze byc najzwyklejsza zure room z AH.
          Przypadek, ze uzylem polska - stala w lodowce i za 2 dni konczyla sie waznosc.
          Nawiasem mowiac, ser wyszedl perfekt...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka