Dodaj do ulubionych

Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach

12.09.05, 09:02
Niestety na w/w spotkanie w sprawie planu zagospodarowania przestrzennego nie
dotarłem. Można wiedzieć w jakim kierunku będą szły wnioski?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 12.09.05, 09:28
      spotkanie było raczej bardzo kameralne, mam kilkanaście pomysłów, jak będę miał chwile czasu to spiszę i opublikuje to wszystko
      • raciborek144 Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 12.09.05, 11:00
        Cześć

Przypominam się z pomysłem rond na Torfowa-Szuwarowa oraz Raciborska-
        Kobierzyńska - to drugie skrzyżowanie wbrew pozorom w najbliższych latach może
        być równie niebezpieczne z uwagi na perfidne poczynania INTER-BUDU ( przez
        które ruch na Raciborskiej jest już teraz wcale nie mniejszy niz na Szuwarowej
        a w przyszłości będzie pewnie większy ) i kto wie
        czy na wprost wyjazdu z Raciborskiej nie powstanie nowa ulica ( na razie jest
        tam pole, więc w przyszłości coś tam na pewno będzie )

Jeśli ronda nie uda się zbudować przy Szuwarowej z uwagi na brak miejsca, to
        przynajmniej zbudujmy przy Raciborskiej ( póki jeszcze jest tam miejsce na
        rondo )- oczywiście jestem za rondem tu i tu.

Proszę wpiszcie to do propozycji.

raciborek144
        Pozdrawiam

• janravic Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 15.09.05, 21:33
          Czy można do propozycji dot.planu zagospodarowania przestrzeni włączyć budowę
          nowego kościoła w rejonie ul. Bobrzyńskiego (np. okolice biblioteki PAT)? Ten
          istniejący, przy ul. Skośnej jest już za mały. Drugi postulat, to ułożenie
          chodnika, prowadzącego od ul. Chmieleniec, obok stadniny i budynku S.M.
          Salwator, aż do ul. Lubostroń. Od 3 lat jest to droga budowlana i przechodząc
          tamtędy, m.in. do kościoła toniemy w błocie. Pozdrawiam!
          • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 16.09.05, 00:17
            > Drugi postulat, to ułożenie
            > chodnika, prowadzącego od ul. Chmieleniec, obok stadniny i budynku S.M.
            > Salwator, aż do ul. Lubostroń. Od 3 lat jest to droga budowlana i przechodząc
            > tamtędy, m.in. do kościoła toniemy w błocie
            znalazł się w propozycji razem ze ścieżką rowerową

> Czy można do propozycji dot.planu zagospodarowania przestrzeni włączyć budowę
            > nowego kościoła w rejonie ul. Bobrzyńskiego (np. okolice biblioteki PAT)?
            to niestety nie jest już plan dla Zalesie-Kobierzyn, plan dla kampusu został już ustalony

pozdrawiam
    • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 17.09.05, 14:39
      Pomysły do planu zagospodarowania przestrzennego

Zdaniem Stowarzyszenia "Przyjazny i Bezpieczny Ruczaj" w przyszłym miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego "Kobierzyn-Zalesie" powinny zostać uwzględnione następujące wnioski:

W zakresie rozwiązań komunikacyjnych:
      1. Zapewnienie rezerwy terenowej pod budowę ul. "Nowoobozowej"
      2. Rozwiązanie problemu przejazdów „poprzecznych” pomiędzy ulicami Bobrzńskiego/Bunscha, Kobierzyńską a Nowoobozową
      3. Przebudowa skrzyżowania ulic Kobierzyńskiej i Zawiłej
      4. Ścieżka rowerowa wzdłuż ul. Zawiłej
      5. Ciąg rowerowo-pieszy pomiędzy ul. Lubostroń a ul Zachodnią – ciągiem ul Przemiarki
      6. Ścieżka rowerowa wzdłuż rury ciepłowniczej MPEC ze Skawiny do centrum Krakowa
      7. Rondo na skrzyżowaniu Kobierzyńska/Torofowa/Szuwarowa (lub przebudowa skrzyżowania)
      8. Zapewnienie pieszej i rowerowej komunikacji pomiędzy osiedlami

Oświata, sport i rekreacja:
      Przeznaczenie terenów będących własnością gminy Kraków oraz Skarbu Państwa pod usługi publiczne. Chodzi w szczególności o grunty:
      · teren pomiędzy ulicami: Kobierzyńską, Lubostroń, Przemiarki wraz z strefą ochronną cmentarza przy ul. Lubostroń – przeznaczyć na duży park
      · tereny przy ul. Zalesie/Sąsiedzkiej/Studzianki oraz przy ul. Lubostroń/Kolistej - przeznaczone na usługi edukacyjne oraz sport i rekreację.

____
      Dojdzie jeszcze jeszcze połączenie poprzeczne ulic:
      - Kobierzyńskiej i przyszłej Nowoobozowej ( img352.imageshack.us/img352/528/pol9mr.jpg )
      - ochrona terenów ekologicznie czynnych (okolice stawu)
      • modra1 Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 08:45
        Jeszcze propozycja do pkt. oświata i rekraacja : "place zabaw"
        - chodzi o teran pomiędzy: Torfowa - Zawiła, Kobierzyńska - Żywiecka. W tej
        chwili nie ma na tym obszarze ( tak mi się wydaje) żadnego placu zabaw, ani
        innego miejscam gdzie mogą spędzać czas mamy z małymi dziećmi, czy małe dzieci.
        Jedyny "placyk" to huśtawka i piaskownica za sklepikiem "Maciek". Jest jeszcze
        huśtwaka i piaskownica przy Torfowej, ale ostatnio pojawiła się tam
        tabliczka "tylko dla mieszkańców wspólnoty". Tak więc mieszkańcy bloków po
        lewej ( wschodniej) stronie ul. Kobierzyńskiej nie bardzo mają gdzie chodzić z
        małymi dziećmi, starsze dzieci również nie mają bezpiecznego miejsca, gdzie
        mogłyby przebywać. Interbud przynajmniej wybudował na Szuwarowej dla swoich
        mieszkańców kilka placów zabaw.
        Myślę że rozwiązaniem jest budowa takiego placu na tych skrawkach terenów
        gminnych, albo też egzekwowanie na deweloperach ( już na etapie projektu)
        takiego planowania inwestycji), aby takie plac zabaw , nawet niewielki -
        znalazł sie na terenie osiedli- takie są chyba przepisy.

Myślicie że taką propozycje można jakoś senosownie ująć?

• ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 10:44
          może słowo wyjaśnienia, dlaczego tak mało propozycji, otóż okazało się, że większość naszych pomysłów znalazła się już w studium zagospodarowania, a do niego właśnie uwagi powinny się odnosić

rzecz druga place zabaw w Studium zagospodarowania znajduje się taki oto zapis:

"Dla nowej zabudowy mieszkaniowej przyjmuje się następujące wskaźniki kierunkowe:
          • izochrony (promienie) dojścia do placówek oświaty nie przekraczające odległości:
          - żłobki 1000 m
          - przedszkola 800 m
          - szkoły podstawowe 800-1000 m
          - gimnazja 800-1000 m
          - licea 30-40 min.
          - szkoły zawodowe i technika 30-50 min.

Sport i rekreacja
          Przyjmuje się następujące działania:
          należy dążyć do osiągnięcia następujących wskaźników:
          • zieleń urządzona 15 – 18 m2/mieszkańca,
          • tereny sportowe 5-7 m2/mieszkańca,
          • zieleń rekreacyjna 35-40 m2/mieszkańca
          Wskaźniki kierunkowe określające możliwości organizowania imprez sportowych w skali
          Miasta, wg ilości obiektów winny osiągnąć wartości:
          • stadiony 60 000 – 70 000 mieszkańców/1 obiekt,
          • boiska sportowe 1 500 – 2 000 mieszkańców/1 obiekt,
          • pływalnie kryte 35 000 - 40 000 mieszkańców/1 obiekt,
          • lodowiska sztuczne kryte 250 000 - 300 000 mieszkańców/1 obiekt,
          • korty tenisowe 25 000 – 30 000 mieszkańców/1 obiekt,
          • hale sportowe 45 000 – 50 000 mieszkańców/1 obiekt,
          • sale ćwiczeń 2 800 – 3 200/mieszkańców/1 obiekt"

Wg nas taka gwarancja powinna być wystaczająca, i niestety nie możemy za bardzo wkraczać w kompetencje planistów - i decydować, które dokładnie działki powinny być przeznaczone na realizacje tych zaleceń.
          • modra1 place zabaw 19.09.05, 15:01
            Być może taki zapis wystarczy, ale jakoś tak obawiam się, że jest on mało
            konkretny. Teraz mamy taką sytuacje, że placów nie ma i szczerze mówiąc jak
            patrzyłąm na mapę to nawet nie bardzo jest gdzie je zrobić - są tam same tereny
            prywatne ,które pewnie będą sprzedane pod nowe domy i bloki. Czy miasto zechce
            wykupić drogi grunt, aby zrobić ogródek jordanowski? Wątpię, ale może
            niesłusznie.

• ruczaj.x Re: place zabaw 19.09.05, 16:57
              Nie znam dokładnie tematu, ale z tego co kojarzę jeśli jakiś teren w planie zostanie przeznaczony pod cmentarz, plac zabaw czy cokolwiek innego to właściciel może mieć problem i zwyczajnie nie dostanie pozwolenia na inną zabudowę. Tak jak miało to miejsce w przypadku działek w okolicy Al.Washingtona.
              Oczywiście wiążę się to z koniecznością wykupu i tu jest pies pogrzebany:(
              • obozow-y Re: place zabaw 23.09.05, 10:34
                Być może można byłoby wpisać w planie szczegółowy zapis o konieczności
                lokalizacji przy każdym nowym zespole bloków ogólnodostępnego placu zabaw.
      • raciborek144 Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 09:29
        Proponuję dopiszmy rondo również przy skrzyzowaniu Raciborska-Kobierzyńska - z
        przyczyn opisanych przeze mnie wcześniej:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=28913593&a=28919048
        • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 10:51
          >Przypominam się z pomysłem rond na Torfowa-Szuwarowa oraz Raciborska-
          >Kobierzyńska - to drugie skrzyżowanie wbrew pozorom w najbliższych latach może
          >być równie niebezpieczne z uwagi na perfidne poczynania INTER-BUDU ( przez
          >które ruch na Raciborskiej jest już teraz wcale nie mniejszy niz na Szuwarowej
          >a w przyszłości będzie pewnie większy ) i kto wie
          >czy na wprost wyjazdu z Raciborskiej nie powstanie nowa ulica ( na razie jest
          >tam pole, więc w przyszłości coś tam na pewno będzie )

Tego akurat chcielibyśmy uniknąć i wbrew pozorom da się to zrealizować, np. zakazem ruchu (z wyjątkiem mieszkańców).
          • ma_emi Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 11:46
            Przepraszam ale nie zrozumiałam czego dokładnie chcielibyśmy uniknąć? Powstania
            ulicy na przeciwko Raciborskiej?

Jeżeli tam powstanie osiedle to wystarczy żeby dojazd do bloków był przez ul.
            Zalesie. Będzie trochę dookoła ale mieszkańcom to nie powinno przeszkadzać (nie
            przeszkadza to w ogóle mieszkańcom Szuwarowej, którzy dojeżdżają do swoich
            bloków dookoła -Raciborską)
            Powstanie ulicy wjazdowej do kolejnego osiedla na przeciwko Raciborskiej
            całkowicie sparaliżuje ruch w tej części Kobierzyńskiej. Na krótkim odcinku
            jest już możliwość skrętu w RAciborską, na stację benzynową, w SZuwawową i w
            Torfową. Brakuje tylko babek z borówkami, kóre możnaby kupować z samochodu.
            • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 11:57
              Uniknąć używania Raciborskiej jako drogi przelotowej czy dojazdu do Interplazy.. jeśli to nadal będzie droga osiedlowa, rondo na pewno nie będzie konieczne.

ale niestety masz racje na Kobierzyńskiej będzie coraz gorzej

Ja będę miał "niezły ubaw" na Gwieździstej, tylko czekam aż zasiedlą 4 bloki Proinsu i 2 bloki Soboli, będzie się działo.

babki z borówkami :DDD dobre, dobre
              • ma_emi Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 13:22
                Myślę,ze sytuację jest w stanie poprawić tylko rondo przy Szuwarowej i
                Nowoobozowa...
                • raciborek144 Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 15:11
                  mój pomysł by zrobić rondo przy Raciborskiej legł....

a tymczasem

dojazdu do INTER-PLAZY nie unikniemy
                  dojazd do Szuwarowej przez Raciborską juz jest
                  dojazd przez Raciborką do nowych bloków INTER-BUDU będzie
                  możliwość przejazdu przez Raciborską do Bobrzyńskiego ma być w przyszłości bo
                  tak zaplanował INTER-BUD

• ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 16:31
                    to nie jest kwestia "legł - nie legł"
                    Nie oszukujmy się szansa na rondo przy Szuwarowej jest minimalna, dla Raciborskiej 0%, bo jeśli dla Raciborskiej tak, to dlaczego nie dla Gwieździstej, Lubostroń, Skośnej.

Mam nadzieje, że ruch na Raborskiej będzie można ograniczyć większymi progami zwalniającymi oraz znakami czy to zakazem ruchu, czy zrobieniem drogi jednokierunkowej.
                    • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 16:49
                      i przepraszam jesli brzmie to protekcjonalnie, (jak zarzucił mi jakiś 'internauta'), nie takie są moje intencje
                      ;)
                    • raciborek144 Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 17:11
                      Ronda akurat były by nie po to aby ograniczyć ruch na uliach poprzecznych ale
                      po to by było z nich łatwiej wyjechać.

Nie ma nic przeciw rondom na każdej z tych ulic, z tym że przy Raciborskiej
                      jeszcze jest miejsce a przy innych już jest gorzej z tym miejscem.

Po trzecie, jak pisałem wczesniej - moim zdaniem Raciborska jest obecnie drugim
                      po Szuwarowej najtrudniejszym skrzyżowaniu do wyjechania i będzie gorzej gdyż
                      ruch tam się będzie ciągle zwiększał - zobaczysz za kilka lat.

Co do Skośnej - tam akurat główny strumień samochodów skręca ze Skośnej w prawo
                      i z Kobierzyńskiej w lewo a w przypadku Raciborskiej 75 % wyjazdów to wyjazdy z
                      Raciborskiej w lewo - więc na Skośnej mimo że ruch może i wiekszy to problem
                      jest mniejszy niż na Raciborskiej

Bardzo doceniam to co robisz dzięki Ci bardzo za to, tyle że w tym konkretnym
                      przypadku zupełnie nie rozumię Twojego stanowiska
                      - nie oszukujmy się, na rondo ( ronda )raczej nie ma szans, więc o nie nie
                      walczymy...

A co nam szkodzi ?

• ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 18:17
                        1. Poza wyjazdami trzeba też brać pod uwagę, że nie można w znaczący sposób ograniczać przepustowości samej głównej ulicy - gdyż jest główna, już teraz czasami tworzą się nam ładne korki (gratulacje dla człowieka, który zaakceptował taką lokalizacje Neste i przystanku autobusowego).

2. Chciałem również zwrócić uwagę, że to właśnie mieszkańcom Raciborskiej powinno zależeć na utrudnianiu dostępu do swojej uliczki osiedlowej, przecież jak wyjazd będzie "mniej atrakcyjny" to nikt ani z Interplazy ani z Szuwarowej nie będzie się pchał na Raciborską - szczególnie gdy zamontujecie sobie nieco większe progi zwalniające...
                        Stąd mój delikatny upór w sprawie nie robienia tam 'łatwego skrzyżowania' ;)
                        a jeśli wyjazd będzie utrudniony może to będzie argument do postawienia znaku ZAKAZ WJAZDU od strony Szuwarowej.

3. Oki powiedzmy, że powstanie rondo na Szuwarowej, wprowadzamy zakaz skrętu w lewo dla wyjeżdżających z Raciborskiej oraz pas do właczania się do ruchu po prawej stronie Kobierzyńskiej.
                        Samochody wjeżdżające na Raciborską swobodny wjazd, wyjeżdżające skręcają w prawo, zawracają na rondzie.
                        Bezpiecznie i elegancko.

Tak na mój "chłopski rozum", no dobrze może nie chłopski... inżynierski :D
                        • raciborek144 Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 20.09.05, 08:36

ad1 - no ale korki robią się właśnie dlatego że Ktoś skręca z Kobierzyńskiej w
                          lewo i czeka kilkanaście sekund lub dłużej jak Ktoś z przeciwka go przepuści
                          przy rondach ruch jest bardziej płynny, aczkolwiek rzeczywiście nie wiem jak by
                          to bylo gdyby na Kobierzyńskiej było np 5 rond - być może by się rzeczywiście
                          zatkało, ale byc może było by OK. Nie wiem.
                          Ciekawe czy są specjaliści w ZDiK którzy mogli by coś takiego zasymulować i dać
                          odpowiedź co jest lepsze...

ad3 - może być i tak, takie rozwiązanie byłoby OK
                          tylko że sam napisałeś że jest 10 % szans na rondo przy Szuwarowej ( główny
                          powód to brak miejsca, a drugi powód - ZDiK jakos nie lubi rond)
                        • gelarth Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 22.09.05, 14:41
                          A może by dało się przesunąć przystanek i zrobić go z zatoczką bliżej gwieździstej
                          • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 22.09.05, 18:48
                            doskonały pomysł,
                            zdecydowanie tak właśnie trzeba by to rozwiązać i następna popozycja do planu :)
      • shaddock Propozycje 22.09.05, 19:02
        Jako mieszkaniec Szwai mam kilka propozycji:
        1. Wyjaśnienie przeznaczenia okolic cmentarza przy Lubostroń - najlepiej, jak
        napisałeś, powiększenie parku o te okolice
        2. Rozważenie postawienia estetycznych ekranów dźwiękochłonnych między
        dwujezdniową niedługo ulicą Bobrzyńskiego a blokami (choć być może ta kwestia
        wkracza już na obszar planu dla Kampusu)
        3. Wybudowanie koło powstającego "Rogalika" dodatkowego wyjazdu na
        Bobrzyńskiego z Chmieleńca i ze Szwai. W tej chwili jest tam już dziki wyjazd,
        ale wg. planu dla Kampusu ma znikąć. Jeżeli dałoby się to jeszcze odwrócić w
        naszym planie, byłoby bardzo wygodnie - w przeciwnym wypadku dla Szwai,
        Chmieleńca i być może nowych bloków Inter-Budu będzie tylko jeden wyjazd na
        Bobrzyńskiego. Na img255.imageshack.us/my.php?
        image=szwaichmieleniec22pl.jpg zaznaczyłem na czerwono obecny wyjazd, na
        zielono - proponowany.
        • shaddock Jeszcze raz link 22.09.05, 19:03
          img255.imageshack.us/my.php?image=szwaichmieleniec22pl.jpg
        • ruczaj.x Re: Propozycje 22.09.05, 22:00
          bardzo dziękuje, za propozycje

niestety jak zwykle 3 groszę od mnie :)
          1. Dopiszę to propozycje, warto spróbować.
          2. Ekrany, o to będziemy musieli zadbać, ale nie na etapie planu zagospodarowania
          3. Ok
    • obozow-y Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 22:41
      Mam pytanko - czy nie można wrzucić tutaj całego tekstu projektu planu
      zagospodarowania (nie wiem jak on jest duży). Nie ukrywam że ośmielił mnie
      fragment wklejony powyżej.
      • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 19.09.05, 23:09
        projekt planu zagospodarowania?
        jak rozumiem chodzi o Studium zagospodarowania
        No jest tego sporo:
        www.bip.krakow.pl/?id=48
        pozdrawiam serdecznie
        • obozow-y Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 21.09.05, 00:25
          Po zapoznaniu się z planszą ze studium mam pytanie. Kiedyś ktoś pisał tu na
          forum, że dobrze byłoby wpisać do listy naszych wniosków postulat ograniczenia
          dot. parametrów zabudowy (np. jej wysokości). Nie widziałem jednak takiego
          punktu na stronie ruczaj.org a wydaje mi się to istotne.
          • pinkdotr Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 21.09.05, 09:34
            obozow-y napisał:

> Po zapoznaniu się z planszą ze studium mam pytanie. Kiedyś ktoś pisał tu na
            > forum, że dobrze byłoby wpisać do listy naszych wniosków postulat
            ograniczenia
            > dot. parametrów zabudowy (np. jej wysokości). Nie widziałem jednak takiego
            > punktu na stronie ruczaj.org a wydaje mi się to istotne.

Zapisaliśmy taki postulat na spotkaniu. Mówił on o nie przekraczaniu parametru
            czterech kondygnacji naziemnych (parter + 3 piętra) na całym obszarze
            obowiązyawnia planu a dla poszczególnych działek w planie miały się znaleźć
            szczegółowe ograniczenia wysokości budynków takie jak w poprzednim planie,
            który utracił swą ważność.

Pytanie do Ruczaja: czy to poszło we wniosku do planu, czy gdzieś się
            zapodziało? Jeśli nie poszło, to trzeba uzupełnić, bo to faktycznie bardzo
            ważna sprawa, która może nas uchronić przed wieżowcami wciskanymi w środek
            obszaru zabudowanego z zachowaniem zasady x kondygnacji, gdzie x << ilość
            kondygnacji nowego budynku.

pozdrowionka

pinkdotR
            • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 21.09.05, 10:19
              Zwarliśmy taką sugestie, ale jak dokładnie będzie to sformuowane nie wiem,
              w piątek będę miał gotowy wniosek, w poniedziałek zanoszę go na ulice Za torem.
              Umieszczę go również na forum.

w sumie jedna ważna rzecz, we wniosku zawarta będzie również prośba o możliwość uczestnictwa naszych przedstawicieli w pracach, tudzież co miesięcznego spotkania, chcielibyśmy w jakiś sposób móc doglądać tematu. Wg jednego z radnych sprawa jest możliwa do zrealizowania, no zobaczymy.
              • pinkdotr Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 21.09.05, 10:35
                ruczaj.x napisała:

> Zwarliśmy taką sugestie, ale jak dokładnie będzie to sformuowane nie wiem,
                > w piątek będę miał gotowy wniosek, w poniedziałek zanoszę go na ulice Za
                torem.
                > Umieszczę go również na forum.

Dzięki za info.

> w sumie jedna ważna rzecz, we wniosku zawarta będzie również prośba o
                możliwość
                > uczestnictwa naszych przedstawicieli w pracach, tudzież co miesięcznego spotka
                > nia, chcielibyśmy w jakiś sposób móc doglądać tematu.

Raz w miesiącu to dobry pomysł. Z taką częstotliwością można nawet poświęcić
                urlop, bo od jakości planu będzie bardzo mocno zależała nasza jakość życia w
                tej dzielnicy. Oby tylko udało się załatwić te spotkania. Jeszcze raz dzięki za
                pilnowanie tematu.

pinkdotR
                • obozow-y Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 21.09.05, 11:23
                  Jeszcze jedno mam pytanie: czy nie chcielibyśmy wpisania do planu postulatu o
                  nie lokalizowaniu osiedli socjalnych na tym terenie?
                  Czy wiadomo kto ma wykonywać ten plan? Z góry dzięki za odpowiedź.
                  • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 21.09.05, 12:06
                    PLAN ZAGOSPODAROWANIA niestety nie daje możliwości ingerowania w sposób zasiedlania nieruchomości
                    Tutaj jest dostępny gotowy plan zagospodarowania dla III Kampusu UJ - wschód
                    www.europejskie.org/web/files/Planzagospodarowania.zip
                    można sobie podejrzeć jak to wszystko ostatecznie wygląda.
                  • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 21.09.05, 12:18
                    a tutaj piękny rysunek z planu:

img361.imageshack.us/img361/3192/kampuswschrys5xe.jpg
                    • obozow-y Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 21.09.05, 13:00
                      Dzięki za super linki!
                      • obozow-y Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 22.09.05, 14:47
                        Widzę niestety z postulatu zgłaszania uwag na maila nie wynika zbyt wiele...
                        • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 22.09.05, 18:50
                          oj... przepraszam, jakoś mało korzystam z tego konta
                          postaram się dzisiaj odpisać

pozdrawiam serdecznie
                          i proszę o wybaczenie ;)
            • obozow-y Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 21.09.05, 10:28
              Wydaje mi się, że możliwość uczestniczenia w pracach byłaby bardzo cenna.
              • ruczaj.x Re: Konkluzje po spotkaniu w Starych Koniach 22.09.05, 23:32
                poszedł mail
    • obozow-y Czy są jakieś nowe ciekawe postulaty? 25.09.05, 18:48
      Bo termin składania wniosków chyba jest do wtorku?
      Z tego co wiem na każdą uwagę lub postulat mieszkańca teego terenu urząd musi
      odpowiedzieć.
      • ruczaj.x Re: Czy są jakieś nowe ciekawe postulaty? 25.09.05, 21:35
        termin jest do wtorku, składamy je jutro
        pozdrawiam
    • ruczaj.x Gotowe propozycje do planu zagospodarowania 25.09.05, 21:31
      Wniosek Nr 1.

Dot.: Ograniczenie wpływu ujemnych czynników projektowanej ulicy Nowoobozowej / 8-go Pułku Ułanów na warunki środowiska
      mieszkaniowego ze względu na niebezpieczeństwo powstania na niej tranzytowego ruchu kołowego.

Wniosek Nr 2.

Dot.: Ograniczenie możliwości powstania tranzytowych ruchów na drogach kołowych w układzie poprzecznym do arterii tranzytowych i
      rozprowadzających.

W projekcie planu należy uwzględnić:

1. Taki układ poprzecznych do ruchu tranzytowego i rozprowadzającego ulic, który poprzez zastosowanie naprzemianległych włączeń
      tych ulic do arterii nadrzędnych oraz ewentualne zastosowanie ruchu jednokierunkowego pozwoli ograniczyć ruchy tranzytowe.
      2. Stosować w razie możliwości tzw. „ślepe” ulice ( cul de sac ).
      3. Wprowadzić zasadę poprzecznych progów zwalniających ruch pojazdów ( w opisie zaleceń planu).

Wniosek Nr 3.

Dot.:
      A/ Poprawa funkcji bezpieczeństwa i przepustowości węzła komunikacyjnego – skrzyżowania ulic Kobierzyńska-Zawiła.
      B/ Poprawa funkcji bezpieczeństwa i przepustowości węzła komunikacyjnego skrzyżowania ulic: Kobierzyńska/Torfowa/Szuwarowa.

Wniosek Nr 4.

Dot.: Zapewnienie połączenia ulic Grota Roweckiego, Kobierzyńska i Nowoobozowa na północnej granicy obszaru objętego planem,
      poprzez przedłużenie w odpowiednich kierunkach ulicy Zachodniej.

Obecnie ulica Zachodnia kończy się w odległości ok. 150 m od ulicy Grota Roweckiego. Po wschodniej stronie nie znajduje
      kontynuacji w kierunku ulicy Nowoobozowej.
      Niezbędnym jest dokonanie przedłużenia tej ulicy w kierunkach zapewniających połączenie funkcjonalne ulic: Grota
      Roweckiego-Kobierzynska- Nowoobozowa.

Wniosek Nr 5.

Dot.: Poszerzenie ulicy Gwieździstej na odcinku pomiędzy ul. Kobierzyńską i Nowoobozową.

Obecnie ulica Gwieździsta jest drogą wąską i nie umożliwia płynnego i bezpiecznego ruchu kołowego. Należy w planie zabezpieczyć
      właściwe parametry użytkowe tej drogi

Wniosek Nr 6.

Dot.: Zapewnienie połączenia Ulic Bunscha - Czerwone Maki - Lubostroń, koło cmentarza.

Obecnie nie istnieje płynny i czytelny przejazd w kierunku do ul. Lubostroń.
      Należy przewidzieć przedłużenie ulicy Czerwone Maki w kierunku ul. Bunscha, ktore umożliwiłoby dogodne warunki połączenia tych
      ulic.

Wniosek Nr.7

Dot.: Wyposażenie terenów mieszkaniowych ujętych projektem planu w ścieżki rowerowe.

Projekt planu powinien wprowadzić ścieżki rowerowe wzdłuż ulic zbiorczych oraz ulic o większym natężeniu ruchu. Do tych ulic
      należą:
      Nowoobozowa, Zawiła, Żywiecka, Kobierzyńska, Lubostroń, Zachodnia, Przymiarki (?)

Wniosek Nr.8

Dot.: Zasad zagospodarowania terenów mieszkaniowych w obszarze zabudowy niskiej
      ( jednorodzinnej ), w sąsiedztwie ulicy Karabuły, w kierunku północnym.

Należy przewidzieć tereny położone na północ od istniejącego osiedla domów jednorodzinnych, w okolicy ulicy Karabuły pod zabudowę
      jednorodzinną.
      Gabaryty zabudowy nie powinny przekraczać wysokości 11 m do kalenicy

Wniosek Nr.9

Dot.: Przeznaczenie terenów będących własnością gminy Kraków oraz Skarbu Państwa pod usługi publiczne.

Gmina posiada tereny, na których obecnie są zlokalizowane budynki oświaty i wychowania. Ich ilość nie wyczerpuje potrzeb, w
      związku z przewidywanym wzrostem ilości mieszkańców. Istnieją w obszarze będącym przedmiotem planu tereny wolne we władaniu Gminy,
      bądź Skarbu Państwa, które należy zabezpieczyć pod inwestycje celu publicznego.
      Wielkość obszaru wskazuje na potrzebę pokrycia całego terenu siecią tego typu obiektów, zapewniając odpowiednie izochrony dojść i
      współczesne standardy.

Wniosek Nr. 10

Dot.: Zasad zagospodarowania terenu położonego w południowej części obszaru planu, po wschodniej stronie ulicy Kobierzyńskiej o
      cechach terenów produkcyjnych.

Obszar terenu obecnie użytkowany jako tereny produkcji, położony po wschodniej stronie ulicy Kobierzyńskiej w pobliżu południowej
      granicy planu powinien zachować status terenów produkcyjnych. W projekcie planu należy wprowadzić sugestie co do potrzeby
      uczytelnienia dojazdów i uporządkowania terenu pod względem zasad dostępności poszczególnych stref funkcjonalnych należących do
      podmiotów działających na tym obszarze.
      Bezwzględnie w sytuacji rozwoju inwestycji na terenach produkcyjnych należy wprowadzić ustalenie o zakazie wprowadzania inwestycji
      mogących pogorszyć stan środowiska, a każdorazowe interwencje inwestycyjne powinny być poprzedzone właściwym operatem.

Wniosek Nr 11.

Dot.: Zasad zagospodarowania terenu pod przyszłe tereny sportów i rekreacji.

A/ Tereny sportowe
      B/ Tereny biernego wypoczynku - parki, zieleńce

Ad A/ Tereny sportowe

Zgodnie ze wskaźnikami kierunkowymi określającymi potrzeby funkcjonowania obiektów sportowych w miastach należy przewidzieć w
      planie szereg inwestycji o charakterze boisk sportowych, pływalni krytych i otwartych, lodowisk, kortów tenisowych, hal
      sportowych, sal ćwiczeń. Uwzględnić trzeba odpowiednie rezerwy terenu pod te obiekty i zabezpieczyć ich prawidłowe lokalizacje w
      kontekście łatwego dostępu i kształtowania krajobrazu przyrodniczo-kulturowego.
      Jednym z korzystnych terenów jest obszar pomiędzy ulicami: Szuwarowa- Kobierzyńska-Lubostroń-Przymiarki.

Ad B/ Tereny biernego wypoczynku: parki i zieleńce.

Należy wykorzystać obszary we władaniu Gminy i Skarbu Państwa pod cele rekreacji, w tym urządzone tereny wypoczynku o charakterze
      parków miejskich i zieleńców towarzyszących poszczególnym zespołom zabudowy mieszkaniowej.
      • ruczaj.x Re: Gotowe propozycje do planu zagospodarowania 25.09.05, 21:32
        na razie bez uzasadnienia, to wkrótce na www

pozdrawiam serdecznie
      • pinkdotr Re: Gotowe propozycje do planu zagospodarowania 26.09.05, 10:10
        Ruczaj, jeśli jeszcze tego nie zanieślićie, to małe uwagi:

> Wniosek Nr 2.
        >
        > Dot.: Ograniczenie możliwości powstania tranzytowych ruchów na drogach
        kołowych
        > w układzie poprzecznym do arterii tranzytowych i
        > rozprowadzających.
        >
        > W projekcie planu należy uwzględnić:
        >
        > 1. Taki układ poprzecznych do ruchu tranzytowego i rozprowadzającego ulic,
        któr
        > y poprzez zastosowanie naprzemianległych włączeń
        > tych ulic do arterii nadrzędnych oraz ewentualne zastosowanie ruchu
        jednokierun
        > kowego pozwoli ograniczyć ruchy tranzytowe.
        > 2. Stosować w razie możliwości tzw. „ślepe” ulice ( cul de sac ).
        > 3. Wprowadzić zasadę poprzecznych progów zwalniających ruch pojazdów ( w
        opisie
        > zaleceń planu).

To koniecznie trzeba uzupełnić o temat przejść i przejazdów rowerowych w
        kierunku poprzecznym. Wszędzie tam, gdzie będą ślepe ulice, potrzeba dobudować
        fragmenty chodników / ścieżek pieszo-rowerowych, aby nie zablkować przejścia
        tam gdzie nie będzie przejazdu dla samochodów. Na ulicach jednokierunkowych
        MUSI być dopuszczony ruch rowerowy w obu kierunkach (kontrapas, jak na
        Grodzkiej lub samo oznakowanie). W tym punkcie powinien się też znaleźć wniosek
        o otwarcie Szuwarowej dla ruchu pieszego i rowerowego od ul. Chmieleniec

> Wniosek Nr.7
        >
        > Dot.: Wyposażenie terenów mieszkaniowych ujętych projektem planu w ścieżki
        rowe
        > rowe.
        >
        > Projekt planu powinien wprowadzić ścieżki rowerowe wzdłuż ulic zbiorczych
        oraz
        > ulic o większym natężeniu ruchu. Do tych ulic
        > należą:
        > Nowoobozowa, Zawiła, Żywiecka, Kobierzyńska, Lubostroń, Zachodnia, Przymiarki
        (
        > ?)

Ostatnia ulica chyba nazywa się Przemiarki a nie Przymiarki i uważam, że
        powinna być potraktowana osobnym punktem. To nie jest i nie będzie ulica o
        większym natężeniu ruchu więc wniosek odpadnie. Chodziło o to, aby ulica ta nie
        powstała na całej działce pod nią przeznaczonej (powstać ma odcinek od
        Raciborskiej do Chmieleńca) a na pozostałej cześci aby został utworzony ciąg
        pieszo-rowerowy (chodzi w szczgólności o odcinek Chmieleniec-Lubostroń). Poza
        tym z drugiej strony (za Raciborską) ciąg ten miałby zostać przedłużony do
        pętli autobusowej Ruczaj. W ten sposób ruch rowerowy byłby poprowadzony
        częściowo spokojną uliczką osiedlową a tylko na odcinkach gdzie nie ma i ma nie
        być ulicy, byłaby ścieżka pieszo-rowerowa.

> Wniosek Nr.8
        >
        > Dot.: Zasad zagospodarowania terenów mieszkaniowych w obszarze zabudowy
        niskiej
        >
        > ( jednorodzinnej ), w sąsiedztwie ulicy Karabuły, w kierunku północnym.
        >
        > Należy przewidzieć tereny położone na północ od istniejącego osiedla domów
        jedn
        > orodzinnych, w okolicy ulicy Karabuły pod zabudowę
        > jednorodzinną.
        > Gabaryty zabudowy nie powinny przekraczać wysokości 11 m do kalenicy
        >
        >

Bardzo proszę o dodanie punktu dotyczącego ochrony terenów z zabudową średniej
        wysokości przed wyższą zabudową w sąsiedztwie. Mógłby on mieć taką treść:
        Tereny zabudowane zgodnie z obowiązującymi w Miejscowym Planie Zagospodarowania
        Przestrzennego (tu oznaczenie poprzedniego planu) ograniczeniami gabarytów do 4
        kondygnacji naziemnych powinny być dopuszczone do dalszej zabudowy wyłącznie
        budynkami o takim ograniczeniu gabarytów

pozdrowionka

pinkdotR
        • znowu_ja Re: Gotowe propozycje do planu zagospodarowania 26.09.05, 11:17
          Właśnie zasiadłam, aby to napisać:) Ruch rowerowo-pieszy "środkiem" pomiędzy
          Kobierzyńśką a Bobrzyńskiego - nie blokować przejść pieszych pomiędzy osiedlami
          oraz wysokość i intensywność zabudowy (Drukarska, Chmieleniec, Szwai)- czyli
          nie wyżej niż 4 kondygnacje + tereny zielone (po za parkingami oczywiście).

Pozdrawiam
          Alicja
      • obozow-y Re: Gotowe propozycje do planu zagospodarowania 26.09.05, 10:52
        Popieram wszystko; szkoda że nie dodaliśmy postulatu o ograniczeniu
        intensywności zabudowy, oraz o tym by budynki miały dachy tradycyjne a nie np.
        płaskie (wtedy 11m to już jest wysoko).
        B. dobre postulaty o ograniczeniu ruchu tranzytowego.
      • tadzium wnioski do poczytania 26.09.05, 12:15
        Wnioski, które będą złożone dzisiaj w Urzędzie Miasta
        "www.ruczaj.org/plan/wnioski.doc"
        Miłej lektury :)
        czekam na dodatkowe propozycje i uwagi
        • pepa76 Re: wnioski do poczytania 26.09.05, 13:37
          Może warto by dodać coś w kwestii cmentarza komunalnego na Makach (a dokładniej
          przeciwdziałania jego rozbudowie)?
        • pinkdotr Re: wnioski do poczytania 26.09.05, 14:40
          Tadziu,

bardzo proszę uwzględnijcie to, co tu napisałem:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=28913593&a=29557435
          Dzięki

pinkdotR
          • ruczaj.x Re: wnioski do poczytania 26.09.05, 17:18
            ooojjj...

wygląda na to, że zrobimy drugą ture ;)

Twój pomysł spisany, coś jeszcze?

• ruczaj.x Re: wnioski do poczytania 26.09.05, 17:20
              dobry jest o pomysł o tradycyjnych dachach od Obozowego...

i ograniczenie wysokości zabudowy, tylko zupełnie nie wiem jak rozdzielić obszary!?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka