Dodaj do ulubionych

Citybud - Dwie Wieze M2

IP: 44,1.* / 193.193.181.* 09.05.05, 10:17
Witam ! Czy sa moze wsrod forumowiczow tacy, ktorzy nabyli lokum w M2
Citybudu. Sprzedaje to Emmerson. Ja jestem na etapie wstepnych rozmow ale na
temat inwestycji znam same tylko pogloski. Podobno sprzedali juz 60%, podobno
sie staraja, podobno standard wysoki. Zacheca mnie fakt ze autorem projektu
sa JEMSi, ktorych znam i cenie z innych realizacji ale co do dewelopera i
samej inwestycji niestety nic nie wiem. Bede wdzieczny za podzielenie sie
wiedza (zwlaszcza - niestety - negatywna) czy jest jakis trup w szafie. wokol
M2 jest jeszcze sporo wolnego miejsca ciekawe jakie sa plany co do tego
terenu?
Dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kuba Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl 10.05.05, 00:17
      Dolaczam sie do pytan. Jakos nie moge znalezc nic nieoficjalnego na temat tej
      inwestycji, a tez jestem na etapie wstepnych rozmow.
      • Gość: max Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl 15.05.05, 14:11
        Ja kupilem ale nie mam zadnych dodatkowych info. Na razie budowa idzie podobno
        w czerwcu bedzie mozna ogladac mieszkania.
        • Gość: zentropa Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 44,1.* / 193.193.181.* 16.05.05, 14:35
          tez slyszalem o czerwcu. ja zalatwiam formalnosci teraz. budowa rzeczywiscie
          idzie. z tego co widzialem wstawiaja juz stolarke okienna i robia docieplenia
          welna mineralna. budowe prowadzi warbud - tak ze firma sprawdzona ale co
          ciekawe na stronie warbudu z wykazem biezacych kontraktow przy wszystkich
          innych jest kwota kontraktu a przy M2 nie (tajemnica handlowa czy maja system
          motywacyjny - ciekawe?). tak czy siak budowe maja ukonczyc do sierpnia.
          pewnie bedziemy sasiadami - pozdrawiam ;-)
          • Gość: max Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl 12.06.05, 17:33
            niestety czerwiec nieaktualny, nowa inforamcja mowi o lipcu, szkoda bo juz nie
            moge sie doczekac.

Ciekawe co bedzie na dole budynku. Chcialbym miec tam sklep spozywczy bo
            zazwyczaj w sobote nie chce mi sie nigdzie rano jechac a bulka i gazetka by sie
            przydala.
            • Gość: Peter Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 23:45
              Sklepiki sa w metrze - zawsze jakies niezbedne rzeczy mozna tam kupic. A na
              dole rzeczywiscie bylo by fajnie, gdyby powstalo pare sklepow, troche zycia tej
              okolicy by sie przydalo
    • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 17.05.05, 14:58
      raczej nie należy mieć złudzeń ,że ogródki działkowe pozostaną...napewno coś
      tam powstanie prędzej czy później , od strony metra raczej nie ...zbyt mało
      miejsca, natomiast zajezdnia autobusowa już zostałą kupiona i tam też wyrośnie
      kilkunastopiętrowy budynek...na forum jest cicho o tej inwestycji ponieważ
      większość osób ,ktore tam kupiły mieszkania , to ludzie z dużą kasą i szukanie
      odpowiedzi w sieci jest im nie-potrzebne...

kiedy kilkanaście dni temu podpisywałem umowę,panie z biura sprzedaży mówiły o
      3 procentowej podwyżce ,o której miał zdecydować developer , nie wiem czy to
      prawda,ale usłyszałemo tym po , a nie przed podpisaniem umowy ...
      • Gość: zentropa Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 44,1.* / 193.193.181.* 17.05.05, 17:00
        tez sadze za na ogrodkach cos bedzie ale miejsca jest tam chyba akurat na jeden
        postawny budynek bo basen inflacka dosyc sie tam wcina.
        ja rozumiem argument o duzej kasie ale nie do konca bo jak placisz duza kase to
        chcesz sie upewnic czy nie ryzykujesz jej utraty. czy masz moze na mysli to ze
        ci kasiasci juz wszystko sprawdzili swoimi kanalami nie dla szarakow i nie
        musza sie po forumach dowiadywac?
        co do podwyzki 3% to wchodzi od czerwca.
        pzdr
      • Gość: aldona30 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl 17.05.05, 22:20
        akurat pierwsza inwestycja powstanie wlasnie od strony metra. Bedzie to budynek
        Dom Development. Zajezdnia faktycznie jest w drugiej kolejnosci. Wyglada na to,
        ze wlasnie ogrodki dzialkowe beda na koncu. Ale i na ich miejscu na pewno
        predzej czy pozniej cos powstanie. A i basen Inflancka i szpital kiedys
        znikna...
        A swoja droga gratuluje dobrego zdania na wlasny temat: najpierw piszesz ze
        kupuja tam kasiasci ludzie, a dwa zdania dalej, ze wlasnie podpisales umowe.
        Nie ma to jak sie samemu dowartosciowac...:-)
        • Gość: zentropaZasmuci Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 44,1.* / 193.193.181.* 18.05.05, 10:12
          troche mnie zmartwilas tym basenem i szpitalem. nie chodzi o to zeby ten rejon
          zmienil sie w apartamentowisko bez zadnej innej funkcji spolecznej czy tez
          miastotworczej. mam nadzieje ze syfioza pod balonem na inflanckiej zmieni sie
          jednak w cos na ksztalt warszawianki. tym bardziej ze jeden konkretny basen 50m
          to troche malo jak na takie stoleczne miasto. wydaje mi sie to tym bardziej
          prawdopodobne ze fundacja warszawianki stworzyla niezly zlob dla dzialaczy wiec
          nie ma powodu zeby zlob - ten najpotezniejszy motor dzialania ludzkiego w
          ogole, a w polsce w szczegolnosci (przepraszam za gornolotnosc) nie zmotywowal
          tzw. odnosnych czynnikow na inflanckiej. o projektach Dom Development od
          wchodniej strony tez slyszalem. tylko gdzie oni sie wcisna miedzy metro,
          wiadukt i zajezdnie?
          pzdr ;-)
          • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 18.05.05, 14:37
            właśnie tam nie ma miejsca, tym bardziej ,że fundamenty nie mogą naruszyć
            metra, na stronie domdevelopment ich inwestycja jest umiejscowiona niedokładnie
            i wygląda jakby zajmowała jednak część zajezdni...

pomijam wątek Pani o "kasie" ,odpowiadać na nie-zrozumienie zdań nie mam
            ochoty...ludzie nie czytają książek to i słowa pisane nie
            rozumieją ...przyjąłem to dawno jako oczywistość
            • sebmag Re: Citybud - Dwie Wieze M2 25.07.05, 09:38
              A propos inwestycji otaczajacych (teraz i w przyszlosci) nasz M2 to mile panie
              w Dom Development informuja, ze miedzy naszym budynkiem a metrem powstanie blok
              dwuczlonowy, z ktorych jeden ma miec 16 pieter a drugi 22. Pozdrawiam.
              • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 25.07.05, 10:32
                to dość przykra informacja dla tych którzy kupili mieszkania z tamtej strony
                tym bardziej ,że to północ... z drugiej strony od pd-zachodu, tam ja kupiłem
                też napewno coś powstanie i nie należy mieć złudzeń,że ocaleją ogródki
                działkowe, ale w tym przypadku nasłonecznienie będzie mniejsze ale będzie wciąż
                spore...zresztą może już powstanie wspólnota i inwestor będzie musiał wziąć pod
                uwagę "uwagi" wspólnoty
                • Gość: aaa Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:58
                  Dzialki nie zostana tak szybko wykupione, wiec pewnie nie predko powstanie nowy
                  budynek/osiedle od zachodu. Z subiektywnego punktu widzenia to dobrze, ale z
                  obiektywnego byloby lepiej, aby tam juz bylo miasto. Dzialki z kolorowymi
                  daczami miedzy wiezowcami to nie jest idealny wielkomiejski uklad przestrzenny ;-)

A kiedy jednak juz ktos ten kawalek wykupi i postawi na nim wiezowiec, nie
                  powinien on b. blisko sasiadowac z naszym M2, poniewaz po jego zachodniej
                  stronie projektowane jest przedluzenie ulicy Pokornej (miedzy Inflancka a
                  Slominskiego).
    • Gość: max Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl 01.06.05, 19:12
      Coś się zaczyna dziać obok, pewnie druga inwestycja
      • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 02.06.05, 09:49
        fakt , teren został ogrodzony , teren od strony metra
    • marcinkiewicz Re: Citybud - Dwie Wieze M2 03.06.05, 07:36
      Witam, też tam planowałem kupić mieszkanie. Jednak jak się dowiedziałem, że
      będzie tam tylko osiem!!! stanowisk parkingowych dla gości i klientów sklepów,
      to zrezygnowałem. Jak ktoś znajomy przyjedzie nie będzie miał gdzie zaparkować.
      W okolicy też nie ma gdzie zostawić samochód. Pani zaproponowała parking w
      Arkadii (sic!)
      • Gość: max Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl 11.06.05, 15:41
        Jednak jak się dowiedziałem, że
        > będzie tam tylko osiem!!! stanowisk parkingowych dla gości i klientów
        sklepów,
        > to zrezygnowałem. Jak ktoś znajomy przyjedzie nie będzie miał gdzie
        zaparkować.

To nawet dobrze nie beda przyjezdzac i mowic ze nie moga sie napic bo sa
        samochodem :-)
        • Gość: Anka Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 212.160.172.* 13.06.05, 11:16
          Czy moge prosic o podanie strony internetowej tej inwestycji - dzięki
          • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 13.06.05, 18:13
            www.citybud.pl
            • Gość: Anka Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 212.160.172.* 14.06.05, 11:35
              dzieki za strone, mam pytanie - czy ktos negocjowal i wynegocjowal ciekawsza
              cene, dzonilam ale kobieta z Ronsona powiedziala ze nie wie i z zapytaniem i
              moja oferta ew. zwroci sie do inwestora.
              dzieki za info
              Anka
              • Gość: Lukaszenko Negocjowac warto 1-2% mozna spokojnie wytargowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 20:04
                Co do obsługi - niestety fatalna - koordynatorem jest pewna chamska panienka.
                Oczywiscie sama lala nic nie opuscila ceny - musialem sie spotkac z prezesem.
                • kosma_r Re: Negocjowac warto 1-2% mozna spokojnie wytargo 03.08.05, 13:58
                  jak się skontaktować z kimś odpowiedzialnym za sprzedaż? panienki w biurze
                  sprzedaży niestety tylko ozdabiają. kontakt z pania Agatą to jakaś pomyłka...
                  czy jest tam jeszcze ktoś bardziej odpowiedzialny>?
                  • juliaan Re: Negocjowac warto 1-2% mozna spokojnie wytargo 03.08.05, 15:04
                    nie mam pojecia ,są tam trzy osoby i obawiam się ,że tylko z nimi możesz
                    rozmawiać, natomiast obawiam się ,ze tam nie zostało zbyt wiele mieszkań i
                    developer widząc co dzieje się na rynku nie-specjalnie zabiega o nowych , bo
                    wychodzi z założenia ,że sami przyjdą
                    • Gość: pm Re: Negocjowac warto 1-2% mozna spokojnie wytargo IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 11.08.05, 11:00
                      czy ma ktos wiarygodne informacje kiedy zechcą nas wpuścic do
                      mieszkań ...podobno miło to byc możliwe po przygotowaniu mieszkania pokazowego
                      w lipcu...
                      • marc78 Re: Negocjowac warto 1-2% mozna spokojnie wytargo 13.08.05, 17:44
                        Bylem kilka dni temu na budowie. Pani Paulina stwierdzila ze sciany sa mokre i mieszkanie
                        pokazowe bedzie gotowe na wrzesien/pazdziernik. Po rozmowie wywnioskowalem ze mieszkan
                        w tym roku nie przekaza, mowila cos o lutym. Warbud uznal polaczenie etapow (najpierw wieza
                        A1 miala byc oddana jako pierwsza) za wystarczajacy powod do opoznienia. W mojej umowie
                        deadline jest na czerwiec 2005, ale to juz historia.

Zapraszam tez na forum: Citybud, Słomińskiego, M2...oto link
                        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32998
                  • Gość: komar Re: Negocjowac warto 1-2% mozna spokojnie wytargo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:43
                    Mi sie udalo 1,5%. Ale pani dodala, ze przez pomylke mi tak duzo dala...
      • Gość: pleple12 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.dtcentrum.pl 03.08.06, 09:32
        Jaki jest harmonogram płatności u tego developera?
    • Gość: blalalalala Dwie wieże to potencjalny SLUMS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:29
      Ten projekt spełnia wszystkie kryteria aby za 30 lat stać się slumsem.
      1. Jest gigantyczny czyli mieszkancy staja się anonimowi.
      2. Tereny działkowe na których zapewne powstaną podobne inwestycje w
      przyszłości.
      3. Bliskosc dworca oraz duzego centrum handlowego.
      4. hop siuup i juz jestesmy na Brudnie albo odwrotnie.
      • Gość: B. Re: Dwie wieże to potencjalny SLUMS IP: *.aster.pl 26.06.05, 20:19
        Bródnie
      • Gość: paweł Re: Dwie wieże to potencjalny SLUMS IP: *.acn.waw.pl 02.08.05, 17:42
        Nie obrażaj cwaniaczku ludzi z Bródna
        • juliaan Re: Dwie wieże to potencjalny SLUMS 03.08.05, 10:41
          jasne będzie to ekstra slums z mieszkaniami za min 400 tysięcy , bo jak wiemy
          slums-ersi takie najczęsciej kupują...w slumsy zamienią się też szklane
          biurowce w centrum ...bo przecież są duże...w slumsy zmieni sie marina , tez
          takiego idiote tu czytałem ,a rozkwitnie wielka płyta ku chwale stolicy
          • Gość: okiem socjologa Re: Dwie wieże to potencjalny SLUMS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 20:59
            Tak wielkie budynki, niestety ale są "potencjalnymi slumsami". To, że
            mieszkanie kosztuje tam 400 tys. złotych niczego nie zmienia. Wcale nie jest
            powiedziane, że za dwadzieścia lat to samo mieszkanie będzie nadal tyle samo
            warte. Może będzie więcej, moze mniej. To zalezy od wielu czynników takich jak
            np:
            1. Co zostanie wybudowane na sąsiednich gruntach.
            2. Jak wielki i uciążliwy będzie okoliczny ruch.
            3. Jaka opinię bedzie miała ta okolica, wśród ogółu mieszkańców.
            4. Jakie będą trendy w budownictwie za 20 lat (może w cenie będą budynki do
            trzech pięter bo ludzie będą chcieli żyć bardziej kameralnie). Tego nie jesteś
            w stanie przewidzieć. Jest jednak na świecie pewna tendencja do tego, a ściślej
            w Europie, żeby jednak życ w mniejszych skupiskach.

PS. Poza tym wszystkim to ten budynek ma pewne elementy, które mogą uczynić go
            slumsem, ale nie muszą. To jego wielkość. Wielkość, która nie sprzyja
            zawieraniu więzi społecznych a raczej ich zrywaniu.

PS II. Historia zna pewne przypadki, przekształcania się nie tylko budynków ale
            i całych dzielnic, z elitarnych w slumsy o najgorszej opinii np Harlem.
            • Gość: dr.M Re: Dwie wieże to potencjalny SLUMS IP: *.bredband.comhem.se 10.08.05, 08:25
              Zgadzam sie ze w duzych obiektach jest wieksze ryzyko anonimowosci i izolacji.
              Slyszalem jednak gdzies ze jesli chodzi o mieszkania i nieruchomosci, to sa
              trzy glowne kryteria oceny wartosci: polozenie, polozenie i polozenie.
              Dwie wierze M2 leza piec minut od centrum, blisko wielkiego centrum handlowego
              i niedaleko od Starego Miasta. Wydaje sie wiec ze lokalizacja jest dobra i
              ryzyko gwaltownego spadku wartosci niewielkie.
              Ale moze tylko sie w ten sposob pocieszam bo kupilem mieszkanie.
              • Gość: pm Re: Dwie wieże to potencjalny SLUMS IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 10.08.05, 09:44
                zwłaszcza w centrum aglomeracji i metropolii buduje się trzypietrowe
                budynki...znam się cokolwiek na socjologii...ale nawiązywanie więzi ,bądź ich
                brak nijak się mają do życia w apartamentowcach w centrach miast...w których z
                natury rzeczy nie powstaną więzi zbliżone do tych z podmiejskich osiedli domków
                jednorodzinnych czy niewielkich budynków...M2 Babka Tower czy inne podobne
                budynki to zupełnie inna historia...to dobrze zaprojektowane ,o wyższym
                standardzie budynki którym bliżej do hoteli niż siedlisk...oczywiście jeżeli w
                apartamentowcu w noym jorku osiedlisz emigrantów z ghany , to zmieni się w
                slums...nie mam żadnych uprzedzeń do ghańczyków...to tylko hipotetyczny
                przykład ...

ale jeszcze jest jeden prosty argument...jeszcze w naszym kraju żaden nowy
                blok ...bloczek czy domek za mieszkanie w którym ludzie płacą gigantyczne
                pieniądze nie zamienił się w slums...bo ludzie dbają o swoją
                własność...oczywiście w przypadku mieszkań na wynajem prostak i cham może
                zdażyc się wszędzie bo o tym nie decydują pieniądze...ale od tego są ochrona,
                mieszkańcy i określone w budynku zwyczaje...w najbardziej zżytym osiedlu pod
                miastem z więziami zawiążanymi w setki supłów zdarzyć się może ktoś kto obsika
                klatkę schodową czy wybije szybę

slumsy tworzą się tam gdzie nie ma własności,gdzie coś dostałeś od gminy ,
                państwa ,czy kiedyś w polsce komuny...są takie przykłady w amsterdamie ,gdzie
                nowe bloki dla emigrantów zmieniały się w narkotyczne slumsy ...

to kompletne brednie o przemianie budynków w centrum w slumsy...

1. zawsze będzie mnóstwo ludzi powiedzmy mających sporo pieniędzy chcących
                mieszkać w centrum ,pięć minut od starego miasta
                2.zabudowa wokół to własnie podobne apartamentowce, a nie stadion
                dziesięciolecia
                3.a ruch uliczny ma się nijak do ceny nieruchomości,raczej brak możliwości
                normalnej komunikacji ma / tarchomin/...zupełnie nie rozumiem zdziwienia
                niektórych ,że w centrum jeżdżą samochody...jeżeli szukasz pustelni to naprawdę
                jest sporo możliwości po za miastem

4. ceny jeżeli rosną to w centrum najczęściej i najszybciej i w pierwszej
                kolejności,jeżeli spadają jest dokładnie odwrotnie...

• Gość: okiem socjologa Re: Dwie wieże to potencjalny SLUMS IP: 213.241.40.* 10.08.05, 11:54
                  A słyszałes o czymś takim jak mozliwość "przemieszczania się centrum"? Nawet w
                  Warszawie Centrum niejednokrotnie zmieniało swoje miejsce. Kiedys tym centrum
                  był Rynek Starego Miasta. Nastepnie przeniosło sie ono w kierunku Nowego Miasta
                  i ulicy Freta. Od początku XIX wieku zaczeło się przenosić w kierunku
                  Krakowskiego Przedmiescia i Nowego Swiatu (Freta w tym okresie była podejrzaną
                  okolicą) po to aby od połowy tegoz wieku skierować sie w kierunku
                  Marszałkowskiej, która przez półtora wieku dzierżyła samotnie ten tytuł do
                  połowy lat 90-tych XX w. Teraz granice centrum zostały rozszerzone w kierunku
                  Jana Pawła. Skąd ta pewność u Ciebie, że już nic złego nie może się stac, nie
                  wiem. Ja np nie twierdzę, że to musi być slums, bo wcale tak nie musi być. Moze
                  to byc równiez jedna z bardziej prestizowych okolic w Warszawie. Wiadomo metro,
                  Arkadia, Stare Miasto, wysokie ceny mieszkan w tym budynku to sa same plusy.
                  Ale tez nie możesz mieć pewności czy okolicznych terenów nie wykupi np. JW
                  Construction, po to aby pobudowac tam swoje 15 pietrowe biedabudynki? A wtedy
                  okolica może stać sie lekko nieprzyjemna.
                • juliaan Re: Dwie wieże to potencjalny SLUMS 10.08.05, 17:34
                  może również Osama ben Laden skierować tam parę samolotów...prędzej tego dożyję
                  niż przemieszczenia się centrum...to co piszesz jest prawdą ale prawdą
                  przeszłości...bo teraz raczej nieciekawe dzielnice pna się w górę a nie
                  odwrotnie, to wynika z faktu ,że przybywa i przybywac będzie ludzkości w
                  Wawie ...
                  • Gość: okiem socjologa To że kupiłes tam mieszkanie wcale nie oznacza IP: 212.180.161.* 10.08.05, 22:27
                    że "słońce z dupy Tobie świeci" i tym promieniem zaczarujesz całą okoilcę.

PS. A mieszkańców w stolicy regularnie ubywa od połowy lat dziewięćdziesiatych
                    i nie rekompensuje tego napływ ludności. Pierwszy powód tego ubytku jest taki,
                    że część ludzi wynosi sie poza miasto traktując Warszawę tylko jako miejsce do
                    pracy. Drugi powód to ujemny przyrost naturalny.
                    • juliaan Re: To że kupiłes tam mieszkanie wcale nie oznacz 10.08.05, 23:21
                      znajdź sobie człowieczku forum dla frustratów...my będziemy mieszkali w naszym
                      slumsie, ty mieszkaj gdziekolwiek chcesz , czy raczej możesz ...byle dalej ode
                      mnie ...własnie przed takimi facetami nie-zbędna jest ochrona...przed takimi co
                      krytykują Marinę , apartamentowce w centrum...zbawiaj swój świat ale nikt nie
                      musi cię słuchać ...bo jak mawiał ś.p. skrzynecki , szkoda szeptu
                      • Gość: okiem socjologa MASZ W SOBIE COŚ Z RYCERZA.... IP: 195.116.92.* 11.08.05, 10:26
                        ....ZAKUTY ŁEB.

A czy ja napisałem chociaz słowo o Marinie? Czy napisałem chociaż jedno słowo o
                        ochronie? To ty jestes jakims tam frustratem (albo raczej facetem z kompleksem
                        niższosci, który cały czas szuka sposobu aby się dowartościować),
                        dopowiadajacym sobie cos czego inni nie powiedzieli.

> właśnie przed takimi facetami nie-zbędna jest ochrona...przed takimi co
                        > krytykują Marinę , apartamentowce w centrum.

To juz zahacza o nazizm. Ochrona przed tymi co maja inne zdanie? Ochrona przed
                        krytyką to cenzura. Na Mysiej pracowałeś kiedys człowieku? Ciekawe. Pewnie
                        niedługo bedziesz żądał od ochrony aby bili tych co maja inne zdanie. Mam
                        pomysł zapisz sie do LPR-u. Tam takich jak ty potrzebują.

PS. Skad ta pewność, że nie bedziesz potrzebował ochrony przed sąsiadami?
            • frankhestain Re: Dwie wieże to potencjalny SLUMS 27.12.05, 14:22
              Ale logika, myśląc w ten sposób nigdy nie kupisz mieszkania bo nikt nie wie co
              będzie za 20 lat zaden socjolog

• Gość: ei9 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 199.200.21.* 26.06.05, 14:02
      Rozwazam wlasnie kupno tam mieszkania i mam 2 pytania -

1) Ten grunt jest w uzytkowaniu wieczystym i trzeba za niego placic co roku
      oplate w wysokosci 1% ceny gruntu, w biurze sprzedazy nie potrafili mi
      powiedziec ile ta oplata moze wynosic, moze ktos wie?

2) Jaki bedzie czynsz pod zarzadem dewelopera?

Pozdr,

/B.
      • Gość: aaa Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 20:51
        Można tylko szacować. Wiarygodna wielkość to 8 zł/m2. Ale to powinna być
        maksymalna stawka, bo takie są w warszawskich apartamentowcach.

Już nie na Twoje pytanie, ale przy okazji. Oddanie mieszkań będzie
        prawdopodobnie opóźnione.
        • m-habibi Re: Citybud - Dwie Wieze M2 01.07.05, 17:46
          witam!
          powiedzcie ile kosztuje m2 w 2 wiezach? chodzi mi o male mieszkanko 39m2 i jak
          z miejscem garazowym? obowiazkowe? i ile kosztuje?
          pozdrawiam i z gory dziekuej za odpowiedzi
          • Gość: ei9 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 199.200.21.* 01.07.05, 22:38
            takie mieszkanie ok 260k brutto z balkonem, ale bez garazu (nie jest obowiazkowy)

garaz 42k brutto

z tego co mowia mieszkania bede w okolicach stycznia / lutego
          • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 02.07.05, 11:23
            garaż nie jest obowiązkowy kosztuje 45 tysięcy ....a małe mieszkanie trudno
            określic cenę , zależy od strony świata, piętra...najlepiej zapytać ...i nie w
            styczniu tylko jesienią będą gotowe
            • m-habibi Re: Citybud - Dwie Wieze M2 02.07.05, 11:52
              bardzo dziekuje za odpowiedzi!
              pozdrawiam serdecznie i kurcze fajna lokalizacja tylko troche drogo jednak...
              • Gość: Aldi Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:54
                Fajna lokalizacja??????
                Tysiace somochodow pod oknami 24 na dobe?
              • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 03.07.05, 20:01
                To prawda drogo ,ale w centrum juz nic nie znajdziesz taniej ...przy polach
                mokotowskich ceny szybują... apartamentowce w centrum to juz w ogóle pułap
                wysoki...nie liczyłbym na to ,że będzie taniej,ale to tylko moje zdanie ...
            • Gość: ei9 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 199.200.21.* 02.07.05, 12:41
              Z tego co mowili w biurze w grudniu dopiero bedzie odbior budynku, mieszkania
              odpowiednio pozniej.
              • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 03.07.05, 19:56
                odbiór budynku jest do końca października, tak jest zapisane w umowie , za
                przekroczenie terminów deweloper płaci kary...jest to dość jasno zapisane w
                umowie ...oczywiście są różne haczyki ...ale umowa dość rozsądnie pilnuje
                terminów....co do samochodów....jak chcesz mieszkac w centrum to jest to zło
                konieczne...każdy wybiera co chce ja chcę w 5 minut byc w centrum,a
                słomińskiego znam dobrze i ruch umiera tam popołudniem ...i w ciągu dnia też
                nie jest duży , to nie rondo radosława...ja w ogóle nie rozumiem tych sporów
                wokół mariny , i innych inwestycji ,jest wolny rynek ...i każdy wybiera co chce
                lub na co go stać ...jedni wolą tarchomin inni ursynów inni centrum...ja wole
                centrum bo wieczorami snuję sie po barach i chcę miec blisko ...proste? proste
                • Gość: patryk Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:52
                  Firma izraelska - niefajnie ....
                  • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 28.07.05, 13:58
                    mam zupełnie odmienne odczucia...
                    raz teren jest bliski jednak żydowskim wspomnieniom...
                    dwa jesteśmy tworami cywilizacji judeo-chrześcijańskiej

Chrystus był bardziej żydowski niż to przez wieki uczono...
                    i jego rewolucja była całkowieci żydowska,a potem to Piotr kłócił się z pawłem
                    o uniwersalistyczny charakter tego co Jeszua rozpoczął

mnie bliżej do żydów niz eskimosów

• Gość: ei9 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 193.111.166.* 28.07.05, 14:49
                      Jak to dobrze miec swiadomosc, ze budynek ma fundamenty judeo-chrzescijanskie.
                      Wlasnie pare dni temu zdecydowalem sie kupic tam mieszkanie.

Inwestor jest co prawda izraelski, ale za to wykonawca bardziej polski. Stad
                      pewnie opoznienie budowy.

• Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 28.07.05, 18:33
                        możesz zdradzić cóż co powiedziano na temat opóźnienia?...rozumiem ,że w biurze
                        sprzedaży..
                        • Gość: ei9 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 193.111.166.* 29.07.05, 09:45
                          na temat powodow niewiele, poza tym, ze inwestor zdecydowal sie ostatnio oddac
                          oba budynki naraz i stad dodatkowy poslizg; w umowie mam zapisany termin oddania
                          budynku gminie 31 XII 2005; potem co najmniej 1-1.5m zanim gmina wyda decyzje i
                          dopiero potem odbiory mieszkan

mam nadzieje ze juz bardziej sie to nie przesunie

czy jest jeszcze jakies forum M2, czy tylko ten, dosc skromny:), watek?
                          • juliaan Re: Citybud - Dwie Wieze M2 29.07.05, 11:06
                            widzisz a ja mam w umowie termin oddania -październik i kary za opóźnienie, nie
                            analizowałem tych zapisów, ale termin jest jasno określony jako ostateczny
                            zgloszenia do odbioru gminie

o forum innym nic nie słyszałem
                            • Gość: ei9 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 193.111.166.* 29.07.05, 11:58
                              rozumiem, ze ci ktorzy kupowali pierwsi maja tam wpisany czerwiec:)

niemniej, przynajmniej w mojej umowie te kary sa dosc symboliczne (1% od
                              wplaconych zaliczek), nie zwracaja nawet kosztow kredytu.
                          • sebmag Dwie Wieze M2 - termin oddania 02.08.05, 16:42
                            Moze rzeczywiscie wypadaloby troche "rozczlonkowac" nasze watki?
                            W naszej umowie (podpisana w lipcu 2004)termin oddania to 15 wrzesnia... wiec z
                            naszej perspektywy "obsuwa" do, praktycznie, lutego 2006 to juz sporo...
                            pozdrowienia dla przyszlych sasiadow.
                            • Gość: juliaan Re: Dwie Wieze M2 - termin oddania IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 03.08.05, 17:39
                              będe miał do wynajęcia miejsce garażowe na poziomie minus 1...kiedy ten budynek
                              bedzie juz oddany jeżeli ktos byłby zainteresowany ...to mailowo
                              juliaan@interia.pl
                              • Gość: cc Re: Dwie Wieze M2 - termin oddania IP: *.zimex.org 19.08.05, 17:41
                                a do tego biora kredyt hipotecznypod nasza hipoteke i nie ma przylaczy
                            • Gość: cd Re: Dwie Wieze M2 - termin oddania IP: *.zimex.org 20.08.05, 18:39
                              praktycznie to do dna dziecka
                            • Gość: zebra Re: Dwie Wieze M2 - termin oddania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:30
                              odsylam do drzewka dziwna inwestycja
                  • Gość: aldona30 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.devs.futuro.pl 09.08.05, 17:55
                    dlaczego? Przynajmniej na pewno nie zbankrutuje
                    • Gość: ciekawy Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 13:21
                      Skad ta pewnośc?
                • Gość: ca Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.zimex.org 19.08.05, 17:54
                  to nie prawda ze rynek jest kierowany przez klientow, to klienci sa przymuszani
                  przez rynek, a raczej innych ktorzy biora wszystko bez zastanowienia prawie na
                  slepo.
                  W umowie sa hazcyki i nie jest to zadna rewelacja ale jest to najgorsza umowa
                  deweloperska jaka widzialem
                  • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 20.08.05, 10:56
                    ale kogo interesuje człowieku cóż ty widziałeś?...tu rozmawiają ludzie którzy
                    tam będą mieszkać...więc zmieniaj świat w innym miejscu
                    • Gość: cd Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.zimex.org 20.08.05, 18:31
                      tylko ciekawe kiedy i nie koniecznie jesli wejdzie skarb panstwa
                      • Gość: goscLeo Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.jmdi.pl 21.08.05, 08:56
                        Witam
                        Czy ktoś się orientuje za ile można będzie wynająć mieszkanie 46 m na tym
                        osiedlu? Rozwazam możliwośc kupienia mieszkania pod wynajem.
                        • Gość: Zuza Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 09:14
                          Człowieku, kto Ci wynajmie meszkanie w takiej głośnej lokalizacji. Przecież tam
                          w życiu okna nie otworzysz, samochodów sznur, notoryczne korki pod oknem,
                          spaliny na tony, kilka linii tramwajowych w pobliżu, dworzec Gdański po drugiej
                          stronie. Mieszkanie w oku cyklonu powiedziałabym.
                          • Gość: Ronsomaniak Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 09:23
                            Jedyny plus to metro!!!!
                            Tak to tragedia
                            • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 21.08.05, 10:04
                              obok w Babka tower mieszkania oscyluja w okolicach tysiąca euro...
                              ale nei zajmuje się wynajmowaniem ,więc piszę to co zauważyłem w ogłoszeniach
                              kilku...

bredni pisanych przez innych o spalinach nawet nie komentuje ...zwolennicy
                              wiejskiego krajobrazu...psów szczekających wieczorami...nikt wam nie broni
                              mieszkać tam gdzie chcecie najlepiej w cichych szuwarach ...
                          • Gość: xxx Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 21.08.05, 10:50
                            widziałaś kiedys korki na słomińskiego? ja przez ostatnie pare lat nie...chyba
                            nie w warszawie...a cóż ma dworzec gdański do tego?
                          • Gość: max Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl 23.08.05, 11:05
                            Ja natomiast kupilem mieszkanie z tych powodow (inni podawali to jako wady):
                            -blisko centrum (jestem warszawiakiem od pokoleń i "odgłosy miasta" mi nie
                            przeszkadzają)
                            -blisko Starówki (to bez komentarza)
                            -blisko metra (nie jeżdze komunikacją ale jak sie dorobie dzieci bedzie jak
                            znalazl)
                            -blisko dworca Warszawa Gdańska (wypady na rowerek)
                            -blisko Klifa (robie duże zakupy spożywcze w Bomi)
                            -blisko Arkadii (kuchnie świata! czy jakoś tak)
                        • Gość: ron Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:53
                          polecam www.trader.pl po nadaniu odpowiednich kryteriow. Pamietac nalezy tylko,
                          ze tamte ceny sa deklarowane - nie znaczy, ze to jest faktyczna cena rynkowa.
                          Ja tez kupilem na wynajem. Jak sprawdzalem ceny wynajmu w okolicy, bylem raczej
                          pozytywnie zaskoczony. To dobra okolica na wynajem moim zdaniem, metro,
                          Arkadia, centrum. Jak ktos przyjezdza do Warszawy na kontrakt na pare lat, nie
                          przeszkadza mu tak bardzo brak spokoju zieleni etc - taka osoba raczej skupia
                          sie na dogodnej lokalizacji pod wzgledem komunikacyjnym. Na to bardzo licze.
    • Gość: leo Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.jmdi.pl 21.08.05, 15:14
      Czy kupił ktoś mieszkanie od strony Słomińskiego? Jak jest z hałasem? Odległość
      budynku od drogi około 15-20 metrów. Mam zarezerwowane mieszkanie na 5
      piętrze,ale mocno się zastanawiam.
      • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 21.08.05, 15:26
        ja kupiłem mieszkanie ...ale od strony ogródków działkowych ,badałem
        Słomińskiego dośc intensywnie,conajmniej jak służba drogowa...i głośno jest
        rano i popołudniu...noc jest zupełnie spokojna, samochody naprawdę jeżdżą
        bardzo rzadko, w ciągu dnia bywa różnie, podobnie w weekendy, nieobojętne jest
        sąsiedztwo Arkadii...od ulicy kupowałbym tylko wysoko,chyba ,że zamontujesz
        klimatyzator ...i problem w lecie z otwartym szeroko oknem znika...słowem od
        ulicy napewno cicho nie będzie
      • Gość: gp Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:40
        Ja poczatkowo zarezerwowalem mieszkanie od strony planowanej inwestycji Dom
        Development od strony metra. Zastanawialem sie ciagle, dlaczego mieszkanie od
        strony podworza jest drozsze. Jak wyszedlem na ulice, juz wiedzialem - HALAS!
        Od Slominskiego zdecydowanie za glosno jest - szczegolnie jezeli chodzi o
        tramwaje. Dlatego ostatecznie kupilem od podworza.

Obecnie mieszkam przy Sobieskiego i okna wychodza na Sobieskiego. Ulicy nie
        slychac tylko dlatego, ze w domu jest klima, a okna sa bardzo dzwiekoszczelne.
        Ale na balkonie to juz calkiem inna sprawa...
    • Gość: leo Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.jmdi.pl 21.08.05, 15:45
      Niestety,wyżej już nie ma tych po 46 m
      • Gość: Remi Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 5.5R* / 193.194.132.* 23.08.05, 13:22
        Niedawno rowniez kupilem male mieszkanie w M2 od strony ogrodkow i sadze ze i
        tam trzeba bedzie klime zainstalowac, tak jak to ma miejsce w budynku dembudu
        nieopodal, rowniez od zachodniej strony i rowniez ze wzgledu na halas.
        Slonimskiego na pewno nie nalezy do osiedlowych uliczek, ale dla kogos kto chce
        dojsc w 15 min. na Nowe Miasto lub miec 2 stacje metra do scislego centrum -
        jest to doskonala lokalizacja.
        Porownywalem mieszkanie na zoliborzu (by WAN), rowniez przy (planowanej) stacji
        metra - powiem tak : cena wyzsza, a halas taki sam, zas mieszkania duzo gorszy
        standard.

Pozdrawiam przyszlych sasiadow
        • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 23.08.05, 17:24
          paradoksalnie ...nawet tuz przy ulicy ,ale gdy masz okna z boku niewiele hałasu
          dociera ...mieszkam przy żiwrki i wigury ,wiec wiem o czym mówię ...okna od
          ulicy koszmar , z boku "cisza"
        • Gość: m bis Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:21
          nie rozumiem dlaczego wszyscy sie tu sasiedzi pocieszaja ze dobrze wybrali
          • Gość: max Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl 25.08.05, 22:46
            po prostu dali sie podpuscic jakiemus trolowi,

ja po prostu napisalem moje argumenty dlaczego kupilem, dodatkowo w
            przeciwienstwie do kolegi socjologa sadze ze dobrej jakosci mieszkania w
            okolicy scislego centrum bedza najszybciej drozaly (tak jest w kilku stolicach
            europejskich o ktorych ma jakas niewielka wiedze).
            • Gość: komar Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 21:26
              Kochani. Proponuje skonczyc dyskusje na temat tego, czy to udana inwestycja czy
              nie. Inwestycja JEST udana. Jest w takiej lokalizacji, ktorej wartosc po prostu
              nie ma prawa nie rosnac. To ze jest to duzy budynek, nie oznacza to, ze moze to
              jakos zaszkodzic tej inwestycji. W Chicago, na przyklad, w centrum i w
              okolicach centrum co drugi apartamentowiec to gigant, i wierzcie mi, ani nie ma
              tam zadnych slumsow, ani ceny nie sa przecietne. Wrecz przeciwnie - sa to jedne
              z najdrozszych miejsc w ktorych mozna kupic mieszkanie. Jak to juz ktos na
              forum okreslil - wszystko sprowadza sie do jednego - location, location,
              location... I mimo tego, ze niektorzy preferuja spokojniejsze miejsca na
              przedmiesciach, dla milosnikow miasta i jego wszelkich udogodnien na
              wycianiecie reki - nasza inwestycja jest po prostu super. Pozdrawiam sasiadow.
    • szafireczek Re: Citybud - Dwie Wieze M2 31.08.05, 12:01
      Wszystko fajnie, w tym projekt i lokalizacja (mnie odpowiada bardzo), tylko co
      zrobić jeśli po odbiorze technicznym lokali i wpłaceniu pełnej wartości
      mieszkania developer będzie w nieskończoność przeciągał wydanie aktu
      notarialnego, a pod nieruchomość - formalnie wciąż jego własność - zaciągnie
      KREDYT np. na inną inwestycję, albo inny biznes (jak wynika z jego danych
      zajmuje się nie tylko developerką. Umowa w formie aktu notarialnego nie stoi
      przecież na przeszkodzie, aby zadłużyć taka nieruchomość.
      Co o tym sądzicie ?
      • Gość: ei9 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 193.111.166.* 31.08.05, 13:29
        Wplata pelnej wartosci ma miejsce po wyznaczeniu terminu aktu notarialnego, a
        odkladanie tego terminu wiaze sie w koncu z odsetkami karnymi.

Niemniej teoretycznie pewnie przy zlej woli developera moglby cos takiego
        zrobic, podobnie jak 100 innych rzeczy, w tym mniej wyrafinowanych np.
        niedotrzymac obiecanego standardu.

Podobnie jednak jest chyba w przypadku wszystkich developerow, od ktorych kupisz
        mieszkanie? Co powoduje ze podejrzewasz akurat tego o zla wole? Umowa nigdy
        wszystkiego nie zabezpieczy.
        • szafireczek Re: Citybud - Dwie Wieze M2 31.08.05, 14:35
          Tylko, że to jest pierwsza inwestycja w Polsce tego developera. Nikt tak
          naprawdę nie wie, jakie ma on dalsze plany:-(((((((( Nie został więc
          zweryfikowany w żaden sposób przez rynek! Inwestycja na Żolborzu - ta
          bezpośrednio przy metrze ( a więc porównywalna do M2) - jednak droższa i
          jakościowo (przynajmniej z formalnych zapisów - słabsza) znalazła nabywców
          prawie w 100% lub niewiele mniej, a w M2 - ciągle jest niesprzedanych bardzo
          dużo mieszkań.

Poza tym sama umowa jakoś kiepsko zabezpiecza nie tylko nabywców (co w tym
          Kraju jest niestety oczywistością:-(ale i nie za bardzo dba o sprawy samego
          developera! Autentycznie po raz pierwszy widzę, żeby developer nie chciał
          administrować budynkiem (przynajmniej przez jakiś czas - przecież ustalając
          stawki w tak dużym budynku mogłyby to być łącznie spore kwoty, a więc brak tu
          dbałości o własne przyszłe zyski! Nie sądzę, aby to był "ukłon" w stronę
          klientów", bo Citybud nie jest instytucją charytatywną, ale nastawioną na
          biznes.

Sama umowa jest niechlujnie wręcz napisana, np. nie jest podawany nr
          pełnomocnictwa, nr działki geodezyjnej, tylko jej powierzchnia, więc już
          sytuacja się zagęszcza ( może się czepiam, ale żeby to co podpiszemy (na
          początku nie w formie aktu notarialnego - a niektórzy w ogóle tego nie zrobią!)
          stało się umową w świetle kodeksu cywilnego, to muszą być spełnione pewne
          warunki, tz. dokument MUSI zawierać określone elementy, inaczej stanie się
          tylko "papierem"). Jasne, że przed podpisaniem negocjuje się warunki, ale
          jak "coś takiego" można przedstawić potencjalnemu klientowi jako projekt umowy
          i to za niemałą kasę!!! Przecież to już co najmniej arogancja! a może nie chce
          się nikomu starać, bo jednak z tym inwestorem coś jest na rzeczy? W każdym
          razie nie mam zamiaru nikogo obrażać, ale moje zaufanie to znacznie nadwyręża.

Poza tym pkt 2. Umowy - "Inwestor oświadcza, że: przedmiotowa nieruchomość (
          ale przecież już nie działka !!!) w CHWILI OBECNEJ ??? nie jest obciążona
          ograniczonymi prawami rzeczowymi, ograniczeniami w rozporządzaniu, ani żadnymi
          innymi prawami na rzecz osób trzecich, z wyjątkiem roszczeń nabywców lokali w
          dziale III powołanej powyżej księgi wieczystej". Czyli, co z działką i chwilą
          potem??? W takich kwestiach trzeba być bardzo precyzyjnym!

Sama sprawa zadatku - "Nabywca oświadcza, że w terminie 3 dni od dnia
          podpisania niniejszej Umowy zapłaci Inwestorowi kwotę PLN stanowiącą
          równowartość 5% Ceny Lokalu, co stanowić będzie zadatek w rozumieniu k.c." -
          jest nieprawdziwe, gdyż zadatek można wręczyć wyłącznie PRZY zawarciu umowy,
          nawet 1 dzień po staje się ta kwota ZALICZKĄ. Co ma dalsze konsekwencje przy
          zapisach odnośnie porażek w zakresie wykonania tej umowy ( np. wyrok Sądu
          Najwyższego z 07.X.1999 r.).
          Odsetki dla nabywców to w moim odczuciu zapisy raczej pro forma. Jak się
          wyliczy w pln to jeszcze bardziej...:-)

Nie będę przytaczać reszty zapisów (to niestety tylko rozbiegówka, są tam nawet
          zapisy zakwestionowane przez UOKiK, czyli po werdykcie sądu nieważne z mocy
          prawa nawet jeśli znajdą się w umowie), ale ze smutkiem stwierdzam, iż w tej
          umowie jest więcej nieprawidłowości niż paragrafów!

No i jeszcze na deser - tak mi się przypomniało:-) - w początkowym okresie
          budowy informacja o planowanym zakończeniu inwestycji mówiła, że będzie to
          jesień 2004 r. Zwróć uwagę, jak różne terminy zakończenia budowy mają
          poszczególne osoby, które już podpisały umowę. Gdzieś na forum był nawet wątek -
          sorki - ale absurdalny - by rozczłonkować wpisy uczestników z uwagi na różne
          terminy odbioru:-)! co świadczyć może jedynie o świadomości klientów Citybudu!

Jak widzisz ei9 trudno w tej sprawie być optymistą!
          Ale może ktoś na tym forum wie więcej...I mnie uspokoi?

Pzd.
          • Gość: ei9 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 193.111.166.* 31.08.05, 16:08
            Hej, faktycznie wchodzisz w szczegoly:) Nie jestem prawnikiem zeby ocenic czy w
            tym co piszesz cos jest, w umowie jest nr ksiegi wieczystej dla dzialki oprocz
            powierzchni, zakladam ze to ja wystarczajaco identyfikuje, ale moze sie myle.

Jesli chodzi o ilosc niesprzedanych mieszkan, to biuro sprzedazy twierdzi, ze
            wynika to z proporcjonalnie duzego udzialu mieszkan malych, ktore teraz gorzej
            schodza (wieksze sa juz praktycznie wyprzedane).

To, ze developer nie wydaje sie chciec zarabiac na administrowaniu przyjalem za
            dobra monete, ale we wszystkim mozna widziec drugie dno.

Terminy odbioru oczywiscie byly zmieniane na pozniejsze w dalszych
            chronologicznie umowach, gdyz budowa miala opoznienie.

Skonsultowalem swoja umowe z osoba z wyksztalceniem prawnym, nie specjalizuje
            sie w tej dziedzinie, wiec watpie zeby wchodzila w to tak szczegolowo jak Ty,
            natomiast miala przed soba umowy innych znajomych i ta byla zdecydowanie
            najbardziej profesjonalnie napisana (co oznacza tylko tyle i nie implikuje ze
            jest idealna).
            • szafireczek Re: Citybud - Dwie Wieze M2 31.08.05, 17:05
              Niestety Twój post nie rozwiewa moich wątpliwości:-( No, może te małe
              mieszkania..., chociaż Emmerson dalej informuje, że ma jeszcze w ofercie ok.
              60! mieszkań (z 270). Ale dalej ogromnie nurtuje mnie dlaczegó "Żoliborz" się
              sprzedał, a "M2" schodzi tak opornie...

Faktycznie wchodzę w szczegóły, ale jak to mówi porzekadło "diabeł tkwi w
              szczegółach". A przy takiej kasie...należy się zabezpieczyć na wszystkie strony
              (chociaż - tak naprawdę to zawsze trzeba, w końcu nikt chyba nie chce być Sw.
              Mikołajem dla developera:-))

Ale dlaczego ta budowa ma takie opóźnienie? Nikt w miarę roządnie (wiarygodnie)
              tego nie tłumaczy?

Co do tej umowy, to zasada jest taka, że to co ma się przed podpisaniem, zawsze
              odnosi się do "idealnego wzorca", a nie do tego co mają inni (to chyba nawet
              jest zasada z fizyki:-) - teoria względności:-) Ale tak poważnie, to że inni
              mają jeszcze gorzej nie jest żadnym pocieszeniem!

Naprawdę nie masz obaw?
              Pzd.

• faber1000 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 31.08.05, 17:24
                Szafireczek jest rozważny i uważny i jest to postawa prawidłowa. Trzeba patrzeć
                developerowi na ręce i w intencje. Niemniej nie można dać się zwariować.
                Codziennie ryzykujemy podejmując decyzje. Budowanie mieszkania należy do
                kategorii ryzyka większego, ale jednak jednego z wielu ryzyk życiowych, bez
                których nie posuwalibyśmy się do przodu. Inwestor jest znany, to nie jest
                spółka Wiesiek&Heniek, finanse klientów zabezpieczone są na rachunku
                powierniczym. Inwestycja jest widowiskowa w pozytywnym sensie, przez co
                rozumiem prestiż miejsca, architekta, wielkość budowy, które to okoliczności
                zwracają uwagę (władz miasta, prasy, mieszkańców). Nie wierzę w możliwość
                spisku i ucieczki z niedokończonej budowy. Nie myślę też o bankructwie. Ile
                ostatnio takich wpadek było? Poza tym inwestor musi traktować to
                przedsięwzięcie jako wizytówkę, skoro - jak widać po budowie przy Kępie
                Potockiej - zamierza budować w Warszawie więcej.

Tak więc śledźmy i bądźmy czujni, ale nie panikujmy. Przecież poza opóźnieniem
                nic się nie stało. Dom rośnie. Opóźnienie, choć irytujące, niestety jest normą
                na warszawskich budowach.

Do wątków o slamsach nawet się nie odnoszę, bo to nie jest przejaw pesymizmu
                czy popartych lęków, a tylko czyjejś frustracji.

Będzie dobrze ;-)
              • Gość: Leo Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.jmdi.pl 31.08.05, 21:40
                Szafireczek!
                Z całym szacunkiem muszę stwierdzić, że chyba nigdy nie kupowałeś mieszkania. Z
                takim postem powinieneś uderzyć w wątek któregoś z osiedli, na przykład, JW...
                Co dopiero ci ludzie muszą przeżywać kupując tam mieszkania.
              • Gość: komar Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 22:03
                Szafireczek. Przede wszystkim fajnie, ze bardzo analitycznie i rzetelnie
                podszedles do tematu. Prawnikiem nie jestem, ale bardzo czesto czytam umowy
                roznorakie pod katem biznesowym i pod tym wzgledem az roi sie od bledow.
                Najczestszym bledem jest brak zabezpieczenia sie przed jakims oczywistym
                ryzykiem. Nie dziwia mnie zatem niedomowienia i brak prezycji, bo zdarza sie to
                w umowach podpisywanych przez najwieksze spolki w naszym kraju.

A oto proba odpowiedzi na Twoje pytania:

co z przedluzaniem terminu aktu w nieskonczonosc - ja wynegocjowalem w umowie
                zapis, ze podpisanie aktu maksymalnie do 30.06.2005. Skoro zgodzili sie na taki
                zapis, znaczy, ze jest szansa, ze faktycznie planuja oddanie inwestycji w
                grudniu.

Dlaczego nie sprzedali jeszcze calosci: Nie zgadzam sie z teza, ze male
                mieszkania teraz zchodza wolno. Ja polowalem na male i srednie, i wlasnie o
                takie mieszkania bylo najciezej. Wydaje mi sie, ze jest to zbieg kilku
                czynnikow - stosunkowo malo znany inwestor, brak jego renomy, i co za tym idzie
                zaufania, dosc wysoka cena, beznadziejny marketing (samo znalezienie biura
                sprzedazy jest wyczynem nie lada, a dojscie do niego w deszczu oznacza
                przedzieranie sie przez kaluze blota). Porownajcie to chociazby z prezentacja
                oferty w Marinie (beznadziejnej zreszta) czy na Polach Wilanowskich, gdzie duze
                plakaty mocno dzialaja na wyobraznie. I brak zieleni wokol - dla tych, ktorym
                na tym nie zalezy, to nie jest duzy minus, ale wydaje mi sie, ze wiele rodzin
                moglo z tego powodu zrezygnowac z tej inwestycji. Mi sie wydaje, ze te
                mieszkania (jak wszystko sie dobrze skonczy) sa niedowartosciowane, i ze ich
                wartosc wzrosnie, a my ponoszac ryzyko inwestycji z nieznanym inwestorem,
                skosimy pozniej premie za to ryzyko wlasnie.

Jesli chodzi o opoznienie, to jest ono typowe dla wszelkich robot budowlanych i
                to NIE TYLKO W POLSCE. W Sky (UK) ogladam bardzo czesto rozne programy o
                tematyce budowlanej. Pokazuja oni tam roznych inwestorow i sledza ich budowy az
                do zakonczenia. Programow ogladalem mase i jeszcze nigdy nie bylo przypadku,
                zeby udalo sie komus wyrobic w czasie, a w wiekszosci przyadkow opoznienia byly
                wielomiesieczne. Sam ostatnio robilem modernizacje mieszkania i mialem 2
                miesiace opoznienia. A to to, a to tamto. Nawet nie jestem w stanie okreslic, z
                czego wynikalo opoznienie. Poza tym brak doswiadczenia inwestora byc moze takze
                jest czynnikiem wplywajacym na opoznienie.

Jesli chodzi o samego inwestora, to zrobilem mala weryfikacje kto tak naprawde
                stoi za Citibudem. Wbrew informacji, ktora sie znajduje na karteczce, ktora nam
                wreczano podczas wizyty w biurze sprzedazy, glownym udzialowcem nie jest firma
                Sharson Holdings Ltd, jak by sugerowala ulotka, ale niejaki pan Szczepankowski.
                Jak sprawdzilem w KRS, w jakie inne spolki ten pan jest zaangazowany, to wyszly
                nastepujace spolki (tylko uwaga, oznacza to, ze ten czlowiek mogl byc w tych
                spolkach udzialowcem lub / i: czlonkiem rady nadzorczej, zarzadu, prokurentem
                oraz wszystkim tym, co podlega wpisowi do KRS. Jak sie dokladnie wejdzie w w
                KRS w ponizsze spolki, to mozna zobaczyc, jakie role ten pan pelni lub pelnil w
                tych spolkach. Istnieje tez prawdopodobienstwo, ze jest wiecej niz jeden pan
                Szczepankowski, i ze czesc z tych spolek nie jest zwiazana z naszym panem
                Szczepankowskim):
                Spolka:
                POLLAD SP. Z O.O.
                @APARTAMENT SP. Z O.O.
                OKAM SP. Z O.O.
                STAR-INVESTMENTS SP. Z O.O.
                FIRMA KONSULTINGOWA CASUS SP. Z O.O.
                MALIBU SP. Z O.O.
                CITYBUD SP. Z O.O.
                LOCUM SP. Z O.O.
                BERKELEYS POLSKA SP. Z O.O.
                BRIGHTON TEC SP. Z O.O.
                RONSON DEVELOPMENT WARSAW SP. Z O.O.
                BUKOWIŃSKA DEVELOPMENT SP. Z O.O.
                EUROCENTRAL ASSET SP. Z O.O.
                OXFORD DEVELOPMENT SP. Z O.O.
                RONSON DEVELOPMENT INVESTMENT SP. Z O.O.
                RONSON DEVELOPMENT METROPOL SP. Z O.O.
                BARANOWITZ POLSKA SP. Z O.O.
                ASBUD KONSTANCIN SP. Z O.O.
                ASBUD TARCZYŃSKA SP. Z O.O.
                ASBUD OKĘCIE SP. Z O.O.

Nazwy tych spolek sugeruja, ze za nimi kryja sie inne inwestycje. Czy ktos
                slyszal o tych spolkach / inwestycjach? Jakies doswiadczenia? Nie chodzi mi o
                insynuowanie jakichs zlych intencji niczyich, ale po prostu o sprowokowanie
                dyskusji na temat tych przedsiewziec i podzielenie sie doswiadczeniami.

Np. widac, ze sa powiazani z Bukowinska. Jak sie analizuje umowe przedwstepna
                naszej inwestycji i Bukowinskiej - to na pierwszy rzut oka widac, ze sa do
                siebie blizniaczo podobne (paradokslanie Bukowinska tez sie zle sprzedaje,
                ups...).

Pozdrowienia dla Forumowiczow.
                • Gość: komar Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 22:10
                  PS. Podpisanie aktu oczywiscie do 30.06.2006, a nie 2005 tak jak napisalem.
                  • Gość: Miszha Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 157.25.9.* 01.09.05, 11:05
                    Witam wszystkich sąsiadów,

Ja w umowie (podpisanej w czerwcu 2004) mam termin oddania budynku 31.09.2005

Czy w związku z opóźnieniem (większym lub mniejszym w zależności od podpisanej
                    umowy) zamierzacie dochodzić swoich praw odnośnie odsetek karnych za
                    niedotrzymanie terminów?

W mojej umowie jest zapis o odsetkach wyliczanych na podstawie aktualnego
                    oprocentowania lokat w banku (bez sprecyzowania o jaki bank chodzi i o jakim
                    terminie lokaty mowa). Otrzymałem ostatnio z Citybud pisemko o 3-miesiecznym
                    opóźnieniu (wg pisma planują oddać budynek pod koniec grudnia br.). Wspominają
                    tam również że mają ogromną nadzieję iż dalsza współpraca będzie się układać
                    ogólnie rzecz biorąc "miło" - rozumiem że liczą na to, że nie upomnę się o
                    swoje odsetki.

Czy nie uważacie że warto byłoby zebrać się i wystosować do
                    naszego "ukochanego" developera wspólne pisemko z prośbą o zaproponowanie
                    jakiejś rekompensaty za opóźnienie?

Przyznam się że ja częściowo kredytuję swoją inwestycję i każde pieniądze w tej
                    sytuacją mogą być dla mnie przydatne.

• szafireczek Re: Citybud - Dwie Wieze M2 01.09.05, 15:27
                      Hej:-),

Leo - ja chcę zadbać poprostu o swoje interesy i to najlepiej jak się da. Nie
                      widzę w tym nic złego. Nie uśmiecha mi się stracić na tej inwestycji, bo muszę
                      na nią zapracować. Gdyby kasa spadała z nieba, to ostatecznie...:-)
                      Masz rację, współczuję tym ludziom, ale to ich ryzyko - wiedzieli na co się
                      decydują lub machnęli na to ręką, czyli zapłacili za marzenia.

Tylko czemu akurat przykład JW? Ja tam wolę równać do najlepszych:-), no i w
                      tym lub podobnym przedziale, bo żeby się dało coś porównać, to trzeba najpierw
                      znaleźć wspólny mianownik (banał, ale cóż...:-)

Ja także nie wierzę w możliwość spisku i ucieczki z niedokończonej budowy. Cały
                      czas mam na myśli zaciągnięcie nowego kredytu przez Developera pod nieruchomość
                      albo/i działkę! np. na poczet inwestycji przy Kępie Potockiej lub całkowicie
                      czegoś innego. Zajrzyjcie tylko do umów, czy tam faktycznie jest
                      napisane "nieobciążona nieruchomość i DZIAŁKA "?

To co napisał Faaber o rachunku powierniczym byłoby niezłym rozwiązaniem, ale
                      jak zwykle ważne są szczegóły: o jaki rachunek chodzi, czy na pewno jest to
                      rachunek typu escrow! (depozytowy). Na razie nic w tej sprawie nie wiem bliżej,
                      ale gdyby był to rachunek escrow, czyli zabezpieczający transakcje o
                      podwyższonym ryzyku, to klient wpłaca na rachunek developera kolejne raty
                      zgodnie z określonym harmonogramem, który powinien być uzależniony od postępów
                      prac na budowie. Proponowany harmonogram wpłat przez CityB. raczej nijak się ma
                      do postępów prac. Poza tym developer, jego klient oraz bank podpisują
                      trójstronną umowę otwarcia takiego powierniczego rachunku depozytowego, czy
                      ktoś z Forumowiczów podpisał taką umowę?
                      Pomimo rachunku powierniczego, CityB może wciąż zaciągnąć kredyt pod hipotekę
                      działki. Ale wówczas możnaby poprosić o stosowną promesę od banku, o ile to
                      escrow:, bo w przypadku innych rachunków (o ile wiem)to bank nie jest stroną i
                      tyle:-(

Komar, to jest jakiś pomysł z tym podpisaniem aktu not. maksymalnie do
                      30.06.2006:-), ale dobrze byłoby, gdyby przedwstępnie w formie aktu
                      notarialnego, można przynajmniej wtedy iść do sądu.

Ogólnie, to super, ze się Forum ożywiło:-) Ciekawe jest to co wynalazł Komar:-)
                      Raz to te spółki????, część to przynajmniej na pierwszy rzut oka -
                      developerzy - i jeśli P. SZ. coś w tych spółkach znaczy i jest tą samą osobą,
                      to sorry, ale użycza swojej wiedzy/kapitałów??? konkurentom na jednym rynku!
                      Np. Ronson będzie dążył do przyciągnięcia klientów do siebie, a np. Bukowińska
                      do siebie. A Pan Sz. to co, "rozkraczy się" (przepraszam za wyrażenie.
                      A dwa - uważam, że to nie tylko brak doświadczenia inwestora jest czynnikiem
                      wpływającym na opóźnienie, bo faktycznie buduje - wykonawca! WARBUD! No i
                      jesteśmy w domu: zmiany w Zarzadzie W., olbrzymie straty przy realizacji
                      Arkadii i Blue City, Galerii Kazimierz w Krakowie. I w tym kierunku to widzę.
                      Opinia na rynku o tym wykonawcy, a raczej jakości jego pracy i tempie poprawy
                      usterek jest naprawdę nie warta powtarzania. Trzeba im patrzeć na ręce we
                      wszystkim...

Wracając do postów, to spójrzcie sami co pisze Miszha - "W mojej umowie jest
                      zapis o odsetkach wyliczanych na podstawie aktualnego oprocentowania lokat w
                      banku (bez sprecyzowania o jaki bank chodzi i o jakim terminie lokaty mowa)".

Właśnie: Bank of NY, Bank Światowy, NBP a może ten Grobelnego? Czyby z karnych
                      odsetek nici:-( To wszystko kwiatki z tej umowy:-( A jest ich tam całe
                      mnóstwo. Np. "Od momentu odbioru lokali nabywca zobowiązany będzie do
                      pokrywania kosztów zarządu nieruchomością wspólną...". Powinno być: nie
                      odbioru - a podpisania aktu not., bo dopiero wtedy lokale stają sie własnością
                      nabywcy, no i opłaty proporcjonalnie do wysokości udziału 1/301 we
                      współwłasności.

Myślę, że do poniedziałku ostatecznie się zdecyduję, czy wchodzę w ten interes;-
                      ) Wciąż baaaaaaaardzo poważnie się zastanawiam.

Pozdrawiam.

• Gość: komar Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 22:34
                        A ja caly czas liczę na to, że te niedociągnięcia Citibudu (i te na plus, i te
                        na minus) wynikają z ich braku doświadczenia na polskim rynku. Nie mając
                        wyrobionej opinii, muszą się godzić też i na mniej korzystne warunki niż inni
                        deweloprzerzy.

I tak ponoszenie opłat przed podpisaniem aktu (po odbiorze technicznym) ja
                        zinterpretowałem inaczej - w tej inwestycji przynajmniej można zacząć urządzać
                        mieszkanie przed aktem. W Bre Locum powiedzieli mi - no act - no flat. Dla
                        kogos kto finansuje to z kredytu i chce jak najszybciej to wynajac - to ogromna
                        roznica. Wiec mi ponoszenie oplat przed aktem wydalo sie "sprawiedliwe", skoro
                        juz faktycznie uzytkuje mieszkanie.

Szafireczek - czy próbowałeś w ogóle już z nimi negocjować na temat zapisów w
                        umowie? Mi w sumie oprócz tego terminu aktu notarialnego nie zmienili nic, ale
                        i za bardzo się nie upierałem. Może jak Ty będziesz silniej nalegał, to Ci
                        pójdą na rękę. Spróbuj.

No i może spróbuj na pewne sprawy spojrzeć z perspektywy ich znaczenia - np. te
                        opłaty za mieszkanie przed aktem - to w gruncie rzeczy drobne kwoty jak się na
                        nie patrzy przez pryzmat wartości inwestycji. Może w ogóle nie warto sobie
                        zaprzątać głowy takimi sprawami.

Pozdrawiam.
                        • szafireczek Re: Citybud - Dwie Wieze M2 02.09.05, 10:02
                          Hej!

Dzięki za wszystkie rady i komentarze :-).

Szkoda Komar, że nie chcesz sam mieszkać. Fajni sąsiedzi nawet potencjalni(:-))
                          są dziś na wagę złota!

Miłego weekendu!
                          • faber1000 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 02.09.05, 10:53
                            To zdaje się Ciebie trzeba namawiać, Komar rozumiem już bierze udział w tym
                            rejsie ;-)

Miłego weekendu i dobrej decyzji w poniedziałek!

• Gość: mike Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.bredband.comhem.se 02.09.05, 17:42
                              Czy ktos wie gdzie podziala sie strona internetowa Citybudu, nie moge jej
                              ostanio otworzyc. Dziekuje za ciekawa i rzczowa dyskusje!
                              • Gość: komar Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 21:05
                                www.citybud.pl/
                                stary adres - mi dziala.

PS. Ciekawe kiedy uaktualnia zdjecia z budowy, no i kiedy pozwola nam zobaczyc
                                te nasze "koty w worku", czyli mieszkania?

Pozdrawiam,
                                • Gość: mike Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.bredband.comhem.se 04.09.05, 18:25
                                  Dziekuje za pomoc, ale nadal nie moge otworzyc strony Citybud, tez czekam na
                                  nowsze zdjecia z budowy. Pozdrawiam
                                  • Gość: Remi Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 5.5R* / 193.194.132.* 05.09.05, 12:06
                                    Rzeczywiscie, strona im najwyrazniej ''padla'' , jedyne zdjecia jakie udalo mi
                                    sie znalesc to www.citybud.krn.pl/rynek-pierwotny-7/Msup2sup-stan-budowy-
                                    99_4_15.html - ale najnowsze zdjecia sa z 04.2005, wiec srednio aktualne.

Pozdrawiam
                                    • Gość: aaa Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 23:27
                                      coś ostatnio nie żwawo na tej naszej budowie
                                      • Gość: komar Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 12:54
                                        tez to niestety zauwazylem, w ostatnie weekend bylo tam martwo, a poprzednio w
                                        weekendy zawsze kupa robotnikow sie krecila. No i na zewnatrz nic sie nie
                                        dzieje. Chyba zadzwonie do ich biura.
                                        • Gość: mike Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.bredband.comhem.se 17.09.05, 16:49
                                          Super by bylo gdybys mogl napisac krotki "raport ze stanu budowy" - pozdarwiam
                                          • Gość: Remi Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 19:56
                                            Witam,

bylem dzis obok budowy m2 , zrobilem kilka fotek, mozecie zobaczyc pod adresem
                                            www.apartament.mda.pl/m2/1.jpg i potem zmeniacie koncowke do nr 6.jpg .
                                            Wydaje mi sie ze koncza obkladac budynek ociepleniem.
                                            Pozdrawiam
                                            • Gość: mike Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.bredband.comhem.se 18.09.05, 21:30
                                              Dzieki za zdjecia.Wyglada na to ze budowa posuwa sie do przodu - moze uda sie
                                              do grudnia.
                                              Pozdrowienia
                                              • Gość: komar Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 62.29.137.* 22.09.05, 08:57
                                                zaczeli reklamowac nasza inwestycje w radiu. To znaczy, ze jednak nie sprzedaje
                                                sie dobrze, skoro zdecydowali sie na pewna stosunkowo droga reklame w radiu....
                                                • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 22.09.05, 12:32
                                                  zostało kilkadziesiąt mieszkań...bardzo duże i większość od północnej
                                                  strony ...gdzie wyrośnie niebawem kolejny apartamentowiec DD... i stąd
                                                  reklamy...ale sprzedadzą cena już teraz jest mocno konkurencyjna w stosunku do
                                                  ruszających investycji w centrum
                                                  • Gość: Dr.M Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.bredband.comhem.se 22.09.05, 16:46
                                                    Czy orientujesz moze sie jak wygladaja dzis ceny w podobnych nowych
                                                    inwestycjach w Warszawie?
                                                  • Gość: pm Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 22.09.05, 18:23
                                                    nie jest ich tak wiele ...w porównywalnym standardzie ...drewniane dobre okna,
                                                    budynek ocieplony wełna mineralna , a nie styropianem, kamienne okładziny w
                                                    holu...cena już dawno przekroczyła mocno 5 tysięcy, mówię o centrum...
                                                    jest inwestycja na inflanckiej niedaleko ,jest marina ...poszukaj w
                                                    internecie ...
                                            • Gość: komar Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 83.238.13.* 19.09.05, 16:06
                                              ja bylem w niedziele, wyglada ze od drugiej strony, czyli od strony wiaduktu,
                                              duzo sie zmienilo, a do tej pory zawsze patrzylem na strone od ogrodkow
                                              dzialkowych. czyli chyba jednak wplacam kolejna rate... pozdrawiam (i dzieki za
                                              zdjecia)
                                    • Gość: gosc Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.06, 23:51
                                      no to mamy pierwszego sasiada - budimex. ciekawe co nam wybuduje pod oknami?
                                      um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=aktualnosci&ak_id=5469&kat=3
                    • Gość: ron Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 22:39
                      Moim zdaniem powinienes wystawic im "note odsetkową", czyli po prostu obliczyć
                      odsetki, jakie Ci się należą, napisać im pismo i kwotę potrącić z kolejnej
                      raty. Ja tak na pewno zrobię, jak minie termin 31.12.2005, ktory to mam w mojej
                      umowie.
                      • Gość: cc Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:14
                        to chyba nie bedzie duzo, poza tym im sie to bedzie oplacalo bardziej niz tobie
                        pod tym wzgledem sa utopione,a poza tym moga sie spierac ze najpierw musisz
                        rozwiazac umowe
          • Gość: c Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:31
            druga investycja sie lepiej sprzedaje bo jest lepiej zabezpieczona
            • Gość: ciekawa Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 195.94.201.* 06.04.06, 10:16
              Mam pytanie w związku z przesunięciem terminu zakończenia budowy (do 31 maja
              2006). Czy ktoś podejmował indywidualne negocjacje, np. w zakresie rekompensaty
              za opóźnienie (osoby biorące kredyt np. płacą przez dłuższy okres ubezpieczenie
              pomostowe)? Z tego co wiem wszystkim proponują przesunięcie płatności ostatniej
              raty, ale za cenę zrzeczenia się kar umownych określonych w umowie. Dzięki za
              info z góry!!!
          • Gość: c Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:36
            bardzo interesuje mnie jakie wpisy sa zakwestionowane i niewazne w sadzie.jesli
            mozna , bardzo prosze o wytlumaczenie
            • Gość: aldona30 trace cierpliwosc IP: *.aster.pl 28.09.05, 20:00
              dzis dowiedzialam sie nieoficjalnie ze, zgodnie z tym, co wlasciwie i tak widac
              od kilku tygodni, budowa stoi. Powod? Warbud chce dostac wiecej pieniedzy od
              Dewelopera.
              Nie interesuja mnie przepychanki pomiedzy deweloperem i wykonawca, ale wkurza
              mnie to, ze kolejny, wielokrotnie przesuwany termin oddania inwestycji
              najprawdopodobniej nie zostanie dotrzymany. Czy ktos wie, jakie mamy szanse na
              odszkodowanie za przeciagajacy sie termin oddania? Czy jesli zbierze sie nas
              wieksza ilosc, nasze szanse wywalczenia gratyfikacji rosna?
              • trznadel76 Re: trace cierpliwosc 29.09.05, 10:43
                Tez juz trace.
                Ostatnio bylem obejrzec budowe i wstapilem do biura sprzedazy. Zapytalem, jak
                sie czuje mieszkanie pokazowe, ktore mialo byc udostepnione na poczatku lipca.
                Odpowiedz niemal zwalila mnie z nog: powinno byc za tydzien, bo wlasnie sa
                wstawiane meble. To sa trzy miesiace spoznienia w przypadku dosc glupiej
                sprawy. Ciekaw jestem, czy rzeczywiscie wstawiaja te meble.
                Kobieta od sprzedazy powiedziala, ze w umowy nadal jest wpisywany termin
                oddania na koniec grudnia, ale to sa juz tylko trzy miesiace w tym calkiem
                mozliwy miesiac mrozow, a elewacja nie jest skonczona, dookola budynku pole
                minowe, ciekawe co siedzi w srodku.
                Od 5 sierpnia nie pojawily sie zadne nowe zdjecia z budowy na stronie Citybudu.
                Nawet dobrego wrazenia nie potrafia ostatnio sprawiac.
                Kiepsko to wyglada, a kredycik odlicza mi kolejne miesiace...
                • Gość: aldona30 Re: trace cierpliwosc IP: *.devs.futuro.pl 29.09.05, 14:59
                  tez ciekawe. mnie jeszcze jakis tydzien temu nie potrafili podac przyblizonej daty udostepnienia
                  salonu pokazowego, a dzis juz meble wnosza.
                  no jesli wszystkie prace ida w takim tempie, to nie mamy sie chyba o co martwic. oddadza
                  przed czasem
                  • Gość: komar Niepokojacy zastoj na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 18:18
                    Czy mi sie tylko wydaje, czy przez ostatnie dwa tygodnie nic sie nie ruszylo na
                    budowie??? Bardzo mnie niepokoi tej zastoj. Czy ktos moze dzwonil do Citybudu?
                    Moze trzeba by zbadac temat i ewentualnie podjac jakies wspolne kroki?
                    • Gość: Miszha Re: Niepokojacy zastoj na budowie IP: 217.153.60.* 03.10.05, 10:16
                      Koleżanki i koledzy z M2,
                      Mam propozycję. Zbierzmy się w kilka osób i wystosujmy do naszego ukochanego
                      dewelopera oficjalne pismo z prośbą o dokładne przedstawienie obecnego stanu
                      zaawansowania budowy, szczegółowego harmonogramu dalszych prac wykończeniowych
                      oraz propozycji zadośćuczynienia za powstałe opóźnienie.
                      Myślę że wspólne pismo kilku klientów może zadziałać na nich mobilizująco, a
                      my - w razie jakichkolwiek problemów w przyszłości - będziemy mieli oficjalny
                      dowód.
                      Może dobrym pomysłem byłoby ustanowienie jakiegoś pełnomocnika – do
                      reprezentowania nas w okresie do odbioru inwestycji – wówczas może Citybud
                      potraktuje nas poważnie (lepiej wygląda pismo podpisane przez mecenasa, który
                      twierdzi że reprezentuje daną grupę i żąda wyjaśnień).
                      Próbowałem dowiedzieć się czegoś sam, ale podobnie jak wy jest po
                      prostu "zlewany".
                      Myślę że czas zacząć działać - nie ja jeden zapewne płace odsetki od kredytu....
                      • Gość: aldona30 Re: Niepokojacy zastoj na budowie IP: *.devs.futuro.pl 03.10.05, 11:17
                        jestem 'za'
                      • Gość: Remi Re: Niepokojacy zastoj na budowie IP: 5.5R* / 193.194.132.* 03.10.05, 12:12
                        Popieram. Bylem w piatek obok m2 - tylko 3-4 pracownikow, krecilo sie na
                        rusztowaniach. Troche malo, biorac pod uwage, ze termin oddania za 3 m-ce.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: mike Re: Niepokojacy zastoj na budowie IP: *.bredband.comhem.se 03.10.05, 14:35
                          Doceniam i poperam cenna inicjatywe i oczywiscie podpisuje sie pod listem.
                          Wydaje mi sie ze nawet jesli nie ma jeszcze "paniki" iwestor ewidentnie
                          zaniedbuje obowiazek informacji i kontaktu ze swoimi klientami i trzeba mu o
                          tym przypomniec.
                          • Gość: Miszha Re: Niepokojacy zastoj na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 19:53
                            Rozumiem że mi przypadnie zaszczyt przygotowania tego pisemka...
                            To będzie pierwsza okazja żebyśmy się wszyscy spotkali... w końcu trzeba będzie
                            złożyć podpisy...
                            Poniżej mój adres mailowy
                            mperlik@pzu.pl
                            Czekam na kontakt od wszystkich zainteresowanych.
                            Postaram się napisać coś jutro. Jeśli dostanę od was jakieś namiary roześlę
                            pismo do zapoznania się i naniesienia ewentualnych poprawek... no chyba że mamy
                            w naszym gronie prawnika, który przypadkiem zgłosiłby się na ochotnika...
                            Pozdrawiam wszystkich i czekam na odzew,
                            Michał
                            • Gość: komar Re: Niepokojacy zastoj na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 22:56
                              Dobry pomysl z wystosowaniem pisma. Mam tylko dwie obawy, zanim przystapimy do
                              wspolnej akcji:
                              1) czy przypadkiem nasza ewentualna akcja nie stanie sie samospelniajaca sie
                              przepowiednia. Jezeli jako duza grupa wstrzymamy nasze platnosci, to mozemy
                              sami sobie zaszkodzic i doprowadzic do utraty plynnosci inwestora.
                              2) czy przypadkiem inwestor nie posunie sie do zerwania naszych umow, jezeli
                              staniemy sie dla niego zbyt niewygodni. Oczywiscie majac do czynienia z duza
                              grupa, bedzie mu ciezko, ale jest to kwestia do rozwazenia.
                              Powyzsze rzeczy pisze nie po to, zeby wstrzymac nasza "akcje", ale zebysmy sie
                              wspolnie zastanowili nad ewentualnymi konsekwencjami.
                              Mysle, ze wystosowanie wspolnego pisma, podpisanego przez wiele osob, na tym
                              etapie jeszcze nie koniecznie przez prawnika, z prosba o podanie przyczyn
                              zaobserwowanego zastoju, moze byc taka manifestacja tego, ze stanowimy rowna
                              strone i ze trzeba sie z nami liczyc. No i ze ktos ich oglada i pilnuje. I na
                              pewno nam nie zaszkoszi takie pismo.
                              Chetnie dodam swoje uwagi do wspolnego listu, ale najwczesniej w czwartek, bo
                              wczesniej nie pozwola mi na to sprawy sluzbowe.
                              Oto moj adres: saturnauta@yahoo.com
                              • sebmag Re: Niepokojacy zastoj na budowie 05.10.05, 15:47
                                popieram i zglaszam nasz akces do akcji. esem@sezam.pl.
                                Swoja droga jestem ciekaw Waszych reakcji na przedstawione przez Citybud
                                zabudowy okienne, ktore nijak maja sie do "wizualizacji" komputerowych wnetrz
                                naszych mieszkan, (vide: Galeria - Wizualizacje - nr 6) co okreslilbym
                                kontrastem "panoramicznej plyty szkla w nowoczesnej architekturze" z jakimis
                                ohydnymi malymi kwadracikami, ktorych w przypadku niektorych mieszkan jest np.
                                trzy w rzedzie. przypominaja mi, niestety, kostki czekolady... Az sie boje
                                widoku naszego mieszkania. Konsultowalem sprawe z architekatmi (JEMS
                                Architekci), ktorzy jednak im te "czekoladki" klepneli i powiedziano mi,
                                ze "tylko takie rozwiazanie Citybud byl w stanie znalezc" - dla mnie jest to
                                ewidentna sprawa pojscia na latwizne i szukania tanszych rozwiazan od tych, za
                                ktore w jakis sposob juz zaplacilismy...
                      • Gość: meffka Re: Niepokojacy zastoj na budowie IP: *.futuro.pl 06.10.05, 23:44
                        Popieram wspolna inicjatywe. Te wszystkie zastoje i obsuwy w budowie oraz
                        mieszkaniu pokazowym no i przede wszystkim brak informacji naprawde zaczynaja
                        mnie wkurzac. Mam rowniez nieodparte wrazenie, ze za nasze niemale przeciez
                        pieniadze dostaniemy znacznie nizszy standard niz nam obiecano.
                        Moj email to meffka@poczta.fm.

pozdrawiam,
                        Marta
                        • Gość: mike Re: Niepokojacy zastoj na budowie IP: *.bredband.comhem.se 17.10.05, 14:41
                          Przylanczam sie do wspolnego listu, moj adres mike@ungart.se
                        • Gość: mr Re: Niepokojacy zastoj na budowie IP: *.acn.waw.pl 29.10.05, 20:22
                          Ja, rozmawialem z Pania A.Z. od developera. Chcialem wejsc na budowe. Przed grudniem nie ma
                          szans, a i w grudniu sa niewielkie :( Obawiam sie ze w tym roku nie bedzie przekazania
                          mieszkan. Dajcie znac na mrjl7@interia.pl
                          • Gość: mmx Re: Niepokojacy zastoj na budowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.12.05, 22:51
                            Witam,
                            Rozwazam zakup mieszkania w tym budynku, niestety slyszalem "pogloski" o
                            problemach tego developera. Niniejsze forum na ktore wlasnie trafilem zdaje sie
                            potwierdzac, ze cos jest na rzeczy. Czy ktos z Panstwa moze zna najnowsze
                            wiesci z frontu? Czy inwestor jest wyplacalny, czy nie grozi mu bankructwo,
                            dlaczego na budowie nic sie nie dzieje od pewnego czasu? Za wszelkie informacje
                            bede bardzo wdzieczny. Moze bedziemy sasiadami... :-)
                            • cxz Re: Niepokojacy zastoj na budowie 27.12.05, 13:08
                              mi sie wydaje, ze najgorsze za nami. byl etap niepewnosci. jest irytujace
                              opoznienie, ale to dotyczy tych, ktorzy w umowach mieli zapisane terminy, ktore
                              juz dawno minely. skoro wiesz, ze budowa skonczy sie w pierwszej polowie 2006,
                              to masz juz tylko 6 miesiecy czekania ;-) prace trwaja, budynek jest prawie
                              ukonczony. mysle, ze teraz juz nie ma strachu, bo budowa jest bliska konca.
              • Gość: Remi Re: trace cierpliwosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 22:42
                Witam, w tygodniu zrobilem kilka fotek M2, niestety glownie od strony
                zachodniej (od wschodniej dostep przez ogrodzenie dom development jest
                utrudnione) - porownujac do zdjec sprzed 2 tyg. (moj wczesniejszy post) widac,
                ze prace, przynajmniej w obkladaniu izolacja i tynkowaniu zmierzaja powoli do
                konca.
                Zdjecia do wgladu pod adresem apartament.mda.pl/luckabonif/a.jpg
                (koncowki wymieniajcie do d.jpg)
                Pozdrawiam
                Remi

-------------------------------------------------
                <a href="www.intraserwis.pl" target="_blank">Leczymy również przypadki
                kliniczne...</a>
                • cxz Re: trace cierpliwosc 24.10.05, 18:02
                  dzięki. fajne są też nowe zdjęcia na stronie budowniczego.
              • Gość: a Re: trace cierpliwosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 18:13
                ponieważ wypisujecie różne niesprawdzone rzeczy powiem wam jak jest naprawdę:
                budowa przedłuża się z nast. przyczyn:
                citybud podpisując z warbudem kontrakt nie zlecił mu elewacji tj, stolarki
                okienej i tzw. rusztu. zostało to zlecone dużo później tak że warbud nie miał
                już szans na dotrzymanie jakichkolwiek terminów
                budynek nie ma przyłączy zewnętrznych, które są dopiero w budowie. tak późne
                wykonanie przyłącza co (w budynku już od świąt jest ciepło z sieci) oraz to iż
                przyłącza wody oraz przykanaliki kanalizacji dopiero się budują to efekt
                zaniedbania developera
                natomiast to że nie ma prądu to wina stoenu i ich procedur a takze problemow z
                wejściem w teren. kable trzeba ciągnąć od stacji metra i jest klopot z zajeciem
                terenu od zdm z uwagi na gwarancje na nawierzchnie od Metra Warszawskiego
                realny termin oddania budynku z pozwoleniem na użytkowanie to koniec maja br.
                • cxz Re: trace cierpliwosc 16.02.06, 08:42
                  czyli koniec marca to kolejna fikcja? gdzie jest granica niekompetencji i
                  oklamywania klientow?
                  • Gość: Leo sąsiedztwo IP: *.jmdi.pl 19.02.06, 09:43
                    Witam
                    Dla tych kto nie wie co bedzie się budowało w sąsiedstwie- informacja się
                    pojawiła na stronie DD

Pozdrawiam
                    • Gość: ten co kupil Re: sąsiedztwo IP: 193.220.2.* 22.02.06, 19:17
                      a co to DD i gdzie sa te strony - sorry za moj brak rozeznania
                      • Gość: leo Re: sąsiedztwo IP: *.jmdi.pl 22.02.06, 19:33
                        chodzilo mi o strone Dom Development...artykul o tej budowie jest również w
                        dzisiejszej Wyborczej
                        pozdrawiam
                    • Gość: ten co kupil VAT za garaz IP: 193.220.2.* 22.02.06, 19:21
                      Czy to prawda ze ostatnio Sad Najwyzszy czy TK stwierdzil ze VAT za miejce
                      parkingowe w nowo budowanym budynku developerskim powinna byc obciazona 7%
                      VATem a nie 22% jak wszyscy mysleli?

Czy jeszcze ktos slyszal o takim postanowieniu? Moze ktos ma to mozliwosc
                      sprawdzic. Jezeli to sie okaze prawda to citi by musialby nam zwrocic
                      nadplacony VAT a mowimy o 15% ceny miesjaca parkingowego wiec warto by o to
                      walczyc

Prosze o infromacje jak ktos takowe ma
    • Gość: Miszha Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 157.25.9.* 04.10.05, 14:35
      Własnie dzwoniłem do biura sprzedaży....
      Powiedzieli mi że apartament pokazowy bedzie gotowy za..... tydzień do półtora:)
      To juz zaczyna być śmieszne....
      • mojpiesek Re: Citybud - Dwie Wieze M2 07.11.05, 16:27
        witam sasiadow :)
        dopiero teraz trafilam na ten watek, a tez jestem coraz bardziej denerwowana
        brakiem postepow na budowie.
        bylam tam kilka dni temu, wydzwaniam ciagle do citybudu i cisza... za kazdym
        razem informacja, ze za tydzien to cos tam... i tak od lipca.
        zaczepilam wiec pana robotnika, takiego troche wazniejszego, majstra w kasku. i
        na poczatku nie chcial ze mna gadac, ale jak go namowilam do rozmowy, okazalo
        sie, ze:
        - odpowiada tylko za elewacje, nie wie, co z reszta
        - nie widzi szans na zakonczenie budowy do konca roku
        - jak przyjda mrozy, to budynek zostanie oplandekowany i beda konczyc elewacje,
        ale tylko do -10 stopni
        - citybud nie wystapil jeszcze!!! o podlaczenie pradu do miasta, a na to sie
        czeka - i jak okreslil pan majster, jest to absolutne niedbalstwo z ich strony,
        jedno z wielu - ale o innych nie chcial mi powiedziec

wiec ogolnie slabo...
        • Gość: Leo Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.jmdi.pl 08.12.05, 20:14
          Witam wszystkich
          Czy macie jakiekolwiek informacje na temat budowy?
          • Gość: dbrzn Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 217.11.129.* 12.12.05, 11:32
            koniec budowy przesuwa się na koniec marca...ale mieszkania chca oddac w ciagu
            trzech miesiecy...ale cienko to widze
            • jolec Re: Citybud - Dwie Wieze M2 17.12.05, 09:46
              O ile dobrze pamiętam to 31.12.2005 r. upływa 3-letni okres od uzyskania przez
              CITIBUD pozwolenia na budowe. Jak wyglada w tym przypadku korzystanie z tzw.
              ulgi odsetkowej?
            • Gość: Remi Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 17:27
              No to zapowiada się ciekawie...
              A odsetki od kredytu lecą ..
              • cxz Re: Citybud - Dwie Wieze M2 02.01.06, 17:06
                czy ktos z Was dostal od citybudu pismo w sprawie opoznienia?
                • Gość: Izraelita Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.06, 19:42
                  Dostałem pismo odnośnie opóźnienia w październiku (opóżnienie o 3 m-ce, do 31
                  grudnia). Poza tym nic więcej... Firma krzak!!!
                  • Gość: marti Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl 08.01.06, 09:57
                    Pytanie z innej beczki. Czy bedzie zakaz parkowania w garazach podziemnych
                    zamochodow z instalacja gazowa? Ja jestem za ale ciekawe jak bedzie (za "zycie
                    warszawy" jest rozporzadzenie z 99r które zakazuje przechowywania butli z bazem
                    ponizej poziomu gruntu)
                    • juliaan Re: Citybud - Dwie Wieze M2 09.01.06, 15:46
                      samochody napędzane LPG w garażu, to już sprawa wspólnoty..ale na stronie
                      CITYBU-u ,nowe zdjęcia holu...wygląda nieźle...tylko jak przez hol przetoczą
                      się tony cementu,płytek itp...używanych do wykończenia mieszkań...to nie wiem
                      co z niego pozostanie
                      • slominskiego Re: Citybud - Dwie Wieze M2 10.01.06, 08:58
                        Czy cos wiadomo o aktualnym terminie zakonczenia budowy?
                        • juliaan Re: Citybud - Dwie Wieze M2 10.01.06, 10:26
                          koniec marca,dokładnie 31 marca
                          mam nadzieje ,że do trzech razy sztuka
                          • Gość: PrzyszlyLokator Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.01.06, 21:53
                            Czesc Wam. Dzis umowilem sie na ogladanie mieszkania przy udziale czlowieka z
                            Citybudu, zeby ewentualnie zglosic wszelkie usterki do poprawki. Czy ktos z Was
                            ma juz takie ogledziny za soba? Na co szczegolnie zwrocic uwage? Z czy
                            mieliscie problemy w swoich mieszkaniach? Pozdrawiam po sasiedzku :-)
                            • Gość: aldona30 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.06, 23:23
                              A to w ramach czego? Bo przeciez nie odbioru technicznego. Taki moze miec
                              miejsce tylko po uzyskaniu przez developera od gminy pozwolenia na zasiedlenie
                              budynku. A dopoki trwa budowa Citybud nie moze nawet zlozyc wniosku, a co
                              dopiero uzyskac pozwolenie... Odradzam jakiekolwiek ogladanie mieszkan i
                              zglaszanie usterek przed uzyskaniem pozwolenia na zasiedlenie. Zreszta czemu to
                              ma sluzyc? Skoro budowa ma potrwac do konca marca, czyli jeszcze ponad 2
                              miesiace, pomyslcie ile w tym czasie moze sie ujawnic usterek...
                              • Gość: Sąsiad Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl 22.01.06, 11:23
                                Aldona, nie rozumiem dlaczego odradzasz oglądania mieszkań i zgłoszenie
                                usterek.

Gdybyśmy nie ogladali mieszkan i zglosili usterek teraz tylko czekali aż
                                budynek zostanie odebrany technicznie, to byśmy musieli po tym terminie jeszcze
                                zaczekać aż usuną usterki w mieszkaniach które napewno znajdziemy.

A tak, zgłosimy teraz, po odbiorze technicznym budynku, wchodzimy do swoich
                                mieszkań i jest duża szansa że mieszkania są do zaakceptowania bez extra
                                czekania na jakieś poprawki. Skraca to czas czekania, zwłaszcza dla tych którzy
                                podpisali umowy ostatni.

Pozdrawiam sąsiadów.
                                • Gość: dbrzn Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 217.11.129.* 30.01.06, 15:24
                                  kolego chyba nie wiesz o czym mowisz, a kolezanka poprzednia pomylila forum albo
                                  jest prowokatorka...
                                  nie masz prawa wejsc na budowe do momentu jej zakonczenia a formalne zglaszanie
                                  poprawek moze nastapic przy odbiorze technicznym, innej mozliwosci nie zawarto w
                                  umowie...
                                  wszystko na ten temat

jest jeszcze sposob z alternatywy 4
                                  podjezdzasz pod budowe wolasz kierownika wciskasz mu koperte i mowisz ktory
                                  lokal ma byc zrobiony na wysoki polysk...
                                  pozdro
                                  • Gość: dbrzn Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 217.11.129.* 30.01.06, 15:25
                                    sorki kolezance chodzilo o kolege przyszlego lokatora
                                  • Gość: k Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 5.6.2R1D* / 170.252.72.* 30.01.06, 16:42
                                    Sasiedzie Przyszly,
                                    Tak sie sklada, ze umowa reguluje to co obie strony MUSZA lub NIE MOGA. Jesli
                                    inwestor w ramach poprawy relacji ze swoimi klientami, ktore mu ostatnio mocno
                                    szwankowaly, dopuszcza inspekcje mieszkan na budowie poza warunkami umowy, to
                                    dlaczego nie skorzystac z takiej okazji? Bo w umowie nie mam napisane, ze taka
                                    mozliwosc dostane? Dlaczego nie wytknac im ewentualnej krzywej sciany juz
                                    teraz, zeby mieli dodatkowe dwa miesiace na jej wyburzenie i wymurowanie prosto.
                                    Moze uswiadomisz nas, kolego sasiedzie, dlaczego nie mamy prawa wejsc na budowe
                                    do momentu jej zakonczenia?
                                    Obecne odwiedziny na budowie obdywaja sie pod haslem "przeglad techniczny" i
                                    nie sa "odbiorem technicznym". Wiem, bo juz jestem po takiej wizycie i jestem
                                    zadowolony z tego, co widzialem w moim mieszkaniu. Wprawdzie ciagle trwaja
                                    jeszcze prace w przestrzeniach wspolnych i na zewnatrz, ale mieszkania juz sa w
                                    zasadzie gotowe.
                                    Pozdrawiam przyszlych sasiadow
                                    • Gość: dbrzn Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 217.11.129.* 31.01.06, 12:16
                                      sasiedzie przyszly
                                      zgadzam sie z toba w 1000% co do tego czego umowa dotyczy
                                      w takim razie jezeli zauwazysz krzywa sciane i im o tym powiesz uwiez mi ze nikt
                                      nie bedzie jej burzyl bo to byla tylko i wylacznie wizyta kurtuazyjna...
                                      ciesze sie ze ci sie podobalo bo wlasnie po to wycieczka ta byla...

a na budowe nie ma wstepu poniewaz tak mowia przepisy bhp
                                      teren budowy
                                      nieuprawnionym wstep wzbroniony
                                      takie wizyty odbywaja sie zawsze do pierwszego wypadku...
                                      albo inaczej idz na nastepna taka wizyte i zapytaj kierownika budowy co sie
                                      stanie jak mi cegla spadnie na glowe...czy moge liczyc na odszkodowanie?

inwestor (citybud) zmusil wykonawce (warbud) do tych wycieczek tylko w jednym
                                      celu ktory sam zauwazyles, zeby poprawic relacje z przyszlymi lokatorami

pozdrawiam przyszlego sasiada i zycze zdrowego rozsadku
                                      czasami sie przydaje
                                      • Gość: sąsiad Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.era.pl 01.02.06, 11:47
                                        Nie znam się na przepisach BHP aczkolwiek mi się wydaje że są one tutaj mało
                                        istotne. Wiemy przecież że każdy inwestor ma na swojej budowie mieszkanie
                                        pokazowe, nie słyszałem by ktokolwiek odmawiał jej oglądać powołując się na
                                        przepisy BHP.

Co do usterek, one są protokołowane na takih wizytach i o ile nie jest to
                                        protokół odbioru ostatecznego - bo nie jest - to mi naprawdę nie przeszkadza że
                                        mam możliwość zgłosić je teraz a nie dopierow w kwietniu.

A wykonawca czyli Warbud, wiedząc że prędzej czy później musi te usterki usunąć
                                        napewno wolałby wiedzieć wcześniej by odpowiednio zaplanować prace i zasoby.

Ja się nie wypowiadam na temat kto kogo zmusił do odbycia tych wizyt, może masz
                                        rację że to Citybud zmusza Warbud, a może sam Warbud wyszedł z taką inicjatywą,
                                        to akurat mnie nie interesuje.

Chcę szybko odebrać mieszkanie(bez usterek), wykończyć je i się wprowadzić. A
                                        chyba wszyscy tak chcemy, nieprawdaż?
                                        • Gość: max Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.insead.fr 03.02.06, 01:30
                                          a jak wyglada teraz budowa, dzieje sie cos? Jestem daleko wiec nie moge sprawdzic...
                                          • Gość: załamany Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.06, 18:42
                                            ...lepiej nie pytaj. Mam nadzieje wprowadzić się do M2 na świeta Bozego
                                            Narodzenia, czyli za 8,5 m-ca. Co z tego, ze budynek bedzie skonczony, skoro
                                            procedury odbioru nie zostały jeszcze rozpoczete...? Paranoja.
                                            • Gość: micky klucze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.02.06, 13:36
                                              Witam sasiadow.
                                              Czy klucze do mieszkania dostaje sie po podpisaniu aktu notarialnego, czy jest
                                              szansa na wczesniejszy ich odbior?
                                              Pozdrawiam.
                                          • Gość: marti Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.plusgsm.pl 10.04.06, 07:25
                                            czy ktos wie kiedy zakonczenie budowy wg najnowszych danych?
                                            • Gość: maggie Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 195.94.201.* 11.04.06, 11:22
                                              według danych z zeszłego tygodnia jest to 31 maja 2006
                                              • juliaan negocjacje opóźnienie 12.04.06, 11:31
                                                Czy ktos juz próbował negocjować z citybud odszkodowanie za opóźneinie?jakie
                                                jest ich nastawienie, właśnei przygotowuje pierwsze pismo z pytaniem jak
                                                zamierzają rozwiązać ten problem.Potem oddam sprawę do sądu
                                                • Gość: qq Re: negocjacje opóźnienie IP: *.eranet.pl 18.04.06, 10:26
                                                  No wlasnie, ma ktos jakies doswiadczenie w tej sprawie? Podpisalem umowe, wg
                                                  ktorej moge żądać karnych odsetek za opoznienie, ale tylko, jesli zrezygnuję z
                                                  zakupu mieszkania. Jak nie zrezygnuję, to nie moge oczekiwac odszkodowania.
                                                  Spieszylem sie, nie analizowalem drobiazgowo tresci umowy, nie wydawaly mi sie
                                                  prawdopodobne jakies niespodzianki ze strony developera i oczywiscie zostalem
                                                  madry po szkodzie ;-). Teraz juz stracilem dobry nastroj i cierpliwosc. Co
                                                  miesiac trace pieniadze z powodu opoznienia, przez rok uzbierala sie juz duza
                                                  suma. Uniknalbym tego, gdybym od poczatku wiedzial, kiedy budowa zostanie
                                                  zakonczona. Jakiego zadoscuczynienia mozemy oczekiwac? Na drodze dwustronnych
                                                  rokowań czy w sądzie? Może ktoś już przerabiał podobną historię? A może mozemy
                                                  wystapic jakos razem?
                                                  • juliaan Re: negocjacje opóźnienie 18.04.06, 18:33
                                                    najogólniej mówiąc zapis umowy dający Ci prawo do odsetek przy odstąpieniu od
                                                    umowy nie ogranicza Twoich innych praw,żadania zadośuczynienia za szkody czy
                                                    utracone korzyści , to wynika z Kodeksu Cywilnego.W tej standardowej umowie są
                                                    zapisy ktore aż proszą sie o oddanie w ręce UOKIK jako klauzule niedozwolone.
                                                    Gneralnie zapisy umowy skrajnie naruszające Twoje prawa ,jeżeli nie byly
                                                    wynikiem negocjacji padają w sądzie.Ja przygotowuję pierwsze pismo do
                                                    developera , bez udziału prawnika , tzw sądujące...od tego zależeć będą moje
                                                    dalsze kroki ,ale z powodu opóxnienia dość łatwo udowodnic w sądzie własne
                                                    straty i nawet utracone korzyści...może droga sądowa nei jest ekspresowa ,ale
                                                    mnie to kompletnie nie przeraża...koniec końców będą musieli zapłacić
                                                  • grazia1111 Re: negocjacje opóźnienie 18.04.06, 20:16
                                                    Witam,

My równeiż jesteśmy w podobnej sytuacji. Zastanawiamy się co z tym zrobić.
                                                    Widzę, że jest więcej takich osób i zastanawiamy się, czy nie byłoby lepiej
                                                    gdybyśmy porozumieli się i wspólnie wystąpili z roszczeniem do dewelopera.

Co o tym sądzicie?

Czy ktoś z Was podpisywał wstępny akt notarialny?

G.
                                                  • Gość: aldona30 Re: negocjacje opóźnienie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.06, 22:08
                                                    Ja rowniez, jezeli deweloper nie zgodzi sie zaplacic za opoznienie dobrowolnie,
                                                    jestem zdecydowana skierowac sprawe do sadu. Jestem cierpliwa (nota bene to
                                                    zasluga Citybudu - uczy cierpliwosci jak zaden inny developer w tym miescie) i
                                                    poczekam na swoje pieniadze. Bo o tym, ze je dostane jestem przekonana.
                                                  • Gość: qq Re: negocjacje opóźnienie IP: *.eranet.pl 18.04.06, 22:23
                                                    Fajnie. Bo ja tez nie mam watpliwosci, by tak zrobic. Choc na pewno latwiej i
                                                    kulturalniej byloby uzgodnic jakas forme zadoscuczynienia z Citybudem. Co City
                                                    poddaje pod rozwage. Bo co do wyniku sprawy sadowej w zasadzie nie ma
                                                    watpliwosci, przynajmniej w wymiarze poniesionych kosztow kredytowych
                                                    (odestkowych i ubezpieczeniowych), ktore sa policzalne i niedyskusyjnie
                                                    rzeczywiste. Jednak na moje pisemne pytanie - to do Juliaana - sprzed paru
                                                    miesiecy, o propozycje sposobu zadoscuczynienia klientom, City dotad nie
                                                    odpowiedzial. Nie bardzo wiec wyglada, zeby chcial zalatwic sprawe polubownie.
                                              • Gość: Rozczarowana... Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 157.25.31.* 12.04.06, 13:09
                                                Witam wszystkich przyszłych sąsaidów,
                                                Po raz kolejny przesunięto termin oddania budynku - tym razem na czerwiec. Czy
                                                ktoś wie co bliżej? Podobno nadal czekają na zgodę na drogę dojazdową ale w
                                                Urzędzie Miasta Warszawy nic o tym nie wiedzą!. Dodatkowo Kobieta, z którą
                                                rozmawiałam próbowała się tłumaczyć brakiem wystarczającej liczby pracowników
                                                na budowie. Nie dziwię się skoro Warbud jest również wykonawcą inwestycji
                                                developera Dom development, rozpoczętej tuż obok naszej!.
                                                Może ktoś dostał jeszcze inne wyjaśnienia?
                                                • cxz Re: Citybud - Dwie Wieze M2 12.04.06, 16:06
                                                  nerw nie starcza
      • Gość: AndrzejB Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 22:17
        Witam,
        mam pytanie odnosnie ceny za metr - jak zmieniala sie ona od poczatku
        sprzedazy, obecnie wsrod jeszcze dostepnych mieszkan minimalna cena to
        6200zl/m, jak wygladalo to wczesniej?
        • pulpee Re: Citybud - Dwie Wieze M2 06.02.06, 16:41
          w maju2004 cena za metr kwadratowy jednego z mniejszych mieszkan- okolo 45m2
          wynosila blisko 5tys pln. im wieksze mieszkanie tym cena za metr kwadratowy
          nizsza.
          pozdrawiam

Gość portalu: AndrzejB napisał(a):

> Witam,
          > mam pytanie odnosnie ceny za metr - jak zmieniala sie ona od poczatku
          > sprzedazy, obecnie wsrod jeszcze dostepnych mieszkan minimalna cena to
          > 6200zl/m, jak wygladalo to wczesniej?
        • noell KUPIĘ - Citybud - Dwie Wieze M2 26.03.06, 22:40
          Przepraszam, że w tym wątku, ale właściciele mieszkań w M2 pewnie tu zaglądają
          najczęściej - kupię bezpośrednio mieszkanie ok. 50 m2, zainteresowanych proszę o
          kontakt mailowy.
          • Gość: zaba Re: KUPIĘ - Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 62.29.137.* 27.03.06, 17:32
            A jaki masz mail? Ja mam 57 m kw, 5 pietro od podworza + garaz + schowek. Nie
            planowalem sprzedac tak wczesnie, ale ewentualnie moge taka mozliwosc rozwazyc.
            Daj znac.
            • Gość: noell Re: KUPIĘ - Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 23:34
              noell@gazeta.pl
              • Gość: Leo Re: KUPIĘ - Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.jmdi.pl 30.03.06, 18:18
                Czy juz nie ma tam mieszkań w sprzedaży?
                • pulpee opóźnienie 20.04.06, 20:47
                  jest kolejne opóźnienie. nowy termin to czerwiec/lipiec. sprawa mocno
                  irytująca. czy ktoś z Was radził się prawnika w tej sprawie?
                  • Gość: max Re: opóźnienie IP: 193.30.160.* 28.04.06, 09:04
                    mnie też to wkurza, w styczniu podpisywałem umowę - czas oczekiwania wydłużył
                    się dwukrotnie
                    • Gość: czekamiczekam Re: opóźnienie IP: *.acn.waw.pl 27.07.06, 19:49
                      czy ktos z forumowiczow mial badz ma uzgodniony termin odbioru technicznego mieszkania? czy ktos
                      wie jak to sie odbywa? podobno kaza podpisywac cyrograf ze wlasciciel zrzeka sie wszelkich roszczen etc.
                      zgodnie z moja umowa jestem zobowiazana do podpisania odbioru technicznego i nic wiecej... a jak
                      Wasze umowy mowia?
                      • Gość: sasiad Re: opóźnienie IP: *.acn.waw.pl 28.07.06, 19:41
                        a to juz sa odbiory? nic nie wiem
                        • jagaxiii Re: opóźnienie 29.07.06, 00:05
                          w emmersonie powiedzieli mi ze odbiory techniczne beda od poniedzialku 31.
                          lipca. i ze beda dzwonic do zainteresowanych. i ze beda w kolejnosci
                          podpisywania umow. czy do kogos juz dzwonili? iczy ktos juz byl u prawnika?
                          przeciez niektorzy z nas maja jakis rok opoznienia! ja nie chce podpisywac
                          cyrografu ze sie zrzekam roszczen. moze czas sie jakos zorganizowac?
                          • Gość: Robo Re: opóźnienie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.06, 11:16
                            to jest najwyższy czas, by się zorganizować. jedna osoba nic nie zrobi, więcej
                            ma szansę na rekompensatę. Leca sobie w kulki i to mocno. Odbiory miały się
                            rozpocząć około 15 lipca, oczywiście nastąpiło opóźnienie.
                            Ciekawy jestem pisma: zrzeczenie sie rozczeń, czy ktoś wie jak ono brzmi?
                            CO zrobią, jak ktoś tego nie podpisze?
                            Pozdrawiam.
                            • Gość: marc Re: opóźnienie IP: *.acn.waw.pl 30.07.06, 12:22
                              witam,
                              ja mam juz umowiony termin odbioru technicznego i Citybud wymaga podpisania dokumentu Saldo
                              Wplat w ktorym jest dodatkowy zapis (!) nastepujacej tresci "strony zrzekają się wszelkich roszczeń w
                              zakresie wzajemnych rozliczeń z tytułu łączącej strony umowy zobowiązującej z dnia etc." Dokument
                              ten pokazuja dopiero przy odbiorze wiec warto zazadac o jego przedstawienie wczesniej, aby uniknac
                              niespodzianki. Otrzymalem rowniez informacje od Citybudu ze podpisanie dokumentu uzaleznia
                              odebranie kluczy.
                              Sprawe skonsultowalem z prawnikiem i jedyna konsekwencja niepodpisania tego dokumentu moze byc
                              tylko opoznienie w otrzymaniu kluczy (taka represja developera). Zgodnie z umowa jestem
                              zobowiazany do podpisania odbioru technicznego i niczego wiecej.
                              W tym tygodniu mam odbior techniczny i w miare mozliwosci czasowej dam znaka jak to wyglada. W
                              razie czego piszcie na mrjl7@interia.pl Prawnika na pewno warto wynajac - dla zasady. Lekcewazenie
                              ze strony developera jest faktycznie zenujace i przekracza granice dobrej wspolpracy.
                              PozdrawiaM
                              • Gość: marc Re: opóźnienie IP: *.acn.waw.pl 30.07.06, 12:30
                                ... i jeszcze jedno wazne. Odbior techniczny i odbior kluczy nie oznacza prawa do zasiedlenia. Zapis
                                brzmi "w zwiazku z przekazaniem lokalu Nabywcy w celu prowadzenia prac wykończeniowych". Oni nie
                                maja jeszcze wszystkich pozwolen :)
                                • Gość: ;) Re: opóźnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 13:01
                                  Tak czy inaczej można Wam tylko pozazdrościć ;) I pomyśleć że te 5 (czy6?)
                                  tysięcy które płaciliście za metr jeszcze rok temu to się wydawało dużo ...
                                  • Gość: Ari Re: opóźnienie IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 01.08.06, 10:48
                                    Nie ma co sie uspokajać tym ,że ceny wzrosły i odpuszczać ewidentne
                                    przewinienia inwestora ( zwłaszcza w świetle arogancji i ewidentnego
                                    lekceważenia swoich klientów). Nie jest też prawdą,że brak podpisu =
                                    rozwiązanie umowy. Moim zdaniem nie ma co odpuszczać- ja już wynająłem prawnika
                                    i nie dam im spokoju. Można skutecznie domagać się przed sądem wydania lokalu i
                                    zapłaty odsetek karnych za zwłokę do czasu rozstrzygnięcia sprawy przed sądem.
                                    Sprawdzajcie też szczegółowo zgodność realizacji np. powierzchni wspólnych ze
                                    specyfikacją, którą macie w załączniku do umowy. Ich prawnicy też kosztują.
                                    Poza tym warto ostrzec tych, co kupują "Wiślane Ogrody" bo to ten sam inwestor.
                                    • Gość: aldona30 Re: opóźnienie IP: 83.238.108.* 02.08.06, 16:25
                                      zgadzam sie z toba w 100%. Ludzie nie dajcie sie zastraszyc. Myslicie ze im nie
                                      zalezy, zeby nam te mieszkania jak najszybciej teraz wydac? Przeciez z chwila
                                      odbioru kluczy zaczynamy placic czynsz. Czyli zdejmujemy z developera mnostwo
                                      kosztow zwiazanych z utrzymaniem budynku. Nawet nie czekaja na decyzje
                                      pozwolenia na zasiedlenie (niby dlatego, zebysmy sie mogli juz urzadzac i jak
                                      najszybciej wprowadzić - smiechu warte, jakos do tej pory zupelnie im nie
                                      przeszkadzalo, ze budowa slimaczyla sie ze az milo) .

Wazne jest zeby wszyscy solidarnie odmowili podpisania pisma, ktore jest niczym
                                      innym jak pozbawionym podstaw prawnych szantazem psychologicznym. Deweloper nie
                                      moze rozwiazac umowy na takiej podstawie, poniewaz ta umowa nie przewiduje
                                      takiej sytuacji. Jesli zobacza ze nikt sie nie spieszy ze zrzekaniem sie praw do
                                      osetek karnych i tak szybciutko dadza nam klucze, bo jest to w ich gownianym
                                      interesie
                            • Gość: Robo Re: opóźnienie IP: 212.244.29.* 31.07.06, 14:07
                              Przy odbiorze mieszkania należy podpisać dokument który zawiera zgodność spraw
                              finansowych jak i rezygnację z jakichkolwiek roszczeń względem Citybudu i
                              odwrotnie. Brak podpisania tego dokumentu może oznaczać rozwiązanie umowy, a
                              więc drodzy sąsiedzi, nie ma możliwości wojowania z Citybudem. KOszmarna firma.
                              • Gość: ach Re: opóźnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 00:37
                                to ja sie chce dolaczyc do tego prawnika. mi tez powiedziano ze wstawianie tam
                                tej klauzuli to bezprawie. ALE rozwiazanie sprawy w sadzie oznacza ze mozemy
                                sie nie wprowadzic przez nastpeny rok:( naprawde myslicie ze odmowienie
                                podpisania to rozwiazanie umowy? ja sie wscieklam na info o klauzuli na co jak
                                zwykle nieuprzejma pani z citybudu zaproponowala mi spotkanie z ich prawnikiem
                                (nie wiedziala kiedy) i 'odlozenie odbioru technicznego az dojdziemy do
                                jakiegos porozumienia'. czy ktos jeszcze chetny dolaczyc sie do prawnika? bo
                                wieksza grupa na pewno bedzie latiwej. jakby tak wszyscy odmowili podpisania?
                                • Gość: Robo Re: opóźnienie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.06, 09:40
                                  Dla nich to na rękę, by klient nie podpisł klauzuli. Rozwiążą umowę i
                                  sprzedadzą mieszkania po obecnych cenach na czym zarobią dodatkowe 100%. To
                                  żydowska firma, do wszystkiego zdolna...
                                  • Gość: aldona 30 Re: opóźnienie IP: 83.238.108.* 02.08.06, 16:59
                                    zwariowales?
                                    z jakiej racji moga rozwiazac umowy? na jakiej podstawie? Moja umowa mowi
                                    wyraznie - zaplata ostatniej raty nastapi w ciagu siedmiu dni od daty odbioru
                                    kluczy. Teraz pilka jest po ich stronie. Nie ma zadnych podstaw do rozwiazania
                                    umowy z winy kupujacego, ktory zaplacil wszystkie raty i C I E R P L I W I E
                                    czeka az szanowny deweloper wyda mu w koncu klucze, do czego zobowiazuje go
                                    umowa. Kiedy ten to uczyni kupujacy zaplaci ostatnia rate i podpisze akt
                                    notarialny przenoszacy na niego prawa. Myslicie ze beda przeciagac wydanie nam
                                    kluczy? NIe. Nie tylko dlatego zebysmy przejeli na siebie placenie czynszu, ale
                                    takze dlatego, ze wiedza ze nie maja prawa rowiazac umow, a odsetki karne od
                                    teraz beda juz tylko rosly nie malaly.
                                    Oczywiscie jesli wiekszosc jednak podpisze zrzeczenie sie swoich praw do odsetek
                                    karnych, a tylko nieliczni tego nie zrobia, to ci nieliczni ucierpia, bo
                                    developer ich przecwiczy i odda im klucze na samym koncu. Ale to wszystko, co
                                    moze zrobic. Na pewno nie moze ukarac rozwiazaniem umowy kogos, kto ze swojej
                                    strony zrobil wszystko, czego wymagala od niego umowa, tj. zaplacil wszystkie
                                    raty (oprocz ostatniej rzecz jasna). Zrzeczenie sie swoich praw NIE JEST
                                    podstawa do rozwiazania umowy.
                                    Jest nas prawie 300 osob kupujacych. Racja jest po naszej stronie. Developer ma
                                    tego swiadomosc. Pogrywa sobie smialo, bo wie ze wyczekiwalismy na te swoje
                                    mieszkania bardzo dlugo. Ale wlasnie za te jego perfidie warto sie zawziac i
                                    solidarnie postawic. Zapewniam was, ze w takiej sytuacji, czyli jesli wszyscy
                                    odmowia podpisania nieuczciwego dokumentu i tak dostaniemy klucze do naszych m.
                                    I to rownie szybko. Pozdrawiam
                                  • cxz Re: opóźnienie 02.08.06, 22:14
                                    nie maja takiej mozliwosci. jak sie bedziesz stawial na odbior, ale nie godzil
                                    na podpisanie oswiadczenia, to wypelniasz swoje zobowiazania wynikajace z umowy
                                    i deweloper nie ma mozliwosci odstapienia od niej. jezeli to prawda z tym
                                    oswiadczeniem o zrzekaniu sie roszczen, to uzaleznianie wydania kluczy od jego
                                    podpisania byloby oczywiscie bezprawne. citybud musi o tym wiedziec i moze co
                                    najwyzej liczy na jeleni. jedyna konsekwencja niepodpisania moze byc
                                    rzeczywiscie przelozenie odbioru na koniec kolejki.
                                    • Gość: Robo o jaką kwotę powalczymy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.06, 00:10
                                      ciekawy jestem ilu ludzi nie podpisze dokumentu, bo znając życie tych jeleni, o
                                      których piszesz, czekających na swoje mieszkanie ponad rok, będzie sporo.
                                      Interesuje mnie jedna rzecz, o jaka kwotę możemy powalczyć z Citybudem?
                                • magikal Re: opóźnienie 02.08.06, 19:26
                                  ja sie chetnie dolacze
                                  • Gość: w Re: opóźnienie IP: *.outsourcing.atman.pl 03.08.06, 09:08
                                    ludzie, dajcie sobie spokój bo nic nie wywalczycie. to jest pierwsza i ostatnia
                                    inwestycja tej firmy i nie zależy im na niczym. jest Was naprawdę niewielu,
                                    którzy chcą się targować, wygląda na to po pierwszych dniach odbiorów że max 10
                                    osób. Ponad połowa ludzi ma teminy na 30-06-2006, gdyż kupili mieszkania
                                    niedawno tak jak ja. Pamiętajcie że Wasze lokum kosztuje obecnie 10 000 zł za
                                    metr a nabyliście je po 5 000. Rozwiążą z wami umowy i sprzedadzą za 2 razy tyle
                                    i po zapłaceniu Wam 10% kary jeszcze zarobią, a Wy stracicie setki tysięcy w
                                    wartości nieruchomości. po co Wam to?
                                    • cxz Re: opóźnienie 03.08.06, 11:40
                                      prosze, moze niech osoby, ktore odebraly juz mieszkania, zdadza relacje, jak to
                                      wyglada z tym oswiadczeniem, bo dotad snujemy tylko przypuszczenia
                                      • Gość: problemy cd Re: opóźnienie IP: *.axelspringer.pl / *.axelspringer.pl 03.08.06, 13:05
                                        Jezeli myslicie ze kwestia odszkodowania to jest jedyny problem z Citybudem to
                                        chce Was wyprowadzic z bledu. Odebralem mieszkanie i podpisalem umowy ze
                                        Stoenem. Mimo to Stoen nie wlaczy pradu przez dwa tygodnie bo Citybud za pozno
                                        ich poinformowal o sprawie. Wlasnie walczymy aby Citybud wyprostowal sprawe.
                                        Ponadto nie dzialaja domofony. Jesli odbierzecie mieszkanie przy kazdym wejsciu
                                        znudzona zyciem panienka z Emmersona bedzie Wam otwierac brame- inaczej nie
                                        wejdziecie/nie wyjdziecie.... Pomyslcie co czeka nas dalej .... Nie ma sensu
                                        zamawiac ekip remontowych skoro nie dziala prad, a wejscie jest niemozliwe.
                                        Natomiast Citybud wymaga aby placic czynsz od momentu odebrania mieszkania...
                                        ta firma jest geniuszem w swoim niechlujstwie, a blĄdyna ich reprezentujaca to
                                        chodzacy brak podstawowych kompetencji.
                                        • Gość: lll Re: opóźnienie IP: 212.244.29.* 03.08.06, 14:09
                                          Pani w CityBud nie wie czy jest prąd czy też nie. Bo ten prąd był ale teraz nie
                                          ma...
                                        • Gość: emonia Re: opóźnienie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.06, 20:56
                                        • Gość: emonia Re: opóźnienie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.06, 20:57
                                          jak wysoki jest czunsz?
                                          • cxz Re: opóźnienie 04.08.06, 11:29
                                            wlasnie, jak wysoki czynsz? jakie przyblizone terminy aktow notarialnych? na
                                            jakie jeszcze niespodzianki sie przygotowac? zdradzcie wiecej, czego sie
                                            dowiedzieliscie przy okazji odbiorow, bo jak wszyscy wiemy w samej firmie nie
                                            sposob dowiedziec sie czegolwiek. i czy ktos z Was odbierajacych odmowil
                                            podpisania swistka o zrzeczeniu sie roszczen?
                                        • apodczas KUPIE ok 50 m2 w M2 04.08.06, 21:08
                                          Dobry wieczor,

czy ktos moze z jakiegos powodu chcialby odsprzedac mieszkanie w tym budynku?

Serdecznosci
                                          Joga
                                          • Gość: zaba Re: KUPIE ok 50 m2 w M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 22:29
                                            Czy wsrod osob ktore odebraly juz mieszkania jest ktos kto nie podpisal tego
                                            dokumentu z zrzeczeniem sie prawa do roszczen? Dajcie prosze znac!
    • Gość: domofon Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.acn.waw.pl 03.08.06, 19:31
      Niestety domofon dzialac nie bedzie dalej. Citybud wcale nie jest zainteresowane tematem... Moze
      wystawimy warty na wlasny koszt? Obawiam sie ze ten stan rzeczy utrzyma sie dluzej niz do jutra... Ma
      ktos pomysl jak normalnie korzystac z tego budynku?
      • Gość: stoen Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.acn.waw.pl 03.08.06, 19:34
        I jeszcze wazne. W STOENIE na Rudzkiej zapewniono mnie ze prad zostanie wlaczony jednoczesnie
        wszystkim lokatorom bez koniecznosci podpisania umowy. Jest to standardowa procedura i STOEN po
        wlaczeniu wysle umowy do wszystkich lokatorow. Jesli ktos nie podpisze umowy to po kilku tygodniach
        wylacza poszczegolnych lokatorow. Zatem STOEN bierze na siebie ryzyko i jest tego swiadomy.

Jedyny problem, ktory blokuje wlaczenie pradu to kwestia formalna pomiedzy Citybud -STOEN.
        • Gość: jaga Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:43
          hej sasiedzi. co do klauzuli to moj prawnik twierdzi ze nie nie maja prawa
          laczyc odbioru tech z roszczeniami oni twierdza ze moga protokol robic jak
          chca. nie udalo mi sie zobaczyc z ich prawnikiem (ciekawe czemu). i nie - to
          nie jest ich jedyna inwestycja - ogrody wislane to tez oni tylko pod inna nazwa
          (ciekawe czemu!). a co do domofonu - czy nie jest to czesc stanu technicznego?
          czy nie mozemy powiedziec zeby to naprawili jak chca zebysmy odbierali?
          • Gość: xxx Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 21:24
            Do tych, którzy dzisiaj tak chętnie cytują "swojego prawnika" mam tylko jedno pytanie. Gdzie był ten wasz prawnik, kiedy zawieraliście umowy?
            Woleliście zaoszczędzić parę złotych przy podpisywaniu umowy, czy wasz prawnik po prostu przeoczył pewne sprawy?
            Pozdr
            • Gość: zaba Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 23:23
              Tylko co Ci prawnik pomoze przy podpisywaniu umowy, skoro oni teraz kaza
              podpisywac cos, czego nie ma w umowie. Czy sugerujesz, ze prawnik powinien byl
              przewidziec, ze cos takiego sie stanie i zasugerowac zapis umowny, ze deweloper
              nie ma prawa uzalezniac oddania mieszkania od podpisania zrzeczenia sie
              odsetek... hmmmm... pomysl...
              pozdrawiam serdecznie
              • cxz Re: Citybud - Dwie Wieze M2 06.08.06, 22:35
                ponawiam prosbe o relacje: czy rzeczywiscie Cityb uzaleznia odbior od
                podpisania oswiadczenia? kto z Was go nie podpisal i co z tego wyniklo?
                • Gość: jnn Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.08.06, 22:55
                  najwyraźniej wszyscy podpisują zrzeczenie się roszczeń, stąd brak odpowiedzi...
          • Gość: aldona30 Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 83.238.108.* 07.08.06, 12:14
            slusznie Jaga. W koncu odbior techniczny na tym polega, zeby zglaszac do naprawy
            wszelkie usterki. A do takich nalezy nie dzialajacy domofon
            • Gość: jaga Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 12:24
              tylko co z tego? czy to znaczy, ze mamy odmowic podpisania? zglosic to jako
              usterke do naprawienia przed odbiorem? a co do domawiania - przy umawianiu sie
              na termin odbioru pani z citybudu koniecznie chciala wiedziec czy rozumiem ze
              bede musiala podpisac klauzle jesli chce odebrac mieszkanie. bo jak nie to nie
              ma sensu sie umawiac na odbior. sasiedzi mili- czy my sie nie powinnismy zaczac
              spotykac w realu zeby cos z tym zrobic? proponuje sprobowac realu np w
              najblizszy weekend.
              • Gość: jnn Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: 212.244.29.* 07.08.06, 12:33
                pani z citybud poinformowała mnie, że nie muszę podpisywać punktu o
                roszczeniach jeśli nie chcę. Umotywowała to tym, że prezes wyjechał i go nie
                ma, nie wiem jakie to ma znaczenie...
                • Gość: jaga Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 12:36
                  no prosze. widocznie zalezy to od pani badz jej humoru.... ktos juz sprobowal
                  tego NIEpodpisania?
                  • pulpee Re: Citybud - Dwie Wieze M2 10.08.06, 09:35
                    Tak, ja nie podpisałam "punktu 2 z zalacznika 3- Roszczenia Stron", ktory
                    podsunieto mi pod nos tuz przed odbiorem technicznym mieszkania. NIE
                    zrzeknięcie się z roszczeń automatycznie nie pozwalalo mi odebrać kluczy ( do
                    momemtu wyjaśnienia sprawy roszczeń). Zgodnie z instrukcją wysmażyłam stosowne
                    pismo do Zarządu czego sobie roszczę i na jakiej podstawie. Na odpowiedż
                    czekałam niecały tydzień. Pozytywnie odnieśli się do mojej sprawy i zapłacą
                    karę umowną, o której była mowa w podpisywanej przeze mnie umowie. Dzisiaj idę
                    obejrzeć poprawki defektów, które zauważyłam w zeszłym tygodniu i odebrać
                    NARESZCIE klucze do mieszkania :)
                    Co do spotkania jestem jak najbardziej za. Tylko, że ten weekend do długi
                    weekend ( 14 i 15 sierpinia wolne od pracy) i wielu wyjezdza, więc może w
                    przyszłym tygodniu, albo jeszcze w piątek w tym tygodniu.
                    Pozdrawiam.
                    Kasia
                    • Gość: gosc Re: Citybud - pytanie do pulpee IP: *.aster.pl 28.09.06, 21:32
                      mam pytanie: wedlug oprocentowania lokat w jakim banku wysmazylas swoje roszczenia?
                      • Gość: magda_b Re: Citybud - pytanie do pulpee IP: 195.94.201.* 12.10.06, 12:38
                        Nie wiem, czy wiecie (ja dowiedziałam się dziś) że z tytułu tej inwestycji nie
                        możemy odliczyć sobie odsetek od kredytu. Zgodnie z ust. o podatku doch. od
                        osób fiz., warunkiem skorzystania z odliczenia jest aby od końca roku
                        kalendarzowego kiedy wydano decyzję o pozwoleniu na budowę (w tym przypadku
                        grudzień 2002) do zakończenia inwestycji upłynęło 3 lata...
                        • magikal Re: Citybud - pytanie do pulpee 12.10.06, 15:33
                          Nie.
                          Warunek zakończenia inwestycji w okresie 3 lat dotyczy sfinansowania inwestycji
                          (...), związanej z:
                          1. budową budynku mieszkalnego albo
                          4. nadbudową lub rozbudową budynku na cele mieszkalne lub przebudową
                          (przystosowaniem) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia
                          niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstanie samodzielne
                          mieszkanie spełniające wymagania określone w przepisach prawa budowlanego.

Warunek zakończenia inwestycji w ciągu 3 lat NIE dotyczy sfinansowania
                          inwestycji (...), związanej z:
                          2. wniesieniem wkładu budowlanego lub mieszkaniowego do spółdzielni
                          mieszkaniowej na nabycie prawa do nowo budowanego budynku mieszkalnego albo
                          lokalu mieszkalnego w takim budynku, albo
                          3. zakupem nowo wybudowanego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w
                          takim budynku od gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w
                          wykonywaniu działalności gospodarczej.

Patrz:
                          www.pit.pl/ulga-odsetki/
                          Pzdr,

M
              • magikal Re: Citybud - Dwie Wieze M2 07.08.06, 12:35
                mi sie podoba pomysl spotkania, ale weekend srednio pasuje.. a czy ktos pytal
                prawnika czy tak wymuszona klauzula w ogole jest wiążąca później dla sądu,
                gdyby próbować dochodzić odszkodowania za opóźnienie już PO "udanym" odbiorze
                mieszkania?
                • Gość: jaga Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 12:39
                  ja nie mam prawnika ale zadzwonilam do trzech losowo wybranych kancelarii -
                  wszyscy powiedzieli ze oczywiscie musieliby to zobaczyc i poczytac ale skoro
                  podpiszemy z 'z wlasnej woli' to jest to potem jak najbardziej wiazace,
                  niestety.
                  • Gość: jnn odbiór :-) IP: 212.244.29.* 07.08.06, 14:59
                    jestem po odbiorze mieszkania. nie podpisałem zrzeczenia się roszczeń. klucze
                    otrzymałem. wszystko poszło gładko. co do prądu, należy podpisać umowę ze
                    stoenem i oni podłączą prąd. ponoć. domofon nie działa. należy ładnie się
                    uśmiechnąć w sprawie domofonu do pana od prochemu :-)
                    • Gość: gosc Re: odbiór :-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.08.06, 20:40
                      brawo! czy cos wiadomo nt. przyblizonego terminu wydania zezwolenia na
                      zasiedlenie budynku przez gmine? Dopoki nie bedzie tego zezwolenia bedziemy tam
                      mieszkac na dziko. I czy ktos moze w koncu zdradzic wysokosc czynszu? A wogole
                      w jakim stanie sa mieszkania? duzo usterek?
                      • Gość: acha Re: odbiór :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:21
                        ponoc czynsz okolo 9pln razy m2, i ponoc usterek raczej nie ma. i ponoc
                        zasiedlenie gdzies we wrzesniu. czy ktos jeszcze odebral? jak wrazenia??????
                    • Gość: jack Re: odbiór :-) IP: *.eranet.pl 07.08.06, 22:38
                      Jesli ktos z Panstwa zna odpowiedzi na ponizsze pytania, to bede wdzieczny:

1. Czy pozytywny odbior teczniczny wiaze sie automatycznie z otrzymaniem
                      kluczy, czy miedzy tymi czynnosciami jest jakas luka czasowa?

2. Jesli nie dziala domofon, to jak Panstwo dostajecie sie do budynku?

3. Czy to, ze nie ma pradu oznacza, ze nie ma go w calym budynku? Co np. z
                      oswietleniem klatek schodowych, windami? Czy mozna poruszac sie po budynku po
                      zmroku?

pozdrawiam:-)

• Gość: odp Re: odbiór :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 10:46
                        pozytywny odbior to natychmiast klucze do reki
                        domofon na zewnatrz dziala wiec do ochrony laczy. klucze maja breloczki do
                        wchodzenia. w mieszkaniach nie dizala bo nie ma tam pradu.
                        prad 'budynku' jest wiec windy swiatlo itp jest
                        poswoj prad trzeba pojsc do stoenu i podpisac umowe
                        pozdrawiam:-)
                        • Gość: hokie Re: odbiór :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 13:31
                          Witam
                          Moj znajomy wlasnie odebral mieszkanie. Byly 2 drobne usterki(nadlewka w jednym
                          miejscu do zeszlifowania i nierowno zaklejony kabel sterowania kaloryferem
                          podlogowym) Reszta wykonana bez zastrzezen.
                          Przepisal licznik w stoenie i po 2 dniach byl prad w mieszkaniu.
                          W tej chwili juz wykancza mieszkanie.
                          Problem stanowi problem przy wwozeniu materialow przez garaz (max.2m)
                          A co do waszych spekulacji odnosnie jakis kar itp. to raczej mozecie zapomniec.
                          Juz buduja pod innym szyldem wiec firma pewnie byla tylko na ta inwestycje. A
                          kapital spolki to 50k pln :( wiec wam nawet na adwokata nie starczy.
                          Mam nadzieje ze nie wpadna na pomysl rozwiazywania umow jak zrobilo pko.
                          Powodzenia.
                          A tak na marginesie moze ktos chce odsprzedac mieszkanie?
                          • Gość: zaba Re: odbiór :-) IP: 62.29.137.* 11.08.06, 12:25
                            ja rozwazam taka ewentualnosc. najlepiej chyba by bylo sprzedac prawa do umowy,
                            a nie po akcie notarialnym, bo wtedy juz podatek jest ;-)
                            moj e-mail: saturnauta@yahoo.com. Mam zdjecia mieszkania i scan planow.
                            pozdrawiam.
                      • Gość: aldona30 Re: odbiór :-) IP: 83.238.108.* 06.09.06, 11:45
                        Cisza na forum oznacza chyba ze wszyscy wzieli sie za wykanczanie mieszkan. Jak
                        ida prace? Jak sobie radzicie z pozastawianymi wjazdami? Czy wszystko dziala jak
                        nalezy? Pozdrawiam wszystkich sasiadow
                        • Gość: jack Re: odbiór :-) IP: *.eranet.pl 07.09.06, 11:00
                          Czy ktos, kto mial juz odbior techniczny moglby napisac czy byly jakies
                          usterki, ewentualnie na co w szczegolnosci nalezy zwrocic uwage?
                          pozdrawiam!
                          • Gość: Rycho Re: odbiór :-) IP: *.171.79.164.crowley.pl 07.09.06, 18:44
                            Ja jestem bardzo zadowolony, wręcz zaskoczony jakością wykonania. Jedyną
                            usterką był brak kontaktu w schowku na tarasie. Pozdrawiam.
                            • Gość: zaba Re: odbiór :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 21:12
                              uwaga na porysowane okna. no i na klauzule o zrzeczeniu sie roszczen, ktora
                              jest podsuwana wraz z protokolem odbioru. mozna sie latwo pomylic i to
                              podpisac...
                              • Gość: awaw Re: odbiór :-) IP: *.eranet.pl 02.10.06, 20:03
                                wiecie cos moze o terminach podpisywania aktow notarialnych?
                                • pulpee Re: odbiór :-) 23.11.06, 17:26
                                  Pan Mecenas Tuzinek mówił coś o podpisywaniu aktow notarialnych w grudniu. Mam
                                  nadzieję, że miał na myśli grudzień 2006. he.

Gość portalu: awaw napisał(a):

> wiecie cos moze o terminach podpisywania aktow notarialnych?
    • Gość: nick Re: Citybud - Dwie Wieze M2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 11:24
      Witam,
      planuje zakup mieszkania w M2, podobnie są jeszcze miejsca na 8 p. od
      Słonimskiego.Czy są jakieś problemy z developerem,czy macie księgi wieczyste.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka