Dodaj do ulubionych

JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 14:15
Mysle ze nasze miasto powinno być w woj. Dolnośląskim. Nasze województwo jest
najmniejsze w Polsce i sobie nie radzi przez co Opole upada i szybko się
wyludnia. Opole staje sie zasciankiem. Tylko w woj. dolnosląskim możemy
odżyć!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ziomek Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 14:22
      a ja jestem za przyłaczeniem do Texasu. Wrocław to tez zadupie
    • podkarpacie Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO 04.02.06, 15:17
      przez najbliższe kilkanascie lat nie będzie likiwidacji żadnych województw, a
      jak uważasz, że Opole będzie się bardzie rozwijać jako miasto bez statusu
      województwa to się grubo mylisz... Popatrz się na inne miasta chociażby na
      Koszalin - miasto które od 1945 roku było stolicą regionu a teraz jest jednym z
      miast Zachodniopomorskiego - miasto żyje w kompletnej stagnacji i mieszkańcy
      chcą utworzenia regionu z siedzibą w Koszalinie...
      • Gość: mieszkaniec Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 20:36
        Obojętnie ile by było województw zawsze bedzie to jedno które będzie
        najmniejsze! Aby tak nie było musiałoby być tylko jedno województwo.
      • Gość: bohomaz Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 07:57
        Ja jednak przychylam się do opinii, że likwidacja województwa nie powinna
        pogorszyć sytuacji w Opolu - gprzej już być nie może.
        Co do miast, które były województwem to np. Jelenia Góra rozwija się bardzo
        ładnie - Opole może tylko pozazdrościć, podobnie Częstochowa również
        Bielsko-Biała z powodu braku wojwództwa nie przestały się rozwijać. Teoretycznie
        położenie naszego miasta i samo miasto ma szanse i warunki do rozwoju problem
        stanowią jednak władz miasta i mentalność jelit (nie wiem czy można o nich
        powiedzieć, że są elitą), które rządzą regionem. Moim zdaniem wiele osób
        zatrudnionych w urzędach Marszałkowskim i Wojewódzkim przerastają stawiane im
        zadania a kierownictwu brakuje wiedzy, czy umiejętności a może jednego i
        drugiego aby coś sensownego robić. Podobnie zresztą wygląda sytuacja w mieście,
        gdzie panuje taktyka oddkładania i niepodejmowania żadnych decyzji aby się broń
        Boże nie narazić na zarzut korupcji lub jakąkolwiek krytykę. Natomiast z
        krytyką, że nic nie robią zawsze można sobie poradzić wystarczy jedynie zwalić
        winę na tzw. czynniki obiektywne (młodsi forumowicze mogą nie pamiętać ale
        drzewiej to one były źródłem wszelkich problemów). Nasze władze chcą dobrze ale
        im nie wychodzi więc nie powinniśmy mieć do nich pretensji bo i tak są przecież
        najlepsze jakie mogli byśmy mieć (Zembaczynski chyba nawet w to wierzy) i mieć
        lepszych nie będziemy mieli. W tym roku są wybory samorządowe i teoretycznie my
        jako wyborcy mamy możliwość coś zmienić ale czy będziemy mieli jakikolwiek wybór?
        Dlatego wracając do myśli początkowej lubię Opolę, chcę tu mieszkać ale jest mi
        wszytsko jedno, czy będzie to miasto wojewódzki czy nie. Chciał bym jednak aby
        było to miasto, które się rozwija, w którym się coś dzieje. A u nas nuda i
        marazm ne tylko jeśli chodzi o rozwój gospodarczy, ale również kulturę i rozrywkę.
        • Gość: eeeee Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.06, 15:13
          Jelenia Góra wcale się nie rozwija. Po likwidacji województwa bardzo
          podupadała. Jeżdżę kilka razy w roku do tego miasta do rodziny to wiem....
          Więc bez kłamliwych argumentów proszę ....
    • Gość: lolo Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.06, 00:06
      Opole nie jest i nie będzie przez długi czas metropolią i to kwewstia czasu aż
      straci województwa. Ludzie myślą że mamy województwo przez jakiś łańcuch a mamy
      tylko przez błąd urzędników.
      • Gość: monika Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.atol.com.pl 05.02.06, 00:15
        Może napiszesz, na czym ten błąd polegał i jacy urzędnicy go popełnili. Z tego,
        co wiem to decydował o podziale terytorialnym parlament.
        • Gość: HL Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 05.02.06, 09:27
          Nie to bledne myslenie.
          Ze spisu wojewodztw rzeczywiscie powinno zniknac woj.opolskie,ale Opole dalej
          powinno byc stolica wojewodztwa.Do Dolnego Slaska nalezy jedynie przylaczyc
          Brzeg,Namyslow ,a moze i Nyse.Zlikwidowac nalezy woj.slaskie tzn przylaczyc
          do "opolskiego".
          • Gość: Miron Re: Nie jestem za likwidacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 09:44
            11 I 1998
            W obronie zachowania Opolszczyzny na mapie administracyjnej Polski utworzony
            zostaje Obywatelski Komitet Obrony Opolszczyzny (OKOOP). Stworzony z inicjatywy;
            Janusz Wójcik – działacz samorządowy
            Stanisław Wedler – pracownik administracji państwowej
            Mirosław Mandryga – Komendant Opolskiej Chorągwi ZHP
            Którzy koordynowali całym przedsięwzięciem.
            Luty 1998
            OKOOP rozpoczął zbieranie podpisów pod petycja o utrzymanie województwa
            Opolskiego
            Opolska Chorągiew ZHP rozpoczęła program Opolszczyzna Moja Mała Ojczyzna
            Do inicjatywy przystępuje szereg osób prywatnych i organizacji pozarządowych.
            Media wspierają inicjatywę OKOOP-u.
            6 III 1998
            Przy pomniku Bojownikom o Polskość Śląska Opolskiego odsłonięta zostaje tablica
            z Pięcioma Prawdami Polaków, wykorzystano tą okazje do zaakcentowania
            tożsamości województwa opolskiego
            15 III 1998
            Kilka tysięcy Opolan manifestuje pod pomnikiem Bojownikom o Polskość Śląska
            Opolskiego przeciwko rządowym planom likwidacji województwa opolskiego oraz
            włączenia go w obszar regionu Górnego Śląska.
            Kwiecień 1998
            Raport Ministerstwa Spraw Wewnętrznych - reformy administracyjnej kraju - w
            lutym Biuro Listów i Skarg zarejestrowało 172 pisma, w tym 9 zbiorowych,
            podpisanych przez 53.070 osób. Wystąpienia w formie uchwał, stanowisk, petycji,
            protestów, listów otwartych nadesłali reprezentanci samorządów terytorialnych,
            organizacji gospodarczych i społecznych, związków zawodowych oraz osoby
            fizyczne. Większość korespondentów opowiada się za przeprowadzeniem reformy,
            ale emocje i kontrowersje wzbudza koncepcja utworzenia 12 silnych województw.
            Jej przeciwnicy opowiadają się najczęściej za ideą utworzenia 25 średnich
            województw, co ich zdaniem stworzy warunki dla równomiernego rozwoju
            gospodarczego kraju. Z województwa opolskiego, radomskiego, legnickiego,
            włocławskiego i gorzowskiego nadeszły pisma z wyrazami poparcia dla ich
            utrzymania, przy czym największą aktywnością wykazał się Obywatelski Komitet
            Obrony Opolszczyzny, który zebrał 51 tys. podpisów.
            Maj 1998 pierwsze oficjalne zainteresowanie władz samorządowych i administracji
            państwowej oraz posłów Opolszczyzny inicjatywą OKOOP-u. Pierwsze oficjalne
            poparcia władz samorządowych i posłów ziemi opolskiej
            15.V.1998
            OKOOP organizuje manifestację w obronie Opolszczyzny w Warszawie / 3,5tys. osób
            uczestniczy/
            Czerwiec
            Wiele organizacji społecznych i politycznych myśli o tym aby zaistnieć w Walce
            o istnienie województwa co następnie można będzie wykorzystać w wyborach
            samorządowych, powstaja nowe inicjatywy medialnie nagłaśniane, jednak nie
            mające wielkiego odźwięku społecznego.
            7 VI 1998
            Łańcuch Nadziei wzdłuż trasy E-40, przecinającej województwo, tworzy w obronie
            Opolszczyzny blisko sto tysięcy Opolan. Inicjatywa kobiet zwiazanych z UW.
            Łańcuch realizowany jest przez inicjatorki i OKOOP.
            14 VI 1998
            W Opolu prezydent RP Aleksander Kwaśniewski spotyka się z kilkoma tysiącami
            Opolan, manifestujących w obronie województwa.Przyjeżdża na zaproszenie SLD.
            Organizatorem wiecu społecznego jest OKOOP.
            18 VII 1998
            Sejm podejmuje uchwałę o nowym podziale administracyjnym Polski na 16
            województw, z opolskim włącznie, które powiększone zostaje o Olesno i
            miejscowości wchodzące w skład powiatu oleskiego.
            Przez okres 7 miesięcy OKOOP organizował szereg konferencji prasowych, spotkań
            obywatelskich, spotkań samorządowych na terenie województwa opolskiego jak i w
            Warszawie. Organizowane imprezy np. koncert w filharmonii opolskiej w obronie
            Opolszczyzny miały charakter inicjatywy obywatelskiej, która przez swój styl
            miała wielu entuzjastów.
            To kopia z dokumentu, faktóe które miały wpływ na decyzję Sejmu! To nie błąd
            Urzędników, to dobrze zaplanowana i realizowana strategia działań przez grupę
            oddanych działaczy tego regionu! Co ciekawe, żadnen z założycieli nie pełnił
            funkcji w zarządach samorzadowych województwa! Ten "splendor" nadali sobie
            politycy SLD i w częśći AWS-u! Prawda jest taka, że był to ruch obywatelski!
            Nie od podziału administracyjnego zależy byt społeczeństwa tylko od działań
            ludzi!!!!! A z tymi mamy problem!
            • Gość: Miron Re: Nie jestem za likwidacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 09:52
              I jeszcze jedno! Dziś nie ma możliwości dokonania ponownego podziału
              administracyjnego Polski! Laicy mogą toczyć dysputy, ale wszystko oparte jest
              na prawie zawartym w konstytucji RP i ustawach przyjętych przez Sejm RP, np;
              ustawy samorządowe, podziału administracyjnego kraju oraz wielu innych spraw z
              raz już podjętą decyzją! Z każdą zmianą związane są koszty, zmany w urzędach
              administracji samorządowej, państwowej, szkolnictwie itd. Dyskusja nasza jest
              jałowa!!!!! Nic nie przyniesie, oczywiście może odzwierciedlać nasze uczucia,
              ale w pragmatyce życia codziennego jest bezzasadna!
            • Gość: Pytek Je` rzeh za Goornym Szloonzkym! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:16
              "Mirosław Mandryga – Komendant Opolskiej Chorągwi ZHP
              Którzy koordynowali całym przedsięwzięciem.
              Luty 1998
              OKOOP rozpoczął zbieranie podpisów pod petycja o utrzymanie województwa
              Opolskiego
              Opolska Chorągiew ZHP rozpoczęła program Opolszczyzna Moja Mała Ojczyzna"

Robjyli to koomus' i Sia na zuos' lebo goornouszloonzkymu Hajmatowi?

"Kilka tysięcy Opolan manifestuje pod pomnikiem Bojownikom o Polskość Śląska
              Opolskiego przeciwko rządowym planom likwidacji województwa opolskiego oraz
              włączenia go w obszar regionu Górnego Śląska."

Jak idzie goornouszloonzki "matecznik" i Jego stolica wuoonczac' do Niego
              samego?
              Przeca Woom Karluse, brahuje PODSTAWOWY, gyszihtowy Wjedze uo tym, kaj Woom
              prziszuo terozki rzyc'!

A prowodyr - Mirosław Mandryga – Komendant Opolskiej Chorągwi ZHP -
              sprzeniywjyrzou sie przeca niy jyny Harceroom i Jejih Horoongwiji!

Wnioski?

• Gość: Krzych jakieś bzdury! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:58
                Pytek takich bzdur nie tylko nie można przeczytać ale i zrozumieć! Czytaj co
                napisano Ci ludzie walczyli o Opole! Jak nie znasz całej sprawy to zamilknij!
                Ostatnio Mirka przepraszano, ale przez trzy lata kalumniami obrzucano! A
                wyczytaj się w to co napisał!
                • Gość: Pytek jake bzdury? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 21:41
                  Co we wercie bydzie Uopooule, kej niy bydzie stolicoom Goornygo Szloonzka!
                  • Gość: Krzych Re:bzdury! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:04
                    Pytek nawet nie masz szacunku do Kraju w którym zyjesz. Językiem ojczystym jest
                    język Polski, gwarom gadaj sobie w domu, a pisz po Polsku jak nie umiesz to nie
                    osmieszaj się! A województwo Opolskie jest dzięki walce naszych ojców i
                    dziadków i miejmy do tego szacunek! Bez względu czy to ślązacy, czy niemcy żyli
                    na naszej ziemi! Trudne czasy były przed i po wojnie, ale ludzie sie szanowali!
                    Ślązacy to Polacy! Czy to podważasz?
                    • Gość: Roman Re:bzdury! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 10:17
                      Fak dobrze że ktoś te fakty przypomniał! Ciężka była to praca ale faktem jest,
                      że dzięki Wedlerowi, Mandrydze, Wójcikowi to województwo zostało! To oni
                      założyli OKOOP, to Oni walczyli, to Oni się narażali populistycznym władzom! To
                      nie Oni rządzą województwem, a takiej jak Oni mają krwi potrzeba, zaparcia,
                      pomysłów i odwagi! Tego im nikt nie zabierze! A historia Mandrygi, myslę, że ją
                      trzeba znać i brać wszystko pod uwagę. Jak ktoś już napisał ostatnio na forum
                      przepraszano Go za kalumnie pod Jego adresem! Zostawmy to to sprawy, których
                      dziś nikt juz nie ruszy nie rzecz w województwie, dziś rzecz jest kto nim
                      przewodzi!!!!
            • Gość: Barbra Re: Nie jestem za likwidacją IP: *.atol.com.pl 06.02.06, 00:18
              Jestem za tym,by województwo opolskie pozostało.Pamiętam czas "walki" o to,by
              tak się stało.Dziękuję Ci za przypomnienie tych faktów.
      • Gość: a z opola Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 10:47
        zobaczcie np. na KALISZ... stracił województwo i jest teraz drugim pod względem
        wielkości miastem w Wielkopolsce. Ma 110 tys. meiszkańców . Jest "stolicą"
        Południowej Wlkp. a zobaczcie jak dobrze sie rozwija. w kazdym rankingu czy to
        w Rzecpospolitej czy Newsweeku zajmuje wysokie pozycje... miasto się rozwija w
        sposób bardzo dobry....

Gdyby opole było w dolnośląskim to byłoby "stolicą"wschodniej czesci woj.
        i moze byloby lepiej
    • Gość: wiking Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 10:16
      A kogo to obchodzi za czym jesteś??!!
      • Gość: katon Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 10:37
        Z faktu że opolszczyzna jest województwem korzystają URZĘDNICY li tylko....
    • Gość: op NIEPOWAŻNA DYSKUSJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 11:00
      niepoważna dyskusja z następujących przyczyn:
      1. Likwidacja napewno nie poprawi sytuacji Opola i opolszczyzny! Bo w jaki sposób?
      2, Nikt nie mówi o kosztach likwidacji. A są duże!
      3. Celem zmniejszenia liczby województw m.in. była koncentracja kapitału w
      dużych ośrodkach regionalnych. Zatem czy Opolanie mogą być zainteresowani
      dalszym odpływem kapitału?
      A możedyskusja ma na celu mącenie:W MĘTNEJ WODZIE RYBY ŁOWIĆ! DOBRYCH ŁOWÓW!
      • Gość: gość Ja też nie jestem za likwidacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 11:53
        Nie pisz, że nikt nie pisze o kosztach Gościu, przeczytaj posty Mirona!
        Problemem wpisujących się tutaj dyskutantów jest nie czytanie wcześniejszych
        wypowiedzi!
    • Gość: Odwet Nie moze przylaczyc do NIEMIEC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 05.02.06, 13:50
      Ty sobie sie sam zlikwiduj a odpieprz sie od GORNEGO SLASKA matole ????
    • Gość: opolanin JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.atol.com.pl 05.02.06, 14:22
      Istnienie Województwa Opolskiego popierają urzędnicy szczebla wojewódzkiego,
      ich rodziny i zakręceni. Nic nie powstało na Opolszczyźnie, nic nie powstaje i
      nic nie powstanie. Likwidować!
      • achim1 Re: Zaczniemy od odbudowy wroclawia 05.02.06, 15:18
        Wbrew pozorom dolnoslaskie jest w o wiele gorszej sytuacji niz
        opolskie .dzieki "zaradnosci" bylych repatriantow wojewodztwo to zmienia sie w
        jedna ruine,
        • Gość: breslauer Re: Zaczniemy od odbudowy wroclawia IP: *.magma-net.pl 05.02.06, 21:18
          Zapraszamy! Firmom budowolanym akurat brakuje ludzi do pracy.
          • Gość: ziomek Re: Zaczniemy od odbudowy wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:16
            popieram, i wypowiedzmy wojne USA albo Japonii...
    • Gość: delete JESTEM ZA LIKWIDACJĄ 15. WOJEWÓDZTW... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.06, 20:34
      Zostawmy jedno województwo - polskie (bez o na początku)!
      • Gość: Wuj $am JESTEM ZA LIKWIDACJĄ 16. WOJEWÓDZTW... IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 09:32
        i powołaniu nowego stanu USA - Lechistanu, ze stolycą w Piernikowie Rydzym
        • svatopluk Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ 16. WOJEWÓDZTW... 06.02.06, 10:18
          ktos napisal ze reformy samorzadowej wiecej nie bedzie.
          i to podobno w konstytucji jest zapisane.

ciekawe gdzie jest to zaisane?

ale wystarczy troche wstecz popatrzyc i mozna swobodnie stwierdzic ze nastepna
          reforma najpozniej za 15 lat bedzie.
          od konca wojny byly chyba juz 4 reformy podzialu terytorialnego.

a czy opolskie bedzie sie rozwijac czy nie to raczej od nas i od naszych
          politykow zalezy.

jestem jednak zdania ze kazdy region musi miec wlasna metropolie.
          taka jest Krakow, Wroclaw, Poznan, Katowice z reszta GOPu.
          Opole nie nie jest i nie bedzie.
          pozatym opolskie to jedyne wojewodztwo (oprocz sciany wschodniej) ktore posiada
          tylko 1 (!!!) miasto z troche powyzej 100.000 mieszkancow.

pozatym za kilka lat bedzie nas tylko ok. 900.000
          to chyba na samodzielny region za malo?
          • Gość: syfon Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ 16. WOJEWÓDZTW... IP: *.atol.com.pl 06.02.06, 11:42
            Wikipedia o Luksemburgu:
            Powierzchnia
            - całkowita - 2 586 km²
            - wody śródlądowe - 0%
            Liczba ludności
            - całkowita (2005)442 972
            - gęstość zaludnienia 171 mieszk./km²
            Niepodległość: 11 maja 1867
            Kraj bardzo wysoko rozwinięty o dominującej roli usług (70% produktu krajowego
            brutto), zwłaszcza sektora finansowego w gospodarce.
            Bardzo wolny wzrost liczby ludności (364 tys. — 1980, 382 tys. — 1990),
            spowodowany małym przyrostem naturalnym.
            Skoro Opolskie nie powinno byc regionem, to niech ogłosi niepodległość i
            pójdzie w ślady Luksemburga.
            • Gość: nabój do syfonu Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ 16. WOJEWÓDZTW... IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 13:03
              a Monaco czy Lichtenstein lub Andorra są jeszcze mniejsze
              Opolszczyzna przy nich to mocarstwo pod wzgl. pow.
          • Gość: Miron bzdury! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 13:10
            Proszę przeczytać dokładnie mój wpis, a jest on taki;.....
            Laicy mogą toczyć dysputy, ale wszystko oparte jest
            na prawie zawartym w konstytucji RP i ustawach przyjętych przez Sejm RP, np;
            ustawy samorządowe, podziału administracyjnego kraju oraz wielu innych spraw z
            raz już podjętą decyzją! Z każdą zmianą związane są koszty, zmany w urzędach
            administracji samorządowej, państwowej, szkolnictwie itd. Dyskusja nasza jest
            jałowa!!!!! ....... więc nie napisałem, że reformy samorządowej nie będzie!
            • richard_the_taxidriver Re: bzdury! 06.02.06, 14:44
              Hmmm. no i zgodnie tymże prawem na które się powołujesz społeczności lokalne
              mają prawe referendalnie zdecydować o przynależności do tego czy owego regionu
              (woj.)
              Związku z czym moim skromnym zdaniem, w obliczu secesji Brzegu w jedną stronę i
              np. Strzelec w drugą stronę, rachityczny komunistyczny nowotwór - opolszczyzna,
              zdechnie na niewodolnośc ekonomiczną samoistnie i wtedy reakcje władz
              centralnych będą koniecznością, niezaleznie od tego czy kolegom Aleksandry J
              jest to na rękę czy nie )))
            • Gość: Brzezanin Re:Brzeg IP: *.bulldogdsl.com 06.02.06, 14:55
              Przestancie pisac o takich bzdurach jak smieszny lancuszek opolszczyzny. Czy
              wiecie ze np. lancuszek ten konczyl sie na powiecie brzeskim? Czy wiecie
              dlaczego wymieniany wiele razy wyzej WOjcik byl na czele obrony wojewodztwa?
              Nie wiem czy ktos z was wie ze pare tyg przed tymi wydarzeniami byl ze
              Dolnoslaskim. Odpowiedz jest taka ze on, podobnie jak wiekszosc obroncow
              opolskiego, dostali stolki w urzedach wojewodzkim i marszalkowskim. Koles nie
              walczyl o wojewodztwo tylko o swoj stolek o swoje koryto. Czy taki ktos zrobi
              cos dla tego regionu? Nigdy! Opolskie juz od poczatku utrzymalo sie dzieki
              aferom, korupcji, i od tego czasu to wszystko sie tylko pomnaza, kosztem
              oczywiscie niewinnych ludzi, mieszkancow.
              Ktos tam pisal ze opolskie jest najmniejsze bo zawsze jakies woj. musi byc
              najmniejsze, ok. ale wspomnij o tym ze jest najbiedniejsze, najbardziej
              skorumpowane i najbardziej zbuntowane (domagajace sie powrtou do macierzy
              miasta Brzeg, Nysa, Namyslow). Temu kto napisal ze dolnoslaskie ma sie gorzej
              radze przejechac sie draga krajowa nr 94 z opola do wrolawia, a po minieciu
              granicy wojewodztwa jego oczom ukaze sie "biedne i podupadajace" dolnoslaskie z
              inwestycjami wzdluz drogi, z rozwijajacymi sie miastami i dobrze prosperujacymi
              wioskami. Inna sprawa to ponad 100 tys opole, prosze pamietac, ze tak naprawde
              to opole bloby mniejsze od Kedzierzyna (pod wzgl. ludnosci, bo pod wzgl.
              powierzchni jest juz teraz mniejsze). Opole bylo sztucznie powiekszane,
              przylaczano wioski, tereny rolnicze itd.
              Podzial woj. na pewno nastapi wkrotce, pytanie tylko czy np.woj. bedzie sie w
              stanie utrzymac bez pow. brzeskiego.
              • Gość: Miron Re:Brzeg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 15:09
                Łańcuszek może był śmieszny?! Ale Ty z ta swoją wypowiedzią bardziej się
                ośmieszyłeś! Janusz Wójcik z Brzegu obecnie dyr. wydz. Kultury w Urzędzie
                Marszałkowskim nijak ma się do Janusza Wójcika z Opola, późniejszego / po
                obronie opolszczyzny/ radnego Miasta Opola! A ten z Brzegu jeżeli było tak jak
                piszesz był za woj.dolnoślaskim to nie ma honoru po wygranej naszej zatrudnić
                się w Opolskim Urzedzie Marszałkowskim. Twoja wymyślona intryga padła! Nie tak
                było jak piszesz, ja byłem jednym z twórców OKOOP-u i jestem z tego dumny! A że
                ludzie-aparadczyki tej szansy dla społeczeństwa opolskiego nie wykorzystują, to
                już inny temat! Równie intrygujący, ale ważniejszy! Dlaczego tak się dzieje? To
                wybór ludzi, wtedy kiedy raz na 4 lata mają 5 minut wolności wyboru i decyzji!
                • Gość: Brzezanin Re:Brzeg IP: *.bulldogdsl.com 06.02.06, 16:02
                  Osmieszylem sie? Dlaczego? wcale tak nie uwazam, napisalem tylko o tym WOjciku
                  z Brzegu, po to zeby pokazac ze nasze woj. zostalo utrzymane sztucznie i na
                  knuciu. Ten pan ktorego mialem na mysli w Brzegu kierowal akcja obrony
                  opolszczyzny (nie mial wielu zwolennikow niestety), ale jego "starania" zostaly
                  nagrodzone posadka. Co do honoru rzadzacych to niestety trudno wymienic dzis w
                  Polsce choc garsc gonych zaufania. Dla kazdego liczy sie tylko stolek. Nie
                  licza sie nawet idee o ktore rzekomo walczy, idee te sa tylko przykrywka.
                  I jeszcze jedna sprawa, napisalme ze lancuszek byl smieszny dlatego, iz
                  przypomnieliscie sobie o zachodnich powiatach dopiero w syt kryzysu, aby po
                  wszystkim znowu wszystko wrocilo do poprzedniego stanu.
                  • Gość: Miron Re:Brzeg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 16:11
                    trudno z Tobą rozmawiać! Osmieszyłeś się ponieważ pomyliłeś osoby, sam
                    napisałeś, że kierował obroną opolszczyzny w Brzegu, a we wcześniejszym poście,
                    że był za dolnośląskim! To , że był w sztabie obrony opolszczyzny jest
                    nieprawdą, wszystkich ludzi znam, którzy walczyli o opolszczyznę w tym czasie,
                    organizowałem OKOOP! Natomiast osobna kwestią jest fakt Jego pracy w Opolu -
                    pisałem brak honoru!!!!
                    • Gość: Brzezanin Re:Brzeg IP: *.bulldogdsl.com 06.02.06, 16:40
                      Przeczytaj prosze uwaznie moje posty. Owszem napisalem w pierwszym ze byl za
                      dolnoslaskim ale przeczytaj wczesniejsza czesc zdania, ktora mowi ze dzialo sie
                      to na pare chwil przed waznymi decyzjami w ktorych poparl opole. Prawda ze jest
                      tak napisane? Co do drugiego posta to napisalem takze ze dzialal on w Brzegu,
                      nie napisalem ze Ty piszesz nie prawde czy cos podobnego. On walczyl o opolskie
                      ale w Brzegu. Nie sprzeczam sie przeciez z Toba, zgadzodzilem sie rowniez z
                      Toba w kwestii honoru, wiec nie rozumiem dlaczego piszesz ze trudno sie ze mna
                      rozmawia? pozdrawiam
                      • Gość: Miron Re:Brzeg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:46
                        Ok! Bo na początku pomyliłeś Wójcików! w porządku!
    • buschi Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO 06.02.06, 14:47
      wyjdź
      • Gość: gość Re:NIE JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 15:11
        Oczywiście to jest do Brzeżanina! To wyjście
        • Gość: haha Re:NIE JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEG IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 06.02.06, 18:03
          ale głupoty autor pisze ja pier#$%W
    • Gość: Hans Klos Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: 82.160.21.* 07.02.06, 15:02
      To województwo to już tylko przeszłość forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=62&w=34326741&a=36359382
      • Gość: Hans Klos Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: 82.160.21.* 07.02.06, 15:02
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=34326741&a=36359382
    • Gość: JOTER Re: JESTEM ZA LIKWIDACJĄ WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 15:39
      Najlepiej Opolszczyznę przyłączć do Zachodniopomorskiego lub Pomorskiego i
      mielibyśmy niczym nie skrępowany i kilka tysięcy lat oczekiwany -dostęp do
      morza! A co mówią badania demograficzo-socjologiczne o przyłaczniu do Dolnego
      Śląska,abderyto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka