Dodaj do ulubionych

Czy Maria Fieldorf-Czarska jest antysemitką?

19.05.06, 22:41
... pytanie niebagatelne w kontekście zarzutów stawianych Helenie Wolińskiej-
Brus (na Zachodzie często uważa się - czy słusznie, czy nie, zostawiam
osądowi internautów - że polskie wnioski o ekstradycję Szwedowicza i
Mindlakówny spowodowane są chęcią odegrania się na Żydach za rzekome
przewinienia z czasów stalinizmu i nie mają nic wspólnego z indywidualnym
dochodzeniem do sprawiedliwości)...

Maria Czarska, córka bohaterskiego gen. Fieldorfa "popisała się" w wywiadzie
do prestiżowego magazynu "Independent" takim oto "kwiatkiem":

"The sad truth is that our secret services in the 1950s were dominated by
Jews. They were disposed to Communism, perhaps it is genetic. All the people
connected with the arrest and prosecution of my father were Jewish, and most
of them went to Israel. "Nobody says sorry to us, but nowadays we have to say
sorry to Jews all the time. Our government apologised for the Jews killed by
the Germans: now Israel should apologise to us."
Całość:
www.fpp.co.uk/online/99/01/Morel100199.html
Rozumiem rozgoryczenie i niechęć córki generała do Wolińskiej, sama znam
czasy stalinizmu z autopsji nie pragnąc doń powrotu (ciekawe jednak, że w
kontekście sprawy "Nila" nie wymienia np. Kryżego), ale czy nawet ona ma
prawo do formułowania opinii uogólniających i jednoznacznie krzywdzących
społeczność żydowską (pojmowaną tutaj niesłusznie en bloc)?
Po co to odwoływanie się do najczarniejszej endeckiej karty w wywiadzie dla
czasopisma (!) zachodniego?
I czy takie wypowiedzi pomagają czy raczej szkodzą ekstradycji Heleny i
wyjaśnieniu sprawy "Nila"?
Odpowiedź jest chyba jednoznaczna, ale obawiam się, że wielu na tym forum
zaraz się na mnie rzuci...
Obserwuj wątek
    • t-800 A kto nie jest? /bt. 19.05.06, 22:42

• emerytka2006 Ad urban, Piecyku, ad urban! 19.05.06, 22:44

• emerytka2006 Córka generała robi Polakom koło pióra 19.05.06, 22:53
      ... i nikt nie zainteresowany?
      Gdyby młoda Jaruzelska powiedziała coś takiego grzmielibyście...
      • eric_theodore_cartman Re: Córka generała robi Polakom koło pióra 19.05.06, 22:56
        emerytka2006 napisała:

> Gdyby młoda Jaruzelska powiedziała coś takiego grzmielibyście...

Nikt by nie grzmiał, bo kogo obchodzi co ma do powiedzenia córka jakiegoś
        szmaciarza.
        • farfocello Re: Córka generała robi Polakom koło pióra 18.02.07, 23:53
          Debilu sam jesteś szmaciarzem. Ucz się historii.
    • xxx131 Re: Czy Maria Fieldorf-Czarska jest antysemitką? 19.05.06, 22:58

Dla niektorych Żydów nawet Prodi i UE jest antysemicka!
      www.polskiejutro.com/art/a.php?p=88uniaz&m=e
      • emerytka2006 Co to ma do rzeczy? 19.05.06, 22:59
        ... jak ktoś założy wątek o Prodim, będziemy dyskutować o Prodim...
        Teraz "na tapecie" jest generałowa Czarska.
        • t-800 Jak Prodi antysemitą, to Czarska tym bardziej /bt. 19.05.06, 23:00

• emerytka2006 Ale ty Piecyk głupi jesteś - niczym Żydzi z Chełma 19.05.06, 23:01

• t-800 Żydzi z Chełma to też antysemici /bt. 19.05.06, 23:02

• emerytka2006 I co ja mam odpowiedzieć na takie dictum? 19.05.06, 23:20
                PS. Opowiedz jak jest pod tym względem w Białymstoku (właśnie słucham płyty
                Ochodlo w jęz. jidysz "Dos getto fun Bialystok" - istny cymes, choć czasy
                smutne).
                • henryk.log Re: I co ja mam odpowiedzieć na takie dictum? 22.05.06, 00:16
                  Prost z mostu Pani E.,
                  piecyk to FK-kapusta !
        • olek.komsomolec Jaruzelski odżydził Ludowe Wojsko Polskie. 19.05.06, 23:02
          i nawet Michnik nie ma do niego o to zalu.
          • emerytka2006 Nieprawda! 19.05.06, 23:09
            Przeczytaj sobie lepiej ekspertyzy ŻIH zamiast powtarzać głupstwa za "Wprost"...
          • kropek_oxford A teraz Sikorski bedzie "zazydzal" - ostatecznie 20.05.06, 01:35
            ma zonke z domu Applebaum:)))
    • kropek_oxford Przez czytelnikow wlasnie Independent moze byc 19.05.06, 23:01
      to zle odebrane - lepiej by wyszla na tej wypowiedzi w The Times czy Daily
      Telegraph, a w Guardianie to by ja chyba zywcem pogrzebali. Czy nikt tej
      kobiety nie ostrzegl?
      • emerytka2006 No i właśnie przez głupotę i nieznajomość 19.05.06, 23:03
        ... świata Polacy przegrywają nawet słuszne sprawy. Tak mawiał mój ojciec przed
        wojną - widać do dziś nic się nie zmieniło...
        • kropek_oxford A do tego zapiertaja sie nogami, by tylko niczego 20.05.06, 00:56
          NIE DAC SIE NAUCZYC:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42135353&a=42136796
          I min. dlatego nie wiedza, ze angielskie "know-alls" jest grzecznym okresleniem
          zwyczajnych proli;)
      • eric_theodore_cartman Re: Przez czytelnikow wlasnie Independent moze by 19.05.06, 23:03
        kropek_oxford napisał:

> to zle odebrane - lepiej by wyszla na tej wypowiedzi w The Times czy Daily
        > Telegraph, a w Guardianie to by ja chyba zywcem pogrzebali. Czy nikt tej
        > kobiety nie ostrzegl?

No widzisz, zabrakło twojej światłej rady. Ale jak ktos tak jak ty doradza
        krolowej angielskiej, prezydentowi USA, Putinowi i Papieżowi, to na takie
        drobnostki żalu mu po prostu cennego czasu. Zwłaszcza jeśli musi jeszcze napisac
        miesiecznie jakies 50 tysiecy postów na forum.
        • pandada och nie trzeba światłych rad 19.05.06, 23:42
          wystarczy nie chorować na rasizm
    • pure_truth Re: Czy Maria Fieldorf-Czarska jest antysemitką? 19.05.06, 23:15
      > "The sad truth is that our secret services in the 1950s were dominated by
      > Jews. They were disposed to Communism, perhaps it is genetic. All the people
      > connected with the arrest and prosecution of my father were Jewish, and most
      > of them went to Israel. "Nobody says sorry to us, but nowadays we have to say
      > sorry to Jews all the time. Our government apologised for the Jews killed by
      > the Germans: now Israel should apologise to us."

nawet jak nie jest to 100% precyzyjne to nie jest tez klamliwe.
      • emerytka2006 Nie zarzucałam Czarskiej kłamstwa 19.05.06, 23:18
        ... (choć wiele z jej "przemyśleń" to klasyczne bzdury), ale każdy wie, że
        nienawiść można też krzewić za pomocą stwierdzeń prawdziwych (np. Cyganie nie
        lubią pracować, Rosjanie dużo piją etc.)
        • pure_truth Re: Nie zarzucałam Czarskiej kłamstwa 19.05.06, 23:21
          ok, ale antysemityzm to tez nie jest, raczej rozgoryczenie, w jej sytuacji
          uzasadnione.
          • pandada Jest to rasizm 19.05.06, 23:47
            gdy szuka się genetycznych predyspozycji narodów do sprzyjania stalinizmowi.

W tym wypadku jest to też antysemityzm - w wersji rasistowskiej (hitlerowskiej).

"Zdominowane" tajne służby? Około jednej trzeciej. Zatem dominowali Polacy.

Słuszny żal to ona może mieć do konkretnych ludzi, a nie do narodowości jako całości.
            • pure_truth to jest naginanie 19.05.06, 23:58
              i to dosc nachalne,
              rasizm to sa czyny, kategoryczne osady, nie pytania,
              ona nie oskarza nigdzie calego narodu,
              stwierdza prosty fakt "All the people connected with the arrest and prosecution
              of my father were Jewish" i jest znuzona ciaglym przepraszaniem, gdy z drugiej
              strony nie widac dobrej woli.
              • kropek_oxford To czemu Min. Kryze za nieboszczyka ojca dotad 20.05.06, 00:59
                sier przed nia na kleczkach nie pokajal? PiS powinien tutaj dawac przyklad:)))
              • pandada Re: to jest naginanie 20.05.06, 01:12
                "The sad truth is that our secret services in the 1950s were dominated by
                > Jews.

kategoryczne stwierdzenie

> They were disposed to Communism, perhaps it is genetic.

Tu też nie mamy pytania. Przypusczenie zaś odnośnie genetycznego uwarunkowania światopoglądu (teza niestety najbardziej znana dzięki hitleryzmowi)

Równoważne byłyby idiotyzmy: Polacy mają wyjątkowe predyspozycje do antysemityzmu. Prawdopodobnie jest to sprawa genów.
                • kropek_oxford Ole! Pure-truth trupem pada:))) 20.05.06, 01:23
                  Zabilem byka
                  Coz to dla mnie byk!
                  Krew z byka sika,
                  Siku siku sik;)
    • przyszywany.wnuczek.2006 Babciu! Ładnie to tak w szabas wątek okołosemicki 19.05.06, 23:21
      zakładać i Kropka do grzechu kusić??????????
      • emerytka2006 Wnuczku, ja solidny "jontew" miałam 9 maja 19.05.06, 23:24
        ... od tego czasu wypoczywam:)))))))
      • olek.komsomolec Ludowe Wojsko Polskie odżydziło się samo. 19.05.06, 23:25
        Generał Wolski tylko kontrolował postępy, zaglądajac trepom do rozporków.
        • emerytka2006 Olku-komsomolcu 19.05.06, 23:30
          ... po pierwsze wojsko "odżydzano" już powoli od lata 1967 (a w zasadzie
          zaczęło się to w 1955-56 roku, gdy nastąpiła kolejna "alija"). Jaruzelski
          został ministrem na jesieni 1968 roku. To po pierwsze.

Po drugie: nawet jak WJ był szefem MON nie od decydował o kadrach, a raczej
          Gomułka & Moczar. Wykonastwo zaś należało do sekretarza lub podsekretarza stanu
          w MON (nazwiska nie pamiętam, poszperam w dokumentach ŻIH albo w pamiętnikach
          MFR).

Zarzuty pod adresem jaruzelskiego mają charakter polityczny i pojawiły się
          dopiero po 1990 roku. Ciekawe, że nie podnoszą ich sami Żydzi tylko osoby,
          którym przeciętny Żyd bałby się podać ręki... Przypadek?

olek.komsomolec napisał:

> Generał Wolski tylko kontrolował postępy, zaglądajac trepom do rozporków.
          • olek.komsomolec Re: Olku-komsomolcu 19.05.06, 23:40
            emerytka2006 napisała:

>
            > Po drugie: nawet jak WJ był szefem MON nie od decydował o kadrach, a raczej
            > Gomułka & Moczar. Wykonastwo zaś należało do sekretarza lub podsekretarza
            stanu
            >
            > w MON (nazwiska nie pamiętam, poszperam w dokumentach ŻIH albo w pamiętnikach

Odżydzanie LWP odbywało się: ponad Wolskim, obok Wolskiego, pod Wolskim. Wolski
            tylko spijał śmietankę i rósł w oczach moskiewskich mocodawców.

> olek.komsomolec napisał:
            >
            > > Generał Wolski tylko kontrolował postępy, zaglądajac trepom do rozporków.
          • przyszywany.wnuczek.2006 Babciu w kwietniu, dokładnie 11-go obyw. gen. dyw 20.05.06, 10:39
            Wojciech Jaruzelski został powołany na stanowisko Ministra Obrony Narodowej.
            To tylko tak, dla porządku.
            • emerytka2006 Ożesz! 20.05.06, 16:53
              ... widać również i mi pamięć szwankuje!
              Masz rację, w końcu podczas wydarzeń w Czechosłowacji Jaruzelski już był
              ministrem...
    • bolek-i-lolek A kogo to obchodzi, kogo ona nie lubi? 19.05.06, 23:22
      Moze takie sprawy załatwiaj na jakims stricte żydowskim forum.
      • emerytka2006 Przecież Wyborcza to Jidisze Cajtung 19.05.06, 23:26
        ... (tako rzecze Michalkiewicz), więc w czym problem?

PS. Jak tam niemieccy geje? Poszli na lep?
        • bolek-i-lolek Re: Przecież Wyborcza to Jidisze Cajtung 19.05.06, 23:35
          Dlatego pisze , zebys poszła na "stricte żydowskie forum", a nie na forum Agory, o prowieniencji żydowskiej.
          Na razie ofcijalnie to polskie forum publiczne i nie ma tu oficjalnej żydowksiej perspektywy.
          No chyba ze poprosisz i zrobia to w nagłówku "Żydowskie forum w Polsce", ale wątpie, czy ci pójda na ręke.
          • pandada to ci emerytka szpilę wbiła 19.05.06, 23:52
            kto bzdury Michalkiewicza powtarza, od nich ginie.
            • bolek-i-lolek bo nie doczytała 19.05.06, 23:59
              1.Moze nie wiesz, co to znaczy "stricte"...

2.Michalkiewicz bardzo celnie zauważył to o GW.
              Tutaj jednak jest forum, a nie redakcja GW i pisza nie tylko ci z zydowskiego zaścianka.
              • pandada Re: bo nie doczytała 20.05.06, 01:15
                > 1.Moze nie wiesz, co to znaczy "stricte".

koszerne? To forum nie jest koszerne?
    • qwardian Re: Czy Maria Fieldorf-Czarska jest antysemitką? 19.05.06, 23:47
      W zasadzie ja nie znam nikogo kto nie jest antysemitą więć zdziwiłbym się
      gdybym kogoś takiego spotkał. Co więcej, robiono mi zarzuty i to sami Żydzi, że
      nie jestem antysemicki w stosunku do Bronisława Wildsteina. Czuję na plecach
      oddech tych, którzy wypominają mi, że nie jestem antysemicki w stosunku do
      Dorna. Czy to nie jest jakaś obsesja. Wprawdzie jestem naczelnym antysemitą
      tego forum, ale ludzie dajcie mi jakiś margines gdzie mógłbym się swobodnie
      poruszać.
      • kropek_oxford [...] 20.05.06, 01:01
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • qwardian Re: Jak wystapisz z NSDAP to pewnie nie-antysemit 20.05.06, 01:40
          Może gdybym zapisał się do hitlerowskiej formacji Tuska. Ale tam też nie
          najlepiej. Dopiero co słyszę, że Rokita zorganizował w W-wie noc długich noży.
          To prawdziwy obłęd.
          • kropek_oxford Gejow wsrod Wszapolakow do ostatniego wyrznal ? 20.05.06, 01:42
            Istotnie - krok zbyt radykalny, Rokity za to nie pochwalam;)
    • t0g Re: Gen. Fieldorf byl bohaterem i ponadto 20.05.06, 00:04
      czlowiekiem bardzo madrym (nie bedac madrym, nigdy by nie zdolal zorganizowac
      KEDYW-u).

Najwyrazniej jednak tej swojej madrosci nie przekazal w genach corce.

Pytanie na inteligencje: Ten fragment o "genetycznych predyspozycjach" kogo
      najbardziej ucieszy, aha?

Odpowiedz: oczywiscie najbardziej ucieszy srodowiska POLSCE NIECHETNE. Ci ludzie
      moga az dostac babli na dloniach od zacierania ich z radosci!
    • frau_blada [...] 20.05.06, 01:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kropek_oxford Podobno corka Fieldorfa...Coz, genetyka figle 20.05.06, 01:49
        plata :)))
        • frau_blada Caly czas mowie. Brac przyklad z Izraela 20.05.06, 01:55
          Nikt mnie nie slucha. :)
          www.economist.com/displayStory.cfm?story_ID=6950355
          A Tu7 Judajczykowie w D8pie maja miedzynarodowe prawo!
          He, he, he...

\
        • frau_blada To nie w tym watku mialo byc! A Ty mi glupoty 20.05.06, 10:07
          odpowiadasz gabryska.
          :(
          • joannabarska Re: To nie w tym watku mialo byc! A Ty mi glupoty 20.05.06, 10:47
            Fakt: z uwagi na częstochowskie korzenie Matki Boskiej o Zydach tu nalezy
            milczec.
            • frau_blada Pani tez od rzeczy? Jak milo. NIe jestem sama. :)) 20.05.06, 11:34

• aferal.z.partii.demokratycznej Re: Czy Maria Fieldorf-Czarska jest antysemitką? 20.05.06, 10:52
      tak ponieważ chetnie gości w radiu Maryja
    • agata1120 Re: Czy Maria Fieldorf-Czarska jest antysemitką? 20.05.06, 11:33
      Nikt nie zaprzecza, ze corka generala przezyla wielka tragedie i nie doczekala
      sie do tej pory sprawiedliwosci. Przynajmniej teraz o tej sprawie mozna
      otwarcie mowic.
      Niestety, takie komentarze przynosza wielkie szkody sprawie pamieci jej Ojca.
      Wychodzi na to, wszyscy Zydzi byli komunistami, a komunisci to zbrodniarze. Po
      wojnie ocaleni z Zaglady dolaczyli do UB, i zaczeli mordowac Polakow. tak
      mysli, p. Czarska - sama wystawia sobie swiadectwo.
      Mysle, ze udzialu w aparacie partyjnym miedzy 1945 a 1953 Polacy nigdy Zydom
      nie wybacza. (a ze procentowo duzo Zydow dzialalo w UB to fakt) Zapomina sie
      ile sedziow, prokuratorow, bylo "czystymi rasowo" Polakami. Kto przez 50 lat
      zabranial nawet wspominac o generale, dyspozycyjni do ZSRR i komunizmu Polacy.
    • lysy_w_beemce Emerytko, 20.05.06, 13:06
      czy jestes zydowka lub masz kogos w rodzinie Zyda? Ale krotko i bez obrazania
      sie prosze, bo bez takich danych nie da sie prowadzic normalnej dyskusji. Bo to
      tak jakbys chciala rozmawiac o sciganiu korupcji z lapownikami, o ktorych nie
      wiesz, ze sa lapownikami.
      • agata1120 Re: Emerytko, 20.05.06, 13:27
        Charakterystyczne pytanie na poczatek, dowiemy sie kim jestes? A co to ma za
        znaczenie, czy Emerytka jest Zydowka i ze ty jestes Polakiem.
        • lysy_w_beemce Ano ma niemale - 20.05.06, 13:42
          ale skoro nie rozumiesz do tej pory, to ja Ci juz chyba nie dotlumacze. To sie
          nazywa na przyklad lojalnosc plemienna - Zydzi mają ja rozwiniętą bardzo mocno
          (poczytaj NYT, spytaj sie czemu Morela nie mozna wydostac z Izraela i wiele
          innych). My slabo. My ich przepraszamy - oni nas nie i jescze atakuja (uwazają,
          ze atak to najlepsza obrona - swoich zbrodni nie przyjmuja po prostu do
          wiadomosci). Tak wiec ja nie zamierzam bawic sie w ciuciubabkę i rozmawiac niby
          obiektywnie o sprawie z kimś kto moze byc ze sprawą emocjonalnie zwiazany w
          stopniu wykluczającym obiektywnosc (moze tej Pani maz byl w UB i katowal ludzi
          z AK?). To, co ona teraz stanie przeciwko mezowi, a po stronie jego wrogow?
          Popukaj sie troche w gloweczke, mila Panno:)
      • kropek_oxford A kto ma tu byc Zydem? Fieldorfowna czy wlasciciel 20.05.06, 13:47
        Independent? O Fieldorfowne martw sie sam (nb. malo slowianskie nazwisko -
        niemieckie pochodzenie?); wlascicielem Independent jest Ajrysz i katolik:)))
        • sodoma4 Re:musimy wykazać zrozumienie 20.05.06, 13:58
          Ambasador Izraela wyraźnie zaznaczył że ujawnianie faktów hańbiących żydów
          przez mniejszość żydowską jest antysemityzmem i rasizmem nie ma nic wspólnego
          z żydami.Czy dla zbrodniarzy w okresie PRL pochodzenia żydowskiego którzy
          uzyskali schronienie w Izraelu musimy wykazać zrozumienie bo oni nie byli
          Żydami?
          • kropek_oxford A po kiego jeszcze tu Izrael? A moze i Papue Nowa 22.05.06, 02:22
            Gwinee tez do tego watku wsadzisz? Zaiste Sodoma i Gomora;)
    • emerytka2006 "perheps it's genetic" 21.05.06, 23:25
      Antysemickie plwociny...
      Wstyd, Pani Mario!
      • przyszywany.wnuczek.2006 PerhAps it's genetic? I don't think so. It's truth 22.05.06, 00:12
        Babciu.
    • komuszy.krasnal po tym co napisałaś odpowiedź jest chyba 18.01.07, 18:28
      ... oczywista!

PS. Ukłony od Twojego wielbiciela!
    • reakcjonista1 Re: Czy Maria Fieldorf-Czarska jest antysemitką? 18.01.07, 18:31
      > Jews. They were disposed to Communism, perhaps it is genetic. All the people
      > connected with the arrest and prosecution of my father were Jewish, and most
      > of them went to Israel. "Nobody says sorry to us, but nowadays we have to say
      > sorry to Jews all the time. Our government apologised for the Jews killed by
      > the Germans: now Israel should apologise to us."

Wspaniały cytat. Podpisuje sie obiema ręcami :-)
      • emerytka2006 dajesz w ten sposób świadectwo... 18.02.07, 23:06
        ... własnej głupocie...
    • ben.huur skoro prawda =anstysemityzm,to ona jest antysemita 18.01.07, 18:33
      • emerytka2006 a co jest w tym przypadku prawdą? 13.02.07, 11:31
        Możesz wyjaśnić?
      • banme1 koleanka pisze antysemickie swe zale 18.02.07, 23:09
        i dlatego bedzie zawsze olewana. Prawda antysemity= prawda obiektywna?
        Narazie to belkot antysemicki. na szczzescie wy sie nie liczycie. nawet dla
        kaczynskich.
    • emerytka2006 córka gen Nila - link 13.02.07, 12:49
    • w11mil mogla dodac ze to był zbieg okolicznosci! 18.02.07, 23:14

> Jews.
      • emerytka2006 a nie był? 18.02.07, 23:16

• lauriane Re: a nie był? 18.02.07, 23:49
          emerytka2006 napisała:
          L. Naturalnie, ze tak, to przeciez mogli byc rownie dobrze Ormianie, Ukraincy
          albo jakakolwiek inna grupa etniczna, i corka generala mialaby by zal do tej
          grupy jak i do faktu, ze sprawcy tego mordu politycznego za niego nie
          zaplaca....
          J.C.
          >
          • emerytka2006 Re: a nie był? 20.02.07, 19:17
            lauriane napisał:

> L. Naturalnie, ze tak, to przeciez mogli byc rownie dobrze Ormianie, Ukraincy
            > albo jakakolwiek inna grupa etniczna, i corka generala mialaby by zal do tej
            > grupy

Czy słuszne jest wg Ciebie obarczanie całych grup społecznych za czyny
            jednostek do nich należących?
            • lauriane Re: a nie był? 20.02.07, 21:55
              emerytka2006 napisała:

> lauriane napisał:
              >
              > > L. Naturalnie, ze tak, to przeciez mogli byc rownie dobrze Ormianie, Ukra
              > incy
              > > albo jakakolwiek inna grupa etniczna, i corka generala mialaby by zal do
              > tej
              > > grupy
              >
              > Czy słuszne jest wg Ciebie obarczanie całych grup społecznych za czyny
              > jednostek do nich należących?
              L. Etnicznych nie, ale spolecznych (stanowily tryby maszyny stalinowskiej) z
              cala stanowczoscia tak !
              J.C.
    • krystian71 Nie jest .Widzialem ja w TV 18.02.07, 23:54
      Powiedziala,ze oficer-Zyd informujacy ja o smierci ojca,spuscil wzrok.
      I to byl jedyny ludzki odruch,ktory u nich zaobserwowala
    • einzweidrei Re: Czy Maria Fieldorf-Czarska jest antysemitką? 18.02.07, 23:56
      Emerytko przeczytaj i zastanów się nad tematem

www.kki.pl/piojar/polemiki/jedwabne/getto_warsz2.html
      Spij dobrze, tego ci życzę i nie prowokuj tego forum.
      • kura56 Obrona stalinowskich zbrodniarzy to hańba 20.02.07, 19:57
        FAkt,ze emerytka, czyli Anka się tak w to zaangażowała świadczy tylko o jeje
        foebiach. Każdy. Anka ma takkiego bohatera na jakiego sobie zasłużył. Widocznie
        bohaterami z twojej bajki są stalinowscy zbrodniarze.
        • emerytka2006 pisałaś po pijanemu? 20.02.07, 21:12

• ofiara.spelniona kury po pijanemu szcza'a'ć kaczki prowadzały?;Pn/t 20.02.07, 23:43
            "mamy durnia za prezydenta"
            • emerytka2006 :)))) 23.02.07, 00:09

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka