Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca po psychologii

24.09.06, 13:31
    Czy ktoś z Was orientuje się jak jest ze znalezienem pracy po kierunku
    psychologia? Czy jest popyt na psychologów? I ile można na tym zarobić, bo to
    też przecież ważne? Pytam, bo zastanawiam się nad tymi studiami. Zależy mi na
    takich, które zagwarantują mi dobrą pracę w przyszłości. Warto?
    Obserwuj wątek
      • Gość: aga Re: Praca po psychologii IP: 195.116.125.* 24.09.06, 19:05
        hmm nie wiem, czy warto to zalezy co chcesz robić po tej psychologii
        ewentualnie. jeśli chcesz zacząć te studia z myślą o pomocy ludziom potem to nie
        jest łatwo bo studiach bo zgodnie z nową ustawą musisz po studiach odbyc 2 lata
        stażu (a z etatami w różnych placówkach jest chyba trudno teraz, a co bedzie a 5
        lat to nie wiadomo, zapotrzebowanie na psychologów w szkołach i różnych
        instytucjach może się zwiększyć). Natomiast możesz wybrać jeszcze inne
        specjalności, po których będziesz na przykład rekruterem (choc podobno bez
        znajomości trudno taką prace dostać, nie wiem, może to tylko pogłoska i może też
        się zmienic wkrótce) albo specjalistą od jakiś relacji pracowniczych,
        motywowania pracowników i takie tam. Samo skończenie psychologii chyba jednak ci
        nic nie da, warto by bylo w trakcie lub po robić jeszcze jakieś kursy trenerskie
        i inne. W zasadzie to powinnaś chyba sprawdzić sobie na stronach uniwersytetów
        jakie zajęcia byś miała i co możesz robić po różnych specjalnościach albo po
        prostu się zastanów. co chcesz w zyiu robić i na czym ci najbardziej zalezy,
        jaką pracę kiedyś za 5 lat wykonywać...
        • Gość: Majka Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 22:47
          Mma siostrę po psychologii, odkąd skończyła studia ma wieczne problemy z pracą.
          Pracowała w kilku fundacjach, na jakieś zlecenia, zawsze to były marne
          pieniądze. Nie ma za bardzo pracy dla psychologów. Najlepiej jest się załapać w
          firmie przy rekrutacjach, kampaniach reklamowych itp ale to głównie po
          znajomości i z doświdczeniem.
          • Gość: beti22 Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 10:02
            Najbardziej opłacalna specjalizacja (którą wybierasz w trakcie studiów) to
            psychologia mediów albo psychologia pracy. Po psychologii pracy możesz pracować
            jako osoba która bada predyspozycje psychiczne (nie kwalifikacje zawodowe) do
            wykonywania danej pracy, objęcia danego stanowiska. Praca chyba jest ciekawa.
            Psychologia również jest ciekawa - jestem studenką III roku właśnie tego
            kierunku. Jeśli chodzi o stopień trudności znalezienia pracy po tej
            specjalizacji to podobno jest coraz większe zapotrzebowanie na takie
            stanowiska, ale co będzie za kilka lat - ciężko powiedzieć. Pozdrawiam.
            • Gość: aga Re: Praca po psychologii IP: 195.116.125.* 25.09.06, 14:23
              szczerze mwiąc, jak przeglądam ogloszenia o pracę to WCALE ni widze
              zapotrzebowania na pracowników z taką specjalizacją, chyba ze rekrutacja na
              takie stanowiska odbywa się tylko poprzez znajomości, a to mało pocieszające.
              Poza tym nieraz już słyszałam zapewnienia, jakie to rynek pracy ma teraz
              zapotrzebowania- a to na humanistów, a to na resocjalizatorów, a to na
              nauczycieli a w praktyce wszystko już tak pięknie nie wygląda. jak chcesz
              studiować psychologię to najlepiej już w czasie studiów zaczepiać się na jakieś
              praktyki do dużych koncernów i uczyć się języków, to bardzo zwiększa szanse na
              zatrudnienie ale jej nie gwarantuje.
            • Gość: Majka Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 22:18
              Taaa, moja wspomniana siostra ma właśnie specjalizację z psychologii pracy, i co
              z tego :) Żadna firma nie chce jej zatrudnić ze względu na brak doświadczenia,
              tylko jak je zdobyć skoro przeszkoda do zdobycia doświadczenia jest brak
              doświadczenia??? To jest własnie typowo polska paranoja :)
      • Gość: ono Re: Praca po psychologii IP: *.rzeszow.mm.pl 25.09.06, 14:27
        Head Hunting
        • Gość: beti22 Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 13:27
          Zgadzam się. Napisałam tylko to co słyszałam i wiem, że w praktyce wygląda to
          trochę inaczej. Teraz na III roku pracuję w firmie, która do psychologii ma się
          jak dupa do gwiazd, bo nigdzie psychologów obojętnie z jaką specjalizacją
          raczej nie szukają. Macie rację co do doświadczenia - nie chcą przyjmować bez
          doświadczenia, które można zdobyć właśnie w firmach, które bez niego nie
          przyjmują i takie błędne koło.
      • Gość: fd Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 13:51
        po psychologii niestety jest bezrobocie :(
        • Gość: mariusz_robert Re: Praca po psychologii IP: *.chello.pl 26.09.06, 22:06
          ja mam dyplom psychologa, spec. kliniczna, wczesniej pracowalem w tp w
          departamencie sprzedazy jako specjalista, teraz pracuje jako sales manager w
          reklamie, w wydawnictwie wydajacym dziennik
          • Gość: Majka Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 22:24
            No tak, tylko po co do tego dyplom psychologa był.
      • Gość: ef Re: Praca po psychologii IP: *.daszynskiego.silesianet.pl 27.09.06, 11:05
        ja po psychologii pracy pracuje w doradztwie personalnym.
        Jestem rekruterem i trenerem (ale do tego ostatniego kończyłam też szkołę
        trenerów).pracę dostałam normalnie, nie znałam nikogo w firmie, a doświadczenie
        wczesniejsze miałam w innej działce. rekrutacja na takie stanowiska odbywa się
        przez ogłoszenia, ale nie prasowe a internetowe.
        spośród moich znajomych po psychologii KAŻDY ma pracę. Każdy robi to co lubi
        (różne specjalizacje), choć za bardzo zróżnicowane pieniądze. Niemniej nawet w
        wersji minimalnej- to powyżej połowy średniej krajowej w podstawie.
        Parę razy się zdażyło, że szukaliśmy konsultanta i nie tak łatwo było go
        znaleźć, nawet na staż, czy praktykę.
        Prawdą jest że spośród różnych specjalizacji najlepiej płatne są prace po
        menedżerskiej/pracy, przynajmniej w pierwsze 5-10 lat po studiach. Potem już
        różnie.
        Moja obecna płaca (2,5 roku doświadczenia) w podstawie jest powyżej średniej
        krajowej. A podstawa to nie wszystko.

Mieszkam na Śląsku.
        • Gość: ewa Re: Praca po psychologii IP: 195.116.125.* 27.09.06, 19:50
          coś mi się w to bez znajomości uwierzyć nie chce.....
          • Gość: ef Re: Praca po psychologii IP: *.daszynskiego.silesianet.pl 28.09.06, 12:18
            a jednak...
            jak zaczęłam szukać pracy, czyli 1,5 roku przed tym faktem, wysyłałam cv do
            wszystkich doradztw personalnych w regionie, z intencją umieszczenia ich w
            bazie.PO 1,5 roku dostałam maila, że szukają teraz takiego i takiego
            konsultanta i żebym przysłała aktualizację cv.wysłałam, dwa spotkania i po
            dwóch tygodniach już tam pracowałam.
            • Gość: gg Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 20:41
              Wydaje mi się, że to zależy w jakim rejonie szuka się pracy. Jestem
              psych.klinicznym z dużym doświadczeniem, skończyłam też ZZL i w tej działce
              chciałabym znaleźć pracę.(Moja jest b. ciekawa ale b. słabo płatna -
              oddz.psychiatryczny)Dużo ofert w HR jest w W-wie, ale to ponad 100 km ode mnie.
              Mieszkam za blisko, i za daleko stolicy (co za pech!) Generalnie to mam kryzys
              zawodowy. Dziś nie poszłabym w tym kier.A może ktoś zaproponuje mi coś fajnego?
              gg7997181
              • Gość: biba Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 08:24
                dozo psychologow pracuje w dzialach personalnych w korporacjach, tam zarabia
                sie dobzre (10 tysiecy miesiecznie), w badaniach rynku (okolo 6 tysiecy).
                jelsi chcesz byc psychologiem terapeuta to neistety klepiesz biede opzrez 10
                lat po stuudiach, w osrodkach panstwowych gdzie MUSISZ odbyc staze, placa 600
                zlotych.
                • Gość: bebert Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 16:52
                  wypowiedzi tych którzy coś słyszeli, od kogoś słyszeli itd. są warte tyle co
                  papier który wisi w toalecie, ja skończyłem dobre studia na niezłym krajowym
                  Instytucie (psychologia zdrowia) rzeczywistość jest taka że w państwowej służbie
                  zdrowia, ewentualnie poradni można wyciągnąć góra 1100 pln na rękę, więc tyle by
                  nie zdechnąć z głodu, a to o ile masz szczęście, albo tyrałeś za free jako
                  wolontariusz 2 lata w danej placówce, ja po poradnii, pracy na uniwerku, teraz
                  pracuję w najlepszym szpitalu w regionie, na prestiżowym oddziale- gdzie o
                  zatrudnianiu psychologów na nich nie myślą nawet w Wa-wie- podpowiem że jest to
                  normalna reguła w stanach i w zach. europie i na tym prestiżowym oddziale za
                  pracę na pół etatu (bo szef szpitala z łaski się tylko na tyle zgodził) dostaję
                  750 zł brutto, a mój ordynator ok. 60-kilka razy więcej, jestem tam po to by
                  zdobyć a)praktykę b)doświadczenie w pracy z określonym rodzajem pacjentów c)wpis
                  do cv otwierający rynek pracy na zachodzie d)samemu podleczyć się z choróbek
                  które toczą normalnych ludzi ale by dostać się do specjalistów...bez białego
                  kitla nie miał bym dużych szans....

Kocham robotę psychologa i staram się cały czas podszkalać się w tym
                  zakresie-gdyby nie to pewnie już dawno pier.....bym to i siedział na wyspach

Pamiętaj o jednym.."Nie sprzedaje się marzenia swojego życia", możesz już nie
                  mieć szansy go zrealizować..
                  • Gość: gg Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 18:22
                    Ładnie powiedziane...Generalnie zgadzam się.Czasami tak się jakoś kiepsko
                    składa, że z tego co się lubi trudno wyciągnąć godziwe pieniądze (Mój mąż też
                    jest psychologiem) Za marzenia trudno wykształcić dzieci. Chyba mam deprechę...

• Gość: bebert007@gazeta.p Re: Praca po psychologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 18:53
                      nie bądź "jak szewc co bez butów chodzi' dobry psycholog ma metody by nauczyć
                      cię jak sobie radzić (np. tech. poznawczo-behawioralna)..
                      głowa do góry i do przodu, mistrzowie nie boją się porażek, wyzwań i
                      konfrontacji- nie daj się...
      • Gość: :) Re: Praca po psychologii IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.09.06, 04:02
        Ja Ci te studia polecam. Skończyłem jako drugi fakultet i nie żałuję.
        Przydaje się bardzo, pod warunkiem, że posiadasz intelekt.
        • Gość: ewa Re: Praca po psychologii IP: 195.116.125.* 30.09.06, 20:29
          tym bez intelektu żadne studia się nie przydadzą, i tak nie ukryją pewnych
          braków w rozumowaniu i inteligencji;)
          • Gość: bleble do ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 23:48
            Rozumowanie raczej mieści sie w inteligencji...
            • Gość: mimi Re: do ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 08:05
              Nie chce Cie smucic ale pracy bez tzw znajomosci w tym zawodzie nie znajdziesz:
              ( Ja szukalam 1.5 roku na marne... az wkoncu poprosiłam tate aby cos z tym
              zrobil bo brakoalo mi juz sil... jest strasznie młodzi ludzie koncza Uniwerki i
              cale ..... z tego maja taka jest niestety prawda:( Obecnie pracuje w Jednostce
              Wojskowej jako psycholog;)))

Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka