Dodaj do ulubionych

ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" ?

15.11.06, 12:11
Jestem mamą 4-letniej Ninki, która ma ASD II ok. 8-9 mm, w jednym badaniu do
12mm i w bardzo krótkim czasie mamy szansę zamknąć ten ubytek za pomocą tzw.
parasolek. Jeżeli czyta to ktoś, kogo dziecko miało ten zabieg i może mi o
tym opowiedzieć, to będę bardzo, bardzo wdzięczna. Czas bardzo nas nagli.
Serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam, czekam na wiadomości.
Obserwuj wątek
    • aaparzoch1 Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 15.11.06, 12:58
      Jesli jeszcze nie szukałaś informacji na ten temat to wrzuć na wyszukiwarke
      słowo parasolki "w treści" i znajdziesz linki do artykułów skopiowanych przez
      Magdę jukilop. Pozdrawiam.
      • jukilop Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 15.11.06, 14:28
        mój syn 16 lat u niego zastosowano zestaw podwójnych parasolek STARFLEX , U wAS
        MOZE TO BYĆ AMPLATZER (najczęsciej stosowany )
        poczytaj moje posty od tak myślę 08/2006 tam opisywałam zabieg Marcina
        on miał ubytki multiperforowane dlatego zastosowali 3,3 cm Starflex
        i tak jak podpowiedziała AAparzoch wklejałam linki o zamykaniu ubytków tzw
        parasolkami
        Jesli masz pytania pytaj na wszystkie odpowiem według moje wiedzy i
        doświadczenia , aha zabieg był robiony w Zabrzu , jestesmy z Poznania , Marcin
        dzis czuje się dobrze , jesteśmy też po 1 kontroli i jest ok
        pozdrawiam Cię
        • jukilop Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 15.11.06, 15:41
          Doczytałam że czas Cie nagli więc na priv podam mój nr telefonu , zadzwoń (ja
          mam darmowe więc oddzwonię do Ciebie)pogadamy , bedzie szybciej , sprawniej
          zapytasz o co chcesz
          pozdrawiam
          • ninulek5 Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 15.11.06, 18:26
            Dziewczyny, serdecznie dziękuję za odpowiedź. Magdaleno wysłałam wiadomość na
            priv, teraz czekam na telefon smile. Trzymajcie bardzo mocno kciuki, bo w
            poniedziałek ruszamy do szpitala. Nie napisałam, zabieg bedzie robiony w
            Krakowie. Bardzo serdecznie pozdrawiam.

Wiesia mama Niny
            • ogis1 Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 15.11.06, 21:33
              Cześć Wiesiu.
              I ja sie dołączę z trzymaniem kciuków za pomyślny przebieg zabiegu Niny..

Trzymajcie sie cieplutko...
              pozdrawiamy
              Ewa mama Julki /cav/ i zdrowych Marty i Oli.

• vivyan Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 15.11.06, 22:26
      Trzymam kciuki smile) Mój Kuba miał zamykane ASDII dwa lata temu w Zabrzu,
      AMPLATZERA,ubytek był malutki, 5-6 mm. Wszystko poszło świetnie, za miesiąc
      jedziemy na coroczną kontrolę. Jeśli potrzebujesz jakichś informacji odezwiz
      się na GG 5832068. Pozdrawiam smile)
      • jukilop Re: odnośnie Starflex-u 15.11.06, 23:32
        Postępy w Kardiologii Interwencyjnej 1/2006
        artykuł:
        Dyskusja
        Zestawy podwójnych parasolek CardioSEAL/STARFlex mają wiele zalet technicznych.
        Należą do nich niski profil, mała zawartość metalu i relatywnie duża
        powierzchnia zamykająca. Różnice pomiędzy parasolkami Rashkinda a tymi
        ostatnimi implantami polegają m.in. na tym, że ramiona parasolki CardioSEAL są
        wyposażone w podwójne przeguby (co czyni je bardziej elastycznymi i zapobiega
        niepożądanym pęknięciom ramionek). Ponadto pająkowaty kształt tych ostatnich
        zapewnia lepsze dociskanie ramionek do zamykanej powierzchni. W implantach
        CardioSEAL metalowy szkielet parasolek pokryty powłoką dakronową, aby
        stymulować procesy endotelizacji (parasolka Rashkinda była pokryta łatkami
        poliuretanowymi). Parasolki STARFlex mają ponadto mechanizm samocentrujący
        (zestaw nitek łączących brzegi obu parasolek). Oba te zestawy (CS i SF) są na
        naszym rynku 2-krotnie tañsze aniżeli nowy typ implantów Hellex, mający podobne
        do nich zastosowanie. Przedstawione powyżej doświadczenia własne obrazują
        wysoką przydatność kliniczną parasolek CS/SF w zamykaniu wybranych typów ASD,
        PFO i PDA. I tak, w przypadku ASD wskazania do zastosowania tej techniki
        obejmują ubytki centralne o niezbyt dużej średnicy. Teoretycznie wartością
        graniczną będą ubytki o średnicy <19 mm (największy wymiar stosowanych
        parasolek to 38 mm). Jak jednak wynika z własnych obserwacji, nawet mniejsze
        ubytki o wiotkich brzegach mogą tu być za duże (tak stało się w przypadku
        naszych pacjentów z ASD o średnicy 15 i 17 mm, gdzie nie udało się założyć
        parasolki SF 38 mm). Jak wspominano powyżej, dużą zaletą implantów CS/SF jest
        duża powierzchnia zamykająca i właściwości stabilizujące przegrodę
        międzyprzedsionkową. Jest to być może optymalna konstrukcja służąca do
        zamykania szczególnych postaci ASD, takich jak wieloperforowane tętniaki
        przegrody międzyprzedsionkowej. Wskazują na to optymalne wyniki uzyskane u 12 z
        13 pacjentów z taką postacią ASD. W tej sytuacji nie są przydatne inne
        implanty, np. standardowe Amplatzery. Inny problem stanowi zamykanie PFO u
        młodych pacjentów z kryptogennymi incydentami neurologicznymi. Dane z
        literatury wskazują na różny, aczkolwiek wysoki procent zamknięć PFO w
        zależności od stosowanego implantu [7]. Dotyczy to również implantu STARFlex.
        Własne obserwacje, podobnie jak doświadczenia Steina wskazują na wysoką
        użyteczność tych implantów właśnie w przypadkach PFO o krótkim kanale (<8 mm).
        W przypadkach PFO z dłuższym kanałem lepsze wyniki (podobnie jak wyżej
        wspomniany autor) uzyskiwaliśmy, stosując Amplatzer PFO Occluder [8]. Na
        wysokie walory użytkowe implantu STARFlex zwracał ostatnio uwagę Meier i wsp.
        [9], wykazując przy tym ich wyższość nad parasolkami typu PFO-Star. Zgadza się
        to z naszymi doświadczeniami: w serii ponad 500 pacjentów, u których zamykane
        były przecieki międzyprzedsionkowe (głównie właśnie za pomocą Amplatzerów i
        STARFlexów) tylko w jednym przypadku zastosowania tego ostatniego zaistniała
        konieczność jego usunięcia chirurgicznego. Przyczyną było powstanie dużej
        skrzepliny na ramionkach tego implantu w świetle prawego przedsionka. W
        przypadkach PDA o dużej średnicy typu okienko najwłaściwszym implantem wydają
        się również parasolki Starflex. Udokumentowaliśmy to w naszej poprzedniej
        publikacji, dotyczącej tego zagadnienia [6]. Nasze pozytywne doświadczenia są
        tu poparte większą liczbą leczonych w ten sposób pts oraz znacznie dłuższym
        okresem obserwacji po zabiegu, które aktualnie obejmują już 3–4 lata. W
        posumowaniu należy stwierdzić, że w dobrze wyselekcjonowanej grupie pacjentów z
        ASD, PFO i PDA zastosowanie parasolek CardioSEAL/STARFlex może by uważane za
        leczenie z wyboru.
        • jukilop Re: odnośnie Starflex-u 15.11.06, 23:56
          www.amplatzer.com/
          jedyne zdjecie które na ten moment udało mi się znaleźc
          • jukilop Re: amplatzer 15.11.06, 23:59
            www.fda.gov/cdrh/mda/docs/p000039.html
            bardziej widoczne
            • jukilop Re: amplatzer 16.11.06, 00:02
              tu super widać
              www.netterimages.com/image/5459.htm
    • jukilop Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 16.11.06, 00:20
      www.heartandcoeur.com/definition/cardioseal_starflex.php
      • jukilop Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 16.11.06, 00:21
        odnośnie linku wyzej
        po lewej starflex a po prawej amplatzer
        • jukilop Re:3 różne zestawy do zamykania ASDII 16.11.06, 00:23
          eurheartj.oxfordjournals.org/cgi/reprint/25/5/424.pdf
          tu masz porównanie 3 zestawów do zamykania
          • ninulek5 Re:Podziękowanie 16.11.06, 12:22
            Dziewczyny, wszystkim Wam bardzo serdecznie dziękuję za wiadomości i
            wsparcie!!! Naprawdę wielkie dzięki i trzymajcie nadal kciuki!!! Pozdrawiam i
            życzę wszystkiego co najlepsze.

Wiesia
            • jukilop Re:dal baty 19.11.06, 22:32
              podbijam dla baty
    • kingan75 Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 22.11.06, 11:47
      Mam sąsiadeczkę obecnie 10 lat która miała bardzo duży obytek. leżała kilka
      miesięcy w W-wie po urodzeniu i nic nie poradzili. Potem dostali sie do Prof.
      Malca i ten za pomocą parasolki załatał jej ubytek. Jeśli dziewczynka nie
      będzie zbyt gwałtownie rosła to prędko jej tego nie będą wymieniali. Powiem Ci,
      że Ona przy wieku 10 lat ma jakieś 150 wzrostu i to co wyczynia na trzepaku
      osiedlowym to niejedno dziecko nie potrafi.
      • jukilop Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 22.11.06, 15:18
        Parasolki się wymienia ????????????????????????????
        przeciez implant (jkikolwiek jest i jakiegokolwiek wymiaru )zarasta własna
        tkanką , tworzą sie skrzepliny krwi i nawet jak dziecko rośnie to ubytek nie
        powstaje- ja znam taka wersję , choć mogę się mylić .Ale uważam jako
        bezpośrednia zainteresowana - lekarz by mi o wymianie przeciez powiedział.
        • bety_t Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 22.11.06, 15:39
          Dokładnie się zgadzam z Magdą. Parasolka czy Amlatzer pozostaje na całe życie.
          Wiem to z pewnego źródła bo wkrótce czeka nas taki zabieg.
          Pozdrawiam
          Mama Martynki (ASD II, WPW)
          • jukilop Re: bety_t 22.11.06, 16:01
            Co u Was , jak tam kontrola i co mówili o WPW ? kiedy zabieg ????
            • bety_t Re: bety_t 23.11.06, 13:27
              Zaieg mamy 28-ego. Mają nadzieje, że nie pojawi się częstoskurcz. Trzymaj
              kciuki proszę. Pozdrawiam
              Mama Martynki
    • ninulek5 Parasolki u Ninki założone 22.11.06, 16:01
      Dziewczyny, wpadłam na chwilę do domu i chcę Wam donieść, że Nince założyli
      wczoraj "parasolki" Starflex 28mm. Na razie jest wszystko dobrze i jesteśmy
      bardzo szczęśliwi. Nie wiem tylko, czy znów nie odezwało nam się zapalenie dróg
      moczowych, bo wczorajszy wynik był niezbyt ale może w tym wszystkim niezbyt
      dokładnie Ją umyłam- mam taką nadzieję. Dziś powtarzaliśmy badanie ale jeszcze
      nie znam wyniku. Dziś miałyśmy też robione prześwietlenie i jest ok., a jutro
      zrobią nam jeszcze echo. Jeszcze raz serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc,
      radę i otuchę / szczególnie Tobie Madziu-jukilop smile/ i wszystkich bardzo ale to
      bardzo serdecznie pozdrawiam. Jeżeli wszystko będzie dobrze, to jutro wracamy
      do domu, wtedy się jeszcze odezwę.
      • jukilop Re: Parasolki u Ninki założone 22.11.06, 16:04
        Wiesiu , cudownie , cieszę sie tym bardziej że to Starflex - Marcin nie jest
        sam w tym towarzystwie (i do tego dziewczynka i NINA - ładna imię smile
        Martwiłam sie że nie dzwonisz .Super że sie udałao - ucałuj Ninkę
        • ninulek5 Do Madzi-jukilop 22.11.06, 16:17
          Madziu, ponieważ radość mnie ogromna przepełnia, to dodam nieskromnie, że ładna
          dziewczyna / pomijając różnicę wieku wink/. Odezwę się jak tylko wrócimy. Gorące
          buziaki pa pa jestem Wam wszystkim bardzo, bardzo wdzięczna. Lecę do
          szpitala....
          • jukilop Re: Wiesiu 22.11.06, 16:22
            Ciesz się ciesz , wiem co czujesz
            12 lat to tak dużo? - Nie - najważniejsze jest uczucie
            Miłość , miłość , miłość !!!!!!!!!!!! to tak z Waszej radosci głupoty mi w
            głowie smile
            • aaparzoch1 Re: Wiesiu 22.11.06, 17:04
              Dziewczyny jak dobrze, że są powody do radości smile)
              • ninulek5 Jesteśmy w domu 23.11.06, 20:33
                Witam was bardzo serdecznie, jesteśmy w domku smile. Wypisali nas, wszystko jest
                ok. i mam nadzieję, że tak już będzie. A z drugiej strony boję się, jak przez
                te pół roku uda mi się Ninę utrzymać, żeby nie biegała i nie skakała. Na razie
                wiadomo rezygnujemy z przedszkola.Wszystkim dziękuję i za wszystkich, którzy
                tego potzrebują trzymam kciuki. pa pa

Wiesia mama Niny lat 4 ASD II- Kraków
                • bety_t Re: Jesteśmy w domu 24.11.06, 10:28
                  Hej Wiesiu. Jak Ninka zniosła cały ten zabieg i pobyt w szpitalu? Mogłaś być
                  przy niej dzień i noc? Moja Martynka jest w tym samym wieku. Ruszamy do
                  szpitala w poniedziałek. Napisałam do Ciebie na priv. Z tym bieganiem i
                  skakaniem to naprawde tak istotne? Pozdrawiam
                  Beata (mama Martynki lat 4 ASD II, WPW)- Poznań
                  • ninulek5 Po kontroli 19.02.07, 15:01
                    Witam bardzo serdecznie, po niemal 3 miesiącach od zabiegu byłyśmy dziś z Ninką
                    u kontroli. Wszystko jest super, ubytek całkowicie zamknięty, bez przecieków.
                    Lekarz prowadzący był bardzo zadowolony. A tak nawiasem mówiąc Nina jest
                    najmłodszą pacjentką w Krakowie, u której zmknięto w ten sposób ubytek.
                    Pozdrawiam bardzo serdecznie.

Wiesia
                    • jukilop Re: Po kontroli 19.02.07, 15:16
                      Ciesze się ogromnie , ma dziewczyna farta - oby tak dalej w życiu , czego Tobie
                      i jej życzę.
    • alrada Re: ASD II kto przeszedł wprowadzenie "parasolek" 20.02.07, 00:13
      Bardzo sie cieszę z Wami i zyczę Nince zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka