michalekw 30.12.06, 09:27 ten ostatni akapit jakiś taki znaczący mi się wydaje, a zwłaszcza te 53%, ale może to złudzenie tylko... Przecież tam jest raj na Ziemi! :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hohlik3 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 09:57 zazdroscicie towarzyszu?? ulewa petrodolarow chojnie splywa na kraje o niskim potencjale ludnosciowym w stosunu do powierzchni kraju...ot np norwegia www.odin.no/nhd/english/doc/handbooks/024001-120035/dok-bn.html#Eksportutviklingen jeszcze pare latek a bedziecie chcieli do Rosji.... Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 11:13 "ot np norwegia" Norwegii tu towarzyszu nie porównujcie bo Norwegia ma bardzo silnie rozwiniętą i bardzo liczną (najliczniejszą w strukturze) middle class czyli klasę średnią, której to Rosja nie ma prawie wogóle. W Rosji z prosperity korzysta obecnie najwyżej 1-2% społeczeństwa, a w gospodarce opartej niemalże wyłącznie na wysokich cenach surowców silna klasa średnia nie ma szans się wytworzyć (sytuacja analogiczna jak w krajach arabskich zasobnych w ropę) "jeszcze pare latek a bedziecie chcieli do Rosji..." Całkiem możliwe, że to sama Rosja będzie chciała żeby do niej przyjeżdzać. Przy tak tragicznym bilansie demograficznym (co roku ubywa 700 000 Rosjan) może zabraknąć tam rąk do pracy; a, że przybysze ze wschodu i południa są w Rosji coraz niemilej widziani to będzie się trzeba w innym kierunku zwrócić Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 15:09 skad masz te dane??zakladam ze te 1-2% to z wlasnej glowki polecam wyjazd do rosji i przekonaie dsie jaka jest biedna, bo bzdury piszecie towarzyszu z demografia tez tak nie tragicznie bu umieraja starzy, dzietnosc jeszcze przed reformami i tak jest wyzsza niz w Polsce a jeszcze wzrosnie populacja w wieku produkcyjnym to wyzszy odsetek Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 15:25 moze to drazstycznie brzmi ale nie musza na emeryturki tak lozyc z kasy aha i tu jeszcze jeden ciekawy link www.ruscentrum.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=44&mode=thread&order=0&thold=0 Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 17:07 "polecam wyjazd do rosji i przekonaie dsie jaka jest biedna, bo bzdury piszecie towarzyszu" W przeciągu ostatnich dwóch lat byłem pięciokrotnie (trzy razy służbowo, dwa razy prywatnie). Petrodolary to widać i owszem ale tylko w Moskwie, która jest już w pełni "europejska". Jaka jest biedna to można zobaczyć poza stolicą więc polecam wycieczkę na prowincje (radzę wziąść najlepszy hotel w innych można mieć "nieciekawe przygody"). Jeśli na dalszą podróż was nie stać to można się przejechać chociażby do Kalinigradu - to piękne niegdyś miasto to obecnie obraz nędzy i rozpaczy - aż dziw bierze, że wśród tego zalewu petrodolarów nie znajdzie się trochę gotówki na posprzątanie i odremontowanie tego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 17:14 bzdury piszesz. W rosji nigdy nie byłeś i to widać. Służbowo gdzie wyjeżdżałeś? Krowy na wieś oglądać? Bzdury. A w miastach żyje sie w rosji dobrze. Względnie dobrze, bo jak u nas. Co do petrodolarów- bzdury kolejne. Owe petrodolary nie są przyczyną obecnej siły rosji, choćby z tego powodu, że nie idą one do budżetu a do funduszy i rezerw. Dlatego własnie rzeczywiscie nie wszędzie jest ładnie mimo owych mitycznych petrodolarów. Określenie to używają polacy celowo, że niby to takie gorsze $:) Co za zakompleksienie:) Pieniądz nie śmierdzi. Poza tym jak już pisałem- do budżetu i na wydatki trafia niewielka część dochodów z surowców, przestańcie wię pie przyć pzdury o petrodolarach. Nie bez przyczyny rezerwy Rosji rosną tak szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 argumentów brak więc inwektywy się zaczynają 30.12.06, 17:30 Po czym widać, że w Rosji nigdy nie byłem? Po tym, że napisałem iz oprócz Moskwy to nigdzie nie widać tego superbogactwa o którym tak ty i inni propagandziści tutaj "śpiewacie" ? Brakuje argumentów więc próbuje sie podważyć wiarygodność ? Stara metoda z bloku wschodniego.... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 stara glupota bloku polskiego 30.12.06, 17:36 bo nie byles i moge sie zalozyc....o whisky ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 jak chcesz się przegadywać to wróć do szkoły 30.12.06, 17:37 ...a z manipulantem się zakładać nie będe. Odpowiedz Link Zgłoś
rabl_sruiek Rosja krajem 5 milionerow :))) 31.12.06, 21:05 Tak czy inaczej ten smieszny kraj wymiera w tempie 1 mln sztuk / rok. Za 50 lat, dzieki Bogu, nie bedzie problemu rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 [...] 30.12.06, 17:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 17:39 "to ci moje prywatne zdjecia kaliningradu" A co mi po twoich prywatnych zdjęciach na których zrobiłeś pewnie fotki kilku reprezentacyjnych budynków i to wszystko. Ja tam człowieku byłem i na oczy widziałem - szkoda tego miasta taki syf.... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 17:44 syf to sie zgadza tez widzialem ale trzeba go dobrze poszukac tak reprezentacyjne m.in zdjecia z 8 pietra ;))haha powiedz mi o ktorym miejscu kaliningradu muwisz ze taki syf slucham??????? Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 17:50 www.physics.umd.edu/robot/einstein/kant/kalin07.jpg to pewnie fotomontaż? Takich zdjęć z fotomontażem mozna na necie całkiem sporo znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 17:56 A swoją drogą co ty widzisz na tym zdjęciu? Syf? Ja widzę budynek w budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 18:00 Ten budynek jest juz w budowie prawie 20 lat Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 18:01 dlatego wciąż na nim są rusztowania:) tak?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 18:06 "This twin-tower building was originally designed by Soviet authorities to show off the success of communism in the center of the city, but they did not have enough resources to complete it. These days, this unfinished structure serves as a monument dedicated to the failure of communism." To ze strony z której pochodzi zdjęcie - naprawdę nauczcie się uzywać google Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 18:10 andrzeju zapewniam cie ze to bardzo stare zdjecie, barankom , ktre nie chca znac prawdy nie pomozesz, to sa kroliki doswiadczalne na ktorych mozesz sie przekonac jak mozna urobic spoleczenstwo daj mi mail to ci przsle zdjecia z przed 2 tyg, z kaliningradu oczywiscie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
atena_75 śmiać się chce jak to czytam 30.12.06, 18:17 Przekomarzanie jak w podstawówce. Hohlik ja też Rosje trochę znam i wiem, że oprócz Moskwy jest kilka ładnych miejsc ale akurat kalingrad trudno do nich zaliczyć. Oprócz kilku historycznych budynków to miasto jest bardzo zdewastowane pod okresie CCCP Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: dlatego sie smieje ;) 30.12.06, 18:20 biorac pod uwage ze byla to jedna wielka jednostka wojskowa , oraz ze prawie cale miasto zostalo zrownane przez aliantow podczas 2wojny swiatowj to zmiany sa naprawde imponujace, przyznasz chyba?? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: dlatego sie smieje ;) 30.12.06, 20:06 "prawie cale miasto zostalo zrownane przez aliantow podczas 2wojny swiatowj"? Odpowiedz Link Zgłoś
sand_man1 Re: dlatego sie smieje ;) 01.01.07, 14:56 Kaliningrad zrównane przez aliantów???? Ty chyba jeszcze masz kaca! Jakby alianci doszli do Kaliningradu, to Polska Polskę zdobyłby Patton, Eisenhower, a nie Żukow i Rokossowski. Ja rozumiem, że nie każdy musi znać historię, ale jak się chce powołać na fakty, to trzeba je znać. Towarzysze! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 tak zrownany przez aliantow 01.01.07, 18:13 ktorzy przeprowadzali naloty dywanowe, ktore prawie calkowicie zrownaly to miasto, dowidz sie dokladnie puzniej udzielaj reszte, m.in zamku rozebrali sowieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 17:09 "z demografia tez tak nie tragicznie bu umieraja starzy, dzietnosc jeszcze przed reformami i tak jest wyzsza niz w Polsce" Przeczytaj raz jeszcze - w Rosji ubywa co roku 700 000 osób to oznacza, że umiera o 700 000 więcej niż się rodzi ! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 17:15 podziel się może danymi wyrażonymi w promilach o polsce i przede wszystkim o wielkim ostatnio przyjacielu ukrainie. O demografi ukraińskiej w mediach u nas milczenie (podobnie jak o ukraińskim embargu na polskie mięso- to nie jest problem, bo rusofobii tym nie podbudzisz:). Czekam na dane:) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 17:21 nie wiem skad takie "ludzie" sie biorą nie dosc ze klamie, to i o demografii ma blade pojecie porownaj sobie dzietnosc wyrazona w promilach, polski, ukrainy i rosji, jabardziej blado to polska jednak wypada Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 30.12.06, 17:33 Co to jest dzietnosc" w promilach ? W promilach wyraza sie przyrost naturalny, w Rosji ujemny siedem razy wyzszy, niz w Polsce (RU -0.59, PL -0.08). Dzietnosc kobiet malo ma z tym wspolnego, gdy duza jest smiertelnosc niemowlat i dlugosc zycia afrykanska, jak u mezczyzn w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 30.12.06, 17:37 Nie ma sensu się unosić - koledzy bardzo się przejeli swoją rolą i za chwilę będą wszystkim wmawiać, że w Rosji przyrost naturalny jest dodatni, średnia długość zycia to 90 lat itd... Jak to mówią "jeśli fakty przeczą naszej tezie to tym gorzej dla faktów" :] Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 30.12.06, 17:46 jeszcze raz przeczytaj baranku polski moje posty, nic nie mowie o tym co piszesz nawet link odpowiedni daje jednak to cy wy piszecie to zwykle bzdury, cos wyrwane z kontekstu, lub grak zrozumiena calosciwego problematyki Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 30.12.06, 17:54 Poniżej udowodniłem, że jeśli chodzi o demografię to jesteś zupełnym analfabetą Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 oj przestan malenki, daj mi maila to ci zdjecie na 30.12.06, 17:57 pocieszenie wysle:) tego budynku i rejonu co mi pokazales Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 maleńki to do kochanka się możesz zwracać 30.12.06, 18:01 Ze mną sie nie spoufalaj a zdjęcie możesz spokojnie umieścić na necie i podac do niego linka Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: maleńki to do kochanka się możesz zwracać 31.12.06, 20:57 hohlik, abstrahując już od twoich wywodów demograficznych, to na innych polach też dzisiaj nie błyszczycz (ani sebastian, chyba że ci kontaktu ułatwiać nie chciał). jego mejl to jego nick@gazeta.pl. Kapewu? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 30.12.06, 20:14 Nie jestem pewien, czy używanie liczby mnogiej jest na miejscu. Ten sam styl, ta sama niewiedza, te same błędy, te same rusycyzmy... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 30.12.06, 20:40 rusycyzmy... błędy... niewiedza (to chyba najlepsze:) zdrowo jesteś poj... Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 30.12.06, 22:46 Tak. Zejście do twojego poziomu świadczy o mojej niskiej kondycji psychicznej. Natomiast twoją skrajną niewiedzę, którą starasz się rekompensować agresją, wykazywałem już kilkakrotnie. Jeśli chcesz - mogę wskazać rusycyzmy i błędy. Chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 30.12.06, 22:51 proszę bardzo. Wskaż, jestem bardzo ciekawy bo zaraz się okaże, że znam rosyjski:) Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 31.12.06, 00:08 Być może to, co traktuję jak rusycyzmy to "zwykłe" błędy półanalfabety i rażące, wykształconego Polaka, konstrukcje gramatyczne. Nikt nie jest doskonały. Zwłaszcza bez edytora tekstowego wspomaganego słownikiem ;) Lektura twoich postów spowodowała u mnie odruch obronny całego organizmu. Poprzestałem więc na kilku. Ale już nie mam czasu tracić czasu nad rozważania o pochodzeniu konstrukcji "w Ukrainie" w poście: "w Ukrainie bida gorsza niz w najzimniejszej Syberii. Napoje sprzedajecie na ulicach z jednej szklanki, nawet bez pukania jej.znalazł sie higieniaszek:)" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=54080395&a=54149150 W cytacie użyłem małych liter, żeby nie krzyczeć nawet w tej sytuacji. Znajmości netykiety i zrozumienia poprzedniego zdania od ciebie nie wymagam. "Pukanie" szklanki jest niezłe ale po przeczytaniu o "wyszczeleniu jednej rakiety" jestem gotów wycofać się z jakichkolwiek podejrzeń o stosowanie przez ciebie rusycyzmów :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=54124339&a=54160074 "ten tekst zdradza wszystko, po co odbierać zakradziony majątek złodziejowi, przecież po rozdzieleniu 10mld $ na 140 mln obywateli itak żaden nie odczuje różnicy? A ja się pytam po co taki żydek zabiera głos? Kto uznaje go za wolnego i niezależnego by drukować jego bełkot? Gazeta Wyborcza! I wszystko jasne...." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=54018750&a=54018750 W tym poście natomiast zaintrygowała mnie nie tyle "dziwna" konstrukcja co antysemityzm. Kolejne posty były utrzymane w podobnym tonie. "tak jest imbecylu, on jest jak napisałeś " demoktatą " i nikomu taki demoktata prosto z izraela nie jest w rosji potrzebny. I chwała im z to. Gorzej że my tego nie widzimy i wielbimy izraelska rase, uwielbiamy gdy nami rządzą i nas okradają." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=54124538&a=54157857 Czytając o "izraelskiej rasie" wymiekłem. Czytanie nazistowskiego bełkotu mnie przerasta. Nie wiem, jak to się stało, że nikt nie usunął twojego konta. Dla mnie - nie istniejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 31.12.06, 00:22 grabarz napisał: > Być może to, co traktuję jak rusycyzmy to "zwykłe" błędy półanalfabety > i rażące, wykształconego Polaka, konstrukcje gramatyczne. Nikt nie jest > doskonały. Zwłaszcza bez edytora tekstowego wspomaganego słownikiem ;) > Lektura twoich postów spowodowała u mnie odruch obronny całego organizmu. > Poprzestałem więc na kilku. > > Ale już nie mam czasu tracić czasu nad rozważania o pochodzeniu konstrukcji > "w Ukrainie" w poście: > "w Ukrainie bida gorsza niz w najzimniejszej Syberii. Napoje sprzedajecie > na ulicach z jednej szklanki, nawet bez pukania jej.znalazł sie higieniaszek:)" > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=54080395&a=54149150 to było do ukraińca, nie masz sie więc coś oburzać formą "w ukrainie" > W cytacie użyłem małych liter, żeby nie krzyczeć nawet w tej sytuacji. > Znajmości netykiety i zrozumienia poprzedniego zdania od ciebie nie wymagam. > "Pukanie" szklanki jest niezłe ale po przeczytaniu o "wyszczeleniu jednej > rakiety" jestem gotów wycofać się z jakichkolwiek podejrzeń o stosowanie > przez ciebie rusycyzmów :) ewidentnie widać że zjadło mi literkę ł, to jest rusycyzm? Bez żartów:) Z zasady piszę z małych liter- jest szybciej i liczy się zrozumienie tekstu.To nie dokument. Poza tym ty jesteś chyba jakimś obcokrajowcem: "Znajmości netykiety i zrozumienia poprzedniego zdania od ciebie nie wymagam". Nie wiem co to jest netykieta. Twój typ rozumowania. > "ten tekst zdradza wszystko, po co odbierać zakradziony majątek złodziejowi, > przecież po rozdzieleniu 10mld $ na 140 mln obywateli itak żaden nie odczuje > różnicy? A ja się pytam po co taki żydek zabiera głos? Kto uznaje go za wolnego > i niezależnego by drukować jego bełkot? Gazeta Wyborcza! I wszystko jasne...." > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=54018750&a=54018750 > W tym poście natomiast zaintrygowała mnie nie tyle "dziwna" konstrukcja > co antysemityzm. Kolejne posty były utrzymane w podobnym tonie. > > "tak jest imbecylu, on jest jak napisałeś " demoktatą " i nikomu taki > demoktata prosto z izraela nie jest w rosji potrzebny. I chwała im z to. > Gorzej że my tego nie widzimy i wielbimy izraelska rase, uwielbiamy gdy > nami rządzą i nas okradają." > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=54124538&a=54157857 > Czytając o "izraelskiej rasie" wymiekłem. Czytanie nazistowskiego bełkotu > mnie przerasta. Nie wiem, jak to się stało, że nikt nie usunął twojego > konta. Dla mnie - nie istniejesz. Jeśli ktoś nie kocha żydów to znaczy ze jest antysemitą? Chyba sobie żartujesz. Dla mnie chodorkowski jest złodziejem, tak jak wszyscy rosyjscy miliarderzy i "dziwnym trafem" przy okazji jest zydem (jak wszyscy pozostali rosyjscy miliarderzy). Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 31.12.06, 00:35 > ewidentnie widać że zjadło mi literkę ł, to jest rusycyzm? Bez żartów:) Powtarzam - wycofuję sie z podejrzeń o rusycyzmy. Wiem, że to niegroźna literówka, która mogłaby Miodkowi się przytrafić :) Ale "pukanie szklanki" wydało mi się trochę zabawne ;) > Z zasady piszę z małych liter- jest szybciej i liczy się zrozumienie > tekstu.To nie dokument. Ja korzystając z komunikatora nie stosuję również "polskich" znaków. > Poza tym ty jesteś chyba jakimś obcokrajowcem: > "Znajmości netykiety i zrozumienia poprzedniego zdania od ciebie nie wymagam". > Nie wiem co to jest netykieta. Twój typ rozumowania. Wiem, że nie wiesz. To widać. Ciężkich czasów dożyłem. www.google.pl/search?hl=pl&q=netykieta&btnG=Szukaj+w+Google&lr= > Jeśli ktoś nie kocha żydów to znaczy ze jest antysemitą? Możesz sobie kochać kogo chcesz. Chociaż dla własnego dobra pomiń swoje podwładne ;) Nie piszę o sympatii. Piszę np. o "izraelskiej rasie". Rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 31.12.06, 00:54 ok, pukanie szklanki jest zabawne, fakt. Ale netykieta to bzdura i słowotwórstwo, które mi się nie podoba. Ale się z nim dotychczas nie spotkałem, fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 31.12.06, 01:06 O netykietę kłocić się nie będę. Powtarzam - straszne czasy. Ale "dwa" słowa. Jest taką samą "bzdurą" jak mówienie "dzień dobry" i wycieranie nosa w chusteczkę. "Bzdurą" niemal tak "starą" jak internet. I żal, że zapominaną wraz z jego rozwojem. Jak kultura antyczna w średniowieczu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Zaczynasz klamac zupelnie bezczelnie. 31.12.06, 01:19 ja raczej miałem namyśli samą nazwę netykieta, niz jej zasady. Każdy dostosowuje sie do potrzeb, czasu i ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: o wielki mesjaszu oswiec 30.12.06, 17:40 no to spojz o swiatly na strukture wiekowa dzieci, wiek produkcyjny i emeryci... polska z pamieci daje dzietnosc polska 1.24, rosja 1.28, ukraina 1.44 Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 i co z tego ? 30.12.06, 17:46 "spojz o swiatly na strukture wiekowa dzieci, wiek produkcyjny i emeryci.." A co ma struktura wiekowa do tego jeśli się weźmie pod uwagę, że średni czas życia w Rosji meżczyzny to zaledwie 58 lat i Rosja pod tym wzgędem zajmuje w Europie 50 miejsce na 52 panstwa (Polska jest na 28 miejscu - średni czas życia dla mężczyzny 71)! Zrozum człowieku, że w Polsce jest więcej emerytów bo o wiele więcej procentowo ludzi tej emerytury dożywa. I po co cytujecie cały czas tę nieszczęsną Ukrainę ? Chcecie sobie humor poprawić, że są kraje gdzie jest gorzej ? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: i co z tego ? 30.12.06, 17:47 to ze w dalszej perspektywie to bedziemy mieli wiecej emerytow niz oni. ot wsio Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: i co z tego ? 30.12.06, 17:53 Dalej nic nie rozumiesz. W dalszej perspektywie nie będzie więcej emerytów bo statystyczny czas życia dla mężczyzny w Rosji to 58 lat! To tak jak w murzynskiej wiosce -przeciętna kobieta może urodzić nawet 15 dzieci ale 50-tki dożyje conajwyzej dwójka z tej pietnastki Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny przy takiej umieralności ? 30.12.06, 17:56 Jak będziecie mieć więcej emerytów skoro większość meżczyzn w Rosji nie dożywa emerytury ? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: przy takiej umieralności ? 30.12.06, 17:59 o tym wlasnie pisze!!! a poczatku podalem link, ze to nic takiego strasznie groznego dla gospodarki kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Krajem milionerów....i biedaków. Oto CAŁA prawda 01.01.07, 19:22 www.peakoil.pl/ ---coś o ropie i energii na świecie allegro.pl/show_item.php?item=154373441 poezja Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: i co z tego ? 30.12.06, 17:51 ale czy ja to neguje?? wroc swiadczy to dobitnie o krysysie jaki dotknol ten kraj obecnie mamy,tzw nacionalny projekt zdrwia chronienia ale na jego efekty przyjdzie poczekac jeszcze pare lat,.. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: i co z tego ? 30.12.06, 18:03 ukrainę po to, ze jeden z rozmówców jest (czuje się?) ukraińcem. Skoro wyśmiewa się z Rosji, pośmiejmy się i z Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
tymus_ool Re: o wielki mesjaszu oswiec 01.01.07, 01:03 Widze tu na forum ogromne lobby rosyjskie, skad wy sie bierzecie? Skoro tam w Rosji tak dobrze, to droga otwarta :) Kraj demokracji i dobrobytu czeka na takich jak wy! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: o wielki mesjaszu oswiec 01.01.07, 15:50 a ja widze lobby antyrosyjskie:) Skoro tacy jesteście antyrusy i tacy prozachodni droga na zachód otwarta:) Moze usa da wize, moze do anglii na zmywak? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: "ulewy petrodolarow" ;))) 30.12.06, 17:35 "o polsce i przede wszystkim o wielkim ostatnio przyjacielu ukrainie." Artykuł nie jest ani o Polsce ani o Ukrainie. To chyba przyzwyczajenie z radia "Erewań" żeby na wszystko odpowiadać "a w Ameryce to murzynów biją" "Czekam na dane" radzę wpisać demografia rosja w google Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 impotencja umyslowa to jednak cecha narodwa 30.12.06, 18:01 dobrze ze nie jestem czystym polakiem:> Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: impotencja umyslowa to jednak cecha narodwa 30.12.06, 20:18 > dobrze ze nie jestem czystym polakiem Dobrze, że twojego braku czystości nie można wyczuć przez internet ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: impotencja umyslowa to jednak cecha narodwa 31.12.06, 13:25 nooo pół mojej rodziny to niemcy i austryjacy, rowniez i troche z ukrainy i oczywiscie polski...:) Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: impotencja umyslowa to jednak cecha narodwa 31.12.06, 16:43 Miałem na myśli czystość fizyczną ;) Teraz trochę poważniej. Od pewnej Ukrainki, która rozmawiając ze mną przypomniała sobie o swoich częściowo polskich korzeniach usłyszałem, że czystych ludzi nie ma. Bardzo mi się ta myśl spodobała. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 otóż właśnie to 01.01.07, 13:19 chce tylko przez to pokazac glupote co niektorych "patriotow" co czuja sie lepsi bo czy to znaczy ze jak jestem polniemcem to jestem lepszy? czy jesli ktos jest ze wschodu to gorszy?? no wlasnie nie... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj myślenie boli czy fakty? 30.12.06, 18:08 prosiłem o prównanie tych krajów. Nie podałeś. Dlaczego? Bo propaganda jedne dane ukrywa (nie mowi o nich) drugie zaś sztucznie i nieproporcjonalnie nagłaśnia. Artykuł nie jest również o biedocie czy statusie życia obywateli. To jest artykuł o MILIONERACH. Po co więc zaczęliście temat statusu życia? Z kompleksów, żeby nie było, że tam tak dobrze. Ale o tym nawet nikt w tekscie nie mówił. Więc po co te komenty? Uderz w stół, a nożyce... Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: myślenie boli czy fakty? 30.12.06, 18:13 A ja ci odpowiedziałem, że Ukraina mnie nic nie obchodzi więc po co ją podajesz ? Możesz sobie porownać nawet Rosje do Somalii jeśli to sprawi, że się lepiej poczujesz tylko co ja mam do tego ? "Po co więc zaczęliście temat statusu życia" My to znaczy kto ? Jak na razie to ty z hochlikiem nadajecie na przemian ? A gdy argumenty się kończą to jedziecie z inwektywami "paliaczki", "impotent" itp... Żenada na całego Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: myślenie boli czy fakty? 30.12.06, 18:34 "ten ostatni akapit jakiś taki znaczący mi się wydaje, a zwłaszcza te 53%, ale może to złudzenie tylko... Przecież tam jest raj na Ziemi! :/" pierwsza "polska" wypowiedz na forum. Umiesz czytać? Dlaczego piszę o ukrainie? Poczytaj wypowiedzi borki. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: myślenie boli czy fakty? 30.12.06, 18:35 a swoją droga gdzie są jakieś moje inwektywy w twoim kierunku?? Argumenty zaś tobie się nie skończyły, tylko i wyłącznie dlatego, że od początku ich nie miałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: myślenie boli czy fakty? 30.12.06, 18:13 moze pewne spekty rzeczywistosci rosyjskiej sa inne , ale na litosc boska to inny kraj, inaczej wybierajacy droge rozwoju , ale zapewniam cie , dynamika zmian i rozmach jest o wiele wiekszy w Rosji niz Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: myślenie boli czy fakty? 01.01.07, 15:29 rozmach większy bo kraj większy a dynamika zmian bo ogromne zapóźnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj a ten akapit nie dał ci do myślenia: 30.12.06, 11:49 "Analitycy obliczyli, że przeciętny Rosjanin wyda na obchody Nowego Roku 340 euro". Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Zwazywszy 30.12.06, 11:53 Ze obchody Nowego Roku ciagna sie w Rosji do polowy stycznia, zlewajac sie z Bozym Narodzeniem, suma rzeczywiscie bardzo skromna . Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Wprawdzie nie widze zwiazku... 30.12.06, 13:12 Ale zgodze sie, iz sytuacja gospodarcza Ukrainy jest trudna. Lata moskalskiej eksploatacji, ucisku i rusyfikacji nie minely bez sladu. Rosja oznacza dla krajow okupowanych zapasc cywilizacyjna i rozpad struktur gospodarczych. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 30.12.06, 13:49 tyle ze ukraina nie była przez nikogo okupowana. To ukraińscy siepacze stanowili trzon partii w powojennych latach. Nie wmawiaj tu takich bzdur. Ukraińcy aktywnie tworzyli związek radziecki i to właśnie ukraińcy wykonali gruziński rozkaz likwidacji polskich oficerów w katyniu. Dziś tacy jak ty, chcieliby obciążyć całością winy Rosję, zmywając w ten sposób plugastwo z własnych przodków. Niestety pisanie historii na nowo nie ma szans na dłuższą metę. Ukraina jest w ciężkiej sytuacji? Tak, na prozachodniej ukrainie faktycznie psy dupami szczekają. Na wschodzie nie jest tak źle. Wiedzą z kim trzymać. Co do samej nikłej kwoty świętowania nowego roku- jeśli na głowę 300euro to niewielka kwota- musisz być bardzo bogaty. To nie jest kwota przecież na przeżycie, tylko na świętowanie. No cóż, ja tyle mieć nie będe. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Tak sobie bredzisz... 30.12.06, 14:05 Ukraincy byli oczywiscie czlonkami KPZR, Czeka, NKWD, czy jak te bande zwal. Ukraincy mieli jednak przede wszystkim tradycje walki z rosyjkim najezdzca, siegajaca Mazepy, konczaca sie na politycznie zawiklanych poczynaniach UNA/UNSO. To, co napisales o Katyniu wymagaloby udokumentowania. Natomiast potrzeba zmywania "plugastwa"z moich przodkow umyka memu zrozumieniu. Co do 300 EUR na dwa tygodnie "swietowania", istotnie wspolczuje ci. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Tak sobie bredzisz... 30.12.06, 14:22 jasne:) Przeciętna pensja w polsce (wysoko zawyżona) 2500zł- kobieta w domu, rodzina przeciętna 2+2. Czyli 2500zł dzielona na 4 osoby = 625zł = 150 euro na osobę na miesiąc na przeżycie (nie na świętowanie). Masz problemy z racjonalnym myśleniem? A może liczyć nie potrafisz? Średnia w polsce będzie na te dwa tygodnie więc na głowę 75 euro. Za to trzeba przeżyć a nie świętować. No ale ty masz więcej niż 300 euro:) i mi współczujesz:) Tradycja walki w narodzie ukraińskim była, zgadza się. Tyle, że i z rosjanami, i z polakami, i z samymi sobą. Podobnie jak i w rosji. W trakcie rewolucji byli i czerwoni i biali. Walczyli ze sobą i co z tego? Jeszcze dwa słowa na koniec: ja nie mam niechęci do narodu ukraińskiego. Śmieję się jedynie z tych ukraińskich nacjonalistów, kiedyś pro hitlerowskich, dzisiaj prozachodnich. Gdyby hitler wygrał wojne, ukraińców i rosjan by zgładzł całkowicie, liczebność polaków zaś doprowadził do stanu 4milionów- tyle było potrzeba rasie panów na służbę. Wszyscy więc byliśmy w drugiej kolejności po żydach, cyganach i rumunach. To nie są brednie tylko znane fakty. Jak się można więc dziś nie drwić z prohitlerowskich zbrodniarzy upa i innych nacjonalistów? Co innego niepodległość, co innego głupota... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Tak sobie bredzisz... 30.12.06, 14:25 Bardzo ciekawe wyliczenia, zwazywszy, ze OFICJALNA srednia pensja w Rosjinie przekroczyla jeszcze 300 EUR/mies. Wiec zapewne swietuja, apotem zeby w mur. W dalszym ciagu nie rozumiem, co mam zmywac. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Tak sobie bredzisz... 30.12.06, 14:38 tak, tylko co to ma do rzeczy? Ja zwracam uwage na inny cytat z tekstu, ktory jest sprzeczny z cytatem, który to najbardziej zwrócił uwagę michalekwa. Co do zmazywania- jako Polak powiem tak- chociażby ludobójstwo na wołyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Tak sobie bredzisz... 30.12.06, 14:40 To Mazowszanie dopuscili sie ludobojstwa na Wolyniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: srednia swoje, ludzie swoje 30.12.06, 15:16 zapewniam cie z doswiadczenia ze powdzi sie nie najgorzej a i z czasem coraz lepiej przecietnym rosjanom Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: to inaczej 30.12.06, 15:28 to inaczej, z regoly przecietnego Novikowa w Rosji stac na to samo co Kowalskiego w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Mylisz sie. 30.12.06, 15:33 Rozwarstwienie dochodowe jest w Rosji duzo wieksze, niz w Polsce. Nie istnieje liczaca sie klasa srednia. Obok ludzi bogatych jest poza Moskwa i Petersburgiem ocean biedy. O sytuacji spolecznej najlepiej swiadczy zalew rosyjskich mail-order brides w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: nieomylnt znafca co Rosji na oczy nie widzial 30.12.06, 15:49 a gdziesz ty widzal ten ocean nedzy???? zakładając ze w Rosji nie byleś to ciekawe spostrzezenia masz.. mail-order, buhahah niezly argument, lepiej do sytuacji spolecznej by tu juz liczba bocianow Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Господи , Бо 30.12.06, 15:59 Господи , Боже сделай так что бы не было таких патриотов как Боррка Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Tak sobie bredzisz... 30.12.06, 16:02 borrka napisał: > Bardzo ciekawe wyliczenia, zwazywszy, ze OFICJALNA srednia pensja w Rosjinie > przekroczyla jeszcze 300 EUR/mies. > Wiec zapewne swietuja, apotem zeby w mur. biedaku!masz pojecie co to jest srednia?dla oswiecenia,przyklad dla takich jak ty; jezeli pojdziesz z pieskiem na spacer,to w srednim bedziecie mieli po trzy nogi! Tak wiec na 140 mln srednia nie oznacza ze kazdy wlaczajac niemowlakow,starcow u grobowej deski i tzw bomžy(jestes "specjalista"od Rosji,to wiesz co to znaczy) biedakow i innych nie swietujacych ,wyda te 340€ ,a takich wiecej niz polowa.I to jest na SWIETOWANIE a nie przezycie ze swietowaniem wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Tak sobie bredzisz... 30.12.06, 20:22 > Wszyscy więc byliśmy w drugiej kolejności po żydach, cyganach i rumunach. > To nie są brednie tylko znane fakty. Właśnie to są brednie. Przeczytaj coś o historii Rumunii. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Tak sobie bredzisz... 30.12.06, 20:43 to sobie poczytaj może o składzie osobowym niemieckich obozów śmierci. Historia widzę nie jest twoją mocną stroną. O myśleniu lepiej nie wspominać... Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz ROTFL 30.12.06, 22:42 Standardowo starasz sie nadrobić własną skrajną niewiedzę kompletnie chybionymi atakami personalnymi na poziomie... No właśnie chyba poniżej jakiegokolwiek poziomu. Rumunia przez znaczną cześć II wojny światowej była sojuszniczką Hitlera a żołnierze rumuńscy ginęli m.in. pod Stalingradem, walcząc przeciwko sowietom. Domyślam się, że mylisz Romów z Rumunami. Przy poziomie elokwencji, który reprezntujesz trudno proponować ci nawet najprostsze lektury. A najśmieszniejsze jest to, że starsz się zarzucić mi brak znajomości historii i umiejętności myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Tak sobie bredzisz... 30.12.06, 15:13 borka swoje patriotyzmy i mesjanstwo dla ukrainy a oni swoje:> czyli w dupie to maja a zblizenie widza z rosja ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Powiedz im to sam. 30.12.06, 15:25 3/4 ukraińców uzało za polityka roku... janukowycza:) Czyżbyś nie dostrzegał faktów? Mowiąc UKRAIŃCY nikt tu nie ma na myśli UPOWCY tak jak ty odbierasz to określenie. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Powiedz im to sam. 30.12.06, 15:37 Miedzy akceptacja wspolpracy z Rosja, a mysla o jakim popadnieciu w zaleznosc polityczno-finansowa, nie mowiac o pomyslach federacyjnych, jest przepasc. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Powiedz im to sam. 30.12.06, 16:06 zgadza się, pewnie wielu ludzi popierających janukowycza nie chce utworzyc z rosja jednego panstwa. Ale kto o tym mowi? Tylko polskie media psioczą. A zależność... Te kraje SĄ OD SIEBIE ZALEŻNE i nic się na to nie poradzi. Ale i po co radzić? To są wzajemne korzyści. I zagrożenia. Ale tylko wtedy gdy ktoś sprzedaje interesy własnego kraju w imię obcych. Swoją drogą sam janukowych nie chce takiego związku bo tak jak lukaszenko- straciłby dostęp do koryta i nie miał szans na premierostwo. Itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 30.12.06, 20:11 > ukraińcy wykonali gruziński rozkaz likwidacji polskich oficerów w katyniu. Genialne. Ukraińcy zapewne wymyślili również ZSRS i rozprzestrzenili chory system. Robili to bez wsparcia Moskwy a nawet jej na złość. Oczywiście robili to ci z "prozachodniej" Ukrainy. Bo ci ze wschodu wiedza, z kim trzymać. Wspaniała wizja świata. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 30.12.06, 20:39 lecz się. Poczytaj kto zaplanował, przeprowadził i utrzymywał rewolucję, bo widzę że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 30.12.06, 23:05 Swojego czasu zachęcałem cię do przeczytania czegokolwiek. Widzę, że nie skorzystałeś z mojej rady. Znacznie prościej było rozwinąć agresję. Teraz już w pierwszym poście piszesz "lecz się". To niezwykle podnosi merytoryczny poziom dyskusji. Czyżbym miał pomyśleć, że człowiekowi, głoszącemu twoje poglądy na treściach merytorycznych nie zależy? Dla jasności (ale w ogromnym skrócie) - rewolucja październikowa rozpoczęła się w Piotrogrodzie - mieście rosyjskim. Stolicą państwa sowieckiego (nazywanego często bolszewicką Rosją) została Moskwa - miasto rosyjskie. Natomiast sami bolszewicy włożyli sporo wysiłku, żeby nowe imperium wróciło do carskich - rosyjskich granic. Intektualista, którym z pewnością jesteś z pewnością jest w stanie wykazać w sposób rzeczowy, merytoryczny i spokojny, że to o niczym nie świadczy i oświecić mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 30.12.06, 23:27 "Lenin po matce był żydowskiego pochodzenia i Żydzi stanowili nieproporcjonalnie dużą grupę wśród przywództwa bolszewickiego. Już kiedy Rosja dostała pod swoję władzę milion Żydów, na terenie rosyjskiego zaboru, po rozbiorach Polski, Ukraińcy mówili, że wraz tymi ziemiami, car połknął truciznę, która zniszczy carat. Mało znanym faktem jest zdobycie przez radykalnych Żydów, w czasie Pierwszej Wojny Światowej, finansowania rewolucji bolszewickiej, przez skarb cesarstwa nemieckiego". "Rewolucyjny program Lenina oparty o kapitulację wobec Niemiec, był uważany przez socjalistów (SR) rosyjskich za zdradę. Z tego powodu Lenin opierał się głównie na Żydach i innych mniejszościach, w tworzeniu rządu, tajnej policji i biurokracji bolszewickiej. Amerykański dokument w departamencie stanu z 13go listopada, 1918 roku, pod tytułem „Bolszewizm i Judaizm,” wymienia Żydów w USA popierających pieniężnie bolszewików, włącznie z bankiem Kuhn, Loeb & Company, której to firmie, kilka lat po rewolucji, rząd Lenina zwrócił sto milionów dolarów" "Skarb niemiecki żadnych zwrotów subsydiów wypłaconych na rewolucję bolszewicką nie dostał od rządu Lenina. Natomiast Lenin starał się w 1920 roku podbić Polskę i w zamian za przekazanie Niemcom zaboru pruskiego ziem polskich, osadzić w Berlinie rząd komunistyczny, zwłaszcza że wówczas w Niemczech było około sześciu milionów komunistów, pod przywództwem składającym się w dużej mierze z Żydów. Tak więc Żydzi, z Leninem na czele, odegrali podstawową rolę w rewolucji i bolszewickiej w przeciwieństwie do interpretacji historii rozpowszechnianej przez Gazetę Wyborczą (stąd zapewne czzerpiesz swe pogłądy:)". "Rewolucja bolszewicka miała zatem wyraźnie zaznaczony etniczny charakter. W wielkim stopniu Żydzi i inni nie-Rosjanie sprawowali władzę nad narodem rosyjskim, z katastrofalnymi konsekwencjami dla Rosjan i innych grup etnicznych, które nie były zdolne stać się częścią struktury władzy. Dla przykładu, kiedy Stalin zdecydował się na deportację Czeczeńców, powierzył nadzór nad wykonaniem tego zadania Osetyńcom - grupie z której on sam częściowo się wywodził - a jednocześnie historycznym wrogom Czeczeńców. Osetyńcy i Gruzini, grupy rodowe Stalina, mogły rozwijać się kosztem innych grup etnicznych". "Rząd sowiecki zamordował ponad 20 milionów swych własnych obywateli, zdecydowaną większość z nich w pierwszych 25 latach swego istnienia, podczas szczytu żydowskiej potęgi. Było to "państwo skierowane przeciwko własnym ludziom" (Werth 1999), państwo prowadzące mordercze kampanie zbiorowych kar (zwykle obejmujących deportacje albo narzucony przemocą głód) przeciwko wielkiej liczbie grup etnicznych, włączając w to rosyjskich chłopów, Ukraińców, Kozaków, Czeczeńców, Tatarów Krymskich, Niemców Nadwołżańskich, Mołdawian, Kałmuków, Karaczai, Bałkarów, Inguszy, Greków, Bułgarów, Krymskich Ormian, Turków Meschetyńskich, Kurdów i Chemszinów. (Courtois 1999, 10; Werth 1999, 219). Chociaż pojedynczy Żydzi byli też ofiarami gwałtów bolszewickich, to jednak jako grupa, nie stanowili celu tych ataków". " Podczas gdy Stalin faworyzował Gruzinów, Żydzi mieli swoje własne etniczne rachunki do rozliczenia. Wydaje się możliwe, że przynajmniej część masowych zbrodni bolszewickich i terroru, motywowane była rewanżem przeciwko narodom, które historycznie miały nastawienie antyżydowskie. Kilku historyków sugeruje, że Żydzi wstępowali do sił bezpieczeństwa w tak dużych liczbach, by wziąć odwet za traktowanie ich pod rządami carów (Rapoport 1990, 31; Baron 1975, 170). Na przykład, Kozacy służyli carowi jako wojskowe siły policyjne i używali swej władzy przeciwko społecznościom żydowskim podczas konfliktów pomiędzy rządem i Żydami. Po rewolucji, Kozacy zostali deportowani na Syberię za odmowę przystąpienia do kołchozów. Podczas lat trzydziestych, osobą odpowiedzialną za deportacje był etniczny Żyd, Lazar Kaganowicz, nazywany "Wilkiem Kremla" ze względu na swe zamiłowanie do przemocy. W swej nagonce przeciwko chłopom Kaganowicz znajdował "nieomal perwersyjną radość w możliwości rozkazywania Kozakom. Wspominał aż nazbyt jaskrawo to czego on i jego rodzina doświadczyli z rąk tych ludzi... Teraz oni wszyscy mieli za to zapłacić - mężczyźni, kobiety, dzieci. Nie miało znaczenia kto. Wszyscy stali się jednacy. To było kluczem do jestestwa Kaganowicza. On nigdy nie zapominał i nigdy nie wybaczał" (Kahan 1987, 164). Podobnie, Żydów uczyniono odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo na Ukrainie, która miała długą historie antysemityzmu (Lindemann 1997, 443) i stała się sceną masowych mordów w latach trzydziestych". tego typu wiadomości zapewne są ci obce, bo nie po linii chciejstwa i propagandy, niemniej dzisiaj żadni historycy nie zaprzeczają kto stał za rewolucja październikową i kto odegrał główną rolę w aparacie terroru. I nie byli to rosjanie. II wojna zaczęła się w polsce, w polsce były hitlerowskie obozy, zaraz powiesz, że polska wywołała tę wojnę tak? Bo taka włąśnie jest twoja logika. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 31.12.06, 00:01 Tego typu "wiadomości" nie są dla mnie obce ponieważ posiadam wykształcenie, którego nigdy nie zdobędziesz. I jakoś tak się złożyło, że jestem historykiem :) O logice nie pisz, bo niewiele o niej wiesz. Dla wiernego zasadom Żyda oskarżenie o bolszewizm było wielką zniewagą. Natomiast udział w pełni zrusyfikowanych osób pochodzenia żydowskiego w rewolucji i budowaniu systemu był znaczny ale twierdzenie, że to Żydzi przeprowadzili rewolucję ma tyle wspólnego z prawdą co twierdzenie, że Indianie wybili Indian w USA. Armia Czerwona była de facto armią żydowską a pogrom kielcki z pewnością zorganizowali żydowscy komuniści? Jesteś antysemitą. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 31.12.06, 00:11 > Jesteś antysemitą. dodaj jeszcze że wstrętnym i podłym!:) No nie zniose takiej obelgi!:) hahaha Jest FAKTEM znanym i oczywistym, że bez zydów nic by z tego nie wyszło. Zydzi zrusyfikowani? Tak jak ci co brali udział w prywatyzacji a poźniej pouciekali do izraela? Tak jak spolonizowani są grobelny, baksik i były szef koloseum?:) Dobry jesteś:) Siedzą teraz z polskimi milionami w izraelu i mają się dobrze. A swoją droga skoro jesteś historykiem pewnie wiesz, że nawet kościół w seminariach naucza, że są dwa odłamy żydów. I to bardzo się kochających... Tak armia czerwona była rosyjska i władza była wyłącznie rosyjska (chcę tu zwrócić uwagę na słowo wyłącznie) i tak o po prostu wymordowała (pewnie z milości i patriotyzmu) miliony rosjan. Oczywiście ze rosja ponosi część odpowiedzialności za zsrr. Ale częśc. Nie mam pewności czy największą. Polacy zaś chcą zrzucić (wbrew historii histeryku:) całą winę na jeden naród.Który nawet nie stanowił większości we władzach tamteg państwa. A od mojego wykształcenia sie odczep, bo wyższe już mam. Jeśli jesteś profesorem(hahaha) to rzeczywiście ja nie zamierzam nim zostać.Ale doktorem kto wie, wiec się nie pocieszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 31.12.06, 00:17 Tak - część odpowiedzialności. Jestem przekonany, że największą ale jednak tylko część. Nie twierdziłem, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 31.12.06, 00:23 a ja przekonany nie jestem, choć nigdy nie twierdziłem, że nie ponosi. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 31.12.06, 00:44 A jednak stwierdziłeś, że "ukraina nie była przez nikogo okupowana" i że to "ukraińcy wykonali gruziński rozkaz likwidacji polskich oficerów w katyniu." To trochę wypacza rzeczywisty obraz. Ja staram się mówić "sowieci" i myślę, że to jest najlepsze określenie. Niestety PRL-owscy władcy wyrugowali je z powszechnego użycia. P.S. Stalin był Gruzinem, Hitler - Austiakiem. 2 tak małe narody rozpętały piekło? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 31.12.06, 00:51 Hitler czuł się niemcem, łączył oba narody. Hitler doszedł do władzy demokratycznie, miał poparcie narodu (znacznie mniej wymuszone Stalina- aparat terroru wewnętrznego hitlera całkowicie jest nieporównywalny z tym co stworzył stalin). Myślę, że to co napisałem, nie wypatrza obrazu rzeczywistości. Ukraina nie była okupowana przez Rosję za zsrr i wszelkie tego typu sugestie są niedorzeczne. Owszem, określenie "sowieci" jest racjonalne. Niestety u nas w tv zanika na korzyść określenia "Rosjanie" co jest z całą pewnością przypadkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 31.12.06, 01:14 > Ukraina nie była okupowana przez Rosję za zsrr Nie. Ukraina byłą okupowana przez ZSRS, w którym dominującą rolę odgrywała Rosja. Oczywiście można dyskutować o roli Ukraińców w tworzeniu systemu i dowodzić, że to nie była okupacja. Moim zdaniem - była to okupacja z daleko posuniętą kolaboracją sporej części mieszkańców Ukrainy :) O Hitlerze nie musisz pisać. Żartowałem przecież. > Owszem, określenie "sowieci" jest racjonalne. Konsekwencją jest używanie przez mnie skrótu ZSRS :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 31.12.06, 01:21 grabarz napisał: > > Ukraina nie była okupowana przez Rosję za zsrr > Nie. Ukraina byłą okupowana przez ZSRS, w którym > dominującą rolę odgrywała Rosja. Oczywiście można > dyskutować o roli Ukraińców w tworzeniu systemu > i dowodzić, że to nie była okupacja. Moim zdaniem > - była to okupacja z daleko posuniętą kolaboracją > sporej części mieszkańców Ukrainy :) czy nie większości? bo jeśli tak to wg demokratycznych standardów... Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Głód na Ukrainie,dlaczego???? 01.01.07, 15:30 do grabarza ,jak jesteś historykiem to wiesz że w czasie wielkiego głodu w latach 30 na Ukrainie zgineło 20mln ludzi ,dlaczego??sprawa jest piekielnie prosta ,i sam pomysł zagładu mieszkańców Ukrainy jest diabelski.Teren dzisiejszej Ukrainy był zamieszkały przez plemiona scytyjjskie ,które pozostawiły po sobie ślady swojego bytowania w formie materialnej ,tzw kurhanów czyli inaczej grobowców ,w których było kilkaset kg wyrobów złotych ,ukazy carskie głosiły i ostrzegały że wszystkie wyroby znalezione zostaną w ziemi należą do państwa ,świat o tym wiedział ,niektórzy organizowali wyprawy z miejszym i większym skutkiem ,plądrowane przez wieki kurhany traktowano jako wręcz kopaliny drogocenne,aż ktoś w sposób wręćz piekielny upomniał się ,doradcy Stalina siwierdzili że poprzez stworzenie sztucznego niedoboru żywnośći ,a odbyło się to na niespotykaną to tej pory skale ,odzyska się kilkadziesiąt ton wyrobów ze złota.Wygląda to tak ,ci co mieli zakopane lub pocowane złoto w domach ,cerkwiach ,ogrodach ,wymieniali owe walory w specjalnych do tego storzonych sklepach tzw.konsumach żywność za złoto ,skupowane wyroby były następnie kupowane przez amerykańskich przybyszów którzy kupowane wyroby wywozili do USA,dlatego w stanach jest najwięcej biżuterii carskiej i scytyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sand_man1 Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 01.01.07, 15:07 Ile bezinteresownej złości, jadu wobec człowieka którego na oczy (zapewne) nie widziałeś. Dlaczego? Skąd to się bierze? Czy w realu nie umiecie dyskutować i wszelkie porażki odreagowujecie personalnie na forach? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 01.01.07, 15:44 a jakies konkrety na obrone tego człwieka? Odpowiedz Link Zgłoś
henryad [...] 31.12.06, 09:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 01.01.07, 15:42 to pokazuje jacy rosjanie są mentalnie zacofani..biedni bo głupi. głupi, bo biedni Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Wprawdzie nie widze zwiazku... 01.01.07, 15:45 to dlatego pewnie polacy z taka luboscia wybieraja zydów na swoich przedstawicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 jasne heh ;) 01.01.07, 18:18 ciekawe dlaczego w takim razie w europie mowi sie "głupi jak polak" w ramach tzw polish jokes Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: jasne heh ;) 01.01.07, 19:00 bo rosjanom nie wolno było nigdzie wyjeżdzać wieć nikt ich nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: jasne heh ;) 01.01.07, 20:26 znow mowisz o sobie?? ostatnio bedac w danii, przekonalem sie ze o rosji dynczycy wiedza wiele o polsce prawie nic.. Odpowiedz Link Zgłoś
sand_man1 Re: a ten akapit nie dał ci do myślenia: 01.01.07, 15:02 Ze statystyką byłbym ostrożny. To jest tak, że ja wypiję 1l, ty ani kropli a statystycznie wypiliśmy po pół litra. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Wacław Radziwinowicz- to dopiero jest propagandyst 30.12.06, 11:50 Wacław Radziwinowicz- to dopiero jest propagandysta! Kremlowscy spece to przy nim fafiki! Socjotechniki na zlecenie jego rodaków opanował perfekcyjnie i wykorzystuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Ilu jest w Rosji milionerów a ilu zmarło z głodu 30.12.06, 13:04 Ilu ludzi zmarło w Rosji w ostatnim czasie z głodu ? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj pewnie nie więcej niż w polsce. 30.12.06, 13:50 niemniej za dużo się naoglądałeś telewizji. Tyle, że człowiek średnio inteligenty potrafi odróżnić prawdę, od propagandy. Ty nie potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
jakosnieg Re: Ilu jest w Rosji milionerów a ilu zmarło z gł 30.12.06, 19:36 Nowy Rok dla umierających z głodu Rosjan jak zwykle i co roku zaczyna się z wywiadu z polską aktorką Barbarą Brylską, właśnie tłumaczy zdychającym z głodu ludziom jak się gotuje 'zaliwnaja' ryba, na 1 kanale w wiadomościach ORT, to jest strasznie, okropnie, cynizm niewiarygodny Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Ilu jest w Rosji milionerów a ilu zmarło z gł 31.12.06, 03:03 To pani zazdrosci nam tej ryby? Oczywiscze ze ludzi sa glodni. Bo post do 7 stycznia. Ale pani to jusz od 25 moze jesc wszystko :) I taka glodna :) Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Ilu jest w Rosji milionerów 30.12.06, 13:57 Pod piórem Wacka-politruka, to nawet życie bogaczy jest udręką. Nie mam zwyczaju liczyć cudzych pieniędzy i ilość milionerów w Rosji czy Chinach ani mnie ziębi, ani grzeje. Jest tylko wskaźnikiem rozwarstwienia dochodów, i jeśli jest nadmiernie wysoka, to jest hamulcem rozwoju. Co do poziomu dochodów w Rosji, to ciekawą informacją może być fakt, że na czarnym rynku w Moskwie zezwolenie na pracę dla nielegalnych imigrantów kosztuje od 3 tys. dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Ilu jest w Rosji milionerów 31.12.06, 03:08 No no... Z tymi 3 tys dollarow to przesada. Zezwolenie kosztuje rozne pienedzy na rozna prace. Dla budownitstwa 9 tys rubli (kolo 350$). I to placa chyba firmy ich najmujace. Dla lekarzy jusz wiecej. I sa ograniczenia. A dla prostych pracownikow na firme kolo 10 - 30 tys rubli (400 - 1200$) Te liczbe sa kolo tego co trzeba placzic. Moze za zezwolenie na prace polaka w PWC (tam pracuje min jeden) i zaplacono takie sume. Ale chyba jednak mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mczgdy Ilu jest w Rosji milionerów 30.12.06, 16:23 O poziomie życia społeczeństwa nie świadczy ilość milionerów,ale zamożność przeciętnego obywatela.Mała grupa bardzo zamożnych kacyków jest charakterystyczna dla totalitaryzmów. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Ilu jest w Rosji milionerów 30.12.06, 16:37 Dlaczego uderzasz w bardzo popularną u nas nutę, że ilość milionerów nie przekłada się... Przecież nie o tym jest wypocina Wacława a własnie o ilości milionerów? Uderz w stół... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Rosyjskie kobiety... 30.12.06, 23:00 a co, na czołach mają napisane, że to Rosjanki? Bo poza tym, że filmik wzięty z rosyjskiego serwera nic o nich nie wiadomo. Swoją drogą i u nas takie widoki widywałem więc wszystko możliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Rosyjskie kobiety... 30.12.06, 23:20 wyluzuj Andrej, to Rosjanki, ale co z tego.... bo to raz widzilaem kolezanki w takim stanie?? :) ps w Anglii to jest nagminne Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Rosyjskie kobiety... 30.12.06, 23:29 być może. Chodzi tylko o to, że na czołach tego nie mają napisane i to żaden "dowód". A strona na któej to zostało umieszczone to typowa amerykańska strona o Rosji. Ktoś kto sie nią zajmuje umieszcza bardzo ciekawe i wile mówiące komentarze do niektórych wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Mili moi.... 31.12.06, 01:27 Jak juz pisalem, rosyjskie dziewczyny sa niezle... I Bog pokaral je TAKIMI facetami. Za co !?? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Gadanie. 30.12.06, 23:22 Takie rzeczy sa wszedzie. Akurat dla rosyjskich kobiet jestem pelen uznania. Sa OK. Strach pomyslec, co Rosja moglaby osiagnac, gdyby tacy byli faceci. I mowie serio. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Rosyjskie kobiety... 30.12.06, 23:30 nie podniecaj sie tak,1 wrzesnia to i u nas uczennice daja w szyje,fakt nismaczny obrazek ale taka dzis mamy mlodziez. Odpowiedz Link Zgłoś
jakosnieg Re: Rosyjskie kobiety... 31.12.06, 00:19 Straszne są te Rosjanki. Ciekawe jest że z 5 moich znajomych Polaków, co w dłuższym czasie pracowali w Rosji 4 ożenili się właśnie na tych brzydotach, a 2 z tych 4 musieli dla tego wziąć rozwód w Polsce. Jeden najbardziej ciekawy, gdyż mówił, że przez całe życie nienawidziłem najpierw Rosjan, a we drugich muzułmanów, a zakochałem się najpierw w Rosjankę, a we drugich muzułmankę - no i znowu musiał się ożenić, ale facet miał pecha. Teraz chyba mam do niego zadzwonić i otworzyć mu oczy, a co robić? Alle jajja Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Od kiedy miliony w portfelach mafiozow 30.12.06, 22:54 no właśnie, dalej nie widzisz że teks radka nie jest o statusie społeczeństwa a o milionerach? Tylko, że to nie pasuje forumowiczom i zaczynają pisać o społeczeństwie. Dlaczego? Przecież nie o tym jest artykuł? Odpowiedz Link Zgłoś
a.anonym Humor po rosyjsku... 31.12.06, 00:56 www.youtube.com/watch?v=BZEbhFd4nZo Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Humor po rosyjsku... 31.12.06, 01:17 tyle, że to nie rosja a jakis kraj ameryki poludniowej, zdaje się ze argentyna. Taka jest właśnie wasza wiarygodność:) poza tym poczucia humory zycze i polakom Odpowiedz Link Zgłoś
a.anonym Humor o zydowskiej zylce do geszeftu... 31.12.06, 01:13 Blood Tells The teacher said, "I'll give $20 to the child who can tell me who was the most famous man who ever lived." An Irish boy put his hand up and said, "It was St. Patrick." The teacher said, "Sorry Sean, that's not correct." Then a French boy put his hand up and said, "It was Napoleon." The teacher replied, "I'm sorry, Pierre, that's not right either." Finally, a Jewish boy raised his hand and said, "It was Jesus Christ." The teacher said, "That's absolutely right, Daniel, come up here and I'll give you the $20." As the teacher was giving Daniel his money, she said, "You know Daniel, you being Jewish, I was very surprised you said Jesus Christ." Daniel replied, "Yeah. In my heart I knew it was Moses, but business is business." Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Pisz czesciej.. 31.12.06, 01:19 I swobodniej. Mnie o to wlasnie chodzi, by pokazac wasza prawdziwa kulture i cywilizacje. Bardzo mi pomagasz. Dzieki. PS. Wiecej matu, please. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Pisz czesciej.. 31.12.06, 01:27 borka, ja zwróce tylko uwagę, że jeśli czasem używany na forum język ma świadczyć o osobie, to jesteś tu całkowicie skompromitowany. Jesli swiadczy też o razu o całym twoim narodzie to... dziękuję Bogu, że ja nie z twoich. (choć szczerze mówiąc piąta woda po kisielu i by się znalazło). Ale jakie wy macie kulture i cywilizacje? Bo oprócz odrobiny muzyki (skądinąd lepszej niż polska) nie bardzo macie się czym chwalić... Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Pisz czesciej.. 31.12.06, 01:31 boriska twoje autorytety moralne mordowali polakow jestes spadkoberca wrogow polakow pisz czesciej i swobodniej i moze wtedy na ciebie zwroci uwage zdolny wszechpolak i zrobi z toba porzadek he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: by pokazać prawdziwą kulturę, trzeba coś 31.12.06, 13:22 o niej wiedzieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
henryad nawzajem zacznijmy się lepiej traktować 31.12.06, 09:55 Oba narody rosyjski i polski są ofiarami precyzyjnie zorganizowanego żydowskiego spisku przecie ludzkości. I obecnie w Rosji 33 rosyjskich miliarderów to sami zydzi. przedruk z mojego poprzedniego postu do ciebie: O dziwo trochę nieco wiesz o tym ''Zydkach'' polecam ci bardziej udokumentowane materiały jewwatch.com. Grabarzowi temu Zydkowi albo duchowemu prozelicie napisałem: Grabarz ty jesteś żydem i to parszywym albo evil Jews jak to mówią Torah Jews czyli Zydzi biblii (znajdź ich z google.com). Zydzi na początku (Rewolucji Październikowej)stanowili 95% kierownictwa tego żydowskiego spisku przeciw ludzkości.( www.JewWatch.com dane są zaniżone) I nawet oni nie mają pełnych informacji o ukrytych Zydach pod rosyjskimi, polskimi i inymi nazwiskami. Np taki Dzierżyński przez długi okres był uważany za Polaka, natomiast dane z personalne tego człowieka z 19 wieku świadczą, że był to Zyd o nazwisku Rufin który nabył od cara nazwisko,szlachectwo i majętność po Polaku zesłańcu na Syberię za powstanie Styczniowe. Stalin (Jewgashvili, po gruzińsku syn Zyda) Zyd i wszstkie jego żony to żydówki, które na różny sposób mordował. Teorie, że Zydzi się mścili na carze za złe ich traktowanie to są bajki, Oni zawsze z carem współpracowali szczególnie przeciw Polakom. Otóż jak podaje Sołżenicyn Zydzi wymordowali w Rosji, na Ukraine i w Polsce ponad 100 milionów ludzi w większości chrześcijan. To wiele więcej niż mógł dokonać tego Hitler również Zyd po nieślubnym dziadku. Jezus Chrystus powiedział do nich w Ew. Jana 8:44 Ojcem waszym jest diabeł i wykonujecie jego pożądania. Antsemityzm to żydowski wynalażek do zatajania żydowskich zbrodni i usypiania światowej populacji kolejnych żydowskich spisków przeciw ludzkości. Oto czekają na swojego teraz mesjasza, Antychrysta. W Polsce po rouku 1945 99% UB to sami Zydzi którzy budowali ''Polskę'' PRL bez Polaków, metodami morderstw,tortur i oszustw. Od Bermana, Fejgina założycieli UB do Kwaśniewskiego-Stolzmana i obecne olśnienie Kaczyńskiego- Kalkensteina. Ale to może pierwsi Zydzi którzy nie są polakorzercami. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: nawzajem zacznijmy się lepiej traktować 31.12.06, 11:25 ciężko mi jest odnieść się do tych danych, śmieszy mnie też stalin- Jewgashvili:) Ale zasadniczo mniej więcej tak właśnie było. A że jest to zatajane, no cóż, żydzi mają włądzę. I jak napisałem wcześniej- to że ktoś ich nie kocha, nie znaczy że jest antysemitą. Jeśli ja nie lubie anglików to znaczy, że jestem anty co? Bzdury. A żydów cały świat nie ma za co lubić. Co do traktowania się, wiesz, borka to ukraiński neofaszysta- oni są przeciwko wszystkiemu naokoło i cięzko takich lubić i się do nich grzecznie zracać. Ale zasadniczo bardzo bym sobie życzył by polacy, rosjanie i ukraińcy zaczęli się lepiej traktować. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: nawzajem zacznijmy się lepiej traktować 31.12.06, 16:54 > Ale zasadniczo mniej więcej tak właśnie było Jak było? "narody rosyjski i polski są ofiarami precyzyjnie zorganizowanego żydowskiego spisku przecie ludzkości"!? "W Polsce po rouku 1945 99% UB to sami Zydzi"!? "Zydzi wymordowali w Rosji, na Ukraine i w Polsce ponad 100 milionów ludzi"!? Podpisujesz się pod tym stekiem bzdur? Wdajesz się w rozmowę z przygłupim faszystą? O twoim antysemtyzmie świadczy np. użycie określenia "rasa izraelska". Na marginesie - Jezus, o którym pisze twój "kolega" był aryjczykiem? Apostołowie zapewne też. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Mimo wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: nawzajem zacznijmy się lepiej traktować 01.01.07, 01:39 Ja kocham żydów. Tylko, że w izrealu. A nie na stołku prezesa narodowego banu centralnego, prezydenta lub premiera polski, rosji czy innego kraju. Do żyda jako takiego nic nie mam. Ale do poczynań ich jako kupy:) już tak. Podobnie jak z usa zresztą. Tyle, że to nie ten stopień przebiegłości. Ich kraju nie lubie za politykę, przeciętny amerykaniec jest mi obojętny. Odpowiedz Link Zgłoś
spike20 U nas za to Jezus zostal krolem i amerykanska 31.12.06, 10:18 ambasade bedziemy budowac pod Warszawa. Oj zazdroscic nam beda ruskie. Polska gora! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.splotch to sie kiedys skonczy :) 31.12.06, 20:26 skoncza sie u niedzwiadkow zloza i zasoby strategiczne, to i skonczy sie ten caly cyrk z obnoszeniem sie bogactwem jak u afrykanskich kacykow :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: to sie kiedys skonczy :) 01.01.07, 01:43 Rosja jest jednym z 3 krajów swiata, które potrafi wysłać człowieka w kosmos. Buduje własne samoloty, statki okręty pociągi. Tylko polak może napisać taką bzdurę jak ty. Skoro tyle wydają na obnoszenie się bogactwem z ropy to jak się dzieje, że rezerwy rosną w tempie kilkadziesiąt miliardów $ rocznie? Brak logiki... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: to sie kiedys skonczy :) 01.01.07, 15:54 > Rosja jest jednym z 3 krajów swiata, które potrafi wysłać człowieka w kosmos. i jednocześnie jedynym który przy tym nie potrafi wyżywić swych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: to sie kiedys skonczy :) 03.01.07, 02:08 za duzo sie polskiej sieczki telewizyjno prasowej naogłądałeś. W polsce 70% ludzi zyje w biedzie, takie sa polski statystyki. Ponad 20% ponizej progu nędzy. Co mi będziesz o rosji mówił? Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 A w kraju nad Wisla nikt nie kradnie i nie gloduje 31.12.06, 21:48 A pan Michnik, Geremek i inni miliony odziedziczyli po babci o dziwnie znanym nazwisku PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: S-t-a-l-i-n-s-z-c-z-y-z-n-a na tym forum 31.12.06, 21:48 paalestrina2005 napisał: > PASZOL WON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! GW (za stalinem,, a moze i samo z siebie): - Życie, towarzysze, stało się lepsze, życie stało się weselsze - zapewniał Stalin przodowników pracy w 1935 r., gdy ogłaszał zniesienie kartek na chleb i kaszę. Dziś przywódcy rosyjscy mają aż nadto powodów, by powtarzać te słowa. "Życie, towarzysze, stało się lepsze, życie stało się weselsze" - dlatego zwiekszamy normy - to bylo na plakatach. Odpowiedz Link Zgłoś
antec13 Rabunkowa gospodarka 31.12.06, 22:41 Ale ten Putin ma szczescie... Zaraz po tym gdy doszedl do wladzy swiatowe ceny gazu/ropy poszly ostro w gore. I to go trzyma. I udaje, ze rzadzi Rosja. Gdyby nie ta rabunkowa gospodarka surowcami, juz dawno ten mierny pionek by zniknal! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.gurtowski Rosja - terra incognita. Takie artykuły są na nic 31.12.06, 23:00 potrzeba kogoś, kto oswoi to monstrum. Jakiś nowy Kapuściński... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodwoz Ilu jest w Rosji milionerów 31.12.06, 23:42 W Bangladeszu też są milionerzy! Czy można mówić, że to bogaty kraj!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Ilu jest w Rosji milionerów 31.12.06, 23:47 Ilu ich jest - to nie wazne! Wazne jest pochodzenie etniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Nikt nie mowi ze kraj jest bogaty: kraj jest 01.01.07, 02:06 przede wszystkim dobrze rzadzony: podwyzki dla nauczycieli, lekarzy, cla wywozowe na surowce, ograniczenie dostepu do wlasnego rynku, inwestowanie w zagraniczne przedsiebiorstwa, proby przejecia tych renomowanych (w sektorze hutniczym i nie tylko), umowy na wspoldzialanie w aeronautyce (ISS i z Francja na wspolna wyrzutnie rakietowa) Tak rzadzony szybko bedzie bogaty bo ma wszystko, a nawet duzo wiecej, by takim wlasnie byc: www2.goldmansachs.com/insight/research/reports/99.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: Nikt nie mowi ze kraj jest bogaty: kraj jest 01.01.07, 19:04 tak tak...świetnie rządzony. jest juz od lat jednym z najbogatszych krajów świata a ludzie zabijają sie aby tam wjechać...jewropejczyk z ciebie po skurw....synu Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Humor po rosyjsku... 01.01.07, 00:17 Jak sadzilewm-prymitywny falsyfikat.Autorzy nie maja pojecia jak wygladaja skrzynki pocztowe w Rosji.A pozatym-powodzenia w Nowym Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
dingo5 Tak wygląda ten budynek obecnie 01.01.07, 03:17 dzisiaj ten budynek wygląda już zupełnie inaczej cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dom_sovetov_kaliningrad.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
porterhouse sraja za stodole??? 01.01.07, 04:05 Mam nadzieje ze ci milionerzy maja chociaz dostep do klozetu i hydrauliki bo na prowincji rosyjskiej to kiepsko z tym ... chodza za stodole ... Odpowiedz Link Zgłoś