Dodaj do ulubionych

Jakie płytki matowe czy błyszczące?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 08:06
Pilne pytanie: czy ktoś ma w łazience matowe płytki?
Za parę dni czeka mnie zakup glazury do łazienki i podobają mi się matowe
płytki w kolorze brzoskwiniowym, ale mam wątpliwości.
Jakie są w utrzymaniu? Czy czasem nie "łapią" brudu? Czy łatwiej utrzymać w
czystości czy trudniej?
Obserwuj wątek
    • sotie Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? 26.03.07, 12:52
      trudniej.
      widać każdą kropkę.
    • Gość: gosia Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 13:07
      Zdecydowanie matowe.
      Mam przetestowane i matowe i błyszczące.
      Mat sprawdza się w domu w 100%. Na błyszczących widać każdy zaciek, plamę z
      wody. Jako, że płytki nie są idealnie płaskie po jakimś czasie płtyki
      błyszczące matowieją (jakby się starły) w miejscach tych wypukłości.
      Nie wygląda to jakoś tragicznie ale widać. No i z błyszczących stają sie
      brzydko matowe.

pozdrawiam :)
      • Gość: aaa Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? IP: *.bph.pl 26.03.07, 13:09
        czyli na podłogę nie polecasz błyszczących?
        • Gość: gosia Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 16:21
          szczerze mówiąc nie bardzo
          ładne są na początku
          do tego są śliskie!!!
          Być może to kwestia doświadczenia lub gustu ale jak dla mnie te błyszczące nie
          są zbyt bezpieczne, szczególnie jak kapnie na nie trochę wody...
          :)
          pozdrawiam :)
          • Gość: aaa Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? IP: *.bph.pl 26.03.07, 16:25
            szkoda bo tak mi się podobają :( chyba jednak się nie zdecyduję :(
            • reniaszka Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? 27.03.07, 09:12
              Ja mam w lazience blyszczace na scianach a na podlodze rowniez ale takie
              nierowno ubarwione, lekko maziajowate (seria Troja). Pomimo, ze lazienka mala a
              kafle b.duze wyglada to swietnie. Kafle polozone sa poziomo i z minimalna 1 mm
              fuga. Wcale nie sa sliskie, ale te podlogowe to maja powierzchnie miejscami ,
              punktowo lekko wystajaca. W utrzymaniu czystosci sa bezproblemowe i wygladaja
              bardzo elegancko.
              • Gość: aaa Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? IP: *.bph.pl 27.03.07, 09:24
                a czy krople wody na ścianach nie są dardziej widoczne?
                • Gość: gosia Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 10:20
                  mi te blyszczace tez sie podobaja :) ale niestety zdecydowalam sie na bardziej
                  praktyczne
                  Nie watpie, ze sa latwe w utrzymaniu czystosci ale ja jestem za leniwa, zeby po
                  kazdym praniu, kapaniu czy zwyklum myciu rak przecierac kafelki bo plamy od
                  wody niestety sa widoczne.
                  Takie jest moje zdanie :)
                  pozdrawiam
                  • opale Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? 27.03.07, 11:04
                    W jednej łazience mam kafle matowe, które maja nierówną fakturę (cerkolor); w
                    drugiej błyszczące zrówno na ścianach i podłodze ( tubądzin majolika).Podłoga
                    nie jest śliska, zacieków nie widać.Z obu jestem zadowolona. W starym
                    mieszkaniu miałam kafle na podłodze matowe i miałam wrazenie, że podłoga jest
                    ciągle niedomyta. Byc moze jest to kwestia koloru i wyzej wsponianej faktury.
                    Błyszcząca łazienka poniżej:
                    fotoforum.gazeta.pl/3,0,448188,2,36.html
                    fotoforum.gazeta.pl/3,0,448186,2,34.html
                    Lazienka matowa
                    fotoforum.gazeta.pl/3,0,550932,2,17.html
    • Gość: agata Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? IP: *.acn.waw.pl 27.03.07, 12:52
      ja mam w łazience matowe stosunkowo ciemne, też widać zacieki/kropki itp.,
      trzeba uważać jak się myje bo zostają smugi po proszku, ale generalnie
      polecam :-)
      w kuchni na podlodze mam blyszczące, lekko chropowate, i NIE POLECAM - śliskie
      nawet jak są suche.
      p.s. zwróć uwagę czy płytki są równe, ostatnio kupiłam małe płytki do kuchni na
      ścianę 10cm/10 cm - mocno nierówne były.
      pozdrawiam,
      • Gość: aaa Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? IP: *.bph.pl 27.03.07, 13:14
        a gdybyście urządzały mieszkania od nowa? jakie płytki wybrałybyście na podłogę
        a jakie na ścianę?
        • Gość: Kasia Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 14:40
          No właśnie, sprzedawca w sklepie doradził, że do łazienki matowe mogą być, one
          takie całkiem matowe nie są, ale lekko szkliwione, gładkie. W kuchni są
          trudniejsze do utrzymania, bo tam brudek bardziej tłusty mimo nawet
          nowoczesnych okapów.Generalnie też polecał błyszczące jako efektowniejsze ( z
          tymi wszystkimi dekorkami, szlaczkami dają taki barokowy efekt)i wystarczy
          suchą szmatką przetrzeć żeby przeczyścić.
          Dzięki.
    • emma71 Re: Jakie płytki matowe czy błyszczące? 04.04.07, 08:49
      Mam matowe płytki w łazience i kuchni zarówno na scianach jak i na
      podłodze.Jestem bardzo, bardzo zadowolona.Wg mnie nie widać na nich
      brudu.Niedługo będę urządzać nowe mieszkanie i też zamierzam wszędzie dać
      matowe.W obecnym mieszkam 10 lat i nie pamietam kiedy czyściłam kafelki (no
      fugę tak ale nie była impregnowana).
      Ja polecam jak najbardziej.Nie wiem czy to ma znaczenie ale moje kafelki są
      jasne i takie jakby przecierane może to ma znaczenie,że nie widać zacieków???
      (łazienka blado-niebiesko-szaro-biały a kuchnia żółta i niebieska).Nie mam
      czasu latać ze ścierką więc dla mnie tylko matowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka