Dodaj do ulubionych

Felix, Net i Nika

10.08.05, 00:16
Mój syn (12 lat), który do tej pory nie chciał nic czytać, czyta tę książkę
już drugi raz. Czy to tylko przypadek mojego syna, czy wasze pociechy też to
czytały?
Czy możecie polecić coś jeszcze tego autora? Niczego nie znalazłam w księgarni.

Ef-Ka
Obserwuj wątek
    • agnieszka_azj Re: Felix, Net i Nika 10.08.05, 09:26
      Z tego, co wiem (a najlepiej jest poinformowana Iwona, bo rozmawiała z
      p.Kosikiem na Targach) autor tworzy własnie kolejny tom. Wcześniej pisywał
      książki science fiction dla dorosłych
      www.republika.pl/rafalkosik/index.html
      Na Targach można było dostać specjalne wydanie opowiadania "Feix, Net i Nika
      oraz Tajemnica Kredokrada" - trochę w duchu "Archiwum X". Może nie rozdali
      wszystkiego na Targach i mają jeszcze w wydawnictwie ???
      www.powergraph.pl
      Jeśli Twojemu synowi tak podoba sie ta książka, to może spodoba mu się
      również "Amor z ulicy Rozkosznej" Liliany Fabisińskiej. Tę książkę chwaliłyśmy
      tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=20244487&a=23810562
      i tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=24141530&v=2&s=0
      • verdana Re: Felix, Net i Nika 17.08.05, 10:11
        A mój syn, zapalony czytelnik, odmówił czytania.
        Stwerdził, że w tej książce nie ma nic nowego, ze wszystko juz gdzieś kiedyś
        czytał i jest to po prostu nasladownictwo. To samo mówił o "Eragornie".
        • nchyb Re: Felix, Net i Nika 17.08.05, 10:24
          He, he, Verdanko, czasem nasi synowie mają inne zdanie na temat książek :-)
          Mój 11-latek uwielbia Feliksa..., niecierpliwie czeka na kolejny tom, a Eragon
          zajmuj pierwsze z pierwszych miejsc w jegoprywatnym rankingu ulubionych
          książek. A przecież są książki, które im obydwu się podobały (tak przynajmniej
          mi wynikało z lektury forum). Przy okazji - czy z okazji wakacjipozwalasz
          dziecku dłużej czytać? Moje dziecię potrafi do 2-3 w nocy czytać (ja nie jestem
          lepsza - nowego Browna skończyłam o 6 rano i dopiero poszłam spać!), ale robi
          to za moją wiedzą i trochę mniej psuje oczy, niż gdyby musiał korzystać z
          latarki pod kołdrą.
          Pozdrawiam ciągle jeszcze wakacyjnie.

Przy jeszcze jednej okazji - Amor z ulic Rozkosznej i Atramentowe serce -
          pochłonięte średnio po 2 dni na książkę.
          • verdana Re: Felix, Net i Nika 17.08.05, 21:03
            Ocywiście, że pozwalam. Ale jednak nie tak długo, bo rano wyruszamy na spacery i
            wycieczki.
            Teraz na topie jest Amulet z Samarkandy i Oko Golema.
            W czasie roku szkolnego udaję, że nie widze czytania pod kołdrą i zapalam
            mimochodem swiatło w przedpokoju. Wiem, że psuje wzrok, ale nie chcę oficjalnie
            pozwolić na siedzenie 10-latka do 11 (przecież nie zawsze by czytał).
            Zresztą i tak okulista powiedział, że prawdopodobnie bedzie krótkowzroczny. Tak
            jak jego brat.
            • nchyb Re: Felix, Net i Nika 18.08.05, 11:48
              Do Amuletu i drugiej części się właśnie przymierzam (do zakupu oczywiście), a
              zastanawiam się jeszcze nad Czarodzieje skrzydła nocy. Znacie?

A z tym siedzeniem po nocy, to oczywiście nie zawsze, ale gdy syn ma ciekawą
              książkę, nie potrafię mu zazwyczaj odmówić :-)
    • gratituda Re: Felix, Net i Nika 11.07.13, 12:59
      Przepraszam za odgrzebanie tak starego watku, ale czy po kilku latach popularnosci tej juz kilkutomowej serii, mozecie powiedziec, ze nie bedzie zbyt dziecinna dla chlopca idacego teraz do 2giej klasy gimnazjum? czyli wychodzi, ze konczacego 13lat...? O obecnych upodobaniach czytelniczych niewiele wiem, oprocz tego, ze czytywal ksiazki Maleszki, a w przeszlosci byl ogromnym fanem Mikolajka itp. Ogolnie powiedzialabym, ze raczej oczytany.
      • violik Re: Felix, Net i Nika 11.07.13, 13:21
        To bardzo zależy od młodego czytelnika, co jest wg niego ok, a co nie. Seria jest o gimnazjalistach - im dalszy tom, tym bardziej odjechana. Więc może być ok.
        Ale patrząc na przykład, na moje córki, to FNN budzi większe emocje w 12-latce.
        Ja czytam w wakacje książki mojej gimnazjalistki i raczej to, co wchodzi w grę przy znacznym oczytaniu, to książki z grupy "dla doroślejszych". Całkiem niezłe są obyczajówki z serii +/- 16 wydawnictwa literatura. Dla chłopaka na przykład kryminał z wątkiem uczuciowym w tle "Święty w kapeluszu".
        Polecam przyjrzeniu się uważniej tej serii.
        • michmaja Re: Felix, Net i Nika 11.07.13, 15:45
          Wypożyczyliśmy po tym, jak zaprzyjaźniona dziewczynka życzyła sobie na różne okazji coraz to nowe tomy. U mojego 13 latka nie zadziałało, odłożył znudzony.

• mama_kasia Re: Felix, Net i Nika 11.07.13, 15:44
        Zaczynałam czytać z synem od pierwszego tomu. Teraz mam już 18-latka i czytamy dalej :)
        Ostatnia splotła się u niego z czytaniem książek ściśle naukowych w tej dziedzinie. Autor
        ma bardzo bogatą wyobraźnię ;-)
      • mika_p Re: Felix, Net i Nika 11.07.13, 16:58
        Dla mojego nie jest. Ostatni tom (Świat zero, Alternauci) wychodził właśnie jak syn był w II klasie gimnazjum (kończył 14 lat wiosną, ksiązka wychodziła jesienią) i nie dość, że życzył sobie mieć, to wrócił do całej serii.
        Zresztą my, rodzice, też lubimy, nie jest dla nas zbyt dziecinna :)
        • gratituda Re: Felix, Net i Nika 12.07.13, 11:31
          Super, dziekuje bardzo za opinie. Sprobuje z takim prezentem - w razie czego ma 10 letnia siostre, ktora moze skorzysta. Bardziej moze tego, ze nie trafie z poziomem powinnam sie obawiac tego, ze moze juz zna ta serie....
          • mika_p Re: Felix, Net i Nika 12.07.13, 18:14
            No to podpytaj.
            Mniej popularne są "Sekrety nieśmiertelnego Nicholasa Flamela", mojemu też się podobają. W wydawnictwie jest promocja, wszystkie 5 tomów za z grubsza pół ceny (NK).
        • swiecaca Re: Felix, Net i Nika 10.01.14, 11:19
          słuchajcie, a czy te dalsze tomy nie są zbyt 'dorosłe' dla 8latka? mam takiego małego fana w domu, z wypiekami czyta chyba 4 tom. sama nie czytałam więc nei wiem ale trochę mnie zaniepokoiło że w księgarni było pod 'literaturą młodzieżową'
          • violik Re: Felix, Net i Nika 10.01.14, 12:14
            Jak jest fanem, to co robić? Ale tak naprawdę do zabawę mają starsze dzieci, bo humor sytuacyjny staje się zrozumiały od pewnego wieku. Młodsza miała prawie 10 lat, jak zaczęła czytać. W środku serii jest FNiN i trzecia kuzynka (7cz.), która jest moim zdaniem najsłabsza w serii, zagmatwana i zbyt odjechana. Dzieciaki często odpadają na tej części. Może trochę go na coś innego przestaw? Baśniobór, Ulisses More, Cyberiada...? Poczytaj wątek o wielotomowych, coś na pewno Cię natchnie. A jak będzie starszy, to dalej można FNiN kontynuować. To są książki i dla dorosłych. Skuś się, a nie pożałujesz. Ostatni tom "Felix, Net i Nika oraz Sekret Czerwonej Hańczy" jest świetny i do przemyślenia dla niejednego dorosłego fana rozmów komórkowych w środkach publicznego transportu.
          • zo_79 Re: Felix, Net i Nika 10.01.14, 13:10
            Nie odradzałabym. W FNiN nie ma przemocy, to nie HP. Violik ma rację, że humor jest bardzo wyrafinowany i nie wszyscy wszystko załapią, ale to chyba zaleta. Moja córka zaczęła czytać FNiN jak miała siedem lat. Czyta do dziś (11) i nie odpuściła, żadnej części. Zresztą czytamy obie, bo Kosik ma genialne pomysły i cięty dowcip, więc wpisuje się w dość szerokie widełki wieku odbiorców.
            Violik - "Trzy kuzynki" to moja ulubiona część ;)
            • feniks_z_popiolu Re: Felix, Net i Nika 10.01.14, 13:41
              Moja młodzież gimnazjalna kategorycznie odmawia czytania tej serii już od paru lat.
              Przeczytali po 1-2 rozdziale i dalej odmówili czytania. Gusty są różne jak widać
              • abepe Re: Felix, Net i Nika 18.10.14, 15:13
                Mój 11letni syn przyniósł właśnie FNiN z biblioteki, ale nie pierwszy tom. Zna już bohaterów z filmu, wcześniej próbowałam go zachęcić do czytania, ale nie chciał w formie elektronicznej, którą kupiłam. Ja nie miałam czasu przeczytać.
                Jak jest z kolejnością w tej serii??? Warto się jej trzymać?
                • zo_79 Re: Felix, Net i Nika 18.10.14, 16:34
                  Warto, chociaż nie jest to bezwzględnie konieczne. Czasem przywoływane są wątki z poprzednich części i dla niektórych może być irytujące, że nie wiedzą o co chodzi. Zwykle jednak tom stanowi całość i dla zrozumienia głównego wątku nieznajomość poprzednich części nie ma znaczenia.
                  • abepe Re: Felix, Net i Nika 18.10.14, 19:29
                    Ale warto zacząć od 1.?
                    • violik Re: Felix, Net i Nika 18.10.14, 23:51
                      :) Nawet trzeba zacząć od 1 tomu. Tutaj jest opowiedziana historia poznania nastolatków i jak Nika ujawniła swą paranormalną moc. Są opisy osób w klasie, co gra rolę w dalszych częściach. Tutaj jest historia rodziców Neta i Felixa. No i poznajemy Manfreda. Rzeczywiście, niektóre wątki mogą być niezrozumiałe w dalszych częściach bez kilku danych z 1 części.
    • gopio1 Jest nowy tom!!! 27.11.14, 18:43
      Felix, Net i Nika oraz klątwa domu McKillianów

Super! Właśnie zamówiłam na Mikołajki! Ależ się Młody ucieszy ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka