Dodaj do ulubionych

slub w kosciele-przysięga 1 osoby/ inna obcja???

26.05.07, 19:46
Mam do Was pytanie. Jak to jest gdy jedna z osób jest ateistą lub nie jest
katolikiem albo po prostu nie chce przysięgać na "Trójcę"?

Zamierzamy wziąć slub za rok. Jednak ja nie chce, nie mogę zlozyc przysiegi
takiej jaka jest na slubie w kosciele katolickim. Zostałam ochszczona w
kościele ale komunii juz nie mialam (tak zdecydowałam w wieku 8 lat i nadal
tego nie załuję).Na religie nie chodzilam ale w Boga wierze i na temat Bibli,
Boga a nawet tradycji koscielnych (choc ich nie praktykuje) wiem wiecej niz
moj przyszły mąż.

Niestety rodzina narzeczonego nalega na slub koscielny, narzeczony tez by
chiał miec a ja mam problem...
uzgodniłam to z moim ukochanym, że tylko on bedzie przysięgał a ja odpowiem
tylko na 1 pytanie czy biore go za męza... ale nie wiem czy tak można?

chcemy wziąc jeszcze slub cywilny (tego samego dnia) bo ten jest z kolei dla
mnie ważny. Uważam, że jest to "ważniejszy" slub bo podpis sklada sie
oficjalnie w urzedzie. Ten w kościele niby ma być przed Bogiem, ale ja
uważam, że dla Boga my już dawno jesteśmy małżeństwem. (nawet w czasach
biblijnych Józef po prostu wziął Marię do swego domu i to było uwazane za ich
slub) To że mamy inne nazwiska niczego nie zmienia bo od 4 lat jestesmy zgodą
kochajaca sie para. Chociaż nie ukrywam, że marzymy o slubie, weselu, o nocy
poślubnej i podróży... Chcemy to wszystko przezyc bo wiemy, że tego pragniemy
i chcemy być już oficjalnie małżeństwem.

Prosze o informacje czy ktos z Was taki slub brał.??? Trudno jest namówic
księdza? Bedzie robił problemy?

dzieki za pomoc!
Obserwuj wątek
    • pierwszy_poruszyciel Re: slub w kosciele-przysięga 1 osoby/ inna obcja 26.05.07, 19:57
      Hmm... możecie zawrzeć tzw. małżeństwo mieszane. Tylko musicie uzyskać zgodę od biskupa, a Ty musisz się zobowiązać, że nie będziesz przeszkadzała mężowi w byciu katolikiem i w wychowaniu Waszych dzieci po katolicku. Nie wiem jak wygląda to technicznie - tzn. jaką przysięgę składa strona niekatolicka. Ale takie śluby się odbywają, sama znam takie przykłady.
    • talula19 Re: slub w kosciele-przysięga 1 osoby/ inna obcja 26.05.07, 20:00
      Nie jest trudno, wystarczy pójść do księdza i porozmawiać, potrzebna będzie zgoda z kurii, ale to raczej formalność. Musicie jednak wiedzieć, że ślub jednostronny nie jest sakramentem tylko związkiem aprobowanym prze Kościół. O tym się nie mówi zbyt wiele, ale może mieć wielkie znaczenie na strony wierzącej...sakrament jest dla narzeczonych katolików, którzy udzielają go sobie wzajemnie.
      Pozdrawiamwink
      • talula19 Re: slub w kosciele-przysięga 1 osoby/ inna obcja 26.05.07, 20:04
        Ślub mieszany jest dla osób róznych wyznań, ślub jednostronny byłby w Waszym przypadku...wyglądałoby to tak, że mówisz tekst przysiegi do słów...i nie opuszczę cię aż do śmierci...Od jakiegoś czasu strona niewierząca nie musi wyrażać zgody na wychowanie dzieci w religii katolickiej, ale czasem praktyka może być inna.
    • jaghooda Re: slub w kosciele-przysięga 1 osoby/ inna obcja 26.05.07, 20:01
      taki ślub nazywa się ślubem jednostronnym, i my taki własnie zamierzamy wziąźć,
      tylko, ze konkordatowy, a więc tylko w kościele. Wszystkiego jeszcze nie wiem,
      ale przysięga dla dwojga wygląda tak samo, z tym, Ze osoba niewierząca nie
      wypowiada formuły - ,,Tak mi dopomórz Borze w trójcy jedyni i wszyscy święci".
      (jeśli czegoś nie przekręciłam, bo w momencie pisania przestałam być ppwena czy
      tak to wlasnie brzmi)
    • horpyna4 Re: slub w kosciele-przysięga 1 osoby/ inna obcja 26.05.07, 20:11
      Istnieją 3 wersje przysięgi małżeńskiej. Jeżeli oboje są katolikami, przysięga
      kończy się słowami bodajże "tak mi dopomóż Panie Boże wszechmogący w Trójcy
      Świętej jedyny i wszyscy święci". Jeżeli jedno z biorących ślub jest
      chrześcijaninem, ale nie katolikiem, pomija fragment o Trójcy i świętych, a
      przysięgę kończy słowami "tak mi dopomóż Panie Boże wszechmogący". Strona
      katolicka oczywiście składa przysięgę w pełnej wersji.
      No i przypadek małżeństwa z osobą niewierzącą - osoba ta też składa przysięgę,
      ale pomija cały zacytowany fragment odnoszący się do Boga i świętych. Proste i
      logiczne.
      W Twoim przypadku może być zarówno wersja dla niewierzących, jak i dla
      wierzących, ale nie należących do Kościoła Katolickiego.
      Co do księdza, to bywają życzliwi, bywają również o nastawieniu negatywnym.
      Zależy, na jakiego się trafi. Warto wybrać się i porozmawiać, a potem
      ewentualnie szukać innego. Najlepiej zacząć od parafii narzeczonego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka