tetlian 10.06.07, 20:14 A może by tak "Hala Tysiąclecia"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wrocek Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.wroclaw.mm.pl 10.06.07, 20:40 Ja myślę że Wyborcza za lansowanie nazwy niemieckiej powinna od ziomkostw dostać jakieś wyróżnienie.Bylem świadkiem kilka tygodni temu jak wycieczka staruszków z Niemiec po wysluchaniu relacji przewodnika(mloda Niemka)o tym że stara nazwa zostala przywrócona bili brawo a potem krzyczeli że Breslau to wlaściwa nazwa dla miasta.Dzięki lizusom tzw."europejczykom" robi się śmieszno i straszno.Ja myślę że te wszystkie działania nie są bezmyślne,to metody małych kroczków a wyroki sądów w sprawie zwrotu majątków jak wiadomo są różne(np. Mazury) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.centertel.pl 10.06.07, 20:50 A Polacy nie bili brawo, jak we Lwowie odremontowano Cmentarz Orląt? Co jest złego w mówieniu na Wrocław "Breslau"? Na Paryż mówisz "Paris"? Na Monachium "Muenchen"? A na Kolonię "Koeln"? Zacieranie historii nie ma sensu. Szczególnie zacieranie dla cukierkowo-patriotycznych celów a la Roman Giertych. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Jedyna sluszna nazwa IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 10.06.07, 23:49 HALA ROMANA ! mamy juz rondo ROMANA teraz czas na HALE :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.dint.wroc.pl 11.06.07, 09:35 Tu się zagalopowałeś, bo nikt nie próbuje mówić Francuzom jak sie Parz powinien nazywać. A Twój argument można obrócić pewnie mało który Niemiec wie co znaczy 'ludowa' a co 'stulecia'. Oni wiedzą swoje, a my swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.f.strato-dslnet.de 11.06.07, 11:00 Tylko że Muenchen to nazwa niemiecka, a jak wiadomo jest to niemieckie miasto. Paris to po francusku, bo to francuskie miasto. A Wrocław jest miastem polskim i dlatego tak się powinno nazywac. Radzę sięgnąc nieco dalej do historii. Może dowiesz sie tam, ze Wrocław został utworzony jako miato polskie, a nie niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
senteno Re: Spór o nazwę Hala Stulecia 10.06.07, 22:28 Wybiórcza razem z miejscowymi "pożytecznymi idiotami" fałszuje historię (w całym tym dorabianiu ideologii świadomie pomija rzeczywiste znaczenie owego "stulecia" - ustanowienie pruskiegio Żelaznego Krzyża), "Europejczyk" Dutkiewicz bez mydła wchodzi Niemcom w tyłek, a na koniec gorliwy urzędas Romaszkan duby smalone bredzi. Staram się zachować dystans do lokalnego grajdołka, ale powoli zmuszony jestem zrozumieć ludzi, którzy darzą "Środowisko" "dziennikarzy" GW stale pogłębiającą się niechęcią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.as.kn.pl 10.06.07, 22:59 W pełni popieram słowa oburzenia wobec prób regermanizacji Dolnego Śląska. Nie ma żadnego powodu, byśmy przez upamiętniające nazwy mieli czcić zwycięstwo Prusaków nad Napoleonem. We Wrocławiu było kiedyś wiele nazw upamiętniających królów pruskich i niemieckich generałów, którzy niewolili i ciemiężyli naszych przodków. W wyniku II Wojny Światowej rozpętanej przez Niemcy oraz decyzji wielkich mocarstw Dolny Śląsk przeszedł we władanie polskie. Większość Niemców, o ile mi wiadomo, rozumie, że Dolny Śląsk został utracony na rzecz Polski z winy samych Niemców. Więc niechże Dutkiewicz przestanie był bardziej proniemiecki od samych Niemców i wystąpi oficjalnie do UNESCO o zmianę nazwy obiektu w annałach tej organizacji, ponieważ nazwa, która jest w nich stosowana, jest błędna. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Spór o nazwę Hala Stulecia 10.06.07, 23:04 A może by tak przywrócić również dawną nazwę stadionu Olimpijskiego ?? To również zabytek. A nazywał on się stadionem Hermana Geringa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.coombe.ie 11.06.07, 01:06 mnie sie tez breslau bardziej niz wroclaw podoba tym bardziej ze na calym swiecie wlasnie ta nazwa jest swietnie kojarzona i jakies glupie, oparte na kompleksach obawy o tzw polskosc sa smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuuuuu Re: Spór o nazwę Hala Ludowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 10:09 Kto ty jesteś? - Polak mały, jak znak twój .... hakenkroitz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Świat nie zna nazwy Hala Stulecia. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.07, 13:44 Niemcy w wyszukiwarkach wpisuja Jarhunderthale. Pewnie angole po swojemu. Wiec nikomu nie moze przeszkadzać nazywanie jej po polski Hala Ludowa. A czy Most Grunwaldzki nie był zbudowany jako Cesarski (Kaiserbruecke)? Pani Beato - do dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.kalisz.mm.pl 11.06.07, 21:03 A widziałeś jak Polacy zachowują się we Lwowie czy w Wilnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raywalker Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: 217.153.64.* 12.06.07, 10:30 w Europie nazwa hala stulecia jest znana dzieki hali w Bochum (rok budowy 1903:www.bochum.de/denkmal/04pdf) oraz hali w Frankfurcie (vide www.jahrhunderthalle.de) nie ma wiec tym bardziej zadnego racjonalnego uzasadnienia co do uzywania tej nazwy obecnie w odniesieniu do hali we Wroclawiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.e-wro.net.pl 22.06.07, 14:28 Bardzo rozsądna wypowiedź, ale nie na temat. Nazwa hali powinna jednak być zmieniona z uwagi na JUNESCO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro nazwa Hala Ludowa oczywiście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 20:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: nazwa Hala Ludowa oczywiście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 21:17 Sprawa pozostawienia nazwy "Ludowa" nie jest wcale taka oczywista, jeśli znasz znaczenie tego słowa w czasach gdy taką nazwę hali nadawano. Osobiście czuję o wiele większe obrzydzenie do komunistów i ich spuścizny niż do pozostałości po czasach pruskich. Zresztą nikomu to nie przeszkadzało i Semka też o tym nie zająknął, że zaraz po wojnie do stolicy jechał pociąg za pociagiem z dobrą pruską cegłą pochodzącą z rozbieranych wrocławskich kamienic, które jak najbardziej nadawały się do odbudowy. W ich miejsce komuniści budowali koszmarne gomółkowsko-gierkowskie kostki, w dodatku umiejscawiając je w sposób nijak mający się do logiki istniejącej zabudowy i ładu architektonicznego. A więc może skończmy z tą hipokryzją i dajmy dzisiejszym wrocławianom, którzy po wojnie przeżyli koszmar wypędzenia z Galicji i do dziś z trudem odbudowują zniszczone przez wojnę a potem oszpecone przec komunę miasto, żyć po swojemu a nie według centralnie ustanawianych światopoglądów. Na marginesie: jakoś wcale mnie nie dziwi, że obecnej władzy centralnej bardziej "leży" nazwa Ludowa niz Stulecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fleischer Re: nazwa Hala Ludowa oczywiście :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.07, 21:24 Do powojennych absurdów należy dodać fakt że przez 10 lat po wojnie z Wrocławia wywożono 163 mln cegieł na odbudowę Warszawy. Podczas gdy we Wrocławiu nie było cegły do odbudowy domów xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro Re: nazwa Hala Ludowa oczywiście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 21:43 No znam :) A co proponujesz zlikwidować wszystko ze słowem "lud" w nazwie ? No to jedziemy: Wiosna Ludów, Gromady Ludu Polskiego, Jesień Ludów, Polskie Stronnictwo Ludowe, ludoznawstwo,PRL jednak też była (na wielu dokumetach mam tę nazwę np. na akcie urodzenia i ślubu) , a jeszce zapomniałem Ludowe Zespoły Sportowe :). No i Hala Ludowa, a nie Stulecia. Nie chce żeby wieszcze - kosmopolici z GW zawracali kijem Odrę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: nazwa Hala Ludowa oczywiście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 22:02 Podkreśliłem przecież, że nazwę Ludowa nadano w jedynie słusznych czasach, gdy w Polsce rządziła władza ludowa. Ta sama władza ludowa, która wysyłała przeciw protestującym ludziom specjalne oddziały milicji. Taką właśnie nazwę nadano hali, aby uczcić dokonania komunistycznej władzy, no bo przecież nie dla uczczenia Wiosny Ludów czy ludowego zespołu pieśni i tańca. Zresztą za chwilę minie 100 lat istnienia hali, a więc nazwa stulecia pasuje jak ulał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro Re: nazwa Hala Ludowa oczywiście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 23:07 Dorabianie idoeolo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.centertel.pl 10.06.07, 20:45 Czekam, aż ktoś wyskoczy z Halą Jana Pawła II... Wojewoda Grzelczyk zauważył, że nazwa przypomina mu klęskę Napoleona i Polaków - skoro jego zdaniem Hala była wybudowana dla uczczenia tego wydarzenia, to samo zablokowanie zmiany nazwy nie wystarczy - Halę trzeba zburzyć! W ogóle to wszystko czego Niemiec tknął trzeba wyburzyć. Prawdziwy Polak-patriota-Piast-katolik-z-dziada-pradziada nie będzie się przecież zachwycał niemiecką architekturą. A panu Grzelczykowi polecam "Obce miasto. Wrocław 1945 i potem" Gregora Thuma. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.as.kn.pl 10.06.07, 20:55 Wracamy do dawnych czasów , komuniści tez mówili, że Wrocław nie był niemiecki. Autostrade A-4 moze by zniszczyc też - przed wojna tez miała nr 4 . Semka juz nie ma o czym pisac - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mroberto Hala Stulecia tak - Ludowa nie do końca nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 21:36 Hala Stulecia jak najbardziej powinna być bardziej utrwalona z powodu tego, że większość świata zna ją pod tą nazwą. jak również została wybudowana jak pisze gazeta nie ze względu na bitwę tylko na odezwę cesarza do narodu, więc dla mnie nie nosi to cech negatywnych tym bardziej. Ludowa to był wymysł komunistów, który w tamtym okresie był czymś naturalnym jak powietrze, obecnie trzeba by część nazw stworzonych w tamtym okresie sprawdzić czy aby na pewno nawet były dobrze przetłumaczone jeśli chodzi o nazwy zawodów, roślin czy innych. Nie wspominając już o tych, które zastąpiły w ten sposób uhonorowanych niemieckich bohaterów i polityków, to tak w ramach luzu. Jeśli już chcemy wracać do historycznych niektórych nazw to powinniśmy zobaczyć też do historii tego miasta za czasów Austriackich, czy też Czeskich pomimo tego, że dużo obiektów z tamtych okresów nie zachowała się. Właśnie dlatego w większym stopniu wykorzystuje się historię miasta z okresu niemieckiego i pruskiego, bo tego jest najwięcej. Przemyślimy to, może jakieś inne nazwy z przeszłości miasta bardziej pasują do nazwy ulicy, budynku cze też innego obiektu niż obecne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidia Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 19:58 A może tak Hala Grzelczyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapowiedziany bo trzeba bylo nazwac Hala Vratislavia :) IP: *.net88.kollegie6400.dk 10.06.07, 21:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Spór o powrót niemieckich nazw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.07, 21:52 No tak drodzy niemcy jesteście bogatsi i jest was więcej "z markami w zębach" odzyskacie te ziemie nawet jakbyście mieli jescze lepiej płacic naszym Dutkiewiczom. Ja już tu się urodziłem i tu jest mój Heimat! Nie dam się wygnać do żadnego Lwowa! I nie zgadzam się na żadne powroty do starych nazw , ani "Kapitoli" ani "Hali stulecia". Jeśli ktoś czyta wrocławski dodatek do "Wyborczej" to widzi z jaką konsekwencją ta gazeta reklamuje człon "Stulecia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Spór o powrót niemieckich nazw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 21:57 Popieram w pełni Hala Ludowa. Ludu mój ludu ... nie daj się manipulować GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzypce1 Chorzy z urojenia! IP: *.hsd1.fl.comcast.net 10.06.07, 22:27 Pani Beato, dlaczego nastapila zmiana koncepcji artykulu? Czy sie Pani boi? Nazywam sie Jan Kowalski, tak samo nazywalem sie za czasow PRL-u. Czy sugeruje Pani, ze mam zmienic swoje nazwisko bo cuchnie komuna? Bylem Polakiem wtedy i jestem teraz ani lepszym ani gorszym. Nie wiem czy zdaje sobie Pani sprawe, ze to tzw "komuna" nauczyla mnie mowic i myslec po polsku. To nie KK czy tez poplecznicy Otto von Bismarcka zrobili ze mnie Polaka, lecz ta wstretna i znienawidzona komuna. Czy teraz mam podniesc prawa reke w gore i krzyknac "WITAJ WODZU!"? My wierni sludzy twoi oddajemy tobie Hale Stulecia a moze Jahrhunderthalle... Tak brzmi bardziej swojsko, WITAJ WODZU! (prosze nie zapomniec o prawej rece...). Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Re: Chorzy z urojenia! 11.06.07, 01:27 Gość portalu: skrzypce1 napisał(a): >> Czy teraz mam podniesc prawa reke w gore i krzyknac "WITAJ WODZU!"? My wierni > sludzy twoi oddajemy tobie Hale Stulecia a moze Jahrhunderthalle... Tak brzmi > bardziej swojsko, WITAJ WODZU! (prosze nie zapomniec o prawej rece...). > Wtedy, kiedy Halę ochrzczono nazwą Jahrhuderthalle, WÓDZ był jeszcz na cienkiej zupce w Wiedniu marząc o karierze malarza i nie śniło mu się, że kiedyś będzie w te Hali przemawiał. Nie przesadzajmy więc z tym kojarzeniem wszystkiego co ma historyczną nazwę z gestem wyciągniętej prawej raczki. A tak na marginesie czy wiesz skąd ten gest. No bo ponieważ Wódz miał byc malarzem, więc ten gest oznaczał: "dotąd na olejno". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Spór o powrót niemieckich nazw IP: 209.245.22.* 12.06.07, 16:55 Ja pomimo ze urodzilem sie jeszcze za czasow Breslau calkowicie zgadzam sie z Toba. Tutaj jest moj Wroclaw w ktorym spedzilem dziecinstwo, mlodosc i doczekalem emerytury. Nie zgadzam sie na powroty starych niemieckich nazw! Nazwa Hali Ludowej przyjela sie we Wroclawiu, wszyscy wroclawianie znaja ja pod tylko taka nazwa i niech juz tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.as.kn.pl 10.06.07, 22:08 To co się dzieje z nazwą, to zwykły antypolonizm. Szukałem w internecie i nigdzie nie znalazłem wsparcia tezy o pochodzeniu nazwy Hali, od odezwy Kaisera do ludu. Możliwe że tak było naprawdę. Ale dopóki we wszystkich niemal stronach internetowych, geneza nazwy brzmi tak- "Na początku XX wieku, w 1907 r., władze miejskie Wrocławia zdecydowały się uczcić stulecie bitwy pod Lipskiem (1813)" "Sie wurde zu Ehren des 100. Jahrestages der preußischen Befreiungskriege gegen Napoleon I. erbaut und am 10. März 1913 mit Gerhart Hauptmanns Festspiel in deutschen Reimen eröffnet." "Erbaut im Jahre 1913, genau 100 Jahre also nach der tatsächlich staunenswerten Befreiung der Deutschen von der französischen Bedrückung" "Sie wurde in den Jahren 1910 bis 1913 als Veranstaltungshalle zu Ehren des 100. Jahrestages der preußischen Befreiungskriege gegen Napoleon I. erbau" "Sie sollte an die Voelkerschlacht von Leipzig im Jahr 1813 erinnern, in der sich alle Voelker Europas (ausser Polen) von der franzoesischen Unterdrueckung befreiten!" "This structural icon was designed to commemorate 100 year anniversary of the defeat of Napoleon's army in 1813 by the Preussische army near Breslau" -to niech Hala zostanie Ludową, Targową czy Wrocławską. A Stulecia wtedy, gdy przynajmniej połowa jej internetowych opisów, powiąże nazwę pierwotną z cesarską odezwą. Mam nadzieję że pierwsze sprostowania, co do źle odczytywanej nazwy Hali, na niemieckich stronach internatowych, będą autorstwa p.Beaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.V. Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 22:10 No niestety, chyba muszę wymienić otwór na listy w moich drzwiach, bo jest tam napis BRIEFE. acha, i wymienić kaloryfery, bo mają mosiężne kółka z napisem Schlesische Heizungs und Gesundheitstechnik Breslau 16. a tak w ogole, to trzeba zamalować freski w Auli Leopoldyńskiej, zdemontować wszystkich cesarzy i namiestników rektorów i innych. I kamienicę pod Siedmioma Elektorami też można sobie darować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzypce1 Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.hsd1.fl.comcast.net 10.06.07, 22:42 Jak to sie stalo, ze pominales tak istotny napis "ARBEIT MACHT FREI", to przeciez takie polskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 23:00 do skrzypce1: Masz najwyraźniej jakiś poważny problem z osobowością. Jestem pewien, że równie emecjonalnie i ideologicznie wpisujesz się na innych forach, gdzie jesteś piewcą jednynie słusznej pisowskiej wizji polskości. Otóż nie, nie jest tak, że wszystko to co pozostało we Wrocławiu bo jakimś cudem nie zostało wywiezione do stolicy albo do ZSRR, musi nosić bardzo patriotyczne nazwy. Wszak Polska była odwrócona tyłem do Wrocławia jeszcze w latach 70-tych. Pokolenia urodzone juz na ziemiach odzyskanych i tu wychowane nie rozumieją tego pseudo patriotycznego podejścia do historii. Hala została zbudowana na ziemiach które są teraz ich ojczyzną i nie ma co udawać, że ten kawałek ziemi został przywieziony z kosmosu. Ma on swoja historię i nawet jeśli panu Semce lub innym stołecznym "patriotom" sie to nie podoba, to nie oni będą decydowali, jak mają się nazywać historyczne wrocławskie obiekty. Przecież nikt nie proponuje, aby hala nazywała się Jahrhunderthale. Nazwa Stulecia jest nazwą polską i oznacza, że obecni mieszkańcy nie zapomnieli, kto ich miasto budował. W świetle wpisania Hali na listę UNESCO pod tą nazwą dalsza dyskusja wydaje się zresztą bezprzedmiotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzypce1 Re: Spór o nazwę Hala Stulecia 11.06.07, 01:48 Kto miasto budowal? Hmm, wydaje mi sie, zarowno Polacy, Czesi, Niemcy i Komunisci (to tak w wielkim skrocie dla zobrazowania genezy grodu nad Odra). Czy masz jakies watpliwosci, "Wrocek"? Poniewaz Wroclaw jest polski, tak w kazdym razie mi sie wydaje, to pozostalbym przy nazwie Hala Ludowa. Chyba, ze zaczniecie wszystkie obiekty tlumaczyc z j. niemieckiego. Zeby ulatwic tobie zadanie jak zniemczyc polskie miasto proponuje nastepujace nazwy: 1. Wyrzucic pomnik Fredry, bo komunistyczny i na jego miejsce postawic to co bylo pierwsze - Das Reiterstandbild Konig Friedrich Wilhelms III 2. Na dawnym PDT-cie umiescic napis WERTHEIM, byl pierwszy.... 3. Zamiast uzywac nazwy UW nazwac go UNIVERSITAT 4. Zamiast polskiego "Szermierza" zaczac uzywac nazwy Fechterbrunnen, ten pomnik zostal wybudowany w 1904 a wiec kiedy Polski oficjalnie jeszcze nie bylo. A tak po jaka cholera nazywac WROCLAW - WROCLAW, skoro to BRESALU a wroclawianie to albo lwowiacy albo zpolszczeni Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 09:48 do skrzypce1: Jeśli juz chcesz wymieniać budowniczych Wrocławia, to z głównych obok Niemców byli to Francuzi. Czesi owszem ale jakies 600 lat temu i niewiele z tego zostało. Co do budowy Wrocławia przez komunistów, to obecnie sukcesywnie burzy sie w centrum ich "wypasione" cuda architektury. Mam nadzieję, ze za 10 lat nie bedzie po nich śladu. Pozostaja jeszcze bloki mieszkalne, które jak wieść niesie niedługo same sie rozpadną. Pisząc natomniast o automatycznym uznawaniu wszystkiego co niemieckie obrażasz dzisiejszych Wrocławian. Dzięki wrocławskiej determinacji udało się uratować i należycie wyeksponować lwowską Panoramę Racławicką, wielki skarb kultury narodowej. A więc może trochę spuść z tonu albo zajmij się bieżącymi sprawami politycznymi, przecież są w internecie dyskusje na temat np. kongresu samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po co? Re: Spór o nazwę Hali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 23:22 To my Polacy jesteśmy "administratorami" dziedzictwa kulturowego Wrocławia. Są rzeczy, które nam nie przeszkadzają , są jednak takie które nie mieszczą się w naszej percepcji np. Adolf Hitler Str., w moim odczuciu dotyczy to również prób powrotu nazwy hali sławiącej trumf pruskiego militaryzmu. Dla mnie urodzonego we Wrocławiu w pejzaż miasta wpisała się Hala Ludowa i iglica . Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Spór o nazwę Hala Stulecia 10.06.07, 23:41 Piepszenie w bambus - co za róznica czy Hala nazywa się Ludową czy Stulecia ?? i kto wogóle wpadł na ten kretyński pomysł kłótni o takie pierdoły:/ w dobie Euro 2012 mamy co robić a się kłocimy o nieważny szczegół,ludzie,więcej mózgu!!!:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witaj Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 10:19 Ważny. Zresztą temat został rozdmuchany przez otoczenie Dupkiewicza i GW. Hala nazywa się Ludowa i komu to przeszkadzqa. Temat zastępczy wobec licznych wpadek inwestycyjnych przed Euro 2012 , a po Maślicach szaraki hulaja i krety kopce kopią :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eles Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.nat.tvk.wroc.pl 10.06.07, 22:28 Niektórzy występujący w niej artyści nazywają (zwłaszcza w zimie) nazywają ją Lodową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.a.bu-ti Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.core.lanet.net.pl 10.06.07, 22:41 Osobiście uważam iż najlepszym kompromisem w nazewnictwie tego sławnego obiektu byłoby używanie terminu "Hala Maxa Berga " od autora projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h najcenniejszy zabytek ? gruba przesada! 10.06.07, 22:50 coś się pani Maciejewskiej poplątało.Dziwię się tylko,że to właśnie jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.V. Re: najcenniejszy zabytek ? gruba przesada! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 23:11 Jeżeli Pani nie uważa Hali Stulecia za najcenniejszy zabytek, to Pani się myli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honza z Glatzu Hakata IP: *.MAN.atcom.net.pl 10.06.07, 23:17 Deutscher Ostmarkenverein (Związek Kresów Wschodnich), założona w Poznaniu w roku 1894. Nazwa wzięła się od pierwszych liter nazwisk założycieli: Ferdynanda von Hansemanna (1861-1900), Hermanna Kennemanna (1815-1910), Henryka von Tiedemanna (1840-1922). W 1896 Hakata przeniosła swą siedzibę do Berlina. W 1934 r. rozwiązana. Ale we Wrocławiu działa nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heiki Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.e-wro.net.pl 10.06.07, 23:33 1. Skoro pomniki komunizmu trzeba burzyć (to pogląd Grzelczyka), to halę również 2. Cóż takiego dał nam ten Napoleon, oprócz wersu w hymnie i zaliczenia Walewskiej, skąpał we krwi całą Europę, upadł jak każdy wódz marzący o jej podbiciu, czy po jego zwycięstwie byłoby dla nas cokolwiek więcej niż Księstewsko Warszawskie? A może lepiej by było opowiedzieć się przeciw niemu? 3. Cała heca to tylko dowód na służalczość i wiernopoddaństwo gazety Fakt wobec PiS - parę dni temu napisał o tym jak głupie są władze samorządowe Wrocławia, że uznają nazwę Hala Stulecia. Typowy inspirowany przez polityka i na jego życzenie artykuł i to o dziwo w niemieckim piśmie. Zapewne także zapowiedź większej walki PiS z samorządem Wrocławia przy pomocy Grzelczyka i pod byle pretekstem. Coś się kroi w naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.acn.waw.pl 10.06.07, 23:41 A ja powiem tak: hala była niemiecką Halą Stulecia zaledwie przez 32 lata (1913-1945), a jest polską Halą Ludową już przez prawie dwa razy dłuższy czas (62 lata). Dlatego jestem za HALĄ LUDOWĄ. A tak na marginesie: nie rozumiem dlaczego na listę UNESCO trafiła sama Hala, a nie cały zespół wrocławskiego Starego Miasta wraz z Wyspą Piasek i Ostrowem Tumskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Spór jest durnowaty 10.06.07, 23:56 a dlaczego trafiła jedynie sama hala - jest oryginałem, podczas gdy reszta, przez Ciebie wymieniona, nie do konca! Ta hala nigdy nie była ludową. A argumentacja przeciwników jest psu na budę. Wystarczy pojechać do Gierłoży i każdy wie, o co chodzi. Tam jakoś nazwa "Wolfsschanze" nikomu nie przeszkadza. A tu co? Zabytek architektury światowej, nie "wrocławskiej" ma być pozbawiony swojego pierwotnego imienia tylko dlatego, że nadal - 62 lata po wojnie - paru wariatów cierpi na germanofobię? Bez kitu, kochani! Bez kitu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Niemiec nie ma i nigdy nie było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 00:45 Zgadzam się z opiniami, że Halę Stulecia jako obiekt wybudowany przez Niemców należy zburzyć i wymazać z kart historii. Jeśli ktoś uważa, że przesadnie ironizuję, niech zachowa umiar w swych poglądach, bo jednak Polacy są zdolni do wszystkiego: Wikipedia o zburzeniu symbolicznej dla Ziemi Kłodzkiej Wieży Wilhelma I: "Z dzisiejszego punktu widzenia ocenia się, że była to niepotrzebna i pochopna decyzja. Wieży zaszkodziło prawdopodobnie w pewnym stopniu imię patrona, uchodzącego za wroga Polaków i niewygodne dla wizerunku polskości ziem odzyskanych." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Niemiec nie ma i nigdy nie było IP: *.dint.wroc.pl 11.06.07, 09:39 Miesiąc temu bym się smiał z tego co napisałeś, ale teraz widzę, że to ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minimo Re: Wrocławianie do domu!!!??? IP: *.MAN.atcom.net.pl 12.06.07, 22:11 Ale gdzie ten dom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 00:56 Hala diametralnie odbiega stylem, wiekiem i tematyką od Starego Miasta. Oczywiście Miło by było, gdyby to drugie trafiło na listę UNESCO, jednak jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby uznanie za zupełnie odrębny fragment dziedzictwa miasta. Swoją drogą nawet Stare Miasto ciężko uznać za jednolity zespół z Ostrowem, skoro dzieli je smętna zabudowa PRLowskich szarych sześcianów. Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Nazwy historyczne 11.06.07, 00:50 Jestem jak najbardziej za powrotem do nazw historycznych tam, gdzie jest to uzasadnione (nazw oczywiście sprzed 1933 r.). Przez cały okres panowania władzy ludowej (mnie się ona kojarzy z Halą Ludową) Wrocław właściwie nie miał swojej historii, tzn. od czasów wojny 7-letniej historia Wrocławia była białą plamą, zaczynała się dopiero w 1945 r. Pamiętam, z jaką ciekawością poszukiwałem na różnych giełdach staroci fotografii Wrocławia z okresu międzywojennego i wcześniejszego. Dopiero na początku lat 90. ukazały się pierwsze albumy z tymi zdjęciami. Wrocław jest wspólnym dziedzictwem kulturowym Polaków, Niemców, Austriaków ale także Żydów i Czechów. Nazwa Hala Stulecia nie jest nawiązaniem do pruskiego militaryzmu (jak to ktoś wczesniej na tym Forum napisał). Dla ówczesnych Ślązaków to była wojna wyzwoleńcza od francuskiego militaryzmu. Czy nam się to podoba, czy nie. Taka jest prawda, jak i to, że Wrocław był wtedy jednym z trzech miast rezydencjalnych Królestwa Pruskiego. To miasto ma naprawdę wspaniałą historię, powinniśmy ją uszanować a nawet być z niej dumni. Przecież żywioł polski do końca XIX wieku był obecny w tym mieście. W 1813 roku prawie połowa mieszkańców Wrocławia miała polskie korzenie. Nie miałbym nic przeciwko przywróceniu innych historycznych nazw. Wiem, że jest to chyba już niemożliwe, ale przecież zmieniając nazwę ul. Świerczewskiego można było przywrócić ul. Ogrodową. A co przeszkadzało przywrócić Placowi PKWN nazwę Placu Słonecznego. Marszałek Piłsudski nie obraził by się, gdyby został patronem innej znaczącej arterii w mieście. Dobrze, że przynajmniej po wojnie nie przyszło jakiemuś cymbałowi do głowy, żeby zmieniać historyczne nazwy ul. Ruskiej, Piastowskiej, Legnickiej, czy Św. Mikołaja. Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Re: Nazwy historyczne 11.06.07, 01:11 I jeszcze jedno, za kilka miesięcy (chyba 5 grudnia) mija 250 rocznica bitwy pod Lutynią. To był majstersztyk sztuki wojennej , który wszedł na stałe do podręczników akademii wojskowych. Napoleon odtworzył tę bitwę (oczywiście jako symulację) na polach Lutynii i Gałowa - chciał się naocznie przekonać jak wyglądała ta bitwa. Jest okazja do zrobienia wielu imprez, ściągnięcia turystów z Austrii i Niemiec. Ale już słyszę głosy protestów, że autorem tego zwycięstwa był Fryderyk II, Polakożerca i że nie wypada przypominać jego sukcesów. Ale jakoś nikt nie uświadamia sobie, że w tamtych czasach rabowanie cudzych ziem było rzeczą normalną. Zanim Fryderyk II dokonał I rozbioru Rzeczpospolitej, wcześniej właśnie m.in. dzięki zwyciestwu pod Lutynią zrabował Marii Teresie najbogatszą prowincję Cesarstwa Austrackiego - Śląsk. To był praktycznie częściowy rozbiór Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzypce1 Re: Nazwy historyczne 11.06.07, 02:24 A dlaczego by nie odtworzyc Auschwitz (oczywiscie jako symulacje), rozpalic ogien w piecach krematoryjnych, wrzucic w nie na ochotnika oczywiscie Polakow lub Zydow, zeby bylo zgodne z prawda historyczna. Przekonajmy sie naocznie jak to wygladalo. Mozna by zaprosic niedowiarkow z calego swiata, ktorzy kwestionuja istnienie obozow koncentracyjnych. Przy okazji mozna zrobic wiele ciekawych imprez folklorystycznych, usmazyc sobie kielbaski na ogniu obozowym, zaspiewac piosenki jak wieka byla III Rzesza... A dlaczego nie odtworzyc kolejnego rozbioru Polski, oczywiscie symulacje...? Na ktora strone przechodzisz, januszz4? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent A.M. A.M. imienia Piastow Slaskich IP: *.cg.shawcable.net 11.06.07, 07:02 Taki sam dziwolag. Produkt komunistycznej ideologii ,tak jak Hala Ludowa. Miernota malych ludzi szpeci miasto. Brawo Dutkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: A.M. imienia Piastow Slaskich IP: *.chello.pl 11.06.07, 09:19 Ja proponuję nazwę Hala Wystawowa - w nazwie połączenie historycznej funkcji tej budowli od pierwotnej, po Wystawę Ziem Odzyskanych i targową funkcją obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Re: Nazwy historyczne 11.06.07, 09:51 skrzypce1 napisał: > A dlaczego by nie odtworzyc Auschwitz (oczywiscie jako symulacje), rozpalic > ogien w piecach krematoryjnych, wrzucic w nie na ochotnika oczywiscie Polakow > lub Zydow, zeby bylo zgodne z prawda historyczna. Przekonajmy sie naocznie jak > to wygladalo. Mozna by zaprosic niedowiarkow z calego swiata, ktorzy > kwestionuja istnienie obozow koncentracyjnych. Przy okazji mozna zrobic wiele > ciekawych imprez folklorystycznych, usmazyc sobie kielbaski na ogniu obozowym, > zaspiewac piosenki jak wieka byla III Rzesza... > A dlaczego nie odtworzyc kolejnego rozbioru Polski, oczywiscie symulacje...? Na > > ktora strone przechodzisz, januszz4? Wybacz, ale te Twoje argumenty są porażające. Nie podejmuję się z nimi dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WrwWwie Re: Nazwy historyczne IP: *.iqs-quant.com.pl 11.06.07, 11:24 A ja jestem dumny z przeszlosci Wroclawia. Z tego, ze w miescie sa pierwiastki polskie, niemieckie, austriackie, czeskie, zydowskie... Wroclaw to kwiat Europy - pamietacie Daviesa? Nalezy i nalezec bedzie do Polski, ale w sensie historycznym jest czescia dziedzictwa europejskiego. Powinni to zrozumiec zarowno ci Niemcy, ktorzy czasem zapominaja, dlaczego ich tu juz nie ma, jak i ci Polacy, ktorym wydaje sie, ze wszyscy wokol sa wrogami. Tak, wiem, odezwa sie zaraz Ci, ktodzy pisza o pozwach, powrocie Reichu i innych bzdurach. Odpowiadam im po krotce: - czy ktos z Was sprawdzil, ile rocznie jest spraw w polskich sadach, w ktorych znajduje sie wlasciciel (Polak) przedwojennego budynku i z powodu balaganu w ksiegach wieczystych przejmuje nieruchomosc? Warto sprawdzic, bo ta wiedza moze byc oswiecajaca w relacji do ilosci pozwow niemieckich. Przejecie nieruchomosci przez Niemca to najwyrazniej duzo wiekszy problem niz przez innego Polaka, chociaz z wlascicielem tak samo trudono sie dogadac... (pomijajac jezyk:-) - porozmawiajcie ze starszymi Polakami z kresow - niemal kazdy z nich (rowniez moja mama) chcialby wrocic tam, gdzie sie urodzil. Starsi Niemcy maja podobne odczucia i wcale im sie nie dziwie. Nie przyjmuje argumentu, ze ci Niemcy ponosza odpowiedzialnosc za wojne - czesto mieli wtedy najwyzej po 10 lat... to nie jest zamazywanie prawdy historycznej, to pojedyncze historie ludzi, ktorzy utracili swoje miejsce na swiecie i musieli go szukac gdzie indziej, tak jak Polacy z kresow. dlatego przestanmy sie obrazac na historie - Hala Stulecia dla mnie jest ok. Przeciez nie zmienimy Auli Leopoldinum, bo Leopold byl cesarzem Austrii... A moze trzeba rozebrac Sepolno, bo przypomina z lotu ptaka orla niemieckiego??? Pozdrawiam Europejczykow PS. ale GW i tak nie lubie...chociaz czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alma alma Re: Nazwy historyczne IP: *.wszif.wroc.pl 11.06.07, 12:01 Powinna być Halą Stulecia, tak ładniej brzmi... ponadto wojewoda zdradził sie; wbrew linii swej partii odkomunizowywania nazw wybiera nazwę komunistyczna niż oryginalną. Lepsze już nasz czyli komunistyczne niż historyczne i niemieckie. germanofob! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok A o co ci biega??? 11.06.07, 17:31 W rynku prawie kazda ulica posiadająca historyczną nazwę jest tłumaczona z niemieckiego. Biskupin, gdzie mieszkam, to nazwa po biskupie Schaffgotschu. Oryginalna słowianska nazwa jest zupełnie inna. Dąbie to Zielłony Dąb, miejsce gdzie urodził sie Karl Langhans (ten od Bramy Branderburskiej). Jelenia Góra, Lwówwek, Złotoryja - to wszystko tłumaczenia nazw niemieckich. Boli cie to? To wnież do elpeera, aby zmienili nazwy na nazwy Polskie. Np. Jelenia Góra - Giertychowo; Walbrzych (Waldenburg) - Bosaków; Lwówek - Orszaków. Podoba Ci sie? Jest ekstra pomysł, co? Będzie patriotycznie. Jak swego czasu Stalinogród albo Bierutowice. A z tym Auschwitz - to pojechaleś po całości jak idiota i nie zamierzam cie za to przepraszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remont Re: A o co ci biega???baranie IP: *.biskupin.wroc.pl 12.06.07, 23:45 Biskupin przed wojna nazywał sie Bischowalde(mogę się mylić co do pisowni nie chce mi sie teraz szukac poprawnej pisownii) poczytaj sobie troche histori Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Baranie? Taż piszę, że Biskupin to nazwa po lasach 19.06.07, 22:43 w których biskup Schaffgotsch zwykł był urządzać polowania. A polska/słowianska nazwa tego miejsca jest zupełnia inna. Poszukaj sobie nazwy wsi, która leżała ca. na wysokości dzisiejszych ulic Orłowskiego oraz Noakowskiego. toponim Bischoffswalde powstał dopiero w wieku XVII. zaraz baranie, a cymu nie łowiecko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ester Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.um.wroc.pl 11.06.07, 09:38 jak dla mnie to była, jest i będzie Hala Ludowa. Hala Stulecia brzmi obco i nienaturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ester Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.hostmonster.com 11.06.07, 09:41 jak dla mnie to była, jest i będzie Hala Ludowa. Hala Stulecia brzmi obco i nienaturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Spór o nazwę Hala Stulecia 11.06.07, 09:48 Nie może pozostać "Ludowa"? W 1948 r. odbywał sie tam Kongres Intelektualistów Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Spór o nazwę Hala Stulecia 11.06.07, 09:54 Tym, którzy chcą zmienić nazwę ze Stulecia na inną z przyczyn niemieckiego pochodzenia proponuję zastanowić się czy w związku z tym nie pozmieniać nazw osiedli wywodzących się z języka niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~bombay Spór o nazwę Hala Stulecia IP: 213.199.232.* 11.06.07, 10:17 Oczywiście Halę Stulecia należy przemianować na Halę Kongresową, a Wrocław na Janowo-Pawłowo Drugie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EPIKUR Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.07, 10:32 Hala Tysiąclecia Wrocławia, bo to w istocie jest prawdą !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BruNo Re: Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 12:11 po raz kolejny pragnę namówić Towarzystwo do poszperania w źródłach i sprawdzenia, czy aby nazwa Hala Ludowa nie jest aby starsza od PRL. Może pochodzi jeszcze z burzliwych lat 30-tych? sprawdźcie. poszukajcie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Dyskusja na tym Forum 11.06.07, 12:09 pokazuje jak głębokie sa podziały w naszym społeczeństwie jesli chodzi o stosunek do historii relacji polsko-niemieckich. Przy okazji dyskusji nawet na taki temat jak historyczna nazwa obiektu budowlanego zawsze znajdzie się ktoś, kto z braku racjonalnych argumentów wyciągnie argument komór gazowych i pieców krematoryjnych. Odnoszę wrażenie, że jeszcze dużo czasu musi upłynąć, zanim pozbędziemy sie tych upiorów przeszłości, które ciagle nie pozwalają wielu naszym Rodakom pogodzić się z tym, że dzisiaj żyjemy już w innym świecie. Potrzebne są gesty dobrej woli i porozumienia. Przywrócenie historycznej nazwy może też być takim gestem, który powinien być dostrzeżony i pozytywnie odebrany za Odrą. Tak jak my bedziemy dobrze odbierać sygnały o poszanowaniu i renowacji naszych zabytków na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mniam Re: Dyskusja na tym Forum IP: *.wroclaw.mm.pl 11.06.07, 13:47 Jesteś chyba młodym i naiwnym czlowiekiem.Przemieszkalem kilka lat w RFN i jeżeli myślisz że Niemcy sobie odpuścili to się mylisz i oby nie było za późno.Mieszkałem w w rejonie Goslar i tam poznalem ludzi którzy w czasie okupacji byli kolonizatorami na zamojszczyźnie.Wyobraź sobie oni należą obecnie do org.tzw.wypędzonych , ktoś powie starzy są,nieprawda w tych organizacjach status wyp. jest dziedziczony więc problem będzie istnial zawsze.A w jaki sposób kolonizowana była zamojszczyzna to poczytaj i popytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Re: Dyskusja na tym Forum 11.06.07, 13:59 Gość portalu: do mniam napisał(a): > Jesteś chyba młodym i naiwnym czlowiekiem.Przemieszkalem kilka lat w RFN i > jeżeli myślisz że Niemcy sobie odpuścili to się mylisz i oby nie było za > późno.Mieszkałem w w rejonie Goslar i tam poznalem ludzi którzy w czasie > okupacji byli kolonizatorami na zamojszczyźnie.Wyobraź sobie oni należą obecnie > > do org.tzw.wypędzonych , ktoś powie starzy są,nieprawda w tych organizacjach > status wyp. jest dziedziczony więc problem będzie istnial zawsze.A w jaki > sposób kolonizowana była zamojszczyzna to poczytaj i popytaj. No to w takim razie jaki jest sens budowania Unii Europejskiej skoro w perspektywie (Twoim zdaniem) rewizjonizm niemiecki znowu nam zagraża. Nie trzeba było rozwalać Związku Radzieckiego, który był jedynym gwarantem granicy na Odrze i Nysie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euro Re: Dyskusja na tym Forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 14:26 Na szczęście nie zagraża. Ale pamietaj , że koncepcja Europy regionów upadła lansowana przez Niemcy, funkcjonuje zaś idea Europa ojczyzn. Nie widzę więc powodu, zmieniania polskiej nazwy Hala Ludowa na nazwe tłumaczoną z niemieckiego. Niemcy za dużo pojednawczych gestów wobec Polaków też nie czynią (Centrum wypędzonych w Berlinie !a był pomysł budowy we Wrocławiu i nadania mu bardziej europejskiego charakteru, zamkniety najdłużej w UE dla Polaków niemiecki rynek pracy) po co my mamy byc nadgorliwi ? Warto pomyśleć i nie popadać ze skrajności w skrajność. Jeszcze niedawno mieliśmy przyjażń polsko- radziecką , czy na siłe mamy dekretować teraz przyjaźn polsko-niemiecka. Dajmy sobie troche czasu nie zamazujmy tego co nas jeszcze wciąż dzieli. Nie przyspieszajmy procesów integracyjnych na siłe, bo bedą one fasadowe. Przemiana musi zajść w głowach Polaków , ale szczególnie Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do mniam Re: Dyskusja na tym Forum IP: *.wroclaw.mm.pl 11.06.07, 14:56 Nie jestem prorokiem ale coś sobie przypomniałem.Na przełomie 89/90 (mieszkalem w RFN) kiedy upadało NRD pewien działacz SPD powiedział.Zjednoczenie to dobra sprawa dla Niemiec ale dla sąsiadów to za szybki czas po wojnie(chodziło mu o Polskę i wtedy CSSR) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroclawian Spór o nazwę Hala Stulecia IP: 193.172.150.* 11.06.07, 13:47 Totalna głupota a coz przeszkadza nazwa Hala Ludowa ?! Ludowa to przeciez znaczy nasza,ludzi i dla ludzi.Po co te glupie i ciagle zmiany nazw,to jest chore!Niech ci starsi panowie zajma sie wreszcie czym waznym tj.drogami,bezpieczenstwem,komunikacja a nie bzdurami ktore nikomu nie pomoga a tylko wprowadzaja zamet. Odpowiedz Link Zgłoś
zupper Komu to przeszkadza?? 11.06.07, 13:59 Na siłę szukamy pomiędzy sobą punktów zapalnych. Na siłę tryskamy proeuropejską a w tym wypadku proniemiecką wazeliną. Komu tak naprawdę przeszkadza nazwa Hala Ludowa, przez lata jednoznacznie kojarzona w Polsce i to bynajmniej nie przez pryzmat stalinowskich represji ale imprez, przedstawień, zawodów i spotkań. Czy JPII był w Hali Stulecia czy Ludowej? A Adolf Hitler był W Ludowej czy Jahrhunderthalle ? Sami sobie babrzemy tę historię wynajdujemy podziały i drapiemy się po strupach emocji. Rozumiem, że kolejnym krokiem w przywracaniu swoiście pojętego dziedzictwa historycznego Wrocławia będzię most cesarki Keiserbrucke i zniesienie nazwy Zwierzyniecki (kojarzy sie z zoofilią)na Passbrucke? Czy naprawdę możemy jako Polacy przez pryzmat historii byc dumni z tej nazwy "Stulecia" gdy staliśmy wtedy u boku Napoleona pokonanego pod Lipskiem ? Komu to przeszkadza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: struś Re: Komu to przeszkadza?? IP: 195.205.145.* 11.06.07, 16:43 Śmiem przypomnieć, że Napoleon, poza zmianami społecznymi, przyniósł Europie i Polakom całe morze krwi. Ostroznie z tym wybielaniem go i robieniem z niego wielkiego przyjaciela Polaków. Utworzone przez niego Księstwo Warszawskie było tylko narzędziem francuskiej polityki i dostarczycielem mięsa armatniego . Odpowiedz Link Zgłoś
zupper Re: Komu to przeszkadza?? 11.06.07, 18:40 Ależ ja wcale nie wybielam Napoleona - jedynie konfrontuje nazwe proponowaną dla Hali Ludowej z konkretnym wydarzeniem w odniesieniu do Polski. Osobiście wolałbym byśmy w końcu zrobili coś wielkiego i niepowtarzalengo we Wrocławiu w skali takiej jak przed wojnąNiemcy zamiast zmieniac nazwy czy burzyć. Narazie potrafimy tylko znajdować punkty zapalne między sobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: struś Re: Komu to przeszkadza?? IP: 195.205.145.* 11.06.07, 19:54 Ale sama widzisz, ze argumentacja o rzekomo „antypolskiej wymowie" nazwy Hala Stulecia się niespecjalnie kupy trzyma. Bitwa pod Lipskiem wcale nie była taka czarno-biała i nie sposob pokazać, ktorzy byli tam dobrzy, a którzy zli. A skoro tak, to komu przeszkadza nazwa, nadana przez Niemców? Ta wznoszona przez warszawskich publicystów antyniemiecka histeria to wyraz jakichś szalonych kompleksów i nieznajomości historii ziem zachodnich i północnych. One nie są prapolskie z dziada-pradziada. Tu żyli Polacy, Czesi, Niemcy, Żydzi (kolejność przypadkowa). Hala Stulecia to część mojej tożsamości. Jestem z niej tak samo dumny, jak z gotyckich budowli, wznoszonych przez Piastów Śląskich, tak samo jak z uniwersytetu, zalozonego przez Habsburgów. Od mojej tozsamości Semce i komukolwiek wara! Swoją drogą, ciekawą rzeczą jest, że czepiają się nazwy, upamiętniającej niemiecką historię, która, jak uważają, jest be. To może niech u siebie nazwę Park Saski i Saska Kępa zmienią? W końcu te nazwy upamiętniają narzuconą Polsce siłą niemiecką dynastię, ktorej panowanie zaczęło protekcję ościennych mocarstw nad Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Radia ZET Re: Komu to przeszkadza?? IP: *.as.kn.pl 11.06.07, 22:37 Świeta racja, właśnie zaczęli odbudowywać Pałac Saski. Może jeszcze odbudują Pałac Bruhla (powinno być u umlau). Należy zmienić te niemieckie nazwy. To nic, że Niemcy sami te gmachy wysadzili w powietrze w 1944 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Radia ZET Re: Komu to przeszkadza?? IP: *.as.kn.pl 11.06.07, 23:00 Pragnę tylko przypomnieć, że Wrocław zawdzięcza Napoleonowi swój rozwój. Cesarz kazał wyburzyć fortyfikacje, które stanowiły naturalną przeszkodę dla rozwoju i rozbudowy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Hala Ludowa i taką też pełni funkcję IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.07, 14:35 Lud gromadzi się w niej chętnie i często z różnych okazji. Nie popadajmy w paranoję, słowo "ludowy" jest właściwe, choć być może kler nie uważa, aby lud miał być najważniejszy, ale kiedy tak uważał? Nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trolek Re: Hala Ludowa i taką też pełni funkcję IP: *.pools.arcor-ip.net 11.06.07, 16:44 Chyba troche przesadziliscie. Najcenniejszym zabytkiem jest katedra i ratusz. W innych miastach spotykamy nazwy: hala widowiskowa albo hala widowiskowo-sportowa. Jesli jest jedna hala w miescie, to nie ma problemu z nazwa. Pozostac powinna nazwa Hala Ludowa, bo ta starsza nazwa kojarzy sie wiecej z niepotrzebnym rozmachem, ktory byl pozniej przyczyna ludobojstwa, zniszczen i wielu wielu cierpien ludzi. Chorego ducha nie nalezy wskrzeszac w postaci nazw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baca Re: Hala Ludowa i taką też pełni funkcję IP: *.MAN.atcom.net.pl 12.06.07, 22:09 fukcja funkcja a na halach sa barany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Spór o nazwę Hala Stulecia IP: *.citysat.com.pl 11.06.07, 17:19 Wracamy do bezsensownego sporu o to, czyj jest Wrocław-polski czy niemiecki. Otóż niczyj. Wrocław jest po prostu wrocławski. Skoro dziś większość wrocławian to Polacy, powinni przyjąć, że ich historią jest także historia Niemców. Nie ominiemy historii, nikt za komuny nie uwierzył w tanie slogany o pastowskim grodzie, bo ten gród nie tylko Piastami żył. Zostawmy Halę Stulecia i skończmy z udawaniem, że Wrocław to polskie miasto! Na tym buduje się zjednoczoną Europę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Skończmy z udawaniem, że Wrocław to polskie miasto IP: *.citysat.com.pl 11.06.07, 17:21 jak ktoś nie wierzy, to odsyłam do Normana Daviesa - Mikrokosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Skończmy z udawaniem, że Wrocław to polskie m IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.07, 17:53 ta cała kłótnia to jakiś absurd, nie mamy się co wstydzić naszej historii ! to właśnie nas w całym kraju pozytywnie wyróżnia, że jesteśmy dumni ze swej historii i dlatego jesteśmy normalni, wyrozumiali a przeszłość potrafimy wykorzystać na plus !! a zachowanie wojewody Grzelczyka to jakiś absurd, i nie pojawienie się na ceremonii wręczania certyfikatu UNESCO to jakieś dziwactwo !! wczesniej walił w marszałka Łosia teraz zbiera się prezydentowi Dutkiewiczowi ! co ten człowiek chce udowodnić ! ciekawe kto mu ręke poda jak PIS przegra wybory ? ten chłop cały czas strzela sobie samobuje i kiedyś wyjdzie mu to bokiem !!!!! nie wiem dlaczego niektórzy potrafią ze sobą współpracować, a niektórzy cały czas kąsają, szczekają itd. ?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Skończmy z udawaniem, że Wrocław to polskie m IP: *.citysat.com.pl 11.06.07, 18:06 Historia Wrocławia to nasza historia. Tak więc historia Niemców-Breslauerów jest naszą historią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malibu Re: Skończmy z udawaniem, że Wrocław to polskie m IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.07, 18:27 ja nie widzę w tym nic dziwnego, taka jest historia tego miasta i regionu !! wszędzie gdzie jadę chwalę się historią tego miasta i ludźmi, którzy tu mieszkają ! na moich zagranicznych znajomych robi to wrażenie, że znam historię Wrocławia, nie mam żadnych uprzedzeń wobec innych ludzi i jestem dumny, że mieszkam we Wrocku !! ta, czasami zagmatwana i rózna historia nauczyła mnie otwartości i chęci współpracy z innymi ludźmi, niezależnie kim są i skąd pochodzą ! byleby byli uczciwymi ludźmi !!!!! ale mi wyszedł pean na naszą cześć :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Most Cesarski IP: *.citysat.com.pl 11.06.07, 18:36 Już całkiem prowokacyjnie dodam, że powinno się przywrócić dawną nazwę Mostu Grunwaldzkiego. Gdyby nie fundusze cesarskie, to mielibyśmy grunwaldzkie wspomnienie, a nie jeden z najciekawszych mostów w Europie. Co do Placu Grunwaldzkiego, niech już nim zostanie, w końcu przed wyburzeniem dzielnicy naukowej była Cesarska ulica, a nie plac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malibu Re: Most Cesarski IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.07, 19:13 rozumiem ironię, ale tu nie chodzi o same zmiany dla zmian, albo jakieś absurdalne pomysły. Na prawdę, tę halę częściej za granicą nazywa się stulecia niż ludową i nic się nie stanie jak zmienimy tę nazwę ! tylko po co tak pod publiczkę zachowuje się wojewoda Grzelczyk i ostentacyjnie nie przychodzi na ceremonię ?? a ten jego komentarz z czym mu się ta nazwa kojarzy, to takie typowe PISowskie zachowanie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Radia ZET Re: Skończmy z udawaniem, że Wrocław to polskie m IP: *.as.kn.pl 11.06.07, 22:50 Zgadza się, z tym, że ci Breslauerzy to był taki miszung Niemców i Polaków. Z tego miszungu powstali Dolnoślązacy, których koleją losu wysiedlono po 1945 r. Przeciez jeszcze w XIX w. we Wrocławiu spora część ludności mówiła po polsku. W tamtych czasach nie było właściwie Niemców, tylko Saksończycy, Bawarczycy, Prusacy, Hannowerczycy i wreszcie Dolnoślązacy. A na przedwojennych fotografiach widać pełno szyldów sklepowych z polskimi nazwiskami. Myśmy przejęli to dziedzictwo i dbajmy o nie, także o tradycje (te dobre oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
oderfeld Re: Skończmy z udawaniem, że Wrocław to polskie m 12.06.07, 19:19 Dolnoślązaków nie było!!! Byli ŚLĄZACY, którzy w większości mieszkali na Śląsku zwanym Dolnym oraz w mniejszej części na Śląsku Górnym. To dziś, "dzięki" również GW, usiłuje się z nas Ślązaków zrobić jakichś "dolnoślązaków". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Radia ZET Re: Skończmy z udawaniem, że Wrocław to polskie m IP: *.ioz.pwr.wroc.pl 13.06.07, 12:45 oderfeld napisał: > Dolnoślązaków nie było!!! Byli ŚLĄZACY, którzy w większości mieszkali na Śląsku > > zwanym Dolnym oraz w mniejszej części na Śląsku Górnym. To dziś, "dzięki" > również GW, usiłuje się z nas Ślązaków zrobić jakichś "dolnoślązaków". Masz rację, dzięki za sprostowanie. Natomiast obwinianie za to przekłamanie GW to chyba przesada, od powojnia cały czas w polskich mediach robiono ten podział na Górno i Dolnoślązaków. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Herr Oderfeld mówi nieprawdę. 13.06.07, 15:45 oczywiście, że są Górno i Dolno Slązacy i byli oni przedtem również! Językowo, religijnie, przemysłowo - te dwie prowincje różniły się od siebie, a więc już przed 1945 rokiem (1919) rozdzielono na Dolny Sląsk (dwa okręgi adminstracyjne - Liegnitz, Breslau;stolica Breslau) oraz Górny Sląsk (dwa okręgi adminstrycyjne - Oppeln, Beuthen; stolica Oppeln). A teraz tym bardziej różnią się od siebie, choć powody różnicy zdają się być podobne, jak wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
oderfeld Re: Herr Oderfeld mówi nieprawdę. 13.06.07, 16:18 Dla wyjaśnienia parę dat: 1741 - prowincja Śląsk (okręgi wrocławski i głogowski) 1815 - prowincja Śląsk (okręgi wrocławski,legnicki i opolski) 1919 (14.X.) - podział prowincji Śląsk na prowincje Dolny Śląsk i Górny Śląsk 1923 (25.VII.) - ustawa o przebiegu granicy pomiędzy prowicją Dolny Śląsk (okręgi wrocławski i legnicki) a prowincją Górny Śląsk (okręg opolski) 1938 (01.IV.) - połączenie obu prowincji w jedną prowincję Śląsk (okręgi wrocławski,legnicki i opolski) Istotnych różnic językowo-religijnych nie było; w kierunkach rozwoju przemysłowego - i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ser Re: Skończmy z udawaniem, że Wrocław to polskie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:38 Znaj proporcje mocum panie. Dziś Wrocław to miasto polskie z polską ludnością i polskim,niemieckim , austriackim , czeskim i żydowskim dziedzictwem kulturowym. I tyle. Nasza Hala jest Ludowa ! Chyba , że ksiecia J.Poniatowskiego wykreślimy z podreczników historii, a wprowadzimy na jego miejsce króla słonce Rafała I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Skończmy z udawaniem, że Wrocław to polskie m IP: *.citysat.com.pl 12.06.07, 08:43 Poniatowski ma się do Wrocławia, jak starożytni Rzymianie do starożytnej Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś