Dodaj do ulubionych

czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV?

08.07.07, 11:35
Czytałam, że ziaja nie zawiera skutecznych filtów ochronnych, a jak jest z
kosmetykami Soraya?
Obserwuj wątek
    • elfia4 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 11:42
      Tak samo jest z sorayą
    • czarodziejka87 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 11:43
      Mówiac złe, masz na mysli ze brak im fotostabilnosci.
      • czarodziejka87 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 11:43
        nieskuteczne*
    • malinoweciacho Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 11:48
      Z polskich marek stabilne filtry ma chyba tylko Iwostin?
    • justy1 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 13:59
      większośc kosmetyków słonecznychSoraya wcale nie chroni przed UVA.
      Z polskich marek w ciemno mozna kupować tylko Iwostin Solecrin.
      • lirene1 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 21:51
        no to jakie firmy mają stabilne i skuteczne filtry?
        • justy1 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 09.07.07, 08:43
          kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53661,4141899.html
          "Jeśli nie chcemy analizować składu chemicznego, to możemy w uproszczeniu
          przyjąć, że skutecznie chronią kosmetyki z serii słonecznych marek: Avene,
          Bioderma, Deborah, Eisenberg, Garnier, Lancome, La Roche-Posay, Lierac,
          L'Oréal, Mustela, Nivea, Sephora, SVR, Vichy, a z polskich tylko Iwostin
          Solecrin."
          • lirene1 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 09.07.07, 21:52
            dzieki za wszystkie rady -Kupiłam IVOSTIN, ale co zrobic z ta saraya? wywalić
            czy użyć może na mniej podatne na oparzenia częsci ciała?
            • justa_79 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 09.07.07, 22:31
              zużyć np. do ciała, często nakładając.
              • pola-80 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 12:58
                no dobrze te firmy dostępne w drogeriach, hipermarketach nie mają filtrów
                fotostabilnych. ale kupując specyfik z faktorem 20, 30 nie mamy żadnej
                ochrony???ale to żadnej? czy jest jakaś znikoma ochrona?
                • justa_79 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 13:07
                  tu nie chodzi o dostępność, bo w drogerii czy hipermarkecie znajdziesz
                  fotostabilne i skuteczne filtry - Garnier, L'oreal, mleczka Nivea... Bielenda
                  ma ze 2 czy 3 kosmetyki z Tinosorbem.

a co do ochrony w przypadku pozostałych kosmetyków, to jest ochrona, ale
                  niestabilna, co znaczy, że trzeba te kosmetyki często reaplikować, a ponadto
                  mogą wcale nie chronić przed promieniami UVA lub tylko przed ich częścią. a
                  promienie UVA są nawet groźniejsze niż UVB. i po co używać czegoś, co nie
                  działa tak, jak powinno?
                  • pola-80 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 13:40
                    to przez te wszystkie lata kupowania emulsji do opalania tak naprawdę nie
                    zrobiłam nic dla ochrony skóry. no ładnie, dziwi mnie dlaczego producenci nas
                    okłamują pisząc na opakowaniach o ochronie przed promieniami uva i uvb.
                    wszystkie moje znajome mają taką wiedzę jak ja.
                    • justa_79 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 14:53
                      kosmetyki do opalania to tylko jeden z przykładów tego, że klientom mówi się
                      nie tylko prawdę... wiele z nas używa kremów przeciwzmarszczkowych, które nie
                      działają, wiele używa kosmetyków "naturalnych" ze składnikami pochodzenia
                      chemicznego itp. itd. po prostu trzeba czytać, najpierw różnego rodzaju
                      artykuły, a później składy kosmetyków... nikt z nas tej wiedzy od urodzenia nie
                      posiada, jeśli komuś zależy, to musi sam to zgłębić. zaczęłam używać porządnych
                      filtrów ok. 2 lata temu, myślę, że lepiej to niż wcale.
                      • pola-80 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 15:25
                        czyli w składzie kremów do opalania trzeba szukać czego? co to jest Tinosorb?
                        czy to jest właśnie ten najważniejszy składnik emulsji do opalania?
                        • justa_79 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 15:42
                          w kosmetykach u nas dostępnych stosuje się kilka skutecznych filtrów, 2 rodzaje
                          Tinosorbów i 2 rodzaje Mexoryli (te drugie znajdziesz tylko w kosmetykach
                          koncernu L'oreal, czyli w kilku markach, np. Garnier, La Roche Posay, Vichy).
                          zatem polskie kosmetyki mogą zawierać tylko Tinosorby, a zagraniczne jedne lub
                          drugie filtry.

oto ich nazwy INCI, których należy szukać w składach:
                          Tinosorb S - Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine
                          Tinosorb M - Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol
                          Mexoryl XL - Drometrizole Trisiloxane
                          Mexoryl SX - Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid

marki, które przytoczyła justy1, mają na pewno porządne filtry w każdym
                          kosmetyku, tak więc nie trzeba sprawdzać ich składów, zaś pozostałe trzeba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka