lirene1 08.07.07, 11:35 Czytałam, że ziaja nie zawiera skutecznych filtów ochronnych, a jak jest z kosmetykami Soraya? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elfia4 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 11:42 Tak samo jest z sorayą Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka87 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 11:43 Mówiac złe, masz na mysli ze brak im fotostabilnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka87 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 11:43 nieskuteczne* Odpowiedz Link Zgłoś
malinoweciacho Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 11:48 Z polskich marek stabilne filtry ma chyba tylko Iwostin? Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 13:59 większośc kosmetyków słonecznychSoraya wcale nie chroni przed UVA. Z polskich marek w ciemno mozna kupować tylko Iwostin Solecrin. Odpowiedz Link Zgłoś
lirene1 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 08.07.07, 21:51 no to jakie firmy mają stabilne i skuteczne filtry? Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 09.07.07, 08:43 kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53661,4141899.html "Jeśli nie chcemy analizować składu chemicznego, to możemy w uproszczeniu przyjąć, że skutecznie chronią kosmetyki z serii słonecznych marek: Avene, Bioderma, Deborah, Eisenberg, Garnier, Lancome, La Roche-Posay, Lierac, L'Oréal, Mustela, Nivea, Sephora, SVR, Vichy, a z polskich tylko Iwostin Solecrin." Odpowiedz Link Zgłoś
lirene1 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 09.07.07, 21:52 dzieki za wszystkie rady -Kupiłam IVOSTIN, ale co zrobic z ta saraya? wywalić czy użyć może na mniej podatne na oparzenia częsci ciała? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 09.07.07, 22:31 zużyć np. do ciała, często nakładając. Odpowiedz Link Zgłoś
pola-80 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 12:58 no dobrze te firmy dostępne w drogeriach, hipermarketach nie mają filtrów fotostabilnych. ale kupując specyfik z faktorem 20, 30 nie mamy żadnej ochrony???ale to żadnej? czy jest jakaś znikoma ochrona? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 13:07 tu nie chodzi o dostępność, bo w drogerii czy hipermarkecie znajdziesz fotostabilne i skuteczne filtry - Garnier, L'oreal, mleczka Nivea... Bielenda ma ze 2 czy 3 kosmetyki z Tinosorbem. a co do ochrony w przypadku pozostałych kosmetyków, to jest ochrona, ale niestabilna, co znaczy, że trzeba te kosmetyki często reaplikować, a ponadto mogą wcale nie chronić przed promieniami UVA lub tylko przed ich częścią. a promienie UVA są nawet groźniejsze niż UVB. i po co używać czegoś, co nie działa tak, jak powinno? Odpowiedz Link Zgłoś
pola-80 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 13:40 to przez te wszystkie lata kupowania emulsji do opalania tak naprawdę nie zrobiłam nic dla ochrony skóry. no ładnie, dziwi mnie dlaczego producenci nas okłamują pisząc na opakowaniach o ochronie przed promieniami uva i uvb. wszystkie moje znajome mają taką wiedzę jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 14:53 kosmetyki do opalania to tylko jeden z przykładów tego, że klientom mówi się nie tylko prawdę... wiele z nas używa kremów przeciwzmarszczkowych, które nie działają, wiele używa kosmetyków "naturalnych" ze składnikami pochodzenia chemicznego itp. itd. po prostu trzeba czytać, najpierw różnego rodzaju artykuły, a później składy kosmetyków... nikt z nas tej wiedzy od urodzenia nie posiada, jeśli komuś zależy, to musi sam to zgłębić. zaczęłam używać porządnych filtrów ok. 2 lata temu, myślę, że lepiej to niż wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
pola-80 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 15:25 czyli w składzie kremów do opalania trzeba szukać czego? co to jest Tinosorb? czy to jest właśnie ten najważniejszy składnik emulsji do opalania? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: czy SORAYA zawiera skuteczne filtry UV? 10.07.07, 15:42 w kosmetykach u nas dostępnych stosuje się kilka skutecznych filtrów, 2 rodzaje Tinosorbów i 2 rodzaje Mexoryli (te drugie znajdziesz tylko w kosmetykach koncernu L'oreal, czyli w kilku markach, np. Garnier, La Roche Posay, Vichy). zatem polskie kosmetyki mogą zawierać tylko Tinosorby, a zagraniczne jedne lub drugie filtry. oto ich nazwy INCI, których należy szukać w składach: Tinosorb S - Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine Tinosorb M - Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol Mexoryl XL - Drometrizole Trisiloxane Mexoryl SX - Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid marki, które przytoczyła justy1, mają na pewno porządne filtry w każdym kosmetyku, tak więc nie trzeba sprawdzać ich składów, zaś pozostałe trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś