lilka.k 18.04.08, 14:55 farm3.static.flickr.com/2256/2422397321_c4ab3ce457_b.jpg Zrobiłam dzisiaj 2, bo jedną dla mojej mamy :) Koneicznie zrób, jest pyszna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga_n20 Re: BOROWKA, zdjęcie chałki dla ciebie :) 18.04.08, 15:00 Lilka sumienia kobieto nie masz?:)))) ślina cieknie strasznie na widok chałek, mniam mniam............. Odpowiedz Link
domatorka.amatorka Re: BOROWKA, zdjęcie chałki dla ciebie :) 18.04.08, 15:03 Lilka, normalnie chyba Cię utłukę. Booosze jak ja bym takie cudo zjadła:-) Odpowiedz Link
borowka78 Re: BOROWKA, zdjęcie chałki dla ciebie :) 18.04.08, 15:16 ale mi slinka cieknie...;) wygladaja zabojczo smakowicie! a ja w domu nie mam wszystkich produktow, a uziemiona jestem:/ bo starszak kaszlacy...a malz w trasie... jutro koniecznie musze zrobic:-) Odpowiedz Link
zumali Re: BOROWKA, zdjęcie chałki dla ciebie :) 18.04.08, 15:55 Ale sie zeslinilam ... niech no tylko skonczy sie moja dieta! Odpowiedz Link
ankas4 Re: umierammmm:))) 18.04.08, 23:50 UMIERAMMM, jejuu umieraaamm z glodu:) normalnie lize prawie monotor kompa... jak moglas takie zdjecia umiescic!!!! TY !!!! Piekne te chalki! PIEKNNNEEEEEEEE Odpowiedz Link
blanka0 lilka.k 19.04.08, 09:40 bezduszna kobieto na nastepne spotkanie bez chałki sie nie pokazuj :-) Odpowiedz Link
patrice7 Re: lilka.k 19.04.08, 09:43 dokladnie!! obowiazkowo wpisowe z chalka nastepnym razem :))) Ja poprosze o przepis:)) Odpowiedz Link
lilka.k Przepis 19.04.08, 13:24 Łooo, to wpadłam..he he..doooobra, przyniosę jak akurat będę miała czas by upiec, choc bardzo prosto się robi :) Przepis na chałkę...pycha wychodzi :) Składniki 40g drożdży 550g mąki pszennej pół szklanki mleka duże jajo 2 łyżki masła 4 łyżki wody (lub trochę więcej) 2-3 łyżki cukru żółtko lub całe jajo mak lub sezam Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach. Odpowiedz Link