Dodaj do ulubionych

Forum EMAMA

12.09.08, 22:42
Tekst przewodni w nagłówku forum mówi
"Tu możesz się wyżalić, porozmawiać o kłopotach z samą sobą i światem wokół
Ciebie, jak również podzielić radością, która stała się Twoim udziałem."

Dzisiaj dziewczyna spytała, jak inne radziły sobie z przygotowaniem dzieci do
spodziewanej śmierci kogoś bliskiego. Wątek natychmiast zniknął. To nie temat
dla beztroskich emamuś? Wolno rozmawiać o fryzurach (czemu nie na "Urodzie"?)
i "małżach" (czemu nie na "Kobiecie"?) i o Naszej-Klasie (czemu nie na
"Nasza-Klasa"?), ale nie o poważnych problemach?
Oczywiście następny wątek, założony przeze mnie, w którym próbowałam z
dziewczyna pogadać, poleciał w tempie błyskawicznym.
Uważam, że to niesmaczne i oczekuję, że ktoś mi wreszcie objawi tajemny klucz,
według którego wątki z tamtego forum są przenoszone.
Obserwuj wątek
    • lila1974 Re: Forum EMAMA 13.09.08, 07:50
      Nie ma tajemnego klucza - wątek nie zniknął, a został przeniesiony
      na forum WYCHOWANIE.

Emama jest podforum w forum edziecko i przesuwamy tylko w jego
      obrębie, czyli nie na "Kobietę", czy "Naszą klasę" itp.

Kiedy edziecko było jednym forum userki podnosiły larum, że jest
      bałagan i trzeba forum uporządkować. Gdy dziś forum jest
      uporządkowane i wiadomo, gdzie jaki wątek powinien powstać, to część
      userek ma to w nosie i zakłada wątki tam, gdzie ma ochotę a potem
      się zniesmacza, że zostały przeniesione. Jeszcze się taki nie
      urodził, co by wszystkim dogodził.

Natomiast zapytania o wątki proszę kierować na priv do moderatora:
      forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476645.html
      • drugie_wcielenie pod rozwage 13.09.08, 09:43
        widze, ze co jakis czas pojawia sie problem znikajacych watkow/postow.

czy nie byloby sensowne, zeby na kazdym forum (na prywatnych opcjonalnie) zrobic cos na wzor watku przypietego, w ktorym zawieralyby sie te usuniete watki (np. tytul, data i autor oraz miejsce przeniesienia) ? oszczedziloby to czas moderatorow, nerwy uzytownikow, a nawet zmniejszylo transfer w sieci (ograniczona korenspondencja z administracja). co najwazniejsze uporzadkowaloby sie.
        • lila1974 taki wątek jest 13.09.08, 09:54
          niestety, jest grono userów, którzy zamiast zerknąć w taki wątek lub
          ewentualnie skorzystać z wyszukiwarki, która obecnie natychmiast
          pokazuje założony wątek (a nie tak jak kiedyś po 24 h) wolą
          doszukiwac się złej woli moderatorów

Na emamie mamy "przeniesione wątki", gdzie wklejamy nawet aktywne
          linki do przeniesionego wątku.
          • bj32 Re: taki wątek jest 13.09.08, 10:20
            "niestety, jest grono userów, którzy zamiast zerknąć w taki wątek"
            Dokładnie. I zakładają albo kolejny wątek na ten sam temat, albo
            wątek "gdzie mój wątek?", a potem "gdzie mój wątek o wątku?"
            i "gdzie mój wątek o wątku o wątku o wątku o wątku o wątku gdzie mój
            wątek?", a w końcu stwierdzają, że moderator jest głupi i trzeba go
            zdjąć... A czasem wystarczy spojrzeć w nagłówek *uważnie*:

"eDziecko.pl

emama

Tu możesz się wyżalić, porozmawiać o kłopotach z samą sobą i światem
            wokół Ciebie, jak również po...ić radością, która stała się Twoim
            udziałem.

Przeniesione wątki <<<-------------
          • drugie_wcielenie Re: taki wątek jest 13.09.08, 11:19
            dzieki za odp.

nigdzie wczesniej go nie zauwazylem, a na emamie raczej sie nie pojawialem, wiec nie wiedzialem, ze istnieje juz takie rozwiazanie. piszac o tym myslalem wlasciwie o wszystkich forach publicznych. odnosnie szukania watku poprzez wyszukiwarke, to roznie bywa, w szczegolnosci z watkami usunietymi. w przypadku tego co proponuje, administrator moglby nawet umieszczac krotka notke, np. powod usuniecia, co mozna by nawet uznac, za calkiem edukacyjne.
            • drugie_wcielenie ps. 13.09.08, 11:22
              chodzilo mi o rozwiazanie dostepne technicznie dla administracji, a nie tylko tworzone przez bardziej rozgarnietych moderatorow.
              • lila1974 Re: ps. 13.09.08, 11:39
                Doświadczenie uczy, że choćby administracja nawet próbowała nieba
                przychylić, to malkontenci zawsze się znajdą :)
                • drugie_wcielenie Re: ps. 14.09.08, 20:16
                  oczywiscie pretensje m..luisy w swietle tego sa nieuzasadnione.
                • bj32 Re: ps. 15.09.08, 12:07
                  Taaaa... Założysz wątek "Przeniesione" i wpisze Ci sie zaraz tam
                  jeden z drugim "Ty to sie chyba nudzisz. Po co przenosisz?":|
                  • mika_p Re: ps. 15.09.08, 21:27
                    I każą ci złożyć rezygnację z funkcji moderatora...
                    • drugie_wcielenie Re: ps. 16.09.08, 07:45
                      no co ty ? kto pozbywa sie darmowej sily roboczej ?

chocby kon byl slepy i szczerbaty, to wazne, ze prawie nic nie zre, a jednak ciagnie.
                      • mika_p Re: ps. 20.09.08, 10:24
                        Użytkownicy.
                  • drugie_wcielenie Re: ps. 16.09.08, 07:46
                    bj32 napisała:

> Taaaa... Założysz wątek "Przeniesione" i wpisze Ci sie zaraz tam
                    > jeden z drugim "Ty to sie chyba nudzisz. Po co przenosisz?":|

lila1974 napisała:

> ..malkontenci zawsze się znajdą

to chyba o tobie :]
                    • bj32 Re: ps. 16.09.08, 15:28
                      Nie atakuj personalnie - rzecze Netykieta;]
                      • drugie_wcielenie Re: ps. 16.09.08, 15:34
                        jesli to do mnie, to pokaz gdzie ten atak. jednak sadze, ze to pomylka. nastepnym razem staraj sie uzywac ukladu drzewka.
            • lila1974 Re: taki wątek jest 13.09.08, 11:43
              Na emamie przeważnie nie ma wysypu wątków do usuięcia (czyli
              łamiących regulamin i netykietę. Jesli wątek znika z emamy, to w
              większości przypadków jest on po prostu przesunięty na podforum o
              bardziej pasującej tematyce i wówczas wieszane jest ogłoszenie
              duszpasterskie. Większość userek na szczęście potrafi zajrzeć do
              odpowiedniego wątku i znaleźć odpowiedz, na rodzące się pytanie
              GDZIE?

Problem polega jednak jeszcze i na tym, że moderator powinien
              zdaniem niektórych osób działać jak błyskawica i NATYCHMIAST takie
              ogłoszenie wywieszać, a czasami nie jest to możliwe i user musi
              nieco poczekac - choć w sumie nie musi, bo może skorzystać z
              wyszukiwarki.
              • drugie_wcielenie Re: taki wątek jest 14.09.08, 20:19
                nie chodzi o to czy jest wysyp czy go nie ma. rzecz w tym, ze powinna byc mozliwosc umieszczania takich informacji. to naprawde powinno usprawnic wiele tego typu spraw.

userzy czekaja najczesciej na blyskawiczna odpowiedz na pytanie 'dlaczego ?', a administracja usuwajac/przesuwajac watek moglaby jednoczesnie krotko uzasadniac i problem oczekiwania na odpowiedz z glowy. takie rozwiazanie wyadje sie najprostsze.
                • lila1974 Re: taki wątek jest 14.09.08, 21:10
                  Nie widzę takiej potrzeby.

Jeśli userka jest zaskoczona zniknięciem swojego wątku, to może mnie
                  o to zapytać drogą meilową. Przeważnie pytania nie dostaję, bo autor
                  wątku sam wie, że w którymś momencie przesadził z ekspresją :)

A pamiętam, że raz zwróciłam jakiejś userce publicznie uwagę
                  (delikatnie zresztą) i dopiero wtedy się afera rozkręciła, że
                  śmiałam upublicznić jej postępki.

Jak byś nie zrobił, zawsze komuś się to nie będzie podobało -
                  czasami ktoś podnosi kija, bo jest nie rozumie reguł, jakimi się ono
                  rządzi, czasami dlatego, że po prostu lubi odgłos lania :P
                  • Gość: drugie.. itd. Re: taki wątek jest IP: *.aster.pl 14.09.08, 21:30
                    'administrator moglby nawet umieszczac krotka notke, np. powod usuniecia, co mozna by nawet uznac, za calkiem edukacyjne.' ..dla nastepnych userow. calkiem mozliwe, ze ci nastepni nauczyliby sie, ze pewne watki sa 'lewe'. ja caly czas przypominam, ze chodzi mi o wszystkie fora, a nie tylko to, o ktorym wspominasz. w sumie to nie moja sprawa. pomyslalem, ze w ten sposob mogloby byc lepiej (widze tylko zalety, przy zupelnym braku wad), ale to nie ja jestem administracja.
                    • bj32 Re: taki wątek jest 15.09.08, 12:15
                      To nie działa. Jeśli publicznie napiszę, ze coś zniknęło z przyczyn
                      takich to a takich [np. "nie atakuj personalnie", "nie reklamuj"]
                      zaczyna sie jatka i userka, której post zniknął domaga się, zebym
                      udowodniła, ze nie jestem wielbłądem. Poza tym jak taki wątek
                      spadnie, to i tak nikt do niego nie wraca. Na niektórych forach jest
                      duza rotacja, a nowi wchodząc nie grzebią w starych wątkach. Zatem
                      edukacyjna wartość notek jest żadna.
                      To samo jest w przypadku przenoszonych wątków.
                      • drugie_wcielenie Re: taki wątek jest 16.09.08, 09:09
                        nie widzialem, zeby nie dzialalo. odnosnie jatki, to moze zastanow sie czy aby napewno nie jestes wielbladem. rotacja nie ma z tym nic wspolnego. idac ta mysla stare watki np. na fom i fof okazalyby sie nieistotne.

ps. postaraj sie wiecej do mnie nie pisac, a jesli poczujesz juz taka wewnetrzna potrzebe, to postaraj sie myslec - najlepiej przed, po, a najbardziej w trakcie pisania.
                        • bj32 Re: taki wątek jest 16.09.08, 12:06
                          Nie widziałeś, bo nie odczuwałeś zapewne potrzeby, zeby sprawdzić.
                          Tobie też nie będę udowadniać, ze nie jestem wielbłądem. Rotacja ma
                          dużo wspólnego, bo przyłazi taki, co nigdy nie był na ematce i się
                          wypowiada, że czegoś tam nie ma, nie sprawdziwszy uprzednio.
                          Wszędzie stare wątki są istotne, ale po co do nich zaglądać, skoro
                          można po raz tysieczny zadac to samo pytanie.

ps. Jeśli zapragnę, to będę do Ciebie pisać i co mi zrobisz? I nie
                          atakuj personalnie.
                          • drugie_wcielenie Re: taki wątek jest 16.09.08, 14:40
                            bj32 napisała:

> Nie widziałeś, bo nie odczuwałeś zapewne potrzeby, zeby sprawdzić.
                            > Tobie też nie będę udowadniać, ze nie jestem wielbłądem. Rotacja ma
                            > dużo wspólnego, bo przyłazi taki, co nigdy nie był na ematce i się
                            > wypowiada, że czegoś tam nie ma, nie sprawdziwszy uprzednio.

przeczytaj sobie odpowiedz do demonii.larua ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=84599143&a=84732912 ). najlepiej niech demonii ci wytlumaczy, gdy juz przeczyta.

> ps. Jeśli zapragnę, to będę do Ciebie pisać i co mi zrobisz? I nie
                            > atakuj personalnie.

oczywiscie mozesz pisac. zachecam cie tylko, ze jesli musisz to robic, to przynajmniej rob to w taki sposob, zebys nie sie kompromitowala. zapewniam, ze korzysci z tego beda. napewno podniesiesz wartosc swoich postow.

ps. zastanow sie co to jest atak personalny. nie musisz mi o tym opowiadac, bo generalnie nudzi mnie to twoje pisanie.
                          • giwi Re: taki wątek jest 16.09.08, 14:43
                            Nie karm... :-)
                            • bj32 Re: taki wątek jest 16.09.08, 15:30
                              Racja. Zwłaszcza, że to syndrom Zdziwionego...
                              ;)
            • james_bond007 Re: taki wątek jest 13.09.08, 17:59
              > nigdzie wczesniej go nie zauwazylem, a na emamie raczej sie nie pojawialem, wie
              > c nie wiedzialem, ze istnieje juz takie rozwiazanie.

To w twoim wypadku normalne, ze nie wiesz, o czym piszesz.
              • drugie_wcielenie Re: taki wątek jest 14.09.08, 20:21
                'Jeśli chcesz zwrócić komuś uwagę, zrób to (...) najlepiej na adres prywatny. (...)' to z netykiety spamerze :]
            • demonii.larua Re: taki wątek jest 16.09.08, 10:04
              > nigdzie wczesniej go nie zauwazylem, a na emamie raczej sie nie >pojawialem,
              wiec nie wiedzialem, ze istnieje juz takie rozwiazanie.
              Wypadałoby zatem najpierw sprawdzić, a potem ewentualnie się wypowiadać, prawda? :F
              • drugie_wcielenie Re: taki wątek jest 16.09.08, 10:57
                napisalem, ze na innych forach nie widzialem takiego rozwiazania, co odpowiada 'sprawdzeniu'. na emame nie wchodzilem, wiec nie wiedzialem, ze akurat to co sobie wymylislem pokrylo sie z tym co juz ktos inny zrobil. jak dotad to jedyny znany mi przypadek. nie mialem jakiejs szczegolnej potrzeby, aby wchodzic na emame i sprawdzac czy takie rozwiazanie przypadkiem juz istnieje czy nie, bo w ten sposob powinienembyl 'przebiec sie' po wszystkich istniejacych forach. zwroc uwage, ze ja caly czas pisze o forum jako calosci, tj. ze dobrze byloby, gdyby to funkcjonowalo na wszystkich forach publicznych.

ps. wypadaloby zatem najpierw poczytac, a potem ewentualnie sie wypowiadac, prawda ? :p
                • demonii.larua Re: taki wątek jest 16.09.08, 11:48
                  Chłopie, wlazłeś w wątek dotyczący ematki, a nie forum jako całości :F
                  > ps. wypadaloby zatem najpierw poczytac, a potem ewentualnie sie >wypowiadac,
                  prawda ? :p
                  A czytam czytam... a wnioski zachowam dla siebie :P
                  • drugie_wcielenie Re: taki wątek jest 16.09.08, 14:23
                    demonii.larua napisała:

> Chłopie, wlazłeś w wątek dotyczący ematki, a nie forum jako całości :F

oczywiscie, ale juz na samym poczatku zaznaczylem o czym pisze:

'widze, ze co jakis czas pojawia sie problem znikajacych watkow/postow. czy nie byloby sensowne, zeby na kazdym forum (na prywatnych opcjonalnie) zrobic cos na wzor watku przypietego..'

nie musze w tym celu sprawdzac czy na emamie jest taki watek czy go nie ma. napisz w czym dokladnie problem, to ci odpowiem. jak dotad widze, ze karygodnym bylo to, ze nie czegos sprawdzilem. wyjasnilem dlaczego nie musialem tego robic i nie widze w tym wiekszego problemu.
                    • demonii.larua Re: taki wątek jest 16.09.08, 17:40
                      Wnioski moje słuszne są zatem.
                      eot
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka