fiolekbialy 15.05.09, 09:33 Drogie panie, Bardzo prosze o pomoc, jakie mogę zadac pytania(ankieta) do nauczycielek o systemie oswiaty z 91 roku -reforma przedszkolna. Jakie do rodzicow? z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalilki Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 09:37 O matko, chyba czasy się zmieniły... Odpowiedz Link Zgłoś
fiolekbialy Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 09:45 Ustawa z dnia 7 września 1991 roku zakładała iż: • edukacja przedszkolna powinna objąć dzieci w wieku 3-6 lat, • dzieci w wieku 6 lat powinny być objęte rocznym przygotowaniem przedszkolnym (rok zerowy), • obowiązek szkolny dzieci powinny rozpocząć z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym w którym dziecko kończy 6 lat, • na wniosek rodziców naukę w szkole podstawowej może rozpocząć dziecko, które przed dniem 1 września ukończy 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 09:45 dziewczyno - jak ty chcesz pracę magisterską napisać i obronić jak ty nie wiesz co tak naprawdę chcesz wiedzieć? Jak ty studia całe przeszłaś???????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalilki Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 09:50 Na moich studiach (historia) 5 lat mnie uczyli właściwie jednego: jak inteligentnie zadać pytanie. Bo z odpowiedzią każdy sobie mniej więcej radził. Czego Ciebie uczyli dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 17:03 asiaiwona_1 napisała: > dziewczyno - jak ty chcesz pracę magisterską napisać i obronić jak ty > nie wiesz co tak naprawdę chcesz wiedzieć? Jak ty studia całe > przeszłaś???????????????????????????? a ty już asiowa chyba lekko przesadzasz co? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 22:37 iskierka40 napisała: > a ty już asiowa chyba lekko przesadzasz co? Ale z czym przesadzam? jak można plaować obronę pracy magisterskiej nie wiedząc co się chce napisać i jakie pytania należy sformułować?? ?? Odpowiedz Link Zgłoś
fiolekbialy Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 10:01 Moje pytannie np. - czy nauczyciele byli dobrze poinformowani o zalozeniach reformy? Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 11:12 zapytaj nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
ez-aw Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 11:59 Ty dorosłaś do tej magisterki? Od pytań to jest promotor. Szlag mnie trafia jak czytam takie wątki. Sama też pisze i coś takiego nie przyszło mi do głowy. Czytam tony literatury, masa własnych przemyśleń, raz idzie łatwo, raz gorzej. Ale na łatwiznę nie idę i nie mam zamiaru. Więc denerwuje mnie to, bo później jest cała masa takich "magistrów" jak Ty. Jak nie czujesz tematu i nie masz o nim pojęcia, to zmień temat lub odpuść sobie magisterkę. Do tego, twoje pytanie wystawia świetne świadectwo twoim wykładowcom. Że nie nauczyli Cie podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 12:21 eno, promotor nie jest od pytań. pytania należy sobie samemu zadać, uprzednio postawiwszy hipotezę i określić problem badawczy. na tej podstawie określić czego się nie wie i zadać takie pytania, które objaśnią nasz obszar niewiedzy. czyli skonstruować ankietę lub zestaw pytań do wywiadu. tego to uczą na licencjacie, kurde mol... jeśli ktoś pisze magistrkę i tego (czyli podstaw) nie wie, to chyba za masełko dostawał zaliczenia na uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
ez-aw Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 14:32 Zastosowałam skrót myślowy i źle wyszło. Pisząc, że promotor jest od pytań, nie miałam na myśli tego, że człowiek napisze pytania ankietowe dla tej panny. Ona musi to zrobić sama i tyle. Chodziło mi o to, że jeśli dziewczyna ma jakieś pytania odnośnie swojej pracy, to promotor może ja nakierować, podać literaturę itp. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 16:31 mmm, podstawowa literaturą dla tej pani powinna byc Ustawa o Systemie Oświaty z roku 1991. Tylko nie wiem gdzie znajdzie tekst podstawowy bo do tej pory byłokilka nowelizacji i najpopularniejszy jest tekst jednolity z 2004 roku. Ale od samej ustawy bym zaczęła. POwodzenia życzę, niełatwy tekst Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 15.05.09, 18:09 paskudek1 napisała: > mmm, podstawowa literaturą dla tej pani powinna byc Ustawa o > Systemie Oświaty z roku 1991. Tylko nie wiem gdzie znajdzie tekst > podstawowy ... W stosownym Dzienniku Ustaw (papierowym). Jest też oczywiście na stronie Sejmu: www.sejm.gov.pl w dziale prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
fiolekbialy Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 16.05.09, 12:03 moze ktos pomoze? Odpowiedz Link Zgłoś
fiolekbialy Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 16.05.09, 12:05 prosze o pomoc, narazie mam tylko 5 pytan do nauczycielek... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Praca mgr.dot. ustawy o systemie oświaty z 91 16.05.09, 14:48 Tak, pomogę. Radzę przemyślenie sensu pisania pracy, do której nie wiesz jak się zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś