Dodaj do ulubionych

Pytanie do ekspertow IT

05.03.04, 16:43
Program do mojej drukarki chodzi na: windows 95/98 i NT.

Moj OS to windows 2000. Zawsze myslalam ze windows 2000 i NT sa kompatybilne,
niestety moje drivery do Epsona nie dzialaja na Windows 2000. Rozmawiam z
Epsonem i to jest inny temat ale czy jest jakis patch ktory pozwala
zainstalowac drivery zaprojektowane na NT4 w OS 2000?

Czy jest jakis upgrade do NT4 (z 2000) i czy warto to instalowac?

Dziekuje
Obserwuj wątek
    • soup_nazi Re: Pytanie do ekspertow IT 05.03.04, 17:00
      Jo ci tamoj ni ekspert, ale nie mozesz po prostu sciagnac wersji driverow na
      Win 2000 do twoich urzadzen peryferyjnych od vendorow? Po co te kompinacje? A
      jak vendor nie ma to nie ma i juz. Idz sobie kup nowa drukarke - ostatnio
      zwalila mi sie drukarka Canon 3000 kupiona w 96 za CAD 320 (sik!). Wygladalo na
      to, ze printhead sie zuzyl. Polazlem do sklepu po nowy cartridge, ktory
      kosztowal $73. Wrocilem z 4-in-1 Lexmark X63 (printer/copier/scanner/fax) za
      $100. Dziala bardzo lepiej - wszystkie 4!.
      • reichman Re: Pytanie do ekspertow IT 05.03.04, 17:05
        Tosty nie tylko expert od zup, ale nawet od drajwerow? wink
    • artur666 Re: Pytanie do ekspertow IT 05.03.04, 17:05
      Tak, raczej te Windowsy powinny w sumie byc compactible.
      Windows 2000 Jest w sumie dosyc dobrze wyposazony w Drivery, jestes pewna, ze
      nie pasuja?
      -Sprobuj moze na stronach EPSON znalesc Drivery, oni powinni miec aktualne.
      -Wydaje mnie sie, ze kontynuacja Windows NT, jest obecny Windows XP
      Professional. On tez ma w sumie pasujace Drivery do aktualnych na rynku rzeczy.

hutch napisała:

> Program do mojej drukarki chodzi na: windows 95/98 i NT.
      >
      > Moj OS to windows 2000. Zawsze myslalam ze windows 2000 i NT sa kompatybilne,
      > niestety moje drivery do Epsona nie dzialaja na Windows 2000. Rozmawiam z
      > Epsonem i to jest inny temat ale czy jest jakis patch ktory pozwala
      > zainstalowac drivery zaprojektowane na NT4 w OS 2000?
      >
      > Czy jest jakis upgrade do NT4 (z 2000) i czy warto to instalowac?
      >
      > Dziekuje
      • hutch Dziekuje panom 05.03.04, 17:17
        Macie racje, tak, byloby lepiej kupic druga drukarke, ale.. to jest epson 1520
        a tego juz nie robia ale... to uzywa piezo heads ktore daja wiecej
        picolitrow... i w zwiazku z tym czarne jest bardziej czarne niz w nowym typie
        drukarki. Rozmawiam z Epsonem ale oni tez sa jacys pokreceni i idzie to dosyc
        wolno z nimi. Uwaga Artura ze NT zostala zastapiona przez XP jest BARDZO trafna-
        - nie ma wiec sensu isc w kierunku NT. A XP to jest wlasnie to samo co 2000.

W kazdym razie tak sobie mysle, co za debil u Epsona zaprojektowal te drivery
        na 95, 98 i NT. To musza byc rzeczywiscie stare drivery. Szukalam na ich
        stronie i nie maja. Ja mam wersje 2.02 na windows a oni mowia u Epsona ze
        powinnam miec 2.32...na te 2000.

Dziekuje panom za komentarze.

artur666 napisał:

> Tak, raczej te Windowsy powinny w sumie byc compactible.
        > Windows 2000 Jest w sumie dosyc dobrze wyposazony w Drivery, jestes pewna, ze
        > nie pasuja?
        > -Sprobuj moze na stronach EPSON znalesc Drivery, oni powinni miec aktualne.
        > -Wydaje mnie sie, ze kontynuacja Windows NT, jest obecny Windows XP
        > Professional. On tez ma w sumie pasujace Drivery do aktualnych na rynku
        rzeczy.
        >
        >
        >
        >
        > hutch napisała:
        >
        > > Program do mojej drukarki chodzi na: windows 95/98 i NT.
        > >
        > > Moj OS to windows 2000. Zawsze myslalam ze windows 2000 i NT sa kompatybil
        > ne,
        > > niestety moje drivery do Epsona nie dzialaja na Windows 2000. Rozmawiam z
        > > Epsonem i to jest inny temat ale czy jest jakis patch ktory pozwala
        > > zainstalowac drivery zaprojektowane na NT4 w OS 2000?
        > >
        > > Czy jest jakis upgrade do NT4 (z 2000) i czy warto to instalowac?
        > >
        > > Dziekuje
        • hutch Acha, Artur 05.03.04, 17:19
          Z jakiej ty drukarki jestes (byles?) najbardziej zadowolony i dlaczego?
        • soup_nazi Re: Dziekuje panom 05.03.04, 17:31
          hutch napisała:

> Uwaga Artura ze NT zostala zastapiona przez XP jest BARDZO trafna
          > -
          > - nie ma wiec sensu isc w kierunku NT. A XP to jest wlasnie to samo co 2000.

No, niezupelnie tak to wyglada. NT 4 bylo fundamentem dla 2000 i pozniej XP.
          Dlatego wiele rzeczy pracuje zaprojektowanych na NT 4 pracuje lepiej, gorzej
          lub tak samo na 2000 i XP ale niekoniecznie wszystkie.
        • artur666 Re: Dziekuje panom 05.03.04, 17:34
          Mam drukarki Cannon, Epson i HP
          W sumie z Epson jestem zadowolony (w domowym uzytku). Kupilem niedawno...bo
          tani, 79 EUR...ma osobne zbiorniki na farbe, software jest OK, szybki z dobra
          rozdzielczoscia i nawet calkiem wierne farby w stosunku do ekranu.
          Cannon...eeee nie mam zdania.
          Hp...niestety inna para kaloszy, bo laser.
          Oprocz tego druje w drukarni.
      • starypierdola Download the appropriate driver from EPSON site 05.03.04, 17:34
        Zrob co proponuje Artur. Jestem na 95% pewien ze odpowiedni driver czeka na
        Ciebie na Epson Website...
        Chyba ze Epson to dziadowska firma... jesli tak to kup HP!!

SP
        • hutch Re: Download the appropriate driver from EPSON si 05.03.04, 17:45
          Nazi: dzieki za wyjasnienie. Teraz sobie przypomnialam ze tak bylo... dopoki
          nie zapomne.. "No, niezupelnie tak to wyglada. NT 4 bylo fundamentem dla 2000 i
          pozniej XP.
          Dlatego wiele rzeczy pracuje zaprojektowanych na NT 4 pracuje lepiej, gorzej
          lub tak samo na 2000 i XP ale niekoniecznie wszystkie."

Artur, jaki to typ Epsona zapotrzebowales?

Stary: slowo harcerza, probowalam i to jest wrecz nieprawdopodobne ale Epson
          nie ma dla Epson 1520 drivera na windows 2000. Tzn, maja ale kaza sobie
          zaplacic $150.

HP nie moze byc bo ja musze miec piezo head i 4 picolitry kropelke. To jest
          stara technologia i dlatego dziala dla mnie sad

starypierdola napisał:

> Zrob co proponuje Artur. Jestem na 95% pewien ze odpowiedni driver czeka na
          > Ciebie na Epson Website...
          > Chyba ze Epson to dziadowska firma... jesli tak to kup HP!!
          >
          > SP
          • artur666 Re: Download the appropriate driver from EPSON si 05.03.04, 17:50
            C64
            do wydrukow korektorskich wystarczy.
            • hutch Re: Download the appropriate driver from EPSON si 05.03.04, 18:02
              Dziekuje, Artur.
              • artur666 Re: Download the appropriate driver from EPSON si 05.03.04, 18:25
                Kryteria, ktorymi sie kierowalem przt kupnie to:
                -Podlaczenia USB i Parallel Port
                -dla mnie bylo wazne aby drivery byly na Mac i Windows.
                • blueboy Re: Download the appropriate driver from EPSON si 05.03.04, 20:19
                  Witam,
                  Wpisz w google:
                  support.epson.com/hardware/printer/inkjet/sc1520/
                  wybierz system operacyjny i sciagnij i zainstaluj sterownik (drajwer)
                  • hutch Re: Download the appropriate driver from EPSON 06.03.04, 00:15
                    dziekuje ci blueeboy, ale to jest troche bardziej skomplikowane. Tu chodzi o
                    driver do programu Epson RIP ktory jest wersja na 95, 98 i NT4. Myslalam ze
                    moze jest jakis prosty trick zeby taki program zaprojektowany na NT4 mogl
                    rowniez dzialac na W2000....
                    • artur666 Nie trzeba bylo tak od razu? 06.03.04, 00:26
                      co ty takie tajemnicze! tobie chdzi o drukarke Post Script. czy sie myle. Jesli
                      ci wogole o drukarke chdi. bo Rip znam z techniki Repro. a to troche inna
                      budowa.
                    • blueboy Re: Download the appropriate driver from EPSON 06.03.04, 02:32
                      hutch napisała:

> dziekuje ci blueeboy, ale to jest troche bardziej skomplikowane. Tu chodzi o
                      > driver do programu Epson RIP ktory jest wersja na 95, 98 i NT4. Myslalam ze
                      > moze jest jakis prosty trick zeby taki program zaprojektowany na NT4 mogl
                      > rowniez dzialac na W2000....

czyli Epson RIP sie instaluje tylko nie wykrywa twojej dukarki, albo sie nie
                      instaluje wogole. Czarno widze: albo przesiadz sie na win98/NT albo zmien
                      drukarke. Mozna jeszcze sprobowac z XP, ale watpie,zreszta nie jestem ekspertem.
                      Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka