kurde.bemol 22.01.04, 20:33 Dla przykladu: Pyt: Jak nazywaja sie kalafiory rosnace na wybrzezach Norwegii ? Odp: Kalafiordy. Wydaje sie, ze podobnych lamancow moze byc nieskonczona ilosc. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
widok22 Re: Jak nazwac takie slowne zabawy ? 22.01.04, 22:47 kurde.bemol napisał: > Pyt: Jak nazywaja sie kalafiory rosnace na wybrzezach Norwegii ? > Odp: Kalafiordy. > > Wydaje sie, ze podobnych lamancow moze byc nieskonczona ilosc. Sporym zbiorem takich zabaw jest "Słownik racjonalny", którego autorem jest Hugo Steinhaus: sfera, w której trudno coś zarobić - stratosfera, poczekalnia u dentysty - kolejka zębata, taki, co się obywa bez wszystkiego - obywatel. Z kolei Tadeusz Fangrat nazwał swój zbiorek takich osobliwości "Dwuznacznikami" aniołki - nie bieski, obornik - pokrowiec, sekretarka - podszewka. Tuwim oczywiście też się dołożył, m. in. publikując w "Grochu z kapustą" pracę niejakiego Sesteriusa, ale zdaje się nie podał nazwy takiego dykcjonarza. Z Tuwima: hodowca drobiu - kurator umowa z pianistą - na akord (Podaję to wszystko za "Nocą"). Odpowiedz Link
lucbach Re: Jak nazwac takie slowne zabawy ? 23.01.04, 23:56 widok22 napisał: > kurde.bemol napisał: > > > Pyt: Jak nazywaja sie kalafiory rosnace na wybrzezach Norwegii ? > > Odp: Kalafiordy. > > > > Wydaje sie, ze podobnych lamancow moze byc nieskonczona ilosc. > > Sporym zbiorem takich zabaw jest "Słownik racjonalny", którego autorem jest > Hugo Steinhaus: > sfera, w której trudno coś zarobić - stratosfera, > poczekalnia u dentysty - kolejka zębata, > taki, co się obywa bez wszystkiego - obywatel. > > Z kolei Tadeusz Fangrat nazwał swój zbiorek takich osobliwości "Dwuznacznikami" > aniołki - nie bieski, > obornik - pokrowiec, > sekretarka - podszewka. > > Tuwim oczywiście też się dołożył, m. in. publikując w "Grochu z kapustą" pracę > niejakiego Sesteriusa, ale zdaje się nie podał nazwy takiego dykcjonarza. Z > Tuwima: > hodowca drobiu - kurator > umowa z pianistą - na akord > (Podaję to wszystko za "Nocą"). > Widoku, gdzie można znaleźć tym podobne:)? Bardzo mi się spodobały...:) pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
widok22 Re: Jak nazwac takie slowne zabawy ? 15.02.04, 22:06 lucbach napisał: > gdzie można znaleźć tym podobne:)? Bardzo mi się spodobały...:) "Noc" już takich rzeczy nie zamieszcza, Fangrata nie mam, więc trochę jeszcze Tuwima ("Cicer cum caule czyli groch z kapustą, t. 3, s. 112-113, jeżeli Reptar nie zabroni przepisywać): kula u nogi - Ziemia filatelista, któremu kot zjadł najrzadszy znaczek - markotny epidemiolog potrzebny natychmiast - od zaraz czekoladki nadziewane mydłem - praliny młody hrabia zajmujący się malarstwem - grafik zabawa znalezionym granatem - rozrywka specjalny ser dla portierów - szwajcarski szelki - spadochron Czytelnik tego słownika - mój wróg za-żarty. (I na tym Tuwim kończy próbki z pracy czcigodnego Autora, który nie chce, jak się to mówi, odsłonić przyłbicy, i pracę swą drukuje pod pseudonimem Sesterius). Co ciekawe, niektóre hasła (i tytuł: Słownik racjonalny) są identyczne jak u Steinhausa... Odpowiedz Link
jfalek Re: Jak nazwac takie slowne zabawy ? 16.02.04, 10:34 Padło pytanie jak to nazwać. Może tak jak to nazwali sami autorzy takich perełek. Skoro "Słownik racjonalny", i autor Hugo Steinhaus, to tytuł mówi tu wszystko. W słowniku są słówka, więc "słówka racjonalne". Inni takie zbiory umieszczali w zbiorach swoich myśli, aforyzmów itp., więc to także aforyzmy. Dorzucę tu kilka z Nie podaje źródeł bo to tutaj nieistotne, a zajmowało by tylko zbyt dużo miejsca. GÓMEZ de la SERNA Ramón; - < Bidet: lira wody. > LEC Stanisław Jerzy; - < Donos: Ecce homo! > REGULSKI Antoni; - < Lód: kożuch wody. > REGULSKI Antoni; - < Bóbr: piłka zębna. > DOBRZAŃSKI Jan; - < Golonka: udo cudo. > MALICKI Wiesław; - < Park: las czesany. > KARCZMARCZYK Marian; - < Piana: grzywa piwa. > NAPIERSKI ( EIGER ) Stefan Marek; - < Słota: psy ziewają. > GÓMEZ de la SERNA Ramón; - < Tajfun: syfon boży. > MISZEWSKI Mieczysław; - < Witraż: sito tęczy. > REGULSKI Antoni; - < Łabędź pływa largo. > REGULSKI Antoni; - < Łabędź: ptasi pudel. > REGULSKI Antoni; - < Sufler: kelner słów. > NAPIERSKI ( EIGER ) Stefan Marek; - < Upiór: nie ma duszy. > REGULSKI Antoni; - < Alfabet: solfeż mowy. > TUWIM Julian; - < Choroba: medalomania. > NAPIERSKI ( EIGER ) Stefan Marek; - < Ubóstwo: kartoflanka. > WAYDYK Zbigniew; - < Głupota: samica bzika. > GÓMEZ de la SERNA Ramón; - < Kogut: szef jajczarni. > MROŻEK Sławomir; - < Śnieg: woda w proszku. > MALICKI Wiesław; - < Brud: patyna czystości. > BARTOSZEWSKI Wojciech; - < Alfabet: ojciec umysłu. > REGULSKI Antoni; - < Słonecznik: fotoamator. > KALINOWSKA Dina; - < Noworodki - rekruci życia. > SZARGAN Mieczysław Michał; - < O dwóch takich: półdupki. > MALICKI Wiesław; - < Piwo: napój podchmielony. > KUMOR Aleksander ps. Leszek KUMOR; - < Rozwód: krok do recydywy. > LECHICKI Jan; - < Rozwódka: użyteczny złom. > DOBRZAŃSKI Jan; - < Szampan: szycha kielicha. > MUSIL Robert; - < Aforyzm: ni pies, ni wydra. > DOBRZAŃSKI Jan; - < Szampan: szycha kielicha. > LEC Stanisław Jerzy; - < Śmiałek: je z ręki tyrana. > WRÓBLEWSKI Sławomir; - < Wrony - interpunkcje nieba. > he, he, i wiele, wiele innych dziesiątek podobnych. Ale dość. Bo właśnie mam dla Lucbacha pomysł na fajne zadanko. Kojarzysz? To napewno "kupią". Toż to samograj, i takie literackie. Jeśli nie on, to kto? Pozdrawiam Jędrzej Odpowiedz Link
reptar Re: Inne, acz podobne słowne zabawy 27.01.04, 22:43 Z dzieciństwa pamiętam: - W jakim nosie żyją łosie? Odp.: W Kampinosie. To były takie cztery książeczki o przyrodzie, po jednej na porę roku. Kolorowe, były w nich opowiadania, ciekawostki i właśnie takie zagadki. Zacytować potrafię tylko tę jedną. Trochę inne w budowie niż "kalafiordy", ale generalnie to z tej samej półki. Odpowiedz Link
tonieja1 Re: Inne, acz podobne słowne zabawy 19.02.04, 21:21 pożegnanie Piotra (po francusku) - papier obuwie Haliny - halibuty niewielki Rosjanin - mikrusek mała Turczynka - miniaturka pojemnik ze zjawami - koszmar człowiek bez mebli - persona non grata tajemnica Arkadiusza - sekretarka pożegnanie z chińskim specjałem - Paryż przystań pieniędzy - portmonetka pytanie, czy coś jest niedrogie - czytanie egoistyczny stosunek do wieprzowiny - maszynka reklama proszku OMO - omotanie zachęta dla starszego człowieka, aby pił przez słomkę Stary Sącz bat Celiny - celibat sznurek pochodzenia zwierzęcego - kotlina człowiek z niedopałkiem - mapet dostawca propanu - gazda kot Pameli Anderson - pampers nielegalny punkt sprzedaży alkoholu, z którego korzys .Isaac Newton - metafizyka dwa wypalone papierosy - parapet płacz we dwoje - parlament Pakt Atlantycki dla grodów - natomiast aktorka grająca perfidne role - grahamka skrzyżowanie kota z papuga - kotara gdzie on patrzy? - kajzerka dawne zwyczaje - ekstradycja prośba o jałmużnę - panda zaproszenie do spania - Honolulu roztańczony dezodorant - fabryka oszczędzanie po staropolsku - domieszka Najwyższa Izba Kontroli grających w pokera - piknik człowiek posiadający mydło lub dezodorant - fama zagrywka szachowa na parkingu - parkomat Odpowiedz Link
asci Re: Inne, acz podobne słowne zabawy 20.02.04, 14:38 rewelacyjne!!! Mnie się przypomniała trochę inna zabawa słowna z dzieciństwa - niestety nie tak wyrafinowana i doskonała. to było takie pytanie - odpowiedź jak się nazywa koń w puszce? Odpowiedz Link
asci Re: Inne, acz podobne słowne zabawy 20.02.04, 14:45 Oj, coś mi się przypadkiem wcisnęło, więc jeszcze raz Mnie się przypomniała trochę inna zabawa słowna z dzieciństwa - niestety nie tak wyrafinowana i doskonała. to było takie pytanie - odpowiedź jak się nazywa koń w puszce? konserwa koń - kwiatek? lewkonia koń akompaniujący? kontrapunkt itp. itd. wymyślałyśmy z siostrą straszne ilości Podobną zabawę zaserwowała mi kiedyś lektorka w Instytucie Francuskim Trzeba było znaleźć słowa zaczynające się od cha- tak jak chat (kot) a do tego to zilustrować, najwięcej zabawy było z tymi rysunkami np. przy słowie chapelle (kaplica) była to przednia część kota z dorysowaną wieżą kościelną zamiast części tylnej. W tej chwili przychodzi mi jeszcze do głowy chameau (wielbłąd) chapeau (kapelusz) Odpowiedz Link
luxer Jeszcze o tym koniu..... 21.02.04, 18:14 końduktor - koń w pociągu końferansjer - koń na scenie końfident - ale nie pamiętam, jak to było ... koń szpicel... hmmm ?!...no chyba nie.. as wywiadu... tez chyba nie !? Tak dawno w to grałam ;)). luxer Odpowiedz Link
luxer przypomniałam sobie...jeszcze jedno :)) 21.02.04, 18:17 koństruktor - to koń inzynier koń w telewizorze - końdensator było tego mnóstwo.... itp. itd. Odpowiedz Link
anchan Re: Jak nazwac takie slowne zabawy ? 05.03.04, 09:30 To są hugonotki. aktor grający ogony - małorolny dieta jarska - warzywienie nielegalne wyścigi konne - kłusownictwo odcinek abonamentu do toalety - kupon jakieś 10 złotych - zdycha opłata za kuszetkę - należność opłata za wstęp na koncet szopenowski - frycowe roztopione lody - siorbet zwieść kogoś wizją gigantycznego zysku - omamonić zniszczone gumofilce - rozwalonki czapka gajowego - naleśnik Odpowiedz Link