Dodaj do ulubionych

Osiedle Łabędzia w Piasecznie

24.11.05, 16:09
Witam
Czy ktoś może intereresował się tą inwestycją lub juz kupił tam mieszkanie?
A może ktoś coś wie na temat tego developera IWBAU? Ta inwestycja bardzo mi
się podoba. Zwłaszcza to, że jest taka kameralna.
Dziękuję za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • camillie Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 28.11.05, 20:49
      mnie też się podoba, ale nie znalazłam nic na temat tego developera.
      Początkujący, czy co? Może ktoś wie?
    • artur.30 Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 28.11.05, 22:31
      Witam, też interesują mnie oferty w Piasecznie ale o os.Łabędzim słyszę
      pierwszy raz, gdzie to jest? Jestem zainteresowany też Metropolis realizowanym
      w Piasecznie przez Piekut Development, może coś wiesz?
      • nea78 Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 29.11.05, 13:58
        Ja byłam zainteresowana dopóki sobie nie przeanalizowałam dokładnie, warunków
        dojazu, niestety zabardzo sobie cenie swój czas aby codziennie tracić ok 2,5
        godzina na dojazdy, a pracuje raptem na ursynowie...Z drugiej strony ten
        developer jest natyle początkujący, że nie posiada własnej strony internetowej,
        jedyne informacje jakie można znaleźć w necie to info w tabeli ofert i na
        stronie gminy piaseczno, że firma we wrzesniu złożyła wniosek na pozwolenia na
        budwoe i to wszytsko.
        • camillie Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 29.11.05, 23:04
          ja służe informacją :)
          1. firma ta podaje, że wybudowała w Nowej Iwicznej osiedle Róże, na Kieleckiej
          54, ale wzmianki o tej ulicy oraz o osiedlu w sieci brak.
          2. firma jest spółką cywilną, więc poczytałam o spółkach - kilka zdań mnie
          niepokoi, konstrukcja firmy, brak osobowości prawnej, odpowiedzialność.... oto
          link prawo.hoga.pl/poradnik/spolka_cywilna_w_polskim_systemie_prawnym.asp
          moim zdaniem dochód netto 400 000 EUR można osiągnąć, jeśli się zbudowało
          osiedle (Róże w Iwicznej np), po sprzedaży mieszkań. Przy takim dochodzie
          powinna to być już spółka jawna.
          3. można sprawdzić developera
          (www.deutsche-bank-pbc.pl/index.php?s=k_budowlany&p=ubezpieczenie )
          Sprawdzając developera lub spółdzielnię zwróć uwagę na poniższe elementy:

* Status prawny firmy - odpis z rejestru handlowego sądu gospodarczego lub w
          przypadku spółki cywilnej umowę spółki i wypis z ewidencji działalności gospodarczej
          * Zaświadczenie z urzędu skarbowego i ZUS o niezaleganiu z płatnościami

W przypadku spółdzielni sprawdź wysokość wpisowego, dokumenty rejestracyjne
          spółdzielni oraz kondycję finansową spółdzielni - informacja na ten temat jest
          dostępna w Monitorze Spółdzielczym lub bezpośrednio w siedzibie spółdzielni.

Sprawdzając developera, wykonawcę lub spółdzielnie możesz skorzystać z pomocy
          organizacji lub ośrodków zamieszczonych poniżej:

* Krajowa Izba Budownictwa, Warszawa, ul. Zielna 49, telefon: 0 22 621 91 50
          * Krajowy Związek Pracodawców Budownictwa, Warszawa, ul. Elektoralna 13, 0
          22 620 31 73
          * Polskie Stowarzyszenie Budowniczych Domów PSBD, Warszawa, ul. Foksal 2,
          telefon: 0 22 827 77 50
          * Komputerowy Bank Informacji o Firmach "Kontrahent" (prowadzony przez
          Centralny Ośrodek Informacyjny Budownictwa), Warszawa, ul. Bartycka 26, telefon:
          0 22 851 14 51
          * Polski Związek Inżynierów i Techników budowlanych, Oddział Warszawa, ul.
          Świętokrzyska 14, telefon: 0 22 827 75 73
          zamierzam to zrobić, bo coś mało wiarygodny jest.

4. Mam nr komórki do pracownika biura sprzedaży, biuro mieści się na budowie.
          Byłam tam, ale go nie zastałam, wiec zadzwoniłam pod nr kom z tablicy reklamowej
          i okazało się, że nie ma innego biura sprzedaży ani siedziby firmy.
          5. Dziwne to, a miejsce mi odpowiada i fajnie to wygląda i cenowo i w ogóle
          okolica. Czy ktoś wie coś jeszcze?
          • nea78 Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 30.11.05, 13:49
            Ja też się ucieszyłam kiedy znalazłam ofertę tej firmy, cena przystępna, fajny
            rozkład mieszkań, tylko zanipokoiło mnie to że o tej firmie jako developerze
            nikt nie słuszał, no i właśnie forma prawna mnie zdziwiła s.c.??? -
            developer??? Wygląda to trochę tak jakby kilka osób z troche większa kasą się
            skrzyknęło i wymyśliło, że wybudują osiedle mieszkaniowe. Siedziby brak, strony
            internetowej brak, niby piękny budynek i super strona nie gwarantują solidności
            i uczciwości firmy...ale jak mam wziąźć kredyt na 30 lat a potem go spłacać nie
            mając mieszkania i jeszcze ze świadomością, że jakiś łachudra bawi się za moje
            pieniądze to stwierdzam, że niestać mnie na taki duży kredyt zaufania. Nie wiem
            może jestem straszną pesymistką....
            • camillie Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 30.11.05, 18:55
              masz rację, nea, ja też nie mam zamiaru spłacać takiego kredytu. A dodatkowo warto byłoby sprawdzić działkę, czy nie jest obciążona, bo może się okazać, że kupię mieszkania wraz z gruntem, za który będę płacić latami o wiele więcej niż za mieszkanie.....

Ktoś wie coś jeszcze?
    • mala9988 Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 01.12.05, 10:12
      Witam
      Najprawdopodobniej pojadę na budowę w sobotę. Chciałabym zobaczyć jak to
      rzeczywiście wygląda. Może uda mi się zastać kogoś z tej firmy i zdobyć więcej
      informacji. Jak bedę coś wiedziała to dam znać.
      Pozdrawiam
      • camillie Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 01.12.05, 10:32
        a chcesz nr kom do goscia od sprzedazy na budowie? on tam urzeduje.
        • mala9988 Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 01.12.05, 13:18
          Poprosze o ten numer
          Dzięki :)
          • camillie Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 01.12.05, 22:41
            masz mała maila :)
    • szarak75 Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 01.12.05, 23:01
      z informacji wynika ze spolka kupila ten grunt na kredyt pod zastaw innych
      nieruchomosci - z tego wszystkiego jest to jedyna dobra wiadomosc bo to oznacza
      ze jakis bank im zaufal a podobno do tego wymaga aby grunt byl czysty

ceny mieszkan sa niskie i niestety sprzedawca negocjuje z pozycji sily tzn. wie
      ze tak czy inaczej sprzeda ta inwestycje i w zasadzie zadne zmiany w umowie nie
      wchodza w rachube nawet gdy dotyczy to zapisow zabronionych przez UOKIK! ciezko
      rozmawia sie z osoba ktora niepotrafi wyjasnic dlaczego jakis paragraf pojawil
      sie w umowie i dlaczego jest on tak niekorzystny dla klienta !

sprawa w tej inwestycji wyglada tak ze spolka nie chce sie zgodzic nawet na to
      aby kolejne raty uzalzenic od postepow na budowie - co mnie zszokowało!
      Oznacza to ze budowa moze stac w miejscu a klient musi placic.

Spolka nie chce zgodzic sie w zasadzie na zadne zabezpieczenia dla klienta a
      wiec kliencie plać i módl się zebysmy wybudowali - niestety taka jest smutna
      rzeczywistosc polskiego rynku.

Jedyne co doradzam to podpisanie umowy przedwstepnej u dobrego notariusza - on
      przynajmniej sprawdzi wszystkie papiery, wypisy, pelnomocnictwa, pozwolenia na
      budowe itd.
      • nea78 Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 02.12.05, 10:11
        Oj z tym notariuszem to taka pewana bym nie była, sprawdzi jedynie dokumenty,
        które ma w ręku i to pod względem takim czy wystarczają do podpisania aktu
        notarialnego. Znam osobiscie przypadek, że znajoma kupiła mieszkanie z
        lokatorem bo jak się okazało zaśwaidczenie z meldunkowego było fałszywe,
        notariusz umył ręce bo to nie jego problem on jest od spisania aktu. Niestety u
        nas w kraju jak sam nie sprawdzisz i wydrzesz informacji z gardeł to nikt ci z
        dobrej woli nie poinformuje. Wiem, że olbrzymi sceptyzn przeze mnie przemawia
        ale przez ostatnie pół roku miałam przyjemność załatwiania sprawy spadkowej. Z
        perspektywy czasu oceniam, że gdybym nie przeczytała ustawy spadkowej, forum
        interentowych, porad i orzeczeń sądowych to pewnie bym jeszcze się z tym woziła
        i zapłaciła 20% podateku od spadku.

No ale wracając do firmy IWBAU, to takie postawienie sprawy "płać i milcz" jest
        niefer, no ale znając życie znajda sie ludzie, którzy pójdą na taki układ i
        podpiszą taką umowę...
        • szarak75 Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 02.12.05, 11:22
          dlatego napisalem o DOBRYM notariuszu !
          • nea78 Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 05.12.05, 13:09
            Mała9988 i co byłaś na budowie? masz może jakieś info??
            • camillie Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 05.12.05, 15:12
              no wlasnie, czekamy, czekamy :)
    • mala9988 Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 10.12.05, 13:27
      Witajcie.
      Nie odzywałam się kupę czasu bo byłam chwilowo odcięta od Internetu. Ale już
      teraz mogę udzielić kilku informacji. Oczywiście jeśli ktoś nadal jest
      zainteresowany a informacje, które posiadam są dosyć pozytywne.
      Jeśli macie pytania to piszcie.
      Pozdrawiam
      • camillie Re: Osiedle Łabędzia w Piasecznie 10.12.05, 16:39
        no, mała, to piszze, co jest pozytywne? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka