Dodaj do ulubionych

Wały wiślane

19.12.11, 22:45
Wały wiślane - brycezion 10.11.09, 13:58
Po doświadczeniach z S-7 warto byłoby pomyśleć o drugim niebezpieczeństwie - wałach wiślanych. Znacznie groźniejszym, niż kłopoty z dojazdem do W-wy.
Pisano o tym wielokrotnie. I co ? Żeby nie było jak z S-7!!!!!
Obserwuj wątek
    • samly Re: Wały wiślane 19.12.11, 22:57
      brycezion napisał: > Pisano o tym wielokrotnie. I co ? Żeby nie było jak z S-7!!!!!

Pisze się tu wielokrotnie o wielu sprawach, na przykład o topiącej się Sadowej :(
      • roberto196333 Re: Wały wiślane 19.12.11, 23:07
        samly napisał:

> brycezion napisał: > Pisano o tym wielokrotnie. I co ? Żeby nie było jak z
        > S-7!!!!!
        >
        > Pisze się tu wielokrotnie o wielu sprawach, na przykład o topiącej się Sadowej
        > :(
        Jak również o karach dla ZWiK, o winie Burmistrza. Oraz powinno się pisać o
        odpowiedzialności sprzedającego /dewelopera/ za stan hydrologiczny działek. Jak również o podobnej odpowiedzialności urzędników w architekturze dających wolną rękę na budowę domów na podmokłych łąkach i bagnach w Sadowej.
        A może tak Powiat pomoże zmeliorować teren Sadowej?
        A może tak Radni w Powiecie pomogą i wykażą się pomocą przy pozyskaniu środków na meliorację?
        • brycezion Re: Samly 19.12.11, 23:25
          Roberto19633 ma rację co do budowy domów na podmokłych terenach.

Moja działka była najniżej położoną na osiedlu. Po wybudowaniu stanu surowego okazało się, że w garażu stała woda po kolana.
          Nawiozłem 15 wielkich wywrotek ziemi, a w garażu zrobiłem "wannę" 2 x papa na lepiku asfaltowym. Od 30 lat mam suchy garaż.

Nie wiem, jak wyglądają tereny budowlane w Sadowej. Może moje doświadczenie coś pomoże ?
          Ale przyznasz, że woda gruntowa w Sadowej, a wylanie Wisły to trochę inny kaliber zagrożenia.
          • brycezion Re: Adserwerwis 19.12.11, 23:38
            Wiem o działaniach Czosnowa. Tam mieszkańcy nie przeszkadzają wójtowi w działaniach i są efekty.
            U nas odwrotnie. S-7 uwaliła Dąbrowa, a istniejącą już decyzję lokalizacyjną na wzmacnianie wałów oprotestowali -o ironio- sąsiedzi znad Wisły. Jak wyleje, pierwsi popłyną.
            Czy ci ludzie mają dobrze w głowie ?
            • limba1313 Re: Adserwerwis 20.12.11, 08:31
              A możę ci ludzie poprostu nie dostali żadnej oferty (finansowej). Teraz to oni są winni , że znaleźli błędy w ich decyzji. Rozumiem tych ludzi , garstka osób chce mieć bezpieczeństwo kosztem pozostałych. A może trzeba im zapłacić uczciwie za tą działkę. Ja również nie oddam swojej działki jak ktoś chciał by sie wzbogacić moim kosztem.
              • brycezion Re:Limba1313 20.12.11, 13:35
                1. Nie garstka osób chce mieć bezpieczeństwo kosztem innych, tylko pół Łomianek.
                2. "Nikt nie chce się wzbogacić kosztem innych."Potrzebny był pas na drogę przeznaczoną do remontu wałów. Płaci za to Skarb Państwa i nie potrzebne były jakieś negocjacje. Protestujący chcieli zbić majątek tanim kosztem.
                3. Jak woda wyleje, to ci państwo pierwsi popłyną.
    • adserserwis Re: Wały wiślane 19.12.11, 23:09
      Jest projekt modernizacji wału w gminie Czosnów .WZMIUW informuje ,że koszt szacowany jest na ok . 24 mln zł (4, 6 km) .Warunkiem rozpoczęcia inwestycji jest uzyskanie dofinansowania z funduszy unijnych .
      • limba1313 Re: Wały wiślane 20.12.11, 13:51
        No właśnie ktoś osiągnie coś kosztem innych. A nie lepiej zapłacić im ja bym tak zrobiła. Ale tu kolejny raz nasze dobro ma być ponad interesem innych.
        A może dla nich są ich działki bardziej warte niż nasze i mają w nosie nas tak jak my ich. Trzeba się zjednoczyć i walczyć z urzędnikami razem , wtedy coś osiągniemy.
        • brycezion Re: Limba1313 20.12.11, 14:18
          Jaka walka z urzędnikami i kto ma się zjednoczyć ? Reszta mieszkańców sąsiadujących z wałami ucieszyła się, że widmo powodzi oddala się, a tylko jeden człowiek p.K. zaczął kombinować.
          Osiągnął nawet swój cel w SKO. Nadal nic się nie robi z wałami.
          • kasia.buczkie Re: Limba1313 20.12.11, 15:49
            Mamy się jednoczyć w celu wyrwania wyższego odszkodowania ? Nie bardzo rozumiem. Regułą jest, że gdy czyjaś zapyziała, od lat nieużywana działka, o wartości zbliżonej do zera znajdzie sie w zasięgu inwestycji , to właściciel doznaje nagłego olśnienia co do niespotykanej wartości gruntu. Właścicielowi należy się takie odszkodowanie, ile są warte tego typu nieużytki nad Wisłą.
            • racjo987 Re: Limba1313 20.12.11, 19:23
              W lipcu 2010r. weszła ustawa o budowlach przeciwpowodziowych na wzór spec ustawy dotyczącej realizacji inwestycji drogowych.Wykonawcą projektu modernizacji wałów na terenie Łomianek jest WZMiUW za który płaci gmina Łomianki.W tym roku wzwiązku z wejściem w/w ustawy gmina przeznaczyła dodatkowe pieniądze na wykonanie map geodezyjnych podziałowych. Wojewoda wydaje pozwolenie na przebudowę wałów, wydane pozwolenie jest jednocześnie decyzją wywłaszczeniową dotyczącą grutów znajdujących się w zakresie inwestycji /do tego służyć będą mapy geodezyjne/ .Odszkodowanie za grunty zajęte pod modernizację wałów wypłaci Skarb Państwa. Projekt modernizacji z tego co mi wiadomo będzie wykonany do końca br, następnie WZMiUW wystąpi do wojewody o pozwolenie na budowę. Gminna czynnie uczestniczy w tworzeniu rządowego Programu Bezpieczeństwa Powodziowego w Dorzeczu Środkowej Wisły. Koszt realizacji tego projektu szacowany jest na ok. 12 mld zł. Gmina prowadzi rozmowy aby na terenie Łomianek były realizowne pilotażowe programy. Działania Burmistrza doprowadzą do tego, że Łomianki będą jedną z najbezpieczniejszych gmin w polsce pod względem bezpieczeństwa powodziowego.
              • brycezion Re: Racjo987 20.12.11, 20:02
                Znam specustawę o budowlach przeciwpowodziowych. Trochę mnie dziwi, że dokumentacja nie jest jeszcze gotowa, bo były już rozmowy z mieszkańcami wzdłuż wałów i wyglądało, że jest na ukończeniu. Łomianki dały zresztą na ten cel ok. 300 tys.
                Chodzi mnie o to, by pilnować tematu. Co tydzień - monit. Żeby wiadomo było, kto się opóźnia.
                • 321art Re: Racjo987 20.12.11, 22:17
                  Wszelkie rzetelne informacje na ten temat mile widziane.
                • racjo987 Re: Racjo987 20.12.11, 23:43
                  Bryc jak wyżej pisałem dokumentacja jest już prawdopodobnie wykonana, teraz WZMiUW powinien złożyć dokumentację do Wojewody o wydanie pozwolenia na budowę. Inwestycja będzie finansowana przez Skarb Państwa, koszt ok.60 mln zł. Uwarzam, że rządowy Program Bezpieczeństwa Powodziowego w Dorzeczu Wisły Środkowej pomoże władzom gminym solidnie zabezpieczyć Łomianki przed powodzią. Burmistrz w maju br. zaprezentował w ICDS program Zarządzania Kryzysowego, który został bardzo pozytywnie przyjęty przez Wojewodę i będzie prawdopodobnie wykorzystany w celu ujednolicenia zarządzania kryzysowego we wszystkich jed. samorządowych. Stąd wniosek że Łomianki pod względem są w dobrych rękach.
                  • brycezion Re: Racjo987 21.12.11, 12:43
                    No to tak trzymać. Przynajmniej jeden z 2 tematów (drugi to S-7) będzie dopilnowany.
                    • stefanprawo Wały 21.12.11, 17:00
                      Gmina winna współdziałać z Wojewodą i Marszałkiem Województwa. Włodarze gminy winni monitorować sytuację i patrzeć wojewodzie i marszałkowi na ręce w tej sprawie.
                      Co to zabudowy na terenach podmokłych to są na to odpowiednie metody,ale przy budowie domów ludzie oszczędzają i potem mogą mieć tylko do siebie pretensje... domy da się wszędzie zbudować trzeba tylko odpowiednio je zaprojektować a ten kto kupuje dom sam musi dbać o swoje bezpieczeństwo a więc winien zrobić czy wymagać badań geotechnicznych i badań agresywności wody. Jeżeli ktoś się nie zna na budowaniu to winien zatrudnić specjalistę jak kupuje bądź buduje dom i tyle...nieznajomość prawa szkodzi więc także nie wiedza szkodzi...a ludzie wydający setki tysięcy na swój dom po prostu oszczędzają głupio i zamiast przy zakupie domu zatrudnić prawnika i inżyniera budowlanego to szkoda im jest kilkuset złotych a później kwiczą,że coś jest nie tak....eh to takieee polskie....
                      • brycezion Re: Wały 21.12.11, 17:19
                        Zupełnie słusznie co do Sadowej. Po co więc stale "podbijasz" wątek "Sadowa tonie" ?
                      • anti-machiavel Re: Wały 21.12.11, 17:30
                        Stefan-kto w takim razie robi kupującym wodę z mózgu?
                        Kto powinien oddać do sprzedaży budynek i działkę w stanie wolnym od
                        niespodzianek?
                    • kiix Re: Racjo987 21.12.11, 22:45
                      racjo987 napisał:
                      > >Bryc jak wyżej pisałem dokumentacja jest już prawdopodobnie wykonana, t
                      >> . Uwarzam, że
                      >> Burmistrz w maju br. zaprezentował w ICDS program Zarządzania Kryzysowego
                      >>. Stąd wniosek że Łomianki pod względem są w dobrych rękach.
                      brycezion napisał:
                      > No to tak trzymać.
                      >
                      A ja uważam, że Bry powinien zajrzeć najpierw do archiwum a dopiero potem tak trzymać.
                      forum.gazeta.pl/forum/w,229,125295889,125299737,Re_Smok_IV_cwiczenia_przeciwpowodziowe.html
                      forum.gazeta.pl/forum/w,229,125295889,125304376,Re_Smok_IV_cwiczenia_przeciwpowodziowe.html
                      i podsumowanie profesjonalizmu
                      forum.gazeta.pl/forum/w,229,125295889,125305472,Re_Smok_IV_cwiczenia_przeciwpowodziowe.html

• brycezion Re: Kiix 21.12.11, 23:18
                        Z postów Racja987 wywnioskowałem, że pamięta się o wałach, dokumentacja jest chyba wykonana, koszty są znane ok. 60 mln i przed nami monitowanie o rozpoczęcie robót. Powtarzam - tak trzymać.
                        Za radą Kiixa zajrzałem do archiwum. Znalazłem podsumowanie Esscorta o Villa Rosa z dodatkowym linkiem. No i co z tego wynika ?
              • kiix Re: Limba1313 21.12.11, 22:11
                racjo987 napisał:
                >
                > wydane pozwolenie jest jednocześnie decyzją wywłaszczeniową dotyczącą grutów
                Mieszasz pojęcia i definicje. Pozwolenie na budowę i decyzja wywłaszczająca to dwa spójne ale różne dokumenty i na pewno nie jednoczesne
                >
                > Gminna czynnie uczestniczy w tworzeniu rządowego
                > Programu Bezpieczeństwa Powodziowego w Dorzeczu Środkowej Wisły
                To, że gmina tworzy rządowy program bezpieczeństwa powodziowego w Dorzeczu środkowej Wisły jest tak samo oryginalne jak pozyskanie dla Łomianek 90 milionów.pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&search=Dorzecza+Wis%C5%82y&fulltext=Search&ns0=1&redirs=1&profile=advanced
                >Działania Burmistrza doprowadzą do tego, że Łomianki będą jedną z najbezpieczniejszych
                > gmin w polsce pod względem bezpieczeństwa powodziowego.
                Pojechałeś równo. Zapomniałeś, że w Polsce jest mnóstwo gmin w których do najbliższego cieku wodnego jest dziesiątki kilometrów. Ich też prześcigniemy pod względem bezpieczeństwa przeciwpowodziowego???.
                • racjo987 Re: Limba1313 21.12.11, 23:27
                  Klex to zrozumiałe, że chodzi o gminy które graniczą bezpośrednio z rzeką. W szkole podstawowej uczyli, że Wisła jest największą rzeką w Polsce i Łomianki na długości 10 km graniczą bezpośrednio z tą rzeką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka