Dodaj do ulubionych

Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome w Wwi

12.02.07, 18:48
w Warszawie?
Mojemu mezowi inzynierowi Holendrowi, proponuja ekspatriacje do Warszawy.
Jakie zarobki powinien zarzadac, bysmy zyli w warunkach porownywalnych do tych, ktore tu mamy
(jestesmy rodzina z 1 dzieckiem)?
Pyatm sie powaznie, gdyz nie mam skali porownania, sama urodzilam sie w Holandii, a rodzina w
Polsce, jakos nie umie mi konkretnie odpowiedziec na moje pytanie.

Obserwuj wątek
    • Gość: Agness Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.chello.pl 12.02.07, 20:36
      Może podasz jakieś szczegóły? Wykształcenie, doświadczenie zawodowe, obecne
      stanowisko, obecne zarobki..? To tak jakbym napisała, że mam licencjat i
      zapytała Cię ile mogę zarabiać w Holandii..
    • Gość: bzzz Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.acn.waw.pl 12.02.07, 21:31
      Pomyślmy...3 osoby do utrzymania, mieszkanie ok 100 m kw. minimum jeden
      samochód (drugi służbowy), kino, teatr, ubranie, wyjazd na urlop dwa razy do
      roku, dobra szkoła dla dziecka, nauka języka obcego, być może jakieś inne
      zajęcia pozalekcyjne, odłożyć parę groszy też by się przydało...15-20 tyś.
      Pensja jak najbardziej realna w firmie międzynarodowej na stanowisku eksperckim
      lub kierowniczym. Oczywiście jest opcja, że firma płaci za wynajem mieszkania,
      szkołę dziecka lub posiada inne bonusy pozapłacowe.
      Ale wszystko zależy co kto rozumie przez życie na wysokim poziomie.
      • Gość: bb Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.eranet.pl 12.02.07, 22:23

Jesli mowimy o stanowiskach kierowniczych lub b. wysokich eksperckich to
        expaci w Polsce zarabiaja duzo wiecej niz te 15-20k:) - z samej racji tego, ze
        sa expatami (wiem, ze to obrzydliwe, ale tak jest - pracuje dla Expat Service i
        naogladalam sie juz takich przypadkow mnostwo...)

15 tys na kierowniczym stanowisku w firmach, ktore zatrudniaja expatow i moga
        sobie na to pozwolic (a nie wszystkie moga)to srednia placa dla Polakow, expat
        dostalby na tym samym stanowisku (oczywiscie kwestia prestizu wewnetrznego
        zupelnie inna) jakies 25k.
        • Gość: P.S.J. Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.itpp.pl 13.02.07, 10:23
          Dlaczego "obrzydliwe"? Przecież expat musi się w nowym kraju urządzić od zera.
          Nie ma wszystkiego tego, co gromadził do tej pory (nie zabierze przecież z domu
          kazdej jednej przydatnej dupereli), nie ma znajomych w zasięgu ręki... itp. itd.
          • Gość: side Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.spray.net.pl 26.02.07, 22:31
            Akurat tu się mylisz, zazwyczaj ci, którzy przyjeżdżają na stanowiska
            kierownicze, zabierajawszystko, choćby ....deski do prasowania. Jesli do Polski
            sprowadza siętaki człowiek z całą rodziną, zazwyczaj przywozi ze sobą mienie
            przesiedleńcze w ilości , różnie to bywa, 60 - 150 metrów sześciennych.... co
            wystarcza na zapełnienie dużego domu.
            A co do zarobków, to wiadomo nie od dziś, że to, co oni dostają tutaj, to często
            tylko częsć pensji - reszta przychodzi z kraju macierzystego.
    • Gość: J Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.aster.net.pl 13.02.07, 11:36
      Jeśli dziecko jest w wieku szkolnym to przydałaby się jakaś dobra szkoła - np.
      przy ambasadzie brytyjskiej czy amerykańskiej - także musicie doliczyć koszt
      czesnego.

Mieszkanie - zadzwoń do np do Ober-Haus, ale sądzę, że wynajęcie fajnego
      mieszkanie to ok. 4000zł, domu więcej.

Jedzenie jest u nas tańsze, ale ceny ubrań są podobne. Koszt urlopu taki sam jak
      w Holandii.

Myśle, że 15 tyś na rękę by wam starczyło.
      • nowaewa Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome 13.02.07, 19:57
        Przede wszytkim dzieki za wszytkie odpowiedzi.

Tak wlasnie myslelismy z mezem, ze musi zazadac ok.6 tys euro net (na reke)na miesiac.

Milabym do Ciebie bb pytania.
        Mamy juz kilka informacji na temat ubezpieczenia zdrowotnego, ale moze ty wiesz czy jest jakis
        specjalny organizm zajmujacy sie opieka zdrowotna ekspatow w Polsce?
        Co do mieszkan, to wynajmiemy mieszkanie czesciowo umeblowane( aktualnie tez maz jest na
        kontrakcie ekspat w inym kraju Europy), bo potem chcilibysmy kupic dom.

Przejrzalam ceny mieszkan : w dobrych dzielnicach wymagaja 5 tys zl za 100 m2, czasami juz podaja
        ceny w euro. Nic co opowiada stdantartom zachodnioeuropejskiem nie schodzi ponizej 1500 euro.
        Pewno, to norlmalne, bo Warszawa, to stolica europejska.

Wiec te kwestie moj maz musi poruszyc w negocjacjach swojego kontraktu.

Ja ukonczylam na zachodzie cos w rodzaju SGH, ale nie sadze, zeby w takiej pogoni szczurow w Polsce
        zaproponowali mi zarobek jakie sa proponowane na zachodzie.

Mam ochote otworzyc jakis bizness, ale przepisy w Polsce sie tak zmieniaja, ze nie wiadomo, czy
        lokujac w tym nasze oszednosci nie wyjdziemy na minus.
        Nie mam tez idei co do tego, co w Polsce byloby dobrym biznessem, mam energie na prace, ale
        charowka od switu do nocy nie interesuje mnie. Chce, zeby praca przynosila mi satysfakcje, zyski
        finansowe sa na drugim miejscu.
        Jesli jest to jakas osoba z kapitalem i z pomyslem na bizness, poszukujaca partnera z
        dofinansowaniem, to chetnie wymienialabym opinie.
        Pzdr.
        • Gość: J Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.aster.net.pl 13.02.07, 23:06
          Nie słyszałam o takiej organizacji, ale zapewne będziecie w dalszym ciągu
          ubezpieczenie w kraju ojczystym, a zatem przysługują wam świadczenia również w
          Polsce (www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=4&artnr=1828&b=1).
          Radziłabym jednak wykupić abonament np. w której z dużych przychodni (np. LIM,
          Damian, Enel Med). Być może firma męża ma już wykupione takie abonementy dla
          swoich pracowników.

Jeśli chodzi o pracę to nie wiem jaki kierunek konkretnie kończyłaś i jakie masz
          doświadczenie. Np. specjalistów od marketingu mamy już za dużo. Zapewne znasz
          dobrze angielski i niemiecki, co oczywiście jest atutem.
        • Gość: bb Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.eranet.pl 15.02.07, 18:15
          odpowiadajac na Twoje dalsze pytania:

- gwoli scislosci tylko: podawalam wartosci brutto jesli chodzi o zarobki, ale
          oczywiscie nie znam kwalifikacji Twojego meza. Zwroc uwage na poziom zarobkow
          na podobnych stanowiskach do stanowiska Twojego meza np. w Londynie w
          ogloszeniach skierowanych "do wszystkich" i zaloz, ze to jest max co moze
          dostac w Polsce jako expat.

- expaci to tacy sami ludzie jak zamozni Polacy;) nie ma odrebnej instytucji
          ktora leczylaby tylko expatow. Jak ktos tutaj juz wspomnial polecam
          ubezpieczenia indywidualne np. S. Iduna - tak czy inaczej - kontrakty expackie
          z reguly obejmuja juz ubezpieczenia zdrowotne dla pracownika i rodziny (nie
          tylko expackie zreszta, znakomita wiekszosc menedzerskich ma to w standardzie).

- mieszkanie - jesli jest to wysoko wykwalifikowana osoba, to expaci maja
          mieszkania oplacane przez firme. Ale jak napiaslam - nie znam kwalifikacji
          Twojego meza, wiec nie wiem czego moze oczekiwac. Tak, ceny mieszkan sa takie
          jak podalas.
          (ktos tutaj sie oburzyl, ze to, ze expat przyjezdzajac na stanowisko polaka
          dostaje duzo wiecej wcale nie jest obrzydliwe - a wiec doprecyzowujac - warunki
          finansowe ktore podalam dotycza kontraktu z warunkami ktore (jak to sie czesto
          ujmuje w kontraktach) sa nie gorsze niz w ich rodzimym kraju (80% expatow w
          Polsce to osoby delegowane z firm macierzystych) - a wiec w zakres benefitow
          wchodzi takze mieszkanie oplacane przez firme).

Jesli chodzi o Twoja sytuacje - samo ukonczenie studiow nie daje absolutnie
          nic - nie masz szans na zarobki na poziomie zachodnioeuropejskim, nawet
          powiedzialabym, ze musialabys oscylowac w granicach srednio-niskich w Twojej
          branzy (o ile dobrze zrozumialam, ze nie masz duzego doswiadczenia zawodowego,
          skoro piszesz o samych studiach). Nie chce nikogo urazic, ale osob w tej
          sytuacji sa tysiace w Warszawie wiec konkurencja jest spora i na wysokim
          poziomie.

Jesli chodzi o wlasna dzialalnosc - niestety nie majac wizji tego co chcesz
          robic i przyznajac, ze nie jestes w stanie poswiecic na poczatku calego swojego
          czasu mozesz nie odniesc sukcesu na tym polu. Przepraszam jesli zabrzmialo to
          demotywujaco dla Ciebie, ale nie ma sensu robic sobie zludnych nadzieji - jesli
          Tobie osobiscie sie powiedzie, bedzie super i zycze Ci tego z calego serca i
          bede trzymala kciuki, ale na poczatek radze ostudzic oczekiwania:).
    • Gość: szan Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.acn.waw.pl 14.02.07, 21:55
      O! I takie wątki mi się podobają. Bo już nie mogę czytać wypocin tych
      nieudaczników podniecających się zarobkami na granicy upodlenia.
      • Gość: do> nowa ewa Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.aster.pl 14.02.07, 22:13
        zainteresował mnie powód Twego przyjazdu do Polski, wszak na pewno w Holandii
        macie pod kazdym wzgledem lepiej. A juz na pewno , jesli chodzi o pracę i
        służbę zdrowia ;-)
        Natomiast , jesli chodzi o mieszkanie- oczywscie bez problemu znajdziesz je
        zarowno do wynajecia jak kupna / w warszawie/, nawet moglabym Ci cos
        zaproponowac- tylko nie wiem jakiej wielkosci , stanard, itp?
        Mam nadzieje, ze nie bedziesz zawiedziona przyjazdem do warszawy.
        Pozdrawiam)
        • nowaewa Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome 24.02.07, 17:56
          Gość portalu: do> nowa ewa napisał(a):

> zainteresował mnie powód Twego przyjazdu do Polski, wszak na pewno w Holandii
          > macie pod kazdym wzgledem lepiej. A juz na pewno , jesli chodzi o pracę i

Nie nie jestesmy w Holandii. Aktualnie jestesmy na kontrakcie ekspat, prawie po sasiedzku, w innym
          kraju Europy Zach.
          > służbę zdrowia ;-)
          > Natomiast , jesli chodzi o mieszkanie- oczywscie bez problemu znajdziesz je
          > zarowno do wynajecia jak kupna / w warszawie/, nawet moglabym Ci cos
          > zaproponowac- tylko nie wiem jakiej wielkosci , stanard, itp?
          > Mam nadzieje, ze nie bedziesz zawiedziona przyjazdem do warszawy.
          > Pozdrawiam)

Oczywiscie, ze sie troche boimy, przede wszytkim, nie wiemy co bedzie z jakims zyciem kulturalnym
          typu teatr, kino, opera. Bo j.polski mojego meza jest na slabym poziomie.
          • wilinski1 Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome 24.02.07, 18:15
            Nauczy się, język polski nie jest trudny ;)
          • Gość: side Re: Jakie zarobki , zeby zyc na b.dobrym poziome IP: *.spray.net.pl 26.02.07, 22:38
            Co do rozrywek - no wiesz, w kinie filmy są w oryginalnych wersjach językowych,
            większość zatem po angielsku, z tym chyba nie bedzie problemu?
            Opera? Rzadko śpiewają po polsku.... :)
            Nie panikuj zatem, zresztą jest wielce prawdopodobne, że firma umowżliwi mężowi
            naukę języka w ramach kontraktu. A i Ty powinnaś go motywowac.

Co do ubezpieczenia zdrowotnego- najprawdopodobniej, tak jak pisali poprzednicy,
            mężowi i jego rodzinie bedzie przysługiwać abonament w jednej z prywatnych firm
            medycznych, zaś dodatkowo, jeśli będzie na polskim payrollu ;) to bedzie
            ubezpieczony także w publicznej służbie zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka