mptak231 16.12.05, 09:46 Dzien Dobry, Jako laik mam pytanie odnosnie choinki. Na swieta chce kupic drzewko w doniczce, a potem ja zasadzic w ogrodzie. Tylko czy ona sie przyjmie w zimie? Dziekuje za odpowiedz, Maciek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eleanorrigby Re: Choinka w zimie 16.12.05, 15:21 Nie warto.Jeśli wstawisz choinkę do mieszkania,ona bardzo szybko się "obudzi" i potem się nie przyjmie.Może się to udać tylko jeśli będzie w mieszkaniu nie dłużej niż dzień lub dwa,a i to niekoniecznie.Prawdopodobnie będzie długo chorować i tracić igły. 2 razy próbowałam-za pierwszym świerk był w mieszkaniu zbyt długo i się nie przyjął,za drugim się udało,ale przez pierwsze dwa lata po posadzeniu prawie nie rósł i łapał różne choroby (min.przędziorki),w zeszłym roku urósł troszeczkę ale i tak wygląda nie najlepiej. Teraz mam w domu sztuczne drzewko,a świerki najładniej wyglądają w ogrodzie,przyozdobione śniegiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Choinka w zimie 16.12.05, 16:21 Mam cala kolekcje swierkow wlasnie kupionych w doniczkach(jako choinki) i pozniej zasadzonych w moim ogrodzie. Ostatniego roku po rozebraniu choinki zostawilam na tarasie przez 2 miesiace tylko podlewajac a potem posadzilam i pieknie sie przyjal i przyrosty mial swietnie. Od lat tak robie. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanorrigby Re: Choinka w zimie 17.12.05, 13:13 A jak długo były w mieszkaniu ? Qurcze,moje też stały na tarasie tylko podlewane aż do wiosny i nic z tego nie wyszło...A może były za duże,miały dobrze ponad metr?Czasem podobno sprzedają jako choinki świerki nie hodowane od początku w donicach,tylko wykopane i wsadzone do nich przed sprzedażą,może to było przyczyną? Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Choinka w zimie 18.12.05, 10:27 eleanorrigby napisała: > A jak długo były w mieszkaniu ? Qurcze,moje też stały na tarasie tylko > podlewane aż do wiosny i nic z tego nie wyszło...A może były za duże,miały > dobrze ponad metr?Czasem podobno sprzedają jako choinki świerki nie hodowane od > > początku w donicach,tylko wykopane i wsadzone do nich przed sprzedażą,może to > było przyczyną? Drzewko bylo dosc dlugo w pomieszczeniu, trudno mnie przypomniec ale na pewno z miesiac. Wysokosc byla ok 70 cm. Przy kupnie drzewka zwroc uwage jak wyglada ziemia w doniczce, moje wygladalo jak by siedzialo w tej doniczce od zawsze. W kazdym razie kupilam je w zwyklym markiecie i teraz mam bardzo ladny swierk w ogrodzie.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
eleanorrigby Re: Choinka w zimie 18.12.05, 11:51 Dzięki,może się skuszę i spróbuję jeszcze raz,tylko z mniejszym drzewkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Choinka w zimie 22.12.05, 12:02 eleanorrigby napisała: > Dzięki,może się skuszę i spróbuję jeszcze raz,tylko z mniejszym drzewkiem. > Sława! Daj se spokój! Kup chonke cięta, a osobno sadznke jaka chcesz posadzic... Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Choinka w zimie 22.12.05, 12:00 eleanorrigby napisała: > A jak długo były w mieszkaniu ? Qurcze,moje też stały na tarasie tylko > podlewane aż do wiosny i nic z tego nie wyszło...A może były za duże,miały > dobrze ponad metr?Czasem podobno sprzedają jako choinki świerki nie hodowane od > > początku w donicach,tylko wykopane i wsadzone do nich przed sprzedażą,może to > było przyczyną? Sława! Najczęsciej tak robia, bo za dzrewko hodowane w doniczce muisz zapłacic KROCIE. Kup cieta choinke, a osobno sadzonke. Choinka ekologiczna to choinka cięta! Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Co na to nasz Ekspert? 18.12.05, 11:58 Obszerna wypowiedź jest tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=18145412&a=18463563 :) Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek jodła kaukaska - pytanie dodatkowe 04.01.06, 14:00 Kupiłam jodłę kaukaską w doniczce. Sprzedawca poradził mi przechować ją w chłodzie (ale powyżej zera) aż przejdą mrozy (pewnie koło kwietnia). Przeczytałam wątek i artykuł Pana Woźniaka i nadal nie do końca wiem, co mam zrobić. Niestety, z zimnych pomieszczeń ale niezamarzających mam tylko ciemną piwnicę. Stąd moje, może głupie, pytanie - czy jest szansa, że choinka przetrwa w ciemości 3 miesiące? Raczej nie wyobrażam sobie trzymania jej do wiosny w mieszkaniu. Czy jeśli zabezpieczyłabym donice (zgodnie z opisem Pana Woźniaka) i umieściła ją w komórce (widna, nie wieje, ale mróz będzie tyklko niewiele niższy niż na zewnątrz) - to jest szansa, że przetrzyma? Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszkozub Re: jodła kaukaska - pytanie dodatkowe 04.01.06, 14:45 Wszystko zalezy od tego jak długo stała w cieple i czy zdązyła się juz obudzić. Jesli stała długo to nie ma rady, zeby przeżyła trzeba ja trzymac do wiosny w domu albo w troche chłodniejszym ale jasnym pomieszczeniu, ale i tak może zmarnieć bo temperatura w mieszkaniu jest za wysoka, a dzień dajej krótki i obudzone drzewko moze umrzec "z głodu światła". Jesli stała krótko proponowałbym następujace rozwiazanie - przenieśc ja na czas jakiś do piwinicy jesli jest tam odopwiednio zimno (nie więcej niz 10 C). Jesli drzewko "śpi" to nie potrzebuje prawie światła bo wyszystkie procesy w nim są bardzo spowolnione. Przeciez w Norwegi gdzie jest noc polarna ale zimy ciepłe tez sadzi się jodły kałkaskie... Tam mozna ją trzymac ze dwa miesiace, przy okazji moze powtórnie się trochę zahartuje i jak (koniec lutego) zacznie się robic trochę cieplej to radziłbym przenieść ją do widnej komórki... Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: jodła kaukaska - pytanie dodatkowe 05.01.06, 08:10 Dziękuję za odpowiedż. Niestety, stoi już prawie 2 tygodnie w ciepłym mieszkaniu. W piwnicy temperatura jest rzędu kilkunastu stopni. Czy się obudziła - nie wiem, pewnie tak, choć trochę igieł jej opada (ale rzędu kilku dosłownie dziennie, zwłaszcza że jest malutka). Pomyślę jeszcze, może u kogoś znajomego ją przechowam... Rozumiem, że trzymanie jej do wiosny w temperaturze ok. 20 stopni raczej jej na dobre nie wyjdzie? Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: jodła kaukaska - pytanie dodatkowe 05.01.06, 11:50 Ja mam 2-metrowego świerka, choinkę w wielkiej donicy, w której na pewno rosła, bo wychodzą jej dołem korzonki. Wypija litr wody dziennie :) Zraszam ją i na razie nie gubi igieł. Chciałabym mieć ją jak najdłużej w mieszkaniu, bo w piwnicy jest zimno jak diabli ;) Co radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszkozub Re: jodła kaukaska - pytanie dodatkowe 05.01.06, 21:48 Mozesz spróbowac trzymać ją w domu... Ja miałem tak ze świerkiem - w lutym wypuscił młode przyrosy i w domu zrobiło się nagle bardzo wiosennie, ale szybko z braku swiała i z suchości powietrza zaczął zasychać. Najpierw stare igły potem młodsze. Nie mogłem go juz wystawic bo najlzejszy mrozek by go zwarzył w takim stanie rozwoju, dlatego poczekałem do kwietnia i wsadziłem go w ogrodzie. Udało mi się go odratować ale dopiero po 3 latach zaczął rosnąc i wyglądać normalnie. Moze twoja jodełka, odpowiednio podlaewana i zraszana jakos wytrzyma do wiosny. PS. Przy sadzeniu pamietaj, że jodła kaukaska to olbrzymie dośc szybko rosnace drzewo! W Polsce (zachodniej) dorasta do prawie 40m (oczywiescie w wieku 150 lat)! Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Świerk - pytanie dodatkowe 05.01.06, 23:37 Czy takiego bożonarodzeniowego świerka można wstawić np. do szklarni, zamiast do piwnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
jacekp11 Re: Świerk - pytanie dodatkowe 05.01.06, 23:55 Moim zdaniem takie bożonarodzeniowe drzewko po świetach najlepiej od razu wsadzić na miejsce docelowe w ogrodzie.Nie przetrzymywać w żadnym pomieszczeniu nawet chłodnym.Po zasadzeniu w czasie mrozów konieczne jest jednak podlewanie.W czasie odwilży jest lepiej bo pada deszcz.Niska temperatura powstrzyma rozwój nowych pędów, o ile choinka nie wypuściła ich w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Świerk - pytanie dodatkowe 06.01.06, 10:34 Podpowiedzcie, bo dzisiaj będziemy go rozbierać, gdyż zaczyna się budzić i nabrzmiały mu końce. Gdzie lepiej świerka wstawić? Do piwnicy, czy szklarni? Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszkozub Re: Świerk - pytanie dodatkowe 06.01.06, 20:51 Jesli się juz rozwija to oczywiście, że szklarnia! Musi pprzeciez miec do zycia jakies światło. Tylko jak tam jest temperatura? Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Świerk - pytanie dodatkowe 06.01.06, 23:53 W piwnicy jest okno. W szklarni nie jest chyba zbyt zimno, bo dojrzewają rzodkiewki, ale bliżej miałabym do piwnicy, aby go podlewać. Już sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Świerk - pytanie dodatkowe 07.01.06, 02:00 nnike napisała: > W piwnicy jest okno. W szklarni nie jest chyba zbyt zimno, bo dojrzewają > rzodkiewki, ale bliżej miałabym do piwnicy, aby go podlewać. Już sama nie > wiem... Sława! A daj go do chlodnej szklarni. A dgy zejda mrozy to w glebe go! Jak ma przezyć to przezyje, "wszystko jest górze zapisane " jak mawiał pewien znany fatalista... Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Świerk - pytanie dodatkowe 07.01.06, 10:40 ignorant11 napisał: > Sława! > > A daj go do chlodnej szklarni. > > A dgy zejda mrozy to w glebe go! Ten przeżyje (zeszłoroczny padł, ale był oszukiwany, nie miał korzeni), bo jest piękny, gęsty i silny. Nie gubi igieł i chce róść :) Tylko jak go w tej szklarni podlewać i czy w ogóle trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszkozub Re: Świerk - pytanie dodatkowe 07.01.06, 20:45 No jak rosnie to trzeba. Jak kazdy normalny kwiatek. Jak ziemia przeschnie to podlewasz tylko nie zalej (dbaj by na podstawce nie stała woda, a najlepiej postawic doniczkę na jakiś kamyczkach, żeby była od dołu napowietrzona) bo iglaki barddzo nie lubią zalania, ale jak rosną to piją dużo wody. Odpowiedz Link Zgłoś