Dodaj do ulubionych

HTML czy FLASH?

IP: *.ceti.pl 19.04.03, 09:35
POMOCY!
Ostatnio nastała moda na strony we flashu. Coraz więcej ludzi decyduje się na
takie rozwiązanie, ale czy to jest najlepsze? Staralem sie porownac oferte na
przykladzie tych firm webdesignerskich i moze na 1 rzut oka kiraga wydaje się
ładniejsza, to potem straszni denerwuje. A ci drudzy chyba sa czytelniejsi,
choć dają mało kolorów.
kiragadesign.art.pl/
www.itcameleon.com/
Gdybyście potrzebowali strony dla firmy, to jaką wersję byście wybrali - HTML
czy Flash?
Z góry dzieki za radę!
Obserwuj wątek
    • prawdziwy.tebe Re: HTML czy FLASH? 19.04.03, 10:35

Obie strony sa do d*py. Flash jest udziwniony i ma nieczytelna nawigacje (no i
      te denerwujace animacje), a HTML nie wykorzystuje potencjalu jezyka HTML
      (dlaczego tekst jest w waskim pasku na srodku ekrany? dlaczego menu sie chowa
      jak strone przewijam - to sa PODSTAWOWE bledy).

I we Fleshu i w HTMLu mozna zrobic cos madrego i chyba jest kwestia gustu co
      sie wybierze. Problem polega na tym, ze trzeba to zrobic sensownie, a nie tak,
      jak to zrobili tworcy obu podanych stron. Chyba, ze to sa antyreklamy - to OK.
      • Gość: zdezorientowany Re: HTML czy FLASH? IP: *.ceti.pl 19.04.03, 11:12
        Jak sie chowa? Nie rozumiem :-( Ja mam Internet Explorer 5.0 - moze to pod
        Netscape zle chodzi? A jakiej przegladarki uzywasz? Aha - to moze wrto ogladac
        cos na roznych pregladarkach jak sie ma zdecydowac na strone? Bo klienci maja
        rozne "cuda" poinstalowane na kompach.
        Dzieki za rade - ja bym sie chyba bal Flasha bo dlugo to trwa... ale moze sie
        myle
        • Gość: Obywatel Re: HTML czy FLASH? IP: *.ists.pl 19.04.03, 11:26
          Wiadomo powszechnie, że w Polsce łącza są szybsze niż w innych karajach. A
          poslski internauta zamiast oglądać stronę woli za swoje pieniązde czytać
          napis "wczytywanie" albo bardziej szpanerko - "lading". Z tego względu
          oczywiście, że nie ma się co zastanawiać i gdzie się tylko da ładować Flasha.
          • Gość: zdezorientowany Re: HTML czy FLASH? IP: *.ceti.pl 19.04.03, 11:56
            No jasne, przeciez w Polsce Internet dziala najlepiej z całego Swiata,
            szczegolnie przez TPsa ;-)
            No i dochód na mieszkańca jest też całkiem całkiem ;-)
            Pozdrawiam
        • prawdziwy.tebe Re: HTML czy FLASH? 19.04.03, 11:45

> Jak sie chowa? Nie rozumiem :-(

Popatrz na te strony (zauwaz, ze menu z lewej strony jest caly czas widoczne,
          niezaleznie od przewijanej wlasciwej tresci z prawej strony):

www.wiscampers.com/index.html
          alw.murkworks.com/

Jedyny minus takiego rozwiazania to fakt, ze przegladarka musi obslugiwac
          ramki, ale kazda wspolczesna ramki obsluguje.

> Aha - to moze wrto ogladac cos na roznych pregladarkach jak sie ma
          > zdecydowac na strone? Bo klienci maja rozne "cuda" poinstalowane na kompach.

Jasne, po zmajstrowaniu oczywiscie zawsze warto strone przejzec na roznych
          systemach i przegladarkach.
          • Gość: zdezorientowany Re: HTML czy FLASH? IP: *.ceti.pl 19.04.03, 11:53

> Popatrz na te strony (zauwaz, ze menu z lewej strony jest caly czas widoczne,
            > niezaleznie od przewijanej wlasciwej tresci z prawej strony)
            www.wiscampers.com/index.html
            > alw.murkworks.com/
            >
            > Jedyny minus takiego rozwiazania to fakt, ze przegladarka musi obslugiwac
            > ramki, ale kazda wspolczesna ramki obsluguje.

Tak - fakt, tylko akurat wyglad tamtych stronek mi sie nie podoba (kwestia
            gustu)
            Ale jeszcze jdno - dlaczego sie nie da przewijac góra-dół przy użyciu strzałek?
            To denerwujące, szczególnie, jak ktoś ma notebooka! Ale chyba jest jakieś
            rozwiazanie...?

Pozdrawiam
            • prawdziwy.tebe Re: HTML czy FLASH? 19.04.03, 12:02

> Tak - fakt, tylko akurat wyglad tamtych stronek mi sie nie podoba (kwestia
              > gustu)

Zgadza sie, ladne to one rzeczywiscie nie sa (pod tym wzgledem strony ktore ty
              przedstawilers prezentuja sie duzo lepiej).

> Ale jeszcze jdno - dlaczego sie nie da przewijac góra-dół przy użyciu
              > strzałek?
              >
              > To denerwujące, szczególnie, jak ktoś ma notebooka! Ale chyba jest jakieś
              > rozwiazanie...?

Chodzi o to, ze strzalki steruja pierwsza ramke (czyli w tym wypadku ramke z
              menu, a nie z wlasciwa trescia). Mozna to zmienic albo przez klikniecie na
              strone z trescia, albo przez klawisz Tab (choc to nie dziala najlepiej, bo
              trzeba wszystkie odnosniki z menu przeleciec). Jak problem sensownie rozwiazac,
              przyznam, ze nie wiem; moze jest jakis skrot klawiaturowy?
              • Gość: zdezorientowany Re: HTML czy FLASH? IP: *.ceti.pl 20.04.03, 17:02
                > Chodzi o to, ze strzalki steruja pierwsza ramke (czyli w tym wypadku ramke z
                > menu, a nie z wlasciwa trescia). Mozna to zmienic albo przez klikniecie na
                > strone z trescia, albo przez klawisz Tab (choc to nie dziala najlepiej, bo
                > trzeba wszystkie odnosniki z menu przeleciec). Jak problem sensownie
                rozwiazac,
                > przyznam, ze nie wiem; moze jest jakis skrot klawiaturowy?
                >
                I to jest problem, bo ja chodzac po roznych stronach sie denerwuje, jak nie
                moge przewijac kursorami. Pewnie wiele ludzi tez cóż - coś za coś, ale trudno
                podjąć decyzję.
                • prawdziwy.tebe Re: HTML czy FLASH? 20.04.03, 20:32

> I to jest problem, bo ja chodzac po roznych stronach sie denerwuje, jak nie
                  > moge przewijac kursorami. Pewnie wiele ludzi tez cóż - coś za coś, ale
                  > trudno podjąć decyzję.

Jest skrot do przelaczania miedzy ramkami: CTRL+TAB (tylko pod IE pojawia sie
                  jakas kretynska ramka).
    • Gość: Amatorszczyk Re: HTML czy FLASH? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 12:16
      Na stronie pod adresem www.webjunior.prv.pl jest trochę ciekawych uwag
      odnośnie błędów przy robieniu stron internetowych a tym samym jest i problemie:
      Flash czy HTML ?
      • yasny Re: HTML czy FLASH? 19.04.03, 14:43
        niestety nie da sie tam wejsc
        flashowy button sie nie wyswietla (opera 7.1)
      • Gość: kell Re: HTML czy FLASH? IP: 255.255.255.* 19.04.03, 17:37
        ta strona jest rewelacyjna!:) i jakie to zalosne, ze ktos
        chce udzielac porac o czyms o czym ma sam niejasne i
        czesto bledne pojecie:)

btw, jak wejsc dalej niz discopolowe "intro"?
        • Gość: zdezorientowany Re: HTML czy FLASH? IP: *.ceti.pl 19.04.03, 18:09
          A czy uwazasz, ze lepiej zdecydowac sie na html czy flash? Czy uwazasz,ze te
          firmy webdesignowe sa OK?
          Z gory dzieki
    • yasny Re: HTML czy FLASH? 19.04.03, 14:37
      wszystko zalezy od tego jak strona wyglada ;)
      duzo stron flashowych to wybitny przerost formy nad trescia (moze czasem o to wlasnie chodzi, ale mnie o nie przekonuje)
      html (+ js, php ...) daje duzo wiecej mozliwosci
      • Gość: zdezorientowany Re: HTML czy FLASH? IP: *.ceti.pl 19.04.03, 14:54
        Ja tez nie lubie przerostu formy nad trescia, ale czy np ci od kameleona
        (www.itcameleon.com) wygladaja ciekawie? Maja chyba niezle ceny i w rozmowie
        wydawali sie konkretni.
    • al-ki Ludzie! Ale wy macie problemy... 19.04.03, 19:59
      Jeden lubi flasha, drugi woli html-a.
      Jeden robi stronki w Dreamwaver, drugi w FrontPage.
      Jeden robi w Pajączku, drugi w notatniku.
      Jeden woli pomarańczowy kolor ściany, drugi woli zielony.
      Jeśli jakaś strona denerwuje mnie, to na nią nie wchodzę.
      To zmartwienie "webmastera", że wszyscy jego stronę olewają.
      Flash czy html?
      Wszystko zależy od przeznaczenia strony.
      A może flash + html + pozostałe technologie?
    • eyemakk Re: HTML czy FLASH? 22.04.03, 09:20
      ktoś tu napisał, że strony flasha za długo się ładują. to prawda, większość ma
      bajery całkiem zbędne jeśli chodzi o treść. ale założe się, że gdyby html dawał
      takie możliwości, ludzie też ładowali by to na strone, które wgrywały by się
      dłużej. wierzcie mi, można zrobić stronę we flash bez przybajerzeń. sam taką
      właśnie prowadzę (nie pokaże, bo komercyjna)i na wjazd jest pytanie - czy chce
      wersje z bajerami, czy bez. ta z bajerami ładuje sie przysłowiowe juz tu 300
      kilo, za to ta bez bajerów - 40 kb. to już chyba nie jest dużo, prawda?

i jeszcze coś, co mnie rozsmieszyło - że niby strony we flash mają
      nieprzejrzystą nawigację. moim skromnym zdaniem jeśli ktoś wywala pasek
      przeglądarki, to owszem, może wszystko skopać. na mojej stronce paski
      przeglądarki są (choć kiedyś nie było, musiałem to zmieniać po poprzedniku) i
      cała nawigacja jest zupełnie taka sama jak pod html (chyba że szanowni "spece"
      pod pojęciem "nawigacja" rozumieją coś zupełnie innego niż ja, choć nie
      programuję w html to przecież wchodziłem w swoim życiu na setki stron w ten
      sposób robione i zdaje się wiem o co chodzi)

pozdro
      • Gość: soulassassin Re: HTML czy FLASH? IP: *.glubczyce.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 13:21
        eyemakk napisał:

> pod pojęciem "nawigacja" rozumieją coś zupełnie innego niż ja, choć nie
        > programuję w html to przecież wchodziłem w swoim życiu na setki stron w ten
        > sposób robione i zdaje się wiem o co chodzi)

Nawigacja to poruszanie się między poszczególnymi podstronami serwisu (czyt.
        strony WWW), a raczej sposób poruszania się. Np. stałe menu u góry, lub
        rozwijane itd.

To co można zrobić w HTML można i we Flashu, gorzej odwrotnie

Jak ktoś zrobi coś do dupy to nie ważne w czym
        • Gość: zdezorientowany Re: HTML czy FLASH? IP: *.ceti.pl 26.04.03, 20:34
          Ale jak zachowuja sie ludzie widzac, ze zaczyna sie ladowac strona we flash?
          Czy to budzi zaufanie do firmy, czy odwrotnie - denerwuje i zamykaja okienko,
          zeby nie czekac az sie zaladuje?
          Zdezorientowany
    • Gość: Xena Re: HTML czy FLASH? IP: *.acn.waw.pl 26.04.03, 23:12
      To zależy, co to za firma i jakie funkcje ma zasadniczo pełnić strona
      internetowa.

Jeśli ma mieć charakter stricte informacyjny - to chyba zdecydowałabym się na
      html: z punktu widzenia użytkownika łatwiej niż we flashu przeszukiwać
      dokumenty i dotrzeć do konkretnej informacji (ctrl+f), poza tym najczęściej ma
      mniejsze rozmiary, co dla modemowców niewątpliwie jest atutem.

Jeśli zaś zadanie strony jest głownie "wizerunkowe", to więcej mozliwości
      ciekawych rozwiazan graficznych daje flash - ale przyznam, że jako uzytkownik
      nie przepadam szczególnie za tą technologią (zastosowaną na stronie www -
      zupełnie oddzielną sprawą są "samodzielne" filmiki i animacje wykonane we
      flashu): w większosci przypadków autorzy stron chyba nie bardzo wiedzieli, po
      co tak naprawdę używają flasha (=strony nieczytelne, nieintuicyjne w nawigacji,
      zagracone toną psu na buty potrzebnych bajerów, graficznych pierdółków etc.)

Tak więc ja bym wotowała za htmlem. Zwłaszcza że naprawdę można w nim zrobić
      zgrabną, estetycznie wysmakowaną i profesjonalnie wyglądająca stronę.
      • Gość: Zdezorientowany Re: HTML czy FLASH? IP: *.ceti.pl 28.04.03, 12:23
        Dzieki, chodzi raczej nie o oszolomienie "bajerami" ale o przekazanie
        informacji - wiec pewnie HTML, choc moze byc cos malego we Flash, bo to ladnie
        wyglada i chyba ozywia stronki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka